Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Bevittek az erdőbe... de jó volt

Egy régebbi blogban utaltam röviden arra, hogy Romániában kellemes meglepetésben lehet része a sörkedvelőnek, a balkáni országokhoz képest több kiemelkedő márkával találkozhat.

Bár nagyon hiányos helyi ismeretekkel rendelkezem, ezt az állítást továbbra is fenntartom.

Sajnos Magyarországra alig jutnak el román sörök, ez alól kivételt képeznek a vékony pénztárcájú és plusz még igénytelen sörivók ellátására készített műanyag palackosok.

Szerencsés vagyok, hogy egy külső kollégám székhelye Kolozsvárott van, így ő évente egyszer-kétszer ellát kinti áruval, elsősorban barna Silvával.

Ennek a sörnek nincs magyar megfelelője, hasonló sincsen hozzá. A Ratebeer ugyan dunkler bock-nak miősíti, de nem rendelkezik a bakokra jellemző markáns férfias ízjegyekkel, inkább kellemesen édeskés, lágy, amely nagyon hatékonyan takarja az alkoholos erősséget, pedig 7%-os. A színe gyönyörű borostyánbarna, persze sötétebb, mint a magyarországi borostyán, de ez utóbbiról, na jó, hagyjuk...

 

Gyönyörű ellenpontja a barna sörök közül az előzőnek az Ursus black. Ez már inkább stout, de milyen! Közép-európai viszonylatban kiváló, a ratebeeren a barna Silva-t éppen előzi, és az élen van. Nagyon fekete, a habja is sötét, de az elég hamar elül. Engem emlékeztet némiképp a Dreher bakjához, de azt ehhez képest baltával faragták. Emlékeim szerint majdnem olyan finom, mint a híres Baltica porter. (Persze tisztában vagyok azzal, hogy ezek nem azonos típusú sörök, de kelet- és közép-Európában a választék szűkössége miatt nehéz azonos típusokat összevetni.)

Minap Pável barátom azzal örvendeztetett meg, hogy együtt megkóstolhattuk az Ursus világos-premium változatát, és a Ciucaş-t. Nem mindennapi élmény!

A Ciucaş-ba már tavasszal belebotlottam egy kisebb romániai kiruccanás során - talán csak a korán jött nyári meleg és a szomjúság tehetett róla, de fantasztikus üdítő hatású. Most is teljesen vállalható volt.

De az igazi meglepetést a világos Ursus jelentette. Olyan kellemes virágillatot árasztott szét a szobában a komló, amelyről magyar söröknél vicces lenne még beszélni is (sajnos). Már számítani lehetett a markáns komlókeserűségre, de ez esetben olyan kiegyensúlyozott volt a malátás édesség és a komló viszonya, hogy Pável szavaival élve ez a sör mesterien balanszíroz a két aroma közt. Kitöltve az is meglepő volt, hogy a tükrös átlátszóság helyett opálos volt, talán ez is hozzájárult a friss, üde ízvilághoz.

Sajnos a magyarok körében szinte kultuszsörként tisztelt Ciuc-ról már nem mondhatok el hasonló jókat. Én ezt híg testű, kukoricás ízvilágú, aligkomlós nagyon világos folyadéknak éreztem, egy fokkal talán jobb mint a soproni nemlég lebutított és grízezett löttye. Meg aztán (vitatkozva a nemzeti büszkeségtől elérzékenyültekkel) mitől lenne inkább magyar, mint egy nem Erdélyben készített román sör? Na mindegy, elég felejtős portéka ez.

Egyébként a Ciucas szarvasa megszólalásig hasonlít az apatini Jelen díszállatára, és amúgy is elég jellemző a környező országokban a hegyvidék állatainak (medve, szarvas, kőszáli kecske) megjelenítése a cimkéken, dobozokon:

Amit még mindenképpen érdemes Románia és a sör viszonyáról megemlíteni, az elmúlt években a Tuborg több erős ill. karácsonyi főzettel próbálkozott délkeleti szomszédunk piacán. Ezek nem túl nagyszerűek, de még a kissé maszkírozatlan alkoholíz mellett is sokkal harmonikusabbak, mint pl. a lengyel "vodkasörök", vagy a Borsodi bivaly, amelynek bár a reklám szerint ízében van az erőssége, de nyilvánvaló, hogy sem az íze, sem az erőssége nem idéz elő semmit, csak gyomorkfelkavarodást.


 

 A címadásért Pávelt üssétek - Pável

A cím szerintem szar, de ki vagyok én hogy visszajavítsam az eredetire: "Románok". - Duchemin elvtárs

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr932324868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2010.09.27. 09:03:24

Meg kell állapítanom, hogy sokkal elnézőbb vagy a román sörökkel, melyek – általam ismert többsége – kvázi ugyanazokból a gyárakból kerül elő, mint az itthoni kínálat és a minőségük is hasonló. Igaz tapasztalataim nem frissek, de csodálkoznék, ha a fejlődés ugrásszerű lenne!
A ciuc és a ciucas között van valami kapcsolat?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 09:41:15

magyar - román életkörülmények: 0-1 oda.
Bizony, kedves hazai söripar és lusta importőr gazemberek.
Éljen az Ursus és a Silva!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 10:03:45

@Árpa Jankó: tényleg nagyon jk voltak a kóstolók.
A két szó közti kapcsolathoz meg talán kéne egy román nyelvész,,,,

Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:24:28

@Árpa Jankó: Nincs. Véletlen névhasonlóság, nagyon mást is jelent.

Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:26:25

@Pável: Olyan nem kell hozzá. Ciuc=Csík Ciucas=Csukás (magyar szavak ezek)

Gérard Duchemin 2010.09.27. 10:33:34

@Árpa Jankó: Ez nem elnézőség részemről. Az ott gyártott dolgok oroszlánrésze (és a nép ezeket issza) ihatatlanul szar. Ellenben van 3-4 olyan jó dolog, amelyhez fogható nálunk nincs, és maximum Szlovákia büszkélkedhet ennyi kiemelkedő sörrel a régión belül. Tehát a lengyel-szlovák-magyar plusz balkán térségben (Görögföldet is ideszámítva) szerintem Szlovákia és Románia vezet, és még a lengyeleknek van pár említésre méltó sörük. (Żywiec, Okocim). De Magyarország, sörfronton botrányos, és már csak a kis főzdékben lehet reménykedni, de ezek aligha fognak megjelenni a pluszban, vagy a mach-ban.

szanisz 2010.09.27. 14:39:20

@Gérard Duchemin:

A Silva szerintem is nagyon finom, bár nekem elég markánsnak tűnt 1, illetve 3 éve, kétszer kóstoltam.

A Duchemin által említett országok közül szerintem a lengyelek vezetnek utcahosszal, méreteikből és történelmükből is adódóan több jó makrósörük van, mint a szlovákoknak, a románoknak, és nekünk együtt. Árnyalja a képet, hogy mind baltic porter:)

www.ratebeer.com/beer/country/poland/163/

ger. duchemin 2010.09.27. 14:46:44

@szanisz: Hát igen. Beleestem abba a hibába, hogy csak régebbi emlékeimből ismerem a lengyel söröket, akkor is azok által, amik a szoc. időkben eljöttek idáig. Azóta nagyot fordult a világ.

szanisz 2010.09.27. 15:01:12

@ger. duchemin:

Értem, hát megesik. A legszörnyűbb, hogy hiába fordult a világ, mi kapjuk az arcunkba a szart onnan is, a Karpackiet,és társait.

Ha Valaki Krakkóban jár, érdemes betárazni rendesen..

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 15:08:04

@szanisz: megnéztem a ratebeert Hu-ra keresve és fura a középmezőny... biztos garancia a minőségre az h ott vmi dobogós...?

ger. duchemin 2010.09.27. 15:18:06

@Pável: Minden országnak leközlik az első 10 sörét. Bizonyos országok első 10 söre mind kiváló, másoké olyan amilyen.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 15:24:24

@ger. duchemin: kéne már reg.-ni... hogy jól belezavarjunk a pontokba

ger. duchemin 2010.09.27. 15:32:29

reg.-ni, azaz reggelizni? De hisz délután van!

ger. duchemin 2010.09.27. 15:33:50

@Pável: reg.-ni, azaz reggelizni? De hát délután van!

szanisz 2010.09.27. 15:36:01

@Pável:

Minél kevesebb sör van egy országban, annál valószínűbbek az ilyen furcsaságok a listán.
ne a ranglistát nézd, hanem a pontszámokat, abból szerintem ki lehet indulni, ha van elég szavazat. Például nálunk a Mister sör befér a legjobb tíz közé, na ez a kellemetlen.

A lengyelek topsörei tényleg nagyot szólnak, adj nekik majd próbát, ha nem történt még meg. Nem csak a csehek tudnak ám errefelé jót főzni makrószinten is...

ger. duchemin 2010.09.27. 16:41:16

@szanisz: Csak az a kár, hogy mifelénk a lengyel sör kimerül a Karpackie elég szar és kissé erős, valamint még sokkal szarabb és még erősebb változataiban. Igaz Cicvarek? Akarom mondani, Pável. ;-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.09.27. 17:28:26

a kollega az, csak elbarmolt vmit :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.09.28. 09:01:39

@Gérard Duchemin: @Pável: Urak, kezdtek kicsit a Muppet showban lévő páholyban ülő két öregre hasonlítani.
www.youtube.com/watch?v=14njUwJUg1I

Gérard Duchemin 2010.09.28. 09:22:46

@pif: Hallod ezt Pável, hogy kikhez hasonlítanak minket? :-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.09.28. 09:30:51

ez a silva, amit Duchamen kolléga jóvoltából ittam, a Gösser Bock testvére, román kiadásban. Ízében, színében, karakterében is hasonló. S a Heineken főzi mindenkettőt...a többi sörről nincs nagy véleményem, az Ursus barnát szívesen letesztelném...Egyszer volt szerencsém egy Noroc nevű sörhöz(Noroc=Egészségedre!...), hát az valami ritka egy nagy szar volt, nem tudtam meginni-ez nálam nagy szó, én a legfosabb gagyisört is megiszom, ha már beírom a ratebeer-re

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2010.09.28. 10:30:30

A Silvához még sajnos nem volt szerencsém, de az Ursus világoshoz igen, nem volt rossz, de túl emlékezetes sem. A Ciuc-ról is inkább a név miatti hazafias lelkesedés jut eszembe, nem annyira a markáns ízvilág...

Viszont ha már szóba kerültek a lengyel sörök...Okocim Zagłoba! Üt mint a kalapács!

ger. duchemin 2010.09.28. 10:33:15

Mondom, a románok többsége nagyon szar. A Silva-val kapcsolatos megállapításoddal azért vitáznák, mert a Gösser Bock valóban bak, nem rossz, de én alíg tudom meginni, nekem túl markáns ízű. A Silva ellenben hihetetlenül lágy, kellemesen édeskés, és alig kesernyés. Nagyon más. Érdemes egymás mellett kipróbálni. Nekem a Silva barna a fajtabesorolása ellenére inkább csak dunkelnek, és nem dunkler bock-nak tűnik, annak ellenére hogy az átlagos dunkel töménységnél 4,5-6 alk.%-nál erősebb a maga 7%-ával. Nagyon jó, erősen fáj, hogy ritkán ihatom. Én 10-szer inkább meginnék egy Silva-t, mint egy Gösser bakot, persze ez utóbbit sem önteném ki, ha megkapnám.

ger. duchemin 2010.09.28. 10:34:05

@Pável: Meg is fogjuk még kb. 43-szor, vagy 70-szer, ha rossz leszel :-)

ger. duchemin 2010.09.28. 10:59:02

@Kepkocka: Milyen érdekes ez. Nagyon régen én is ittam Ursus világost, semmi különös. Most nagyon jó volt. Igaz van sima világos, meg prémium is, ez utóbbi prémium volt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.09.28. 12:18:34

@Pável: Bocsi, de olyan szórakoztató az évődésetek, hogy elfelejtettem, h. már eccer megírtam - Üdv "Topi mackó"

ger. duchemin 2010.09.28. 12:19:42

@pif: Ezt még sokáig tudjuk produkálni. Jó szórakozást :-)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása