Core lágernek azokat a dömpingben gyártott, semmitmondó söröket hívjuk, amely egy-egy sörfőző behemótnak a legnagyobb mennyiségben eladott söre. Archetípusa a Heineken, vagy magyar földön tipikus képviselője az Arany Ászok - Borsodi - Soproni ipari löttyhármas. Ez utóbbi hármat akár corn-lágernek is hívhatnánk, hisz jóárasítás közben, gazdagon beléjük főzik a sör (sajnos) legfontosabb hazai alapanyagát, a kukoricát. (Ehhez lásd a Heineken magyar vezérének az interjújából: " Számos eszközt, anyagot és szolgáltatást vásárolunk magyar beszállítóktól. Az alapanyagoktól [például kukorica], az áramon, a nagykereskedelmi partnereken és a médián át a logisztikai partnerekig számos területen vannak magyar partnercégeink...")
Éppen ezért kicsit félve is vettem meg a fenti névre (Core Beer) hallgató 0,33-as palackot a labanc Sparban, de régóta meg akartam kóstolni egy igazi stájer tökmaggal érlelt sört. A haragos sötétzöld tökmagolajat előszeretettel használom salátákhoz, kenyérsütéshez, így kíváncsi voltam, mit nyújt sörben érlelve. Míly' szerencse, hogy az osztrákok kezét nem köti gúzsba a Reinheitsgebot, így sörnek hívhatnak egy ilyen italt is. Ostorozza is Herr Seidl, a Sörpápa (der Bierpapst) a német sörvilágot, hogy milyen maradi, és a hagyomány mennyire röghöz köti a német sörmestereket.
Persze ezen a verőfényes tavaszi reggelen nem voltak ilyen messze vezető gondolataim, csupán jól akartam indítani a napot. A közepesen tűrhető grafikai alkotás a címkén ugyan szintén nem meggyőző, de a pohárba kitöltött sötét, opálosan, (tökmag)olajosan csillogó nedű annál inkább. Nehéz, rozskenyeres, virágos komlós illatában ott érződik a tökmagolaj is. Megkóstolva egy telt malátás - cseppet sem vizes - testes, de nem elnehezítő sör ízeit érezzük. A pörkölt malátás, komlós kesernye mellett a háttérben, nem tolakodóan, de határozottan kiérződik a finom tökmagolajos íz. A sör textúrája is nagyon hasonlít egy jóféle stájer Kürbiskernölre. Egyre jobban ízlett, és sajnáltam már, hogy nem szavaztam elég bizalmat a sörnek. Jó lenne még pár üveg belőle...
A tökmagos ízvilág miatt remek választás krémlevesekhez, hagymaleveshez vagy egy finom tökmagos burgonyás pogácsához, de akár egy olajos magokban gazdag salátához, vagy valamilyen ragus mediterrán ételhez (ratatouille, couscous) remek kísérő lenne.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.03.31. 19:06:12
"Az egész világon (a németeken és a görögökön kívül) meg van engedve, hogy az árpamaláta huszonöt százalékát olyan értékes gabonafajtákkal helyettesítsék, mint például a búza, a rizs vagy a kukorica."
...és szerinte ez rendben van, sőt...
Gérard Duchemin 2011.04.01. 09:18:10
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.04.01. 10:01:57
Gérard Duchemin 2011.04.01. 10:32:04
De még így sem járnak nagyon rosszul, mert az osztrák sörök többsége iható, sőt jó, a magyarok többsége meg nem csak hogy nem jó, de nem is iható :-)
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.04.01. 14:04:42
szanisz 2011.04.01. 22:06:11
a belgáknál semmin nem lehet meglepődni, de náluk valahogy nincs annyira költségcsökkentés szaga, hagyományaikból kifolyólag :)