Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Felböfögjük a kultúrát: iszunk és olvasunk is:

Címkék

2015 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (48) álhír (4) alkoholmentes (3) alltech (7) amerika (2) amszterdam (1) Anderson Valley (1) angol (13) Apátsági (1) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (28) balkezes (1) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (1) beerfort (1) békésszentandrás (28) belga (38) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (2) bio (1) bjcp (2) bors (1) borsodi (4) boza (1) brett (2) brno (2) buda (2) budapest (6) buli (1) burgenland (1) búza (33) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (4) csalános (1) csalás (1) csatorna szigetek (1) cseh (47) csíki (2) csobánka (8) dán (4) debrecen (1) demolen (6) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (10) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (1) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) fót (9) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (2) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (3) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) harapunk (2) házisör (28) hbh (1) hedon (1) heineken (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (8) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (18) hoptop (1) horizont (5) horvát (2) hrabal (3) hrabal100 (5) hübris (2) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (36) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (8) kecsekmétisörmesterek (1) kelemen ottó (6) keserű méz (1) kissler (1) kisüzemi (173) kőbánya (3) kocsma (2) koktél (1) kölsch (1) komló (16) korzika (1) kősör (1) kozel (5) kraft (4) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (5) lambic (4) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (17) lengyel (4) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (2) mad scientist (1) magyar (195) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (12) münchen (1) nelson sauvin (1) német (30) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (2) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) pils (9) pilseni (2) pivo (2) Plzeň (1) porter (14) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (1) radler (2) régi idők sörei (1) rigó (1) rízmajer (19) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (8) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (5) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (45) sörforradalom (12) sörfőzés (2) sörkoktél (8) sörkönyv (2) sörkorcsolya (32) sörkultúra (13) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) söröző (5) sörpiac (8) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (23) sörturista (4) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (21) strong (2) suarez (1) svéd (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (4) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (2) tréfa (4) tripel (2) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (1) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (1) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (6) zirc (1) Címkefelhő

League of Extraordinary Beers - Krak'n Town

2016.09.29. 12:37 :: IPAfai Pap

Nemrég nyílt meg a József körút-Rákóczi tér sarkán Budapest egyik legújabb kult(nak szánt) sörözője, amely már a debütáló estén nagyot alkotott és azóta is a hazai főzdék megújult vonalát, a Kraft-söröket tartja kínálatában.

krak1.jpg

Nagyon kíváncsi voltam a hely hangulatára, így, - "inkognitóban" - benéztem a héten, hogy személyes tapasztalataim is legyenek. A steampunk-dizájn egészen lenyűgöző, tényleg rögtön úgy éreztem magam, mintha belecsöppentem volna a stílus egyik alapfilmjébe, a Szövetség-be (League of Extraordinary Gentlemen), aminek a története nem a legmaradandóbb, de a stílus remekül átjön, és persze Sean Connery is játszik benne... Biztos, nem véletlen, hogy a Mecénás volt a nyitóbuli vendége, hiszen az - általam is megkóstolt - Nautilus dizájnja, tökéletesen beleillik a pub enyhén futurisztikus tematikájába.

Egyszóval elképesztő enteriőrben múlathatjuk az időt, minden apró részleten látszik, hogy gondos belsőépítészi és lakberendezői dizájn van a háttérben. A kabinablakos, rézcsöves tengeralattjáró-belsőtől, a viktoriánus korabeli zöld Chippendale-utánzatú boxos ülésekig mindennek megvan a funkciója és a kellemes szépsége is.

madcp550.png

Remek dolog ilyen környezetben egy jó szabású pohárból (vagy a pintes 0,5-ösből) elkortyolni egy sört! Mivel éppen a Mad Scientist sörei vannak csapon, így a korábban beharangozott androidos kávés porterre, a CP-550-re esett a választásom, ami a főzde saját bevallása szerint

"első eleme az android szériánknak. A Casino Mocca külön ehhez a sörhöz tervezett/pörkölt single-origin kenyai Gachatha kávéjával főztünk egy olyan portert, ahol kicsit lágyabb, inkább kekszes, karamellás malátaalappal dolgoztunk, hogy a kávés csokis pörkölt ízjegyek a kávéból ne kavarodjanak túlságosan össze a hasonszőrű malátás ízekkel. Maláta és kávé inkább egymás kiegészítései legyenek."

A Robust Porter, mint sörkategória-meghatározás ugyan helytálló a CP-550-re, de nem kell attól félnünk, hogy agyonnyom minket az alkohol. Egy kellemesen vajas kekszes, sütis malátájú sör, ami igazi délutáni, üldégélős kávézgatós darab, szép, hosszú kávés ízvilággal. Ha kávéimádó volnék, akkor biztos még többre értékelném ezt a sört, de teapárti vagyok, a kávé nekem túl kis mennyiség, bögre, pohár, korsó a méretem. Így azonban még a kávét is meg tudnám szeretni, mert harmonikus mód van belerejtve a sörbe, egyik komponens sem harsog ki, nekem - de ez már csak egyéni kívánságműsor - egy kis csokisság és egy leheletnyi észteresség még jól jönne, ám nem voltam csalódott, az ígéretnek tökéletesen megfelelt a kapott sör.

A Krak'n Town pedig nem áll meg, pont a mai nap egy másik Kraft-főzde, a Hop Top foglalja el a csapokat és mutatja be, mit tudnak ők a Maglódi úton. A továbbiakban pedig a romkocsma-negyedet felváltani igyekvő, a József körút környékén formálódó új bulinegyed egyik alaphelye is lehet...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar porter kraft kisüzemi mad scientist

Csókolom! Ogre Bácsi van? - Régi-új hely a Hunyadi téren

2016.09.22. 16:05 :: IPAfai Pap

Nincsen olyan budapesti sörös, aki ne sajnálta volna, amikor Kiss Tomi a nyáron egy fergeteges búcsúeste után bezárta a Hopfanatic Pub-ot a Hunyadi téren. De a másik szemünk most nevet, mert a hely nem kallódott el a sok 6. kerületi pincekocsma között, hanem a Szent András Sörfőzde átvette, ráadásul olyan üzletvezető-csapossal az élen, aki a főzdének és a hazai söréletnek is egyik kult-arca, Marosvári "Ogre" László. A sörözőnek mi más lehetne a neve, mint Ogre Bácsi.

ogreimg_7585.JPG

A nyár folyamán a hely belül teljesen megújult, új székek-asztalok, megújult vizesblokk és a meccskedvelőknek az egyik terembe nagyképernyős tv is fölkerült, úgyhogy egy kicsit fancybb a külalak, és az új pult mögött Ogre és Feri 10 csappal zsonglőrködhet. Természetesen a csapolt sörök gerincét a Szent András teljes szortimentje adja, de lesz vendégcsap is, ahol váltakozva különböző Kraft-sörök, és Hopfanatic-sörök is lesznek csapon. Az üveges szortiment az említett magyar sörökön kívül weihenstephani, Schlenkerla és más ismert német sörökből áll, de lesz az új berlini Stone-főzdéből is csapolt sör, úgyhogy nemcsak a magyar árpalé folyik majd bőven a korsónkba.

Nyitás ma késő délután, és úgy hiszem, Ogre, aki ugyan nem "bérblogger", de igencsak sokat látott már a sörös világból, és személye garancia a szentandrásiak és fogyasztók számára is, hogy az itt csapolt sör jó kezekben lesz.

A mai hivatalos megnyitóra sajnos nem tudok elmenni, de prömier előtt volt lehetőségem bepillantani a színfalak mögé, és azt kell mondjam, ígéretes minden. Annál is inkább, mert nem lenne prömier a prömier új sör nélkül. A Szent András Sörfőzde csapata ezúttal Csupor Marcit látta vendégül az üstök mögött, és el is készült Béla Bandi Bácsi.

ogreimg_7586.JPG

Béla Bandi Bácsi egy 7%-os IPA, ami első hallásra kicsit fejleszaggatósnak is tűnhetne, de a mi Bélánk Bandink már egy joviálisabb sör-úr, nem harsány, megfontolt és nem ajtóstúl ront ránk az alfasavval, hanem szép udvariasan érkezik, köszön, aztán pár korsó után vesszük észre, hogy szép kényelmesen elhelyezkedett a fejünkben, és döccenni kezdenek a mondatfüzérek. A keserűkomló (Chinook) mellett Béla Bandi bácsi a hülli komlóintézet vívmányaival a Polaris-szal és a Hüll Melonnal operál. Még hidegen egész szépen mutatkozik a Polaris Orbit-Winterfresh-es hűűűvös érzete, majd ahogy melegszik úgy mutatkozik meg a maláta kellemes mézessége, amit tovább simítgat a Hüll Melon sárgadinnyés ízvilága, és csak ekkor érkezik nagyon visszafogottan a picit gyantás keserű, de csak egy jóságos barackot nyom a sörissza fejére. Igazi beetetős sör, a Vári Nővérek őszi-téli párja is lehetne...

Minden adott, hogy az Ogre Bácsi kulthely legyen a fővárosi sörtérképen, a többi már csak rajtunk, fogyasztókon múlik, de a Szent András előretolt helyőrsége és Ogre szakértelme elég jó alap ahhoz, hogy időről-időre felkeressük Béla Bandi Bácsit, a Betyár Királyt és a többieket a békésszentandrási sörválogatottból.

4 komment

Címkék: magyar ogre békésszentandrás kisüzemi

NEM "a világos sörtől savanyú a szád" - Lambic a köbön - Brasserie Cantillon, Brüsszel

2016.09.21. 22:40 :: IPAfai Pap

Brüsszeli Grimbergen-túránk kétségkívül egyik unikális pillanata volt, amikor Fenékig Tomi engedett az unszolásomnak és végigbattyogtunk a brüsszeli belváros északi széléről egész Anderlechtig, ahol egy kis utcában meg is leltük a világ egyik leghíresebb lambic sört készítő főzdéjének a Cantillonnak a szentélyét, amely egyben a Brüsszeli Gueuze (vagy flamandosan Geuze ) Múzeuma is.

Belépve egy autószerelő műhely hangulata kapja el a látogatót, keverve egy régi budafoki borospince fílingjével. Rengeteg bámészkodó, persze pohárral a kezében, balra egy kis söntés, jobbra Cantillon-os bigyó-shop, távolba vesző folyosók, oldalukban faládákban temérdek sör. Lambic, Gueuze, ameddig a szem ellát. Egyből átjön a leglaikusabb látogatónak, hogy különleges a hely. Múzeum, de micsoda múzeum, igazi interaktív tárlat. Sajnos a főzdetúrára nincsen időnk, így Tomival belevágunk a közepébe, rögtön ivással kezdünk.

Belépőnek mindjárt ott a jellegzetes pohárban a Cantillion Gueuze, a fiatal és több éves natúr Lambic-ok blendelt, palackban utóerjesztett változata, mely - ahogy a többi Cantillon-sör is egytől-egyig - 100% bio-gabonából készül.

A tradicionális Lambic 30-40% malátázatlan búzából, 60-70% árpamalátából és 2-3 éves szárított, "öregített" komlóból készül. Így a komló fertőtlenítő hatása megmarad, de az alfasav-tartalom jelentősen csökken és így nagyon kevéssé érződik a komlókeserű az ilyen sörökben. A Lambic jellegzetes spontán erjedésű sör, melyet Brüsszeltől délre a Senne-folyó völgyének sajátos mikroklímájú területén található Brettanomyces Bruxelliensis vagy Lambicus élesztővel erjed. A fiatal söröket a főerjedés után gesztenye- vagy tölgyfahordókban akár több évig tovább erjesztik és így alakul ki a nyers Lambic, mely egy zavaros, szénsavmentes sör. Ezt keverik a sörmesterek fiatalabb, üdébb, szénsavasabb Lambiccal és így készülnek a különböző Gueuze-ök. A natúr Gueuze mellett, a Fruit Lambic-ok, a különféle gyümölcsökkel ízesítettek (Kriek-meggy, Frambois-málna stb. - nem tévesztendő össze a Belgiumban nagyon népszerű gyümölccsel ízesített búzasörökkel) vagy az erjesztőcukorral édesített Faro.

A Cantillion Gueuze kellemesen fanyar, szúrósan szénsavas és remek frissítő, igazi üde nyári ital, jó kis kezdés, akár egy jóféle fröccs, csak sokkal gazdagabb ízekkel, egy kicsit sem szódás, inkább élesztős, de egy mennyei grapefruitos fanyarsággal és keserűvel, kis szőlős aromákkal. Jó kis kezdés, de nem álltunk meg, tovább léptünk a savanyú mélyebb bugyrai felé. Éreztük, hogy nincs az az Olympos-citromlén nevelkedett Kádár-korban nevelkedett napközis, aki végigissza a teljes sort, így úgy döntöttünk, csak egyet kérünk a legfontosabb darabokból és osztozunk.

A gyümölcsös cuccokra sajnos megint nincs idő, következett a 21 hónapos natúr Lambic, melyet aznap szedtek le hordóból, és egy tányérral letakart tradicionális kancsóból töltöttek a poharunkba. A natúr Lambic szénsavmentes, és hát, izé, sörblogger legyen a talpán, aki ebből megiszik egy korsóval. Enyhén orvosságos, kicsit kénes keserű alapon egy klasszikus kovászosuborkalé nézett velünk farkasszemet a pohárban, Kb. 2 deci 3 EUR-ért, és itt tényleg csak azt éreztük, hogy ez a bakancslistánk miatt fontos, mert agyból ittuk, és a teljes belga sörkultúra is leömlött a torkunkon avval a pár korttyal, a gyomorsavunk meg - hiába volt a gazdag reggeli a szállóban - gyorsan jelezte, hogy köszöni szépen, részéről elég a savanyú. Egyszóval a natur lambic-kal igencsak barátkozni kell, hogy élvezetet is lássunk bele, de azért "masztbí"-darab.

229_masolata.JPG

Szerencsére a másik pohárban ott várt már a Cantillon egyik csúcssöre a Lambic d'Haute Densité, azaz szó szerinti fordításban nagy sűrűségű Lambic. Először 2010-ben és 2011-ben főzték, extrém magas 9% körüli alkohollal, és az USA-ban mutatkozott be egy fesztiválon. Ahogy a Cantillon hozzáfűzte, ez a Lambic-sörök Barley Wine-ja. És tényleg elképesztő illat és ízgazdagság jellemzi ezt a 9,7%-os sört. A belgák a Malagához és a Sherryhez hasonlítják, de mi, magyarok azonnal összekapcsoljuk a Furminttal, az Aszúval és a Szamorodnival. Gyümölcsbomba, barack, körte, ananász, birs, fás, fűszeres jegyek, hihetetlen komplexitás, de a mélyen lehet érezni, egy tőről fakad azzal a savanyú valamivel, amit az imént ittunk, csak kvintesszenciája mindannak, amit a sima hordós lambic tud. Csodálatos, merengő, elgondolkodtató, kihagyhatatlan. Újabb bizonyíték, hogy a Ratebeer-es értékeléseknek nem mindig kell hinni...

233_masolata.JPG

Végül - Takács "Hatodik Íz" Péter javaslatára - a Cantillon Iris következett. Az írisz Brüsszel egyik jelképe, mivel a város olyan mocsarakra épült, ahol sok írisz termett. Maga a sör a Lambic Múzeum 20 éves évfordulójára készült, és nem hagyományos Lambic, mivel csak árpamalátából főzik, és csak 50% szárított és 50% friss komlóval készül, így jóval karakteresebb a keserűje, amit az is fokoz, hogy a két éves hordós érlelés után, két héttel a palackozás előtt újabb komlózáson esik át. Egy lenzsákot raknak tele komlóval és merítik bele a sörbe, így a palackozás előtt még egy hidegkomlózást is kap az Iris. Szezononként csak egyszer főzik, így az Iris évjáratos palackokban kerül forgalomba. Az Iris - az árpamaláta miatt - sokkal sörösebb érzetű, de itt hibáztunk, mert a Haute Densité elé kellett volna venni. Nem olyan észbontó a karaktere, kicsit halványabban hozza azokat a gyümölcsöket, és a keserűséggel és a savanyúval keverve kevésbé volt átütő élmény, bár az illata ennek is lenyűgözően komplex volt.

240_masolata.JPG

Beteltünk, a savanyúság elhatalmasodott rajtunk, nem vágytunk másra, csak egy falat ételre és én részemről egy korsó lágerre, amit az ebédnél jól le is hajtottam, bár a Maes semmitmondó láger, mégis néha jól esik egy kis "rendes" sör, ahogy Kunszentmártonban mondották volt a helyiek. És a brüsszeli kalandoknak még nincs vége. Hamarosan jövök a Delirium Caféval és a Moeder Lambic-kal...

Szólj hozzá!

Címkék: belga lambic sörtörténet sörturista cantillon Gueuze

Grimbergen - "Díszlet-apátság" valódi sörrel

2016.09.14. 16:30 :: IPAfai Pap

Az elmúlt héten a Carlsberg meghívására én is részt vehettem a 888 éves grimbergeni apátságba szervezett túrán, ahol kis kultúrprogram mellett elképesztő jóltartásban volt részem a 9 fős magyar delegációval. Magam is meglepődtem, hogy gyárilag beválogattak egy olyan csapatba, amire a Fenékignek úgy kellett pályáznia (és gályáznia az út alatt, mindenféle on-line bejelentkezésekkel), és utazási és szakács sztárbloggerekkel és indexorigós újságírókkal róttam Brüsszel utcáit és természetesen élveztem a túrát.

168.JPG

Néhány szó a márkáról. A Grimbergen a francia Kronenbourg csoport brandje, ami a Carlsberg népes vállalatcsoportjainak egyik tagja.És egy multinak persze kell hogy legyen a portfóliójában egy valamirevaló belga apátsági sör is. Itthon egyelőre a Molson-Coors tulajdonú Leffe a legismertebb, de a Heineken sem akart lemaradni,  2014-ben "feltámasztotta" az Affligem apátság addig nem létezett sörfőzdéjét, és a Carlsbergnek jó régóta ott van a tarsolyában a Grimbergen, amit most már a Belgaco mellett az anyacég is importál, és igyekszik bedobni a sörös köztudatba.

Természetesen Brüsszelben sok más sörös kulthelyet és főzdét is meglátogattunk, de ez a poszt a Grimbergenre koncentrál, a Cantillon, a Moeder Lambic vagy a Delirium majd következik, mert ott is volt bőven élmény. Az első nap magyar kísérőnk elvitt a brüsszeli Grimbergen Cafe-ba, ahol egy igazi belgás vacsorát toltunk, természetesen Grimbergen-sörökkel. Valaki csigával indított, de a legtöbben sörrel kezdtünk és csak a főételnél kapcsolódtunk be a menübe. Az ír Rib-Eye nagyon népszerű volt a csapat tagjainál, de a Fenékiges bloggerkolléga, Tomival mi belga sörös gulyást és belga nyuszit rendeltünk. Szerencsére ahogy a közértben is jobbak a belgák sörben, úgy a Grimbergenből sem csak a hazai hármas, a Blanche (belga wit), a Blonde és az Ambree-Dubbel kapható, hanem választhatunk a szintén széles körben exportált Rouge-ból (ami egy piros gyümölcsös búza-alapra készült ale), az Elixirből (7%-os belga ale) Goud Dorée-ból (8% apátsági tripel) vagy a még nehezebb (9%) Tripelből, és a csúcssörből a legmagasabban jegyzett Optimo Bruno-ból, ami ha nem is ér föl a Westvleteren-ig, de egy igen gazdag ízvilágú remek Quadrupel, amihez bátran javaslom a Créme Brulée-t.

Másnap Grimbergenben, egy csendes kis elővároskában (kb 15 km a brüsszeli belvárostól) még nagyobb parti várt a dán Carlsberg dolgozókkal és portugál és lengyel disztribútorokkal megspékelt népes csapatra. A welcome-drink - persze hogy Grimbergen - és sok finom szenda után egy kedves "dévidettenborós" helyi bácsika körbevezetett a grimbergeni templomban, majd az egyik apátúr a kolostorban. Azért szép lassacskán kiderült, hogy a derék apátok csupán a nevüket adják a sörfőzdéhez, azt gondos kezek jó pár kilométerre a Maes Sörfőzdében készítik. A fehér csuhás atyák meg élvezik, hogy a Carlsberg jóságos nagybácsiként eteti-itatja őket, míg ők éldegélnek, olvasgatnak, megtartják a környező falvakban a miséket, és persze ha kell, reprezentálnak a sörös rendezvényeken. Amúgy igazi jó kedélyű, sör- és életszerető emberek, rendkívül jó társaság voltak, volt humoruk, és az apátság priorja külön örült a Monyo Schatzinak és a Horizont Flamand Porternek, amit ajiba vittem neki...

A templomból visszatérve jöttek a sörösebb események. Kis tálkákba helyezett fűszerek, zöldségek, gyümölcsöket találtak a csapatok, és ezeket kellett illat alapján összehozni a 4 export Grimbergennel, majd Yannick, egy belga sörsommelier tartott profi sörkóstolót a csapatoknak, ahol tudományosan is megízlelhettük a 4 export sört. Tanulságos volt, hogy egy belga hogy tart sörkóstolót. Persze itt is kiderült, hogy a grimbergeni élesztő a Leffe élesztőtörzséhez nagyon hasonló, és szó nem esett róla, de értettük a jelzést, hogy nem a trappista sörök, hanem a Leffe-termékek (nálunk a Blonde és a Brune) a fő konkurencia a Grimbergen számára, amivel, ha összevetjük az említett export Grimbergen-sörök Ratebeer-es értékelését (Blanche, Ambrée-Double, Blonde, Rouge), akkor nagyon nem fogunk meglepődni, hová pozicionálja magát a Grimbergen. Vagyis egy jó kis belga apátsági kaprudrog, ami hozzánk is eljut. Semmi kivetnivaló nincs rajta, hozza a jellegzetes blonde-os, dubbel-es illetve belga wit-es jegyeket, de senkinek nem fogja leszakítani a fejét, mint mondjuk egy St. Bernardinus Abt., vagy egy Rochefort.

Aztán persze jött a kulináris tűzijáték, rák és hal (Blanche), T-Bone báránysteak, oldalas és sok más csemege, belgás stílű pie, csokival bolondított pohárkrém és sör vakulásig. Zárásként meg elképesztő fényshow a templom falára vetítve. Szenzációs vendéglátás, remek ételek-italok, kellemes társaság, tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a jóltartásról, amiben részünk volt.

Egy kis üröm, a tényleg felhőtlen örömben, ahogy az autós újságírók is keseregnek, hogy bemutatókra az agyonextrázott, spéci kiviteleket kapják, úgy a hazai vásárlóknak inkább a fapad közeli darabok lesznek elérhetőek egy adott márkából. Ugyanígy nem várható, hogy az Optimo Bruno és a Tripel hamarosan a hazai hiperek polcairól köszön vissza. Azért azt továbbra is leszögezhetjük, hogy a Grimbergen csak belga viszonylatban alapszint, az itthoni átlaghoz képest igenis egy kellemes, karakteres belga sör, és javaslom is, hogy kíváncsi sörösök otthon összeeresszék egy kis párbajra a Leffe Blonde-ot a Grimbergennel, hogy egy "házi versenyen" is eldönthessék, melyik a finomabb darab.

Szólj hozzá!

Címkék: belga ale apátsági grimbergen

Aréna V4 sörfeszt' - első este, hangulatjelentés kommentár nélkül

2016.09.02. 13:09 :: Pável

 

dsc_1380.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: magyar lengyel cseh szlovák aréna v4 sörfesztivál

V4 Sörfesztivál - Aréna Plaza Terasz szeptember 1-4.

2016.08.31. 11:15 :: IPAfai Pap

Költői kérdés következik: Mi az - persze a migrációs politikán kívül - amivel a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar állam közös platformon van? A címben ott a válasz, egy fesztiválra viszik a söreiket. Mert megint fesztivál lesz, sőt mostanság úgy tűnik, az élet egy nagy sörfesztivál...

A Visegrádi Négyek tágabb története még Károly Róbert uralkodására vezethető vissza, hiszen 1335-ben ő szervezte meg a cseh, a  lengyel és a magyar uralkodó találkozóját Visegrádra, ahol regionális szövetséget kötöttek (hogy sovénkodjunk egy jóízűt, ki nem hagyható, hogy hol volt akkor még Szlovákia...) kereskedelmi és politikai téren a Habsburg befolyás ellen. Persze a mai szövetség ennél sokkal fiatalabb, épp idén 25 éves, és ennek kapcsán a hazai sörös berkekben valakinek kipattant a fejéből, hogy miért is nem csinálnak egy V4-es sörfesztivált.

Ez pedig nem más volt, mint a Neked csak Dezső, a népszerű Dohány utcai sörös kulthely három Balázsa, akik arra gondoltak, hogy a magyar KKK-sörszcéna már felnőtt a szomszédokhoz, és hozzá beválogattak néhány izgalmas, nem mainstream szlovák főzdét, a stabil cseh mezőnyből hagyományos és új hullámos darabokat, valamint a magyar földön kevésbé ismert lengyel kisüzemek remek söreiből is kikanyarítottak egy emberes szeletkét, és mindezt elénk tárják az Aréna Plaza tetején, a tetőteraszon, egy tágas és menő helyszínen. Támogatást nem kaptak, de a V4-es követségek hagyományosan erkölcsileg támogatják a sörös rendezvényeket, (aztán a sajtótájékoztató után masszívan részt is vesznek a lelkes diplomaták), és a magyar minisztériumok is jól tudják, hogy PR-t focival és sörrel a legkönnyebb alapozni, így a megnyitó közepes csindradattával magas szinten lesz képviselve. De a protokoll után már tényleg minden a jó sörökről fog szólni, és a fast food fesztiválnagyágyúk mellett persze lesz igazai cseh ételstand, menő és ingyenes Skoda szimulátor és egyéb vásári mókák.

A Neked csak Dezső pedig rutinos fesztiválszervező, így a sajtótájékoztatót is úgy szervezték, hogy a beszéd és a marketing szűk, a sör meg bő lére volt eresztve, így a magunk fajta sörblogger a kellő részletességgel és bensőséges formában tapasztalhatta meg a kínálatot.

A magyar főzdék közül a Főzdepark főzdéi (Monyo, Mad Scientist, Hop Top, Horizont) mellett ott lesznek a Hübris, a Synthesis Brewlab és a Csupor gerilla főzdék. Nem azért mert ők magyarabbak a többinél, hanem mert ők voltak a szervezők szűkebb látóterében a fesztivál kitalációjakor.

Szlovák részről az ismertebb besztercebányai Urpiner és a rozsnyói Kaltenecker mellett, ott lesznek a kassai Cassa és a nagyszombati Sessler.

A cseh vonalat a Lobkowicz, a Svijany, a Konrad, a Bohemia Regent, Pernstejn, a Bakalar, a Chodovar, a Krakonos és a Cerna Hora sörei mellett a kisebbek közül a Two Tales, a Lucky Bastard és a Purkmistr izgalmas sörei színesítik. És lesz még Pilsner Urquell és a Doktor Blazej is kivonul a Primator szortimenttel.

A lengyelektől meg remek common és craft-sörökre számíthat a kilátogató sörbarát, ahol megfér a hagyományos búza és mézes láger meg a zöld sör mellett a tradicionális stílusú Balti Porter, és megvizsgálhatjuk azt is, a derék polyákok milyen IPA-t tudnak főzni. A witnicai sörgyár termékei mellett, a namyslowi, a Lodz melletti Cornelius, a Lublin környéki Jagiello és a Tribunal (ez számomra fehér folt a sörtérképen)

A helyszín egy 6000 négyzetméteres tetőterasz, ahonnan a város fényei szépen hunyorognak majd a kora őszi este, és a Toi-toi utáló fesztiválozók megnyugodhatnak, az Aréna Plaza teljes infrastruktúrája, így a mosdók is használhatóak lesznek, sőt aki akar az ingyenes parkolóhelyeket is kihasználhatja, de rendőri jelenlét tuti lesz, úgyhogy a hazatéréskor a sofőrszolgálat vagy az absztinens rokon lebegjen a szeme előtt minden autóval érkező fesztiválozónak.

Hazatérve azért gyorsan ki is próbáltam a kedvenc stílusom, a balti portert is. A witnicai sörgyár balti portere - kinn lesz a feszten is - egy frissebb angol robust porterre és pöttyet egy milk stoutra hajazó ízvilággal egészen kellemes, de a - szerintem egyik legjobb nagyüzemi lengyel sörrel - Zywiecz balti porterével (ez sajna nem lesz ott, ezt az almáriumból választottam, hogy legyen bázis-sör) összevetve van még hová fejlődnie. Tejberizzsel azonban egyenesen nagyszerű, míg a Zywiecz inkább a szintén nemrég sütött bécsi kuglóffal és egy kevés szilvával volt jó harmóniában. És két ilyen sör után mára talán elég is ennyi, csütörtök délután meg irány az Aréna Plaza, ahol nem csak shoppingolhatunk, hanem élményekkel és finom sörökkel töltekezhetünk egészen vasárnapig.

(képek részben Pável kolléga, részben én)

2 komment

Címkék: magyar lengyel cseh szlovák sörfesztivál kisüzemi

Kraft - a Birra Hungarica - kisüzemi-kézműves-kraft - mi lesz a mérce?

2016.08.30. 14:00 :: IPAfai Pap

A Kraft-feszt kapcsán kialakult polémiával kapcsolatban (lásd ITT ---> és ITT--->) én mindenképpen a párbeszéd mellett vagyok. Hogy a Kraft-kezdeményezésből mi lehet, ez a kitalálókon és a sörfőzői-fogyasztói közösségen múlik, de nem elég az elhatározás, ahhoz le kell tenni olyan biztos alapokat - ez részben megtörtént - , amelyek mentén egy Kraft-védjegy megszülethet. De a kezdeményezők felhívása mellett mindenképpen szükség van bevált, már bizonyított és elfogadott mintákra és szélesebb konszenzusra is.

kraftlogo.jpg

Már sokszor elmondtam, leírtam, a kisüzemi-kézműves-kraft (továbbiakban KKK) sörök az elmúlt években kezdik kitaposni azt az ösvényt és készülnek arra a nagy útra, melyet a bor a 90-es évektől kezdve bejárt. A kezdeti ilyen-olyan minőségű, de nem volt állami vállalat vagy borászati kombinát nyomában létrejövő és szaporodó kisebb-nagyobb borászatok az idő folyamán differenciálódtak és egy részük - részben méret, de sokkal inkább szőlőművelési és borkészítési filozófia szerint - olyan egyesületeket, társulásokat hoztak létre, melyek nagyon magasra tették a minőség mércéjét, így igyekeztek az olcsó(bb) tömegboroktól megkülönböztetni magukat és termékeiket.

Ilyen társulás a jelenleg 34 tagot számláló Pannon Bormíves Céh, melynek bemutatkozásában olvashatjuk az alábbiakat:

"A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította. Az alapító tagok célja nem csak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása, és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig."

A másik ilyen, jóval később, 2011-ben alakult kezdeményezés a Terra Hungarica. A jelenleg 30 tagot számláló társulás még szigorúbb önkéntes megkötés és természettudatos szőlőművelés alapján készíti el borait. Alapelveik közt olvashatjuk:

"Eredetiség
Forgalomba hozott borainkat csak és kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készítjük, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítjük.

Szőlőgazdálkodás
Törekszünk a természet- és tájhű gazdálkodásra, ezért kerüljük az alábbiak használatát:

  • felszívódó gyom- és rovarírtó szerek,
  • műtrágya,
  • gépi szüretelő eszközök.

Hozzáadott anyagok kerülése
A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerüljük a hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az alábbiakra:

  • fajélesztők,
  • enzimek,
  • hozzáadott sav,
  • aszkorbinsav,
  • tápsók,
  • stabilizáló adalékanyagok (pl. guargumi),
  • hozzáadott cukor,
  • hozzáadott tannin,
  • fa chips.

Borászati beavatkozások kerülése
A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében tartózkodunk az alábbi eljárások használatától:

  • fordított ozmózis,
  • vákuumos lepárlás,
  • mesterséges szőlő fagyasztási eljárások.

Hitelesség és közösség-vállalás
Szabad betekintést adunk szőlőinkbe és pincéinkbe, az általunk készített borokat saját nevünkkel vállaljuk. Végezetül, a fentiek betartásán túl közösséget vállalunk a hasonlóan gondolkodó és cselekvő borásztársainkkal, tapasztalatainkat és tudásunkat megosztjuk egymással, ezzel is hozzájárulva a természethű és autentikus magyar borok sikeréhez és népszerűségéhez."

Nem nehéz a fenti adatok alapján párhuzamokat vonni a KKK-sörök minőségi célkitúzéseivel és helykeresésével a magyar sörpiacon. Mivel ezek a kiváló borászok és borászataik már sok éven át bizonyítottak, mindenképpen érdemes a példájuk alapján olyan minőségi és hozzáállásbeli alapok meghatározására, ami a KKK-sörök piacán azokat a minőségi főzeteket, illetve elkötelezett sörfőzdéket kiemel(het)i. Egyfajta minőségi csúcs, iránymutató elit csoport mindkettő. Ha megvizsgáljuk az elveiket a következő párhuzamokat találjuk. Önkéntes folyamat, a készítési folyamatot felgyorsító gyártástechnológiák és költségcsökkentő segédanyagok mellőzése. (Természetesen egy az egyben ezt nem lehet átültetni a sörre, hiszen a modern sörfőzésben elengedhetetlen pl. a jó minőségű fajélesztők használata.), minőségi, lehetőleg természetközeli szőlőművelés, mely megkíméli a környezetet, és - talán a legfontosabb - szabad betekintés a készítési folyamatba, a szőlőkbe a pincékbe, tanácsadás és tudásbázis megalapozása. Nyitott társulás, mely nem kirekesztő, hanem az általuk megfogalmazott törekvéseket valló és boraival is ezt bizonyító pincészetet maguk közé fogadják.

A fentiek alapján nyilvánvaló még laikusabb fogyasztó számára is, hogy szükséges megfogalmazni olyan pozitív mintákat melyek hosszú távon a KKK-sörök általános minőségi megítélésében segíthetnek a nagyközönségnek, és ha nem is csatlakoznak a kezdeményezéshez széles körben más főzdék, a célkitűzésekkel többé-kevésbé egyet tudnak érteni és ezek által az önkéntes minőségi célkitűzésekkel meg tudnak maradni a piaci versenyben a nagyüzemi sörök marketing- és disztribúciós dömpingje illetve a beáramló kiváló minőségű hagyományos (cseh, német-osztrák, belga) illetve craft-sörök importja mellett.

A hazai kisüzemi sör már nem ott tart, mint öt éve, amikor az I. Főzdefeszten és a további 1-2 évben a sör megmutatta egy új arcát a közönségnek, aki ki volt éhezve az újra, a másra. A piac, köszönhetően a befektetéseknek, új vállalkozásoknak egyre jobban telítődni fog, és az tudja csak megőrizni a fogyasztóit aki:

  • konstans kiváló minőséget készít és a viszonteladóival (kocsmák, sörházak, sörboltok) is betartatja a minőségi törekvéseket
  • kialakult disztribúciós hálózata van, nincs ráutalva a "divatos" helyek folyamatos termékváltoztató üzletpolitikájának, a nagy üzletláncok (ahová az utóbbi években szintén bekerültek KKK-sörök) beszerzési árainak
  • kialakult fogyasztói köre van, akik egyetértenek a minőségi törekvésekkel és van vásárlóerejük, így folyamatosan megvehetik a főzde termékeit
  • nem csak ráérez a fogyasztói igényekre, hanem irányítja a sörfogyasztói ízlést és a nemzetközi trendek mellett részben hazai, egyedi arculatot is képes kialakítani, képviselni

A Kraft-sörfőzdék első sorban nem mennyiségi, hanem minőségi irányból igyekeznek olyan pozitív marketinget kifejteni az új megfogalmazással, gyártói magatartással, hogy megőrizzenek, bővítsenek egy elveikkel egyetértő tudatos fogyasztói réteget, akik hosszú távon biztosítják számukra a felvevőpiacot.

A Kraft-feszt "kiáltványában az alábbiakat olvashatjuk:

- A kraft sörfőzde nem kell, hogy nonprofit legyen, de legyen termékorientált, a termék minősége előzzön meg minden egyéb üzleti célt.
- A kraft sörfőzde nem az elérhető legdrágább technológiával dolgozik, de a sörfőzés minden esetben higiénikus és professzionális körülmények között történjen. Nem hamuznak bele a cefrézőüstbe a munkások, nem potyog a penész a falról, az ejesztőtérben nincsen ottfelejtve egy tál – még akkor sem ha kézműves – pacal tegnapról.
- A kraft sörfőzde emberek és nem gépek által üzemeltetett, az emberek pedig természetüknél fogva hibázhatnak. Az esetleges melléfogások azonban nem a fogyasztókat, hanem a sörfőzdét terhelik. Szar nem kerül korsóba leárazva, hanem megy a lefolyóba.
- A kraft sörfőzdének nem kötelező 500 különböző sört kihozni. Mindenkinek vannak és lesznek állandó sörei, amiket egy esetleges törzsközönség évről évre szívesen fogyaszt. Ettől függetlenül a kraft sörfőzde a meglévő söreinek a gyártásával párhuzamosan igyekszik folyamatosan megújulni és időről időre új, akár limitált szériás termékkel áll elő.

A már bizonyított boros kezdeményezések és a Kraft-"hitvallás" közös metszete egy olyan különleges minőségre való törekvés, mely maradandó, hosszú távon eltartható értéket és minőségi fogyasztói élvezetet nyújt. Ha valóban létrejön egy ilyen minőségi védjegy a hazai KKK-főzdék között, akkor az a védjegyek viselőire és a védjegyek odaítélőire is óriási felelősséget ró, hiszen egy belterjesség, "haveri" alapon kiosztott védjegyek csak devalválnak egy ilyen pozitív kezdeményezést, ami semmiképpen nem szerencsés. Bár egyértelmű a marketing-érték is, akár a hasonló osztrák kezdeményezés esetében - Culturbrauer - akik szinte egybevágó üzenetet fogalmaznak meg, mint a Kraft-főzdék,) - az üzenet ott is hasonló, csak már nem csupán minőségi irányból közelít, hanem komlexebb tudatos vállalkozói magatartást is megfogalmaz. Hogy ne viszályt szüljön (vita és ellenérzés az van és lesz is) a KKK-sörfőzdék berkeiben, a Kraft-kezdeményezés kitalálóinak részben érdeke, hogy egy komoly szakmai párbeszéd előzze meg a használatát, melyben érdekektől - amennyire lehet - mentes szereplőknek is fontos szerepük lehet, hogy minél hitelesebb legyen a jövőre nézve a cím. El lehet gondolkozni olyan verziókon is, hogy ne csak egy egész főzde, hanem egyes sörök is kaphassanak Kraft minősítést.

Az elmúlt 5 évben, a magyar sörfelvilágosodásban a közönség számára is világossá tették a kisüzemi sörfőzdék, hogy mi az amiben mások lehetnek a nagyüzemi söröktől. A Kraft-kezdeményezés egy új szintre helyezheti ezt a hozzáállást, és példát mutathat termelői magatartásból, és megszilárdíthatja a fogyasztók bizalmát, mely sokszor megrendülhetett a KKK-sörök minőségében. A Kraft fogalmába azonban még egy fontos tényezőt be kell emelni, ami a hitvallásból kimaradt. A sörfőzdék mellett azt is elengedhetetlen felmérni, hogy a KKK-sörboltok, KKK-sörözők közül ki az, aki nem megfelelően tárolja, adja ki a sört, és így nem érdemes arra, hogy egy Kraft-sört készítő főzde szállítson neki. Így a Kraft-filozófiába beemelünk egy olyan tudatos fogyasztói magatartást is, amely nélkül ez az önkéntes minőségi vállalás félsiker volna.

Remélem, sok beszélgetés, vita és egy nagyjából egységes konszenzusos vélemény mellett születik meg a 'Kraft', amit a többi piaci szereplő is előbb-utóbb elismer, de addig még nagy munka vár a kitalálókra, hogy - fájdalmasan patetikusan szólva - ne csak tűzijáték, hanem lángoszlop legyen a Kraft a honi sörpiac bolyongó félhomályában...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft sörkultúra kisüzemi

Allianz Blogverseny 2016 - Megmérettetünk

2016.08.29. 13:48 :: IPAfai Pap

A Mese Habbal kedves unszolásának eleget téve mi sem maradhatunk ki a versenyből, és természetesen a felajánlott 50,000 Ft-os nyereményt a közjó javára fordítjuk. Sört veszünk belőle, mellyel barátainkat és magunkat igyekszünk megvendégelni.

497.JPG

A három poszt, amivel a Sörbúvár nevez:

 

 

 

Nosza szavazásra föl - szeptember 6-tól. Biztosítsuk be magunkat, sörrel.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Dreherfeszt 2016

2016.08.26. 23:02 :: -kk-

Két éve tartott először sörfesztivált a Dreher a saját gyárában, meg is írtam ugyanitt, a Sörbúváron. Az eseményt akár sikeresnek is elkönyvelhetjük, hiszen akkor jelent meg a hidegkomlós Dreher, ami ugyan nem az a kimondott spanyolviasz, de azért értékelendő próbálkozás a magyar nagyüzemi viszonyok között. Tavaly ki kellett hagyjam a második Dreherfesztet, de most megragadtam az alkalmat és kimentem a harmadikra, nem utolsósorban azért, mert egy csomó olyan alkalmi sört hirdetett meg a Dreher a rendezvény leírásában, ami akár izgalmas újdonság is lehet, talán még olyan is, ami idővel rendszeres termékké érik.

kezdokep.jpg

1 komment · 1 trackback

Címkék: fesztivál dreher

A Kapucinus - Sörotthon

2016.08.25. 17:26 :: IPAfai Pap

Mielőtt belevágnék, egy kis aktualitás. Most hogy a Kraft-Sörfeszt lezajlott a hétvégén, egy kicsit megkavartak valamit. A különböző közepes információértékű internetes portálok közül néhányan kikiáltották a Kraft-vonalat olyan kezdeményezésnek, ami a többi kisüzemi főzde ellenében szeretné meghatározni magát. Ezt én - és a Kraft-fesztivál szervezői is a "kiáltványuk" alapján - egészen másképp látom, nem tartom üdvösnek és hasznosnak a "saját oldalról" érkező ilyen heves kritikát, mert egyrészt nincs alapja, másrészt a párbeszéd fontos, harmadrészt, közös a cél. Ahogy a vendéglátásban is jól megfér a vegetáriánus étterem, az indiai konyha és a halászcsárda, úgy a sörfőzdék között is kell legyen határozott stílusbeli differencia, hangsúlyok, irányok. Természetesen a nagyvárosi sörpunk szívéhez közelebb állhat egy menő dizájn, egy komlós duplacsavar, de nem hiszem el, hogy ne kortyolna szívesen más stílusú remek söröket, melyeket ugyanolyan szeretettel és odaadással főzött meg a serfőző, és ugyanolyan kedvesen, legfeljebb más habitussal kínálja a sörszerető fogyasztónak. Mert a lényeg a jó sör, a filozófia, és a lélek, ami a többletértéket nyújtja és biztosítja a hosszú távú bizalmat és megbecsülést. Ez, és csak ez a lényeg nem az, hogy kraftnak, kézművesnek, kisüzeminek hívnak valamit. Az egy százaléknyi magyar kisüzemi piac sokszínű, és nem egymással szemben kell meghatározni magukat, hanem kifelé, a másik 99%-hoz képest. A Kraft nem kirekesztés, hanem egy új halmaz, amibe mindenki beletartozik, ha a lényegben, a sörben hasonló elveket vall, és ebben a felfogásban főz. De nem is erről akartam beszélni, hanem sörről, jó sörről, az asztal mellett iszogató értékes emberekről, barátokról, akik büszkék a saját munkájukra és tisztelik a másik eredményeit.

303.JPG

Alig egy hónapja nyaraltam a családdal Magyarhertelenden, ahol egészen véletlenül (no persze! véletlen! ezt úgysem hiszi el nekem senki...) a Kapucinus Sörfőzde is székel. És valóban nem véletlen, mert Kata segített szállást szerezni, de elsődleges célunk a környék volt, és persze azért nem baj, ha néhány kellemes helyen finom sört is lehet inni...

Késmárki Nagy Kata és Késmárki Attila családilag csöppent bele a serfőző és serfőzőné szerepébe. Szűlői vonalon adott volt egy kis falusi sörfőzde a Mecsekben, ami a számos 90-es évekbeli kis helyi sörellátásra szakosodott főzdék közül az egyik. Amikor egyre többet kellett segíteni a szülőknek, Kata és Attila gondoltak egy nagyot, és inkább megvették a főzdét a szülőktől, hogy azt a saját elképzeléseiknek megfelelően alakítsák át, és persze a szortimentet is felfrissítsék a kornak megfelelően. Persze nem könnyű egy budapesti családnak egy majd 200 kilométerre eső főzdét a nyakába vennie, így év közben Attila szaladgál le a főzdéhez és intézi a szállításokat, nyaranta meg itt lakik a család a főzde tőszomszédságában, és igazi "lokálpatrióta főzdeként" innen látják el a falusi kocsmát, a közeli orfűi éttermeket és persze a pécsi craft-sörözőket és Budapestet is.

A Kapucinus szinte csak lágersöröket készít, ami nem azt jelenti, hogy az alap világos és barna mellett nincs izgalmas, újvilági komlós sörük. A belépő darab a 4,3%-os Kapucinus Világos és egy karakteres Barna, ami már Speciál-kategória, mert 13,5 Ballingja és 5,4-es alkoholja van. Természetesen a szinte kötelező gyümölcsös vonal sem hiányzik. A Bodzás Angyalka és a meggyvelővel készülő Nem vagyok én apáca! is ott virít a terméklistán. Ebből már sok sörfőzde megélne, de nekik ez nem volt elég, a remek alapsörök mellé elkezdtek izgalmas komlókkal készülő új felfogású sörökkel is foglalkozni.

Kata nemrég elvégezte a Corvinus (ma már Szent István) Egyetem sörmester-szakát, és a frissen szerzett tudást igyekszik a főzdében is kamatoztatni. Sok frissen az iskolapadból kikerült sörmester örülne, ha ilyen "játszótere" volna, mint neki, Elmondása szerint, mint ifjú, szőke, diplomás fiatal anyukának volt néhány szelíd "csörtéje" a főzde tapasztalt, idős alkalmazottjával, aki gyakorlatban tanulta meg a sörfőzést, és néha csak a fejét csóválta a sok újdonság láttán. Néha meg - amolyan székelyes habitussal - nem szólt semmit, csak dünnyögött a bajsza alá, így Katának a saját "bőrén" kellett megtapasztalnia, hogy a friss diploma nem mindig ér fel 20 év tapasztalattal. De saját kárán tanul a bölcs!

189.JPG

Amikor Kata körbevezetett a sörfőzdén, Attila elegánsan "lelépett" és enyhe froclizással csak annyit mondott, hogy na most jönnek az amiláz-enzimek, meg az alfasavak, de a vezetés profi volt, szakszerű és pont annyi részletbe ment csak bele, hogy a társaság laikusabb részének is izgalmas volt. Maga a főzde a raktárból, roppantóból, a főzőházból és persze a kézi-palackozóból áll, ahol három gyermekük is kiveszi a részét a munkából. Nem zsákokat pakolnak persze, hanem a visszahozott üvegekről szedik le fertőtlenítés előtt a címkéket és környezettudatosan meg is tartják a hibátlan darabokat. Ebből lesz a zsebpénz, és részt is vesznek így a család munkájában, ami nagyon fontos szemlélet. És még ott a 10-11 fokos erjesztő és a 2-4 fokos ászkoló, melyek teremhűtésűek, - de jó ide bejönni a 30 fokos tűző napról! - amelyek a mai ún. köpenyhűtésű, számítógéppel vezérelt erjesztőtartályok mellett elavultnak tűnnek, de Kata azt mondta, hogy mostani csehországi túrájukon több új építésű főzdében is találkozott ezzel az - ósdinak tűnő - technológiával, és a csehek azt mondták, hogy sokkal jobbak a tapasztalataik az ilyen típusú érleléssel a láger söröknél. Persze különböző hőfokú érlelés így nem lehetséges, de a lehetőségekből a maximumot kihozzák.

A Szeplőtelen még mindig hagyományos, de már egy cseh szűretlen söröket idéző, nagyszerű, gazdag ízű láger, és nem hiányozhat a kínálatból a kis narancshéjjal bolondított, bajor stílusban készülő, kiváló felső erjesztésű búzasör, a 2ecundu2 sem. Baksörük a 7%-os Söröstyén már egy komolyabb fajsúlyú sör, de izgalmas darabok az újvilági komlóval való főzetek is, például a tavaly nyáron a Főzdefeszten debütált, az alap világost Amarillo-komlóval ötvöző Amarilla nővérke, De ott a Citrával, Tettnangerrel és Herbsbrücker komlóval bolondított igazi nagyágyú az Illuminátor, ami egy 15,8-as Balling fokú Hoplager. Egy gyönyörű száraz, tiszta citromos, citromolajos illatú sör, amiben a 7,2%-os alkohol nem tolakodó, a maláta csak megtámogatja a tiszta, száraz és karakteres komlós keserűséget. Remek sör!

kapu6.jpg

A Kapucinus a fesztiválokon is széles népszerűségnek örvend, amit fokoz a kedves, szívből jövő és ellenállhatatlan vendéglátás. Barátok, ismerősök, rajongók és viszonteladók is egymásnak adják a kilincset a mecseki falucska főutcáján. Az ilyen kapcsolatokból sörök is születnek. A tihanyi Legendás Ház felkérésére megalkották tihanyi levendulával "hidegkomlózott" sörüket a Lavender-t. A sör első blikkre kicsit "wc-illatosítós", lévén a friss levendula nagyon intenzív, visszafogottabb levendulával nekem izgalmasabb és komplexebb volna, de Kata azt mondta, hogy a megrendelő több verzióból ezt az intenzítású sört választotta, így ezt főzték le. Ám a nagyon tömény levendula-illat hamar elillan és akkor már a sör többi erénye is előbukkan. Egy kis ráhangolódás után már nekem is bejött, de ez sosem lesz az a sör, amiből korsószám vedel az ember, bár a Legendás Ház üzemeltetői szerint, akikkel szintén összefutottunk a főzdében, a közönségnek nagyon bejön.

obudafoto_4.JPG

Vannak azonban olyan sörök, amikor a megrendelő igénye és a sörfőző ízlése összevágnak. A  2015. évi, Evangélikus Egyház által szervezett Lutherfesztre készített sör, a Frau Luther, éppen ilyen. Ez Kata, az alkotó egyik és az én személyes nagy kedvencem a főzdétől. Egy Cascade-del hidegkomlózott vörös hopláger, mely a karamell-malátától és a festőmalátától sötétvörös színű, telt 12,8 Balling fokú zamatos lagersör, melyet a Cascade fanyar grapefruitos aromái, gyantás utóíze ropogós, telt sörré varázsolnak. Kata otthon van a német nyelvben, lévén Berlinbe járt iskolába, (ahol Erich Honeckernek az unokája is osztálytársa volt, úgyhogy kicsit disszonáns érzelmekkel élte meg a rendszerváltást a néhai NDK-ban, de ez egy másik történet.) Sokat olvasott Luther feleségéről, Katharina von Bora-ról, aki kiugrott apáca volt, és a kolostorban tanult meg sört főzni. Felesége sörét Luther nagyon szerette, sőt fennmaradt, hogy mikor távol volt otthonától, kérte Katharinát, küldjön neki olyan gyakran egy palack saját sört, amikor csak tud. Kata, bár nem hagyományos sört főzött, de a Frau Luther-sör méltó a nevét viselő kivételes asszonyhoz, aki az egyházalapító Luther háztartását is olyan gondosan vezette.253.JPG

A legtöbb vidéki házban akad házi pálinka is. Egy sörfőzdében azonban nem gyümölcsből készül az sem. A Kapucinus remek sörpárlatát már a Budavári Feszten is megkóstoltam, de vendégeskedésünk közben Attila és Kata előhúzott megint valami izgalmasat, mert egy különleges palack került felbontásra, ami az "átlagosnál" zamatosabb ízű és gyümölcsösebb illatú volt. De még ezzel sem volt vége a ritkaságoknak.

Míg gyermekeink önfeledten játszottak, addig előkerült a pince mélyéről még egy újabb különlegesség. Történt, hogy korábban egy falubeli bácsi talált a pincéjében egy kb. 8 éves Kapucinus Barnát, valahol a "hetedik lépcső" alatt, és elhozta, ha van kedvük bontsák ki, bár már túl van a szavatossági időn - pár évvel. Az amúgy jó kis barna lágerből az évek során egy csodás portóis, gyümölcsös, hordós illatú gyöngyszem vált, amit egyszerűen alig bírtam letenni, sajnos csak egy palack maradt már, így a kisebb társaság kedvéért a "házi csap"-ra felrakott Szeplőtelen-nel vigasztalódtunk. Ebből is látszik, hogy egy jól elkészített, helyesen tárolt sör nemhogy egy, de sok éven át kitart, és nem romlik meg.

És hogy visszacsatoljak a felütésben megfogalmazott gondolatokra, a Kapucinus Sörfőzde nem high-tech, nem is a zajos marketing és a modern, punkos grafikájú címkedizájn miatt emlékezetes annyira, hanem a kedves vendéglátás, a tulajdonosok Kata és Attila közvetlensége, vendégszeretete, hitelessége és szakmai tudása adja a precízen elkészített, zamatos sörökhöz azt a pluszt, amitől mindenkinek a kedvencévé válhat. És akkor a címet is magyarázva, a Kapucinus olyan főzde, ahol minden sörszerető igazán otthon érezheti magát, élvezve a társaságot, a jó söröket és a mozgalmas napokat, vagy éppen a nyugodt békességet.

Ezúton is hálásan köszönjük a vendéglátást és az önfeledt órákat!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza komló láger kapucinus kisüzemi

Kraft - Genezis Kőbányán

2016.08.20. 09:37 :: IPAfai Pap

Kőbányán tegnap új időszámítás kezdődött a hazai söréletben. Az Első Kraft Sörfesztivál nem csak arról szólt, hogy remek főzdék jobbnál jobb söreit kóstolhattuk, hanem egy régi-új üzenet is megfogalmazódott. Ez az üzenet pedig az eredeti kézműves-filozófia üzenete, csak "sörnyelvújítás" után, hogy nem tömegtermékeket, nem a sör illúzióját akarjuk előállítani, hanem jó alapanyagból, értékes sört akarunk értő közönségnek átadni, és megvan hozzá az egyre tökéletesedő technikai hátterünk, a szaktudásunk, de a szellemünk és a szívünk is. Ezzel nem a többi hasonló felfogású - ezen a fesztiválon nem részt vevő - főzdének üzentek, hanem újrafogalmaztak a hazai sör-felvilágosodás 5 évvel ezelőtti gondolatait, és egy magasabb szintről szeretnék újrakezdeni.

A fesztiválon meglátogattam mind a négy főzdét az M47 Parkban (M47 = Maglódi út 47.), és úgy éreztem magam, mintha egy művész-szigeten négy remek festő vászna mögött állnék, akik ugyanazt a témát festik teljesen különböző ecsetkezeléssel, mégis hasonló felfogásban. A Mad Scientist sörfőzés-technikai, mikrobiológiai tökéletességre törekvő precizitása, a Monyo mesterszakácsokra jellemző nagyívű receptjei, amikben a kis pluszok adják az élményt. Megismerhettem a Hop Top főzde (akikhez Reczer Gábor is csatlakozott) egyedi felfogását (a négyes közül ők saját tervezésű, gőzzel dolgozó eszközökön dolgoznak, a végletekig biztosítva a tökéletes technikai hátteret a sörfőzéshez), a Horizont tudatos filozófiája és közérthetősége mind azt sugallják, hogy egy irányban haladnak. A főzdéket körbejárva láthattuk, hogy ideális a hely arra, hogy ha fejlődnek, van lehetőség bővíteni az erjesztőkapacitást, a főzőházat és folyamatosan megújulhatnak technológiailag is.

Mint minden "művésztelepen", így itt is vannak vendégek, akik egyetértenek az irányokkal és igyekeznek hasonló alkotásokat letenni a műélvezők elé. A Rothbeer-t és a Távoli Galaxist mindenki ismeri, a Balkezes, akik a Hopsterrel és a Greyjoy-jal (lásd az untapped éllistát) megmutatták, hogy ott a helyük a legjobbak között, és a külföldi vendégművész az Alltech volt, akik a már ismert Kentucky Ale mellett egy új brandet, az Írországban megvásárolt The Foxes Rock főzde söreit - köztük egy unikumnak számító 4,5%-os Stout-ot is, melyet a Guinness egyik volt termékfejlesztő sörfőzője alkotott meg - elhozták.

Sajnos - ahogy ez már fesztiválokon lenni szokott, a sok ismerős és még több sörmegálló miatt - az Uradalmi Sörfőzdéig nem jutottam el, de rengeteg dolgot kóstoltam, és persze sokadmagammal betekinthettem néhány műhelytitokba is. Mindent ajánlok, de - a teljesség igénye nélkül - néhány emlékezetes momentumot azért visszaidézek. A Mad Scientist Limerickje, amit Németh Grabovszky Gábor sörkoktél felelős felturbózott egy kis mandulával, tárkonnyal és szellem chilivel, egészen különleges élmény, a Monyó Black Alligator és a könnyed Summer Syndrome, a Hop Top Foreign Extra Stout-ja, a Balkezes Hopster, ami nekem most a Greyjoynál is jobban bejött. És persze sikerült tartályból is kóstolnunk. A legizgalmasabb ezek között a még nagyon fiatalon az erjesztőben csücsülő, de már most is kerek és sokat ígérő Mad Scientist Quadrupel volt, ami a tél egyik sztársöre lehet.

És mindenhol tervek, jövőbe néző gondolkodásmód, a szakma és a sör szeretetének visszacsillogása, és remek bensőséges hangulat. A sörjövő elkezdődött, legyetek a részesei!

2 komment

Címkék: kraft horizont balkezes sörfesztivál róthzoli Monyó hoptop

A Kraft legyen Veled - Kőbányai sörfeszt másképp

2016.08.17. 19:17 :: IPAfai Pap

2014-ben a Craft Bier Fest Wien-ről elmélkedve sóhajtottam föl , hogy kellene már Budapestnek is egy hasonló fesztivál. Ezt a hangulatot a Főzdefeszt csak részben teljesítette be. Nem a Főzdefeszt koncepciójával van a baj, csak ők a popularitást választották a meghittebb, kicsit szakmaibb "fedett pályás" kóstolással szemben, amiben a borosok már jóval előrébb járnak (Borjour, Vince stb.).

Aztán most nyáron megtörni látszik a jég. A magyar "sör-őshazában" Kőbányán, a volt Dreher illetve a világháború utántól itt székelő néhai Globus Konzervgyár gyártócsarnokaiban, autentikus környezetben valami változni látszik. A már ott székelő Monyo mellé gyors ütemben felzárkózó, idén megnyitott Mad Scientist és a két újdonatúj főzde, a saját arculattal és remek koncepcióval, de főzdével idáig nem rendelkező Horizont illetve a Hop Top Brewery. Ez pedig az Első Kraft sörfesztivál, természetesen hagyományteremtő jelleggel...

Vendégeik nem Kőbányán főznek, de a meghirdetett Kraft-filozófiához jól kapcsolhatóak (és persze személyi "összefonódások" is vannak - "mindnyájunk" sörfőzője Németh Anti...), és jelen is lesznek a feszten a Hedon, a Rothbeer, a Balkezes - a számomra is még ismeretlen, mert ezt már képtelenség idővel és pénzzel követni - Uradalmi Sörmanufaktúra és a külföldi művészvendég, a Kentucky Ale, akiket az Alltech-versenyek kapcsán már ismerhetünk.

obuda1foto_2.JPG

Szóval adott a hazai kisüzemi sörfőzés egy elég komoly szakmai nívót és remek marketinget is felvonultató csapata, akik összedugták a fejüket, és ott kezdték, hogy igyekeztek már a hazai terminológiát (az elcsépelt kézműves jelzőt egy jól irányzott mozdulattal a szemétre hajították) is megújítani - erről lásd a Fenékig és a Mese habbal részletekbe menő elemzéseit - és végre összedobtak egy nagyon profinak ígérkező sörfesztivált egy üzenetnek is beillő helyszínen.

obuda1foto_3.JPG

A helyszínre a szervezők fesztiválbuszt is szerveztek és nem csak oda, hanem kényelmesen elfáradva vissza is lehet jutni a város közepébe (Blaha), és persze gondoltak a nem magukat szétcsapni, hanem minél több sört megkóstolni igyekvőkre is. Az árak 0,2 l - 400 Ft és 0,4 l - 800 Ft lesznek, ami teljesen átlagos ebben a sör-milliőben és a belépő és a pohár ügyében is pénztárcabarát megoldást eszeltek ki, miszerint "-Belépés: a fesztivál látogatása mindenki számára ingyenes. A fesztiválon lehetőség lesz néhány főzdénél a saját logós pohár megvásárlására, azonban ez nem kötelező. Ha szeretnéd a kedvenc korsódból kóstolgatni a söreinket, akkor hozd magaddal nyugodtan. Ha már unod, hogy az összes fesztiválról van egy poharad, amivel nem tudsz mit kezdeni, azt is megértjük, tehát csapolunk műanyagba is." Ennivaló is lesz, BBQ és Burger, de hogy ki hozza, azt nem tudni egyelőre.

horizonthubrissummerale_1.JPG

 

Szóval szakmailag megalapozott lazasággal készülhetünk a hétvégére, ahol a dunaparti pukkantgatós népbutító tömegnyomor helyett minden lehetőség adott a kulturált gasztronómiai kikapcsolódásra.

Irány tehát 19-20-án Kőbánya és az Első Kraft Sörfesztivál! Ahol a "Kraft durch Freude" egészen új értelmet nyer!

Szólj hozzá!

Címkék: kőbánya kraft horizont sörfesztivál Monyó madscientist

Holnap van a sör világnapja - 2016. augusztus 5.

2016.08.04. 19:30 :: IPAfai Pap

Rohanó világunkban már szinte mindennek van világnapja, sőt naponta ízlés, vallási, nemi faji és egyéb hovatartozás szerint többféle ünnepet is ülhetünk. Hát hogy is maradhatna ki ebből pont a sör!

A 2007-ben, Santa Cruzban (California) alapított helyi sörnapot egyre többen átvették és ma már 6 kontinensen ünneplik az augusztus első péntekjére eső Sör Világnapot a sörbarátok. Az eseménynek természetesen FB oldala is van és egy újabb remek alkalom, hogy koccinthasson mindenki, és a kocsmák, bárok, pubok remekül célzott marketingakciókkal vonzhassák be a szomjúhozó vendégkört.

Akár bedőlünk a ránk erőltetett konzumőrületnek, akár csak ürügyet keresünk egy közös haveri találkozóra, köszöntsük egy finom sörrel a sörnapot.

Hogy egy kicsit aktualizáljuk az idei alkalmat, a Sör mi több holnap izgalmas sörös gasztronómiai felhívást fog bejelenteni, mellyel remélem, egy kicsit fellendül a hazai sörgasztronómiai kultúra. Részletek hamarosan, addig is teraszon, pincében, kertben, nappaliban, ágyban párnák közt igyatok egy finom sört!

Egészségetekre!

golemmr60hops.JPG

1 komment

Címkék: sörtörténet

Soproni A.P.A.

2016.07.29. 11:59 :: -kk-

13697276_1191914847519920_2433413311024830343_n.jpg

(Kép forrása: A Grund Facebook)

Minthogy a reguláris Sörbúvár-szerző kollégák egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni az eseményen, engem ért a megtisztelő lehetőség, hogy jelen legyek az Akácfa utcai Lieblingben, amikor bemutatkozik az Első, Most Már Abszolút Craftbeer Fogalmak Szerinti Nagyüzemi Magyar Sör bemutatóján. (Legalábbis amikor megérkeztem, még ezt gondoltam.)

13 komment · 1 trackback

Címkék: soproni

Multik új utakon - Sörreakció

2016.07.20. 12:29 :: IPAfai Pap

Már többször leírtam, hogy az elmúlt években a nagy gyártók is elkezdtek odafigyelni a "sörforradalom" rezdüléseire - több-kevesebb sikerrel ezt már a fogyasztók is tapasztalták. Gondoljunk a Dreher Hidegkomlós-ra, vagy korábbról a Heineken kétféle mód ízesített Soproni Démonjára. Bár a legtöbbször még mindig leragadnak a csomagolás csillogóbbá tételénél, az akciós százalékok villogtatásánál, de az idei Budavári Fesztiválon már mindhárom nagy gyártó (Heineken-Sopron; Dreher-Kőbánya; Borsodi-Bőcs) előrukkolt olyan hívószavakkal, ami eddig nem szerepelt a multi-frazeológiában. Ezek a hívószavak persze a kézműves-kisüzemi sörfőzdék és a felemelkedőben lévő sörgasztronómia eszköztárából táplálkoznak, de látszik, hogy a piac egyre inkább változik, és ezekben a gyárakban is a sörkészítés lüktető ütőerén tartják a managerek a kezüket, hogy ezzel a gyönyörűbe szabott képzavarral fejezzem be a felütést.

Kezdjük a Dreherrel! A Dreher idén egy magas aduval, a Pilsner Urquellel, annak is a tankos változatával indította a "partit", és úgy tűnik, a leosztás nagyon kedvez nekik. A tankos pilzeni bombasiker minden kis és nagy fesztiválon, még a Főzdefeszt nagyüzemiek elől igencsak zárt kapui is megnyíltak a PU-tankok előtt, és bevallom, az utóbbi időben én is nagyobb bizalommal veszem a dobozos pilzenit, mert a korábban tapasztalt bántó diacetil-szag és íz eltűnt belőle, és - persze a tankovna sokkal zamatosabb, mivel pasztőrözetlen - ha nem is a csúcs cseh sör, de mostanában korrekt és jó minőség. A cseh vonalat erősítve a Dreher is - mivel a Staropramen Dark és Granat nagyon sikeres - tartósan importálja a Kozel Cerny-t, a velkopopoviceiek könnyű cseh barnáját, ami ellentétben a kőbányai licencben gyártott világos Kozellel már egy vállalható sör. Kőbányának bejött a cseh vonal, de sajnos azt veszem észre, hogy a korábban kifejezetten jó sörük, a Dreher Bak receptjén tovább butított a gyár. Érzésem szerint - ugyanúgy, ahogy a Staropramen Dark magyar változatán érződik - változtattak a karamellmaláta-festőmaláta arányokon, (ez csak az én érzésem ezek szerint - lásd kommentek) hogy a szín maradjon, de sajnos ez az íz, a harmónia és a teltség rovására ment, csakúgy, mint a bőcsieknél.

A cseh ütőkártyát a Borsodi is kihasználja , hiszen a Stella Artois helyett egyértelműen a Staropramen-sörcsalád 4 darabját (Svetly, Dark, Granat, Unfiltered) helyezték a kommunikáció középpontjába. A világos és a Dark már helyi gyártású - és ez sajnos a minőségen is érződik -  de a Granattal és az Unfiltered-vel (ami nem azonos a régebben a gyári sörözőben kapható szenzációs szűretlen világossal, - pedig ők is terelhették volna erre a fejlődés vonalát - hanem egy belga búzás ízesítésű nőiesebb darab, ami amúgy egész kellemes frissítő) az iható kategóriában marad. A Staropramen-vonallal "vállvetve", a sörgasztronómia szele által megérintve a cseh kolbász-vonalat húzta elő a bőcsi vezetés, de azóta próbálnak finomítani, ami részben jó irány, mert beemeli a sört egy tágabb, igényesebb gasztronómiai körbe, más részről viszont egy kicsit unalmas, mert ha már cseh és tradíció, egy pár egyszerű ötlettel tovább gondolható lett volna az egész irány. Hermelin, sörsajt, mustár-főtt csülök, ne adj' isten knédli és sörgulyás elfért volna a kolbász-mustár mellett, bár a Borsodi többször támogatott már szakácskönyvet, de a sörhöz készült ételekben még nem annyira erősek. Ugyan multis darabos tempóban, de a három nagy közül elsőként mégiscsak a Borsodi emelte a (cseh) sört gasztronómiai kontextusba. Emellett továbbra is csak náluk található a belga vonalba belépő-kategóriát jelentő "apátsági" Leffe Blonde, a Leffe Brune és a sűrítménnyel ízesített, de azért lambic BelleVue Kriek, valamint a kategória-teremtő belga búza Hoegarden Wit.

A Heinekennél a top-management egy harmadik iránynak szavazott bizalmat. A budavári fesztre a boltban is kapható sima Soproni mellé lefőztek a főzőmestereik egy-egy erősebben komlózott hopláger-szerű, egy 6%-os belga ale-ek felé mutató és egy angol ale-k felé irányuló sört is. Ehhez hasonlót már Csehországban a Krusovicénél is csinált a konszern, ott egy fúziós láger-ale a Fifty-fifty, és egy chilis ízesítésű Krusovice Dark is készült, amit a budapesti Heineken-főhadiszálláson volt szerencsém kóstolni-kóstoltatni egy dolgozóknak tartott előadás keretében. Persze ezt már láttuk a Drehernél is, akik az augusztusi Dreher-fesztre szoktak kísérleti mennyiségeket lefőzni és tesztelni a közönséget, milyen visszajelzések érkeznek. (Így készült a Hidegkomlós is). Hogy aztán lesz-e valami újdonság a közepes Frissen Csapolt Soproni után, azt nem tudni. A soproni sörgyár sem nézhette tétlenül a cseh sörök elképesztő divatját, és az addig szürke-importos Krusovice Imperial, Krusovice Dark sörök helyére a 10-es Krusovice világost és a jelenleg a 3 nagy cseh barnája (Kozel Cerny, Staropramen Dark, Krusovice Dark) közül a - szerintem -  legjobb minőségű Kruso Darkot is importálják, és ez egyből azt is eredményezte, hogy az addig 350-400 Ft körüli Krusovice sörök most már a sörfogyasztó-lélektani 200 Ft körül kaphatóak.

Léjtest nyúz: Ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen aktuális, imént jött a meghívó, a Soproni APA sajtóbemutatója már a jövő héten, úgyhogy küszöbön áll egy új nagyüzemi sör, mert mint tudjuk a jövő már a Heinekennél is elkezdődött... :)

Összefoglalva a fentieket, azt láthatjuk, hogy a sörgyári vezetőség mindenhol árgus szemmel figyeli a folyamatokat, de még mindig nagyon óvatos lépéseket mernek csak megtenni, és a biztonsági cseh sörös vonalat erőltetik. Míg lengyel területen - persze az jóval nagyobb piac - a nagy sörgyárak is már komoly Craftbeer-jellegű szortimenttel rendelkeznek (Zywiecz APA, Saison, Märzen, Bock, Porter), addig Magyarországon továbbra is annak örülhetünk, hogy ha a kukorica nem kerül bele a sörbe. A reklámokban a hagyományos vonal (foci, pasis dolgok - kocsma, horgászat stb. - megjelenik egyfajta újabb hangvétel, ami a minőségi alapanyagokra, komló, maláta illetve a Staropramennél a gasztronómiára is hivatkozik, ami jó jel, mert ezek szerint a piackutatók is észlelték, hogy a kisüzemi sörök elterjedésével a fogyasztók is ismernek pár gyártási eljárást, alapvető fogalmakkal tisztában vannak, és ennek a fogyasztói körnek már más módon, mást kell üzenni a termék reklámjával. A három nagynak meg nem csak egymásra és a kisüzemekre kell figyelnie, hanem a középméretű negyedik piaci szereplőre, az osztrák Ottakringer-család tulajdonában lévő Pécsi Sörgyárra is, akik nemrégen sajátosan helykereső, a szokottnál agresszív hangvételű marketingbe kezdtek, ami pont a nagyok húzónevei (Dreher, Soproni) ellen irányul - "Lássuk be, a világ nincs tele optimizmussal és nem is annyi, amennyit bele töltesz, csak egyszerűen a SÖR az SÖR!". és már ők is étel mellé kínálják a Szalon Barnát, ami azért az 5,8%-os alkohol mellé még mindig kínál egy kis aszkorbinsavat is összetevőként, akár a világos társa, ami azért nem a legjobb ajánló. Ugyanígy a Csíki Sör is "kétfrontos támadást" indított a hazai fogyasztók kegyeiért, ami egy részről a nagy hazai gyárak termelési struktúrájának lejáratásán, másrészről a kisüzemi sörfőzdék vívmányainak elbitorlásán alapul. Ez a fajta hangulatkeltés és kézműves kivagyiskodás nem csupán erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető, de kifejezetten káros is, hisz a sör általános megítélésén is ront, és elfordít(hat)ja a fogyasztókat.

Nehéz piaci környezetben, ár-érzékeny (és nem minőség-érzékeny) fogyasztókkal megáldva lassú emelkedést mutat a hazai sörpiac, aminek még mindig a 92%-át (+4% a pécsi) adja a nagy gyárak termelése. Hogy egy ilyen vásárlói környezetben mikor kerül sor komolyabb minőségi váltásra, ami nem csak a csilivili csomagolást, hanem az beltartalmat is komolyabban érinti nem tudni. Kapacitás, szakemberek, innovációs ötletek vannak és lesznek, de a pénzügyi vezetés ebben a szegmensben is csak számokat lát, ami megköti a kezeket és a szárnyaló fogyasztói vágyainkat továbbra is a földön tartja, hogy olyan színvonalas magyar nagyüzemi sört tölthessünk a poharunkba, mint mondjuk 80-100 éve...

22 komment

Címkék: magyar borsodi heineken dreher