Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

  • apuska: A szervezők felajánlásával élve most én is fogom magam, kinézek és egy jót mulatok, mert programba... (2016.08.27. 15:55) Dreherfeszt 2016
  • Borbíró_Andris: Nem figyelem eléggé a feedet, lemaradtam erről... :( (2016.08.24. 14:54) Kraft - Genezis Kőbányán
  • rush4you: @exodusAttack: ami nagyon irritáló azaz h egy normál barnasört higítottak fel. A d vizes higítás k... (2016.08.24. 07:55) Multik új utakon - Sörreakció
  • exodusAttack: @rush4you: Én a barna Kozelnél nem érzem, hogy rosszabb lett, attól, hogy Lengyelországban készül,... (2016.08.23. 14:54) Multik új utakon - Sörreakció
  • pif: @rush4you: javítottam azért :) (2016.08.22. 23:00) Multik új utakon - Sörreakció
  • rush4you: @pif: erre sztem nem kell válaszolnom, úgyis tudod :D sajnos a DB receptje sokat változott mára. ... (2016.08.22. 22:20) Multik új utakon - Sörreakció
  • rush4you: csak tudnám ez a mondat mit jelent? (a négyes közül ők saját tervezésű, gőzzel dolgozó eszközökön... (2016.08.22. 22:18) Kraft - Genezis Kőbányán
  • Utolsó 20

Felböfögjük a kultúrát: iszunk és olvasunk is:

Címkék

2015 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (47) álhír (4) alkoholmentes (3) alltech (7) amerika (2) amszterdam (1) Anderson Valley (1) angol (13) apátsági (2) Apátsági (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (28) balkezes (1) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (1) beerfort (1) békésszentandrás (27) belga (36) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (2) bio (1) bjcp (2) bors (1) borsodi (4) boza (1) brett (2) brno (2) buda (2) budapest (6) buli (1) burgenland (1) búza (33) búzasör (15) camba (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (4) csalános (1) csalás (1) csatorna szigetek (1) cseh (45) csíki (2) csobánka (8) dán (4) debrecen (1) demolen (6) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (10) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (1) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) fót (9) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (2) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grodziskie (4) Gueuze (2) guinness (3) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) harapunk (2) házisör (28) hbh (1) hedon (1) heineken (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (8) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (18) hoptop (1) horizont (5) horvát (2) hrabal (3) hrabal100 (5) hübris (2) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (36) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (8) kecsekmétisörmesterek (1) kelemen ottó (6) keserű méz (1) kissler (1) kisüzemi (170) kőbánya (3) kocsma (2) koktél (1) kölsch (1) komló (16) korzika (1) kősör (1) kozel (5) kraft (3) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (5) lager (11) lambic (3) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (17) lengyel (2) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (2) magyar (191) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (12) münchen (1) nelson sauvin (1) német (30) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (2) oktoberfest (2) olasz (2) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) pils (9) pilseni (2) pivo (2) Plzeň (1) porter (13) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (1) radler (2) régi idők sörei (1) rigó (1) rízmajer (19) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (8) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (5) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (43) sörforradalom (12) sörfőzés (2) sörkoktél (8) sörkönyv (2) sörkorcsolya (32) sörkultúra (13) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) söröző (5) sörpiac (8) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (22) sörturista (3) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (21) strong (2) suarez (1) svéd (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (2) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (2) tréfa (4) tripel (2) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (1) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (1) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (6) zirc (1) Címkefelhő

Kraft - a Birra Hungarica - kisüzemi-kézműves-kraft - mi lesz a mérce?

2016.08.30. 14:00 :: IPAfai Pap

A Kraft-feszt kapcsán kialakult polémiával kapcsolatban (lásd ITT ---> és ITT--->) én mindenképpen a párbeszéd mellett vagyok. Hogy a Kraft-kezdeményezésből mi lehet, ez a kitalálókon és a sörfőzői-fogyasztói közösségen múlik, de nem elég az elhatározás, ahhoz le kell tenni olyan biztos alapokat - ez részben megtörtént - , amelyek mentén egy Kraft-védjegy megszülethet. De a kezdeményezők felhívása mellett mindenképpen szükség van bevált, már bizonyított és elfogadott mintákra és szélesebb konszenzusra is.

kraftlogo.jpg

Már sokszor elmondtam, leírtam, a kisüzemi-kézműves-kraft (továbbiakban KKK) sörök az elmúlt években kezdik kitaposni azt az ösvényt és készülnek arra a nagy útra, melyet a bor a 90-es évektől kezdve bejárt. A kezdeti ilyen-olyan minőségű, de nem volt állami vállalat vagy borászati kombinát nyomában létrejövő és szaporodó kisebb-nagyobb borászatok az idő folyamán differenciálódtak és egy részük - részben méret, de sokkal inkább szőlőművelési és borkészítési filozófia szerint - olyan egyesületeket, társulásokat hoztak létre, melyek nagyon magasra tették a minőség mércéjét, így igyekeztek az olcsó(bb) tömegboroktól megkülönböztetni magukat és termékeiket.

Ilyen társulás a jelenleg 34 tagot számláló Pannon Bormíves Céh, melynek bemutatkozásában olvashatjuk az alábbiakat:

"A Pannon Bormíves Céhet 1999-ben tíz nagy presztízsű családi pincészet alapította. Az alapító tagok célja nem csak a legmagasabb minőségű borok készítése, hanem az etikus magatartás megvalósítása is. Fontos feladatuknak tekintik a kimagasló minőségű magyar borok népszerűsítését, és teljes mértékben elkötelezettek a kulturált borfogyasztás meghonosítása iránt. Lényeges vonásuk az önkorlátozó rendszabályok önkéntes vállalása, és az etikus magatartással együtt járó szabad betekintés pincéjükbe, egész szakmai munkájukba, a szőlőtelepítéstől a bor készítéséig."

A másik ilyen, jóval később, 2011-ben alakult kezdeményezés a Terra Hungarica. A jelenleg 30 tagot számláló társulás még szigorúbb önkéntes megkötés és természettudatos szőlőművelés alapján készíti el borait. Alapelveik közt olvashatjuk:

"Eredetiség
Forgalomba hozott borainkat csak és kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készítjük, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítjük.

Szőlőgazdálkodás
Törekszünk a természet- és tájhű gazdálkodásra, ezért kerüljük az alábbiak használatát:

  • felszívódó gyom- és rovarírtó szerek,
  • műtrágya,
  • gépi szüretelő eszközök.

Hozzáadott anyagok kerülése
A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerüljük a hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az alábbiakra:

  • fajélesztők,
  • enzimek,
  • hozzáadott sav,
  • aszkorbinsav,
  • tápsók,
  • stabilizáló adalékanyagok (pl. guargumi),
  • hozzáadott cukor,
  • hozzáadott tannin,
  • fa chips.

Borászati beavatkozások kerülése
A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében tartózkodunk az alábbi eljárások használatától:

  • fordított ozmózis,
  • vákuumos lepárlás,
  • mesterséges szőlő fagyasztási eljárások.

Hitelesség és közösség-vállalás
Szabad betekintést adunk szőlőinkbe és pincéinkbe, az általunk készített borokat saját nevünkkel vállaljuk. Végezetül, a fentiek betartásán túl közösséget vállalunk a hasonlóan gondolkodó és cselekvő borásztársainkkal, tapasztalatainkat és tudásunkat megosztjuk egymással, ezzel is hozzájárulva a természethű és autentikus magyar borok sikeréhez és népszerűségéhez."

Nem nehéz a fenti adatok alapján párhuzamokat vonni a KKK-sörök minőségi célkitúzéseivel és helykeresésével a magyar sörpiacon. Mivel ezek a kiváló borászok és borászataik már sok éven át bizonyítottak, mindenképpen érdemes a példájuk alapján olyan minőségi és hozzáállásbeli alapok meghatározására, ami a KKK-sörök piacán azokat a minőségi főzeteket, illetve elkötelezett sörfőzdéket kiemel(het)i. Egyfajta minőségi csúcs, iránymutató elit csoport mindkettő. Ha megvizsgáljuk az elveiket a következő párhuzamokat találjuk. Önkéntes folyamat, a készítési folyamatot felgyorsító gyártástechnológiák és költségcsökkentő segédanyagok mellőzése. (Természetesen egy az egyben ezt nem lehet átültetni a sörre, hiszen a modern sörfőzésben elengedhetetlen pl. a jó minőségű fajélesztők használata.), minőségi, lehetőleg természetközeli szőlőművelés, mely megkíméli a környezetet, és - talán a legfontosabb - szabad betekintés a készítési folyamatba, a szőlőkbe a pincékbe, tanácsadás és tudásbázis megalapozása. Nyitott társulás, mely nem kirekesztő, hanem az általuk megfogalmazott törekvéseket valló és boraival is ezt bizonyító pincészetet maguk közé fogadják.

A fentiek alapján nyilvánvaló még laikusabb fogyasztó számára is, hogy szükséges megfogalmazni olyan pozitív mintákat melyek hosszú távon a KKK-sörök általános minőségi megítélésében segíthetnek a nagyközönségnek, és ha nem is csatlakoznak a kezdeményezéshez széles körben más főzdék, a célkitűzésekkel többé-kevésbé egyet tudnak érteni és ezek által az önkéntes minőségi célkitűzésekkel meg tudnak maradni a piaci versenyben a nagyüzemi sörök marketing- és disztribúciós dömpingje illetve a beáramló kiváló minőségű hagyományos (cseh, német-osztrák, belga) illetve craft-sörök importja mellett.

A hazai kisüzemi sör már nem ott tart, mint öt éve, amikor az I. Főzdefeszten és a további 1-2 évben a sör megmutatta egy új arcát a közönségnek, aki ki volt éhezve az újra, a másra. A piac, köszönhetően a befektetéseknek, új vállalkozásoknak egyre jobban telítődni fog, és az tudja csak megőrizni a fogyasztóit aki:

  • konstans kiváló minőséget készít és a viszonteladóival (kocsmák, sörházak, sörboltok) is betartatja a minőségi törekvéseket
  • kialakult disztribúciós hálózata van, nincs ráutalva a "divatos" helyek folyamatos termékváltoztató üzletpolitikájának, a nagy üzletláncok (ahová az utóbbi években szintén bekerültek KKK-sörök) beszerzési árainak
  • kialakult fogyasztói köre van, akik egyetértenek a minőségi törekvésekkel és van vásárlóerejük, így folyamatosan megvehetik a főzde termékeit
  • nem csak ráérez a fogyasztói igényekre, hanem irányítja a sörfogyasztói ízlést és a nemzetközi trendek mellett részben hazai, egyedi arculatot is képes kialakítani, képviselni

A Kraft-sörfőzdék első sorban nem mennyiségi, hanem minőségi irányból igyekeznek olyan pozitív marketinget kifejteni az új megfogalmazással, gyártói magatartással, hogy megőrizzenek, bővítsenek egy elveikkel egyetértő tudatos fogyasztói réteget, akik hosszú távon biztosítják számukra a felvevőpiacot.

A Kraft-feszt "kiáltványában az alábbiakat olvashatjuk:

- A kraft sörfőzde nem kell, hogy nonprofit legyen, de legyen termékorientált, a termék minősége előzzön meg minden egyéb üzleti célt.
- A kraft sörfőzde nem az elérhető legdrágább technológiával dolgozik, de a sörfőzés minden esetben higiénikus és professzionális körülmények között történjen. Nem hamuznak bele a cefrézőüstbe a munkások, nem potyog a penész a falról, az ejesztőtérben nincsen ottfelejtve egy tál – még akkor sem ha kézműves – pacal tegnapról.
- A kraft sörfőzde emberek és nem gépek által üzemeltetett, az emberek pedig természetüknél fogva hibázhatnak. Az esetleges melléfogások azonban nem a fogyasztókat, hanem a sörfőzdét terhelik. Szar nem kerül korsóba leárazva, hanem megy a lefolyóba.
- A kraft sörfőzdének nem kötelező 500 különböző sört kihozni. Mindenkinek vannak és lesznek állandó sörei, amiket egy esetleges törzsközönség évről évre szívesen fogyaszt. Ettől függetlenül a kraft sörfőzde a meglévő söreinek a gyártásával párhuzamosan igyekszik folyamatosan megújulni és időről időre új, akár limitált szériás termékkel áll elő.

A már bizonyított boros kezdeményezések és a Kraft-"hitvallás" közös metszete egy olyan különleges minőségre való törekvés, mely maradandó, hosszú távon eltartható értéket és minőségi fogyasztói élvezetet nyújt. Ha valóban létrejön egy ilyen minőségi védjegy a hazai KKK-főzdék között, akkor az a védjegyek viselőire és a védjegyek odaítélőire is óriási felelősséget ró, hiszen egy belterjesség, "haveri" alapon kiosztott védjegyek csak devalválnak egy ilyen pozitív kezdeményezést, ami semmiképpen nem szerencsés. Bár egyértelmű a marketing-érték is, akár a hasonló osztrák kezdeményezés esetében - Culturbrauer - akik szinte egybevágó üzenetet fogalmaznak meg, mint a Kraft-főzdék,) - az üzenet ott is hasonló, csak már nem csupán minőségi irányból közelít, hanem komlexebb tudatos vállalkozói magatartást is megfogalmaz. Hogy ne viszályt szüljön (vita és ellenérzés az van és lesz is) a KKK-sörfőzdék berkeiben, a Kraft-kezdeményezés kitalálóinak részben érdeke, hogy egy komoly szakmai párbeszéd előzze meg a használatát, melyben érdekektől - amennyire lehet - mentes szereplőknek is fontos szerepük lehet, hogy minél hitelesebb legyen a jövőre nézve a cím. El lehet gondolkozni olyan verziókon is, hogy ne csak egy egész főzde, hanem egyes sörök is kaphassanak Kraft minősítést.

Az elmúlt 5 évben, a magyar sörfelvilágosodásban a közönség számára is világossá tették a kisüzemi sörfőzdék, hogy mi az amiben mások lehetnek a nagyüzemi söröktől. A Kraft-kezdeményezés egy új szintre helyezheti ezt a hozzáállást, és példát mutathat termelői magatartásból, és megszilárdíthatja a fogyasztók bizalmát, mely sokszor megrendülhetett a KKK-sörök minőségében. A Kraft fogalmába azonban még egy fontos tényezőt be kell emelni, ami a hitvallásból kimaradt. A sörfőzdék mellett azt is elengedhetetlen felmérni, hogy a KKK-sörboltok, KKK-sörözők közül ki az, aki nem megfelelően tárolja, adja ki a sört, és így nem érdemes arra, hogy egy Kraft-sört készítő főzde szállítson neki. Így a Kraft-filozófiába beemelünk egy olyan tudatos fogyasztói magatartást is, amely nélkül ez az önkéntes minőségi vállalás félsiker volna.

Remélem, sok beszélgetés, vita és egy nagyjából egységes konszenzusos vélemény mellett születik meg a 'Kraft', amit a többi piaci szereplő is előbb-utóbb elismer, de addig még nagy munka vár a kitalálókra, hogy - fájdalmasan patetikusan szólva - ne csak tűzijáték, hanem lángoszlop legyen a Kraft a honi sörpiac bolyongó félhomályában...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft sörkultúra kisüzemi

Allianz Blogverseny 2016 - Megmérettetünk

2016.08.29. 13:48 :: IPAfai Pap

A Mese Habbal kedves unszolásának eleget téve mi sem maradhatunk ki a versenyből, és természetesen a felajánlott 50,000 Ft-os nyereményt a közjó javára fordítjuk. Sört veszünk belőle, mellyel barátainkat és magunkat igyekszünk megvendégelni.

497.JPG

A három poszt, amivel a Sörbúvár nevez:

 

 

 

Nosza szavazásra föl - szeptember 6-tól. Biztosítsuk be magunkat, sörrel.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Dreherfeszt 2016

2016.08.26. 23:02 :: -kk-

Két éve tartott először sörfesztivált a Dreher a saját gyárában, meg is írtam ugyanitt, a Sörbúváron. Az eseményt akár sikeresnek is elkönyvelhetjük, hiszen akkor jelent meg a hidegkomlós Dreher, ami ugyan nem az a kimondott spanyolviasz, de azért értékelendő próbálkozás a magyar nagyüzemi viszonyok között. Tavaly ki kellett hagyjam a második Dreherfesztet, de most megragadtam az alkalmat és kimentem a harmadikra, nem utolsósorban azért, mert egy csomó olyan alkalmi sört hirdetett meg a Dreher a rendezvény leírásában, ami akár izgalmas újdonság is lehet, talán még olyan is, ami idővel rendszeres termékké érik.

kezdokep.jpg

1 komment · 1 trackback

Címkék: fesztivál dreher

A Kapucinus - Sörotthon

2016.08.25. 17:26 :: IPAfai Pap

Mielőtt belevágnék, egy kis aktualitás. Most hogy a Kraft-Sörfeszt lezajlott a hétvégén, egy kicsit megkavartak valamit. A különböző közepes információértékű internetes portálok közül néhányan kikiáltották a Kraft-vonalat olyan kezdeményezésnek, ami a többi kisüzemi főzde ellenében szeretné meghatározni magát. Ezt én - és a Kraft-fesztivál szervezői is a "kiáltványuk" alapján - egészen másképp látom, nem tartom üdvösnek és hasznosnak a "saját oldalról" érkező ilyen heves kritikát, mert egyrészt nincs alapja, másrészt a párbeszéd fontos, harmadrészt, közös a cél. Ahogy a vendéglátásban is jól megfér a vegetáriánus étterem, az indiai konyha és a halászcsárda, úgy a sörfőzdék között is kell legyen határozott stílusbeli differencia, hangsúlyok, irányok. Természetesen a nagyvárosi sörpunk szívéhez közelebb állhat egy menő dizájn, egy komlós duplacsavar, de nem hiszem el, hogy ne kortyolna szívesen más stílusú remek söröket, melyeket ugyanolyan szeretettel és odaadással főzött meg a serfőző, és ugyanolyan kedvesen, legfeljebb más habitussal kínálja a sörszerető fogyasztónak. Mert a lényeg a jó sör, a filozófia, és a lélek, ami a többletértéket nyújtja és biztosítja a hosszú távú bizalmat és megbecsülést. Ez, és csak ez a lényeg nem az, hogy kraftnak, kézművesnek, kisüzeminek hívnak valamit. Az egy százaléknyi magyar kisüzemi piac sokszínű, és nem egymással szemben kell meghatározni magukat, hanem kifelé, a másik 99%-hoz képest. A Kraft nem kirekesztés, hanem egy új halmaz, amibe mindenki beletartozik, ha a lényegben, a sörben hasonló elveket vall, és ebben a felfogásban főz. De nem is erről akartam beszélni, hanem sörről, jó sörről, az asztal mellett iszogató értékes emberekről, barátokról, akik büszkék a saját munkájukra és tisztelik a másik eredményeit.

303.JPG

Alig egy hónapja nyaraltam a családdal Magyarhertelenden, ahol egészen véletlenül (no persze! véletlen! ezt úgysem hiszi el nekem senki...) a Kapucinus Sörfőzde is székel. És valóban nem véletlen, mert Kata segített szállást szerezni, de elsődleges célunk a környék volt, és persze azért nem baj, ha néhány kellemes helyen finom sört is lehet inni...

Késmárki Nagy Kata és Késmárki Attila családilag csöppent bele a serfőző és serfőzőné szerepébe. Szűlői vonalon adott volt egy kis falusi sörfőzde a Mecsekben, ami a számos 90-es évekbeli kis helyi sörellátásra szakosodott főzdék közül az egyik. Amikor egyre többet kellett segíteni a szülőknek, Kata és Attila gondoltak egy nagyot, és inkább megvették a főzdét a szülőktől, hogy azt a saját elképzeléseiknek megfelelően alakítsák át, és persze a szortimentet is felfrissítsék a kornak megfelelően. Persze nem könnyű egy budapesti családnak egy majd 200 kilométerre eső főzdét a nyakába vennie, így év közben Attila szaladgál le a főzdéhez és intézi a szállításokat, nyaranta meg itt lakik a család a főzde tőszomszédságában, és igazi "lokálpatrióta főzdeként" innen látják el a falusi kocsmát, a közeli orfűi éttermeket és persze a pécsi craft-sörözőket és Budapestet is.

A Kapucinus szinte csak lágersöröket készít, ami nem azt jelenti, hogy az alap világos és barna mellett nincs izgalmas, újvilági komlós sörük. A belépő darab a 4,3%-os Kapucinus Világos és egy karakteres Barna, ami már Speciál-kategória, mert 13,5 Ballingja és 5,4-es alkoholja van. Természetesen a szinte kötelező gyümölcsös vonal sem hiányzik. A Bodzás Angyalka és a meggyvelővel készülő Nem vagyok én apáca! is ott virít a terméklistán. Ebből már sok sörfőzde megélne, de nekik ez nem volt elég, a remek alapsörök mellé elkezdtek izgalmas komlókkal készülő új felfogású sörökkel is foglalkozni.

Kata nemrég elvégezte a Corvinus (ma már Szent István) Egyetem sörmester-szakát, és a frissen szerzett tudást igyekszik a főzdében is kamatoztatni. Sok frissen az iskolapadból kikerült sörmester örülne, ha ilyen "játszótere" volna, mint neki, Elmondása szerint, mint ifjú, szőke, diplomás fiatal anyukának volt néhány szelíd "csörtéje" a főzde tapasztalt, idős alkalmazottjával, aki gyakorlatban tanulta meg a sörfőzést, és néha csak a fejét csóválta a sok újdonság láttán. Néha meg - amolyan székelyes habitussal - nem szólt semmit, csak dünnyögött a bajsza alá, így Katának a saját "bőrén" kellett megtapasztalnia, hogy a friss diploma nem mindig ér fel 20 év tapasztalattal. De saját kárán tanul a bölcs!

189.JPG

Amikor Kata körbevezetett a sörfőzdén, Attila elegánsan "lelépett" és enyhe froclizással csak annyit mondott, hogy na most jönnek az amiláz-enzimek, meg az alfasavak, de a vezetés profi volt, szakszerű és pont annyi részletbe ment csak bele, hogy a társaság laikusabb részének is izgalmas volt. Maga a főzde a raktárból, roppantóból, a főzőházból és persze a kézi-palackozóból áll, ahol három gyermekük is kiveszi a részét a munkából. Nem zsákokat pakolnak persze, hanem a visszahozott üvegekről szedik le fertőtlenítés előtt a címkéket és környezettudatosan meg is tartják a hibátlan darabokat. Ebből lesz a zsebpénz, és részt is vesznek így a család munkájában, ami nagyon fontos szemlélet. És még ott a 10-11 fokos erjesztő és a 2-4 fokos ászkoló, melyek teremhűtésűek, - de jó ide bejönni a 30 fokos tűző napról! - amelyek a mai ún. köpenyhűtésű, számítógéppel vezérelt erjesztőtartályok mellett elavultnak tűnnek, de Kata azt mondta, hogy mostani csehországi túrájukon több új építésű főzdében is találkozott ezzel az - ósdinak tűnő - technológiával, és a csehek azt mondták, hogy sokkal jobbak a tapasztalataik az ilyen típusú érleléssel a láger söröknél. Persze különböző hőfokú érlelés így nem lehetséges, de a lehetőségekből a maximumot kihozzák.

A Szeplőtelen még mindig hagyományos, de már egy cseh szűretlen söröket idéző, nagyszerű, gazdag ízű láger, és nem hiányozhat a kínálatból a kis narancshéjjal bolondított, bajor stílusban készülő, kiváló felső erjesztésű búzasör, a 2ecundu2 sem. Baksörük a 7%-os Söröstyén már egy komolyabb fajsúlyú sör, de izgalmas darabok az újvilági komlóval való főzetek is, például a tavaly nyáron a Főzdefeszten debütált, az alap világost Amarillo-komlóval ötvöző Amarilla nővérke, De ott a Citrával, Tettnangerrel és Herbsbrücker komlóval bolondított igazi nagyágyú az Illuminátor, ami egy 15,8-as Balling fokú Hoplager. Egy gyönyörű száraz, tiszta citromos, citromolajos illatú sör, amiben a 7,2%-os alkohol nem tolakodó, a maláta csak megtámogatja a tiszta, száraz és karakteres komlós keserűséget. Remek sör!

kapu6.jpg

A Kapucinus a fesztiválokon is széles népszerűségnek örvend, amit fokoz a kedves, szívből jövő és ellenállhatatlan vendéglátás. Barátok, ismerősök, rajongók és viszonteladók is egymásnak adják a kilincset a mecseki falucska főutcáján. Az ilyen kapcsolatokból sörök is születnek. A tihanyi Legendás Ház felkérésére megalkották tihanyi levendulával "hidegkomlózott" sörüket a Lavender-t. A sör első blikkre kicsit "wc-illatosítós", lévén a friss levendula nagyon intenzív, visszafogottabb levendulával nekem izgalmasabb és komplexebb volna, de Kata azt mondta, hogy a megrendelő több verzióból ezt az intenzítású sört választotta, így ezt főzték le. Ám a nagyon tömény levendula-illat hamar elillan és akkor már a sör többi erénye is előbukkan. Egy kis ráhangolódás után már nekem is bejött, de ez sosem lesz az a sör, amiből korsószám vedel az ember, bár a Legendás Ház üzemeltetői szerint, akikkel szintén összefutottunk a főzdében, a közönségnek nagyon bejön.

obudafoto_4.JPG

Vannak azonban olyan sörök, amikor a megrendelő igénye és a sörfőző ízlése összevágnak. A  2015. évi, Evangélikus Egyház által szervezett Lutherfesztre készített sör, a Frau Luther, éppen ilyen. Ez Kata, az alkotó egyik és az én személyes nagy kedvencem a főzdétől. Egy Cascade-del hidegkomlózott vörös hopláger, mely a karamell-malátától és a festőmalátától sötétvörös színű, telt 12,8 Balling fokú zamatos lagersör, melyet a Cascade fanyar grapefruitos aromái, gyantás utóíze ropogós, telt sörré varázsolnak. Kata otthon van a német nyelvben, lévén Berlinbe járt iskolába, (ahol Erich Honeckernek az unokája is osztálytársa volt, úgyhogy kicsit disszonáns érzelmekkel élte meg a rendszerváltást a néhai NDK-ban, de ez egy másik történet.) Sokat olvasott Luther feleségéről, Katharina von Bora-ról, aki kiugrott apáca volt, és a kolostorban tanult meg sört főzni. Felesége sörét Luther nagyon szerette, sőt fennmaradt, hogy mikor távol volt otthonától, kérte Katharinát, küldjön neki olyan gyakran egy palack saját sört, amikor csak tud. Kata, bár nem hagyományos sört főzött, de a Frau Luther-sör méltó a nevét viselő kivételes asszonyhoz, aki az egyházalapító Luther háztartását is olyan gondosan vezette.253.JPG

A legtöbb vidéki házban akad házi pálinka is. Egy sörfőzdében azonban nem gyümölcsből készül az sem. A Kapucinus remek sörpárlatát már a Budavári Feszten is megkóstoltam, de vendégeskedésünk közben Attila és Kata előhúzott megint valami izgalmasat, mert egy különleges palack került felbontásra, ami az "átlagosnál" zamatosabb ízű és gyümölcsösebb illatú volt. De még ezzel sem volt vége a ritkaságoknak.

Míg gyermekeink önfeledten játszottak, addig előkerült a pince mélyéről még egy újabb különlegesség. Történt, hogy korábban egy falubeli bácsi talált a pincéjében egy kb. 8 éves Kapucinus Barnát, valahol a "hetedik lépcső" alatt, és elhozta, ha van kedvük bontsák ki, bár már túl van a szavatossági időn - pár évvel. Az amúgy jó kis barna lágerből az évek során egy csodás portóis, gyümölcsös, hordós illatú gyöngyszem vált, amit egyszerűen alig bírtam letenni, sajnos csak egy palack maradt már, így a kisebb társaság kedvéért a "házi csap"-ra felrakott Szeplőtelen-nel vigasztalódtunk. Ebből is látszik, hogy egy jól elkészített, helyesen tárolt sör nemhogy egy, de sok éven át kitart, és nem romlik meg.

És hogy visszacsatoljak a felütésben megfogalmazott gondolatokra, a Kapucinus Sörfőzde nem high-tech, nem is a zajos marketing és a modern, punkos grafikájú címkedizájn miatt emlékezetes annyira, hanem a kedves vendéglátás, a tulajdonosok Kata és Attila közvetlensége, vendégszeretete, hitelessége és szakmai tudása adja a precízen elkészített, zamatos sörökhöz azt a pluszt, amitől mindenkinek a kedvencévé válhat. És akkor a címet is magyarázva, a Kapucinus olyan főzde, ahol minden sörszerető igazán otthon érezheti magát, élvezve a társaságot, a jó söröket és a mozgalmas napokat, vagy éppen a nyugodt békességet.

Ezúton is hálásan köszönjük a vendéglátást és az önfeledt órákat!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar búza komló láger kapucinus kisüzemi

Kraft - Genezis Kőbányán

2016.08.20. 09:37 :: IPAfai Pap

Kőbányán tegnap új időszámítás kezdődött a hazai söréletben. Az Első Kraft Sörfesztivál nem csak arról szólt, hogy remek főzdék jobbnál jobb söreit kóstolhattuk, hanem egy régi-új üzenet is megfogalmazódott. Ez az üzenet pedig az eredeti kézműves-filozófia üzenete, csak "sörnyelvújítás" után, hogy nem tömegtermékeket, nem a sör illúzióját akarjuk előállítani, hanem jó alapanyagból, értékes sört akarunk értő közönségnek átadni, és megvan hozzá az egyre tökéletesedő technikai hátterünk, a szaktudásunk, de a szellemünk és a szívünk is. Ezzel nem a többi hasonló felfogású - ezen a fesztiválon nem részt vevő - főzdének üzentek, hanem újrafogalmaztak a hazai sör-felvilágosodás 5 évvel ezelőtti gondolatait, és egy magasabb szintről szeretnék újrakezdeni.

A fesztiválon meglátogattam mind a négy főzdét az M47 Parkban (M47 = Maglódi út 47.), és úgy éreztem magam, mintha egy művész-szigeten négy remek festő vászna mögött állnék, akik ugyanazt a témát festik teljesen különböző ecsetkezeléssel, mégis hasonló felfogásban. A Mad Scientist sörfőzés-technikai, mikrobiológiai tökéletességre törekvő precizitása, a Monyo mesterszakácsokra jellemző nagyívű receptjei, amikben a kis pluszok adják az élményt. Megismerhettem a Hop Top főzde (akikhez Reczer Gábor is csatlakozott) egyedi felfogását (a négyes közül ők saját tervezésű, gőzzel dolgozó eszközökön dolgoznak, a végletekig biztosítva a tökéletes technikai hátteret a sörfőzéshez), a Horizont tudatos filozófiája és közérthetősége mind azt sugallják, hogy egy irányban haladnak. A főzdéket körbejárva láthattuk, hogy ideális a hely arra, hogy ha fejlődnek, van lehetőség bővíteni az erjesztőkapacitást, a főzőházat és folyamatosan megújulhatnak technológiailag is.

Mint minden "művésztelepen", így itt is vannak vendégek, akik egyetértenek az irányokkal és igyekeznek hasonló alkotásokat letenni a műélvezők elé. A Rothbeer-t és a Távoli Galaxist mindenki ismeri, a Balkezes, akik a Hopsterrel és a Greyjoy-jal (lásd az untapped éllistát) megmutatták, hogy ott a helyük a legjobbak között, és a külföldi vendégművész az Alltech volt, akik a már ismert Kentucky Ale mellett egy új brandet, az Írországban megvásárolt The Foxes Rock főzde söreit - köztük egy unikumnak számító 4,5%-os Stout-ot is, melyet a Guinness egyik volt termékfejlesztő sörfőzője alkotott meg - elhozták.

Sajnos - ahogy ez már fesztiválokon lenni szokott, a sok ismerős és még több sörmegálló miatt - az Uradalmi Sörfőzdéig nem jutottam el, de rengeteg dolgot kóstoltam, és persze sokadmagammal betekinthettem néhány műhelytitokba is. Mindent ajánlok, de - a teljesség igénye nélkül - néhány emlékezetes momentumot azért visszaidézek. A Mad Scientist Limerickje, amit Németh Grabovszky Gábor sörkoktél felelős felturbózott egy kis mandulával, tárkonnyal és szellem chilivel, egészen különleges élmény, a Monyó Black Alligator és a könnyed Summer Syndrome, a Hop Top Foreign Extra Stout-ja, a Balkezes Hopster, ami nekem most a Greyjoynál is jobban bejött. És persze sikerült tartályból is kóstolnunk. A legizgalmasabb ezek között a még nagyon fiatalon az erjesztőben csücsülő, de már most is kerek és sokat ígérő Mad Scientist Quadrupel volt, ami a tél egyik sztársöre lehet.

És mindenhol tervek, jövőbe néző gondolkodásmód, a szakma és a sör szeretetének visszacsillogása, és remek bensőséges hangulat. A sörjövő elkezdődött, legyetek a részesei!

2 komment

Címkék: kraft horizont balkezes sörfesztivál róthzoli Monyó hoptop

A Kraft legyen Veled - Kőbányai sörfeszt másképp

2016.08.17. 19:17 :: IPAfai Pap

2014-ben a Craft Bier Fest Wien-ről elmélkedve sóhajtottam föl , hogy kellene már Budapestnek is egy hasonló fesztivál. Ezt a hangulatot a Főzdefeszt csak részben teljesítette be. Nem a Főzdefeszt koncepciójával van a baj, csak ők a popularitást választották a meghittebb, kicsit szakmaibb "fedett pályás" kóstolással szemben, amiben a borosok már jóval előrébb járnak (Borjour, Vince stb.).

Aztán most nyáron megtörni látszik a jég. A magyar "sör-őshazában" Kőbányán, a volt Dreher illetve a világháború utántól itt székelő néhai Globus Konzervgyár gyártócsarnokaiban, autentikus környezetben valami változni látszik. A már ott székelő Monyo mellé gyors ütemben felzárkózó, idén megnyitott Mad Scientist és a két újdonatúj főzde, a saját arculattal és remek koncepcióval, de főzdével idáig nem rendelkező Horizont illetve a Hop Top Brewery. Ez pedig az Első Kraft sörfesztivál, természetesen hagyományteremtő jelleggel...

Vendégeik nem Kőbányán főznek, de a meghirdetett Kraft-filozófiához jól kapcsolhatóak (és persze személyi "összefonódások" is vannak - "mindnyájunk" sörfőzője Németh Anti...), és jelen is lesznek a feszten a Hedon, a Rothbeer, a Balkezes - a számomra is még ismeretlen, mert ezt már képtelenség idővel és pénzzel követni - Uradalmi Sörmanufaktúra és a külföldi művészvendég, a Kentucky Ale, akiket az Alltech-versenyek kapcsán már ismerhetünk.

obuda1foto_2.JPG

Szóval adott a hazai kisüzemi sörfőzés egy elég komoly szakmai nívót és remek marketinget is felvonultató csapata, akik összedugták a fejüket, és ott kezdték, hogy igyekeztek már a hazai terminológiát (az elcsépelt kézműves jelzőt egy jól irányzott mozdulattal a szemétre hajították) is megújítani - erről lásd a Fenékig és a Mese habbal részletekbe menő elemzéseit - és végre összedobtak egy nagyon profinak ígérkező sörfesztivált egy üzenetnek is beillő helyszínen.

obuda1foto_3.JPG

A helyszínre a szervezők fesztiválbuszt is szerveztek és nem csak oda, hanem kényelmesen elfáradva vissza is lehet jutni a város közepébe (Blaha), és persze gondoltak a nem magukat szétcsapni, hanem minél több sört megkóstolni igyekvőkre is. Az árak 0,2 l - 400 Ft és 0,4 l - 800 Ft lesznek, ami teljesen átlagos ebben a sör-milliőben és a belépő és a pohár ügyében is pénztárcabarát megoldást eszeltek ki, miszerint "-Belépés: a fesztivál látogatása mindenki számára ingyenes. A fesztiválon lehetőség lesz néhány főzdénél a saját logós pohár megvásárlására, azonban ez nem kötelező. Ha szeretnéd a kedvenc korsódból kóstolgatni a söreinket, akkor hozd magaddal nyugodtan. Ha már unod, hogy az összes fesztiválról van egy poharad, amivel nem tudsz mit kezdeni, azt is megértjük, tehát csapolunk műanyagba is." Ennivaló is lesz, BBQ és Burger, de hogy ki hozza, azt nem tudni egyelőre.

horizonthubrissummerale_1.JPG

 

Szóval szakmailag megalapozott lazasággal készülhetünk a hétvégére, ahol a dunaparti pukkantgatós népbutító tömegnyomor helyett minden lehetőség adott a kulturált gasztronómiai kikapcsolódásra.

Irány tehát 19-20-án Kőbánya és az Első Kraft Sörfesztivál! Ahol a "Kraft durch Freude" egészen új értelmet nyer!

Szólj hozzá!

Címkék: kőbánya kraft horizont sörfesztivál Monyó madscientist

Holnap van a sör világnapja - 2016. augusztus 5.

2016.08.04. 19:30 :: IPAfai Pap

Rohanó világunkban már szinte mindennek van világnapja, sőt naponta ízlés, vallási, nemi faji és egyéb hovatartozás szerint többféle ünnepet is ülhetünk. Hát hogy is maradhatna ki ebből pont a sör!

A 2007-ben, Santa Cruzban (California) alapított helyi sörnapot egyre többen átvették és ma már 6 kontinensen ünneplik az augusztus első péntekjére eső Sör Világnapot a sörbarátok. Az eseménynek természetesen FB oldala is van és egy újabb remek alkalom, hogy koccinthasson mindenki, és a kocsmák, bárok, pubok remekül célzott marketingakciókkal vonzhassák be a szomjúhozó vendégkört.

Akár bedőlünk a ránk erőltetett konzumőrületnek, akár csak ürügyet keresünk egy közös haveri találkozóra, köszöntsük egy finom sörrel a sörnapot.

Hogy egy kicsit aktualizáljuk az idei alkalmat, a Sör mi több holnap izgalmas sörös gasztronómiai felhívást fog bejelenteni, mellyel remélem, egy kicsit fellendül a hazai sörgasztronómiai kultúra. Részletek hamarosan, addig is teraszon, pincében, kertben, nappaliban, ágyban párnák közt igyatok egy finom sört!

Egészségetekre!

golemmr60hops.JPG

1 komment

Címkék: sörtörténet

Soproni A.P.A.

2016.07.29. 11:59 :: -kk-

13697276_1191914847519920_2433413311024830343_n.jpg

(Kép forrása: A Grund Facebook)

Minthogy a reguláris Sörbúvár-szerző kollégák egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni az eseményen, engem ért a megtisztelő lehetőség, hogy jelen legyek az Akácfa utcai Lieblingben, amikor bemutatkozik az Első, Most Már Abszolút Craftbeer Fogalmak Szerinti Nagyüzemi Magyar Sör bemutatóján. (Legalábbis amikor megérkeztem, még ezt gondoltam.)

13 komment · 1 trackback

Címkék: soproni

Multik új utakon - Sörreakció

2016.07.20. 12:29 :: IPAfai Pap

Már többször leírtam, hogy az elmúlt években a nagy gyártók is elkezdtek odafigyelni a "sörforradalom" rezdüléseire - több-kevesebb sikerrel ezt már a fogyasztók is tapasztalták. Gondoljunk a Dreher Hidegkomlós-ra, vagy korábbról a Heineken kétféle mód ízesített Soproni Démonjára. Bár a legtöbbször még mindig leragadnak a csomagolás csillogóbbá tételénél, az akciós százalékok villogtatásánál, de az idei Budavári Fesztiválon már mindhárom nagy gyártó (Heineken-Sopron; Dreher-Kőbánya; Borsodi-Bőcs) előrukkolt olyan hívószavakkal, ami eddig nem szerepelt a multi-frazeológiában. Ezek a hívószavak persze a kézműves-kisüzemi sörfőzdék és a felemelkedőben lévő sörgasztronómia eszköztárából táplálkoznak, de látszik, hogy a piac egyre inkább változik, és ezekben a gyárakban is a sörkészítés lüktető ütőerén tartják a managerek a kezüket, hogy ezzel a gyönyörűbe szabott képzavarral fejezzem be a felütést.

Kezdjük a Dreherrel! A Dreher idén egy magas aduval, a Pilsner Urquellel, annak is a tankos változatával indította a "partit", és úgy tűnik, a leosztás nagyon kedvez nekik. A tankos pilzeni bombasiker minden kis és nagy fesztiválon, még a Főzdefeszt nagyüzemiek elől igencsak zárt kapui is megnyíltak a PU-tankok előtt, és bevallom, az utóbbi időben én is nagyobb bizalommal veszem a dobozos pilzenit, mert a korábban tapasztalt bántó diacetil-szag és íz eltűnt belőle, és - persze a tankovna sokkal zamatosabb, mivel pasztőrözetlen - ha nem is a csúcs cseh sör, de mostanában korrekt és jó minőség. A cseh vonalat erősítve a Dreher is - mivel a Staropramen Dark és Granat nagyon sikeres - tartósan importálja a Kozel Cerny-t, a velkopopoviceiek könnyű cseh barnáját, ami ellentétben a kőbányai licencben gyártott világos Kozellel már egy vállalható sör. Kőbányának bejött a cseh vonal, de sajnos azt veszem észre, hogy a korábban kifejezetten jó sörük, a Dreher Bak receptjén tovább butított a gyár. Érzésem szerint - ugyanúgy, ahogy a Staropramen Dark magyar változatán érződik - változtattak a karamellmaláta-festőmaláta arányokon, (ez csak az én érzésem ezek szerint - lásd kommentek) hogy a szín maradjon, de sajnos ez az íz, a harmónia és a teltség rovására ment, csakúgy, mint a bőcsieknél.

A cseh ütőkártyát a Borsodi is kihasználja , hiszen a Stella Artois helyett egyértelműen a Staropramen-sörcsalád 4 darabját (Svetly, Dark, Granat, Unfiltered) helyezték a kommunikáció középpontjába. A világos és a Dark már helyi gyártású - és ez sajnos a minőségen is érződik -  de a Granattal és az Unfiltered-vel (ami nem azonos a régebben a gyári sörözőben kapható szenzációs szűretlen világossal, - pedig ők is terelhették volna erre a fejlődés vonalát - hanem egy belga búzás ízesítésű nőiesebb darab, ami amúgy egész kellemes frissítő) az iható kategóriában marad. A Staropramen-vonallal "vállvetve", a sörgasztronómia szele által megérintve a cseh kolbász-vonalat húzta elő a bőcsi vezetés, de azóta próbálnak finomítani, ami részben jó irány, mert beemeli a sört egy tágabb, igényesebb gasztronómiai körbe, más részről viszont egy kicsit unalmas, mert ha már cseh és tradíció, egy pár egyszerű ötlettel tovább gondolható lett volna az egész irány. Hermelin, sörsajt, mustár-főtt csülök, ne adj' isten knédli és sörgulyás elfért volna a kolbász-mustár mellett, bár a Borsodi többször támogatott már szakácskönyvet, de a sörhöz készült ételekben még nem annyira erősek. Ugyan multis darabos tempóban, de a három nagy közül elsőként mégiscsak a Borsodi emelte a (cseh) sört gasztronómiai kontextusba. Emellett továbbra is csak náluk található a belga vonalba belépő-kategóriát jelentő "apátsági" Leffe Blonde, a Leffe Brune és a sűrítménnyel ízesített, de azért lambic BelleVue Kriek, valamint a kategória-teremtő belga búza Hoegarden Wit.

A Heinekennél a top-management egy harmadik iránynak szavazott bizalmat. A budavári fesztre a boltban is kapható sima Soproni mellé lefőztek a főzőmestereik egy-egy erősebben komlózott hopláger-szerű, egy 6%-os belga ale-ek felé mutató és egy angol ale-k felé irányuló sört is. Ehhez hasonlót már Csehországban a Krusovicénél is csinált a konszern, ott egy fúziós láger-ale a Fifty-fifty, és egy chilis ízesítésű Krusovice Dark is készült, amit a budapesti Heineken-főhadiszálláson volt szerencsém kóstolni-kóstoltatni egy dolgozóknak tartott előadás keretében. Persze ezt már láttuk a Drehernél is, akik az augusztusi Dreher-fesztre szoktak kísérleti mennyiségeket lefőzni és tesztelni a közönséget, milyen visszajelzések érkeznek. (Így készült a Hidegkomlós is). Hogy aztán lesz-e valami újdonság a közepes Frissen Csapolt Soproni után, azt nem tudni. A soproni sörgyár sem nézhette tétlenül a cseh sörök elképesztő divatját, és az addig szürke-importos Krusovice Imperial, Krusovice Dark sörök helyére a 10-es Krusovice világost és a jelenleg a 3 nagy cseh barnája (Kozel Cerny, Staropramen Dark, Krusovice Dark) közül a - szerintem -  legjobb minőségű Kruso Darkot is importálják, és ez egyből azt is eredményezte, hogy az addig 350-400 Ft körüli Krusovice sörök most már a sörfogyasztó-lélektani 200 Ft körül kaphatóak.

Léjtest nyúz: Ezt nem gondoltam volna, hogy ilyen aktuális, imént jött a meghívó, a Soproni APA sajtóbemutatója már a jövő héten, úgyhogy küszöbön áll egy új nagyüzemi sör, mert mint tudjuk a jövő már a Heinekennél is elkezdődött... :)

Összefoglalva a fentieket, azt láthatjuk, hogy a sörgyári vezetőség mindenhol árgus szemmel figyeli a folyamatokat, de még mindig nagyon óvatos lépéseket mernek csak megtenni, és a biztonsági cseh sörös vonalat erőltetik. Míg lengyel területen - persze az jóval nagyobb piac - a nagy sörgyárak is már komoly Craftbeer-jellegű szortimenttel rendelkeznek (Zywiecz APA, Saison, Märzen, Bock, Porter), addig Magyarországon továbbra is annak örülhetünk, hogy ha a kukorica nem kerül bele a sörbe. A reklámokban a hagyományos vonal (foci, pasis dolgok - kocsma, horgászat stb. - megjelenik egyfajta újabb hangvétel, ami a minőségi alapanyagokra, komló, maláta illetve a Staropramennél a gasztronómiára is hivatkozik, ami jó jel, mert ezek szerint a piackutatók is észlelték, hogy a kisüzemi sörök elterjedésével a fogyasztók is ismernek pár gyártási eljárást, alapvető fogalmakkal tisztában vannak, és ennek a fogyasztói körnek már más módon, mást kell üzenni a termék reklámjával. A három nagynak meg nem csak egymásra és a kisüzemekre kell figyelnie, hanem a középméretű negyedik piaci szereplőre, az osztrák Ottakringer-család tulajdonában lévő Pécsi Sörgyárra is, akik nemrégen sajátosan helykereső, a szokottnál agresszív hangvételű marketingbe kezdtek, ami pont a nagyok húzónevei (Dreher, Soproni) ellen irányul - "Lássuk be, a világ nincs tele optimizmussal és nem is annyi, amennyit bele töltesz, csak egyszerűen a SÖR az SÖR!". és már ők is étel mellé kínálják a Szalon Barnát, ami azért az 5,8%-os alkohol mellé még mindig kínál egy kis aszkorbinsavat is összetevőként, akár a világos társa, ami azért nem a legjobb ajánló. Ugyanígy a Csíki Sör is "kétfrontos támadást" indított a hazai fogyasztók kegyeiért, ami egy részről a nagy hazai gyárak termelési struktúrájának lejáratásán, másrészről a kisüzemi sörfőzdék vívmányainak elbitorlásán alapul. Ez a fajta hangulatkeltés és kézműves kivagyiskodás nem csupán erkölcsi szempontból megkérdőjelezhető, de kifejezetten káros is, hisz a sör általános megítélésén is ront, és elfordít(hat)ja a fogyasztókat.

Nehéz piaci környezetben, ár-érzékeny (és nem minőség-érzékeny) fogyasztókkal megáldva lassú emelkedést mutat a hazai sörpiac, aminek még mindig a 92%-át (+4% a pécsi) adja a nagy gyárak termelése. Hogy egy ilyen vásárlói környezetben mikor kerül sor komolyabb minőségi váltásra, ami nem csak a csilivili csomagolást, hanem az beltartalmat is komolyabban érinti nem tudni. Kapacitás, szakemberek, innovációs ötletek vannak és lesznek, de a pénzügyi vezetés ebben a szegmensben is csak számokat lát, ami megköti a kezeket és a szárnyaló fogyasztói vágyainkat továbbra is a földön tartja, hogy olyan színvonalas magyar nagyüzemi sört tölthessünk a poharunkba, mint mondjuk 80-100 éve...

22 komment

Címkék: magyar borsodi heineken dreher

Sörös interjú a határon túlról - Erdélyi Napló

2016.07.15. 22:21 :: IPAfai Pap

Nem is olyan rég jelent meg az Erdélyi Napló internetes "hasábjain" egy interjú a hazai sörkultúráról, a Sörbúvárról, Csíki Sörről és a "hőskorról" is beszélgettünk Borbély Zsolt barátommal:

– Mikor kezdtél a sörök iránt érdeklődni és mikor vetted észre, hogy a sör nem azonos azzal a nagyipari arctalan tucattermékkel, amellyel a multinacionális cégek elárasztják a világot?– Az első nagy találkozás a sörrel legtöbbünknek, így nekem is Prága, ami a főiskolás évekre nyúlik vissza. Ekkor még a hangulatot, az együttlétet jelentette a sör, bár magyar–történelem szakosokként már hozzákapcsoltunk irodalmat (Hrabal) és történelmet is, és persze „szakirodalommal” a kezünkben, a prágai sörkalauz alapján jártuk be a kultuszhelyeket, a „Pinkas”-t, az „u Tomasu”-t, az „u Fleku”-t vagy az „u Medvidku”-t. A második, már érettebb rácsodálkozásom a sörre egy kölni kiránduláshoz kötődött, ahol a sokféle Kölsch (Früh vagy a Päffgen) mellett betévedtünk a Biermuseumba és – többek között – egy Magnum-palackos, kék címkés Chimay-t is ittunk, ami alapvetően megváltoztatta a sörről alkotott addigi gondolkodásunkat. A sör és a gasztronómia összekapcsolódásának gondolati csírája is talán itt fogant meg bennünk, amikor elstoppoltunk Maastrichtba és a helyi fűszeresnél vettünk két friss zsemlét, egy-egy háromszög Brie-t és egy-egy palack Duvelt, amit jóízűen elfogyasztottunk a Maas partján a szeptemberi napsütésben. Azután sorra jöttek az angol és skót élmények.

(a többit az Erdélyi Naplóban elolvashatjátok - ----->)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kisüzemi

Ingyen sör - Ingolstadt

2016.07.08. 14:48 :: IPAfai Pap

Ingyen sör folyik a kútból

minden hónap második szombatján a Reinheitsgebot 500 éves évfordulója tiszteletére. Ingolstadt városa és két főzde a Herrnbräu és a Nordbräu jóvoltából 40 liter sör folyik a frissen felavatott kútból. Ingyen Audi nem jár mellé és vélhetően az élelmes helyiek fogják meginni, de jó kis reklámfogás, az már biztos.

 

Szólj hozzá!

Címkék: német sörkultúra

Borosok és sörösök - Etyeki Gasztrofórum Botpusztán

2016.07.07. 11:45 :: IPAfai Pap

Az utóbbi időben egyre több borásszal találkozom, akik élénken érdeklődnek a sörök iránt, így külön örültem, amikor Radányi Orsi (Etyeki Sörmanufaktúra) meghívott, hogy vegyek részt az aktuális Etyeki Gasztrofórumon, amit a helyi borászok és helyi kézműves boltok szerveznek, hogy egymásnak bemutassák a tevékenységüket. Ezúttal azonban Bodnár Attila, a Kézműves Pogácsa termékei mellett nem borász, hanem "sörész" mutatkozott be, hiszen az etyeki sörfőzde botpusztai székhelyén kerül sor az eseményre.

e1.jpg

A labanc sógoroknak már nagyon megy az ilyen regionális összefogás, gondoljunk csak a Wachau vagy Burgenland bortermelőire vagy a stájer vendéglátók összefogására. Az utóbbi időben azonban szerencsére egyre inkább tapasztalható összefogás Magyarországon is, gondoljunk a somlói, villányi, tokaji (és még több más borvidék) borászainak együttes megjelenésére, az egységes régiós arculat kialakítására irányuló törekvésekre. Etyeken is megjelent már korábban ilyen szándék - Etyeki Piknik, - és az ilyen alkalmak, mint ez az évi 3-4-szer megrendezett fórum, erősítik az összetartozást és megelőlegeznek sok közös tevékenységet.

Orsi körbevezette a társaságot a főzdében, és a csapon lévő Etyeki Bitter Ale és Pale Ale mellett tartályból kóstoltuk meg a teljes főzdei szortimentet. A borászok nagyon érdeklődők voltak, és nagyon tetszett nekik a főzde, és persze irigykedve példálóztak, milyen jó a sörfőzdének, hisz ő csaknem havonta kísérletezhet egy-egy főzettel, míg a borászoknak csak egy esélye van évente...

e4.JPG

A korábbi palackos etyeki kóstoláshoz képest az igazán komoly meglepetés a Blonde volt, ami március óta nagyon gyönyörűen összeérett és - Kiss Hopfanatoc Tomi BeerLak-jához hasonlóan - igazi jó kis angolos ivősörré lépett elő, amiben van egy kis kellemes belga élesztős plusz. Az IPA-ban is már vannak új jegyek a hidegkomlózás miatt, de még mindig nem elég karakteres. A Pilzeni - bár a nemes komlós karakter jobban előjön belőle - kicsit édeskés és nem hozza a várt száraz kesernyés ízvilágot a maláta mellett. Voltam annyira szemtelen, hogy - a főzdefeszti ismerkedés után - az Etyeken bérfőzött Kőszegi Sört is megkóstoltam tartályból. Bár a bécsi ászok szín és ízvilágát továbbra sem éri el a sör, de a főzde saját pilzenijénél egy sokkal kellemesebb, nagyon friss, amolyan "házisörös" ízvilágú sör, amit kis receptváltoztatással egy kellemes Oktoberfestbier-ré vagy egy karakteresebb sötét lágerré lehetne formálni.

e5.jpg

A kedvencem azonban továbbra is Pale Ale, ami most virágosabb illatú és sütisebb, kekszesebb, valamint a Porter, ami viszont a kapott palackból kóstolva komlósabb és észteresebb volt a korábbihoz képest, de hozta a remek habkoronával járó megjelenést és a várt kávés, száraz elegáns ízeket.

Az etyeki főzde megerősítette magát a hazai sörtérképen, és megszilárdultak az irányok, azonban nekik is ügyelni kell az folyamatos és egyforma minőségre, és törekedni a receptek javítására csiszolgatására.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar etyeki kisüzemi

A humorban nem ismerünk tréfát. Hát a sörben? - Graphisoft: ArchiCAD 19

2016.07.01. 20:53 :: IPAfai Pap

Tavaly elkészült egy különleges Építész sör az Élesztő és a Hübris közreműködésében, amely még a 15. Építészeti Biennálén is szerepelt. Azonban az építészet és a sör nemcsak a magyar alkotókat, hanem a sörhöz a mindennapokban jóval közelebb álló cseheket is megihlette.

graphi2.JPG

Boldi barátom nemrég kezdte meg a munkát a Graphisoftnál, akik magyar alapítású cégként jelen vannak az egész világon tervezőszoftvereikkel. Ő hívott fel, nem érdekelne-e egy speciális cseh sör, engem meg naná, hogy izgalomba hozott egy új darab, úgyhogy örömmel vettem át tőle a csomagot.

graphi3.jpg

A csomag azonban nem egy szokványos díszdoboz, hanem a Graphisoft legújabb tervezési szoftverét, az Archicad 19-et "hekkelte" meg a cseh viszonteladó cég vezetője. A szokványos szoftverpakkung CD és leírás helyett ugyanis 3 palack jóféle cseh pilzenit kap kézbe a szerencsés üzleti partner. A címkén meg szellemes utalások találhatóak a vállalati belső szakzsargon egyes unos-untig ismételgetett marketinges hívószavaira. Ilyen például a BIM, ami graphisoft nyelven Building Information Modeling-et jelent, csehsörösen viszont Beer In the Mouth-ot, azaz "sör a szájban-t jelent. A címke felirata tehát valami olyasmi, hogy BIM jako kren, azaz a sör a szájban olyan, mint a torma.

De hagyjuk is a céges poénok túlmagyarázását és lássuk, milyen sört rittyentett nekünk a cseh Graphisoft-dealer! Jellegzetes és finom cseh komlóillat csapja meg az orrom, és egy igen tisztességes, gazdag malátás, enyhén mézes édes kíséri. Mellé zárkózik föl a nagyon kellemes savanykás, sóskás zöldségesség és kis citrusosság. Klasszikus, jó házból való cseh pilzeni, amiből nem sajnálták a matériát. A szín is szép óarany, és a hab, ha nem is egekig érő, de elég tisztességes és paplanos hatású. De milyen az íze, mert az előjelek jók?

Az 5,3% alkoholtartalom arra utalt, amit a magyar kisüzemi pilzeniknél már megtapasztaltunk, hogy egy kisüzemben főzött igazán malátás darabnál nem mindig tudják a kisüzemi technológiákkal a 4,0-4,4% körüli, könnyű cseh pilzenit prezentálni, hanem egy erősebb darab készül, amely sűrűbb, de azért fejbe is találja a fogyasztót, ha túl sokat önt le a torkán. Van az első kortyokban egy egész halvány alkoholos melegség, de aztán ez elsimul és átadja a teret a kifejezetten kellemes cseh sörös íz-játéknak, ami a mézes, gabonás maláta és a zöldséges, enyhén csípősen fűszeres komló harca a nyelvünkön és a garatunkban. Kerek, elég krémes korty és tormás, spenótos, majd száraz komlós utóíz.

graphi1.jpg

Igazi jó falatozós darab. Rittyentettem is gyorsan egy kis kencét, krémsajtból, osztrák sörös mustárból, és ecetes reszelt tomából, ami jól ment szinte bármilyen egyszerűbb felvágott alá-mellé. Természetesen a sör komlózásának kellemes csípőssége és a torma krémsajttal szelídített és hegyes erős paprikával újrahangolt harapóssága csengett össze a legjobban, a malátás ízek mellé szépen simult a krémsajt és az umamis-sós ízű mortadella és sonka.

Ha a cseh műszaki rajzolók és tervező mérnökök is ilyen vidám hangulatban rajzolgatnak, kreatív házak fognak készülni szerte a világon. Persze egy absztinens statikussal azért majd át kell nézetni a tervrajzokat...

Szólj hozzá!

Címkék: cseh pilseni kisüzemi

Craft Beert üvegből???? Nooormális? - Közvéleménykutatás

2016.06.24. 12:36 :: IPAfai Pap

A beerselection.hu-n , ahol a sörkereskedés pályázatára érkezett be pár kép, a Hara Punk Papap O'Hara-t (6,5%-os erős Porter) egy fiatal, napszemüveges lány a fűben ülve ÜVEGBŐL kortyolja.

papapuvegbol.jpg

Pável kolléga elég vehemensen felháborodott, hogy jó irány-e egy ilyen sört, meg úgy általában a kisüzemi-kézműves söröket üvegből inni.

monyorabbitimg_9238.JPG

Részemről azt gondolom, hogy a sört a megfelelő pohárból fogyasszuk- ha lehet, mert tiszteljük meg ezzel magát az italt és a készítőit, de kíváncsi volnék a T. Sörolvasóközönségnek ugyanerről mi volna a véleménye.

 

9 komment

Címkék: sörkultúra

Főzdefeszt 11. - Láger-lista avagy mit üzen a kisüzem...

2016.06.10. 11:26 :: IPAfai Pap

Amikor Bart Daniék kijöttek az aktuális Főzdefeszt-szlogennel - Return of the Lager - természetesen a SW EP VI-ra hajazva a plakáttal - akkor első körben azt gondoltam, hogy a kisüzemi láger egy zsákutca, főleg Magyarországon, ahol nagyon ár-érzékenyek a fogyasztók, és kisüzemi lágert olcsón, jó minőségben lehetetlen előállítani. Konkurenciaként és "belövő" darabokként ott vannak a kommersz (Staro, Pilsner, Krusovice - a három nagy jól tudja mire kap a vékonyabb pénzű magyar sörissza fogyasztó) és a különlegesebb cseh sörök, amiket most már rendszeresen és széles választékban lehet legalább Budapesten kocsmában és boltban megvenni. És valljuk be őszintén, igazán remek cseh lágerekből lehet válogatni. A kisüzemi sörökre sajnos még mindig - részben - jellemző minőségi ingadozás is inkább a nagyüzemi és még különlegesebb daraboknál is olcsóbb irányba tereli a népet.

05.jpg

Ehhez képest igencsak intenzíven elkezdtek mocorogni a hazai kisüzemi főzdék, és úgy néz ki, hogy a főzdefesztes csapatnak igaza lesz, mert a hétfői sajtóbemutatón akadt épp elég izgalmas darab. Ezekből válogattam össze egy szakajtóval, amit otthon nyugodtabb körülmények között is megkóstoltam. A tapasztalatok azért továbbra is vegyesek, de vannak jó irányok, van azonban még hová fejlődni. Továbbra sem tartom egyértelműen üdvösnek azt, hogy több száz éves tapasztalati és komoly technikai háttérrel rendelkező cseh-német főzdék remek és olcsó lágereit, pilseit próbáljuk feltétlen utánozni. Valamiért ez még mindig nem megy, ráadásul drága is. Érdekes, hogy cseh vagy lengyel mini-főzdéknek, de még horvát kis főzdéknek is sikerült jó pilzenit főzniük, nálunk meg még mindig nincs igazán kompromisszummentes változat. Vagy nem elég telt, malátás a főzet (dekokció nem lehetséges a legtöbb kisüzemi főzdében), vagy a magas alkohol (5,5% fölött) miatt nem elég könnyű ivósörnek, vagy a komlózás nem elegáns,

img_5844.JPG

Az Élesztő egy nagysándoros (lásd még Gordiuszi csomó) huszárvágással - hogy fokozzam a képzavart - nem is kis hazánkban, hanem egy cseh főzdében főzette le a Frederik (Média)Hekkelberg sosemvolt bajor filozófus nevére dedikált cseh lágerét. Azon felül, hogy egy kicsit nyers volt még (kb. 2 hét még kellene), egy jó ivású, könnyű láger, megfelelően (cseh)komlós, és egész este lehet kocsmázni mellette. A sör rendben van, a dizájn és a marketing is ötös, csak kicsit olyan az egész hangulata, mint amikor a Litovelt vagy a Lasko Darkot egy romkocsma saját márkás sörként átcímkézi. Mert ugyanaz - az egyébként kellemes könnyű láger - nagyságrendekkel jobban esik, ha nyakon öntik egy kis Houdinis grafikával és ál-egzisztencialista népmesei mázzal, oldva egy kevés Heideggerrel. Vicces fricska fogyasztónak és sörfőzőknek egyaránt, bár vannak, akiknek ez rosszul esett...

06.JPG

A Synthesis Brewlab készített egy Hoplagert, ami önmagában egy kicsit kiforratlan még, de a maracujával megbolondított Special Edition változata az egyik legizgalmasabb darabja volt a kóstolásnak. Volt egy olyan érzésem, hogy ha az alapsört nem csupán maracujával, hanem - teszem azt - áfonyával is megtoldották volna, rögtön házon belül is lejátszhattak volna egy olyan Fruit War-t, amit a Monyo és a Mad Scientist már prezentált. Javaslom, csinálják meg, szerintem meghálálja a törődést. Részletesebben majd ezt is kóstolom nemsokára.

08.jpg

A Hedon (Németh Anti) balatonvilágosi főzdéjében két sör is készült. Az egyik az Anti nevével fémjelzett Hedon - Balatonvilágosi Pils (nem tévesztendő össze - bár nem hagyták ki ők sem ezt a név-ziccert - a szoci éra egyik legcikibb sörével a Balatoni Világossal, amit nemrégiben feltámasztottak - bár ne tették volna!). Egy klasszikus darab szeretne lenni, de még egy kicsit döcög a harmónia és egy kevés DMS (konzerv-zöldség) is ott mocorog az illatában-ízében. A másik sör az Újhartyánban még csak építkező, és a Balatonnál bérfőző-helyet kapott új főzde, az Áperte Sörfőzde receptje alapján készült. A főzdéről még nem sok tudható, annyi viszont bizonyos, hogy újabb női sörfőzőt (az Etyeki, a Kapucinus és a Reketye mellett) köszönthetünk. Fodor Gabriella készíti  (tavaly végzett a Sörmester szakon - úgyhogy újabb Corvinus-os Szt. István Egyetemes főző is egyben) a söröket és a debütáló sörben - Első Csók - is van egy megmagyarázhatatlan női vonal, nem csupán a névben. A malátás ízvilágúnak szánt sörben egy barackos észteresség is megjelenik, ami egész érdekes módon összevág - vélhetően nem tudatosan - a Gösser és a Soproni egyes új receptű söreivel (alkoholmentes) összevágó ízvilága is van, amit az említett multi komoly piackutatás után kísérletezett ki. De azért ne gondolja senki, hogy a Gösser alkoholmentesének a szintjén van ez a sör, annál sokkal többet nyújt, azonban egy kicsit túl sok az 5,8-as alkohol, és ide is szorult még egy kevés DMS.

16.jpg

A Hara Punk már tavaly kijött a komlókkal megcsavarintott Budapest lágerrel, de eddig még nem jutott el hozzám. A gyümölcsös aromák és a kellemesen üdítő fanyar és enyhén zöldséges ízek a melegedéssel előbukkanó érett füvesség, gyantás felhangok egész más kontextusba helyezik az alapműfajt. Ez már egy fokkal izgalmasabb.

01.jpg

A Monyo Culáger tavaly a Főzdefeszt-eredményhirdetésen debütált, és akkor nem hagyott mély benyomást, de azon az estén a Csakajósörben alapoztunk, úgyhogy nem voltam annyira objektív. Így kellemes meglepetés volt, hogy az eddigiek közül a leginkább lágeres, egyenes vonalvezetésű, korrekt sört kaptam a palackból. Az ár-érték arányon már lehet vitatkozni, de a malátás, zabfalatkás ízű, amolyan győrijóreggeltes napindító hatású 0,33-as ampulla korrekt sör, ez nem kétséges.

A Budavári Fesztivál megnyitóján szintén egy új főzdét csöppentettek be a köztudatba. A Váci út 83. a budavárit jegyző testvérpáros Kurucz Dani és Geri projektje. Természetesen az Újpesten épülő főzde címe a névadó. Egyre inkább látszik, hogy megjelennek a komolyabb befektetők a sörbizniszben, hiszen ők az elsők, akik köztudottan még az Agrometálnál is drágább Zip's-nél rendelték meg a főzde berendezéseit és Csupor Marcit alkalmazták sörfőzőnek. Szortimentjükben egy APA, egy IPA egy Pils és egy Hoplager szerepel, amit egyelőre nem is szándékoznak bővíteni. Mivel a láger a hívószó, a Pils-t és a Hoplágert kóstoltam meg, amit még nem a Váci úton, hanem Miskolcon a Zip's bemutató-főzdéjében főztek le. Ez a 4,5%-os pilzeni ideális alkoholfokú és minden a helyén van benne. A Culáger mellett ezen éreztem, hogy nem kell magammal kompromisszumokat kötnöm a kóstoláskor, hanem egyszerűen jól csusszan és a helyén van benne minden. És látványra is szép, cseh söröket megszégyenítő remek habkoronája van. Az 5,5 %-os Hoplager pedig szerencsére nincsen túltolva komlóval, hanem egy nagyon kellemes zöldséges, enyhén gyantás, de nem túl alfasavas háttér elé egy feketeribiszkés, málnás illatú és enyhe fanyarsággal frissítő komlózás támasztja meg az inkább szárazon frissítő sört. Ez is nagyszerű.

És amiket most nem kóstoltam, de a feszten biztos, hogy felkeresem őket. Kővári "Armandó Csakajósör" Gergő 5 éve főzte az első Grabancot, amit most megismételt és az IPA mellé láger változatban is elkészíti nekünk. A békésszentandrásiaknak tavaly nagyon bejött a Vári Nővérek cirkuszi-bazáros villantása, és persze a sör is igen jól sikerült, így idén sem hagyják ki a ziccert, és a Monyó és a Rizmajer bécsi ászokját megirigyelve ők is főztek egy Óarany névre hallgató bécsi ászokot, ami szintén a Főzdefeszten debütál a szélesebb közönség előtt. A Kapucinus ide is elhozza a Frau Luthert ezt a jó kis vörös lágert, Rizmajer Józsi és Hopfanatic Kiss Tomi is összedugták a fejüket Csepelen és készült egy jó kis Pils, de nem Kiss Tomi lett volna, ha nem egy különlegesebb komlót, a virágos illatbombát szállító Simcoe-t főzi bele. A Kisüzemi Sörfőzdék versenyén lemaradtam a szentesi Zentus És még annyi minden, hogy felsorolni is nehéz, itt a teljes lista, amit idén aztán igazán szépen és profin összeraktak az oldalon.

2 komment

Címkék: magyar sörfesztivál sörforradalom kisüzemi főzdefeszt Monyó