Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (15) apa (1) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (38) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (9) budapestbeerweek (1) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (52) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (9) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (23) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (6) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (11) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (5) hordó (4) horizont (16) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (51) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (218) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (21) korzika (1) kősör (1) kozel (8) kraft (28) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (12) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (9) mad scientist (2) magy (1) magyar (245) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (22) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (3) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (23) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (10) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (55) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörgyár (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (35) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (24) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (26) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) USA (3) usa (2) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

A Kecske napja - Kozel-feszt Velké Popovicében

2018.06.20. 11:20 :: IPAfai Pap

Kozel - németül Bock, magyarul kecske(bak). A Pilsner Urquell mellett talán az egyik legismertebb cseh sör Magyarországon. Az alap sárga dobozos, "10-es" Kozel mellett a barna,  Kozel Cerny is rengeteg helyen kapható nálunk is, úgyhogy ez nem akkora újdonság. Ám ha a szintén Asahi konszern égisze alatt álló  Dreher gyárból meghívnak, hogy kis prágai kerülővel, néhány újságíró társaságában látogassam meg a velké popovicei gyárat és vendégeskedjem az évente egyszer megrendezett Kozel napon, akkor még nekem is felcsillan a szemem.

228_1.JPG

Prágában a sztenderd turista útvonalat azért bejártuk, mert a csapatból két ember sem járt még arrafelé korábban. Átsétáltunk az Óváros téren, a Károly hídon, útközben söröztünk a Moldva partján, kikerültük a becherovkás csapdákat az U Flekuban, betértünk a Medvebocshoz címzett minifőzdés sörözőbe,

hogy odaérjünk vacsorameghívásunkra az egyik Kozel márkasörözőbe ahol a tankos Kozelre fentük a fogunkat.

A 11-es világossal indítottunk, ami Csehországban a legtöbb helyen kapható Kozel. Ez - a kezdő komáromi-párkányi sörturistáknak - a zöld dobozos, ami jóval több élményt nyújt a sárga dobozos alap világosnál, és egy sörbarát sem lenne szomorú, ha ilyet (is) főznének a Dreher gyárban Kőbányán. A szűretlen volt a következő, amihez remekül passzolt a grill hermelin. A csapat többi tagja világossal és konfitált kacsacombbal folytatta, én a tradicionálisabb cseh vonalon maradva marhagulyást kértem, karlovy vary zsemlegombóccal és ehhez már a barna Kozel majd egy 13-as Master dukált, úgyhogy kellemesen eltelve leöblítettem még egy vágottal, majd lesétáltuk a vacsorát a fényben úszó Prágában, aztán addig idegenvezettem, míg a záróra miatt pont lekéstünk egy búcsúsörről az Arany Tigrisben...

185_1.JPG

Másnap indulás előtt még beugrottam a helyi Billa-ba, egy kis sörért és vásárfiáért a családnak, ahol is a szokásos Pilsner-Bernard-Svijany-Breznak paletta mellett egy eddig új címkéjű Kozelre bukkantam, amiből gyorsan be is vásároltam két palackkal. Ez annyira új termék, hogy március közepén, amikor Prágában jártam, még nyoma sem volt a boltokban. Kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ez, de indulni kellett, hogy odaérjünk a gyárlátogatásra, úgyhogy kerekedtünk.

 A Den Kozla - a Kozel nap igazi családi összejövetel. Már 9-től nyitva a sörgyár udvara a nagyérdemű előtt, mérik a sátrakban a sört, és rotyognak az üstök, serceg a zsírban a kolbász. A feszt nem nyúlik az éjszakába, hanem este hétkor "végét vetik a zenének, s hazamennek a legények." Azért a köztes időben van mit csinálni a kecskével díszített kéménnyel büszkélkedő gyár udvarán és benn a sörgyárban is. A főzőházba sajnos nem jutottunk be, de végigjártuk a 3300 hektoliteres erjesztőtankok pincéjét, ahol a 8 nagy tartályban egyenként 250e liternyi sörben dolgoznak az élesztők, majd onnan átkerül a sör az ászokpincébe, és 2 fok körüli hőmérsékleten simulnak-kerekednek az ízek. Igazi indusztriális-élmény volt a kattogó-csattogó fejtőcsarnok, ahol KEG-be és palackokba kerül a Kozel. És persze kóstolhattunk pasztőrözetlen Kozel 11-est és Cerny-t is, ami igencsak jól esett a kinti 30+ fok után a hűvös pincében.

A gyárlátogatás után a meleg elől a sörsátorba menekültünk, ahol a főtt csülök és a sörgulyás mellett fény derült arra, hogy mi fán is terem az új termék, a Kozel Mistruv. Ezt már a Kozel sörfőző mesterétől, Vojta Homolkától (VH) tudtuk meg egy rövid beszélgetés folyamán.

227_1.JPG

- Sörbúvár (S): Hogy kerültél a Kozel gyárba? dsc_8738.JPG

- VH: Én itt születtem Velké Popovicében és már gyermekkoromban is a sörgyárban játszottunk, ismertem a gyár minden kis zegét-zugát már sokkal korábban mielőtt gondoltam volna rá, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Aztán az élet úgy hozta, hogy sörfőző lettem, megtanultam a szakma alapjaitól mindent, és most itt vagyok, és végső soron én felelek az összes főzetünkért.

- S: Reggel, az egyik boltban láttam egy új Kozelt, amit még eddig nem, beszélnél erről a sörről?

- VH: A Kozel Mistruv (Mester - a szerk.)? Igen ez egy teljesen új sör, alig 1 hónapja van a boltokban. Tulajdonképpen a 12-es Kozel helyett találtuk ki, és fejlesztettük ezt a sört. A 12-es Kozel nem váltotta be a piaci reményeket, ezért egy teljesen új receptúra alapján főztük meg ezt a sört. Tulajdonképpen egy klasszikus 12-es cseh pilzeni, csak más karaktere van, mint a kicsit édeskés réginek.

dsc_8742.JPG- S: Az alapanyagokon is változtattatok?

- VH: A receptúrát persze nem árulhatom el, de klasszikusan pilzeni maláta, egy új, saját élesztőnk és cseh komló van benne.

- S: Saaz?

- VH: Nem, mi minden sörünkhöz Premiantot (a Saaz-komlóból nemesített, magasabb alfasav-tartalmú kontinentális komló - a szerk. lásd még itt - ->) használunk. Evvel az édes malátás ízek mellett sokkal karakteresebb keserűség érhető el.

- S: És mi a véleményed az új hullámos sörökről, amik itt, Csehországban is egyre népszerűbbek?

- VH: Nagyon jó, hogy nem csak lágersörök kaphatóak, hanem a különböző ízlésű emberek, sok mindent megkóstolhatnak, megtalálhatják a maguknak legmegfelelőbb ízvilágot. Örülök, hogy a kicsit egyforma cseh sörpaletta felfrissült és új színeket hoztak a kis főzdék. Persze szerintem még mindig a hagyományos sörökben vagyunk a legjobbak, de a gasztronómiában nagyon fontos ez a sokszínűség. Én is mindent megkóstolok, kísérletezem, de azért igazán büszke a saját sörömre vagyok, amit együtt főztünk a kollégáimmal...

És Vojtek ment a helyi haverokkal sörözni, mi meg maradtunk, és lelkesen fogyasztottuk az új Kozel Mistruvot, meg a Cerny-t is, ami a főételek után az áfomyás amerikai palacsinta mellé

dsc_8748.JPG

is jól csúszott. Aztán eltelve egy picit kisétáltunk a gyár mellé, ahol egy kedves kis tavacska partján relaxáltunk, hogy visszatérve pár búcsú-korsó után integessünk a közönségben mókázó kecskéknek.

A magyar különítmény helyt állt, és a Kozel nap több mint 28 ezer idei látogatójával együtt mi is derekasan kivettük a részünket a több mint 20 ezer liter Kozel (400+ hordó) jótékony elpusztításában. A Mistruvot persze az otthoni "laborban" üvegből is megvizsgáljuk, de ez már egy másik történet...

257.JPG

PS: Hazafelé azért Brünn mellett még betértünk a Tescoba kis utánpótlásért... 

Képek: Tóth-Horváth Réka / Dreher; Horváth Balázs + saját

1 komment

Címkék: prága cseh barna kozel dreher sörgyár láger

Lőrinc végre dinnyés sört pisilhet majd a dinnyébe (Belvárosi sörfeszt', nyitónap - képriport)

2018.06.07. 14:28 :: buvarina

img_3886.jpg

Jó ideje itt klimaxol a tavasz, hőhullám és hidegzuhany kergeti egymást, egy folyamatos, szinte összefüggő sörfesztivál a nyárelő. Soron következő megállója a Belvárosi sörfeszt, amely jegyek és bérletek helyett csak a poharadat kéri, mármint hogy azt vegyél belépő helyett. Mert ez a banzáj szerencsére nem a műanyagpoharas verzió (istenem, valahol még ez az alap), hanem kötelezően pohárvásárlós (kétféle, ezerötért).

Cserébe kis- és nagyüzemiek bodegái random szétszórva a tévéostrom egykori műveleti területén (mondjuk fegyveresek most is fel-felbukkannak a tömegben, én pl. most láttam először uzival felszerelt járőrt a szokásos kalasnyikov helyett), a kedves érdeklődők számára csak ugyanazt a stratégiát tudom ajánlani, mint ami mondatfűzésünket is vezeti: a csapongást.

Sorvezetővel, konkrét bakancslistával ilyen helyre kimenni megmosolyogtató hívság, úgysem sikerül. Mert akad itt minden a behemót Carlsberg cidereitől a garázsműhely Gravity Brewing camparival bolondított ipájáig. Másik extrém söre a fesztiválnak a görögdinnyés Melonade Fruit APA lehet még a Rizi sátrában, hármas kisüzemi fúzió gyümölcse (Rizmajer, Hopfanatic, Hopkin’s), felderítő csapatunkból még csak egyvalakinek jött szembe, ő ice tea jellegről számolt be - éreztük a finom, burkolt kritikát.

Nem tréfa az igazán komoly sörök kínálata sem, a házigazda First, vagy például az Ugar, Zip's, Beerpoint, Kuzin, Brewdog, Nekedcsakdezső stb. standjainál komolyabb tételek is bepróbálhatók. (Aki nem élte ki magát eléggé a BPBW megafesztiválján, ha úgy tetszik, afterpartizhat, pl. a Zip's sátrában a svédekkel.) Ellenben nem tudjuk másnak, mint vásári tréfának tartani azt a jelenséget, hogy egyes nagyipari lágereket elegánsan felüláraznak ilyenkor, így került a szemünk elé pl. a 7-800 ft-os Borsodi Mester. Aztán vannak nagyüzemiek, melyeket egyszerűen nem lehet túlértékelni, persze ehhez el kell érni azt a szintet, amit úgy nevezünk, etalon:

img_3923.jpga PU mozgóárusa

Szólj hozzá!

Címkék: budapest 2018 sörfesztivál kisüzemi kézm

Beer Week in Budapest - Együtt(ivás)állás

2018.05.25. 10:55 :: IPAfai Pap

A nagy dolgok legtöbbször egy pohár ital mellett kezdődnek. Különösen igaz ez egy sörfesztiválra. Valami hasonló lebeghetett a szeme előtt a Beer Week in Budapest (BPBW) -főszervezőinek, amikor tető alá hozták ezt a craft(Kraft)-sörös rendezvénysorozatot. Az első olyat Budapesten, ami nemcsak a kereteiben, hanem a meghívott sörfőzdék tekintetében is - nyugodtan kijelenthetjük - világszínvonalú. És minden világszínvonalúság mellett mégsem nélkülözi azt az ártatlan, már-már naív forradalmi lelkesedést, ami valaminek a teremtése környékén érződik.

Ilyesféle gondolatok jártak a fejemben tegnap az Élesztőben, amikor a hazai és az európai sörvilág arcaival legurítottam az első pohár fesztiválsört,

bpbwcollab.jpg

amit a Reketye Breweryben 14 hazai KKK-főzde főzött nemrég, és ami persze hogy egy IPA. Egy karakteres, kellemesen trópusi ízvilágú, kellően, de nem túltoltan keserű IPA, amelyhez bármikor vissza lehet térni, mert pont annyira bonyolult, hogy emlékezzünk rá. Olyan hangulat áradt, akár az első pár palotanegyedes Főzdefeszten, csak az azóta eltelt időben a magyar KKK-sörök lettek jóval profibbak, és ez a fesztivál olyan nagyágyúkat vonultat föl, mint az Uiltje, a To To Øl, az Amager Bryghus, a Tempest, a legismertebb Brew Dog, vagy az általam annyira kedvelt De Molen és a többi

bpbwplakat.jpg

A számtalan csapfoglalás és heti esemény csúcspontja természetesen a Dürer Kertben ma és holnap elkövetkező kóstolóprogram lesz, ahol a boldog karszalag-tulajdonosok végigkóstolhatják a sörvilág és a sörhon elitjének ikonikus vagy éppen pont a BPBW-re készült főzeteit. Ha nem találtok oda, álljatok be bármilyen szakállas, sapkás, emblémázott fekete pólós ember mögé, tuti a fesztre készül. Ilyen színtű és jellegű kóstoló eddig még csak boros-pezsgős (Vince) témakörben volt Magyarországon, A 2015-ben, a Vienna CraftBierfest kapcsán megfogalmazott gondolataim váltak végre valóra. Nagyon kellett már egy ilyen feszt!

bpbw5_1.jpg

Újfent full respekt a három főszervezőnek, Sefcsik Marcinak (Fenékig Blog, Party or Die Brewery), Rebák Tibinek, és Pazinczár Péternek (Tuff Buzz), hogy szívüket, lelküket belerakták ebbe a fesztbe, ami referencia lesz, nem csak a további budapesti sörfesztiválok számára. Kívánom, hogy az egész heti meló és feszkó után ma és holnap egy kicsit dőljenek hátra egy igazán jó sör mellett, és nézzenek le elégedetten az általuk megálmodott sörvilágra. Hisz Petőfit idézve: "a lelkesedés olyan, mint a görögtűz, eső nem mossa el..." Azért remélem, délutánra elmegy a monszun! Maradjatok együtt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar svéd angol holland dán kraft sörfesztivál demolen To Øl

A Heineken és a magyar komló - hírháttér

2018.05.23. 10:20 :: IPAfai Pap

Tegnap harangozták be néhány hírportálon keresztül, hogy a Heineken mégsem olyan gonosz többé - nem úgy, mint egy évvel ezelőtt - , hanem most már pl. a Mercedes-hez hasonlóan állami stratégiai partner. A partnerség keretében José Matthijsse, a Heineken Hungária vezérigazgatója kijelentette, hogy "„A hazai termelőktől beszerzett árpa révén mintegy 100 magyar árpatermesztő számára teremtettünk hosszú távú egzisztenciát. Ehhez a beszerzési filozófiához akkor is ragaszkodunk, ha a hazai alapanyag esetleg drágább az importnál, a magyar termelői bázis fenntartása stratégiai érdek számunkra”. Ez a filozófia már a kettővel előző vezérigazgató regnálása alatt is megfigyelhető volt ugyan, de 7 éve Oladele Ajayi még a kukoricáról beszélt, amit magyar beszállítóktól vesznek. Ilyen szempontból is előrébb lépett a Heineken...

komloskertantik.jpg

A közleményben azonban ezek mellett szó esik arról is, hogy a Heineken igyekszik támogatni a hazai komlótermelést. Valóban érdekes téma, hogy míg a szomszédos kis Szlovénia a világon 7-8. helyen tanyázik a komlótermelésben már jó ideje, addig Magyarországon szinte teljesen megszűnt ez az ágazat. Aki kicsit is érdeklődik a komlótéma iránt, az bizton olvasta a Monyo Brewing idevágó blogbejegyzését, amiben a bácskai komlófajtának és a hajdanvolt magyar komlótermesztésnek a nyomába eredtek. Magyarországon amúgy már a 11. században jelentős komlóskertek voltak, egy 1091-re datálható pannonhalmi oklevélben találkozunk a Komlóaszó magyar szóval. A nagy kiterjedésű komlóföldek a 21 századra kb. 5 hektárra apadtak, ezek nagyrészt a Kraft-os Uradalmi Sörfőzdéhez és a Jászapátiban található Yeast Side Breweryhez köthetőek.

És ami a portálos hírekből kimaradt: A Yeast Side (eredetileg Lados Sörfőzde, alapítva 1993-ban) tulajdonosa, Lados Péter volt az, aki komlótermesztési tapasztalatai alapján nagy részben kidolgozta a modellt, ami alapján a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet "hároméves mintaprogramot indított Kastélyosdombón azért, hogy közösségi modellt dolgozzon ki a hosszú távon is fenntartható, üzletileg életképes komlótermesztéshez." Ezt támogatja a Heineken 30 millió forinttal, amit persze némelyek kevesellhetnek, de a tény, a szociális szándék és nemkülönben a kisüzemi sörfőzde és multi sörgyár együttműködése is mindenképp örvendetes.

komloskert2.jpg

Az meg már csak hab lenne a tortán, ha a 3 éves kísérleti program során valóban új lendületet kapna a hazai komlótermelés, és külön siker volna, ha középtávon sikerülne egy új hazai fajtát is nemesíteni a tapasztalatok alapján. Drukkolunk!

(képek: Tankönyvtár ill. Yeast Side Brewery)

5 komment

Címkék: magyar komló heineken kraft

Békésszentandrás 25 éves - Retrohuzat

2018.05.13. 10:47 :: IPAfai Pap

A 90-es években a változás szele a sör-hiánygazdálkodást is megérintette, és sorra alakultak a kis házi sörfőzdék szerte az országban. A legtöbbjük már 95-96-ra el is tűnt a sörszínpadról, de maradt néhány sörfőzde, aki ügyes innovációval, jó termékpalettával fel tudott kapaszkodni a sörforradalmi vonatra. Ezek a sörfőzdék elérték a negyedszázados kort, köztük is az egyik első a békésszentandrási Szent András Sörfőzde! Boldog 25. születésnapot!

szentandras25.jpg

A gyümölcsös söreiről és a karácsonyi Esthajnal sorozatról, no meg az Ogréról (és a Vári Növérekről, meg a Nyúlról) és sok minden másról

ismerős szentandrásiak nem hagyhatták ki a ziccert, és készült egy alkalmi pakk, amiben egy retro Arany Korsó ’93 lapul, az alapításkori recept szerint készítve (a címkéről sokaknak beugorhat a Zlaty Bazant hasonló retro-söre), és a Mutti, ami a jelenlegi felfogást tükrözi. A két címke szépen megmutatja, hogy nem csak a felfogás és a beltartalom, hanem az arculat is nagyot változott az elmúlt 25 év során.

Az eredeti főzdében még egy kiszuperált Wartburg-motor hajtotta a darálót, ma már új erjesztők és egyre modernebb berendezések veszik körül a látogatót. A Rózsa Presszó is megújult belülről. Az alapító tulajdonos, Simkó Józsi "bácsi", nyugodt lehet, mert jó kezekbe adta a főzdét, és a Bukovinszky-testvérek (László és Béla) az egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdét varázsolták a jó alapokból.

szentandras25img_5104.jpg

A retro Arany Korsó '93 egy őszinte, amolyan klasszik házisörös darab, semmi faxni, kellemes édes maláta-kesernyés komló harmónia, egy korrekt láger, bármikor jól esik.

szentandras25img_5106.jpg

A Mutti már egy rafináltabb darab, a Hallertauer Blanc német komlótól illatosabb, kicsit üdébb citrusosabb, mint egy átlag, német stíl láger. A malátaképlete sem az alap pilzeni maláta, így egy anyagerős, mégis összbenyomásában könnyed citrusos lecsengésű nagyon kellemes lágersör készült. Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb kisüzemi lágersöre lett, amibe van egy kis India Pale Lager-hangulat.

szentandras25img_5108.JPG

A kornak megfelelő pohárhasználat mellett igyekeztem a sörök hangulatának megfelelő sörkorcsolyát is prezentálni a szülinapi sörök mellé. Az Arany Korsó '93-hoz nem hagyhattam ki a klasszik párisziszsömle-zöldpaprika combót, melyhez a séflacibácsirajongó, napköziben cseperedett retroínyencek egy kis Piros Aranyat is nyomhatnak. A Mutti citrusossága egy kicsit keletiesebb irányba húzta a falatot, ami azért az előzőnél szofisztikáltabb találat. Egy pirított rozskenyérre került csicseriborsókrém, amit gyömybéres-citromfüves olivaolajjal kevertem ki és egy leheletnyi chiliszószt pöttyentettem rá, csak jelzés értékkel, ami pont jót tett a citrusos, fűszeres, mégis németes karakterű sörnek.

szentandras25img_5103.jpg

Gratulálunk a Szent András Sörfőzdének! Isten éltesse az egész csapatot, és reméljük, hogy még sok vidám pillanatot és remek sört tölthetünk együtt a következő 25 évben...

3 komment

Címkék: magyar sörkorcsolya békésszentandrás láger kisüzemi

Beer Week in Budapest - Übersörfeszt profiktól

2018.04.25. 11:59 :: IPAfai Pap

Egy idegenbe szakadt sörfőző, egy Kraft-jelölt gerilla és egy sörblogger, ha összeáll, nagy dolgokra képesek, főleg, ha mindhárman zenélnek is, Meg is szerveztek egy olyan sörfesztivált, amire már nagyon régóta vár a magyar sörínyenc közönség, és olyan nemzetközi főzde-nagyágyúkat tudtak elhívni Budapestre, akiknek bárhol megörül mindenki a külföldi sörturistától kezdve a Kertész utcában sokat próbált geek-társaságig.

bpbwimg_4891.JPG

Rebák Tibor (a BrewDogot a Höganas-t és a Signature Breweryt is megjárt, jelenleg Poppels Bryggeri) igazi nemzetközi arca a magyar sörfőzésnek, Parinczár Péter a Kraft-jelölt Tuff Buzz gerilla-főzde alapítója és Sefcsik Marci, a Fenékig Blog és a Party or Die gerilla-főzde alapító tagja szervezik a Beer Week in Budapest - BPBW.hu (alias Budapest Beer Week - ahogy kivettem a kényszernévváltoztatás okát, valamiért Budapest nem büszke a sörre - kár érte - és nem járult hozzá, hogy a fesztivál Budapest nevét használja) elnevezésű 1 hetes májusi sör és járulékos zenés rendezvényt. Látszik, hogy a sörlobbi még messze nem tart ott Magyarországon, ahol a boros. Ha egy kicsit nemzetközibb összehasonlítású távlatba akarjuk helyezni a BPBW-t, akkor elég ha a labanc sógorokra tekintünk, ahol az osztrák sörösök - kicsik-nagyok összefogva - a kezdetek után 1,5 évvel, már 2016-ban megrendezték a Vienna Beer Week-et, és Bécs simán beállt a rendezvény mögé...

De ami a fővárosnak derogált, arra viszonylag könnyen kapható volt a budapesti brit nagykövetség,  élén Iain Lindsay nagykövettel, aki elvállalta a fesztivál fővédnökségét, hiszen 7 főzde Britanniából jön. A sörfesztivál sajtótájékoztatóján, a Brit Nagykövetség Lórántffy utcai rezidenciáján a nagykövet bebizonyította, hogy a "nyársat nyelt brit"-sztereotípia helyett egy laza és egészségesen rebellis skót milyen jó házigazda, és természetesen az is újra bebizonyosodott, hogy a sör mennyire demokratikus ital, és minden formalitást és udvariaskodást mellőzve lehet mellette remekül dumálni, legyen az emberfia, sajtómunkás, egyszeri blogger, sörfőző vagy éppen sokat próbált diplomata.

Mielőtt a résztvevők teljesen belemelegedtek volna a sörözésbe, azért néhány dolgot magáról a fesztről is sikerült megjegyeznünk. Minden elfelejtett tényre használjátok a weboldalt: bpbw.hu , a Facebook oldalt,  vagy az egyéb közösségi oldalakat. Összefoglalva - a Beer Week in Budapest egy egész hetes eseménysorozat lesz május 21-től 27-ig, főváros szerte csapfoglalásokkal (hogy a Brew Dog-on kívül ki jön csapot foglalni még titok), sörvacsorával (Beerganika) és természetesen a fő attrakcióval, a pénteki és a szombati kóstolónappal, ahová a nemzetközi sörös élet színe-java jön olyan főzdék képviseletében, mint a Brew Dog (és annak új savanyú sörös főzdéje a Brew Dog Overworks), a De Molen, a To Øl, a Wild Beer, a Bevog, hogy csak a legismertebbeket említsem a tekintélyes listából. A számháború szerint 16 ország 40 főzde 160 sör vonul föl a két napon, melyre egyesével (Single - 19,790 Ft - 63 EUR), mindkét napra (Double - 32,990 Ft) és kis plusszokkal mindkét napra (Imperial - 46,990) lehet jegyet váltani. A jegyek hat órás időtartamra érvényesek, korlátlan kóstolásra. ratebeer-és untapped-vadászok hegyezhetik a bitjeiket. A jegyeket már a héten a péntek-szombati nagy napok előtti rendezvényeken át lehet venni, és ezekkel 10% további engedeményt kap a csapfoglalások söreiből a jegytulajdonos. Hogy sokba kerül? Hát, nem kevés, de a jó sörnek ez az ára. Összehasonlításképp a Craft Bier Fest Wien-en tavaly - úgy hogy másfél órás sajtóbejáráson is voltam - simán elköltöttem 80 EUR-t sörökre, vagy az idei Vince-fesztiválon, ahol borban hasonló felhozatal van, egy all-in jegy 70,000 Ft-ba került.

A szervezők közül mindhárman zenélnek is, így adta magát, hogy a kóstolónapoknak a végén a fesztiválhelyszínt biztosító Dürer-kertben koncertek sokasága várja a sörtől elnehezült fejeket, és a magyar Kraft-szcéna söreivel meg rá is lehet tölteni a külföldi csodákra.

bpbwimg_4896.JPG

Ezúton és újfent is nagyon drukkolunk a BPBW-s csapatnak, és full respekt, hogy a sok hónapos munkával ezt összehozták Budapestre!!! A jegyek meg fogynak, úgyhogy ne sokat osszatok-szorozzatok, legyetek ott Ti is.

Szólj hozzá!

Címkék: kraft sörfesztivál kisüzemi tuffbuzz budapestbeerweek rebaktibor

RRR-Saison - Rage-Reczer-Rolli - (Rózsa)Bors az orr alá

2018.04.23. 11:12 :: IPAfai Pap

Tavaly ősszel, amikor a Kraft Védjegy Bizottságban beszélgettünk az új Kraft-tagok felvételéről, sok jelöltnél a jó sörök ellenére várakozó álláspontra helyezkedtünk, hogy bizonyítást várunk tőlük, mert nem mutatott még föl annyi féle sört, vagy túl fiatal maga a főzde, és / vagy nem látjuk még, mennyire lesz tartós a magas színvonal. Többen közülük azóta szárnyakat kaptak. A Fehér Nyúl jobbnál jobb sörökkel rukkol elő (1 arany 1 gyémánt a KSE versenyen), a Reketye nemzetközi szinten is dübörög (De Molen kollab-sör; berlini szereplés-Kettlesaurus) és az önnálósodott Reczer Gábor is ontja az izgalmas kollab főzeteket.

reczerkollabors3.jpg

A Reczer Ser Collabrew-sorozata nagyon izgalmas színt hoz az amúgy is mozgalmas budapesti söréletbe. A sorozat első darabját, a Dark Wheater-t egy Fekete Búzát (American Black Wheat Ale) a horizont-os Ábrahám Mátéval főzte.

reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg

A másodikra - az újdonsült Kraft-tag - Armando Otchoa, alias Kővári (Csakajósör) Gergő volt a főzőtárs és egy őrült mód komlózott és megcsavart Imperial Rye Ale, a Rye Hard lett a végeredmény. Ez a sör már kicsit megosztóbb, de mindenképpen izgalmas és nagyon jellegzetes benne Armando barátunk kézjegye. Nekem az alapsör nem lett a kedvencem, de a fantáziámat beindította és készült egy koktél belőle. Aranyszabály, hogy főzéshez, koktélhoz csak jó alapanyagokat válasszon az ember, és ebben nem is volt hiba:

Rye Hard Bombreczerryehardkoktel.JPG

 

2 cl Monin csokoládé-szirup

 

3cl Bushmills whiskey

 

5 cl Kókusztej

 

jégkocka

 

felöntve 1,5 dl Rye Hard-dal

De az élet és a kollaboráció nem áll meg. Reczer Gábor a sorozat harmadik söréhez

Utassy Rollit (Sörspecialista, Legenda, Beerfort, Green Sheep) és az Untappd hazai főguruját, Rage-et csábította el, így két szakáll és egy szemüveg már adott volt. A holnap debütáló sör, a Kollabors, egy Saison, amibe Rage eská darált bele egy igen tisztességes adag rózsaborsot, ami a Saison elegáns, száraz karakterébe egy határozott löket ízes csípősséget csempészett. Hogy a csengő alliterációknál tovább jutottak-e hárman, az még számomra is titok, de csengő söröspoharak mellett hamarosan mindenképpen kiderítem!

Ezek után kérdés, hol a helyed holnap este?! Izabella utca - Polihisztor Pub. Mér'? Há' me' PrömieRRR!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar rage kraft sörkoktél kisüzemi saison kollab reczerser utassyrolli

Kisüzemi Sörfőzdék Nemzetközi Versenye - Miskolc - szakmai összegzés

2018.04.19. 21:59 :: IPAfai Pap

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) idén már 25 éves jubileumot tartott és ennek alkalmából a nemrég csodásan felújított Diósgyőri Vár lovagtermében kapott helyet a kétévente megrendezésre kerülő sörverseny. Egy rövid elemzéssel szeretném visszaidézni a versenyhangulatot és tippeket adnék, hogy a hagyományos és az új hullámos sörök közül melyeket érdemes megkóstolni.

img_4745.JPG

Már a 2016-os versenyen is látszott Gyenge Zsolt (Fóti Sörfőzde) elnök és a vezetőség szándéka, hogy az eladdig inkább seregszemle jellegű versenyen sokkal komolyabb és egységesebb verseny- és bírálati szabályokat vezessenek be. Egy kicsit magaménak is éreztem a fejlődést, mert két éve én is tanácsoltam, hogy az addigi egyszerűbb pontozás helyett a BJCP amerikai versenyszabvány szerint bíráljuk el a söröket.

img_4742.JPG

Röviden a BJCP-ről. - A BJCP (Beer Judge Certifivation Program) az Amerikai Házi Sörfőző Egyesület versenyszabványa, amit 2008-ban egységesítettek először, majd legutóbb 2015-ben átdolgozták és a sörforradlmi boom után új kategóriákkal is kiegészítették. A bírálatban a sörök névtelenül szerepelnek és maximum 50 pontot kaphatnak az alábbi megoszlásban. Illat - 12; Megjelenés - 3; Íz - 20; Kortyérzet - 5 ezek az objektív, a versenyszabványban leírt kategóriák, és a sörbíra egyéni ízlésének ad teret az Összbenyomás - 10 pontja. A 30-37 - pont Bronz minősítést ért (Nagyon jó - általában megfelel a típusának, apró hibái vannak); a 38-44 pont Ezüst diplomát ért (Nagyszerű - jó példája a típusának, apróbb módosításokat igényel) és Arany diplomát ért a 45-50 pont. (Szenzációs - a világ legjobb sörei közé tartozik).

Ezek alapján az ismérvek alapján mérték föl a Szent István Egyetemen versenyelőkészítő oktatáson és ízhiba-tréningen is átesett bírák, hogy melyik sör milyen minősítést érdemel. Talán a versenyszervezőknek is meglepetés volt, hogy a korábbi aranydiploma-eső helyett idén az első nap 168 söréből csupán egy arany minősítés került ki, és az összesen 268 sörből is csak 7 sör kapta meg a legjobbaknak járó Arany Diplomát. Egy-egy sörre kóstolópnelenként 5-6 bíra átlagpontszáma adta meg a végeredményt.

img_4741.JPG

A hazánkban még mindig leginkább kedvelt lágersörökben, ahol a legnagyobb a nagyüzemi konkurencia, még van hová fejlődniük a kisüzemeknek, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar sörbarátok hasonló árban (300-600 Ft / 0,5l) már viszonylag könnyen hozzájuthatnak jóféle cseh illetve német vagy osztrák világos és barna sörökhöz. A versenysörök közül csupán néhány láger ért el Ezüst minősítést. Ebben a kategóriában tarolt a Fóti Kézműves Sörfőzde - Fóti Zwickl (38,4), Fóti Keserű Méz (39), Fóti Bitang Joe (39,4),  Fóti Hammurapi (42,2). És szintén sok Ezüstöt gyűjtött a Szent András Sörfőzde - a Szent András Monarchista (39,2), a Szent András Ogre (40,8), a Szent András Fekete (41,8), valamint a gyümölcsös lágerekkel is jó szerepeltek a Szent András könnye - áfonyás duplabak (38), és a Szent András Meggyes (40,5). Kiemelendő a Rizmajer Világos (38,2) és a Kecskeméti Sörmanufaktúra Kecskeméti Pils (40). amik a - számomra kicsit meglepetés, de örvendetes - nemrég még nagyüzemi Pécsi Sörfőzde Prémium Láger (38,8) sörével erősítették a hagyományos egyszerűbb világosok csapatát, ahol rengeteg gyenge és közepes tétellel is találkoztunk a verseny folyamán. A Domján Sörfőzde Elefánt Barna (38,4) és a  magasabb alkoholfokú, Ugar Brewery Burzsuj - Baltic Porter (44,2) is jól szerepelt. Érdekes anomália, de sörként kellemes - az Akpedo Kft Orgoványi Ír jellegű vörös sör, ami a Vienna Lager kategóriában kapott ezüstöt.(40,8). Gratulálok a főzdéknek, mert bebizonyították, hogy a hagyományos sörök felhozatala elég erős már Magyarországon, és a külföldi és hazai nagyüzemi lágersörökkel szemben van alternatíva.

A versenyen természetesen nem tudtam az összes sört megkóstolni, de - az arannyal díjazott sörökön kívül - figyelemre méltó tételek voltak az általam kóstolt és pontozott több mint 40 sör közül a First American Wheat (42), a Big Foot Agent (43), a Horizont Gentle Bastard DIPA (48), a Fehér Nyúl Cocoa Milk Stout (42) és a Zips Raze Berry - málnaágyon érlelt Saison (43) , melyeket nyugodt szívvel javaslok bármilyen ínyenc sörösnek, nem fognak csalódni.

Természetesen (?) az új hullámos sörfőzdék és a divatos erősebben komlózott sörstílusok ill. a robusztus, hosszan érlelt sötét sörök, a főzdék zászlóshajói lettek a verseny igazi sztárjai. Az Arany Diplomát kapott hét sör közül 4 Stout - Mad Scientist Cookie Monster (47,8), Monyo Boris the Blade 2017 (46,1); Horizont Pilot Series #7 Coconut Stout (45,4); Fehér Nyúl RIS (45,3), 2 IPA - Hopfanatic Oatcake Juice (45,7) és a Hop Top Double Check Double IPA (45,3). Ezért is külön kiemelendő a hetedik Arany Diploma, melyet egy könnyed szép American Pale Ale, a Fehér Nyúl APA (45,8) kapott.

Mielőtt rátérnék a fődíjas sörökre néhány gondolat ahhoz, miben lehetne még a versenyen fejlődni. A Házi Sörfőző Egyesület versenyéhez hasonlóan végre itt is be kellene vezetni a megfelelő kóstolópoharat (TEKU), hiszen egy vastagabb falú, inkább hagyományos pohárból kóstolva sok sör szépsége elveszhet, rejtve maradhat. Ügyelni kellene továbbá arra, hogy a versenysörök a teljes idő alatt hűtve maradjanak, és ne a fogyasztási hőmérséklet felső határa közelében kerüljenek a bírák elé, mert így változhat a minőségük. De a pár apróság mellett elismerés tartozik a szervezőknek, mert igyekeztek a lehető legjobb körülményeket teremteni a versenyen. És akkor lássuk a krémek krémjét!

A hét Arany Diplomás sör közül az 5 legmaggasabb átlagpontszámot kapott versenydarab került az utolsó körbe, és szállt ringbe a legjobb három sörnek kijáró Gyémánt Diplomáért. Ezt a korábbi zsűriasztaloktól delegált 1-1 bíra szavazatai alapján, elég kemény vita után kapták meg a sörök. 7 bíra komoly szakmai vita és érvelés után 1-5-ig helyezési pontokat osztott ki és a legkisebb helyezési pontszámot kapott sör lett a verseny végső győztese.

Gyémánt Diplomások:

3. hely - Monyo Boris the Blade (20 helyezési pont - nekem ez a sör volt a favoritom, persze ekkor még nem tudtam, kiről van szó)

foto_5_1.JPG

2. hely - Fehér Nyúl APA (15 helyzési pont) Képtalálat a következőre: „fehér nyúl apa”

1. hely - Grand Champion Mad Scientist Cookie Monster (15 helyezési pont - több első hellyel - 3 a 2 ellenében)

Képtalálat a következőre: „mad scientist cookie monster”

Összefoglalva a tapasztalatokat, a 2016-os verseny változtatásai és az "átmenet" után a KSE sörversenye idén új korszakot kezdett és fölzárkózott a nemzetközi KKK-sörpiac sztenderdjeihez, így megtarthatja a jövőre nézve a rangját, és a sörfőzőknek és a nagyközönségnek is irányt mutathat, hogy melyek a valóban értékes, a nagyüzemi söröknél ugyan drágább, de igényesebb darabok, amelyek élményt adnak. De egyben intés is a sörfőzőknek, hogy a konjunktúra idején megszokott minőséget folyamatosan emelni kell, mert a feltörekvő új, modern technikával felszerelt főzdék egyre inkább elhúznak a korábbi "old school" főzdetípus söreitől. ezt mutatja, hogy a legmagasabban értékelt Arany Diplomás sörök közül 4 Kraft Egyesületi tagfőzde (Hop Top, Horizont, Mad Scientist, Monyo), egy Kraft-tagjelölt (Fehér Nyúl - ők egyedüliként két sörükkel is Arany Diplomát nyertek) és csupán egy, a Hopfanatic - Kiss Tamás az, aki nem a Krafthoz köthető, de az ő főzdéje is 2013-as alapítású, így egyértelműen felfogásában és söreivel is az új hullámos sörfőző generációhoz tartozik.

Újfent szeretettel gratulálok minden díjazottnak, és még egyszer köszönöm a szervezőknek a profi szervezést és a csodálatos helyszínt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fót kraft horizont békésszentandrás kisüzemi sörverseny rízmajer hopfanatic-kisstamás zipsbrew Monyó madscientist hoptop fehérnyúl

Gasztro-sör gerilla módra - Reczer Ser Collabrew - Dark Wheater fekete búza

2018.04.08. 16:48 :: IPAfai Pap

Reczer Gábor már korábban is megmutatta, hogy biztos kézzel nyúl különböző sörstílusokhoz, és most az őszi Kraft-tagjelölés és a 2018-as önállósodás óta (előtte a Hop Top-ban volt üzemvezető) szárnyakat kapott a sörfőző-fantázia. Kollaborációs főzeteit remek hazai új hullámos sörfőzdék nagyágyúival és népszerű gerillákkal készíti. Már a sörboltokban az Armando Otchoaval főzőtt Rye Hard, de én még az Ábrahám Mátéval (Horizont Brewing) közösen főzött Dark Wheater-t egy - különlegesnek számító - fekete búzát kóstoltam a napokban.

reczerserdarkwheaterimg_4724b.jpg

A fekete búza nem azonos a német területen - és az én sörlistámon is - nagyon népszerű Dunkelweizen stílussal, azaz a sötét (vagy barna) búzasörrel, hanem hivatalos elnevezése az American Dark Wheet Ale a bajor módi amerikai változata, s mint ilyen, elsőként ebben a sörben manifesztálódott a magyar sörszcénában, azaz a Dark Wheater stílusteremtő darab. A fekete búzasör enyhe gyümölcsösséggel, karakteresebb sötét malátákkal és sokkal neutrálisabb élesztőkkel karakterizálja a stílust. Azaz egy csokisabb, visszafogottan gyümölcsös illatú, de nem olyan észteres (banános), fenolos (szegfűszeg) illat és ízorgiát hordozó sörről van szó, mint a híres bajor barna búzák, hanem egy elegánsabb szárazabb, sütisebb, csokisabb arcát mutatja a kenyeresen malátás sötét búzasörnek.

Mivel ez Európában is elég ritka stílus, Gábor és Máté is sokat olvasgatott előtte, hogy milyennek is kéne lenni a sörnek, majd belevágtak az izgalmas kísérletbe, amihez a végén nem mulasztották el elsütni a kihagyhatatlan Star Wars-vonalból adódó szójátékot a sör nevében. Egy cseppet sem sötét, sőt kifejezetten napsugaras szép délelőtt jutottam odáig, hogy kibontsam a Gábortól kapott kóstolópalackot, hogy a fenti leírásnak az ismeretében megvizsgálhassam, mennyire éreztek rá a sörfőzők a fekete búzára.

reczerserdarkwheaterimg_4723.jpg

Reczer Collabrew series - Dark Wheater - fekete búza 6% Illatában meghatározóak a száraz, csokis malátás jegyek, a búzakenyeres élesztő és a kenyérkovász, Melegedve kevés fanyar erdei gyümölcs érkezik. Megjelenésében remek paplanos bézs-szín hab, és vörösesfekete, kólaszín jellemzi. Ízében is a száraz, kakaós csokisjegyek az első benyomások, majd natur gesztenyés, picit erdei gombás ízek mentén, bab, lencse, fanyar, de nem túl észteres háttéraromák mentén, kevés sötét erdei bogyós gyümölccsel tarkítva  (som, borókabogyó) teljesednek ki az ízek. Elegáns száraz korty, apró buborékok kis csokis leheletnyit kávés csersavas fanyarsággal, és enyhe tapadóssággal, szájösszehúzó tanninossággal, ami közepesen telt. Nagyon szépen összerakott, elegáns sör, szerintem remekül hordozza a stílus alapvető jegyeit.

A Dark Wheater igazi gasztrósör. Ez az én terminológiámban azt jelenti, hogy nagyon sok ízjegyet hordoz magában, de nem olyan markánsan, mint pl. egy IPA vagy egy R.I.S., hanem minden illat és ízhatás visszafogott, azonban a hozzá kínált ételekkel zseniálisan együttműködik, nem nyomja el azok finomságait, nem akar felülkerekedni.  Ehhez a sörhöz is széles skálán lehet ételeket-ízeket párosítani. Amit hirtelen elképzeltem hozzá, egy igényesen elkészített sólet a bab és persze a libahús miatt, de szép lehet egy gesztenyés nem édes pulykasült, vagy akár egy gombás kacsahúsos gnocchi, csokoládéval bolondított szarvasgombás hátszín mellé is.

Kérem a következőt!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza kraft horizont búzasör kisüzemi reczerser

Készits hermelint! - gondolatok egy cseh sör mellett a konyhában

2018.03.23. 23:37 :: IPAfai Pap

Az nem kérdés, hogy egy magára valamit is adó cseh söröző tart hermelint. Az sem, hogy ez egy elképesztően jó sörkorcsolya. De hogy hogyan készítsük el, már adhat némi fejtörést. Főleg, ha nevezni szeretnénk az első Nemzetközi Hopa-Hermelin Bajnokságra a magunk gyártotta hermelinnel.

img_4554.jpg

Mivel Ogre barátunk is bíró lesz a versenyen és ebből a témából jelentetett meg "szakdolgozatot" (másik szakterülete a pacal...), vannak jó kiindulási alapok, én mégis összeszedtem, szerintem mi kell egy jó hermelinhez.

1. Alapanyagok - Feletsük el az olcsó étolajat, a gazdaságos camembert és a citromsavban gazdag, paprikában szegény, butáncsípős Erős Pistát és rokonait, és ha nem is aranyárú, de minőségi(bb) termékeket vegyünk

  • olaj - minőségi repceolaj, sansa vagy nem túl karakteres extra virgin olivaolaj
  • sajt - ha nem hoztunk Csehországból eredeti hermelint, akkor a Lidl-Aldi vonal francia camembert-ei vagy egyéb középáras camembert-ek kiválóak hozzá. Én olyan camembert választottam, aminek kecsketej tartalma is van, mert a Saaz-komló és a Chevré (friss krémes kecskesajt) imádják egymást, mi meg őket, így ebből a tuti kipróbált harmóniából csempészhetünk bele a hermelinbe kicsit
  • hagyma - vöröshagyma mellett válasszunk lilahagymát. Frissebb és remekül mutat tálaláskor is.
  • a fokhagymát ne feledjük
  • fűszerek - bors (fekete, zöld, piros), boróka, koriandermag, mustármag,
  • chiliszósz, vagy darált csípős paprika, édes mustárral, és a komló zöldségességével harmonizáló medvehagymás pestoval és / vagy korianderpasztával keverve
  • nagy, jól záródó tiszta befőttesüveg vagy vákumdoboz

2. Elkészítés - kb. 30-40 perc:

  • a két félkorongra vágott sajtot megkenjük a csípős keverékkel meghintjük felszeletelt fokhagymával és karikázott hagymával majd összeforgatjuk és az üvegbe hagyma és fűszerágyra rakjuk majd ezt ismételjük, amíg el nem fogy a sajt, vagy meg nem telik 4/5-ig az üveg
  • a paprikakrémet, fokhagymát, hagymát, fűszerek egy részét serpenyőben kevés olajjal rövid ideig hevítjük és hőkezeljük, hogy az ízek intenzívebbek legyenek és az üvegben lévő cuccost felöntjük olajjal. Ne sajnáljuk, mert utána leszűrhető és marha finom salátákhoz vagy húspáchoz
  • az üveget zárjuk vagy vákumozzuk és hűvös helyre (ha olivaolajjal csináltuk, semmiképp sem hűtőbe) tesszük 10-14 napra

3. Fogyasztás

  • Bontunk egy finom cseh sört és pirítóssal körítve arcunba toljuk a hermelinnel. Ezt reggel-délben-este ismételhetjük, amíg van

Még van 13 nap a versenyig, és persze versenyen kívül meg bármikor - Lehet próbálkozni, megéri!

Szólj hozzá!

Címkék: cseh pils hermelin láger pilseni

Kucsmatöltelékek Ramazuriban - 'Gasztro-randevú' sörrel, ciderrel

2018.03.21. 22:00 :: IPAfai Pap

Amióta Bart Dani (Folyékony Kenyér, Főzdefeszt) részben Berlinbe tette át a székhelyét, kicsit eltűnt a hazai söréletből, de csak látszólag. Újabb sörgasztro-népszerűsítő eseményt talált ki, amin a hazai kulináris színpad különböző szereplői találkoznak egy jellegzetes helyszínen és bemutatják a portékájukat, meg persze a Hekkelberg-sört, amit Daniék még a 2016-os nyári Főzdefeszten vezettek be a piacra, és a Sheppy's Cidert, amit hamarosan fognak. Beszámoló és laborkóstolás indul.

gasztrorandevuimg_4498.JPG

A Ramazuri Bistronomy Budai Várban a - nagy és a kis generációnak talán még ismerős - hajdanvolt Behrám presszó helyén található, a kultikus, szidolozott "lószerszámmal" büszkélkedő Hadik-lovasszoborral átellenben. A Liebl Martin séf által készített menü kellően prezentálta az étterem elegáns és kifinomult bisztro-stílusú konyháját.

A menü mellé Dani beszélt a Hekkelberg gránátszín téliesebb söréről a Fux-ról, ami egy tisztességes cseh félbarna. Hozzá egy kis ízelítő volt, sós, kávés éa szarvasgombaolajos vajakkal, majd előételnek kacsamáj torchon gombaporba forgatva, kávé-szivaccsal

Mivel a gomba volt az est másik főszereplője, egy régi ismerős, Péter Anna (Malackaraj) blogger, mint a Nagycsarnokban található Triffla gombaszaküzlet PR-manegere beszélt a vadon termő gombák nagyszerűségéről, és a szezonális kínálatról, no meg a gombászásról, ami egy kifejezetten izgalmas természetjárási program. Csak a végeredménnyel - meglepetések helyett - ne feledje el senki felkeresni a gombaszkértőt...

A szezonkezdet a formailag is szép kucsmagombáé, ami - mint Anna a gombákról általánosságban is elmondta - a vele együtt termő medvehagymával remek ízeket hoz az asztalra. A medvehagymás rizottó és a fáva bab mellé szarvasgombás galuskával töltött kucsmagomba került, és hozzá a Reketye-főzde dobozos Session lágere, ami egy remek, könnyed, kicsit amerikaias láger, pilzeni és crystal malátákkal. Ilyennek kéne lenni minden bolti lágernek, amit az ember jó szívvel meginna. Van karaktere, kevés citrusosság, de egy könnyed jól csusszanó sör.

Desszert helyett - azaz volt búcsúdesszert is egy Piszkor Norbi-féle (Csokszkomló) felfogásban készült Kojak-nyalóka forma pálcikás cucc, szarvasgombás fehér csoki, nyamm! - egy Cider mutatkozott be, de nem a nagyipari cukrozott, ízesített partiital-fajta, hanem egy karakteres angol darab, ami hamarosan megvehető lesz magyar földön is. Természetesen kértem belőle haza is egy palackkal, hogy otthon külön is bevizsgálhassam. A Sheppy’s Cider, Anglia legrégebbi, ma is működő családi cidermanufaktúrája a dél-nyugati Somerset megyéből, amit - Normandia mellett - a cider egyik őshazájának tartanak. (Azért a középkori Magyarországban sem volt idegen valami hasonló - lásd csiger) Ezt a Cidert a Brew Dog Bar-okban is meg lehet venni, úgyhogy reméltem, nekem is jó lesz, ha ők is beteszik a söreik mellé opciónak. Az megkóstolt 200th Annisversary Cider egy édeskésebb, nem annyira vad, de mégis kellően karakteres darab, ami bemutatóra ideális, de további hatféle recept szerint készült Cider is megtalálható lesz a Hudi Hudinál a Sheppy's-től.

És akkor jöjjön a kóstolás:

gasztrorandevuimg_4500.JPG

Sheppy’s 200 Special Edition Cider - 5% Illatában édes-fanyar alma, és nagyon karakteres brettes animális aromák - avasodó zsírú füstölt szalonna, kis istállós lópokróc, lambic-világ, saison, csak a maláta helyett almás fanyar irányú az édeskés ellenpont. Kinézetre klasszik almalé, nagyon visszafogott, alig látható pezsgéssel. Ízében és a kortyérzetben szájösszehúzó savanykásság, vadélesztős nyers világ jellemzi, reszelt alma némi koviubilé és fanyar kerti gyümölcsök - rebarbara, egres -  pezsgős eleganciába és enyhén szárító élesztősségbe csomagolva, hozzá méz és citromlé és nyomokban kis vaníliás, fahéjas fűszeresség.

Egy igazán jó bevezető darab, bár a 8-9%-os hosszan érlelt Cidre-k mélyebb élményt nyújtanak, de ízlelgetni-ismerkedni remek választás, van egy kis kapudrog-effekt, a cukros tinidaraboktól a komolyabb Ciderek felé. Ki fogja szeretni? Aki a lambicot és a Saisont bírja, ezt is értékeli majd a nyers brettes, gyümölcsös világ miatt, de az is, aki az illatos, fűszeres száraz borokat kedveli, megtalálja benne a szépséget.

gasztrorandevuimg_4501.jpg

Ha akadna, aki falatozna mellé valamit, válasszon hozzá párolt, szószos (egres- vagy meggyszószos) marhahúst, pácolt mustáros tarját. Jól illik mellé a Chevre, málna vagy más fanyar lekvár - birs, rebarbara, rizsecetes gyömbér, birkakolbász. Otthon már nem volt séf, így én raktam össze egy pici falatot sóskifli, friss camembert, málnalekvár és narancsos balzsamecet felhasználásával. És az ízlelgetés közben ugrott be, hogy a brettes édességgel valami egész fantasztikus robbanó harmóniát ad a római kömény, amivel még megszórtam a sajtot. Ez atomállat vele!

Cidrizzetek bátran a sör mellett / helyett, izgalmas történet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: angol cider brett

Monyo - Vanilla Coke és Dr. Pepper sörben elbeszélve

2018.02.28. 11:28 :: IPAfai Pap

Azt már megszokhattuk a Kraft-főzdéknél, hogy a Mad Scientist folyamatosan pörög, és orákulumként őrült receptekkel halmoz el minden sörszeretőt. A Horizont és a Monyo a saját bejáratott szortimentje mellé mostanában szintén (fél)őrült üzemmódba kapcsolt, és a sörfőzőik, Ábrahám Máté (Horizont) és Németh Anti (Monyo) jobban szabadjára engedheti a fantáziáját és a kreatívitását a limitált szériás sörökkel. Ez a Horizont Pilot Series és a Monyo Radical sorozata, amiből két igazi téli darabot nemrég sikerült kóstolnom - köszönet a Monyonak a mintákért!

monyoradicalimg_4372.jpg

Egy Milk Stout és egy Russian Imperial Milk Stout került ki a főzdéből, melyeket pár hozzávalóval Anti - kicsit amerikai ízlésvilággal - még tovább variált. Mielőtt azonban rátérnénk a sörkóstolásra, felmerülhet a kérdés, mi is az a Milk Stout? Maga a sörstílus az 1920-as évek Angliájában gyökerezik, a sör cukortartalmát hozzáadott tejcukorral emelik meg, így édeskésebb lesz, mert több maradék cukrot tartalmaz erjesztés után a kész sör. Javasolták a fogyasztását terhes és szoptatós anyáknak is. Hívják Sweet Stoutnak vagy Cream Stoutnak is, mert 1946-ban egy brit minisztériumi rendelet folytán egy időre betiltották, mivel a megtévesztő(?) tej szó szerepel benne, pedig csak a laktóz, a tejcukor van a sörben. (remek poszt a Milk Stoutról a Sertepertén). Talán legismertebb mai képviselője a Left Hand (ez nem a magyar Balkezes...) Brewery - Milk Stout-ja.

monyoradicalimg_4370.jpg

Kezdjük a könnyedebb sörrel - Monyo Beard Doesn't Make You a Brewer - Középerős, 7,3%-os klasszikus Milk Stout megbolondítva egy kis amerikai mogyoróval, vaníliával és pillecukorral. Kőolaj-szín, kis vörös csillogással és gyorsan illano, kicsit túl pezsgő szénsav jellemzi a pohárba töltve. Illatra olyan, mint egy amerikai napközis uzsonnája, toastkenyér teletolva mogyoróvajjal és leöblítve egy Vanilla Coke-kal. Ízre már egy kicsit magyrosabb. A mogyoróvaj helyett mogyorós nugátos csoki, és a Vanilla Coke-ba egy kis Unikum is beleborult. Igazi édesszájúaknak való sör, akik nem annyira szeretik a férfias, keményebb darabokat, de ismerkedni szeretnének a Stout-ok világával,

monyoradicalimg_4373.jpg

A Radical másik darabja némileg az előző továbbgondolása. Egy magasabb alkohollal (8,3%) és némi fűszeres, illatos csípősséggel ellátott Russian Imperial Stout, amibe szintén került tejcukor is.

monyoradicalimg_4371.jpg

Monyo We Don't Like Pepperazzis - Vaníliával és rózsaborssal (ami tulajdonképpen nem is bors és nem is csíp, csak jellegzetesen ízesít) megküldött sör, ami szintén nem túl dús habot produkál, és egy leheletnyit sötétebb fekete a könnyedebb társnál. Ha az előző a vanilla Coke, ez egyértelmű Dr Pepper. A rózsabors nagyon jól adagolva érkezik a csokis enyhén gyümölcsös (cseresznye, málna) illatok mellett és kicsi negédességet tesz hozzá a vanília. Az ízben egy gazdagon cukrozott befőttes koktélcseresznye és az orrfricskázóan borsos íz tesz hozzá az alap csokis stout élményhez, fűszeres, édeskés. Igazi poénhalmaz, lesz aki nagyon rákattan, lesz aki visszamenekül egy klasszikus RIS-hez. Engem kifejezetten szórakoztatott. Móka a köbön, igazi ízjáték, kis polgárpukkasztással, mint a New York-i étterem rántott csirkéje kaviárral.

Míg a Horizontnál a Pilot Series inkább a cizelláltabb mesterdarabok felé mutat, addig a Monyonál mindkét Radical-sörön - már a nevek alapján is - a kötetlen lazulás, a felhőtlen - de komolyan vett - poénkodás iránya sejlik föl, ami nekem - különösen a Pepperazzinál - nagyon bejön. A két sör még fiatal, egy kicsit jobban összeérve talán krémesebbek, kerekebbek, letisztultabbak is lesznek, és a szénsavjuk is kissé szúrósabb a stoutoknál kívánatosnál. Ám ha valaki konzervatív ízlésű sörgeek, de édesszájú ismerősei vannak, a Monyo Café-ban bátran rendelhet nekik mindkettőből, nem fognak csalódni. Ő meg nyugodtan áttérhet az első után egy Dead Rabbit-re vagy egy Black Alligator Saison-ra...

Szólj hozzá!

Címkék: ale kraft stout Monyó

Quimby és sör - Monyo: Az ördög magyar hangja - Red IPA

2018.02.15. 11:20 :: IPAfai Pap

A rock és a sör egymástól nem állnak távol. A rock-koncertek, fesztiválok és a sör meg végképp nem. Cseppet sem véletlen, hogy a sörgyártók felfigyeltek erre a viszonylag egyszerű törvényszerűségre. Sokfelé kapható az Iron Maiden: Trooper sör, és persze más trubute darabok szerte a világon. És ahogy az lenni szokott, mint annyi irányzat a pop- és a sörszakmában, ez is elérte a magyar határokat.

monyoquimby1.jpg

A Rizmajer nem is oly rég főzte meg a Zorall névre hallgató Black IPA-ját, a Monyo Brewing meg talán az egyik legnépszerűbb magyar együttest, a Quimby-t kereste meg. A Monyo-s csapat nagy Quimby-rajongó, a megkeresés után azonban kiderült - ahogy Boti, a Monyo-tól elregélte - a Quimby-sek meg elég nagy kraft-sör rajongók, így viszonylag hamar sínre került az összefogás, és elkészült egy közös sör,

monyoquimbycsapatkep.jpg

Az ördög magyar hangja

névre hallgató Red IPA. Természetesen az azonos című Quimby-dal ihlette a sör nevét, és a címkén is szerepel a kiragadott versszak: "Gyertek szerelmesek, na rajta, rajta! Játsszuk el, hogy van pokol! Nem én vagyok az ördög, csak a magyar hangja. Rendezte: vér és alkohol." Túl a költészeten és a sörös révülésen pedig örülhetünk, hogy a Quimby-sör egy csomó olyan emberhez is eljuttathat egy Kraft-sört, akik előtte csak világos core-lágert vedeltek valamelyik nagy gyár által szponzorált fesztiválon. És Isten után a Quimby, a Monyo Brewing és persze a botcsinálta sörblogger is látta, hogy ez jó. Tegnap a Neked csak Dezső-ben tartott bemutatóra nem értem oda, de kaptam a főzdétől egy palackot és meg is kóstolhattam az új Red IPA-t, ami őszinte, akár a rockandroll és keserű, mint az élet...

monyoquimbyimg_4160.jpg

Quimby-Monyo: Az ördög magyar hangja - Red IPA. Egy 6,1%-os klasszikus Red IPA, tükrös, vörösréz színnel, ekrű habkoronával és kellemesen gyantás citrusos illattal indít. melyhez diós, kicsit kenyeres, gabonahéjas felhangok társulnak. Ízében a diós, olajos határozott keserűség a meghatározó, de elég nagy teste van, hogy ezt a malátásság jól kiegyensúlyozza és a citrusos, gyantás komló meg kellőképpen feldobja. Kicsit szárító, és jelentősen szájpadlásösszehúzó, tanninos a komlózás, de tiszta, nincs benne "odaégett", pörköltebb íz, és jól bánik a fanyar, olajos jegyekkel is. Utóízében van egy jellegzetes chilis csípősség a garatban. Korrekt, biztos kézzel felvázolt, karakteres IPA.

monyoquimby2.jpg

Amikor kóstoltam, azon gondolkoztam el, hogy ez az IPA nem a Monyo legizgalmasabb söre, mint ahogy az egy nappal korábban debütált Horizont Delight IPA is egy jól kigondolt, de extremitásoktól, sörgeekeknek való szuperizgalmaktól mentes sör. Vagyis kezdenek széles körben elterjedni azok a KKK-sörök, amikben nem elsődleges szándék, hogy a sörfőző élete főművét szűrje palackba, hanem kiszolgálják azokat a - hál'isten - szélesedő igényeket, hogy laikusként megkóstolva, minél izgalmasabb, jó söröket igyanak a nép egyszerű fiai. Vagyis a népnevelés jó úton halad.

monyoquimbyimg_4159.jpg

Aki meg a sörivás mellett jótékonykodni is szeretett volna, megvehette a limitált, 100 db-os origin Quimby-dedikációs ördögös sört és evvel - a Monyo végtelen szimpatikus, és nem is első ilyen ötlete folytán - a Down-szindrómás gyerekek alapítványát is támogatja. - Ezt a 100 db-ot amúgy a népek el is kapkodták tegnap a bemutatón...

Tehát akkor hajrá Monyo, hajrá Quimby, hajrá sör! És ha már sör, akkor

 Képek: saját és Monyo-Quimby sajtóanyag

5 komment

Címkék: magyar kraft ipa kisüzemi Monyó

Horizont-Carlsberg IPA-projekt - Kisüzem-nagyüzem kezet fog?

2018.02.14. 11:43 :: IPAfai Pap

Amikor Tomi, a Horizont marketingese 20 napja felhívott, hogy nem akarok-e részt venni egy egyelőre még naaaagyon titkos projekt bemutatóján, rögtön rávágtam: perszehogy, Ez az érzés csak nőtt, amikor kiderült, miről is lesz szó. A Horizont elkészített egy amolyan "ivós" könnyed IPA-t és ezt az IPA-t a Carlsberg beveszi a portfóliójába, és kizárólagosan ők értékesítik Magyarországon. Mivel - Virág elvtárssal szólva - a nemzetközi (sör)helyzet fokozódik, sok kérdés merülhet fel ennek kapcsán.

horizontdelightimg_4138.JPG

Ősellenségek?

Két évvel ezelőtt a Magyar Sörgyártók Szövetsége új vezetése békejobbot és együttműködési alternatívát igyekezett nyújtani a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének. El is indult egy tapogatózó enyhülési folyamat, melynek tavaly januárban a Csíki-Heineken sörháború kiteljesedése kurtán-furcsán véget is vetett. Némi kormányzati ráhatással, és persze a Versenyhivatal (amúgy teljesen korrekt) döntésével, miszerint a multik kizárólagos szerződéseit felül kell bírálni a csapolt sört áruló éttermekben, sörözőkben átmenetileg megmerevedtek a frontok. Természetesen piaci értelemben sohasem lesz barátság, hisz óriási ellenérdekekről van szó, mert minden piaci szereplő a maga méretei szerint terjeszkedni szeretne és növelné az eladásait. Azonban a sör népszerűsítésében lehet közös vonalakat találni, ezt a szomszédos Ausztriában remekül felismerték a sörgyártók, és a Craft Bier Fest Wien szervezői nagyon jól együttműködtek a Vienna Beer Week-en olyan nagy gyárakkal, mint az Ottakringer, vagy a Brau Union (Herineken) tulajdonában álló Schwechater. Felismerték és belátták azt az egyszerű tényt, hogy a népszerűsítés, a sörkultúra elmélyítése végső soron mindenkinek előnyös lehet, hisz nagyobb fogyasztást generálva, nő a piac. Magyarországon ez még nagyon gyerekcipőben jár, ezért is látom örvendetesnek a Carlsberg lépését, akik - részben az ex-Carlsberges Mizser Gábor (most Kuzin Bár) ötlete nyomán - felkeresték a Kraft-fesztet tavaly ősszel, és hamarosan körvonalazódott az a megállapodás, amiből megszületett és tegnap bemutatásra került a

Delight IPA

Ábrahám Máté, a Horizont főzőmestere beszélgetésünk során elmondta, hogy igyekeztek egy könnyed, amolyan egész este jóízűen iható, az IPA és az APA határmezsgyéjén mozgó, extremitásoktól mentes, de azért karakteres sört főzni. A sörhöz egy megújult dizájn is készült, és saját, egyedi dizájnnal nyomott Rastal Craft beer-poharakban kerül a Carlsberggel szerződésben álló sörmérésekbe, egyelőre csak KEG-es kiszerelésben, tette hozzá Dudok Ádám, a Horizont ügyvezetője. A kis Kraft-főzdének folyamatosságot, viszonylag jelentős forgalmat, a Carlsbergnek viszont egy remek huszárvágással portfólióbővítést jelent a Delight IPA. Hisz ők a core-lágerek frontján a Tuborg és Carlsberg, a cseh sörök frontján a Budweiser, a belga vonalon a Grimbergen, illetve búzasör fronton a Kronenbourg mellé egy Kraft-főzdés IPA-t tudnak felmutatni, ami a Soproni IPA-val vagy a Dreher Hidegkomlós és változataival szemben óriási fegyvertény a magyar piacon. A Borsodinak ilyen jellegű söre egyáltalán nincsen. Mindezt komoly beruházás, termékfejlesztés nélkül, csupán a meglévő üzletkötői hálózatra alapozva tudják majd értékesíteni. Az átlagfogyasztónak meg szerencséje van, mert dönthettek volna úgy, mint pl a Tesco, vagy a Lidl, hogy egy közepesen tűrhető szintű, sajátmárkás címkézésű, olcsó főzetet vezetnek be nagy csindradattával a piacra. De szerencsére volt igény és vállalkozói kedv a managementben (ami multi berkekben igencsak ritkaság), hogy felvállaljon egy ilyen projektet. Nem véletlen, hogy a megnyitón a Carlsberg Közép-Európáért felelős vezetője, Marcin Burdach is jelen volt.

horizontdelightimg_4136.JPG

Hát akkor nézzük, milyen Kraft-sört szerzett a Carlsberg!

Horizont Delight IPA - 5%-os könnyed, Session IPA (APA?) Illat: Trópusi gyümölcsös (mangó, papaya, licsi), citrusos, olajos, kicsit fenyőgyantás, enyhén diós (kesudió, mandula) malátássággal. Háttérben a komlóktól (Chinook, Mosaic) enyhe barackos, feketeribiszkés, áfonyás aromák. Megjelenés: Jaffa-szörpös szín, opálos ("hazy"), kicsit a New England-es. Tartós, tojásfehér habbal. Íz-kortyérzet: Könnyed, tonikosan üdítő keserű, kicsit diós, olajos felhangokkal, egzotikus gyümölcsökkel, kevés fekete ribizlivel. Nem szárít, nem tapadós, nem is tanninos hanem jó egyensúlyban van a könnyedség és a gyümölcsös, enyhén olajos keserű, amiből az enyhén cukros, diós vonal és a frissítő keserű korty marad meg utóízként. Remek apró buborékok, jól ihatóvá és könnyeddé teszik a megfelelően vizes kortyokat. Szép, egységes, nem túlságosan izgalmas, de tökéletesen összerakott, amolyan kapudrogosan elkészített IPA. A sörgeekeknek egy korrekt darab, a kezdő és kocaivóknak telitalálat.

horizontdelightimg_4105.JPG

Delight IPA+Sörgasztro: Persze csak a blog miatt még nem hívtak volna föl korábban a Horizonttól, megtudhattam volna mindezt a sajtóbemutatón, de felkértek, hogy készítsek egy falatkát a Delight IPA mellé, ami a sörfőzdei látogatás és tartályos kóstolás után szinte rögtön körvonalazódott is bennem, és a Fröccsterasz séfje által szép formát is öltött a bemutatón. Az inkább száraz, könnyed IPA mellé egy csirkepépből készített rolád készült, melynek a belsejébe natur sajtkrémet és gorgonzola dolce-t illetve enyhén sózott avokádókrémet, valamint durvára őrölt kesudió-darabkákat kevertünk. Szeletelve, friss bagetten egy leheletnyi lime-lével öntöztük meg, ruccolával díszítettük, és kész is volt a sörkorcsolya. A maláta diós olajossága a kesudióval és az avokádó enyhén diós olajos ízeivel, a kékpenészes gorgonzola lágy, krémes keserű karaktere a komlók visszafogott keserűjével került harmóniába, melyet a ruccola diós keserűje még jobban kiemelt. A pici lime-permet meg kiemelte a sör gyümölcsös komlóízeit és a szárazabb csirkerolád az egész élményhez jó alapokat adott.

Bizonyosan lesznek, akik fenntartással fogadják a Horizont-Carslberg együttműködést, felhívják majd a figyelmet a multik mohóságának veszélyére. Lehetséges, hogy nekik van igazuk. Én egyelőre azt látom, hogy közös vonalak mentén összefogott a sörpiac két teljesen más gyökerekkel rendelkező szereplője, és ebből a sörszerető közönség profitálhat, mert egy valóban minőségi sör lesz széles(ebb) körben elérhető. És azon sem lennék meglepve, hogy ha valamelyik multi hasonló módon, vagy hasonló volumenű gesztussal jelenne meg a hazai piacon, abban meg biztos vagyok, hogy a Carlsberg - ha a bevételi számokban is bejön a Kraft-os összefogás - szélesebb európai körben is alkalmazza majd ezt a, nyugodtan kijelenthetjük, sörtörténelmi magyar modellt.

9 komment

Címkék: kraft carlsberg ipa horizont

Aprócska forradalom a nagy sörgyárak közül a legkisebbikben

2018.02.13. 23:09 :: -kk-

vizmalatakomlo.jpg

A nagyüzemi sörgyártásban tipikusan nem a tél számít a legizgalmasabb időszaknak (főleg a szezonális sörök ellen alapvetően immúnis Magyarországon nem), így akár meglepetésnek is nevezhetnénk, hogy máris történt valami váratlan a négy nagy sörgyár egyikénél. A Pécsi Sörgyár ugyanis, mint a nagyok között a legkisebb – és újabban az egyetlen nem multis tulajdonú –, úgy döntött, lép egy váratlant, és eltávolítja az alapsöre receptjéből a kukoricagrízt (meg az aszkorbinsavat).

4 komment

Címkék: pécs kukorica szalon