Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Trappistes Rochefort 10 vs. O'Hanlon's Thomas Hardy's Ale

 

Vártuk már Pávellel a mai napot. Vajon ostoba rongyrázás volt Bécsben 7 eurót adni ezért a mini palackért, vagy értelmes sörkulináris befektetés? Annyira kicsikének tűnt ez az üvegecske, hogy elhatároztuk, szervezünk elé egy előzenekart is (a Trappistes Rochefort 10 személyében), valamint ebédre is elfogyasztunk egy fél literes palacknyit, mintegy megágyazva az árpabornak. (Én ezt Krusoviceivel követtem el, de Pável az alkalomhoz illőbben egy Memminger Klausatorral.)

*Thomas Hardy: végül is egyszer élünk!
Klausator: És jobban, mint négy éve...
faterral az utolsó karácsonyi ajándékát ittuk meg... 
pável 

Sörkorcsolyával nem nagyon vesződtünk, elég volt hozzá egy pár falatka Bleu d'Auvergne sajt (a trappistához), valamint némi Cheddar (az angol csodához).

Rajthoz álltak a versenyzők, eldördült a startpisztoly, és lekupakoltuk** a trappista sört.

** ettől a szókreációtól Pável és Kazinczy elhatárolódnak! :)

Háát szóval, izé. Én valahogy többre, vagy másra számítottam. Pedig ez a legmagasabbra értékelt quadruppel sör (a Westwleteren 12 után), a legjobb belga sör (szintén a Westwleteren 12 után), és a legjobb sör Ogreface úr listáján is (megintcsak a Westwleteren 12 után).

De mégis, mégis, nekem a trappista sörök közül pl. az animális illatokat felmutató (lópokrócszagú) Orval, és a Chimay rumos-konyakos aromájú kékkupakosa is jobban ízlett.

Vagy csak az üzlet nem tárolta szakszerűen? Mindenesetre elefántméretű élesztőüledékek úsztak az alján, eltávolíthatatlanul.**

** Hát igen, a rakparti belga szakbolt nem először lep meg minket golyhókkal teli sörrrel. Amin nem is csodálkozunk, mióta  ráeszméltünk:  a két, szakmailag teljesen képzetlen eladó kedvéért egész télen fűtött helyiségben álltak a polcon a sörök.   - Pável
(Azóta feltűnt egy harmadik, nem dilettáns eladó is.)

Na de azért jó volt, viszont meglepően hamar elfogyott, valahogy nem ingerelt kellőképpen lassú lötybölésre, szopogatásra.

És akkor végre lekerült aThomas Hardy's kupakja is.

Hihetetlen ízorgia. Valóban portóira, vagy mégis inkább madeira borra emlékeztető illat és íz, meglehetősen kevés, de nem zavaróan kevés szénsav, édes zamat, de nem erősbelga-ale-esen intenzív sziruposság, hihetetlenül olajos folyás, és az eddig kipróbált rengeteg (1 db.) más árpaborra jellemző zöldes fénytörés.

Íme:

És ami szintén nagyon megdöbbentett, a trappista gyors eltűnése ellenpontjaképpen ez az árpaborocska hihetetlenül sokáig megmarad, a kéz játékosan forgatja, billegteti, babrál vele, készülnek a sztárfotók, de mégis fogy közben, minden pillanatban lehet elégedetten csettintgetni. És bár a 8 és fél uncia röhejesen kevésnek tűnt az elején, mégsem éreztem rögtön az elszopogatása után hiányérzetet, csak kábé 1 órával később, de akkor aztán kínzóan.

Most akkor egy jó darabig ilyet megint nem iszunk, kezitcsókolom?!

Pável itt néminemű óvást emel: egy sör és egy bor összemérése nem fair... A remek belga után egy sörszerű bort, illetve egy borszerű likőrszerű portóiszerú sört valamit inni pedig nem ésszerű. Ha  Düsamen kollega egy pohárka testes portói mellé kínálta volna a britet, na azzal össze lehettett volna vetni.
Sajnos nálam nem voltak meg a sörszerűség kritériumai, amelyek alapján sörként mustrálhattam volna a Thomas Hardy-t... Szegényről az öszvér kentaur jutott eszembe: sem ember-, sem lószépségversenyen nem indulhat a szerencsétlen, mindenhonnan eltanácsolnák felesleges vagy éppen hiányzó végtagok miatt. Bárhogyan írnék róla, azt borként tenném meg, éppen úgy forgattam, kóstoltam, mint az utolsó borfeszten, ahol részt vettem. Egy dologban előnyt adtam neki: ha a  színét borként vizsgáltuk volna, azonnal bajba kerülne: küllemre ugyanis csak nagyapám guggolósa sem volt ilyen - elnézést - pocsolyaronda. De mert a kisagyunk mögötti zugokban még tudtuk, hogy mégiscsak egy sört fogunk a kezünkben, ezért azt a szempontot nem vettük figyelembe. Ne mondja senki, hogy nem adtuk meg a kellő tiszteletet. Avagy "pozotívan disztkrimináltuk" :)
Tehát, a bormustra. Nem a habzását csodáltam, nem lévén ilyen, hanem az olajosságát a pohár falán. Nem a komló jött szembe az első korty után, hanem a kenőcsös, sűrített napfény jelleg, mint a portóiaknál. De mindez nem lett volna baj. Még ízlett is. Csak éppen sörnek jobb sok minen más, bornak pedig megint jobb nála sok minden más... Ez a termék nálam hosszan billegett az Ínyencség és a Perverzió határán, majd lassan átdőlt az utóbbi felségterületére... 
pável


A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr792008211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.17. 12:38:31

hűű, szegény Pável most biztos kihúzta a gyufát, onnan ahol tárolnak ilyeneket :)

Gérard Duchemin 2010.05.17. 13:12:08

@Mantlesorrow: Hát nem tudom honnan húzta ki a gyufát, mindenesetre nem fogom megdorgálni (ha erre gondolsz) még ha markánsan más is a véleménye.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.17. 14:10:51

lehet h csak nyitunk a borok felé? :P

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.17. 14:34:19

@Gérard Duchemin: nem rád gondoltam D, hanem a Thomas Hardy's Ale rajongókra :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.18. 09:49:24

@Pável: "Megtalállak még, tudom hogy ennyi még nem elég," :)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2010.05.18. 14:08:26

az a baj ezzel a kategóriával, hogy árpabor, hogy félrevezető.
nem túl jó ötlet összehasonlítani a borral, mivel elnevezése ellenére ez SÖR.
Bár nem egy hagyományos sör, de minden árpabor teljesen elüt a szokásostól. Barnásvöröses színűek, nagyon fűszeresek és vaskosak, olajosan folynak.
Viszont keményítőtartalmú magvakból készülnek, maláta-alapú fermentált italok, tehát SÖR mind. A bor cukortartalmú gyümölcsböl készül!
Ezért nem érdemes összevetni a bort és a sört, mint almát és körtét. ha még nevében ez bor is. És ráadásul nem a Rochofort10-el kellett volna összeereszteni, hanem mondjuk egy Scaldish-al vagy egy Anchor Old Foghorn-nal, amik a kategória jeles képviselői. Tegnap megkóstoltuk a Bismarck-ot, s mellette volt egy korsó pilsnerurquell sörünk, amiből a hajmeresztően ízgazdag Bismarck kiradírozott minden ízt, teljesen lealázta az amúgy rendben lévő sörikét.
Szóval lehet, jobban jártatok volna, ha nem a pörkölt ízével a nyelvet befedő Rochofort quadrupel/abt sörével kóstoltátok volna...

Gérard Duchemin 2010.05.18. 14:48:45

@főzdevadász: Hát ez nem nekem szólt. Nekem eszembe sem jutna egy árpabort leborozni, amiképp a disznósajt sem sajt, attól még hogy a nevében szerepel. :-)

Gérard Duchemin 2010.05.18. 14:50:08

@főzdevadász: A Scaldis biztos hogy árpabor, nem inkább Belgian Strong Ale?

Gérard Duchemin 2010.05.18. 14:51:05

@főzdevadász: Akkor ezek szerint a Bismarck-nak nem csak sima vodkaíze volt? ;-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 14:52:12

@Gérard Duchemin: de vicces összehasaonltani vele :)
amúgy ha tényleg borszerű vmi, akkor miért ne lehetne ahhoz hasionlítani?
A trappista pedig Düs. választása volt :) De én nem fogok rá semmit, ettünk közben eleget. Nem szinkron, hanem diakron ittuk őket :)

Gérard Duchemin 2010.05.18. 14:58:00

@Pável: Háát őőő izé, sört borral két okból nem hasonlítanék: 1. Mások. 2. Nem szeretem a bort

Gérard Duchemin 2010.05.18. 15:02:08

@Gérard Duchemin: De a zöldes reflexű árpabort igen

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 15:05:55

@Gérard Duchemin: na jó, ha már hasogatjuk a szőrt: egy összehasonlítás lehet léha szókép ill. alapos elemzés szintjén. Ha utóbbival rágalmazol, mondd ki (és megrúglak). Mi ebben a blogban csak léháskodunk, nem?!
Menj és keresd a zöldeket a sörödben :)

Gérard Duchemin 2010.05.18. 15:19:06

@Pável: "Ha utóbbival rágalmazol, mondd ki (és megrúglak). "
Nem rágalmazlak se ezzel, se azzal, és ne is rúgj meg, ha nem muszály (vagy muszáj) :-)

Gérard Duchemin 2010.05.18. 15:21:53

Na akkor azt mondom, hogy: Söröket össze lehet vetni, hasonlítani, stb. borral, mert vannak borszerű sörök, ahogy pl. vannak felvágottszerű sajtok is. De versenyeztetni bort sörrel nem ér, mert sör nem bor, és bor nem sör. Így már jó?

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.18. 16:13:20

ez ugyan nem sörtől avagy bortól való, de még helyén: "Az ember mind arra törekszik, hogy megtudja, útja merre visz, ám addig meg nem tudja, míg vissza nem fordul, vissza nem tér a kezdetekhez, s azokat a lelkében nem hordozza. Ha nem akarja, hogy elragadja, elsodorja a patak árja, legyen ő az ár maga, a forrás is meg a tengerbe ömlő folyam is."
Aki kitalálja honnan származik, az kap egy az idézethez méltó Andechs Duplabakot.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.18. 17:34:20

@Pável: nyertél és senki nem vitatja tőled :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 17:37:34

hurrá!
akkor is, ha nem fejből....?

Ogreface 2010.05.18. 17:53:52

Na aki ezt kitalálja hogy kitől van,az fizethet nekem egy bármilyen dupla bakot:
"Egyetlen korty is elég ahhoz hogy megítéljünk egy kiváló sört,de jobb ha az ember teljesen biztosra megy." :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.05.18. 18:03:16

@Ogreface: erről azt mondja a net, hogy cseh közmondás, akkor most jövök neked eggyel? :)
@Pável: igen, ha jól láttam, egyetlen találatot hoz a gúgli és nekem megéri, hogy egy ilyen alapmű sorait lássam a neten
Fejből ment volna?
akkor most két Andechs Duplabakkal jövök az olvasóközönségnek

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 18:13:14

ma ilyen mecénásként keltél fel? :)

Ogreface 2010.05.18. 20:29:52

Nyertem! -tél, tünk, mi???

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.18. 20:40:23

@Ogreface: de lehet hogy Ákos (@Mantlesorrow: ) a tockosra értette... a legalábbis a Te esetedben :D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.18. 22:32:07

@Gérard Duchemin: @Pável: Édesek vagytok. Akár a két öregúr a Muppet Show páholyában...
:o]

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.05.19. 09:53:09

@pif: hehe, ha bóknak szántad, kösz!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.05.19. 16:43:14

@Pável: teljességgel. Rendkívül szórakoztató!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása