Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Toronyugrás - Recept + Kuchlbauer Turm Weisse

Valahol München és Nürnberg között félúton, Bajorország szívében fekszik Abensberg városka, és a városka szélén található a Kuchlbauer sörfőzde, melyben finomabbnál finomabb búzasöröket főznek, gondoljunk csak az Aloysius fantázianevű sötét búzabak sörre, vagy akár - egyik személyes kedvencemre - az Alte Liebe sötét búzasörre.

A sörfőzde területén áll egy Hundertwasser által tervezett szürreális torony, amely a főzde különleges védjegye is egyben. Erről a toronyról nevezték el a Turm Weisse erős búzasört, melyhez a mai ebédet kigondoltam.

Sörünk tekintélyes 5,9% alkohollal és 12,5% szárazanyagtartalommal rendelkezik. Nem is az az igazán üde, friss búza, hanem egy igazi nehézsúlyú versenyző. Érződik az anyag és az alkohol is benne, valamint utóízében markánsan komlós. A búzasör-hal szokványos párosítást ezért egy kicsit csűrni-csavarni kell, ha igazán harmonikus ételt szeretnénk hozzá készíteni. Lássunk is hozzá!

A hazai sörös recepteknek nagy része úgy kezdődik: Menj el a Kacsa utcába, a Sörspecialistához és vegyél sok finom bajor sört... Hát én is ezt tettem korábban, így a pincémben már ott lapult ("a hetedik lépcsőn") egy üveg Turm Weisse, hogy az adott pillanatban előhúzhassam. A főzés közben is kell azonban valami, úgyhogy kibomlott egy flaska Stieglbock, nehogy szomjan maradjon a szakács. Tehát a terv: Lazacfilé répa-tagliatellével, tökmagolajos sajtmártással és frissen sült sörpereccel és búzakorpás zsemlécskékkel.

Készítsünk kenyértésztát: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 ek. só, 2 evőkanál búzakorpa, 3 dl víz, 3 ek balzsamecet v. borecet, 6 ek olivaolaj - ebben a sorrendben edénybe tesszük, és kenyérsütőgépben vagy kézzel tésztává dagasztjuk. 1 óra kelesztés (lefedve, szobahőmérsékletű helyen) után csíkokat szaggatunk belőle és a csíkokból hengergetés után pereceket formálunk, ill. a kiszaggatott tésztából két tenyerünk között zsemlécskéket formázunk, majd sütőpapírral vagy szilikonnal kibélelt tepsibe tesszük. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőbe tesszük. A sütőt 220 fokra melegítjük föl és aljára egy mélyebb sütőedényben-tepsiben bőven vizet teszünk, hogy párás maradjon a sütőtér levegője. 5 perc sütés után 180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, majd további kb 22-25 percig süssük.

Amíg kel a tészta...

A répa: 4 sárgarépát hámozzunk meg vágjuk le a végüket és a hámozóval vágjuk föl hosszú metélt-csíkokra majd tegyük félre.

A hal: 3-4 szelet lazacfilét olvasszunk fel, csepegtessünk le, törlőpapírral itassuk fel a maradék nedvességet, majd rozmaringgal, kevés bazsalikommal, curryvel hintsük meg és őröljünk rá sót. Néhány csepp narancsos olivaolajjal is gazdagítsuk.

A sajtkrém: 1 doboz (10 dkg) natúr sajtkrémet egy teáskanál szójaszósszal és 2-3 evőkanál tökmagolajjal kikeverünk egy tálkában.

Ha kész a perec és a zsemle, indulhat a halsütés: Serpenyőben kevés olivaolajat hevítünk és két gerezd zúzott fokhagymát dobunk bele. A forró serpenyőben a halat oldalanként 1-2 perc alatt készre sütjük. A halat egy tálban a még meleg sütőbe tesszük, hogy ne hűljön ki, és a répát egy egészen kevés olivaolajon épp csak egy fél percre megkapatjuk majd egy kevés szójaszószon további fél percig pirítjuk és néhány gerezd mandarint forgatunk bele.

A kész ételt tálaljuk, és élvezzük, ahogy a nehéz búzasör zamata harmonikusan összecseng az édeskés mandarinos répával, a natúr hallal és a tökmagolajos sajtkrémmel, no meg a pereccel és a zsemlécskékkel...

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr722519922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.09.20. 12:43:34

ember, lenyálaztam a klavimat :o))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.09.20. 21:13:46

@Pável: pedig ennek már majd egy éve...
Sebaj lesz még, legalábbis remélem valami hasonló...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása