Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (53) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apa (1) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (2) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (36) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (5) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) carlsberg (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (22) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (1) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (5) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (4) hordó (4) horizont (14) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (51) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (212) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (21) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (9) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (8) mad scientist (2) magy (1) magyar (239) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (20) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (5) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (1) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (22) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (52) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (34) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (23) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (25) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (10) zirc (2) Címkefelhő

Quimby és sör - Monyo: Az ördög magyar hangja - Red IPA

2018.02.15. 11:20 :: IPAfai Pap

A rock és a sör egymástól nem állnak távol. A rock-koncertek, fesztiválok és a sör meg végképp nem. Cseppet sem véletlen, hogy a sörgyártók felfigyeltek erre a viszonylag egyszerű törvényszerűségre. Sokfelé kapható az Iron Maiden: Trooper sör, és persze más trubute darabok szerte a világon. És ahogy az lenni szokott, mint annyi irányzat a pop- és a sörszakmában, ez is elérte a magyar határokat.

monyoquimby1.jpg

A Rizmajer nem is oly rég főzte meg a Zorall névre hallgató Black IPA-ját, a Monyo Brewing meg talán az egyik legnépszerűbb magyar együttest, a Quimby-t kereste meg. A Monyo-s csapat nagy Quimby-rajongó, a megkeresés után azonban kiderült - ahogy Boti, a Monyo-tól elregélte - a Quimby-sek meg elég nagy kraft-sör rajongók, így viszonylag hamar sínre került az összefogás, és elkészült egy közös sör,

monyoquimbycsapatkep.jpg

Az ördög magyar hangja

névre hallgató Red IPA. Természetesen az azonos című Quimby-dal ihlette a sör nevét, és a címkén is szerepel a kiragadott versszak: "Gyertek szerelmesek, na rajta, rajta! Játsszuk el, hogy van pokol! Nem én vagyok az ördög, csak a magyar hangja. Rendezte: vér és alkohol." Túl a költészeten és a sörös révülésen pedig örülhetünk, hogy a Quimby-sör egy csomó olyan emberhez is eljuttathat egy Kraft-sört, akik előtte csak világos core-lágert vedeltek valamelyik nagy gyár által szponzorált fesztiválon. És Isten után a Quimby, a Monyo Brewing és persze a botcsinálta sörblogger is látta, hogy ez jó. Tegnap a Neked csak Dezső-ben tartott bemutatóra nem értem oda, de kaptam a főzdétől egy palackot és meg is kóstolhattam az új Red IPA-t, ami őszinte, akár a rockandroll és keserű, mint az élet...

monyoquimbyimg_4160.jpg

Quimby-Monyo: Az ördög magyar hangja - Red IPA. Egy 6,1%-os klasszikus Red IPA, tükrös, vörösréz színnel, ekrű habkoronával és kellemesen gyantás citrusos illattal indít. melyhez diós, kicsit kenyeres, gabonahéjas felhangok társulnak. Ízében a diós, olajos határozott keserűség a meghatározó, de elég nagy teste van, hogy ezt a malátásság jól kiegyensúlyozza és a citrusos, gyantás komló meg kellőképpen feldobja. Kicsit szárító, és jelentősen szájpadlásösszehúzó, tanninos a komlózás, de tiszta, nincs benne "odaégett", pörköltebb íz, és jól bánik a fanyar, olajos jegyekkel is. Utóízében van egy jellegzetes chilis csípősség a garatban. Korrekt, biztos kézzel felvázolt, karakteres IPA.

monyoquimby2.jpg

Amikor kóstoltam, azon gondolkoztam el, hogy ez az IPA nem a Monyo legizgalmasabb söre, mint ahogy az egy nappal korábban debütált Horizont Delight IPA is egy jól kigondolt, de extremitásoktól, sörgeekeknek való szuperizgalmaktól mentes sör. Vagyis kezdenek széles körben elterjedni azok a KKK-sörök, amikben nem elsődleges szándék, hogy a sörfőző élete főművét szűrje palackba, hanem kiszolgálják azokat a - hál'isten - szélesedő igényeket, hogy laikusként megkóstolva, minél izgalmasabb, jó söröket igyanak a nép egyszerű fiai. Vagyis a népnevelés jó úton halad.

monyoquimbyimg_4159.jpg

Aki meg a sörivás mellett jótékonykodni is szeretett volna, megvehette a limitált, 100 db-os origin Quimby-dedikációs ördögös sört és evvel - a Monyo végtelen szimpatikus, és nem is első ilyen ötlete folytán - a Down-szindrómás gyerekek alapítványát is támogatja. - Ezt a 100 db-ot amúgy a népek el is kapkodták tegnap a bemutatón...

Tehát akkor hajrá Monyo, hajrá Quimby, hajrá sör! És ha már sör, akkor

 Képek: saját és Monyo-Quimby sajtóanyag

5 komment

Címkék: magyar kraft ipa kisüzemi Monyó

Horizont-Carlsberg IPA-projekt - Kisüzem-nagyüzem kezet fog?

2018.02.14. 11:43 :: IPAfai Pap

Amikor Tomi, a Horizont marketingese 20 napja felhívott, hogy nem akarok-e részt venni egy egyelőre még naaaagyon titkos projekt bemutatóján, rögtön rávágtam: perszehogy, Ez az érzés csak nőtt, amikor kiderült, miről is lesz szó. A Horizont elkészített egy amolyan "ivós" könnyed IPA-t és ezt az IPA-t a Carlsberg beveszi a portfóliójába, és kizárólagosan ők értékesítik Magyarországon. Mivel - Virág elvtárssal szólva - a nemzetközi (sör)helyzet fokozódik, sok kérdés merülhet fel ennek kapcsán.

horizontdelightimg_4138.JPG

Ősellenségek?

Két évvel ezelőtt a Magyar Sörgyártók Szövetsége új vezetése békejobbot és együttműködési alternatívát igyekezett nyújtani a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének. El is indult egy tapogatózó enyhülési folyamat, melynek tavaly januárban a Csíki-Heineken sörháború kiteljesedése kurtán-furcsán véget is vetett. Némi kormányzati ráhatással, és persze a Versenyhivatal (amúgy teljesen korrekt) döntésével, miszerint a multik kizárólagos szerződéseit felül kell bírálni a csapolt sört áruló éttermekben, sörözőkben átmenetileg megmerevedtek a frontok. Természetesen piaci értelemben sohasem lesz barátság, hisz óriási ellenérdekekről van szó, mert minden piaci szereplő a maga méretei szerint terjeszkedni szeretne és növelné az eladásait. Azonban a sör népszerűsítésében lehet közös vonalakat találni, ezt a szomszédos Ausztriában remekül felismerték a sörgyártók, és a Craft Bier Fest Wien szervezői nagyon jól együttműködtek a Vienna Beer Week-en olyan nagy gyárakkal, mint az Ottakringer, vagy a Brau Union (Herineken) tulajdonában álló Schwechater. Felismerték és belátták azt az egyszerű tényt, hogy a népszerűsítés, a sörkultúra elmélyítése végső soron mindenkinek előnyös lehet, hisz nagyobb fogyasztást generálva, nő a piac. Magyarországon ez még nagyon gyerekcipőben jár, ezért is látom örvendetesnek a Carlsberg lépését, akik - részben az ex-Carlsberges Mizser Gábor (most Kuzin Bár) ötlete nyomán - felkeresték a Kraft-fesztet tavaly ősszel, és hamarosan körvonalazódott az a megállapodás, amiből megszületett és tegnap bemutatásra került a

Delight IPA

Ábrahám Máté, a Horizont főzőmestere beszélgetésünk során elmondta, hogy igyekeztek egy könnyed, amolyan egész este jóízűen iható, az IPA és az APA határmezsgyéjén mozgó, extremitásoktól mentes, de azért karakteres sört főzni. A sörhöz egy megújult dizájn is készült, és saját, egyedi dizájnnal nyomott Rastal Craft beer-poharakban kerül a Carlsberggel szerződésben álló sörmérésekbe, egyelőre csak KEG-es kiszerelésben, tette hozzá Dudok Ádám, a Horizont ügyvezetője. A kis Kraft-főzdének folyamatosságot, viszonylag jelentős forgalmat, a Carlsbergnek viszont egy remek huszárvágással portfólióbővítést jelent a Delight IPA. Hisz ők a core-lágerek frontján a Tuborg és Carlsberg, a cseh sörök frontján a Budweiser, a belga vonalon a Grimbergen, illetve búzasör fronton a Kronenbourg mellé egy Kraft-főzdés IPA-t tudnak felmutatni, ami a Soproni IPA-val vagy a Dreher Hidegkomlós és változataival szemben óriási fegyvertény a magyar piacon. A Borsodinak ilyen jellegű söre egyáltalán nincsen. Mindezt komoly beruházás, termékfejlesztés nélkül, csupán a meglévő üzletkötői hálózatra alapozva tudják majd értékesíteni. Az átlagfogyasztónak meg szerencséje van, mert dönthettek volna úgy, mint pl a Tesco, vagy a Lidl, hogy egy közepesen tűrhető szintű, sajátmárkás címkézésű, olcsó főzetet vezetnek be nagy csindradattával a piacra. De szerencsére volt igény és vállalkozói kedv a managementben (ami multi berkekben igencsak ritkaság), hogy felvállaljon egy ilyen projektet. Nem véletlen, hogy a megnyitón a Carlsberg Közép-Európáért felelős vezetője, Marcin Burdach is jelen volt.

horizontdelightimg_4136.JPG

Hát akkor nézzük, milyen Kraft-sört szerzett a Carlsberg!

Horizont Delight IPA - 5%-os könnyed, Session IPA (APA?) Illat: Trópusi gyümölcsös (mangó, papaya, licsi), citrusos, olajos, kicsit fenyőgyantás, enyhén diós (kesudió, mandula) malátássággal. Háttérben a komlóktól (Chinook, Mosaic) enyhe barackos, feketeribiszkés, áfonyás aromák. Megjelenés: Jaffa-szörpös szín, opálos ("hazy"), kicsit a New England-es. Tartós, tojásfehér habbal. Íz-kortyérzet: Könnyed, tonikosan üdítő keserű, kicsit diós, olajos felhangokkal, egzotikus gyümölcsökkel, kevés fekete ribizlivel. Nem szárít, nem tapadós, nem is tanninos hanem jó egyensúlyban van a könnyedség és a gyümölcsös, enyhén olajos keserű, amiből az enyhén cukros, diós vonal és a frissítő keserű korty marad meg utóízként. Remek apró buborékok, jól ihatóvá és könnyeddé teszik a megfelelően vizes kortyokat. Szép, egységes, nem túlságosan izgalmas, de tökéletesen összerakott, amolyan kapudrogosan elkészített IPA. A sörgeekeknek egy korrekt darab, a kezdő és kocaivóknak telitalálat.

horizontdelightimg_4105.JPG

Delight IPA+Sörgasztro: Persze csak a blog miatt még nem hívtak volna föl korábban a Horizonttól, megtudhattam volna mindezt a sajtóbemutatón, de felkértek, hogy készítsek egy falatkát a Delight IPA mellé, ami a sörfőzdei látogatás és tartályos kóstolás után szinte rögtön körvonalazódott is bennem, és a Fröccsterasz séfje által szép formát is öltött a bemutatón. Az inkább száraz, könnyed IPA mellé egy csirkepépből készített rolád készült, melynek a belsejébe natur sajtkrémet és gorgonzola dolce-t illetve enyhén sózott avokádókrémet, valamint durvára őrölt kesudió-darabkákat kevertünk. Szeletelve, friss bagetten egy leheletnyi lime-lével öntöztük meg, ruccolával díszítettük, és kész is volt a sörkorcsolya. A maláta diós olajossága a kesudióval és az avokádó enyhén diós olajos ízeivel, a kékpenészes gorgonzola lágy, krémes keserű karaktere a komlók visszafogott keserűjével került harmóniába, melyet a ruccola diós keserűje még jobban kiemelt. A pici lime-permet meg kiemelte a sör gyümölcsös komlóízeit és a szárazabb csirkerolád az egész élményhez jó alapokat adott.

Bizonyosan lesznek, akik fenntartással fogadják a Horizont-Carslberg együttműködést, felhívják majd a figyelmet a multik mohóságának veszélyére. Lehetséges, hogy nekik van igazuk. Én egyelőre azt látom, hogy közös vonalak mentén összefogott a sörpiac két teljesen más gyökerekkel rendelkező szereplője, és ebből a sörszerető közönség profitálhat, mert egy valóban minőségi sör lesz széles(ebb) körben elérhető. És azon sem lennék meglepve, hogy ha valamelyik multi hasonló módon, vagy hasonló volumenű gesztussal jelenne meg a hazai piacon, abban meg biztos vagyok, hogy a Carlsberg - ha a bevételi számokban is bejön a Kraft-os összefogás - szélesebb európai körben is alkalmazza majd ezt a, nyugodtan kijelenthetjük, sörtörténelmi magyar modellt.

9 komment

Címkék: kraft carlsberg ipa horizont

Aprócska forradalom a nagy sörgyárak közül a legkisebbikben

2018.02.13. 23:09 :: -kk-

vizmalatakomlo.jpg

A nagyüzemi sörgyártásban tipikusan nem a tél számít a legizgalmasabb időszaknak (főleg a szezonális sörök ellen alapvetően immúnis Magyarországon nem), így akár meglepetésnek is nevezhetnénk, hogy máris történt valami váratlan a négy nagy sörgyár egyikénél. A Pécsi Sörgyár ugyanis, mint a nagyok között a legkisebb – és újabban az egyetlen nem multis tulajdonú –, úgy döntött, lép egy váratlant, és eltávolítja az alapsöre receptjéből a kukoricagrízt (meg az aszkorbinsavat).

4 komment

Címkék: pécs kukorica szalon

Csíki Krém Sör - Magyarosan könnyű

2018.02.07. 11:10 :: IPAfai Pap

A Csíki Sörmanufaktúra a kezdetek óta sok vihart kavart a sörpiacon és a háttérben is sokszor "fortélyos félelem igazgat", amikor a csíkszentsimoni sörfőzde termékei kerülnek górcső alá, így egy könnyed vargabetűvel kezdem a konkrét kóstolást. Akit csupán a sör érdekel, nyugodtan görgessen lejjebb.

img_4091.JPG

Egy kis visszatekintés: A Csíkivel kapcsolatban megjelenésükkor nagyon örültem, hogy az igaz magyarság - még ha egy sör mentén is - így összezár határon innen és az elcsatolt Erdélyben. Maga a sörgyár., mint létesítmány is ígéretesnek tűnt, hisz ők voltak az elsők a Kárpát-medencében, akik a miskolci Zip's rendszerét vásárolták meg, ami az egyik legdrágább a piacon, de legalább olyan minőséget is nyújt a használata. (Nem véletlenül vásárolt be itt a First Brewing is.) A szentsimoni sörfőzde (-gyár) laborháttere is vetekszik a legkomolyabb multik drága berendezéseivel, így tudnak nyugodt szívvel, hosszú lejáratú, pasztőrözetlen söröket forgalmazni nagyban, Dicséretes, hogy természetes úton (enzimek nélkül, nem használják az ún. High-Gravity-Brewing technikát - sörsűrítményből vízzel visszahigított sörkészítési eljárás, és a gyorsabb erjesztést is elhagyják - bár amíg nem készült el az üzembővítés, 2015 nyarán a  megnövekedett kereslet miatt ők is "felpörgették" a termelést, ami időszakosan érezhető volt az akkor még Nem-Tiltott, csak sima Csíki sörön). Azóta a termékpaletta bővült a Szűretlen Csíki-vel, a komlósabb Székely Sörrel, a - szerintem kiforratlan és élvezhetetlen Csíki Mézessel, és a kicsit festőmalátás felhangú, de amúgy kellemes, a konkurens Ursus Black-et és a magyar Dreher Bak-ot, a két - szintén szerintem - legjobb román ill. magyar nagyüzemi barna sört feledtetni képes Csíki Barnát. A tendencia és a cél elég világos. Egy nagyon modern üzemben, a közízléshez közel álló lágereket készíteni és ügyes marketinggel a helyi és a honi magyarságnak minőségibb alternatívát kínálni és sugallni a nagy gyárak tucatsöreivel szemben.

Kézműves-e a Csíki? A kézművesség kicsit elhasznált fogalom lett a magyar piacon, ez bor, sajt stb. mellett a söröknél is sajnos így van. Részben divatszó, amit hangzatosan ráaggatnak egy termékre, természetesen azért, hogy jobban fogyjon. Itt a Sörbúváron is elmélkedtünk már, hogy mi fán is terem a söröknél ez a kézművesség. Ám nem véletlen, hogy a KRAFT, igyekszik elhatárolódni a "kézműves"-fogalmától, hisz az erősen devalválódott. A kézművesség egy filozófia, alkotó művészet, ami mellett egy költséghatékony üzemben előállított jó alapokkal bíró lágersör csupán tisztes iparosmunka lehet, aminek megvan a helye, nem kell mindig dupla IPA-t vedelni. Lehet persze érzelmileg, még akár politikai hozzáállás szerint is kötődni egy márkához, de az egy másfajta fogyasztói attitűd. Ezzel az érzésvilággal szemben a legobjektívebb kritikus is elbukik, még ha tiszteletben is tartja. És akkor most már térjünk rá a konkrét sörre!

Mi fán is terem a Krém Sör? Az amerikai sörkultúrában létezik a Cream Ale, az - ő meghatározásuk szerint - fűnyíró-sörnek aposztrofált, nagyon könnyű, jól csusszanó, alacsony alkoholtartalmú világos sör, amit literszám vedelhet az ember a fárasztó munka közben a tűző napon, hogy a szomját oltsa. Nincs igazán komoly karaktere,  van egy kis malátásság, nagyon kevés észteres gyümölcsösség és egy leheletnyi komlós zárás az ízeiben. Amikor a Csíki piacra dobta ezt a sörét, először azt is hittem, hogy szakítva az eddigiekkel egy felső erjesztésű sört csináltak, de hamar kiderült, hogy egy 4,5%-os könnyedebb alsó erjesztésű világos lágersör. Persze a 6%-os alkoholtartalmú Csíki, Szűretlen Csíki és Székely Sör mellett ez valóban egy könnyed, szomjoltó darabnak ígérkezik, de azt a cseh sörkultúrából is tudjuk, hogy az igazán nehéz egy jó 10-es világost (a cseheknél ez a legkönnyebb sör, ők a szárazanyagtartalom és nem az alkoholszázalék alapján sorolják be a söreiket) főzni, amiben kevesebb az anyag, de a fogyasztók ugyanolyan ízeket várnak el, mint a súlyosabb testvérsöröktől. Viszont, ha jóféle, akkor ez fogy talán a legjobban. Mennyire sikerült is ez a sörfőző mesternek? Tegnap volt szerencsém kóstolni a Krém Sört, és igyekeztem a Pesti Srácok sörkultúra-romboló promóvideója (aki látott már szánalmas anyagot, és nem volt elég, nyugodtan kattintson) helyett egy kicsit szakmaibb szemmel megvizsgálni az új Csíkit.

img_4093.JPG

Csíki Krém Sör - Illat: csipkeszörpös, kellemesen malátaszirupos, pilseni malátás, szikvizes. Megjelenés: Aranyszín, kicsit laza, közepesen múló habszerkezet. Íz: Mintha rendes üveges szódával (ízes szikvízzel) toltak volna föl egy félbarna sört, kevés, gyorsan múló vizes malátás íz, tapadós, némileg orvosságos, grapefruitmag-ízbe hajló keserű, mint a magyar sors. A test és a könnyed maláta még hozná is a fűnyírósör-jelleget, de ez a komlózás nem idevaló. Talán, ha pilsesebb (akár tiszta Hallertau komló - német irány; akár a Saaz - cseh irány) lenne, nem volna ilyen kiugróan bántó a keserű a korty végén. Melegedve ez az utóíz még egy kicsit erősödik is. Kortyérzet: Kifejezetten kellemes a buborékja, apró, enyhén szúrós, frissítő hatású. Összességében felemás élmény, frissít, de a keserű elrontja a korty végét, viszont a magyar konyha ízeibe egész jó beilleszthető lehet, ha finomítanak a komlózásán.

Gasztro-kitekintés: Azt már a frankföldi világos és félbarna sörök közt is megfigyeltem, hogy az ízes, enyhén fémes (vasas) ízvilág remekül megy a magyaros, paprikás alapokon nyugvó konyhához. A lecsó, egy kellemes mértékben csípős parasztkolbász feledteti és némileg elnyomja a kellemetlen keserű utóízt, és nagyon jól harmonizál a szódás, enyhén malátás ízvilággal. Bár nem biztos, hogy ez volt az alapvető alkotói szándék, ám egy kellemes ozsonnázás mellé, amihez válasszunk vékonyra szelt vajpuha erdélyi szalonnát és jóféle magyar kolbászt, meg friss kenyeret, némi újhagymát, vagy az ebéd végén a friss kenyérrel való pörköltszaft-tunkoláshoz kiváló kísérő lehet a Csíki Krém Sör, ami valódi vidéki romantikát teremthet a teraszon. Így összességében még értékelhető kulináris élményt is ad, akár egy könnyed homoki, savankás fehérborból készített fröccs. Túl sokat ne várjunk tőle, kezeljük a maga helyén, és akkor nem ér csalódás!

2 komment

Címkék: magyar láger kisüzemi csíki

Sör 2018 - A kitörés éve

2018.01.26. 11:33 :: IPAfai Pap

Most már nyugodtan leírhatom, hogy szokás szerin (2017 és 2016 után)t idén is összeszedtem egy pár gondolatot, mit várok az idei sör-évtől Magyarországon, milyen trendek, milyen sörpiaci mozgások lesznek a meghatározóak - legalábbis szerintem.

img_3789.JPG

1. Kisüzemek, gerillák: A tavalyi év tapasztalata az, hogy egyre többen igyekeznek beszállni a sörfőzés-üzletbe. Több új, feltörekvő kisebb vállalkozás (pl. a hamarosan megnyíló gyulai sörfőzde) mellett egy igencsak komoly szereplő, a Matolcsy-rokonsághoz köthető vállalkozók égisze alatt "kisüzemivé" avanzsáló (ehhez a kisüzemi főzdék jövedéki adókedvezményének drasztikus és irreális emelése - 20e hektoliter / évről 200e hektoliter / év - a 2017-es teljes magyar kisüzemi sörgyártásnak mintegy 4-5 szöröse) régi-új Pécsi Sörgyár is beléphet a sörpiacra. Az ugyan kérdés, hogy a kormányzati hátszéllel, és a nagyüzemi sörgyártók termékeinél csak alig jobb termékekkel a Csíki Sörgyár mellett mennyire torzíthatják a piacot, de az nem igazán lehet kérdés, hogy ők nem a magas minőségű söreikkel, hanem a még mindig leginkább keresett olcsó(bb) lágerekkel igyekeznek berobbanni a sörös köztudatba.

img_2520.JPG

A Sörbúvár nem is oly rég megejtett sörkörképe és a Beerporn-Beerselection kérdőív eredményei mindenképpen azt mutatják, hogy egyre inkább megtalálta a KKK-sör azt a fogyasztói réteget, akik hajlandóak a hosszú érlelésű és/vagy drága alapanyagokból készült sörökre viszonylag magasabb összeget (800-1000 Ft / 0,33 l) is kifizetni. Evvel párhuzamosan a Kraft és a hozzá köthető újabb felfogású főzdék hajlandóak is komoly beruházásokra, hogy ezt a réteget kiszolgálhassák olyan sörökkel, amelyek már a nemzetközi sztárfőzdék söreivel is versenyképesek.

Ez a szegmens egyre inkább kiépíti a nemzetközi kapcsolatait, és a környező országoktól kezdve, Nyugat-Európába és az USA-ba is eljutnak a főzeteik, valamint a tavalyi Borefts-fesztiválhoz hasonlóan idén is várható, hogy nemzetközi kalandozásra indulnak főzdék és egyre több collab főzet készül itthon lengyel, szerb, orosz stb. főzdékkel karöltve. De a Főzdefeszt "megüresedő" helyét átvevő Kraft-feszt mellé idén a BP Beer Week is bejelentkezett, ráadásul egészen elképesztő vendégfőzde listával.

A megnövekedett erjesztőkapacitás miatt idén is sok izgalmas gerilla-főzetre számíthatunk. A gerilla főzőkről (Brew Your Mind, Balkezes, Tuff Buzz, Dimbo Lab, Rothbeer stb.) is elmondható, hogy egyre tudatosabban használják ki a lezajlott technikai fejlesztéseket, és a minősége ezeknek a főzeteknek is kiváló.

A nem-Kraft kisüzemi főzdék három nagy táborra oszthatóak. A hagyományos vonalat képviselő főzdék, akik megmaradtak a világos-barna alapvonalon. A lágereket, gyümölcsös söröket és egy két speciálisabb főzetet (IPA, búza, Stout stb.) gyártó, régebbi gyökerekkel rendelkező főzdék (Fóti, Kapucinus, Stari, Szent András, Rizmajer, Gyertyános, Palóc stb.), illetve azok a főzdék, akik már az új-hullámos vonalon indultak el, és fiatalosabb arculattal és kínálattal jelentkeztek (Yeast Side, Ugar, Zentus, Reketye stb.) a közelmúltban. Inkább a Kraft-hoz sorolható a Zip's Brew és az országban elsőként Zips-rendszert használó, tavaly nyitott First Brewing, akiknél szintén nagyon magas szintű a rendelkezésre álló technológia és tudás. A már említett sörteszt is bizonyította, hogy magas minőségben csak komoly, új befektetéssel lehet megmaradni a piacon, és ha valaki nem pasztőröz - ami már egyfajta kompromisszum a minőség kérdésében - és nincs vákumos palackozógépe, az nem tud tartós és biztos minőségi sört előállítani, tehát szűkülnek a piaci lehetőségei, amellett, hogy a szavatossági idejükön belül lehetnek ezek is remek sörök.

pilsner1140805istvan_004.jpg

2. Multik: A három nagy sörgyár (Heineken, Dreher, Borsodi) + a forgalmazó Carlsberg már tavaly is egyre inkább próbált megtelepedni a "minőségi" szegmensben, új termékeikkel (Soproni IPA, Borsodi Nitro) és a már bejáratott nemzetközi márkákkal (cseh sörök - Krusovice, Pilsner Urquell, Staropramen; belga sörök - Mort Subite, Affligem, Leffe, Hoegarden, BelleVue, Grimbergen), és a magyar brandek maradtak az olcsóbb szegmensben. A SAB-AB InBev fúzió miatt az Asahi-hoz átkerült Drehernek tűnik csak szegényesebbnek a termékpalettája, kérdés, hogy idén az Asahi sajátmárkás sörei mellett bevezetnek-e valami újabb izgalmas már a magyar piacra.

nitroimg_3115.JPG

A 2016-os számadatok bizakodásra adnak okot, ráadásul a fizetőképes kereslet erősödése miatt ismét a Premium-, Szuperprémium-szegmens eladásai nőttek. Bár a marketing és a szlogenek egyaránt a minőségi söröket helyezik előtérbe, a cseh-osztrák-német átlagsöröktől még nagyon messze vannak a szupermarketek, közértek polcain található magyar tucatsörök. A Sör mi több eseménysorozat programjai ettől függetlenül egyre szélesebb körben eljutnak fogyasztókhoz, és ez hozzájárul az általános sörkultúra emelkedéséhez, ami a fogyasztói ízlést sokban pozitívan befolyásolhatja. A tavalyi év elejére a Csíki-Heineken jogi hercehurca rányomta ugyan a bélyegét, de alapvetően inkább pozitív kihatása volt, hiiszen folyamatosan sörről szólt a hírek egy része, vagyis a sör "újra téma" lett. És idén a nyári meleg mellett vélhetően nem fog ártani a fogyasztásnak a közelgő foci VB sem...

3. Sörözők - Az ország még mindig jelentősen fejnehéz, Budapesten koncentrálódnak a komolyabb kisüzemi sörözők, még mindig csak egy-két vidéki nagyváros (főképpen Pécs) tud felmutatni komolyabb sörös életet. Budapesten 2017-ben két komolyabb craft-söröző nyílt meg, amik új lendületet hoztak a söréletbe. A Dob utcában, a bulinegyed kapujában található First BBQ a First Brewing márkasörözője, és Németh Grabowszky Gábor irányításával remek csapolt és üveges kínálattal várja a vendégeit. A Neked csak Dezső régi helyére a Kuzin Bár érkezett a Dohány utcában, mert az új Dezső a Rákóczi útra költözött és az egyik legnagyobb kínálattal. 32 csappal rendelkező multitap bárban várja a vendégeket, remek arányban keverve a magyar és a nemzetközi sztár főzdék craft söreit. A Beerselection megnyitotta a József Krt-on az eddigi legnagyobb bottle shop-ot, ahol komoly kínálatra talál a betévedő sörszerető és szerencsére már nem csupán a Csakajósörben lehet igazán komoly nemzetközi főzeteket találni. A cseh vonal, illetve a hagyományos belga sörök iránya továbbra is erős a városban, és örvendetesen tapasztalható, hogy sok kisebb hely is megengedte magának, hogy ne a multik cseh-belga portfóliójából válogassa a csapolt söreit, hanem kisebb főzdéktől tegyen csapra, kevésbé kommersz söröket.

Örvendetesen megnőtt azoknak az eseményeknek a száma, ahol egy étterem vagy söröző tematikus sörvacsorát (Pl. Jardinette) szervezett. A Krak'n Town új séfjével szintén ezt a vonalat erősíti, és az utóbbi hónapokban egyre inkább gasztrokulturális oldalát mutatja be. (sörjóga, Fehér Nyúl sörvacsora stb.) A csapfoglalások mellett trend lett, hogy több kis főzde saját helyet nyitott, ahol a kísérleti főzeteit folyamatosan bemutathatja. Jó példa erre a Labor, ami a Mad Scientist "házi játszótere", de az Élesztő helyett a bemutatók zöme átkerült Neked csak Dezsbe. A Horizont és a Brew Your Mind is rendszeresen ide hozza az új söreinek a bemutatóját.

4. Trendek - A 2017-es évben debütált a magyar dobozos craft-sör, mely a jövőben egyre népszerűbb lesz. Jelenleg az - úttörő - Reketye mellett a Brew Your Mind készít dobozos sört matricázott dobozokba, illetve a First Brewing gyártat komolyabb minőségű dobozokat Szerbiában, emlyből 0,33-as és 0,5-ös kiszerelésben is kaphatóak a söreik, most már széles körben az Intersparban is. A doboz előnyeiről már tavaly szóltunk, és Amerikában és Európában is egyre népszerűbb lesz ez a forma.

362.JPG

Az IPA letaszíthatatlan a craft-sör trónjáról, továbbra is nagyon népszerű lesz, de az atomkeserű példányok helyett egyre inkább a New England style és főleg a melegebb hónapokban a gyümölcsös és a sour IPA-k és APA-k is hódítanak majd. Kisebb mértékben, de szintén a nyári hónapok slágere lesznek a fanyarabb, "fröccsösebb" világú sörök, a Gose, a Saison és a Wild Ale, Sour Ale-ek. Amúgy az USA-ban, a craft beer bölcsőjében ez sokkal komolyabb trend már, mint a lágerek és a stoutok iránya.

Népszerűek maradnak az extremitások, az extrém fűszerezések (teák, kávék, egzotikus fűszerek), a speciális hozzávalók (gyümölcsök, zöldségek de akár a hamburger, chips, édességek stb. a sörben) és a különleges eljárások (hordós érlelés - még több borászat száll be a kísérletezésbe, fachips, blendelés musttal, borral, egyéb alkohollal)

Egyre több a kísérleti főzet, mellyel a főzdék arculatot építenek és egyben kísérleteznek, mire fogékonyabbak a fogyasztók, illetve néhány főzde - pl. Horizont - a hagyományos szortiment mellé tudatosan és hangsúlyozottan bemutat extrém főzeteket, amikkel a rajongói ízlésvilágát is formálja, szélesíti. Egyre inkább - sztárséfekhez hasonlóan - megjelennek ezek a sztársörfőzők, akiknek az egyedi főzetei miatt a sörrajongók képesek sorban állni, elmenni egy-egy sörözőbe az új főzet miatt.

A 2018-as évben még inkább finomodik a fogyasztói ízlés, nagykorúsodnak a fogyasztók, már egyre többen meg tudják különböztetni a minőségi sört a tucatdaraboktól, és ez visszaszoríatja a gyengébb minőséget a trendi sörfajtáknál. Egyre nemzetközibb lesz a magyar KKK-sör, és egyre jobban megveti a lábát a régióban. Ilyen szempontból is 2018, a kitörés éve lesz...

2 komment

Angyalok söre - Zip's Angel's Ser

2018.01.09. 11:44 :: IPAfai Pap

A Zip's-ről eddig is tudtuk, hogy a világ nagyon sok pontjára eljutnak a főzőberendezéseikkel, és házi "laborjukban", Miskolcon rengeteget kísérleteznek Turóczi Józsi sörmester vezetésével, ahonnan különleges és nagyon izgalmas sörök kerülnek ki  A tavalyi Belvárosi Sörfesztivál egyik legjobb söre volt a Dirty 42, egy kávégyümölcsös (Cascara) Berliner Weisse, de emlékszünk még a X-mas Ale-re, ami Alltech-nagydíjas volt nem is oly rég. És próbálkoztak már ők is szőlővel érlelt sörrel, Aztán tavaly jött a hírek, hogy a Zip's Brew egy Jameson-hordós érlelésű sört főz, ami természetesen fölvillanyozta a hazai sörközösséget is.

zipsangelsserimg_3581.JPG

Főleg azután, hogy láttuk a beharangozó menő videot:

amin Józsi modern Sziszüfosz-ként egy whiskey-s hordót görget föl a hegyre, csak neki nem gurult vissza, hanem belekerült a sör, amit lepalackozva Karácsony előtt kaptam meg - újfent köszönöm! - , úgyhogy tudtam is, mi lesz az ünnepi zárósöröm...

Az Angel's Ser egy Jameson, ír whiskey-s hordóban érlelt, musttal dúsított pale ale, ami természetesen a sörös alapok mellett bőven kap ízt a hordótól és a hozzá adott musttól. Így lesz nagyon sokrétű és komplex. A sör palackja is egyedi, és méltó megjelenést ad ennek a különleges sörnek. De a  tökéletes kivitelezés mellé milyen lehet a beltartalom?

zipsangelsserimg_3574.jpgA Zip’s Brew Angel’s Ser  Illatában először a must, lágy gyümölcsössége (őszibarack, sárgadinnye, kevés cideralma) az elsődleges, majd előjönnek a hordós fűszeres jegyek - kis szerecsendió, dióolaj, rengeteg vanília pici fahéj, szegfűszeg - melyek miatt nagyon ünnepi, karácsonyi hangulatot áraszt az Angel's Ser. Színe szép malátawhiskey-s aranyló barna, habja nagyon visszafogott.

Ízben is a gyümölcsös pezsgősség jelentkezik, félszáraz, lecsengéssel. Melegedve érkezik csak a vaníliás, hordós enyhén égetett cukros, diósabb íz, de nem tolakodóan. Halvány blended whiskey-s jegyekkel, nincs meg a skót whisky-k tőzegessége, inkább az ír whiskeykre jellemző olajos enyhén diós, malátás világ. Száraz, nagyon letisztult, nagyon sokrétű. Elegáns pezsgős apró buborékok, pezsgőélesztős, enyhén szárító lecsengéssel. A 7% alkohol testet ad, de semmi likőrös melegség nem érezhető, csak telt gyümölcsösség, és elegancia.

Az Angel's Ser egy nagyszerű ünnepi ital, rá kell hangolódni, és nagyon oda kell rá figyelni, hogy minél inkább megmutassa magát. Sörként szinte értelmezhetetlen, valóban isteni ambróziaként aposztrofálható különlegesség, ami, bár magába foglalja, de  messze túl is lép minden megszokott sörös jellegen, egy külön elmélyült világ. Egy R.I.S., egy DIPA lehet lehengerlőbb, de meglepőbb, elgondolkodtatóbb semmiképp.

zipsangelsserimg_3588.JPG

Nagyon szívesen megkóstolnám 1 év múlva, mennyit változik, előkerülnek-e újabb rétegek, megmutatja-e másik oldalát, elmélyülnek-e a whiskey-s jegyek? Erre választ majd csak akkor kaphatunk. De addig is élvezzük hátradőlve ezt a remek "sört", és várjuk, hogy az Angyalok Sere hasonló szikrát gyújtson a mi lelkünkben is, mint Baudelaire-ében a bor:

...Növényi csodaként zuhanok tebeléd is,
szent mag, ambrózia, az Örök Kezeké,
s nászunkból boldogan kisarjad a Poézis
és mint ritka virág szökken Isten felé!

(Charles Baudelaire: A bor lelke - részlet - Szabó Lőrinc fordítása)

2 komment

Címkék: ale hordó zipsbrew

Az Ország Sörtesztje - Megagigakóstolás - Hol tart a magyar KKK-sör?

2018.01.02. 13:48 :: IPAfai Pap

nyertesek_jav.png

Pár hete zárult le a Beerselection és a BeerPorn Ország Söre 2017 szavazás, ami keretében a Szent András Sörfőzde Málnás Búzá-ja lett 2017 söre és a Mad Scientist közönségdíjat kapott. Ezúton is szeretettel gratulálunk! Viszont arról már tavaly is értekeztünk, hogy ezt a címet nagyon a helyén kell kezelni, hiszen inkább szól arról, ki mozgat meg több Fácse-rajongót, mint hogy a sör milyen. De tagadhatatlanul jó reklám a bekerült főzdéknek, a szervezőknek és magának a sörnek is. Sőt idén összekötötték a szavazást egy remek kérdőívvel is, aminek a kiértékeléséből biztos rengeteget megtudhatunk majd a hazai sörfogyasztók véleményéről, szokásairól, ha kielemzi és publikálja valaki.

Ám Takács Péter (Hatodik Íz) sörgerillával és komlódealerrel, valamint KK kollégával arra gondoltunk, hogy miként tavaly végigkóstoltunk jó pár tételt, idén is bekérünk minél több KKK (kisüzemi, kézműves, kraft) főzdétől tematikusan söröket, illetve a főzdére bízva még 1-2 általuk jónak gondolt sört, azokat összevetjük néhány igen komoly nemzetközi sörrel, és a borászoknál megszokott 100-as pontrendszerben (70 fölött átlagos, 80 fölött jó, 90-95 elsőrangú, 95 fölött világszínvonalú csúcssör) bíráljuk el ezeket. Igyekeztünk minél szélesebb körből válogatni, semmiképpen sem hagytuk ki szándékoltan valamelyik főzdét. Ahogy tavaly, úgy idén sem maradtunk sörfőző-kóstoló nélkül. A Mad Scientist főzőmestere, Závodszky Gergő mellé meghívtuk a Horizonttól Ábrahám Mátét is a kóstolásra. Hogy már most elejét vegyük a „bundát” kiáltóknak, a két sörfőző pontjait csak informálisan emeltük be a végső táblázatba, melyen a Ratebeer és/vagy Untapped népítélet-értékek is szerepelnek. A  végeredményhez a sörfőzők pontozását figyelmen kívül hagytam, csak hármunk átlagát vettem figyelembe. A söröket nem vakon kóstoltuk és értékeltük, hanem úgy, ahogy a fogyasztó elé kerülnek: a dizájn és a címkeinformációk ismeretében. Reméltük, hogy adhatunk egy szakmai(bb) körképet, hol állnak ma a magyar főzdék egymáshoz képest és nemzetközi viszonylatban, és megpróbálunk a sörszerető közönségnek egy összeszedett képet nyújtani. Külön köszönjük a főzdéknek, hogy a felkérésre hamar elküldték a söreiket, és reméljük, nekik is hasznos lesz ez a megmérettetés.

A mellékelt táblázatban a kritikusok – Pif és KK + Takács Péter –; illetve a sörfőzők, Gergő és Máté pontszámai láthatóak egyéniben, átlagolva (összesen és külön a kritikusi oldalra és a sörfőzőkre); valamint az Untapped-pontszámok 20-szoros (így a százas skálával összefésülhető) szorzata és az eleve százas skálájú Ratebeer-pontszámok. A két sörfőző a saját söreit – természetesen – nem pontozta.

A kóstoló számadatai: 7,5 óra alatt 66 sört kóstoltunk meg (a külföldi – versenyen kívüli – etalonsörökkel együtt), úgyhogy fizikailag elfáradtunk, de a lehetőségekhez mérten tiszta fejjel csináltuk végig az embert próbáló sörsort (csak ne panaszkodjunk, igaz?!). Minden sörre ebben a bejegyzésben nem is lehet kitérni, de az általános tapasztalatokat és a rangsort megosztjuk a közzel. Teljesen változó volt, hogy az egyes stílusokon belül hány nevezővel találkozhattunk: IPA-ból pl. még akkor is volt egy tucattal, ha a dupla és tripla IPA-kat különvettük, míg sourből kettő, búzasörből pedig csak egy (plusz egy búzabak) került be a tesztbe. Ennek megfelelően nem állítottunk fel igazi kategóriákat, csak néhány nagyjábóli keretet, amin belül legalább nem teljesen különböző söröket tudtunk összekóstolni. Jó bogarászást kívánunk! - a teljes pontozást és táblázatot innen töltheted le - - - >.

„Kategória”-eredmények:

kategoriak.png

A kóstolt „kategóriák” átlagos pontszámai, illetve darabszámai

Ha a stílusokat nézzük, a lágersörök és búzák még mindig nem érik el az igazán jó német-cseh sörök szintjét.  Az Áperte Dögös Vörös sötét búzája (81), a Beerfort Doppelbockja (82) és a First Pilsnere (83) tudott a jó kategóriába kerülni. Egy kicsit a lágerek és búzák védelmében azért felhozható, hogy a tulipán-pohár sokkal jobban felerősít észtereket és apróbb hibákat, így egy korsóból, lágeres-búzás pohárból kóstolva komplexebbek ezek a sörök is.

Az APA-IPA kategóriában már jóval nagyobb volt a tülekedés. Itt a KRAFT-főzdék, köszönhetően a felfogásnak és persze a komoly beruházásoknak egyértelműen egy szinttel följebb vannak a többi főzdénél. A pontszámok alapján csak két főzde tudott felzárkózni ehhez a csapathoz: a First, akiknél szintén nagyon komoly főzőberendezések (Zip's-rendszer) és drága vízkezelés van, valamint a szentesi Zentus, bár a kategóriagyőztes Zentus Tropical Kittyt (90) koprodukcióban a horizontos Ábrahám Máté jegyzi. A kategória legmagasabb átlagpontját is a Zentus Tropical Kitty kapta, Szerette még a kóstolócsapat a Brew Your Mind Nelson Sauce-t, (87) a Balkezes LD-50 Amarillót (86) és a tavalyi kóstolás egyik kedvenc söre, a Mad Scientist Jam 72 (86) is az élmezőnyben végzett. A legegyértelműbb sikert a Mad Scientist Liquid Cocaine (89) aratta, 2 pontozónál (Máté, Takács Péter) 1. helyen végzett, KK-nál 2. helyen és Pif-nél is a 4. helyen.

A másik közönségkedvenc kategóriában, a stoutok között a nem-KRAFT-főzdék közül a Synthesis Brewlab One Night Seduction (80) és a Palóc Fortissima (80) érte el a 80 pontos határt, és az idén visszatért Hopfanatic régi slágersöre az Angry Beast (82) kapaszkodott még föl, szorosan két kraft-tag várományos, a tavalyi alapítású Fehér Nyúl R.I.S.-e (83) és a Főzdeparkban (HopTop) készült Reczer Ser T30 (83) mellé. Habár szorosabb a mezőny, de az éllovasok itt is Kraft-főzdék sörei. A Monyo Boris the Blade (85) a második helyen végzett, míg első a Horizont Nigh Shift (86) és a Mad Scientist új söre a Cookie Monster (86) lett. Ugyan nem ez a kategória, hanem a barley wine-oké, de a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky sütőtökös darabja szintén 86 pontot kapott, míg a Monyo új blöffös söre, a wheatwine/búzabor Avi Cousin (85) is szépen teljesített az atomerős sörök között.

Az egyéb kategóriába vettünk minden ízesített és nem tiszta stílusú sört. A 80-as „álomhatárt” az Ország Söre 2017-győztes Szent András Málnás Búza (80), a Monyo BLK IPA (80) és a Rizmajer Zorall (80) black IPA-ja érte el. A Monyo ősszel megújult recepttel kijött WHT IPA-ja (83) lett a harmadik, a Tuff Buzz Joanna Gone Mad (84) imperial orange IPA-ja és a Fehér Nyúl/Sir Bolts Rafa (84) remek sour IPA-ja az ezüstérmes, és az én személyes kedvencem az estéről, a Horizont Pilot Series 4# (85) coffee IPA-ja lett az első.

kategoriagyoztesek.png

„Kategória”-győztesek pontszámai egymáshoz képest

A kritikusi oldal (KK, Pif és Takács Péter) a teljes mezőnyből a Zentus Tropical Kittyt (90) szerette a legjobban, közvetlenül mögötte a Mad Scientist Liquid Cocaine-jével (89). A bronzérmet a Brew Your Mind Nelson Sauce (88) kapta. Élbolyban végzett még a a Mad Scientist Jam 72 (87), a Balkezes LD-50 Amarillo (86), a Mad Scientist Cookie Monster (86), a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky (86) és a Horizont Night Shift (86). Ez alapján az év magyar sörfőzdéje „szakmai díjat” a Mad Scientist sörfőzde kapta az este, ami több kategóriában is az élbolyban végzett, és az összes kóstolt sörük átlagát tekintve 85,3 pontot kaptak a kóstoláson, ami kiemelkedő, és csak a – Sörbúvár által 2017-es év sörfőzdéjének választott – Horizont (85,0-s átlag) közelíti meg. Gratulálunk!

Tapasztalatok:

A legtöbb sörfőzde sörei ma már olyan minőséget hoznak, ami nem csupán az iható, hanem az élvezhető kategóriába esik. Csak néhány olyan sör volt, ami valamilyen technológiai hiba miatt nem ütötte meg a mércét, ez mindenképpen bíztató a minőséget nézve. Ettől függetlenül a palackozás, az esetleges pasztőrözés, valamint a különböző eszközigényes technológiák hiánya mindenképpen hátrányt jelent az olyan főzdéknek, akik tartósan meg akarnak telepedni a minőségi szegmensben is a magyar KKK-sörpiacon. A kiemelkedő magyar IPA-k a nemzetközi csúcsfőzdék (Tree House, Omnipollo – 100 Ratebeer-pontos) söreivel is tartották a lépést, bár azt azért megjegyeztük, hogy a Tree House most zsinórmérceként kóstolt sörei már nem voltak egészen frissek – egy hónappal ezelőtt még mindig egy szinttel feljebb álltak, és nem csak a helyi IPA-k előtt. Ezért is fontos tudatosítani, hogy egy New England IPA-t a lehető legfrissebben meg kell inni, mert gyorsan veszíthet az eredeti minőségéből, még a lehető legjobb tárolási körülmények ellenére is. Stout- és barleywine-fronton sok főzet szép, de a megfelelő érési időt még a néha 1 éves érlelés ellenére sem kapták meg ezek a sörök, ám sok belőlük palackban eltéve még jobban kiforrja magát – például karácsonykor kóstoltuk a Monyo Boris the Blade 2015-ös palackozású, azaz 3 éve főzött változatát, ami sokkal jobb lett a fektetés után. de ugyanez érvényes a Horizont Night Shiftre, ahogy erre a kóstolóposztban is utaltunk.

Örvendetes fejlemény, hogy a kóstolás abszolút győztese nem valamelyik ismert KRAFT-főzde lett (még ha Ábrahám Máté szerepvállalása révén van is köze a receptnek az egyikükhöz), hanem a nem túl ismert, bő két éve megnyílt szentesi Zentus egyik tétele. Ráadásul tőlük sem egy izmosan marketingelt, jól látható tripla IPA vagy imperial stout, hanem a Tropical Kitty, egy nem túl erős ivó-IPA, amit egy szegedi kocsmának – a Cirminek – készítenek, amolyan ház söreként. Mégiscsak létezik a Csiszolatlan Gyémánt, mégiscsak van értelme kutatgatni ismeretlen sörök után.

Tanulságos kóstoló volt, még egyszer köszönjük a főzdéknek a söröket és reméljük, a 2018-as évben még jobban felzárkózik a magyar sörfőzés a világ élvonalához. Ezzel a szép gondolattal meg is nyithatjuk az idei sörévet. Ámen!

2 komment

Címkék: magyar kraft kisüzemi országsörtesztje

Sörévértékelő 2017

2017.12.28. 22:39 :: IPAfai Pap

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek - igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal - ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

fullsizerender_4.jpg

Ha már a multiknál tartunk, kezdjük velük a sort. A Drehert az AB Inbev-SAB Miller fúziója után több kelet-európai sörgyárral együtt az Asahi vette meg, így nem tudtak idén túl nagy izgalmakat hozni. A Frissenszűrt Arany Ászok csak sovány szépségtapasz volt, és a Dreher egyéb hidegkomlózott változatai sem hoztak túl sok újat az életünkbe. Jövőre, ha már az új tulaj egy kicsit megállapodott Kőbányán, talán lesz újabb irány is. Addig marad nekünk a - csakugyan remek - tankos Pilsner Urquell. img_1140.JPGA Borsodi a Tüzes és a Jeges erősern marketingszagú fejlesztésén túl ősszel belehúzott, és próbakörre előhúzta a varázskalapból a tunungolt Borsodi Nitro-t, nitroimg_3114.JPGami végre mellőzte a kukoricát, és a bőcsi gyárnak ebben a szegmensében egy jó menekülősör státuszt mondhat magáénak. A Heineken - bár szerintem ők kihagytak volna ebből néhány fejezetet - a Csíki-Heineken csörtével elérte, hogy a sör több hónapon át vezető hír volt, ami minden piaci szereplőnek jót tett. Ám az igazi nagy bombát a Soproni IPA-val, robbantották, mert ez végre tényleg az első olyan nagyüzemi sör, ami nem csak az árfekvésével, hanem a fogyaszthatósági értékeivel is behatolt a mélyebb köztudatba, úgyhogy minden kétség nélkül az Óvatos Duhaj az év egyik meglepetéssöre. Erre erősítettek még rá a hazai portfólióból eddig hiányzó belga vonallal, és az Affligem Blonde illetve a Mort Subite, meggyes lambic is nagy sláger.

sopronipaimg_9949_1.JPG

A KKK-szegmensben a First The Craft Beer Co. újpesti új, Zip's technológiás főzdéje, mindenképpen az idei év legremekebb új beruházása, és már most is megkerülhetetlen az azóta a SPAR-ban is kapható dobozos Pilsner, APA és IPA. img_0982.JPGAzért ne feledkezzünk meg a Fehér Nyúl új Soroksári úti főzdéjéről sem, mert ők is nagyon szép szortimenttel jelentek meg a nagyközönség előtt. De az első magyar dobozos sört, nem a First, hanem a teljesen megújult Reketye Sörfőzde készítette el, így az év magyar KKK-innovációja cím őket illeti.

362.JPG

A 2016-ban megfogalmazott Kraft-irányelveket 2017-ben is látványosan képviselték a Kraft Egyesület főzdéi, és a folyamatos igényesség, valamint a sörfőzői szaktudás mellett rengeteg olyan beruházás (hidegkomlózó, vízkezelő, szeparátor, palackozó stb.) is létrejött, ami mind-mind emelte a sör minőségét és a kompromisszumok (főleg a pasztőrözés, ami azért jelentősen butít egy sörön) nélküli eltarthatóságát. A Vienna Craft Beer Fest-en rengeteg sztárfőzde sörét kóstoltam a szintén kiállító Főzdeparkos sörfőzdék sörei mellett, és nem éreztem olyan minőségi különbséget, mint pár évvel ezelőtt a nagyágyúk és a Kraft-os sörök között. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve, de egyben intés is a fejlesztéseket el-elhanyagoló főzdéknek, hogy a telitődő piacon a konjunktúra lecsengése után már nem minden sört lehet majd eladni a craft-bárokban.

Az idei évben egyértelműen az őszi Kraft-Feszt volt az év sörfesztiválja,

A Horizont lett az év sörfőzdéje. A kezdeti igencsak óvatos, jó, de néha tankönyvszerű söreit lassacskán tökéletesítette, majd a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-díj (Saison-Wit) óta megmutatta, hogy a hagyományos sörökkel (Düsseldorfer Alt) és az új hullámos NE IPA-val (Pilot Series 1# ill 2#) vagy egy Russian Imperial Stout-tal (Night Shift) is egyaránt nemzetközi színvonalú darabok kerülnek ki a főzdéből.. Különdíjasunk ebben a szegmensben a Mad Scientist, akik már tavaly is dobogósak voltak, és eredendően remek sörök készülnek náluk, de a Horizont meggyőző menetelése az év második felében a javukra billentette a mérleg nyelvét.

Az év felfedezettje számomra a Kraft-tagjelölt Dimbo Lab főzde, akik a kezdeti szortimentben hihetetlen biztos kézzel nyúltak a Gose igen nehéz műfajához, a lágerhez, ami a kraft-cénában kicsit mostohagyermek és egy remek Portert valamint nemrég egy rizlinggel érlelt nagyszerű Saison-t is főztek. Remélem, jövőre kialakítanak egy komolyabb szortimentet a kötelező IPA-val és még pár újabb izgalmas sörrel.

1205.JPG

Az év gerilla főzdéje a Brew Your Mind, akik nem tudtak eddig hibázni, és a remek IPA-k és APA-k mellé előrukkoltak a hordóérlelt Wild Ale-lel a Generations-szel, ami a belga és amerikai brettes és vadélesztős sörök méltó hazai képviselője. Mellettük mindenképpen említsük meg a Balkezes-t (akik idén egy nagyszerű balti porterrel, a Bagollyal is megajándékozták a közt), és Armando - KőváriGergőCsakajósör - Otchoa-t, aki a szokásos magas színvonalú IPA-k mellé, moldáv koprodukcióban (Litra Brewery) elkészítette a Kollabrettet, amit mindjárt natúr, meggyes, fekete ribizlis és szilvás ízben is megkóstolhattunk.

Az év sörözője a Rizmajer új József körúti Sörháza, ahol a hagyományos sörök és a vendégcsapon megjelenő profik, valamint az elképesztően igényes technikai hátország, amit a "színfalak mögött" épített föl a tulajdonos, mind azt szolgálják, hogy nagyon jó áron minőségi söröket és jó falatokat kapjon a betérő vendég.

902.JPG

Az év külföldi sörén nagyon sokat gondolkoztam. De talán az egyik legmeghatározóbb élmény a Tree House NE IPA-ja a Green volt, ami valami egészen élképesztően tiszta, mellékszál nélküli komlóélményt nyújtott, és ezért választottam a rengeteg nagyszerű főzet mellett.

Az idei magyar trendek a NE IPA, a Brett-es Wild Ale-es próbálkozások, és a hordós érlelések. Többek között Armando,fullsizerender3_1.jpg a Brew Your Mind, de karácsonyra a Kapucinus is főzött egy borral bolondított meggyes barna ünnepi sört.. És magyarok közül még nem volt szerencsém megkóstolni a Monyo: Anubis hordóérlelt változatait,monyoanubishordoimg_0906.JPG így némileg hiányos a listám. Annyi jó főzet van, hogy itt nem tudtam dönteni a Brew Your Mind Generations Wild Ale, a Horizont Pilot Series 2# NE APA és a Zip's új, Jamesonos hordóban érlelt söre, az Angel's Ser között.

zipsangelsserimg_3592.JPG

Hamarosan jövünk az Ország 2017-es sörtesztjével is, ahonnan tovább bővíthető a leg-lista, mert blogger- és kóstolótársaimmal újfent remek söröket próbálhattunk az idei év terméséből.

A "nyerteseknek" természetesen szívből gratulálok, és a többi sörfőzdének, sörfőzőnek és minden sörbarátnak is kívánok

SÖRHABBAN GAZDAG 2018-AS ÉVET!!!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar borsodi hordó heineken dreher treehouse kraft horizont brett kisüzemi csakajósör newengland rízmajer zipsbrew Monyó madscientist firstbrewery dimbolab brewyourmind reketye

Karácsonyi Sört minden asztalra...

2017.12.22. 13:42 :: IPAfai Pap

Kedves Sörbúvár-Olvasók!

Idén is köszönjük nektek a rengeteg like-ot, törődést, hozzászólást, javaslatot, és kívánjuk, hogy az ünnepi asztalon, a kandalló mellett, a sípályákon és az íróasztalok mögött is teli söröspohárral köszöntsétek a Karácsonyt! Hamarosan jövünk a szokásos év-értékelővel és az idei meg-giga sörteszttel, de most mi is kicsit visszahúzódunk az otthon melegébe.

Kívánjuk, hogy bölcs nyugalommal telítsen el Benneteket a komló ereje és élvezzétek az együttlétet, de ne csak a söröspohárral, hanem a családdal, barátokkal is! A jövő Sörbúvár-nemzedékének meg vegyetek malátaitalt és mutassatok nekik helyes utat a jó és a rossz - sör - útvesztőjében!

És idén se feledkezzetek el a vendéglátóegységek dolgozóiról, akik az ünnepek alatt is mosolyogva teszik elétek a kedvenc sörötöket, ha éppen kedvetek szottyanna leugrani a megszokott helyre! Éljenek a csaposok, pincérek!

Árpát, komlót, békességet! Egészségetekre, na zdravi, i sveikata, kampei, zum Wohl, cheers!

Az idei szerzőink - Pável, KK, Katona Csaba - nevében Pif.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Az ostravai Borsoditól a bőcsi Staropramenig: két illusztráció a sörmultis alternatív valóságok varázslatos világához

2017.12.13. 16:38 :: -kk-

1.jpg

Az elmúlt pár évben a nagyüzemi magyar sörgyárak is igyekeztek reagálni a hétköznapi sörkultúra egyre tapinthatóbb fejlődésére. Persze mindegyik a maga módján: a Dreher a kezdetben egészen tűrhető, de hamar unalmassá váló hidegkomlózással; a Soproni pár bizonytalan oldallépés után az Első Nagyüzemi Magyar Ipával; a Pécsi Sörfőzde pedig néhány fura, de alapvetően értékelhetőnek szánt lagersörrel. A kivétel a Borsodi volt, ami már elég régóta egyedülálló szereplője a magyar söriparnak annyiban, hogy kizárólag gyenge, kukoricás söröket, közepes licencsöröket, illetve esetleg még gyenge, kukoricás licencsöröket főz. Mindezt pedig úgy kívánja kompenzálni, hogy kiterjedt importtevékenységet folytat, a félbarna lagertől a meggyes lambicon át a flamand búzasörig terjedő spektrumon.

1 komment · 1 trackback

Címkék: borsodi staropramen

Új szinten a Horizont - Night Shift - Russian Imperial Stout

2017.12.04. 13:45 :: IPAfai Pap

A Horizont a Kraft-főzdékkel együtt egyre inkább kezdi uralni a magyar sörfőzés képzeletbeli dobogóját. De míg a Monyo, a Hop Top vagy még inkább a Mad Scientist sörei a kezdettől fogva egyéniek és különlegesek voltak, a Horizont szinte már óvatosan, majdhogynem tankönyvszerű főzetekkel jelent meg a piacon. Nem volt ezekkel az égvilágon semmi baj, csak egy rutinosabb sörfogyasztónak nem okozott akkora izgalmat. Azt hogy tudnak sört főzni persze megmutatták már korábban is, a Saison-Wit dublini Grand Champ-díja és a kóstolt Altbier minősége, magáért beszél. Az amolyan "kapudrogos" beetető fázis után aztán annál nagyobbat szólnak az utóbbi idők főzetei. Most meg, a Pilot Series impresszív két darabjára még rákontrázva, egyszer csak előhúztak a bűvészkalapból egy 11 hónapig érlelt Russian Imperial Stout-ot, a Night Shift-et.

horizontnightshift1.jpg

A különlegességnek megadták a módját, hiszen az üvegre nyomott egyedi dizájnnal is kihangsúlyozták, hogy ez nem egy átlagos főzet. A Russian Imperial Stout a sötét ale-ek csúcsa, amolyan Grand Cuvée de Bordeaux a sörösöknél. Gazdag anayghasználat, robusztus ízek, magas alkohol, óriás potenciál. Kávé, csoki, aszalt gyümölcsök, pörköltség, édesség, hosszú lecsengés. Ilyesmit várunk egy ilyen sörtől. Ebben a műfajban sok nemzetközi példakép van, de Európában talán a holland De Molen az, ami a legmeghatározóbban bemutatja a stílus erényeit. De nézzük, mit tud a Horizont?

horizontnightshift3.jpg

Horizont Night Shift - Russian Imperial Stout - Illatában dominál a csokoládélikőr, kis pörköltséggel, amihez kevés karamell és sok aszalt szilva csatlakozik be. Szép, tartós, őzbarna hab, olajos fekete szín. Az ízben is a csokoládé és a szilvalikőr a meghatározó, kis szedres, unikumos beütéssel, mindezt nagyon selymes lágysággal és rendkívül finom apró buborékos szénsavval mutatja be. Remek, izgalmas és sokrétű. Igazi kézműves darab. Egy kis baja azért van. Fickósan fiatalnak - persze csak egy RIS-hez képest - éreztem a hosszú 11 hónapos érlelés ellenére, de óriás potenciál van benne.

horizontnightshift2.jpg

Ha tehetitek, vegyetek belőle 2-3 palackkal, és aki kibírja, hogy eltegye 1-2 évre, annak az emlegetett De Molen-féle csúcssörökhöz hasonló élményben lesz része 2018 decemberében. A Horizont felért a csúcsra.

2 komment

Címkék: magyar kraft horizont stout kisüzemi

Reinheitsgebot Bőcsön - Új Borsodi Nitro

2017.11.22. 14:34 :: IPAfai Pap

Az elmúlt évben nem csak a KKK-főzdék bemutatói érik egymást egyre-másra, hanem a 3 multi (Heineken, Dreher, Borsodi) is jobban mocorog a sörinnováció vizein. A Dreher Hidegkomlósa és a Frissenszűrt Aranyászok által felkavart állóvíz után az atombombát a Heineken dobta le, a Soproni IPA, az Óvatos Duhaj képében. A Borsodinál kisebb-nagyobb óvatossággal reszelgették a névadó márkát, a Borsodit, de a nyári Tüzes és a Jeges nem igazán robbant nagyot, csak kicsit finomítottak a nem túl fényes alaprecepten. Eddig. Mert most kísérleti jelleggel piacra kerül a Borsodi Nitro. Itt már nem csak a külcsíny, hanem a belbecs is minőségi szintet lépett. De menjünk csak szép sorjában!

nitroimg_3115.JPG

A nitrogénnel csapolt sörök egyik alfája a Guinness (Dry Stout), aminek a habzó krémes megjelenése minden sörbarát számára ismert. Ez a 30-70 szén-dioxid-nitrogén gáz-arányú csapolás utánozhatatlan látványt ad a sörnek még belekortyolás előtt. A cseh kocsmákban is találkozhatott a sörturista mostanában ilyen nitros csapolással, sőt a Dreher is csapolt már iígy Bak-ot, és, minő véletlen, épp a Kandalloban szerveztek egy Nitro Stout estét november 15-én, úgyhogy a KKK-sörök hazai kedvelői is megtapasztalhatták ezt az élményt.

A Borsodi azonban a nitrogént már a sörkészítés közben IS beleteszi a sörbe. A szűrés után egy membránnal kiveszik a sörből a szén-dioxid egy részét és visszadúsítják egy rész nitrogénnel. A végeredményt pedig speciális kegfejjel ellátott, 50-50 CO2-Nitrogén arányú, magasabb nyomású rendszeren csapolják ki, az új tervezésű poharakba, amikben jön a - marketingesen szólva- "vihar"- vagy "lavina"-hatás, és hasonlóan a Guinnesshez egy krémes, tejhabszerű sörhab és egy nagyon finom szerkezetű, az angol pubokban kapható Ale-ekhez hasonló karbonációjú sört kapunk. Ami még plusz, hogy ez egyelőre tulajdonképpen egy cseh sör, mert a Molson-Corrs égisze alá tartozó ostravai főzdében van csak ilyen technika, ahol ezt előállíthatják. Ami egészen új szintre emeli a Borsodi portfóliójában, hogy - ellentétben a magyar Löwenbräu-jal-ezt is megértük! - ebben valóban nincs kukorica és még a malátászsák is jobban meglendült a főzés közben, mert egy tartalmasabb 5%-os láger készült csak árpamaláta, komló, élesztő és víz felhasználásával. A Soproni IPA és 1895 után egy újabb magyar német tisztasági törvénynek megfelelő sör érkezett a piacra, ezúttal a Borsoditól.

nitroimg_3114.JPG

És hogy milyen? A csapolási élmény az felér a Guinness-éval. A látvány szintúgy. Egy kicsit harsányan érkezik a komló, de a maláta egész jó egyensúlyt ad neki, így egy licensz Staropramennel összekóstolva megállta a helyét. Én egy kis karamellmalátával és egy kisebb adag apró buborékkal még megtoldanám, mert így a laikus és jóhoz nem szokott, magyar kocsmai fogyasztó, ha nem látta az impresszív vizuális körítést még tán azt gondolja, valaki egy kis döglődő hanzliból ügyeskedett neki új sört. Nekik kell a buborék, pedig ez tényleg nem fúj fel és a több maláta miatt nem is olcsósörösen savanyú. Kicsit direkt a komlózása, egy picit finomabb, zöldségesebb irány elkelne, de hát a költséghatékonyság nagy úr, ebben a szegmensben nem szórják két marékkal az aromakomlót... Természetesen a csapolós látványelemmel turbózva és a kevésbé felfújós, lágyabb ízű sörrel részben a női fogyasztókat is célozzák a bőcsi gyártók. Egy könnyed libamájas előételhez, füstölt pisztránghoz, enyhén csípős natúr sajtkrémhez még gasztronómiailag is jó pár lesz.

Ha félreteszem a bloggeres sznobságot, akkor egy értőbb sörös számára is elfogadható az élmény, és végre megállapítható, hogy a bőcsi gyár lágerkínálatából is van a Staropramenen kívül élet. Hogy mindezt hol lehet a sajtótájékoztatón kívül megkóstolni? A premier után hamarosan 20 kocsmában (nagyrészt Budapesten és 5 vidékiben) indul a próbaüzem (pl. a Zsidai-csoporthoz köthető Spílerek, a Jamie's Italian a Várban, vagy a Ziccer), és ha az úribb nagyközönség is megkedveli az új élményt, akkor végleg zöld utat kap a Borsodi Nitro. Meglátjuk...

6 komment · 3 trackback

Címkék: magyar borsodi nitrogén láger

Craft Bier Fest Wien 2017 - Kicsik és nagyok egy feszten

2017.11.20. 12:46 :: IPAfai Pap

Már három és fél éve, hogy a bécsi Urania mellett néhány lelkes sörbarát megszervezte az első bécsi craft-sörös összejövetelt, majd 2014 őszén már megtöltöttek egy komoly csarnokot jobbnál jobb sörökkel. A fesztiválbelépővel járó Teku-kóstolópohárral decis mennyiségekben lehet 1-2 EUR-s ártól akár 4-5 EUR / deciért mindenféle nagyszerű osztrák gerilla és kisüzemi sört és igazi nemzetközi nagyágyú főzdék söreit kóstolni.

cbf-2017-wien-logo-web.pngNagyon jól kitalált nagyon jól megszervezett rendezvény ez, mely idén is remek újdonságokkal is szolgál minden sörbarátnak.

010.JPG

A teljesség igénye nélkül (a teljességet itt talájátok) találkozhatunk itt olyan hírneves főzdékkel a nagy Beerlovers-pultnál, mint az Anchor, a Birra del Borgo, a Beavertown, a Steamworks, a To OL, a Brewdog stb., de lesznek ott a környező országokból is sörfőzdék, a lengyel, cseh kiállítók mellett a Főzdeparkból mind a négy főzde 6-6 sörrel képviseli a csapatott. Az elmúlt pár évben az osztrák gerillák és kis főzdék is szép számban alakultak és egyre jobb sörökkel rukkolnak elő. Ott lesz egy külön pulttal a 9 regionális családi főzdét tömörítő Culturbrauerei, és a Heineken égisze alatt álló Brau Union is a kiállítók között van, ami első pillantásra, főleg magyar szemmel nézve elég meglepő.

Mit keres egy ekkora multi egy ilyen fesztiválon? Erről kérdeztem a fesztivál egyik főszervezőjét Michael Klemsch-et, aki az alábbi gondolatokat mondta el kérdésemre:

A Craft Bier Fest Wien immár 4 éve, a kezdetektől fogva elkötelezett volt abban is, hogy minden sörfőzdének teret adjon, akik saját állításuk szerint Craft-Beert állítanak elő. Teljesen mindegy, hogy egy 2 fős kis üzemről, vagy egy nemzetközi konszernről van-e szó. Mi mindig megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz a piaci szereplőket. Szervezőként igyekszünk a nagy sörgyáraktól minél több pénzt és támogatást szerezni, hogy ezáltal kedvező áru kiállítóhelyet biztosítsunk a kicsi és a Startup főzdék számára. Véleményem szerint eljön az idő, amikor már nem szükséges odaírnunk, a sör elé, hogy CRAFT, hiszen minden csakis arról szól, hogy az adott sör JÓ-e vagy NEM JÓ.

021.JPG

Persze egy olyan világban, ahol a nagy sörgyárak is egy jó átlag szintű sört főznek könnyebb egy ilyen feszten fölvállalni a nagyüzemi söröket. Ám mindenesetre elgondolkodtató, hogy mennyire más filozófiával közelítenek Ausztriában a nagy gyárakhoz, mint a magyar piaci viszonyok közt. Ha hazai párhuzamot akarunk keresni, akkor ehhez a felfogáshoz talán a Belvárosi (Budavári) Sörfesztivál áll a legközelebb, ahol szintén megjelennek a kicsik és a nagyok is. Természetesen vannak olyan rendezvények, ahol nagyon karakteresen el kell különülni a specialitásoknak a nagy tömeggyártók söreitől, de el lehet azon is gondolkodni, hogy ne valamivel szemben, hanem valami mellett határozzák meg magukat a magyar sörgyártók, legyenek akár kicsik, akár nagyok, határon innen vagy határon túl...

dsc0154.jpeg

A Craft Beer Fest Wien már nem egy különálló rendezvény, (és léjtest nyúz - a magyar KKK-sörszcéna is belengetett egy Budapest Beer Week-et!! - ezúton is wow!) hanem a Vienna Beer Week legfontosabb eseménye. Elképesztő, hogy az osztrák sörkultúrába is mennyire begyűrűzött a Craft-sör. A november 18-án elkezdődött rendezvényen több komoly csapfoglalás (Beavertown, Bevog, Porterhouse, Oedipus), sör-étel kóstoló, és író-olvasó azaz sörfőző-sörivó találkozó is szerepel a gazdag programban. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus kult sörös helyek 1516 BC, 7Stern, Känguruh mellé az utóbbi 2 évben olyan pubok zárkóztak föl, mint a Scrappy Pub, a Charlie P's, a Hawidere vagy a már szinte belvárosi Brickmaker's,

Szóval Bécs már nemcsak a Kapuzinertől és a Wiener Schnitzel-től hangos, hanem sörben is pezseg. Egész héten csordultig töltheted a poharad jobbnál jobb sörökkel, és még nem késő pénteken vagy szombaton vonatra vagy buszra pattanhatunk, hogy a 8 EUR-s napijegy áráért (2 gyenge puncs-pancs ára az adventi vásárban) belekóstolhasson bárki a Craft Bier Fest Wien-en megtalálható remek sörökbe.

(képek saját ill. Craft Bier Fest Wien)

Szólj hozzá!

Címkék: bécs osztrák heineken kraft sörfesztivál kisüzemi craftbierfestwien

A Házi Sörfőző-bajnok győztes Barley Wine-ja

2017.11.17. 14:02 :: IPAfai Pap

Még idén februárban kiírt a Krak'n Town egy sörfőző versenyt, melyre elég sok pályamunka érkezett be, de a zsűri messze a legjobb sörnek ítélte Merkl Norbi Barley Wine-ját.

madcatbarleywimg_2250.JPG

Norbi (Madcat) a 2016-os Házi Sörfőző versernyen hozta el a Grand Champ díját egy egészen fantasztikus füstölt sörrel, amit utána volt szerencsém egy Schlenkerlával összevetve kóstolni, és bizony - pedig az alsóerjesztés házi körülmények közt komoly feladat - igencsak ott volt a szeren. Evvel Krak'n Townos a győzelemmel ismét megmutatta, hogy nem volt véletlen a 2016-os siker. Szerencsésen elcsíptem egy palackkal a győztes sörből, és meg is kóstoltam otthon.

madcatbarleywimg_2251.JPG

Madcat (Merkl Norbi) skót tölgyfakockán érlelt Barley Wine scotch-csal.- 53 IBU 10,2% Egy igencsak hangsúlyos sört töltöttem ki. illatában a fajtának megfelelően a maláta - dió, mogyoró, és az észterek - epres, fruttis felhangok, szamóca, balzsamecet dominál, de melegedve jönnek mélyebb sherrys, ruby portóis likőrös felhangok, így "üzemi hőmérsékleten" nem billen át egysíkú túlzott észterességbe. Gesztenyebarna szín, vöröses árnyalattal, bézs, közepesen tartós hab. Még tovvább levegőztetve melaszos, csipkebogyósan, barnamártásos, sűrű szószos édesség, galagonya, madárberkenye, még melegedve aszalt sárgabarack, dinnye jelenik meg. Ha nem csak a tölgyfakockán, hanem valódi hordóban (tőzeges, vagy portóis esetleg konyakos jól állna neki) érlelte volna, még szebb lehetne. Ízében hidegen kicsit túl lágy, fruttis, melegedve egyre karakteresebb és jönnek a hordós, konyakos, whiskys, sherrys ízek, égetett cukrós, diós maláta, kevés epres balzsamecet, fahéj, szegfűszeg. A korty apró, játékosan szúrós buborékokat invokál, likőrös alkoholos melegség érkezik, mely kicsit szárít. Telt fás, némileg csersavas, olajos, fás, fűszeres keserű a zárás.

madcatbarleywimg_2249.JPG

Gondolom, a nevezési határidő is szoros volt, mert én még, így is egy kicsit fiatalnak, nyugtalannak érzem a sört, kellene még egy jó fél év, hogy még jobban összesimuljon, de Norbi feltétlenül egy remek, nemzetközileg is élményszámba menő sört készített. Vajon a Krak'n Town megfőzeti a sört, fogja tartani a valamelyik csapján? Vagy megmarad egyszeri versenydarabnak? Remélem, nem...

6 komment · 1 trackback

Címkék: magyar házisör sörverseny barleywine

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter

2017.11.16. 19:09 :: IPAfai Pap

A békésszentandrási sörfőzde 2014 2013 óta Esthajnal néven mutatja be a szezonális, karácsonyi sörét. A 2013-as még "régi" érában főzött gyümölcsös után, 2014-ben jött a nagyon megosztó lucfenyős, 2015-ben egy kevésbé megosztó darabbal, egy füstös búzával, 2016-ban pedig egy folyékony After Eight-tel, egy mentás-csokis stouttal kezdték meg a söradventet a főzdében. De mit tartogatnak idén a számunkra?

esthajnal17img_3123.jpg

A Szent András főzde bréjnsztormingja idén egy jóval visszafogottabb, szerényebb, 'Bandibácsisabb' projekt mellett döntött, aminek ráadásul már részben van magyar és nemzetközi múltja, hiszen a teás IPA-k nagyon szerethető darabok. Azonban kell egy kis melegség is az ünnepi hangulatba, így IPA helyett a simogatóbb Robust Porterre esett a választás, amiben a bergamott-olajjal kezelt fekete tea és Bergamott-narancs mutathatja meg mit tud hozzáadni az ünnephez.

esthajnal17img_3119.jpg

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter A 7%-os sör a többféle malátából (pilseni, karamell, csoki), zabpehely, pörkölt árpa, természetesen Earl Grey tealevél, és a bergamott-olaj előállításához használatos bergamott-narancs került. Ezt a combót fejelték meg a grapefruitos, narancsosan üde, és visszafogottan gyantás Amarillo-komlóval. Szép, bézs hab, vörösesbarna, tea.szín, a megjelenés a helyén van. Illatában a narancsos Earl Grey teával indul, majd ( Ez tképpen a Lady Grey) fekete teás, enyhén citrusos aromákkal folytatja, és ha elteltünk a teával, felfedezhetjük a pici száraz kakaót, csokit és némi mogyorót, de végig a fekete aromás teás íz a meghatározó. Mintha beleszagolnánk egy sokszor nyitogatott teásdobozba, a friss aromák keverednek egy kevés földes illattal. Visszafogott angolos, letisztult. Ízében is az enyhén fanyar, narancsos teásság mutatkozik, csak nagyon a háttérből jön a száraz kakaó, és a végén kis komlós keserű, ami a teás száraz keserűvel együtt hamar lecseng és hagy némi fűszeres fanyar utóízt. Némileg összemosódnak az ízek, még szebb lenne, ha jobban megfoghatóak volnának a külön összetevők, nem mosódnának el a nagy teásságban ennyire a kontúrok. De összességében egy derekasan megcsinált, meleg takarókba burkolózós kandallónál merengős sör kerül a fenyőfa alá. És hát egy téli sör milyen legyen, ha nem ilyen.

esthajnal17desszert.png

A Szent András sörfőzde már jó ideje a sör gasztronómiai népszerűsítésében is az élen jár. Ahogy 2015-ben a füstös búzához készültek receptötletek, idén is megjelenik egy receptkönyv, aminél felkértek engem is egy desszert-falatka elkészítésére. Pálvölgyi Zoltán séf (János Étterem) technikai jótanácsai mentén született meg az a pohárdesszert, ami kakaós kekszes morzsalapra készült vaníliás Mascarponés krém, egy enyhén sós csokoládés karamell-toppal készült, amit Earl Grey teás, csillag-ánizsos sörös redukcióból kreáltunk. Díszítésnek aszalt vörösáfonya és a redukcióban megízesedett "kandírozott" narancshéj dukál. Ínyencek tehetnek még rá egy kis mozsárban tört kesu- vagy pekándiót. Még ínyencebbek forralt sörnek is elkészíthetik az Esthajnal '17-et, kis tejszínnel és még egy kis mézeskalácsfűszerrel (gyömbér, kardamom, koriander, fahéj) és whisky-s barna cukorral bolondítva.

2018-ban meg jöhet a szilvás-mákos duplabak, vagy a gesztenyés-pulykás Barley Wine...

4 komment · 1 trackback

Címkék: magyar karácsony porter békésszentandrás kisüzemi