Nem mintha tudnám milyen az. Ellenben azt gondolom, hogy az lehet hasonlóan mostoha helyzetben, mint a sör akár a mindennapi életünkben, akár a gasztronómiában. Persze a minőségről beszélek. Minőségről, még véletlenül sem ’prémium’ termékekről, azt már olyannyira elkoptatták.
Tehát a sör. Folyton meg kell méretnie magát más italokkal szemben. Mindenki méregeti, hogy mikor ront el valamit, aztán lehet körberöhögni, meg tradíciókat felemlegetni. Ha létezik is olyan, hogy ’magyar sörforradalom’ az maximum fél-egy évre tekinthet vissza, de máris sokan elvárják, hogy ez a nemes nedű legalább olyan koncepciózus legyen mint a bor, aminek azért volt egy-két évtizedes kifutása. Tudom én, hogy az információ korában élünk és vannak társadalmak, ahol már mindez megvalósult, de mi nem ott verjük a billentyűt.
Proli ital, szokásos asszociációja a szakadt hálós atléta, a nehéz-zsíros későn fogyasztott ételek, fizikai munka, foci (a tv-ben), horgászat, kísérő a rövidhez és talán az asszonyverés. Kinek nem inge ne vegye hát magára. Tény ami tény: amit ma sörként ismerünk, vagy legalábbis a fogyasztók döntő többsége, az messzebb esik az igazi sertől mint Makó New Yorktól (de legalábbis elválasztja egy óceán). Nem képviseli a friss kisüzemi, vagy házi sörfőzés jellemzőit, sem pedig az ezen kívül eső, a sör princípium megtestesülését igazán kifejező szuperfrankó topsöröket. Idehaza a sört év(tizedek)en át megalázták, elnyomták, felcimkézték a raktárban maradt hetvenes évekbeli jelszavakkal. Ez az állítás még ma is megáll a lábán-sajnos.
Pedig a sör szent
Ugyanakkor a sör bármivel felveszi a versenyt. Tudják ezt azok akik dolgoznak és foglalkoznak vele. 0-tól 60% alkoholfokig, a fehértől a tökéletesen feketéig, megjelenésének arca annyira sokféle, hogy szinte számlálhatatlan. A ritka, limitált példányszámú főzetekért és eseményekért a világ (ebből a szempontból) boldogabbik részein hatalmas pénzeket hajlandóak kiadni azok, akiknek telik erre. Akiknek erre nem telik, azok is megtalálják a számításukat, nem kell a sörnek csúfolt dobozos, 3%-os alkoholvégeredményeket vedelniük. A sör (és vele együtt a forradalmi fejlemények) itt kopogtat a szomszédban, a sógoroknál, a taljánoknál, de nem kell messze mennünk: majdnem minden környező ország sörhelyzete jobb mint a miénk.
Miért is nem tudjuk milyen sörök léteznek? Miért nem hallottunk a számtalan variációról? Miért gondolkozunk unos-untalan a világos lágerekben, azokból is a középtől lefelé egészen a legaljáig?
Így is lehet...
Aki most megsértődik, mert azt gondolja minősítem az ízlését, beleszólok, hogy mire költse a pénzét az téved! Nekem megfelel az ő döntése, ha továbbra is a nagyüzemi löttyöknél marad. De nem úgy, hogy nem tudja mit nyújt a másik oldal. Hogy soha nem kóstolt meg egyetlen olyan sört sem amit valamely releváns hozzáértő (szak)író a felső egyharmadba sorolt.
Igen, drága, mint majdnem minden jó dolog az életben, ami ritka és fontos az ember számára. Viszont több(et is ad) annyival legalább, mint amennyibe kerül.
Egyszóval akinek fontos a sör, az mérlegeljen, döntsön aztán tegyen egy próbát és legyen boldog.
Ezt csak a fotó kedvéért, most ez az első sör a ratebeeren:
képek: Pável
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kortyondiak 2011.08.30. 20:27:09
Én nem találtam a magam számára inget !
Hurrá! És legyen a sörnek haleluja!
Kortyondiak 2011.08.30. 20:27:48
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.30. 20:59:31
Mondjuk konkrét szomszédokat tekintve ebben kételkedem, szerintem csak a szlovák-osztrák páros jobb, ami azért távol van a "majdnem mindentől"...
A horvátot pl. most teszteltem, az ugyanaz a nívó, sőt.
Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.30. 21:31:58
Gérard Duchemin 2011.08.31. 10:43:38
"Egy 10 perc után ottis hagytam mert nembírtam."
Bigott, elmebeteg őrültek minden területen vannak, nem csak a vallás terén.
Gérard Duchemin 2011.08.31. 10:46:00
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.08.31. 10:48:00
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.31. 11:11:19
Gérard Duchemin 2011.08.31. 11:16:32
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.31. 11:36:16
Egyébként még minimum 2 ipari magyar barnasört ismerek a fenti kettőn kívül, a Fekete Démon speciel egész iható, a Szalon Barnát évtizede ittam utoljára, arról nem tudok nyilatkozni.
Plusz szerintem az adott ország sörhelyzetét jellemzi az importsörök jelenléte és választéka is, ebben a horvátok elég gyengének túntek számomra...
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.31. 13:43:14
@promontor: nem szeretnék bizonyítványt magyarázni. a horvát kb uolyan mint a magyar, ebben igazad vagyon
Pável: kösz a képeket és a humoros címeket hozzájuk
szanisz 2011.08.31. 13:56:29
a szerb és a szlovén példákra én kíváncsi lennék. A szerbeknek nincs Békésszentandrás, nincs Nagykáta, nincs Serforrás (legalábbis az interneten nincs nomya) és még Dreher Bak kaliberű makro sem...