Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Nobu-ban járt a Sörbúvár

Elmúlt héten lehetőségünk volt betekintést nyerni a hazai fine dining egyik fellegvárába, a Nobu-lánc budapesti éttermébe. A kötelező zöld tea és a szaké után, a felszolgált finomságok mellé természetesen megkóstoltuk a japán sört is...

A Nobu nem klasszikusan elegáns étterem, nincsenek halk szavú öltönyös pincérek, damaszt abroszok, kristálycsillárok. Van viszont helyette minimáldizájn, puritán fa asztalokkal, jókedvű, laza feketébe öltözött fiatal felszolgáló-csapat, és persze ami a legfontosabb, osztályon felüli minőségű ételek. A megnyitó celeb-hajcihő már lecsengett, de most is találni itt a Velvetbe illő ebédvendégeket a híres amerikás magyar producertől az elhíresült lágymányosi ingatlanbefektetőig.

Hogy megismerkedhessünk a Nobu gasztro-világával vendéglátónk a Bento-Box-ot ajánlotta. A kétemeletes doboz egyik felében sushi és sashimi válogatás lapul, míg a meleg ételek között ott van a Nobu egyik híressége a grillezett alaszkai fekete tőkehal misoval. Isteni a tempurás sült kaliforniai rák pikáns krém mártással, és elsőre meglepő a grillezett csirke perui fűszeres szósszal, de mint megtudtuk Nobu úr sokáig élt Peruban, ezért került be ez is a fogások közé.

A miso leves mellé jól illik a zöld tea, a nyers halhoz pedig ideális a jó minőségű szaké, de mihez illik a sör? Egyáltalán milyen sör van a Nobuban?

Eredetileg kapható egy japán ale is, de az most a földrengés miatt  hiánycikk, így be kellett érnünk a Kirin sörrel. Bár a honlap szuperlatívuszban ír a szűrési eljárás miatt finom és zamatos sörről, de be kell látnunk, ez egy egyszerű bécsies láger. Kicsit sötétebb és malátásabb, mint az egyéb nemzetközi core-lágerek. Átlagos, nincs benne hiba, de ezekhez a finom halakhoz semmitmondó. Egyedül a csípős perui csirkénél tölt be tökéletes szerepet.

Ízlelgetve a száraz, enyhén savanykás, gyümölcsös szakét, sokáig törtem a fejem, milyen sörrel lehetne kiváltani, és arra jutottam, hogy a Gueuze ideális kiegészítő lehetne ezekhez a finomságokhoz. Mondjuk egy enyhén fanyar, lágyan szénsavas, szárazabb, nem túl testes Bellevue Gueuze pont a viszonylagos jellegtelensége miatt éppen ideális lehetne.

Az átlag budapesti japán éttermekben egyáltalában nincs, vagy csak feledhető desszerteket lehet kapni. A Nobu ebben is magasan veri a hazai mezőnyt. Somlóijuk elképesztő és csodás újragondolása a sajnos sok helyen elcsépelt magyar változatnak. Persze nincs sok köze az alaprecepthez, de nagyon finom. Egy chocolate stout vagy a Kulmbacher Eisbock tökéletes választás lenne hozzá. Annál is inkább, mivel ezek mellé a másik kóstolt desszert - egy whiskys cappuccinos csoda, melyben a hab alatt egy creme brulee lapul - csokis, kávés, karamelles ízei is tökéletesen passzolnának.

Ahogy a Folyékony Kenyér, úgy mi is arra jutottunk, hogy az átlagos lágersörök helyett a fine dining éttermeknek valami mást kellene kínálniuk. Az izgalmas ételek mellé fel kellene fedezni a sokszínű söröket. Hisz ahogy halhoz egy rizling, egy Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay passzolhat, az egyensörök helyett ajánlhatnának hozzá barna búzát, dry stout-ot vagy akár egy geuze-t. Gondoljuk újra az ételeket a sörök nyújtotta íz-párokkal!

Ki mit szeret enni a - sós mogyorón és a virslin kívül - a sörhöz?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr672792814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.06. 14:49:49

senki többet? ezek szerint ez nem népszerű téma :)
a normál világosok esetén mostanában az ilyen kenhető (igaz készen vásárolt) különféle sajt és vajkészítményekkel kísérletezem, némi saját fűszerezéssel kiegészítve. egyelőre nem találtam kiemelkedő ízpárt. ennek az lehet az oka, hogy kevés fajta fűszert variálok. no nem baj, táguljon az a horizont

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.06. 15:31:26

@Mantlesorrow: Majd ha lesz Radleres cikk, arra mozdul a világ
:o]

A krémsajtok helyett-mellett, készíthetsz egy Boursin-t. 20%-os tejföl, berakva tiszta konyharuhába a mosogató fölé, és kb 12-24 óra alatt kicsöpög a savója. Mindenféle mód lehet ízesíteni, alapból 1 fokhagyma-gerezd / 2 dl tejföl és só. +lehet még friss őrölt bors, mindenféle zöldfűszer, piros paprika stb....

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.06. 17:14:57

@Mantlesorrow: dehogynem népszerű, csak ráfolyt a nyálam a klavira :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.06. 20:10:49

@Mantlesorrow: persze még kicsöpögtetés előtt kell beízesíteni...
:o]

Gérard Duchemin 2011.04.07. 11:14:41

"Nobu úr sokáig élt Peruban"

Melynek, mint tudjuk volt japán elnöke is :-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.07. 11:29:52

jaja, és ez nem egy fénykora Perunak, de ha nem ő nyer, akkor Vargas Llosa, a kihívója, és akkor nem ír olyan jókat (és sokat)... Bonyolult a világ!

Ogreface 2011.04.07. 15:41:05

@Mantlesorrow: "senki többet? ezek szerint ez nem népszerű téma :)"
Nekem a "fine dinning" nem a szívem csücske, a Kirint pedig egy igen halvány lagernek tartom, akkor meg minek? :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.07. 19:56:15

@Ogreface: hát a Kirin az valóban nem egy ínyenc cucc...

Gérard Duchemin 2011.04.08. 08:57:56

@pif: Szerintem bizonyos halas, szelíd ízhatásokkkal megkomponált kajákhoz nemcsakhogy lager illek, de kimondottam nem túl markáns ízű (nem német, vagy cseh), de azért jó lager, mint pl. a japán lagerek többsége, a kínai chingtao, vagy néhány mexikói sör (nem Coron(it)a-ra céloztam természetesen)

Gérard Duchemin 2011.04.08. 08:59:12

@Gérard Duchemin: Pl. fantasztikus volt az a rákkal készült kaja Asashi-val abban a Rádai utcai sörözőben. Emlékeztek?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.08. 10:04:46

Sztem a Lagerek tökéletesek a fűszeres kajákhoz. A 3 C-s (compare-contrast-cleansing) étel-sör összepárosítási "szabályból" a 3.-at használhatjuk. Viszonylag semleges ízükkel bármilyen fűszeres ételt intenzív ízeit könnyen leöblítik és lehet újra kóstolni.

fűzfavirág 2011.04.16. 22:48:00

Akkor most dicsekszem :)
Voltunk Londonban (félhivatalosan), és megkerestük a Japan Centert, ami aljas módon elköltözött a Piccadillyről, de szerencsére nem túl messze. Könyv már alig van benne, de cserében rengeteg japán különlegesség, kaja, fűszer, száraztészta, sör -- és vettünk is gyorsan egy Kirint, egy Sapporot meg egy Asahi Super Dryt.
Mivel én nem sörbúvár vagyok, csak mezei piás, nekem mind a három ízlett, legjobban az Asahi, ami az én szívemnek kedves keserű cseh típusú sör.
Ajánlom olvasnivalónak ehhez Gy. Horváth László Japán kulturális lexikonjának "Sör" szócikkét.
Mi crumpetet ettünk hozzá (ízetlen tésztakorong megpirítva, sok vajjal, imádom).
Hozni szokás szerint Carlsberg Specialt hoztunk, kamaszkorom kultikus sörét... nem extra, de még mindig lórúgás.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.04.18. 09:13:16

óóó szia, itt is, Fűzfavirág! :)
Húha nem is tudtam, hogy a ház ura is tb.-i sörbúvár! :)
az ajándék pedig nemsokára kikerül ám, lesz egy házi Fuller-teszt..

(Asahi amúgy, azt hiszem, idehaza is kapható)

Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:46:08

Bocs, a "tb.-i" minek a rövidítése? Amúgy kötőjel elő nem köll pont, a kötőjel egyben pont is :-)

Gérard Duchemin 2011.04.18. 09:49:59

@fűzfavirág: Az Asahi dry szerintem is jó, egészen egyedi. Amúgy én nem merném cseh típusúnak mondani, pedig angol felkérésre Prágában főzik. Inkább pár német diät pilsre hasonlíthat tán.

fűzfavirág 2011.04.18. 18:53:07

@Gérard Duchemin: mondom hogy nem vagyok sörbúvár :) Nekem minden édeskés lager német, és minden keserű pils cseh...
A tb.-i gondolom tiszteletbeli.
Ittunk Stella Artois-t is, és noha már nem olyan jó, mint amikor 30 éve megismertem, még mindig jobb, mint a magyar változat.

Gérard Duchemin 2011.04.19. 08:48:52

@fűzfavirág: "A tb.-i gondolom tiszteletbeli."

De kár, hogy lelőtted a poént! Éppen akartam írni neki, hogy már 2 ☼ telt el azóta, és még m. nem s. mt..-ni, h. mit jelent a tb.-i, P. sz-int. :-)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (18) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (57) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (20) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (7) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása