Egy régebbi blogban utaltam röviden arra, hogy Romániában kellemes meglepetésben lehet része a sörkedvelőnek, a balkáni országokhoz képest több kiemelkedő márkával találkozhat.
Bár nagyon hiányos helyi ismeretekkel rendelkezem, ezt az állítást továbbra is fenntartom.
Sajnos Magyarországra alig jutnak el román sörök, ez alól kivételt képeznek a vékony pénztárcájú és plusz még igénytelen sörivók ellátására készített műanyag palackosok.
Szerencsés vagyok, hogy egy külső kollégám székhelye Kolozsvárott van, így ő évente egyszer-kétszer ellát kinti áruval, elsősorban barna Silvával.
Ennek a sörnek nincs magyar megfelelője, hasonló sincsen hozzá. A Ratebeer ugyan dunkler bock-nak miősíti, de nem rendelkezik a bakokra jellemző markáns férfias ízjegyekkel, inkább kellemesen édeskés, lágy, amely nagyon hatékonyan takarja az alkoholos erősséget, pedig 7%-os. A színe gyönyörű borostyánbarna, persze sötétebb, mint a magyarországi borostyán, de ez utóbbiról, na jó, hagyjuk...
Gyönyörű ellenpontja a barna sörök közül az előzőnek az Ursus black. Ez már inkább stout, de milyen! Közép-európai viszonylatban kiváló, a ratebeeren a barna Silva-t éppen előzi, és az élen van. Nagyon fekete, a habja is sötét, de az elég hamar elül. Engem emlékeztet némiképp a Dreher bakjához, de azt ehhez képest baltával faragták. Emlékeim szerint majdnem olyan finom, mint a híres Baltica porter. (Persze tisztában vagyok azzal, hogy ezek nem azonos típusú sörök, de kelet- és közép-Európában a választék szűkössége miatt nehéz azonos típusokat összevetni.)
Minap Pável barátom azzal örvendeztetett meg, hogy együtt megkóstolhattuk az Ursus világos-premium változatát, és a Ciucaş-t. Nem mindennapi élmény!
A Ciucaş-ba már tavasszal belebotlottam egy kisebb romániai kiruccanás során - talán csak a korán jött nyári meleg és a szomjúság tehetett róla, de fantasztikus üdítő hatású. Most is teljesen vállalható volt.
De az igazi meglepetést a világos Ursus jelentette. Olyan kellemes virágillatot árasztott szét a szobában a komló, amelyről magyar söröknél vicces lenne még beszélni is (sajnos). Már számítani lehetett a markáns komlókeserűségre, de ez esetben olyan kiegyensúlyozott volt a malátás édesség és a komló viszonya, hogy Pável szavaival élve ez a sör mesterien balanszíroz a két aroma közt. Kitöltve az is meglepő volt, hogy a tükrös átlátszóság helyett opálos volt, talán ez is hozzájárult a friss, üde ízvilághoz.
Sajnos a magyarok körében szinte kultuszsörként tisztelt Ciuc-ról már nem mondhatok el hasonló jókat. Én ezt híg testű, kukoricás ízvilágú, aligkomlós nagyon világos folyadéknak éreztem, egy fokkal talán jobb mint a soproni nemlég lebutított és grízezett löttye. Meg aztán (vitatkozva a nemzeti büszkeségtől elérzékenyültekkel) mitől lenne inkább magyar, mint egy nem Erdélyben készített román sör? Na mindegy, elég felejtős portéka ez.
Egyébként a Ciucas szarvasa megszólalásig hasonlít az apatini Jelen díszállatára, és amúgy is elég jellemző a környező országokban a hegyvidék állatainak (medve, szarvas, kőszáli kecske) megjelenítése a cimkéken, dobozokon:
Amit még mindenképpen érdemes Románia és a sör viszonyáról megemlíteni, az elmúlt években a Tuborg több erős ill. karácsonyi főzettel próbálkozott délkeleti szomszédunk piacán. Ezek nem túl nagyszerűek, de még a kissé maszkírozatlan alkoholíz mellett is sokkal harmonikusabbak, mint pl. a lengyel "vodkasörök", vagy a Borsodi bivaly, amelynek bár a reklám szerint ízében van az erőssége, de nyilvánvaló, hogy sem az íze, sem az erőssége nem idéz elő semmit, csak gyomorkfelkavarodást.
A címadásért Pávelt üssétek - Pável
A cím szerintem szar, de ki vagyok én hogy visszajavítsam az eredetire: "Románok". - Duchemin elvtárs
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.09.27. 09:03:24
A ciuc és a ciucas között van valami kapcsolat?
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 09:41:15
Bizony, kedves hazai söripar és lusta importőr gazemberek.
Éljen az Ursus és a Silva!
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 10:03:45
A két szó közti kapcsolathoz meg talán kéne egy román nyelvész,,,,
Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:24:28
Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:26:25
Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:33:34
szanisz 2010.09.27. 14:39:20
A Silva szerintem is nagyon finom, bár nekem elég markánsnak tűnt 1, illetve 3 éve, kétszer kóstoltam.
A Duchemin által említett országok közül szerintem a lengyelek vezetnek utcahosszal, méreteikből és történelmükből is adódóan több jó makrósörük van, mint a szlovákoknak, a románoknak, és nekünk együtt. Árnyalja a képet, hogy mind baltic porter:)
www.ratebeer.com/beer/country/poland/163/
ger. duchemin 2010.09.27. 14:46:44
szanisz 2010.09.27. 15:01:12
Értem, hát megesik. A legszörnyűbb, hogy hiába fordult a világ, mi kapjuk az arcunkba a szart onnan is, a Karpackiet,és társait.
Ha Valaki Krakkóban jár, érdemes betárazni rendesen..
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 15:08:04
ger. duchemin 2010.09.27. 15:18:06
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 15:24:24
ger. duchemin 2010.09.27. 15:32:29
ger. duchemin 2010.09.27. 15:33:50
szanisz 2010.09.27. 15:36:01
Minél kevesebb sör van egy országban, annál valószínűbbek az ilyen furcsaságok a listán.
ne a ranglistát nézd, hanem a pontszámokat, abból szerintem ki lehet indulni, ha van elég szavazat. Például nálunk a Mister sör befér a legjobb tíz közé, na ez a kellemetlen.
A lengyelek topsörei tényleg nagyot szólnak, adj nekik majd próbát, ha nem történt még meg. Nem csak a csehek tudnak ám errefelé jót főzni makrószinten is...
ger. duchemin 2010.09.27. 16:41:16
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.09.27. 16:44:38
Gérard Duchemin 2010.09.27. 18:56:56
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.09.28. 09:01:39
www.youtube.com/watch?v=14njUwJUg1I
Gérard Duchemin 2010.09.28. 09:22:46
ger. duchemin 2010.09.28. 09:23:35
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.09.28. 09:30:51
Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.09.28. 10:30:30
Viszont ha már szóba kerültek a lengyel sörök...Okocim Zagłoba! Üt mint a kalapács!