Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Egy sörvacsora kritikája - Lehet(ne) másképp!

Szeptember 23-ra, péntek estére a Continental Hotel Zara étterme, az ARAZ sörvacsorát hirdetett. A belépő egy szokásos borvacsora-ár, 9990 Ft, amin még nem akadtunk volna fenn, de hogy jó minőségű ételek mellé ilyen unalmas és semmitmondó söröket (is) állítsanak, ezt nem hagyjuk szó nélkül. Ahhoz természetesen nem tudunk hozzászólni, hogy ezekhez a sörökhöz miként passzoltak az ételek, lévén nem kóstoltuk együtt azokat, de abban biztosak vagyunk, hogy egy kis odafigyeléssel sokkal emlékezetesebbé lehetett volna tenni a péntek estét az Araz étteremben.

Lássuk hát a menüt és a sörsort. Megpróbálunk minden fogás mellé mi is valami karakteres és odaillő sört javasolni, hogy kialakulhasson egy virtuális sörsor, ami szerintünk jobban passzolt volna az amúgy kellemesnek ígérkező ételekhez.

Mini spenótos - ricottás Quiche
Amstel puls (Holland lágy prémium világos sör)

Az - egyébként helyesen írva - Amstel Pulse-ról ennél nagyobb dicséretet, hogy 'lágy' nem is lehetne írni. A ratebeer-en az egyik értékelőnél ezt olvashatjuk: "smells of nothing, taste of nothing" - azaz se íze, se bűze. Helyt adunk. Igazi jellegtelen, semmitmondó (parti)sör. Pedig az étvágygerjesztőnek spenótos-ricottás lepényhez remekül állna egy virágosabban komlós, száraz pils, vagy egy szokásosnál kicsit hidegebben szervírozott kesernyésebb ízvilágú Kölsch, például a Gaffel.

Kacsamáj mousse sütőtök lekvárral  
Manneken Pils (Belga minőségi világos sör)

A hideg előételhez választott Manneken egy igazi sörkulturális mixtúra. A Hallertau és Styrian komlóval érlelt pilses jellegű sörbe a witbierek kötelező tartozékait, a coriandert és a curacao narancs héját keverik, ettől lesz különleges.(?) Szerintem sokkal többet kihozott volna ebből az ételből egy Veldensteiner Räucherl, ami a sütőtökkel remek barátságban van. Ha meg inkább a májhoz igazítottunk volna sört, akkor egy fűszeresebb Kellerbier mindenképpen jobban passzolt volna egy ízesített pilsnél.

Fekete kagylóleves borjú velővel
Erdinger (Bajor szűretlen búzasör)

Ez az egyik párosítás, amibe nagyon nem lehet belekötni, a búzasörök remek kísérői a halaknak és más tengeri herkentyűknek. Ám az Erdinger - amiből van barna is, úgyhogy itt is illett volna kiírni, hogy világos búzasör - helyett talán izgalmasabb lett volna valami más, esetleg egy barna búza. A Kuchlbauer Alte Liebe könnyű enyhén élesztős testével a borjúhoz és a kagylóhoz is jobban idomult volna.

45 c° lazac, fehér babpürével
Heineken (Holland üde világos sör)

Amstelre Heineken? Még hogy üde! Kacagnunk kell. A Core-lagerek egyenkeserűjét hozó, igazi semmitmondó sört sikerült ismét megtalálni. Bajor búzasört, bár passzolna, már nem választanék ehhez, mert akkor ismétlés lenne a sörsorban, de egy könnyedebb, világos apátsági belga ale bizton harmonikusabb párost alkotna az étellel a Heinekennél.

Konfitált báránycsülök, juhtúrós tarhonya rizottó batyuval
Paulaner (Német szűretlen búzasör)

Itt az Oktoberfest és a hat müncheni főzde remek, fűszeres, karakteres idénysöröket kínál. Nem is kellett volna nagyon keresgélni. Búzasör helyett egy Augustiner, egy Hacker-Pschorr, de akár egy Paulaner Fest Märzen is sokkal ideálisabb lett volna a bárányhoz. Ráadásul egy ilyen tartalmas ételhez egy nem túl karakteres búza visszalépés, valamint megtöri az italsor fokozatosságának a szabályát is.

Étcsokoládé variációk

Békésszentandrási áfonyás sör (Házi áfonyás barna sör)

Végre egy izgalmasabb sör! A Szent András Könnyéhez remekül társítható bármilyen desszert. A chef minden bizonnyal remek csokis ízeket kreált hozzá. A karamellesen, malátásan nehéz, áfonyával ízesített sötét sör méltó lezárása lenne bármilyen sörsornak, kár, hogy olyan korpa közé keverték, mint az Amstel Pulse és a Heineken.

És mi a tanulság? Láthatóan egyre nagyobb divat sörvacsorát szervezni. Azonban a szervezők - jó esetben - félnek különlegesebb (sör)ízeket párosítani az ételekhez, mert talán úgy érzik a vendégeik még nem készek ezekre a választékosabb, sokrétűbb ízekre. Egyszerűen az unalmas sztereotip (keserű láger, fanyar búza) egyhangúságot látják és láttatják a vacsoravendégekkel is a sörökben.

Rosszabb esetben viszont tapasztalati sörismeretük nem terjed ki, csak ilyen kommersz sörökre, és a tervezett sörvacsora komolyabb fejtörés híján és a semmitmondó sörök miatt elveszejti a maradék izgalmat is, amit nyújthatott volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr303251852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TonyCaviar 2011.09.26. 09:54:11

Szerintem meg azt gondolják, hogy ha már úgyis amstelt meg heinekent árulunk, akkor az is legyen már a sorban - egyrészt olcsó és sok van belőle, másrészt örülhet a területi képviselő. Csak az nem áll össze a fejükben, hogy a nagyüzemi core-lager egészen más kategória, mint egy valódi sör. Egyszerűen nem jó gasztronómiai szereplőnek - kívéve a mexikói-kínai csípős vonal kísérőjeként.
Nem véletlen, hogy az elmúlt húsz évben nem voltak sörvacsorák. Amíg csak nagyüzemi core-lagerre lehetett szervezni sörvacsorákat, addig evidensen mindenki a borvacsorákra szavazott. És milyen igazuk volt!
Tehát kedves chef és üzletvezető urak! Tessék megérteni, hogy nem az van, hogy már nem ciki a sör és lehet hozzá rendezvényt szervezni, hanem az van, hogy ma már vannak nem ciki sörök, amikhez ugyanolyan vacsorát lehet szervezni, mint a borhoz. Ezzel párhuzamosan persze ciki sörökhöz vacsorát csinálni duplán ciki - amikor csak fel kellene csapni az internetet és tele van félkészre tervezett vagy lezajlott sörvacsorákkal, mi már megírtunk 5-6 csúcsvacsorát, és azok nem ilyenek.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.09.26. 10:52:14

Kilencezerkilencszázért főzünk magunknak otthon, a sört is magunk választjuk és még vendéget is hívhatunk!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.26. 11:40:50

Jól látom, ez egy nem kóstolt sör-étel sorról írt kritika?
Talán ez is divatba jön egyszer, mint a jó borok és sörök, de azon érdemes lenne elgondolkodni, a fenti ételek mitől is jó minőségűek. Jól hangzik a nevük?
A sörökről készséggel elhiszem, hogy jók vagy éppen szarok, azokat már remélhetőleg kóstolta a szerző...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.26. 12:09:14

@Hepci: Nem egészen jó látod. Ez egy kritikán alul összelapátolt sör-sorról készült kritika. Az már, hogy milyen ételek voltak mellette majdnem mindegy is.
A javasolt sörök mindegyikét kóstoltam már, és van némi tapasztalatom sörök és ételek harmóniájáról, ezért bátorkodtam ezeket a söröket az adott ételek mellé biggyeszteni. Természetesen konkrét söröket ételkóstolás nélkül javasolni nem lehet, de ahogy boroknál is működnek bizonyos szabályok, úgy a söröknél is vannak általános ízkategóriák, amiket bizonyos skatulyák közé lehet szorítani - lásd pl sorspecialista.hu/sorajanlo.php - A Heineken azonban kb olyan, mintha egy borvacsorán Hungarovin Bikavért hirdetnének.

Gérard Duchemin 2011.09.26. 12:13:50

@pif: "mintha egy borvacsorán Hungarovin Bikavért hirdetnének."

Tudok rosszabbat is: Koccintós, ill. Mulatós.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.26. 13:01:24

@Gérard Duchemin: a Heineken azért ennél jobb kategória sörben, direkt nem írtam ilyeneket. Az már az -er végű sörök szintje...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.26. 13:31:42

@Pável: kicsit germán beállítottságú, de jó alap, csak túlzottan általánosít. Amúgy a Hofstettneréktől van, németből fordítottam...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.26. 16:17:27

@pif: nem piszkálni akartalak és nem értek a sörökhöz, mindössze arra akartam célozni, a felsorolt ételek konkrét megvalósítása még sikerült esetben is igen eltérő ízvilágot eredményezhet, vagyis pusztán a nevekből kevéssé lehet a párosíthatóságra következtetni. Éppen az Arazban ettünk olyan spárgakrémlevest, aminek az uralkodó íze - ki gondolta volna előre? - az édes volt, míg a csicsókalevesé a sós, szóval látatlanban nem neveznék egy ételt jó minőségűnek.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.26. 22:32:16

@Hepci: Részben igazad van, az ételeket bárhogy el lehet készíteni, a nevük nem mond alapból feltétlenül íz-irányt. - Azonban a honlapon még ez is szerepelt:
"z ARAZ sörvacsoráján egyedi vagy tradicionális sörfajták mellé Barka Áron Chef de cuisine által megálmodott ételsor párosul, ahol a fogások valamiképpen reagálnak a hozzá járó sör belső tulajdonságaira – legyen az hasonlóság, harmónia vagy éppen kontraszt." - Tehát elvileg a sörökre valamiképpen reagáló ételekről beszélünk. Ún vizszintes egyeztetés. Ekkor - mi így dolgozunk a séfünkkel - a sör megkóstolása után álmodjuk meg bizonyos keretek közt az ételeket. Persze van egy pre-koncepciónk, de azért az adott ételeket a sörhöz passzintjuk (fűszerezés, körítés, dresszing stb.) Az eredeti sörsorban azonban olyan jellegtelen sörök vannak, hogy azok íz-érzetei nem inspirálnak semmilyen ételt a sós mogyorón kívül. Ellentétben az általam fölsoroltakkal, amik kifejezetten karakteres képviselői a fajtájuknak.
A másik nagy hiba ennél a vacsinál a függőleges egyeztetés hiánya, ahol általában a könnyebbtől a nehezebb, (magasabb alkohol, testesebb sör) világos felől a barna felé haladunk. Akár egy borsornál. Itt a Heineken - ami max "aperitífnek", digesztivnek lenne jó bekerül a meleg előételekhez. Ismétlődik a búzasör és még sorolhatnám...

sörkedvelő 2011.10.06. 15:07:21

Kérem az írjon kommentet, aki ott volt, mert a közvélemény kutatás alapján nagyon jól érezték magukat a vendégek, és az ár-érték aránnyal is tökéletesen emg volt ELÉGEDVE.

A sorbuvar.blog.hu kritikátlan "kritikájához" az alábbi " pici " megjegyzést szeretném tenni :

A KRITIKA LEHET(NE) MÁSKÉPP !!! HA OTT LETTEK VOLNA !!!

- @ pif : " Ahhoz természetesen nem tudunk hozzászólni,hogy ezekhez a sörökhöz miként passzoltak a "jó minőségű" ételek, lévén NEM KÓSTOLTUK együtt azokat " !!!

-@ Hepci : " Jól látom ez egy NEM KÓSTOLT sör-étel sorról írt kritika " ?

IGEN ! Jól látod !

Én ott voltam ! Kóstoltam ! Étkeztem ! Mindkettőt ÉLVEZTEM !

AZ ITALOKNÁL: szó volt olyanokról - interaktívan - ami egy ilyen sörvacsora estbe illő és megengedhető :( Vendégkör )

- egy kis sörtörténelem : Sumerok,Európa, Ázsia, Amerika,
- a sörről általában : a vizekről-malátákról-komlókról-élesztőkről(, kis kémia ), pótanyagokról
- a sör fajtákról: alsó-felső-különleges ( spontán ) erjesztésükről,
- kóstolásukról-érzékszervi tulajdonságaikról,fogyaszthatóságukról,
- ételek és italok harmóniájáról, pohárkultúráról stb...

Valamint ,- kézben fogva! -, bemutatásra került néhány"sörkülönlegesség" - a teljesség igénye nélkül - :Leffe-ék, Hoegaarden-ek ( szűretlen blanche, -lime+ cactus,illetve peach+grapefruit ízesítéssel,mexikói kukorica sörök: Sol és Coronita,Rolling Rock,Framboise, Kriek,Brahma, francia Kanabis sör,indiai Kingfisher strong,Asahi, Van Pur
stong ( 18 fok ), Woodpecker Pear és Apple cider,stb..
és elrettentésül : Fuel ( sör+ barackpálinka !)

- @pif : " Természetesen konkrét söröket ételkóstolás nélkül javasolni NEM lehet, de ahogy a boroknál is működnek bizonyos szabályok, úgy a söröknél is"...

Ezen az estén is voltak úgynevezett szabályok. Egyszerűek és közérthetőek .A közönségnek,a Vendégeknek szóltak.

Amstel Pulse:könnyen iható, frissítő világos sör,enyhén keserű ízzel ( fogadó - "belövő "sör, mint a boroknál !) Jó, hogy semleges és egyszerű! Különleges palackforma,
a nyitó mindig kéznél van ! Egy spenótos-ricottás lepény előételhez, kell ennél több ?

Manneken Pils: igen , különleges , coriander + curacao ! Pont ezek a pótanyagok hozták ki a kacsamáj ( kesernyés) és a sütőtök ( édes ) ízeit!

Erdinger, világos szűretlen búzasör . A gyár neve röviden : Erdinger Weissbrau. " Izgalmasabb barnát "? Hát hol vannak a " szabályok- skatulyák " ?
Nagyon el volt találva az összhang = Kagylóleves borjúvelővel !!!

Heineken: a világ legtöbb országában értékesített, legismertebb sör, eladási volumene alapján Európa első számú sörmárkája, speciális gyártási technológia az "A"
egyedi sörélesztővel ." Bajor búzasör" Már megint ? Hol a sörsor, a függőleges egyeztetés ? A 45 fokos oliva olajban sült lazac szépen úszott tovább a Heineken-ben.1873 óta !
" Kacagjatok " Bajazzók ! ?
- @pif + @Gérard Duchemin ::" A Heineken azonban kb olyan mintha egy borvacsorán Hungarovin Bikavért hirdetnének "
Igen a Hungarovin ( Törley.) a borvacsoráján Hungarovin Egri Bikavért hirdet !!!
- @TonyCaviar :" Amstelt meg Heinekent árulunk " ( Nagybetűkkel !) Igen ! "Nem jó gasztronómiai szereplőnek" ! " Kivéve Mexikói- kínai vonal "! Elég világhírű konyhák !
Jó ? Vagy,nem jó ?
" Az elmúlt húsz( !) évben nem voltak sörvacsorák ". Csak magam tudok több tucatról !!! "Az internet tele van lezajlott sörvacsorákkal." Most voltak, vagy nem voltak ?
"Azok nem ilyenek." Milyen nem ilyenek ?

Paulaner Hefe Wiessbier . A báránycsülök , a juhtúrós tarhonya rizottóval , bizony nagyon megérdemelte volna az érdekes elnevezésű Paulaner Hefe-Weissbier Dunkelt !
Sajnos ebben az időszakban Magyarországon hiánycikk volt! Ez néha sajnos más márkás sörökkel is előfordul!
-@ Gérard Duchemin : A "sörpápa" Pocket Beer Book-jából idéz 17 féle Brit sört melyből egy és 16 féle Amerikai sört melyből kettő kapható Hazánkban !!!
A mellékelt képeken a 11 db. Hoegaarden poháron ( "vödrön" ) elég jól látszik , hogyan kell helyesen leírni a sör nevét !

Békésszentandrási áfonyás sör ( Szent András könnye ) : Mindenkinek tetszett! Jó változtatás volt az ismertebb meggysör helyett.
Az" Étcsokoládés variációk" elnevezésű desszertet, mindenkinek látnia, csodálnia és a szájában éreznie-ízlelnie kellet volna, hogy megtudja milyen égi mannákat fogunk a Mennyországban enni !

AZ ÉTELEKNÉL : -@ pif : " Az már , hogy milyen ételek voltak mellette majdnem mindegy is " ! ?

Ez a válasz annak a @Hepci-nek aki leírja: " nem értek a sörökhöz,"- "a sörökről készséggel elhiszem, hogy jók vagy éppen szarok" ( lehet , hogy éppen...)
" Éppen az Arazban ettünk olyan spárgakrémlevest, aminek az uralkodó íze- ki gondolta volna előre?- az édes volt, míg a csicsókalevesé a sós , szóval látatlanban
nem neveznék egy ételt jó minőségűnek. " - És rossznak ? Vagy egy sört szarnak ? Ha a levesek nem lettek volna olyan meglepő ízűek és elkészítésük nem olyan különleges eljárást igényelt volna talán sohase beszélt volna róluk!!! Ha nem szóltál volna .....!
De akkor nem kapná meg a választ arra a kérdésére, hogy "- de azon érdemes lenne elgondolkodni (?), a fenti ételek mitől is jó minőségűek . Jól hangzik a nevük ? "

Nem ! A látvány, az illat az íz, harmóniája kifejezi , hogy az ételek elkészítéséhez mekkora emberi értelem, akarat és adottság szükséges !

Ezért is kell kiemelni és nagybetűkkel leírni BARKA ÁRON Chef de cuisine nevét aki kreatív gondolkodásával, konyhaművészeti mesterségének teljes virtuozitásával,
szemet gyönyörködtető, elképesztő sokoldalú tálalási technikával,díszítésekkel megalkotta nekünk a sörök és az ételek igazi összhangját és tette felejthetetlenné ezt
az estét !

Az igazi sikerhez hozzájárult még a felszolgálók előkelő, intelligens, profi,minden mozzanatra kiterjedő figyelmes, fáradhatatlan munkájuk.

Konyhanyelven szólva az élményt " megspékelte " ,még maradandóbbá, hangulatosabbá tette az élőzenét szolgáltató tangóharmonika művész fantasztikus játéka,a sörökhöz illő német és francia dallamok-slágerek csodálatos előadásával.

_ @pif : " És mi a tanulság ? - Öröm ,hogy ilyen sokan vannak a GASZTRONÓMIÁT ( sörszakmát ) értő és azt művelő emberek ! Érzékelhető és jól látható az a sok- sok millió levél és hozzászólás a bloghoz . Csak így tovább a pozitív ismeretek terjesztésében !

ui.: AZ IPAFAI PAPNAK LEGYEN MINDIG FAPIPÁJA !

Serkoptató 2011.10.10. 09:43:30

@sörkedvelő: elnézést a tudatlanságomért, de melyek voltak azok a "több tucat" sörvacsorák Magyarországon, amelyekkel "tele van az internet"?
Ennyi mindenről lemaradtam volna?

De a dolog lényegi részéhez szólva, magam is úgy gondolom, egy olyan gasztronómiai eseményen, mint egy sörvacsora, az Amset Pulse és a Heineken egyszerűen vállalhatatlan, függetlenül attól, hogy hány országban forgalmazzák.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.15. 16:16:44

@sörkedvelő: Kedves Sörkedvelő! A Kétcica blogban már kimoderáltak volna, de mi nem érezzük magunkat sem nyomulós médiapicsnek sem vátesznek és örülünk, hogy megosztottad a véleményed velünk.
Mivel blogunk elhivatottnak érzi magát, hogy a minőségi söröket és a sörkultúrát terjessze, ezért bátorkodtam a fenti vacsoráról ezt a véleményt írni. Evvel lehet egyetérteni, és lehet vitatkozni.
Néhány megjegyzés. Azért mert a Való Világot és a Transformers 3-at sokan megnézték a világon, egyik sem lesz a magas kultúra része. Ugyanúgy az Amstel Pulse, aminek a leírása nem sör, hanem - Sör JELLEGŰ ital (jozsefbiro.blog.hu/2010/01/17/sor_jellegu_ital) nem gondolom, hogy egy 10 ezer forintért kínált SÖRvacsora indító sörévé predesztinálná. Sokan kiakadnának, ha egy koktélbárban tengerész-italból kevernének nekik Mojitot. Eshet jól egy savankás fröccs is, de ha egy komoly étterem komolyan akarja venni magát, nem a Tescos kínálatból szervez sörvacsorát, hanem kicsit összeszedik magukat. Mert az ételsort, amit összekalapáltak, egy franciás, színvonalas dolognak tartom. De a sörök hozzá, egy balatoni strand szintjét sem ütik meg. Ugyanúgy felhorgadtam volna, ha Ayinger Celebrator mellé lángost, Schneider Aventinus mellé sült hekket kínáltak volna az étlapon. És még ragozhatnám.
Még egy megjegyzés. Sztem attól, hogy messze Európától gyártanak valamit, még nem lesz különleges. Lásd Asahi-egy unalmas semmitmondó láger, Coronita - egy gyenge lóhugy partisör, az Amstel Pulse kategóriája.
Mindezek mellett el tudom képzelni, hogy ez sokaknak ízlett, de a választott átlagos ill. gyenge sörök miatt (kiv. Békésszentandrás - de ezt meg is írtam) továbbra is tartom a véleményemet. Ezt az étteremvezetésnek is megírtam, és úgy tudom a következő sörvacsorát, már jóval felkészültebben szervezik, az általad lehurrogott sörbloggerek egyikének (nem nekem) a tanácsaira támaszkodva, vélhetően belátták azt, amit sokan - köztük Te - még sajnos nem...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.11.17. 08:10:23

A tegnapi sörvacsorámon megkentem egy szelet kenyeret libazsírral, megszórtam sóval és apróra vágott lilahagymával és miután megettem, ittam egy Staroprament. Nekem harmonikusnak tűnt a párosítás, úgyhogy megismételtem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.17. 10:31:19

@Árpa Jankó: Sztem sem rossz, de libazsíros kenyérhez továbbra is a Triumphator a favoritom

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.17. 15:11:11

@Pável: nem, csak sörszerető, és empirikusan gondolkodom ezen a téren.

Gérard Duchemin 2011.11.17. 21:24:13

@Pável: Mi a jó frásztól lenne ő kényenc? Amely szó amúgy nincsen is. Nem a kéjencre, kegyencre, kényesre, vagy kényelmesre gondoltál? :-)

Gérard Duchemin 2011.11.18. 10:18:18

@Pável: Ez a mondás szerintem is bölcs, és igaz mondás, de jelen esetben nem én voltam a hülye. Ellenben jó hírem van: Te sem voltál az, maximum kicsit gyengécske, mármint humorilag. :-)

sokadik Duchemin 2011.11.18. 11:18:47

@Pável: Nincsen agybajom. Honnan veszed ezt a hülyeséget? Neked sincs, csak mint mondottam volt, száraz, nemhumoros dolgokat próbálsz elsütni humorosként.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.11.18. 13:20:19

@pif: Lehet, de a hűtőmben csak Staropramen hevert. Ma a Kaiserdom-hoz vajaskenyeret kenek.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.18. 15:21:51

@Árpa Jankó: a Staropramen nekem is nagy kedvencem, úgyhogy sztem teljességgel ok.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása