Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

HAB-PARTY, avagy hogy kerül a pektin a sörbe

Kedvenc multinacionális söróriásaink két önfeledt és önelégült ünnepi öntömjénezés között lelkes kutatómunkával jóárasítják az általuk sörnek csúfolt italokat. A sörpancsok (Radlerek) mellett a Borsodi Sörgyár nem is olyan régen piacra dobott egy szűretlen búzasört, melynek alapanyagai között hajmeresztő dolgok is szerepelnek. A szokványos víz, árpa- és búzamaláta, komló, sörélesztő mellé vidáman odakevert koriander még a belga witbierek ízvilágát idézi. A kukoricagríz meg a jól megszokott honi multis-sörfőző hagyományokat invokálja. De a stabilizálószer és a pektin, már a modern élelmiszerlaborok sötét hátsó szobáinak sejtelmes lombikjait idézik fel. Az, hogy stabilizálószert raknak a sörbe, hogy ne romoljon meg a satnya alapanyagok miatt persze nem újdonság. Citromsavtól és kénezéstől fájdul meg a gyanútlan sörfogyasztók gyomra és feje nap mint nap. De hogy kerül a sörbe pektin, amit eleddig - legalábbis jómagam - az ipari lekvárfőzés egyik alapanyagának ismertem. Annyira izgatott a dolog, hogy addig kutattam, míg végül az interneten ráakadtam egy kis szabadalomra, melyet - hohóóó, míly véletlen! - a Heineken holland kutatócége húzott elő a varázskalapból.

Mi tagadás némettudásommal még nincsen baj, de élelmiszer- és vegyészmérnöki affinitásom sajnos nincsen. Azért kihámoztam annyit, hogy a pektin a sörök habtartósságánál játszik fontos szerepet. A Heineken találmánya előtt a pektint a hagyományos zöldségekből, gyümölcsökből ill. algákból, moszatokból nyerték ki a sörmultik. Azonban a söridegen anyagok a sör ízét és egyéb tulajdonságait is jelentősen rontották. Míg a Heineken fehér köpenyes sörvegyészei rá nem jöttek, hogy a pektint ki lehet ám nyerni a komlótobozból, vagy a komló gyökeréből is. Csak megfelelő savas ph értékű oldatban kell hevíteni, majd utána centrifugával kicsapatni az oldatból a kész komlópektint. Ehhez persze nem kell jó minőségű komló, jó bármilyen szemét, a lényeg a sörazonos anyag. Már csak egy problémát kellett kikísérletezni. A sörfőzés közben hozzáadott pektin a főzés hőmérséklete miatt lebomlott, így hiába rakták bele. De addig-addig lombikoztak, míg erre is rájöttek, hogy a főzési eljárás utolsó 10 percétől kezdve már bármikor nyugodtan hozzáadható a "csodaszer". Egy jó élelmiszeripari mérnök pedig a sör minősége és a pektin tulajdonságai, no meg egy mellényzsebben lapuló pontos excell-táblázat ismeretében már nyugodt szívvel hozhatja ki a hab-maximumot, akármelyik komlótartalmú mosogatóléből.

Az eljárást szerencsére(?) a többi multi is hamar eltanulta, így van sok "sörnek" szép, aranyérmes habja. Kedves E-gészségünkre! (sic.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr463004115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2011.06.22. 15:27:48

Önmagában még ezekkel a trükkökkel sem lenne baj. A baj azzal van, hogy azért kell ilyenekkel élniük, mert nem képesek rendes alapanyagokat kellő mennyiségben felhasználni(ahogy ezt írtad is), pedig elviekben ez lehetséges.

Alacsony termékköltség, ütős marketing, ennyi a lényeg.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.06.22. 16:25:17

a Star Inbev anhauserbusch mega-sörtermékelőállító konszernnél előírás lehet a kukorica, még a Leffe is kap belőle...és akinek a búzasörhabhoz stabilizálószer kell, az bebizonyítja a termék alkalmatlanságát...ha megnézed, a stabilizálószerek közt van a sörélesztő is feltüntetve...Az élesztő a világ egyik legfehérjedúsabb élőlénye, ezért az élesztős söröknek mindig nagyobb és stabilabb a habja. Kíváncsi lennék, milyen eljárással és hol készül ez a sör. Utána kell még hozzáadni élesztőt? a kész sörhöz? Tehát az üvegben már nem erjed? Kicsit zavaros, mint maga a sör...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.22. 17:01:27

@szanisz: pont ez a lényeg, feltupírozni a szart, ahelyett, hogy jót adnának. Csak akkor minek csinálnak búzát, csomó pénzbe kerül egy árut bevezetni a piacon, és még a Valentinus Bräu is sokkal ihatóbb, ami viszont hasonló árkategória...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.22. 17:03:01

@armando_otchoa: Mintha a Leffe-ben kukorica lenne írva és nem kukoricagríz. Van egyébként különbség? Már úgyis meg akartam kérdezni Tőled, mint főzőmestertől...

szanisz 2011.06.22. 17:04:54

@pif:
A Valentinus ár-érték arányban teljesen jó szerintem is, százszor inkább az, mint a BB.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.06.22. 17:23:45

@pif: nincs - a gríz meg van törve...csírátlanítva kell lennie mindig a kukoricának, mert amúgy nagyon sok lenne benne az olaj, ami rontaná a habot;-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.06.22. 17:49:28

ésakkorhogyhogyhogy jó a Leffe, más meg nem?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.22. 18:08:42

@szanisz: hát nagyon le kell azt a Valentint hűteni, hogy élvezhető legyen, semmi citrusos frissessége nincs sztem, túl élesztős
@armando_otchoa: köszi, megint tanultam vmit
:o]

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2011.06.22. 18:13:37

@Pável: azé hasonlíts össze egy Leffe-t és egy Corsendonk-ot...

Gérard Duchemin 2011.06.23. 08:20:46

@pif: "csomó pénzbe kerül egy árut bevezetni a piacon"

Viszont a nagy reklámmal megtámogatott fosos hányásos szart eladják, és megtérül a befektetés. Látsz a tv-ben Valentinus reklámot? Nem. Borsodi, Aranyászok, Soproni reklámot igen? Igen, látsz. Ez a lényeg.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.06.23. 18:41:39

pedig egy alapos értékelésnél a hab szerkezete/tartóssága elég komoly súllyal esik latba
szégyen

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.24. 06:51:51

@Mantlesorrow: És ki tudja, hogy mi az a mennyiség, ami alatt föl sem kell tüntetni, hiszen végül is sokszor komlóból van az a pektin...
És milyen büszkék a multik a söreik habtartósságára...

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.06.27. 17:15:21

@pif: ha esetleg láttad az Összeesküvés elméletet, akkor a sörösüveget máris a kilincsre helyezheted :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.28. 10:04:48

@Mantlesorrow: Csak Borsodi-logós lófejet ne találjak az ágyamban...
:o]]

mateo130 2011.06.29. 21:29:29

Sziasztok!

Amennyire fel lelkesített a reklám, annyira gyengének érzem ez a borsodi búzát. Tipikusan borsodi sör íze van...
Habár nem vagyok (még) egy nagy búza ínyenc. De a kommerszebb márkákat már ittam. Edelweiss, Löwenweiss, Oberdorfer stb.
Én nekem ezek nagyon bejönnek, a világos sörök után egyszerűen csúcs. Alig bírok világosat inni pedig a Dreher nagy kedvencem volt évek óta.

Tudnátok nekem ajánlani olyan búzákat, amikhez még értelmes áron és viszonylag könnyen hozzá lehet jutni? Szeretnék minél többet kipróbálni :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.06.30. 11:59:08

Sajnos a multi-márkák mellett viszonylag kevés hely van, ahol beszerezheted ezeket. A sorspecialista.hu ill. a csakajosor.hu oldalon megtalálod. A Weihenstephaner az egyik nagy név, amit tudok ajánlani. Nekem 2 személyes kedvencem a scheyerni kolostor barna búzája és a Kuchlbauer sörfőzde Alte Liebe névre hallgató szintén barna búzája.
Viszont szintén könnyebben beszerezhető a Hoegarden a borsodiak által forgalmazott belga witbier. (hagyományosan korianderrel és narancshéjjal ízesített világos búza). Persze a Csakajosornél vagy a Belga Sörök Boltjában kevésbé kommersz darabokat is megtalálsz ebből a fajtából.

Áron Varga 2013.07.03. 12:56:40

A citromsavtól nem fájdul meg senki gyomra és feje, mert a szervezetünkben megtalálható (citromsav ciklus).

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.07.04. 14:30:33

@Áron Varga: De ha hozzáadunk még savat a gyomorban lévőhöz, az bizony gyomorégést eredményez, és ez bizony a tartósítószerként belepakolt citromsav ill aszkorbinsav miatt van...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.07.04. 14:39:59

@Áron Varga: a fej az az acetil-biszulfittól és a 7 napon belüli gyorserjesztestől (CKD), - ami idő alatt lehetetlen lembomlania - fájdul meg. Nem is értem, miért nem kötelezik a sörgyártókat is - mint a bortermelőket - hogy ráírják az ilyen palackra, hogy ként tartalmaz.

Áron Varga 2013.07.04. 16:17:39

@pif: A citromsav gyenge sav,a sörben lévő komponensek pedig puffer hatásúak és a (gyomorban lévő) sósavval egyébként se lép reakcióba a citromsav. A citromsavat gyökfogó hatása miatt teszik a sörbe, vagyis azért, hogy megakadályozza a sör oxidációját, öregedését.

A savelválasztást a fehérjebomlástermékek, az alkohol és a széndioxid is fokozza. A gyomorégést az okozhatja, hogy a hazai sörök nagy részét utólag nyomják fel széndioxiddal, nem pedig az ászokolás alatt képződnek a finom selymes buborékok.

Daniel Ortega 2013.07.04. 21:34:04

@pif: nátrium\kálium-metabiszulfit, ez a "kénköves mennykő" :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.07.05. 08:12:06

@Daniel Ortega: ezt teszik a borba is, csak ott van ideje lebomlani...
@Áron Varga: Ok. Elfogadom. Viszont azt is elmagyarázod, az Arany Ászok-Borsodi (bár ez már jó régi emlék) - 2-3 korsója után, miért van gyomorégés, és pl egy nem túl csúcs, de korrektnek mondható Staropramen után miért nem?
De a "hazai sörök nagy részét" kijavítanám - összes nagyüzemi sörre. (High Gravity Brewing)

Áron Varga 2013.07.05. 12:11:07

@pif: Vékonyabb testet CO2-vel nyomják fel, hogy testesebbnek tűnjön, illetve hogy ne érezz ízeket.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.07.05. 12:25:49

@Áron Varga: ez ok, de pl a Pilsner Urquell? Azt is sűrűből nyomják fel szén-dioxiddal?

Áron Varga 2013.07.05. 23:00:18

@pif: Gazdaságilag az lenne a legracionálisabb lépés, viszont a csehek a HGB-és sörök miatt szeretnek hisztizni,szóval szerintem nem.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása