Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (52) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apa (1) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (2) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (36) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (5) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (4) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (6) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (1) dombóvár (1) dreher (21) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (1) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (3) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (4) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (4) hordó (2) horizont (11) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (49) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (10) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (207) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (16) kraken (2) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (7) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (7) mad scientist (2) magy (1) magyar (233) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (18) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (5) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (1) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (52) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (34) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (23) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) USA (3) usa (2) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (8) zirc (2) Címkefelhő

Craft Bier Fest Wien 2017 - Kicsik és nagyok egy feszten

2017.11.20. 12:46 :: IPAfai Pap

Már három és fél éve, hogy a bécsi Urania mellett néhány lelkes sörbarát megszervezte az első bécsi craft-sörös összejövetelt, majd 2014 őszén már megtöltöttek egy komoly csarnokot jobbnál jobb sörökkel. A fesztiválbelépővel járó Teku-kóstolópohárral decis mennyiségekben lehet 1-2 EUR-s ártól akár 4-5 EUR / deciért mindenféle nagyszerű osztrák gerilla és kisüzemi sört és igazi nemzetközi nagyágyú főzdék söreit kóstolni.

cbf-2017-wien-logo-web.pngNagyon jól kitalált nagyon jól megszervezett rendezvény ez, mely idén is remek újdonságokkal is szolgál minden sörbarátnak.

010.JPG

A teljesség igénye nélkül (a teljességet itt talájátok) találkozhatunk itt olyan hírneves főzdékkel a nagy Beerlovers-pultnál, mint az Anchor, a Birra del Borgo, a Beavertown, a Steamworks, a To OL, a Brewdog stb., de lesznek ott a környező országokból is sörfőzdék, a lengyel, cseh kiállítók mellett a Főzdeparkból mind a négy főzde 6-6 sörrel képviseli a csapatott. Az elmúlt pár évben az osztrák gerillák és kis főzdék is szép számban alakultak és egyre jobb sörökkel rukkolnak elő. Ott lesz egy külön pulttal a 9 regionális családi főzdét tömörítő Culturbrauerei, és a Heineken égisze alatt álló Brau Union is a kiállítók között van, ami első pillantásra, főleg magyar szemmel nézve elég meglepő.

Mit keres egy ekkora multi egy ilyen fesztiválon? Erről kérdeztem a fesztivál egyik főszervezőjét Michael Klemsch-et, aki az alábbi gondolatokat mondta el kérdésemre:

A Craft Bier Fest Wien immár 4 éve, a kezdetektől fogva elkötelezett volt abban is, hogy minden sörfőzdének teret adjon, akik saját állításuk szerint Craft-Beert állítanak elő. Teljesen mindegy, hogy egy 2 fős kis üzemről, vagy egy nemzetközi konszernről van-e szó. Mi mindig megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz a piaci szereplőket. Szervezőként igyekszünk a nagy sörgyáraktól minél több pénzt és támogatást szerezni, hogy ezáltal kedvező áru kiállítóhelyet biztosítsunk a kicsi és a Startup főzdék számára. Véleményem szerint eljön az idő, amikor már nem szükséges odaírnunk, a sör elé, hogy CRAFT, hiszen minden csakis arról szól, hogy az adott sör JÓ-e vagy NEM JÓ.

021.JPG

Persze egy olyan világban, ahol a nagy sörgyárak is egy jó átlag szintű sört főznek könnyebb egy ilyen feszten fölvállalni a nagyüzemi söröket. Ám mindenesetre elgondolkodtató, hogy mennyire más filozófiával közelítenek Ausztriában a nagy gyárakhoz, mint a magyar piaci viszonyok közt. Ha hazai párhuzamot akarunk keresni, akkor ehhez a felfogáshoz talán a Belvárosi (Budavári) Sörfesztivál áll a legközelebb, ahol szintén megjelennek a kicsik és a nagyok is. Természetesen vannak olyan rendezvények, ahol nagyon karakteresen el kell különülni a specialitásoknak a nagy tömeggyártók söreitől, de el lehet azon is gondolkodni, hogy ne valamivel szemben, hanem valami mellett határozzák meg magukat a magyar sörgyártók, legyenek akár kicsik, akár nagyok, határon innen vagy határon túl...

dsc0154.jpeg

A Craft Beer Fest Wien már nem egy különálló rendezvény, (és léjtest nyúz - a magyar KKK-sörszcéna is belengetett egy Budapest Beer Week-et!! - ezúton is wow!) hanem a Vienna Beer Week legfontosabb eseménye. Elképesztő, hogy az osztrák sörkultúrába is mennyire begyűrűzött a Craft-sör. A november 18-án elkezdődött rendezvényen több komoly csapfoglalás (Beavertown, Bevog, Porterhouse, Oedipus), sör-étel kóstoló, és író-olvasó azaz sörfőző-sörivó találkozó is szerepel a gazdag programban. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus kult sörös helyek 1516 BC, 7Stern, Känguruh mellé az utóbbi 2 évben olyan pubok zárkóztak föl, mint a Scrappy Pub, a Charlie P's, a Hawidere vagy a már szinte belvárosi Brickmaker's,

Szóval Bécs már nemcsak a Kapuzinertől és a Wiener Schnitzel-től hangos, hanem sörben is pezseg. Egész héten csordultig töltheted a poharad jobbnál jobb sörökkel, és még nem késő pénteken vagy szombaton vonatra vagy buszra pattanhatunk, hogy a 8 EUR-s napijegy áráért (2 gyenge puncs-pancs ára az adventi vásárban) belekóstolhasson bárki a Craft Bier Fest Wien-en megtalálható remek sörökbe.

(képek saját ill. Craft Bier Fest Wien)

Szólj hozzá!

Címkék: bécs osztrák heineken kraft sörfesztivál kisüzemi craftbierfestwien

A Házi Sörfőző-bajnok győztes Barley Wine-ja

2017.11.17. 14:02 :: IPAfai Pap

Még idén februárban kiírt a Krak'n Town egy sörfőző versenyt, melyre elég sok pályamunka érkezett be, de a zsűri messze a legjobb sörnek ítélte Merkl Norbi Barley Wine-ját.

madcatbarleywimg_2250.JPG

Norbi (Madcat) a 2016-os Házi Sörfőző versernyen hozta el a Grand Champ díját egy egészen fantasztikus füstölt sörrel, amit utána volt szerencsém egy Schlenkerlával összevetve kóstolni, és bizony - pedig az alsóerjesztés házi körülmények közt komoly feladat - igencsak ott volt a szeren. Evvel Krak'n Townos a győzelemmel ismét megmutatta, hogy nem volt véletlen a 2016-os siker. Szerencsésen elcsíptem egy palackkal a győztes sörből, és meg is kóstoltam otthon.

madcatbarleywimg_2251.JPG

Madcat (Merkl Norbi) skót tölgyfakockán érlelt Barley Wine scotch-csal.- 53 IBU 10,2% Egy igencsak hangsúlyos sört töltöttem ki. illatában a fajtának megfelelően a maláta - dió, mogyoró, és az észterek - epres, fruttis felhangok, szamóca, balzsamecet dominál, de melegedve jönnek mélyebb sherrys, ruby portóis likőrös felhangok, így "üzemi hőmérsékleten" nem billen át egysíkú túlzott észterességbe. Gesztenyebarna szín, vöröses árnyalattal, bézs, közepesen tartós hab. Még tovvább levegőztetve melaszos, csipkebogyósan, barnamártásos, sűrű szószos édesség, galagonya, madárberkenye, még melegedve aszalt sárgabarack, dinnye jelenik meg. Ha nem csak a tölgyfakockán, hanem valódi hordóban (tőzeges, vagy portóis esetleg konyakos jól állna neki) érlelte volna, még szebb lehetne. Ízében hidegen kicsit túl lágy, fruttis, melegedve egyre karakteresebb és jönnek a hordós, konyakos, whiskys, sherrys ízek, égetett cukrós, diós maláta, kevés epres balzsamecet, fahéj, szegfűszeg. A korty apró, játékosan szúrós buborékokat invokál, likőrös alkoholos melegség érkezik, mely kicsit szárít. Telt fás, némileg csersavas, olajos, fás, fűszeres keserű a zárás.

madcatbarleywimg_2249.JPG

Gondolom, a nevezési határidő is szoros volt, mert én még, így is egy kicsit fiatalnak, nyugtalannak érzem a sört, kellene még egy jó fél év, hogy még jobban összesimuljon, de Norbi feltétlenül egy remek, nemzetközileg is élményszámba menő sört készített. Vajon a Krak'n Town megfőzeti a sört, fogja tartani a valamelyik csapján? Vagy megmarad egyszeri versenydarabnak? Remélem, nem...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar házisör sörverseny barleywine

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter

2017.11.16. 19:09 :: IPAfai Pap

A békésszentandrási sörfőzde 2014 2013 óta Esthajnal néven mutatja be a szezonális, karácsonyi sörét. A 2013-as még "régi" érában főzött gyümölcsös után, 2014-ben jött a nagyon megosztó lucfenyős, 2015-ben egy kevésbé megosztó darabbal, egy füstös búzával, 2016-ban pedig egy folyékony After Eight-tel, egy mentás-csokis stouttal kezdték meg a söradventet a főzdében. De mit tartogatnak idén a számunkra?

esthajnal17img_3123.jpg

A Szent András főzde bréjnsztormingja idén egy jóval visszafogottabb, szerényebb, 'Bandibácsisabb' projekt mellett döntött, aminek ráadásul már részben van magyar és nemzetközi múltja, hiszen a teás IPA-k nagyon szerethető darabok. Azonban kell egy kis melegség is az ünnepi hangulatba, így IPA helyett a simogatóbb Robust Porterre esett a választás, amiben a bergamott-olajjal kezelt fekete tea és Bergamott-narancs mutathatja meg mit tud hozzáadni az ünnephez.

esthajnal17img_3119.jpg

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter A 7%-os sör a többféle malátából (pilseni, karamell, csoki), zabpehely, pörkölt árpa, természetesen Earl Grey tealevél, és a bergamott-olaj előállításához használatos bergamott-narancs került. Ezt a combót fejelték meg a grapefruitos, narancsosan üde, és visszafogottan gyantás Amarillo-komlóval. Szép, bézs hab, vörösesbarna, tea.szín, a megjelenés a helyén van. Illatában a narancsos Earl Grey teával indul, majd ( Ez tképpen a Lady Grey) fekete teás, enyhén citrusos aromákkal folytatja, és ha elteltünk a teával, felfedezhetjük a pici száraz kakaót, csokit és némi mogyorót, de végig a fekete aromás teás íz a meghatározó. Mintha beleszagolnánk egy sokszor nyitogatott teásdobozba, a friss aromák keverednek egy kevés földes illattal. Visszafogott angolos, letisztult. Ízében is az enyhén fanyar, narancsos teásság mutatkozik, csak nagyon a háttérből jön a száraz kakaó, és a végén kis komlós keserű, ami a teás száraz keserűvel együtt hamar lecseng és hagy némi fűszeres fanyar utóízt. Némileg összemosódnak az ízek, még szebb lenne, ha jobban megfoghatóak volnának a külön összetevők, nem mosódnának el a nagy teásságban ennyire a kontúrok. De összességében egy derekasan megcsinált, meleg takarókba burkolózós kandallónál merengős sör kerül a fenyőfa alá. És hát egy téli sör milyen legyen, ha nem ilyen.

esthajnal17desszert.png

A Szent András sörfőzde már jó ideje a sör gasztronómiai népszerűsítésében is az élen jár. Ahogy 2015-ben a füstös búzához készültek receptötletek, idén is megjelenik egy receptkönyv, aminél felkértek engem is egy desszert-falatka elkészítésére. Pálvölgyi Zoltán séf (János Étterem) technikai jótanácsai mentén született meg az a pohárdesszert, ami kakaós kekszes morzsalapra készült vaníliás Mascarponés krém, egy enyhén sós csokoládés karamell-toppal készült, amit Earl Grey teás, csillag-ánizsos sörös redukcióból kreáltunk. Díszítésnek aszalt vörösáfonya és a redukcióban megízesedett "kandírozott" narancshéj dukál. Ínyencek tehetnek még rá egy kis mozsárban tört kesu- vagy pekándiót. Még ínyencebbek forralt sörnek is elkészíthetik az Esthajnal '17-et, kis tejszínnel és még egy kis mézeskalácsfűszerrel (gyömbér, kardamom, koriander, fahéj) és whisky-s barna cukorral bolondítva.

2018-ban meg jöhet a szilvás-mákos duplabak, vagy a gesztenyés-pulykás Barley Wine...

4 komment · 1 trackback

Címkék: magyar karácsony porter békésszentandrás kisüzemi

Sörmesék

2017.10.20. 12:27 :: Pável

Gál Soma: SármesékEgy tavaly első kötetével debütáló fiatal írótól idézünk most egy novellát, melyben természetesen sör az egyik főszereplő, de felbukkan benne Hrabal mester is. Gál Soma volt olyan szíves felajánlani utánközlésre novelláskötete egy írását, ezúton köszönöm neki ismét.

 

Gál Soma (1992-).. Sármesék
Budapest: FISZ, 2016.

 

 

Gál Soma: A sörökről röviden

/B. Jocónak ajánlva/

 

Mesét akar hallani? A régi időkről. Tudok egy szépet. Nem is akármilyen, a legbámulatosabb történet, amit valaha is megéltem.

Minden alkalommal, amikor beléptem a Hangulatba, Szegfűt kerestem a szememmel. Kopottkék Simpsonja kint állt a falhoz döntve, innen tudtam, ha ott van, mert sosem ült ugyanoda, állandóan kereste azt a társaságot, amelyik meghallgatja. Mindenhez volt egy szava, vagy ha úgy esett, hogy kizárták a társalgásból, elkezdett áradni belőle a mese. Aztán, ha meglátott engem az ajtóban, félbeszakította magát és leültünk sörözni a sarokba. Ott volt a mi padunk, ahol nekem, kedvenc hallgatóságának, sztorizgatott.

Nevének történetét a hentestől hallottam, miközben a dagadót mérte nekem. A húsmester is régóta a falu lakója, még emlékezett a Szegfűről és egy barna lányról szóló szóbeszédre. Egy csokor vörös szegfűt vitt csak, mégis az első alkalommal összejött az etye-petye a kiszemelttel. Nagy kujon volt fiatalnak, de házasságra sose adta volna a fejét. Csak ezzel a lánnyal volt közel a tűzhöz, végül előle is megszökött, a lánykérés napján szőrén-szálán eltűnt. Csak egy szál szegfűt hagyott a lány ablakában. Méghozzá vöröset. Azt nem tudom, még mindig a falu lakója-e a csalódott lány, vagy már elköltözött, Szegfű régi történetei mind nevek nélkül keringtek. Ahogy a vállára rajzolt, elmosódott börtöntetkó magyarázata is, amiről mindenki találgatta csak, hogy szegfű lehet, csak egy virág alakját lehetett sejteni, meg alatta egy nevet, amit látszólag erősen próbált ledörzsölni. Ezt Csirke mesélte, Szuri pedig egy balatoni sétahajóról, a Szegfűről hordott össze valamit, hogy azon szolgált matrózként a vén lókötő, és egyedül ő élte túl, amikor egy vad vihar felborította a gőzhajót, talán még egy szerelme is ott halt, a tragédia után pedig ő kezdte viselni a Szegfű nevet. Addigra a sármja ugyanúgy megkopott, mint a tetoválás. Sokat beszélgettem vele, de sosem a nőügyeiről. Annyi mással le tudta kötni a figyelmem. Talán már nem is él az öreg, akkor sem volt fiatal, amikor a mesém játszódik, de a legjobban úgy fejezhetem ki, hogy kortalan volt, mert senkit sem érdekelt ez a Hangulatban. Volt benne bőven más, ami érdekes.

Szegfű az az ember volt, akit bárki első látásra megjegyzett. Bármilyen eseményen megfordultam, mindig megtalálhattam az emberek között, eleinte józan, később mámoros vagy öntudatlan állapotban. Előfordult, hogy eleve spiccesen érkezett meg valahová. Szegfűnek sosem parancsolt senki, hiszen nem volt felesége. Mindig igyekezett valamerre, mintha fontos ember lenne. Azt sem tudtam róla, mi a munkája, de bizonyos voltam benne, hogy értelmes ember. Legalábbis az volt. Gavallér múltja mellett az eszéről is jártak történetek, állítólag gimnáziumba is járt. Nagy fejszámoló művész volt gyerekként, úton-útfélen megállították a falusiak, próbára tették szorzótehetségét, pillanatok alatt meg tudta mondani az eredményt. Még háromjegyű számokkal is! A Hangulatban is gyakran heccelték így, találomra bemondott valaki két nagy számot, amikor Szegfű már eléggé részeg volt, ő meg szinte azonnal rávágta a megoldást. Legalábbis így sejtettük, senki sem tudta ellenőrizni, kínos hallgatásba merült a társaság. Aztán a jól megérdemelt diadal dicsőségében ő újabb mesébe kezdett. Lassan, ízzel. Nem volt túl képzett ember, ha valóban járt is gimnáziumba, kimaradhatott onnan végül, de tudta magáról, hogy meddig ér az esze, és meggondolta minden szavát, melyekből olyan magabiztosság áradt, hogy azokat csak elhinni lehetett. Rengeteg mindent tudtam meg tőle: hogy a győztes osztrák csapatok nem sörrel koccintottak, mint a hiedelem tartja, hanem pezsgővel, hogy Petőfi nem is szónokolt a Nemzeti lépcsőjén, hogy cigarettafüstből is lehet karikát fújni, hogy egy férfi is hordhat szoknyát (persze nem itthon, hanem másik országban), ő tanított meg, ha a székelyszikrával öblögetek pár másodpercet, akkor az nem fogja marni a torkomat, és még ezernyi titkot mesélt el a Hangulatban ücsörögve. Ő volt az igazi, az eredeti kocsmajáró. Aki a nehéz munka után betért arra a helyre, ahol végre kötetlenül, szabadon és kényelmesen tudott beszélni bárkivel, ahol gyűjthette a nagyvilág történéseit, felüdülhetett. Szegfű úgy tudta inni a sört, ahogy senki más. Mint a vizet. Úgy gördültek le torkán az aranyló kortyok, mintha nem is akadályozná semmi zuhanásukat a padló felé. Ez volt az egyetlen kiszámítható Szegfűben, a sör szeretete. Lehetséges, hogy dolgozott már sörgyárban, Borsodban élt sokáig. Nem is szerette sosem a Sopronit, ha meghívtam egy körre, hangsúlyozta, „csak ne Sopronit”. Már a büszkesége miatt sem.

 

pilsner1140805istvan_004.jpg

 

A Pilsner Urquel volt a kedvence, a kocsmáros Sanyi külön neki hozatta, Szegfű nagyon hálás volt ezért, és csupa szépet terjesztett Sanyiról a faluban. Ha pedig épp nem volt a készletben, akkor jött a Borsodi. A Pilsnerről is tudott mesélni Szegfű, sokszor meghallgathattam az angyal történetét, akit a cseh kisváros lakói a város címeréről az arany italba költöztettek. Azok az emberek szívüket-lelküket tették bele a sörükbe, és Szegfű ehhez méltón szerette és fogyasztotta azt. Szerinte a szívléleknél is több volt a sörben. Úgy mesélte, Pilsen kicsike városka, szűk utcákkal, macskakövekkel, biciklisekkel és csupa-csupa mosolygós kisemberrel. Bár gyanítom, hogy sose járt ott, hiába beszélt sokszor az ott játszódó filmekről és könyvekről. Apámnak is volt egy nagy csomó kötete. Néha leemeltem egyet, kinyitottam, beleszagoltam a lapok közé, de sosem olvastam bele, mert úgy éreztem, azzal megtörném a varázst, amit Szegfű vont köréjük. Mesélt a nagy hóvirágünnepről, és én megszerettem a pici krumplivirágokat. A kenyérre is máshogy tekintettem, nyersen, magában nyalakodtam a szürke kovászból és az élesztőből, és jártam a kis erdőt a falunk határán, ami ugyan nem volt olyan sűrű, mint a kerskói, de mindig szőttem bele még képzeletemben nyírfákat és szép szál fenyőket. Szegfű meg elképzelte, hogy egyszer majd Hrabal mester lép be a presszóba, lecserélve az Arany Tigris varázsát, ellátogat Magyarországra, és beül, pont Szegfű mellé, a mi kiskocsmánkba, Szegfű rendel neki egy korsót a pilzeniből, ami persze üveges, de a söntésről már kiöntve hozza majd, nem meri üvegestől odatenni egy cseh ember elé, egy percre megfagy a kocsma levegője, ahogy az öreg a szájához emeli a korsót, legördül néhány csepp hideg pára, akár a verejték a hátakon, mindenki Hrabalt nézi, aki leengedi a korsót, jólesően cuppant egy nagyot, majd mesébe kezd, hogy, hogy nem: mindenki azonnal megérti, és akkor legördülnek a kövek is a szívekről. Pont ezért Szegfű mindig megkérdezte Sanyit, van-e tartalék is a Pilsnerből. Ha csak egy, nem volt hajlandó meginni. Inkább választotta a Borsodit, mint hogy épp akkor toppanjon be Hrabal, és ő ne tudja illendően fogadni.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: pilseni

Jaffa-szörp serfőző módra - Horizont Pilot Series #2 NE APA

2017.10.12. 16:13 :: IPAfai Pap

A New England Style remek válasza a sörfőzőknek az atomkeserű helyett az izgalmasan friss, gyümölcsös komlóorgia IPA-kra vágyó népeknek. A rendkívül tisztán erjesztő speciális élesztőtörzsek és a bőkezű hidegkomlózás adja ezt az opálos, a "békebeli" Jaffa-szörphöz hasonlatos enyhén ködös (hazy) világos narancslészín megjelenést és - minél frissebben fogyasztva - az utánozhatatlan, trópusi gyümölcsbomba komlóélményt. Nyugodtan mondhatjuk ez a modern sörfőzés új hazy sörlevese...

horizontpilote2img_2403.JPG

A Horizont a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-cím óta nem ült a babérokon, hanem az első szortimentjük "komfortzónájából", amik nagyon visszafogottan és kicsit tankönyvszerűen, de mindig hibátlanul hozták a stílusjegyeket, az elmúlt évben egyre jobban szabadjára engedik a "vadabb" sörfőző géneket, hogy bemutassák, van még bőven tartalék puskapor a főzőtudásban. Ugyan az Altbier-jük szerintem világszínvonalú, de egy ilyen, viszonylag ismeretlen stílussal maximum német földön lehet nagy babérokat szerezni. Marad a jól bevált IPA-vonal, ami még mindig megkerülhetetlen, de az East Coast - malátacentrikus és a West Coast - száraz és keserűen komlóközpontű IPA-k mellett végre Magyarországon is megjelentek a bevezetésben felemlegetett NE IPA-k, amik új élménnyel bővítik az IPA-élvezetet.

horizontpilote2img_2392.JPG

A Pilot Series 1# is egy ilyen IPA volt a Horizontnál, és múlt pénteken a Krak'n Townban egy csapfoglalás keretében bemutatkozott a "kistestvér" #2, az APA is. Egy jó APA általában alkoholtartalomban és keserűségértékben tér el az IPA-tól, jó esetben ugyanolyan illat- és ízközpontú világgal rendelkezik csak lágyabb, könnyebben iható. Vannak viszont buktatói is egy IPA-hoz képest. Ha nincs benne elég komló és / vagy maláta, akkor súlytalan, íztelen lesz, ha meg túllépi a serfőző a megfelelő arányokat, akkor keserű, illetve a malátától nehézkes édeskés lesz. A keserűérték még kevesebb kilógó ízt (ízhibát) takar el, így sokkal nehezebb feladat egy ilyen sör tökéletes "nevelése".

horizontpilote2img_2401.JPG

Horizont Pilot Series #2 NE Apa Illatában kirobbanó mango, papaya az indítás, majd melegedve előjönnek a zöld, fűszeres, gyantás jegyek, a búzafű, csombor, fenyőgyanta, majd összeolvadnak egy citromfüves friss egységgé. Nagyon friss, nagyon zöld, nagyon harapható melegedve egyre füvesebb-olajosabb. A Citra-Azacca komlók kombója remek választás a frissen fanyar és a trópusi gyümölcsös fűszeres világhoz.

Ízre nagyon visszafogott a keserűség, és nagyon fullos a zamat. A felemlegetett egyensúly és visszafogottság nagyon szépen működik, nem súlytalan, de nem is esik túlzásba a malátaédes-keserű vonalon, marad a gyümölcs, a friss bitterlemon. Tonikosan üde, de utóízében nem a szárító keserű, hanem a pezsgő szénsav és a fűszeresség dominál. Remek, és mesteribb is lett!

A Krak'n új séfje készített egy nagyszerű és igényes falatkát is hozzá, egy mango-glasszéval fedett zelleres császárhúsos rilette-et, ami nagyon szépen kiemelte a gyümölcsösséget, megtöltötte enyhén sós hús-ízekkel a kóstolóélményt, és a zeller megadta az alapokat a komló zöldséges fűszerezésének. Egy kis friss torma vagy jalapeno-szósz talán hiányzott, ami a korty végén visszakapcsolt volna a komló csípősségéhez, de mindenképpen egyike az elmúlt év legjobb sörkorcsolyáinak.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar apa sörkorcsolya kraft ipa kraken horizont kisüzemi

Vége az idei Oktoberfestnek - a többi néma csend

2017.10.05. 12:02 :: IPAfai Pap

A héten véget ért a világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest. A szervezőknek az idén nem lehetett oka panaszra. A fesztiválterületen, a Wies'n-en a 18 nap alatt 6,2 millió látogató 7,5 millió liter sört pusztított el. Ez a 10,6 - 10,95 EUR-s idei sörárral számolva közel 25 Milliárd forint csak sörből. És akkor a levágott 127 ökröt és 59 borjút meg a számtalan édességet (törökméz, nutellás pirított mandula), csülköt és virslit nem is számoltuk.

oktoberfestmuhl.jpg

Ami befolyik az ki is folyik, mint tudjuk, így a látogatókat 1400 WC (+41 mozgássérült) és mintegy kilométernyi hosszúságú piszoár is kiszolgálta a vendégeket. A 120 ezer logózott korsóról sem szabad megfeledkeznünk. És 4055 talált tárgyat is leadtak a fesztiválirodán. Persze a buliban sok minden elveszhet, a szokásos, kulcs, kp, mobiltelefon stb. mellett azért megnéztem volna azt a pár delikvenst, aki a mankóját hagyta el (vagy csoda történt, vagy vitték...), és az is komoly kérdéseket vet föl, mit vitt rá arra valakit, hogy egy gumikajak-lapátot vigyen magával a fesztre. Az idei abszolút első helyre bizton pályázhat, aki egy egész tubát "felejtett" ott az önfeledt szórakozás közben....

oktoberfest_talalt.jpg

Az elmúlt 2 év csökkenő tendenciájához képest újra növekedett a látogatószám és a fogyasztás is hasonló volt, bár idén plusz két napot (az október 3. a németeknél ünnepnap (az újraegyesítés napja) mulatoztak a helyiek és a vidám turisták, ami némileg kozmetikázta az adatokat.

Most csak összetakarítják a kb. 750 tonna szemetet, mellé rakják a kb. 450 tonna ételmaradékot és a kb. 100 tonna üvegtörmeléket és visszaáll minden a megszokott hétköznapi kerékvágásba.

Tegnap és is lezártam a 2017-es  Oktoberfestet egy Mass Paulanerrel és apukám ihletésére meg is született egy záróvers, amiért minden Goethe- és irodalomrajongótól, valamint német-szakostól előre is bocsi.

oktoberfestme.jpg

Das Wanderers Nachtbier

 

Über allen Krugeln ist Ruh

Nach allen Strudeln spürest Du

auch deinen Bauch.

Die Eisbeinen schweigen in dem Zelt.

Warte, nur balde

Hast Du mehr kein Geld...

A nem saját képek itt és itt

 

Szólj hozzá!

Címkék: német münchen oktoberfest sörfesztivál

Őrült Tudósok sörlaborja + Brettes Triple IPA

2017.09.30. 11:50 :: IPAfai Pap

Ha szeretett volna valaki a gimis kémiaszertárban az egyik tízórai-szünetben sörözni, de annak idején nem mert, akkor máris bepótolhatja. Péntek este 7-kor megnyílt a Szimpla 1-ben a Kraft-sörös csapat egyik élfőzdéje, a Mad Scientist és a Krak'n Townt is megálmodó Szepe közös gyermeke, a Labor.

img_2275.JPG

Minden sörfőzde egyik célja, hogy márkasörözője legyen, hiszen ott csak a saját söreit vonultathatja föl, kísérleti főzeteit tesztelheti le szűk rajongói körben, és az általa gondolt legideálisabb körülmények között csapolhatja azokat. A Mad Scientist "ki is érdemelte" ezt a helyet, talán ők a leginkább kísérletező kedvű Kraft-sörfőzde, akik már több sörükkel (Jam 72, Monkey Temple, Saison 15 stb.) belopták magukat a hazai sörgeekek szívébe.

A hely a Szimplába belépve balra föl az első emeleten egy kis sarokban található, és a dizájn abszolúte a névhez illő. A faliszekrényekben kis üvegcsék, az UV-árnyalatban, a pult mögött laborköpenyes csaposok küldik a 8 csapról a söröket a lombik formájú poharakba. A dizájner csapat és az ötletgazda kihozta a maximumot, bár nekem még egy Bunsen-égőnek álcázott lámpa elfért volna a laborba. Az árak a belvárosi sörös helyekhez (Krak'n, Jónás) mértek, kb. 1000 Ft / 4 deci, úgyhogy inkább a külföldi pénztárcákhoz, és nem egy egyetemista berúgáshoz szabottak. De a Szimpla a Bulinegyed egyik gyűjtőbugyra, úgyhogy közönségben biztos nem lesz hiány, A berlini Szimplában meg kb két hónap múlva nyit a kinti nagytestvér Labor...

A megnyitón 7 sör került csapra, és természetesen megkóstoltam a Mad Scientist új brutál darabját, a Funk Soul Brother Brettes Tripla IPA-t, amiből kaptam egy üveggel (köszi!) az otthoni - nomen est omen - "laborkörülmények" közötti bekóstolásra. A Funk Soul Brothert a tokaji Szent Benedek Pince Hárslevelű-hordójában érlelték, így kapott egy kis igazi "magyaros" pluszt.

fullsizerender_4.jpg

Mad Scientist Funk Soul Brother Brett Triple IPA 10,7% - Illatában szépen jön a brett, a (cider)alma, mintha egy jóféle hordós érlelésű normandiai Cidre-t (a cider francia változat) kóstolnánk. Aztán emögül kibomlik a Hárslevelű mézessége is. Mivel mostanában nem kevés hátszínnel dolgoztami, egyből megcsapott a brettes sör nyers marhahúshoz hasonló illata, amire aztán tényleg nem lehet mást mondani, csak azt, hogy animális. Jelentkezik még szép, fanyarság, és ásványosság - ez meg a kémiaszertárból ismerős elemi nátrium szagához hasonló... Nagyon jó szénsavasság, lágy, apró, pezsgősség felé hajló buborékok, száraz, igazi borosízvilág, csak másodlagos, harmadlagos módon jelentkezik a sörös jelleg. Vadélesztős, nagyon komplex íz. A rengeteg cukor nagyon szárazra leerjedt. Üde a savasság, kellemes a gyümölcsösség, a fanyarság és az élesztős-ásványos keserűség egyensúlya, elfedi, elsimítja az alkoholt, hosszan lecsengő utóíze van. A savanykás, gyümülcsös, brettes íz többször, változó dominanciával érkezik meg újra és újra. Brett-imádóknak kötelező darab.

img_2307.JPG

Élményben leginkább a Schneider Tap X Mein Cuvée Barrique Chardonnay-hordóban érlelt sörére emlékeztet, csak a Tokaji Hárslevelű miatt mindenképp van egy nagyon magyar ízvonal benne. A korábbi sör és tokaji összefésülésén dolgozó többé-kevésbé sikeres próbálkozások (Szent András, Zip's illetve Serforrás Korty majd Corvinus Rex) után úgy vonultatja föl a tokaji ízvilágot, hogy közben szépen megmarad a sör oldalán és még a nemzetközi trendeknek is megfelel, irányban és színvonalban is. Érdemes lenne a továbbiakban is nemzetközi közönségnek is bemutatni a whisky-s, konyakos, sherry-s hordók helyett egy magyar sör magyaros erényeit.

img_2293.JPG

Bőségesen van benne potenciál, a ráírt 5 év szavatosság alatt csak kerekedni, az élesztős friss ásványosság gyümölcsösen, mazsolásan lágyulni fog. A csapolt változatban még erőteljesebbek az almás, enyhén körtés jegyek. Remek nagyon komplex sör, ami még fénykora elején van. Nem olcsó, de megéri az árát, érdemes betárazni belőle, és eltenni 2-3-5 évre. Nálam az eddigi kedvenc Mad Scientist Saison 15-öt taszajtotta le a trónról.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: hordó kraft ipa brett madscientist

A Dreher és a sörgasztró

2017.09.23. 16:14 :: -kk-

1.jpg

Minden nagyüzemi sörgyár igyekszik a jelek szerint tenni valami olyat, amivel egy kicsit árnyalhatja az olcsó tömegsörös arculatot, és a cizelláltabb fogyasztás felé is nyithat. A Soproni IPA-t főz, a Pécsi Sörfőzde szűretlen pilsenit, míg a Dreher ugyan nem fejleszt terméket, de cserébe sörgyári sörvacsorákat indít. (Egyébként tévedtem, nem minden sörgyár aktív, a Borsodinál az idei cizellálódás megrekedt a málnás Hoegaarden importálásánál.)

Azok, akik nem gondolják magukat túlzottan elvetemült sörnácinak, csak szeretnek sörözni és jó dolgokat enni, itt megtalálhatják a főbb tudnivalókat:

  • A Dreher várhatóan havi rendszerességgel sörvacsorákat fog tartani, benn a gyárban, először október 4-én.
  • A sörvacsorák sörgyár- és sörmúzeum-látogatással kapcsolódnak össze.
  • E kombinált esemény várható ára 14 900 Ft/fő/alkalom.
  • A vacsorákat Lenk Zsolt séf (ex-Babel) jegyzi, és az ételek abszolút a fancy vonalat képviselik.
  • Az ételekhez Dreher-gyártású, illetve importálású sörök párosulnak.
  • A vacsorát, különösképpen a sörök és a sör-étel párosítások bemutatását sörgasztronómus vezeti (mégpedig a Sörbúvár egyik szerzője).
  • A menük várhatóan évszakonként változnak.
  • A vacsora helyszíne a Dreher belső – dolgozói – sörözője.
  • Egy vacsorára kb. 30 ember fér be, jelentkezni egyelőre a veronika.endrodi@asahibeer.hu címen lehet.

Akik kevésbé érzik maguktól távol a sörnáciság vádját, valamint kedvelik a dagályos olvasmányokat, azok bátran olvassanak tovább, amint önéletrajzi elemekben bővelkedően kifejtem az eseménnyel kapcsolatos várakozásaimat, kételyeimet és tapasztalataimat.

5 komment

Címkék: kőbánya dreher sörvacsora

Kraft-feszt - a Főzdefeszt helyébe lép?

2017.09.07. 11:01 :: IPAfai Pap

A tavaly a sörös köztudatba berobbant Kraft-főzdék egy új, haladó szemléletet hoztak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sörfőzés életébe, és kialakult majd fejlődni kezdett egy olyan önszerveződő csapat, akik a sokat emlegetett és a fogyasztók által egyre inkább értett és elvárt minőséget tartják szem előtt.

kraftfeszt2017.jpg

Már tavaly, boros analógiákra hivatkozva, boncolgattam a kérdéskört, és egyértelműen az a tapasztalat, hogy szükséges a hazai KKK-főzdék között egy olyan csapat, akik a nem lekicsinylendő hagyományos vonalú sörök mellett meghatározzák a főzdei trendeket mind a főzdék, mind a sörözők, de legfőkébben a fogékony fogyasztók számára. A Maglódi úti Főzdepark és a holdudvarához tartozó sörfőzdék-gerilla főzdék nem pihentek, hanem az elmúlt egy évben igyekeztek materiálisan is megalapozni azt a filozófiát, amelyet tavaly megfogalmaztak kiáltványukban.

Időközben bejegyzésre került a Kraft-védjegy, ami remélhetően garancia lesz az állandó és ellenőrizhető minőségre, és a Kraft elkezdte magához gyűjteni azokat a főzdéket, akiket az alapítók érdemesnek és hasonlóan haladó szelleműnek tartanak, hogy beléphessenek a Kraft-főzdék (Monyo, Rothbeer, Mad Scientist, Uradalmi Sörfőzde, Hop Top, Balkezes, Hedon, Horizont) körébe. A holnap induló Kraft-fesztiválon már ezek az új Kraft-tagjelölt főzdék is bemutatkoznak néhány sörrel:

img_0847.JPG

- az egyetlen nem-gerilla a megújult Reketye Brewing Co, akiket a Jónásból sokan már ismernek, és akik az első dobozos KKK-sört prezentálták a nyáron és rengeteg innovatív rendezvény (Mikkeller, De Molen-csapfoglalás stb.) is a nevükhöz fűződik

- Fehér Nyúl (premier előtti sörüket már én is kóstoltam) - (ők sem gerillák már - lásd Soroksári úti főzde)

- a Dimbo Lab

- a TuffBuzz, akiknek több remek sörük (Joana Gone Mad, Gimmi Hop Joana) közül talán a Sugardaddy nevű RIS ütött a legnagyobbat

- a Reczer Gábor (aki egyébként a Hop Topnál is munkálkodik) nevéhez fűződő Reczer Ser is ott lesz, tőlük is kóstoltunk már jó pár remek sört

papapohara_cimke_1.png

- a Hara Punk - Marci és Balázs már a kezdetektől itt mozog a sörös berkekben, legutóbb a Son of a Bitch DIPA-juk ütött nagyot

- a Gólem is már bizonyította, hogy nagyszerű söröket tud főzni, a Sötét Bunkó Black IPA az egyik kedvencem tőlük

golemmr60hops1.JPG

- és végül, de nem utolsósorban Armando Otchoa, aza Kővári "Csakajósör" Gergő, aki a Grabanccal már 2011-ben letette az asztalra azt a sört, ami kábé olyan eleme a sörforradalomnak, mint az Auróra cirkáló ágyúlövése 1917 októberében. De ott a Kollabrett, a brettes hordóérlelt lambic, amit nyáron készített külföldön.

És hogy miért tettem föl a címben a költői kérdést, hogy a Főzdefeszt helyébe lép-e a Kraft? Semmiképpen sem azért, mert a Kraft-főzdék ki akarják szorítani a többi KKK-főzdét a piacról, vagy akár a Főzdefeszt látogatótömegeit szeretnék kizárólagosan átcsábítani. Hiszen több Kraft-főzde pont a Főzdefeszt egyik szellemi atyjával, Bart Danival közös szervezésben jelenik meg már sokadik alkalommal Berlinben. És a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének is több Kraft-főzde tagja. Egész egyszerűen arról van szó, hogy 2 évvel ezelőtt a Főzdefeszt megszűnt 'A' sörfesztivál lenni. Egyrészt megjelentek olyan helyi fesztiválok, ahol már ugyanúgy bemutatkozhattak a KKK-főzdék, így a Főzdefeszt egy lett a sok közül, bár még mindig rengeteg embert megmozgat, és a legtöbb sörfőzde presztizs jelleggel megjelenik az aktuális Főzdefeszten. Másrészt - ezt már többször is boncolgattam -  a Főzdefeszt 2015 őszére valahogy elvesztette azt az előre mutató tartalmat, és az elmúlt évben már nem tudott igazán egyedit, megújulót mutatni. A Kraft-feszt már nem csak a nagyüzemi sörökkel szemben keresi a helyét, hanem a KKK-főzdék közötti friss, trendi üzenetként is aposztrofálja a Kraft-törekvéseket, és a megfogalmazáson túljutva egyre jobban kezdi elterjeszteni azokat a sörös nézeteket, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valódi minőségbeli előrelépés legyen a hazai sörfőzésben. Ennek a gondolatnak a közös megünneplése lett mára a III. Kraft Sörfesztivál.

img_9047.JPG

Tehát III. Kraft Sörfesztivál szeptember 7-10. a Maglódi út 47. szám alatt a Főzdeparkban. A tömegközlekedés mellett ingyenes buszokkal is kedveskednek a szervezők Blaha-Főzdepark és Főzdepark-Blaha útvonalon. Lesz - ahogy tavaly is - főzdelátogatás, vezetéssel és a Kraft-gondolathoz közel álló ételek és finom kávé is lesz a rendezvényen. Aki meg a sör mellett egy kicsit sportolna, azok a Mikkeller Running Club Budapest szervezésében szombaton a Planetáriumtól ki is futhatnak (kocoghatnak) a Főzdeparkba. Ott meg egy pohár finom ingyen Kraft-sört is kapnak a futók. Én döntöttem. Futok és utána sörözöm is a Kraft Sörfesztiválon. Az Erő azaz a Kraft legyen Veletek!

1 komment · 1 trackback

Címkék: kraft horizont balkezes gólem sörfesztivál csakajósör főzdefeszt róthzoli harapunk Monyó madscientist hoptop tuffbuzz reczerser fehérnyúl dimbolab

Dreherfeszt 2017

2017.09.06. 10:05 :: -kk-

img_7431.JPG

Rossz volt az idő, így az esti koncertek előtt még elég szellős volt a helyszín.

Idénre sikerült teljesen meggyőznöm magamat arról, hogy a Dreherfeszt tulajdonképpen ugyanolyan, mint a tusványosi szabadegyetem: a szektor legnagyobb szereplője itt villantja fel először, hogy mik a tervei a jövőre nézve. És nem is alaptalanul gondoltam így, hiszen eddigi két Dreherfeszt-látogatásomon – 2014-ben és 2016-ban – egyaránt felvillant, amolyan teaserjelleggel, hogy mi lesz a kőbányai sörgyár soron következő újítása. Igaz, ezek közül csak az előbbinek volt érdemi súlya, hiszen akkor jelent meg a sufni-hidegkomlózott Dreher, az, aminek sikerére alapozva utóbb beszerezte a gyár a Híres Komlóágyút, egy időre majdhogynem innovációs éllovassá válva a magyar nagyüzemi sörfőzés nem épp pionír hajlamú mezőnyében. Két évvel később már csak annyira futotta, hogy a fesztiválon debütált egy újabb komlóágyús (de a felhasznált komlófajta cseréjén kívül semmi nóvumot nem hordozó) sörük, az Amerikai Komlós.

7 komment · 1 trackback

Címkék: fesztivál kőbánya dreher

Másik idő másik galaxis - a Távoli Galaxis "kraftosodása"

2017.09.05. 11:33 :: IPAfai Pap

Amikor 2013-ban Róth Zoli, megnyerte IPA-jával a házisörfőző versenyt már sok éve főzött sört. A több, mint 10 éves tapasztalata itt kicsúcsosodott, és a győzelemmel eljutott oda, hogy gerilla-főzdeként színre lépjen a nagyközönség előtt is. A többi már sörtötténelem...

rothbeergalaxisimg_1759.JPG

A Rothbeer az eredeti 8,2%-os Távoli Galaxist egy jobban iható, de karakterét megőrző 6,1%-os sörré formálta és így bekerült a kis sörösboltok, craft sörözők mellett a hiperek kínálatába is. Söreit sokáig a rozsnyói Kaltenecker égisze alatt készítette, ahol nem volt lehetőség hidegkomlózásra, amit már a tavalyi nagy országsörtesztes összejövetelünkön is hiányoltunk a Galaxisból. Ám idén a Rothbeer átköltözött a Kraft-fellegvárba, és a Mad Scientist rendszerén elkészíthette a hidegkomlózott változatot is.

rothbeergalaxisimg_1764.JPG

Mivel a János Étteremben is tartunk Távoli Galaxist az utolsó szállítmány rozsnyói főzetből sikerült egyet megmentenem, hogy összehasonlíthassam az új, kőbányai "kraftos" Galaxissal. Jobb-rosszabb, vagy csak más lett? Persze szigorúan szerintem. Itt most jöhetnek a fenntartások, hogy persze, de egy IPA frissen, jó, így óriási előnnyel indul a kőbányai változat ami több hónappal fiatalabb. Ez egyrészt igaz, másrészt a rozsnyói főzet is még több, mint 2 hónapig szavatos, így simán beleütközhet, aki a boltokban laikusként a Távoli Galaxist keresi. És hogy mit találhat a palackokban, a "reklám után" kiderül...

rothbeergalaxisimg_1762.JPG

A hozzávalókban a palackokon nincs további info, de a hidegkomlózás miatt vélhetően a kőbányai (továbbiakban K)-Galaxis több komlót látott a rozsnyóinál (továbbiakban R). Az alkohol maradt a kellemesen iható, de tartalmas IPA-k 6,1%-os mértani középarányosa. A pontozást a BJCP-szerint is megcsináltam, hogy a lehetőségekhez mérten objektív maradjon az értékítélet.

Illatban a 'R' kicsit távoli trópusi illatokat rezegtet csak meg, inkább füves, gyantás, van benne egy kis odakozmált diós malátásság. 7/12 A 'K'-ból kellemes enyhén túlérett trópusi gyümölcskosár kandikál ki, citrusok, fanyar aromák, a Galaxy komló jellegzetes maracuja-illata és egy adag komlógyanta jelentkezik be. 10/12

rothbeergalaxisfullsizerender.jpg

A megjelenésben a R kicsit világosabb és a habja hagy némi kívánnivalót maga után, és van benne egy jó adag zavarosság is. 1/3. A K sötétebb, rezesebb, és letisztult. A tekintélyes IPA-hab ott tornyosul rajta. 3/3

Ízben a R erőteljes grapefruitmagos keserűvel érkezik, amibe enyhén zöldséges beütéssel köszön be a malátás diósság. Rendkívül száraz, és a keserűségen túl nagyon kevés üde citrusosság jön elő, 13/20 , amire a kortyérzetben a szárító gyantás keserű egy kis tapadós érzettel is ráerősít, és zárásként a komló fűszeres csípősséget is mutat. 3/5 A K a mangós maracujás gyümölcsösség, a diós maláta és a gyantás keserű hármasságának jól harmonizáló egységét prezentálja, amely utóízében egy kicsit arányát vesztett intenzív grapefruitos keserűbe hajlik el. 15/20 Friss és száraz, közepesen testes kortyérzete, nem tapadós, csak szárítóan szájösszehúzó. Itt is érződik a fűszeres csípősség, de sokkal jobbak az arányok. 5/5

Összbenyomás: Ha nem fogtam volna a palackot a kezembe, az R-ről el sem hinném, hogy ez egy Távoli Galaxis. 6/10 A K egy kellemes, friss, száraz vonalú West Coast IPA, amibe egy kicsit robbanóbb gyümölcsillat elkelne. Nem üt akkorát, mint 4 éve a sörversenyen, de jó választás mindenképp. 8/10

Összesítve a R 30/50 azaz "Nagyon jó - általában megfelel a kategóriának, apróbb hibái vannak" a K 41/50 - "Nagyszerű - jó példája a típusnak, apróbb módosításokat igényel." a BJCP-kánon szerint.

Konklúzió: A költözés a Felvidékről a Főzdeparkba mindenképpen üdvös volt a Rothbeer számára, hiszen itt kompromisszumok nélkül tudja a söreit elkészíteni, és ha minden igaz, akkor hamarosan beindul a Rothbeer "Apolló-programja", melynek keretében még menőbb és ízgazdagabb sörök készülhetnek a Kraft-jegyében.

rothbeergalaxisimg_1761.JPG

A hétvégén megrendezendó Kraft-feszten pedig már az új generációs Rothbeer-sörök első darabja is a csapon lesz.

2 komment

Címkék: magyar kraft ipa kisüzemi róthzoli

"Ez a magyar Ugar" - Ugar Brewery - nem pusztán sör

2017.08.23. 18:55 :: pif

Már több helyen találkoztam az Ugar Brewery kellemes dizájnú címkéivel, kicsit angolos humorral kitalált szövegeivel, amibe sajátos magyar értelmiségi színezetű pusztaromantika keveredik. Amolyan egészséges öniróniával kezelt lokálpatriotizmus köszön vissza, ami számomra rendkívül szimpatikus. És úgy esett, hogy pár hete épp lett egy szabad estém, amikor a Kopaszi-gáton bemutatót tartottak. Nosza kerékpárra pattantam, és nemsokára már kortyolhattam is a csapról a söreiket.

ugarimg_1374.JPG

A főzde Szolnok közelében, Törökszentmiklóson egy Agrometál-os építésű főzdében (ilyet használ pl a Monyo vagy a Horizont) működik. Kata és Zoltán egy családi gazdaság használaton kívüli gőzmalmának épületét alakították át, hogy elkezdhessék a sörfőzést, ahol az ugaron és a pusztán "nem pusztán sör" (érteeed!?) készül, hanem a hozzáadott filozófia és egy nagyon szerethető vállalkozás van kialakulóban.

ugarimg_1371.JPG

Az alap szortimentben egy világos és egy sötét láger (Nappal ill. Éjjel) egy izgalmas nevű Dry Stout, a Kojtos (jelentése: füstös, bekormozódott pl lámpaüveg), a Nomád névre hallgató búzasör, és a Hopjuliska, egy könnyed komlózású APA szerepel.

ugarimg_1369.JPG

A kóstolásra készült még - egy kötelező fesztiválkellék, ami állandó darab marad majd - egy piros gyümölcsös sör, ami kellemes nyári "üdítő", málnás, ribizlis, friss ízekkel, nagyon könnyed alappal.

ugarimg_1370.JPG

A Nomád volt még csapon, ami egy amerikaias komlózású búza, így kicsit markánsabb, kesernyésebb volt a megszokott bajoros vonalnál.

ugarflexman.jpgÉs beharangozták az új szortimentet is, a "Puszta Super Heroes"-sorozatot, ami a vidéki élet jellegzetes arcainak állít emléket a címkéken. Az első, már kész darab a 'Flexman', annak a fajta különösen idegesítő szomszédnak a megörökítése, aki hétvégén reggel hatkor, vagy az ebéd utáni szieszta idején fúr-farag, nyír füvet, vagy brummogtatja a dízelmotort az ablak alatt, nehogy egy jót alhassunk, vagy élvezhessük a madárcsicsergést. A Flexman egy Hopjuliskánál határozottabb komlózású APA, ami kellemesen iható, és a kóstolt sörök közül ez volt a legjobb választás is, gazdagabb komlózásával, és kellemes trópusias illatával, amiről amúgy az Untapped népének is hasonló a véleménye, mint nekem.

A kóstolt Ugar sörök és a rövid beszélgetés alapján olyan vállalkozást ismerhettem meg, ami fiatalos lendülettel, de még sok szempontból kiforratlan receptekkel (arányok, íz-intenzitás, anyaghasználat) jelent meg a hazai sörpiacon, Az Ugar, a receptek jobb kidolgozásával és az új szortiment megjelenésével remélem, hogy stabilan és tartósan megveti a lábát a kisüzemi sörfőzdék közötti erősödő versenyben. Drukkolok a "pusztának"!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar láger kisüzemi ugarbrewery

A Kölsch és az Alt - a Ruhr-vidéktől a hazai sörfőzdékig

2017.08.09. 11:22 :: IPAfai Pap

Észak-Nyugat-Németország két városának Kölnnek és Düsseldorfnak a sörei, a Kölsch és az Alt is messze földön híresek. A két város meg hosszú évek óta azon verseng, hogy melyik a jobb. Természetesen gúnyrajzokkal és egyéb - amolyan bumfordi németes humorral megtűzdelt - reklámokkal is találkozhatunk lépten-nyomon.

Pedig a két ital sokban hasonlít egymásra, mert mindkettő ún. hibrid sör. Vagyis felsőerjesztésű (ale) élesztővel készül, de hasonlóan az alsóerjesztésű lágersörökhöz, viszonylag hosszú ideig és alacsony hőmérsékleten érlelődnek. Természetesen a sörforradalom óta világszerte főznek ilyen stílusú söröket, de eredetileg igazi regionális sörök, amelyek csak Németországnak ezen a részén készülnek. Olyannyira, hogy a Kölsch eredetvédett név, csak a Kölnben és közvetlen környezetében található 24 sörfőzde használhatja az elnevezést, a máshol főzött sörök, csak Kölsch-stílusúak lehetnek. A híres kölni főzdék (Päffgen, Früh, Dom) sörözőiben hagyományosan a cilinderforma 2 dl-es pohárban, a Stange-ban szolgálja föl a helyi pincér, a Köbess. Kezében a szintén jellegzetes füles tálcával, a Kranz-cal. (A kölni tájszólás önmagában is nagyon vicces, itt most csak egy gyors szótárszedet a "legfontosabbakkal".) A Kölsch üde, gyümölcsös, könnyű a teste és cseppet sem komlóhangsúlyos, bár vannak karakteresebben keserűek, mint például a Gaffel. Az igazi a friss, csapolt, de üvegesben a Gaffel és a Früh azért Kölntől távolabb is kapható. (Düsi kolléga remek idevágó posztja a témában.)

Az Altbier neve nem a hosszú érlelésre, hanem a régi módi szerint való sörfőzésre (alt = régi) utal. Düsseldorf belvárosában rengeteg helyen főzik ezt a mély borostyánszín, malátás, enyhén gyümölcsös, haraphatóan kenyeres itókát, A leghíresebb főzde és söröző, az Uerige mellett megtalálhatjuk - többek mellett - a Füchschen-t, a Schüssel-t, boltokban meg egész Németországban a jóval kommerszebb Diebels Alt-ot.

A magyar KKK-sörök piacán a Monyo főzött még kora tavasszal egy Kölsch-t, amit a Bölcsőben már volt szerencsém kóstolni, és egészen kellemes, könnyeden gyümölcsös volt. Nemrég a második főzet is elkészült, ami Németh Anti szándékai szerint malátásabb lett az elsőnél, úgyhogy elhatároztam, hogy megkóstolom, és összemérem a nem is oly régi német emlékekel. És ha már a Főzdeparkban jártam, a Horizonttól is kaptam egy Altbiert, majd gyorsan vettem a Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Alt-jából, és beemeltem ezeket is a kóstolásba.

fullsizerender_3.jpg

img_1278.JPGA Monyo Kölsch egészen világos, amolyan citromos kamillatea (vagy kórházi laborminta)-színű, és gyorsan elfoszló világos habja van. Illatában azonnal érkezik a beigért malátásság, de túlzott mértékben. Szinte elnyomja a gyümölcsös, fruttis, észterességet, enyhe barackos felhangokat, amik melegedve azért kikandikálnak az elázott malátászsák-szag mögül. Még jobban melegedve átbillen egy kis fenolos illatba, és nem áll össze igazi harmóniává. Ízben könnyed barackos-almás majd vilmoskörtés gyümölcsösség jelenik meg az intenzív malátás ízek mögött és egy Kölschtől kicsit idegen komlókeserűs, majdnem pils-es zárás is megjelenik. A kortyban enyhe tapadósság, szárító utóíz érezhető, Nincs meg benne az az üde könnyedség, és frissítő gyümölcsösség, pedig az alkoholja csak 4,6%. Az előző irány szerinten sokkal közelebb állt az eredeti példákhoz.

A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Altbierje még 2014-ben a 3. Házi Sörfőző Verseny csapján került bemutatásra. Nagyon bátor vállalkozás volt ez akkor, mert a "sörforradalom" korai szakaszában IPA helyett egy ilyen kevéssé ismert sörtípussal előrukkolni, nem kis eltökéltséget jelez. (Bár ugyanők tartanak továbbra is Grodziskije-t a kínálatukban, ami szintén nem a világ legnépszerűbb söre...)

img_1280.JPGA Vörösbegy 5,5%-os alkoholja egy kicsit följebb van a düsseldorfi nagy nevek 4,7-5,0%-os szintjénél, de belefér a kategóriába. Vörösréz-borostyán színnel és dús, ekrű habbal indít. Harmonikus malátaszirupos, csipkebogyós illatába erdei gyümölcsök, enyhe diósság és pörkölt illatok vegyülnek. Ízében a malátás, héjas, kevés komlós kesernyésséggel. Ehhez egy fajtaidegen pörköltség is vegyül, amit a komlózás még egy kicsit erősít is, így gyümölcsösség helyett inkább egy bécsi láger karaktere jelenik meg az egyébként krémes, telt, és nagyon harmonikus sörben.

A Horizont sörei sokszor nagyon óvatosak. Remekül összerakják a recepteket, de mégis egy fogyasztóbarát visszafogottság uralkodik a söreikben, ódzkodnak mindenféle extrémitástól, harsányabb ízvilágtól, ami ismerkedő sörbarátok szempontjából pozitív, mert megismerkedhetnek olyan fajtákkal, amiknek az extremitásai elsőre talán túlzás volna a számukra. (Azért tudnak ők, ha akarnak, lásd a nemrég csapra vert kísérleti NE IPA-jukat hamarosan.) Az Altbierjük a 2016. nyári Főzdefeszten debütált, azóta persze készült új főzet ebből is.

img_1282.JPGA Horizont Düsseldorfer Altbier 5,5% alkohollal, rezes borostyán színnel és bézs, krémes szép habbal kerül a pohárba. Illatában a maláták, a csipkebogyós malátaszirup , földes aromák, gomba, csipkebogyó, galagonya, kevés ginzeng, nyers napraforgómag keveredik. Semmi sem tolakodó, de szép "pasztellesen", egymásba mosódva jelenik meg, mellette ott van a frissítő nagyon finoman adagolt fanyarság. Könnyen, jól csúszik, de tartalmas, testes, a sötét maláták ellenére egyáltalán nincsenek pörkölt ízek, minden íz-réteg szépen egymásra épülve van jelen. Csipke, galagonya, madárberkenye, fanyar, de nem savanykás, könnyű, gyümölcsösen friss utóízzel. Mellette magvasság, diós olajosság. Igazán remek, a Horizontnál megragadták az Altbier a lényegét.

Jó kis három sört kóstolhattam. A Monyo Kölsch jobb lenne gyümölcsösebben, könnyedebben. A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegye remek sör, bármikor innám, és ha a pörköltséget visszavennék még nagyszerűbb volna Alt-ként. A Horizont pedig akár most kezdhetne szállítani a németeknek. BJCP-rendszerben pontozva 11/12 - Illat; 3/3 - Megjelenés; 18/20 - Íz; 4/5 - Kortyérzet (a Vörösbegy buborékjai jobbak); Összbenyomás: 10/10 - Összesen 46/50 - World Class Altbiert csináltak, Most nyáron talán nem ez a legideálisabb stílus, de szeptember közepétől mindenképpen szezonja lesz. Kóstoljátok, vedeljétek!

2 komment · 1 trackback

Címkék: magyar német horizont kisüzemi kölsch sörtörténet sörturista altbier Monyó kecsekmétisörmesterek

Kőbányai sörcsata - Hidegkomlós lágerek - Dreher és Horizont

2017.08.02. 18:19 :: IPAfai Pap

Kőbánya sörfellegvár Magyarországon. De nemcsak a Dreher-gyárnál kaptam egy kis útravalót, hanem a közeli Főzdeparkban, a Horizontnál is szert tettem egy Kraft-égisz alatt készült hidegkomlós lágersörre, úgyhogy kapóra jött az alkalom, hogy összehasonlítsam őket. Az 'egyszerű nagyüzemi-kisüzemi melyik jobb?'-verseny mindenképp olcsó hatásvadászat volna, mert nem kérdés, hogy a Horizont. De ár-érték arányban már talán izgalmasabb a reláció, így megpróbálom - persze abszolúte szubjektíven - megvizsgálni, melyik lehet a jobb vétel.

img_1266.JPG

A Dreher új innovációjáról, a komlóágyúról immár két éve számoltam be, mely posztban megállapítást nyert, hogy a sima Dreherrel szemben a Hidegkomlós kifejezett előrelépés, de a Soproni IPA megjelenése óta, ez az örömünk egyre inkább halovány múltba vész. A Dreher ugyan próbálta az izgalmat fenntartani, de a Citra-komló átmeneti hiánya miatt kiadott Calypso-komlós változat már egy gyengébb utánérzés volt. KK-kolléga még arra is vette a fáradságot, hogy évjáratos kóstolót kanyarintson a Hidegkomlósból, és a 2016-os Dreherfeszten a közönséggel "letesztelt" Colombus-szal készült Amerikai Komlós is egy változat volt az eredeti alapokon. Idén nyáron a "limitált széria" ismét egy sztárkomlóval a Mosaic-kal készült, amit a Dreher magyarított Mozaik-ra. A sok hidegkomlós változatnak közös ismérve, hogy mindegyiknél a majdnem kész alap Dreherből forgatnak vissza egy részt, amelyet gondosan számolt mennyiségű komlóval járatnak meg, majd visszakeverik a nagyobb mennyiségű sima változathoz, és így kerül dobozokba a kész hidegkomlós változat. Meg persze az "elmaradhatatlan" kukorica, ami gazdaságossá teszi a terméket.

A tavalyi Főzdefeszt láger az az új sláger-es hívószava óta sok KKK-főzde előaállt a maga hidegkomlózott lágerével. Általánosságban egy kisüzemi lágerről elmondható, hogy ha minőségi maláták és komlók kerülnek bele, akkor igen drága lesz a végeredmény, ami miatt sörgeek fogyasztók megveszik a terméket, de az egyszerű sörszerető állampolgár sokkal inkább kipróbált cseh vagy német pilzenik vagy lágerek irányába mozdul, ha meglátja a 0,33-as palack árcetlijét, amin 5-700 Ft áll. És akkor jöjjenek a konkrétumok.

img_1260.JPGA Dreher Mozaik komlós a szokásos kukoricás felhangok helyett egy jóval kellemesebb citromolajos fenyős illattal indit, amit szőlő és ananász egészít ki. Kicsit olyan érzetünk van, mintha egy citromhéjból kis illó olajat permeteztek volna a habra. Lehet, hogy egy kis komlókivonatot is használt a Dreher, hogy még jobban felturbózza a komlós feelinget? Ki tudja, a komlókivonat-kitételbe belefér. Melegedve aztán érkezik a várt(?) kukoricás édesség az alapsörből. Sajnos az ízbe az izgalmasabb vonal egyáltalán nem került át. A komlóknak köszönhetően itt is háttérben lapul a zöldalmás, savanykás és a konzervkukoricás ízvonal, de melegedve minden tetten érhető. Nem olyan telt az íz, mint az alap 5,2%-os Dreher, egy kicsit könnyedebb, szárazabb, üresebb a korty, ami evvel a citrusos felhanggal még akár pozitívum is volna. De sajnos csak a Dreher Nyári Komlós citromaromájához képest van pozitív érzés bennem a kóstolás után.

És a Kraft mit tud ehhez hozzátenni?

img_1261.JPGA Horizontnagyon hasonló illatokkal dolgozik, hasonlóan szép az olajos citrusosság az illatban. Egy kicsit sokrétűbb, jobban érvényesül a szúrós, szőlőtörkölyös édesség és a citrom mellett narancs, grapefruit, citromfű is árnyalja az alap citrusosságot, köszönhetően a Colombus és a Chinook komlóknak. Melegedve - vélhetően a Hallertauer Mittelfrüh áldásos közreműködésének köszönhetően - itt egy kellemes salátás zöldfűszeres irányt is kap az illat, mely enyhe csípős borsikafüves fűszerességgel keveredik a citrusos illatokkal. Az ízben a komlós keserűség melegedve nem üresedik ki, hanem először a harsányabb citrusok, utána a frissítő zöldséges, kerti fűszeres ízekkel gazdagodik, és tartalmasan, enyhén tonikosan kesernyésen friss az utóíz. Nagyon kellemes a szénsavja, kicsit krémesebb, és a malátázás miatt is jobb az egyensúly. Kicsit tapadós a korty és zárásként egy enyhe citromolajos csípősség marad a szánkban, de egy üde, nagyon kellemes citrusos láger, ahol az újvilági komlók nem nyomják el, hanem gazdagítják a klasszikus láger-ízeket.

Konklúzió. A Dreher Mozaik Komlós 230-250 Ft-os (0,5 l) árával nem tud egy KKK-sör sem versenyezni, csak a Soproni IPA lehet a hazai alternatíva, ami ennél többet nyújt. Házon belül az Amerikai Komlós (Colombus-szal) és a Citra-s Hidegkomlós is sokkal jobb vétel, ha az összhatást nézzük, a Mozaik valahogy jellegtelenebb, üresebb. Vagy csak hozzászoktam a jóhoz?

img_1264.JPG

A Horizont Lager a a kb. 600 Ft / 0,33 l drágának tűnik a hazai mezőnyben, főleg ha azt vesszük, hogy ezért már belga vagy 0,5 l-es angol söröket vehetünk, nem is beszélve egy sima cseh lagerről. Ha a KKK-sörfőzdéket nézzük akkor már inkább döntés kérdése, áldoz-e valaki ennyit a sörgeek-oltáron. Ha igen, mindenképp egy kellemes, jól iható sört kap, ami már akár éttermi szinten is megállja a helyét. Csirkékhez, könnyű joghurtos vagy majonézes dresszinges friss salátákhoz, ruccolához remek kísérő lehet, és van annyira ízlésesen látványos csomagolása, karakteres beltartalma, és megbízható minősége hogy egy magasabb osztályba sorolt étterem is nyugodt szívvel itallapra tegye.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: komló dreher horizont kisüzemi

Sör tizes számrendszerben - Gólem 100 Hops Double IPA

2017.07.26. 21:54 :: IPAfai Pap

golem100hopsimg_1162.JPGA Gólem, azaz Hugyecz Tamás, gerilla főző pár éve megjelent, és a házi sörfőzők versenyén elért siker után a nagyközönség köreiben hódított és söreivel stabilan ott van a kocsmákban és a köztudatban. Sok gerillához hasonlóan a Gólem is a Főzdeparkba tette át a székhelyét, a a Repeta újabb kiadásával  és a Hopochonderrel, ami sokkal stabilabb és ízesebb, illatosabb lett a Horizont főzőházában. Volt már ilyen sokkomlós próbálkozása korábban is, a Kővári Armando Othoa Gergővel elkövetett Mr 60 Hops, amit nemes egyszerűséggel csak kőlevesnek aposztrofáltam. A Gólem most még egyet emelt a téten és már 100 komlóval főzte az új sörét.

golem100hopsimg_1163.JPG

100 komló, 100 perc forralás, 10 féle maláta, 10% alkohol, 10 SRM (színkód) Igazi sörfőzős poén ez is, bár a 60 után van egy kis második részes felhangja, de még mindig jó az ötlet. Dupla IPA-ban az utóbbi időben igencsak el volt kényeztetve a magyar sörissza csapat, hisz jobbnál jobbakat kóstolhattunk. A teljesség igénye nélkül a Moneygunt a BYM-tól, a Son of a Bitch a Hara Punktól, vagy a már-már klasszikus Balkezes Greyjoy. A mérce így elég magasan csücsül, ezt egy poénnal nehéz megugrani, ide több is kell, de van-e ennyi egy olyan sörben, amit még a sörfőző sem tudott biztosan, milyen lesz, amikor lefőzte?

Az illat trópusi aromabomba, mangóból, papajából, maracujából és ananászból összegyúrva. Később érkezik az eper és a hamvas fehér húsú őszibarack, kis gyanta és fűszeres, virágos, parfümmel dúsított olajosság. Mézszín,és a 10% ellenére igen tisztességes hab. Az ízben az arányok már nem ilyen meggyőzőek, a keserű kicsit túlbillent, némileg kevésnek tűnik a szénsav, és emiatt kicsit likőrös és fáradtabb a kóstolási érzet. A pezsgetően izgalmas ropogós, friss gyümölcsösség helyett egy kis konzervesen édeskés gyümölcs és viaszos keserű érkezik. Benne van az anyag, de a harmónia csak jóval az "üzemi hőfok" felett áll össze, de akkor már az alkoholos likőrösség és a sok gyantás komlókeserű van a csúcson. Itt egy Calvados-os vagy birs-, körtepálinkás világ kezd körvonalazódni és már kellemesebb.

A 100 Hops a poénszintet sajnos nem tudta nagyon túlugrani, de melegedve a hangulata átcsap gyümölcspálinkába, konyakos élménybe. Kis hordó vagy fa-chips esetleg jót tenne neki vagy szénsav nélkül nyugodt szívvel beletölteném egy jóféle feketecsokis pralináéba, az ütne. És aztán jöhet a Gólem. (bocs, a Belgától nem bírok elszakadni...)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa gólem kisüzemi