Régóta dédelgetett tervem volt, hogy egy jó kis stout (pörkölt malátából készült, felső erjesztésű, általában erős sör - bővebben erről itt -> meg itt is ->) mellé készítek egy csokoládés desszertet. Utam ezúttal a Rákóczi útra, a Csakajósör boltjába vezetett, ahol még január derekán vásároltam egy üveg Rip Tide twisted merciless stout-ot. A Brew Dog IPA-san szúrós atomgempa stoutja "ellenfeléül" egy - a punk főzde söréhez képest - szinte nagymamásan szelíd, csokis sört, a Young's Double Chocolate Stout-ját választottam.
A húsvét meg kiváló alkalmat kínált, hogy nyugodtan elkészítsem a csokis desszertet és elkortyolgassam mellé a két sört.
A csokoládé felfújt receptjét a János Étterem sörbarát séfjétől, Gábortól kaptam, bár kicsit átköltöttem fűszerezését. A 70 dkg csoki (25 dkg főzőcsokit és 45 dkg 70%-os csokipasztillát használtam), 20 dkg vaj, 8 tojás és 6 evőkanál cukor mellé a recept csupán 4 evőkanál lisztet ír elő, így igazán csokis végeredmény várható. Hogy feldobjam az ízeket narancsborsot, szerecsendiót és fahéjat tettem a masszába. 160 fok, 10 perc sütés a szilikon formában, és tűkön ülve vártam, mi lesz a végeredmény és persze milyen lesz mindez a sörök mellé.
De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg a két sört egy kicsit közelebbről.
A Rip Tide melaszosan, karamellesen ömlik a pohárba, és ha megfelelő a hőmérséklete (nem túl hideg, kb. 12 fokos), rögtön messze érezni a majdnem IPA-san szúrós illatot. Vörös áfonya és pink grapefruit illatözön száll ki a pohárból, a sűrű fekete ital meg likőrösen alkoholos (8%), és a markáns pörkölt íz mellett dominánsan a grapefruit keserűjét mutatja. A visszakóstoláskor előbújnak a háttérből a nyers kakaós fanyar ízjegyek, némi kávé és konyak (vagy unikum?), hogy utána ismét mindent elborítson a grapefruitos fanyar keserű.
A Young's Double Chocolate Stout-ja (leírásokat lásd itt és itt is) a Rip Tide szilaj, nyers erejéhez képest nézve olyan, akár egy arisztokratikus kakaódélután. Nem olyan unalmas, hanem olyan fenséges. A forró kávés csokiillat, a lassan, sűrűn csurgó folyadék viktóriánus eleganciával van megkomponálva. A legnemesebb kávék utolérhetetlen csokoládésságát és cseppet sem (cser)savas keserűjét idézi fel.
És hogy muzsikál a két sör a csoki souffle mellé? (csoki és sör kapcsolatáról egyébként még itt lehet sok okosat megtudni) A felfújtat melegen (nem forrón) érdemes megkóstolni, a kevés liszt miatt a sütőformában kívül egy vékony kéreg szilárdul meg rajta, belül meg csábítóan folyik a nehéz, enyhén kesernyés csoki. A Rip Tide szúrós lényege, gyümölcsös, likőrös keserűje bár lépést tart a desszerttel, igazi összhangban azonban nincsen vele. Hozzá inkább valami gyümölcsösebb, konyakosabb desszert passzol. (pl csoki körtével, vagy marcipános csoki madeirás szilvával.) A Young's stoutja azonban tökéletes párt alkot a souffleval. A kávésan, tejszínesen kakaós ízekből a desszertben inkább az édeskés, krémes felhangok a hangsúlyosak, a sörből az elegánsan tiszta, egynemű kakaós keserűség bújik elő jobban, és versenyeznek egymással, melyik az igazibb csokoládébomba. A fenti páros tökéletes bizonyítéka annak, hogy megfelelő ételválasztás esetén egy minőségi sör bátran szállhat ringbe a legnemesebb borokkal. De arra is eklatáns példa, hogy ne csak gyümölcsös sört (pl. meggyes lambic) képzeljünk el desszertek mellé...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Gérard Duchemin 2011.04.28. 10:11:15
Gérard Duchemin 2011.04.28. 10:12:01
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.05.03. 14:51:36
mit készítesz hétvégére a Hofstettner Russianhoz?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.05.03. 16:55:43
:o]