Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (52) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (3) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (2) beerfort (2) békésszentandrás (35) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (4) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (2) brno (2) buda (3) budapest (7) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (4) csalános (1) csalás (1) csatorna szigetek (1) cseh (48) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (7) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (14) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) firstbrewery (1) flamand vörös (1) fót (11) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (3) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (5) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (3) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) harapunk (3) házisör (28) hbh (1) hedon (2) heineken (3) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (9) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (3) horizont (7) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (43) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (9) kecsekmétisörmesterek (1) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (194) kőbánya (5) kocsma (2) koktél (1) kölsch (1) komló (19) korzika (1) kősör (1) kozel (6) kraft (10) kraken (1) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (6) lambic (5) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (4) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (5) mad scientist (1) magy (1) magyar (219) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (16) münchen (2) nelson sauvin (1) német (32) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (2) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (9) pilseni (2) pivo (2) Plzeň (1) porter (15) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (8) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (6) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (47) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (8) sörkönyv (2) sörkorcsolya (33) sörkultúra (14) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (9) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (25) sörturista (4) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (1) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (6) zirc (2) Címkefelhő

Cask Ale a 4 éves Élesztőben - Hübris: Kék macska

2017.04.20. 21:02 :: IPAfai Pap

A Tűzoltó utcai portálról immár 4 éve került le a nagyüzemi sörös cégér, hogy átvegye a helyét az új sörforradalmi logó. Az Élesztő idén Bart Dani koordinálása mellett a Hübris-szel karöltve újra csapra ver egy Cask Ale-t, melynek előkóstolójára voltam hivatalos egy hete.

hubriscaskaleimg_0084.JPG

Daniék meghívták a kóstolóra azt a Roger Protz-ot, aki 1976 óta a CAMRA (Campaign for the Real Ale) tagjaként rengeteget tett azért, hogy a Cask Ale ne vesszen ki az ellágeresedő, kommerszializálódó angol pub-kultúrából. A CAMRA éves sörantológiájának rendszeres szerkesztője. (Azt csak zárójelben, hogy sajnos Roger budapesti sör-anzixa egy kicsit a messziről jött ember szavait visszhangozza, így a valóban sok izgalmas hely mellett bekerült néhány tévedés-elírás-félrehallás is a népszerűsítő cikkbe.)

A sört Ádám és Zsolt a Hübris sörfőzői készítették, de mielőtt jobban belemennék a konkrét kóstolásba, engedtessék meg néhány mondat a Cask Ale (Real Ale)-ről. A Cask Ale egy pasztőrizálatlan, szűretlen ale, mely fa vagy fém hordóban megy át a másodlagos erjesztésen, ami egy pub hűtött pincéjében megy végbe. A pub sörmestere dönti el, hogy mikor lehet a közönségnek is csapolni a sört, melynek illata, íze akár naponta változik. A real ale-t nem nitroval vagy szén-dixiddal csapolják, hanem a klasszikus pumpás sörcsappal kerül a pintes pohárba a 3,-4% alkoholtartalmú ale, aminek gyenge karbonációja van. Hidegen kicsit döglött sörnek tűnik, mindenképpen érdemes várni, amíg 10-12 fok körüli hőmérsékletre nem melegszik föl, és akkor lehet kiélvezni az illatát és a maláta a komló és az élesztő ízjátékát. (Részletesebb tudnivalókhoz Vétek Gyuri remek gyorstalpalóját Cask Ale-ügyben itt találjátok.)

hubriscaskaleimg_0083.JPG

A Kék macska (hisz magyarok vagyunk vagy miaszösz) Blue Cat névre hallgató Cask Ale-et egy jellegzetesen angol körtés-birses-cider almás illatvilágú kísérleti komlóval a Minstrel-lel főzték a hübrisesek, Ez egy olyannyira kísérleti komló, hogy még a sokat látott Roger is csak 2 hete hallott róla először. A 4%-os Cask Ale-nél valóban kipróbált sörivónak kell lenni, hogy értékelje az ember. Egy direkt hátbavágós alfasavbombás keserűvel dolgozó IPA, egy malátával és alkohollal telerakott Russian Imperial Stout egészen könnyen érthető, nem véletlen, hogy a legnépszerűbb műfajai a craft beer-eknek. A Cask Ale-hez már kell némi kóstolótapasztalat, hogy ne döglött lóhugynak gondolja az ember. Rá kell érezni az ízeire, meg kell adni a módját. És ha az ember hagyja egy kicsit melegedni, levegőzni, ráérez a finomságaira. Érkezik a kellemesen gyümölcsös (körte-alma) komló és élesztőillat, egy kis kekszes maláta, frissítő korty, és zárásként egy üdítő, földes keserű. Akár egy könnyű 10-es cseh láger egész este élvezhető és az ember csak a fizetéskor veszi észre, hogy 6-7 sört megivott, mert remekül csúszik. A Kék macska Blue Cat (ami a nevét a híres 19-20. század fordulóján népszerű pesti Blaue Katze mulatóról kapta) a múlt héten még egy kicsit fiatal volt, de a társaság szakértő tagjai egyöntetűen bólintottak a kóstoláson, az eltelt egy hét óta csak még gyümölcsösebb, érettebb lett, így a héten valóban a csúcson érhető el.

hubriscaskaleimg_0082.JPG

A sör a 4 éves Élesztőben sok más születésnapi finomság és színes mókakacagás közepette kóstolható, amíg föl nem isszák a sörszerető honpolgárok. Irány a Tűzoltó utca, mely egész hétvégén ünnepi forgataggal vár mindenkit.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ale komló sörforradalom Élesztő hübris

Nem kettőslátásod van: újabb Hunyadi bisztró nyílt Budán

2017.04.19. 17:24 :: Pável

diplopia_beer.jpg

 

A budai Vár oldalában teraszával, kis virágoskertjével – no meg sörcsapjaival - oázisként megbúvó Hunyadi János úti lakásbisztró kitalálói újra mertek nagyot álmodni és pár hete megszületett a „Hunyadi Gasztroműhely & BBQ”, ami már inkább sörész étterem. Így a másodszülött lett a nagytesó, ide helyeződik át a gasztropub jelleg, míg a várbeli - nyári idényjelleggel - inkább csak pub marad, persze ott sem marad éhen, aki megszomjazik.

 

sorok.jpg


Itt, a Retek utcában pedig egymással verseng a tulajdonos páros etető- és itató hajlama. A divatos étlap felelőse a BBQ-ba beleszerelmesedett Lehel Márk (Mike), míg a csúcs kraft sörökről - többek közt – a Rothbeer és a Mad Scientist gondoskodik. Róth Zoli gyömbérese például a legjobb étvágycsináló, egy Mad-sör pedig desszerttel felérő lezárása egy étkezésnek. (Ezért a gyarló hasonlatért bocsánattal tartozom például annak a málnás panna cottának, amelybe majdnem beleharaptam, pedig csak a házigazda tabletjén jött szembe.)

 

 

velos.jpg

 

Már az előétel meggyőz és elcsitít, mint Habonyt egy hűvösebb eső miatt elmaradt Moszkva-ellenes tüntetés. Én spec' már ezért a padlizsánkrémért is visszajárok majd, de az étlap BBQ-fejezete is, akár Krúdynak a táncrendek és menükártyák: kedvenc olvasmányom lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar buda hunyadi kisüzemi

Sabotáge - O.K. Brewery - American Vienna Lager

2017.04.18. 19:53 :: IPAfai Pap

Dreher Antal 1842-ben kifundált bécsi ászokjának örökségét elég komoly csavarral gondolta újra az O.K. Brewery-t jegyző, Kelemen Ottó gerilla-főző, (2014-ben az Év Sörfőzője) aki a békésszentandrási és csepeli vendégfőzések után újra saját sörrel rukkolt elő.

oksabotagefullsizerender.jpg

A bécsi lágerről már korábban is többször írtam, ráadásul volt itt a blogon Monyo-Szent András összekóstolás, de ezt a kicsit elfeledett osztrák(-magyar) sörstílust amerikai komlókkal megbolondítani elég újszerű megközelítés, bár felmerülhet a kérdés, hogy az eredetiben a földes, de határozott keserűkkel operáló kontinentális komlók helyett egy citrusos amerikai komló hoz-e újabb harmóniát. Mennyire öncélú egy ilyen újítás? Erre kerestem választ, amikor az Ottótól kapott palackot felpukkantottam.

oksabotageimg_9979.JPG

A Citra-komló illata, nem arcbacsapó, hanem kellemesen olajos, könnyed citromossággal, lime-osan indít, és amikor illan, jön egy kis zöldségesség. Hozzá zárkózik fel a klasszikus vécsi alapokon a kenyérhéjas, barna kenyeres maláta. Szép sötét mézszínű az ital, középtartós habbal. Ízében elsőre kis disszonancia van. Az első korty egy rozsos APA-nak tűnik, aztán jön a harapható enyhén komlós bécsi láger, utána egy amerikai komlós gyantás, élesebb keserű lecsengés. Tiszta 2 in1 feeling. Felmerült bennem, hogy miért nem készült egy jó Brown Ale inkább... Aztán a harmadik kortynál, amikor már az ínyt megülte a komló, összesimulnak az ízek, és összeér a két irány, és ha nem is lehengerlően, de szép ívben összetart. Kis fűszeres csípős utóízzel zárul a korty, ami egyértelműen a komlóból jön.

Mivel a Sörsajtban volt a bemutató - bár nem tudtam sajnos elmenni -  gondolkodtam, milyen sajtot kellene hozzá megpróbálni. Végül egy Bergkäse-re esett a választás.Kicsit sós, leheletnyit csípős utóízzel ami összesimult a komlóval. A sajt emmentáli felé hajló, de sósabb íze meg a kenyeres malátával.

oksabotageimg_9982.JPG

Inkább érdekes kísérlet, mint populáris sör a Sabotage, de Ottó ismét megmutatta, kísérletezni kell, és nem megmaradni a szuperbiztos APA-IPA-Stout tengelyen. És persze technikailag hibátlan volt, így mindenképpen megéri a kóstolást. Mindenképpen valami étel mellé javasolnám, hogy az átmeneti disszonanciát egy karakteres sajt, vagy egy csípős, tejszínes olaszos tésztaétel elsímítsa.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar komló láger kelemen ottó bécsi ászok

Gőzerővel - Fűtőház Sörfőzde (Rétság)

2017.04.06. 18:28 :: IPAfai Pap

A mozdonyok rengeteg férfiszívet megdobogtatnak. A sörök még többet. A mozdonyos sörök meg csodás metszetként erősítik a két halmaz keltette vágyakozást. Isten hozott mindenkit a Fűtőház Sörfőzde világában!

Hava István főzdéje nem ismeretlen már a Sörbúvár törzsolvasók számára. Először a Gellért Márton-napi sörös rendezvényén kóstoltuk kollégáimmal a söreit, aztán egy egész csapat sajtóhuszár és sörcikkgyűjtő robogott keresztül a Börzsönyön a farmotoros Ikarus-szal decemberben, hogy megcsodálja a főzdét. Erről a túráról sajnos lemaradtam, ám Hava István meghívott egy külön főzdelátogatásra Katona Csaba sörtörténésszel és Sal Bandy (Kézművessört a népnek) bloggerrel, hogy végigkóstolhassuk a szortimentet.

A családi ház vasúti váróterem-szerű melléképületében múzeum-szerű előtérbe lép be a látogató. Képek, ereklyék és persze sörök. Majd eggyel beljebb invitál minket a főzőmester és belépünk a főzdébe, ahol egy a Monyo-ban kiérdemesült és kinőtt Agrometal-rendszerű modern, de kompakt kis főzdeberendezés fogad. Az áhitott csendben, csak a tartály tetején köpködi a  kotyogó a sörhabot. Beszélgetés közben végig is kóstoltuk a teljes szortimentet, elsőként a Summer Ale-t a V43 Szilit, amelynek egy több, mint fél éves változatát is megízleltük. A következő a szortimentben az M61, a Nohab, egy vöröses IPA, majd a Hava István mozdonyvezető édesapjának 327-139-es pályaszámú, mozdonyszépségversenyt is nyert gőzösének szentelt Stout és végül a tavaly ősszel debütált M63 Bulldog, egy belga stílusú Tripel a jelenlegi csúcssöre a főzdének. Ebből egy elképesztően komplex két éve palackban érlelődő korábbi főzetet is kibontott a tiszteletünkre a főzőmester, amiből már csak néhány palack lapul a pincéjében. A Fűtőház Sörfőzde látványvilága, címkéi, megjelenése nagyon szép, egységes, színben és formában is kidolgozott, minden azt tükrözi, hogy a tulajdonos szíve-lelke benne van a vállalkozásban, és ha még jó söröket is főz, akkor a siker garantált. Az őszi kóstoló óta sokat tökéletesedtek a főzetek, úgyhogy öröm volt látni, hogy a jó koncepciók mennyit finomodtak az eltelt 3 hónap alatt. Az ajándékba kapott szortimentet otthon vizsgáltam meg behatóbban.

V43 Szili - Summer Ale (4,5%) Ez a sör egy remek angolos ale, pintes pohárban érzi igazán otthon magát. Szép, tartós bézs hab és gesztenyeméz szín jellemzi. Megszagolva enyhén citrusos, virágos komló, maláta és főzőház-illat dominál benne. Ízében édeskés maláta, kenyeres, diós-mogyorós, magvas nyitás után kezdődő komlós lecsengés, de a maláta picit elnyomja. A Fűtőház összes sörére jellemző a gazdag anyaghasználat, a bőkezű malátázás, de ennél a könnyed sörnél ez talán picit sok is. Testesebbnek, krémesebbnek hat egy 4,5%-os sörnél, sok maradék cukor érződik ki belőle, egy Summer Ale-nek túl sütis.

Számomra kicsit szárazabbra, enyhén "vizesesebbre" erjesztve hozná a neve szerinti hatást. Vagy egy másik irány az volna, hogy némi földesebb, angolosabb komlóval (Fuggles) és egy kis plusz Crystal és Maris Otter malátával erjesztve remek ESB válna belőle.

M61 Nohab - American IPA (6,5%) Nem csak nekem volt a kedvenc mozdonyom a svéd Nohab, melyből nemrég 8 mozdony vonatattal szerelvényt is láthattak a hazai vasútbolondok. Bence barátom komoly élettapasztalatokról tanúbizonyságot tevő megjegyzése a témában, hogy 8 Nohab majdnem olyan csodálatos, mint 8 erélyi kopó, minden bizonnyal helyén való. Mindkét látvány megdobogtatja a szíveket.

A Nohab rágógumis, tuttifruttis, észteres illatához fűszeresen gyümölcsös áfonyás, fekete ribizlis aromák kacsolódnak. Hozzá kevés szantálfa, diós maláta, joghurtos, tejszínes eper, krémmel töltött vajas keksz. Nem a trópusi grapefruitos komlós IPA-vérvonal, hanem inkább a malátás, East-Coast Style. Vörösrezes aranyban játszó színű, dús tojásszínbe hajló bézs habkoronával. Ízében piskótás testes malátaalap mellé gyantás ("piny") komló. Kevés grapefruitos, gránátalmás lecsengés visz el a száraz, üdítően kesernyés utóízig. Remek a karbonációja, apró, krémes buborékok, egy klasszik malátás, harapható IPA.

M63 Bulldog - Belgian Tripel (8,5%). Az ősszel kóstolt debütáló főzet óta, teltebb, komplexebb, letisztultabb. Már nem csak ígéretes, hanem egy szép sör.

Az élesztő fruttis, rágós észterei itt is dominánsak, de itt ez vadvirágos réttel, datolyával, méhviaszos édességgel, cukrozott rebarbarával, eperdzsemmel párosul. Ecru habkoronája alatt szép tölgyfaszín sör lapul. A diós malátásságba a fügelekvár, datolya, szamóca, dió, cukrozott mandula vegyül az ízben. Krémes teltség, kerek, komplex ízkép, remek egyensúlyban van az édes maláta és a komló, melyek között gyümölcs és diólikőrös olajosság jelenik meg. Diós, édeskés, lekváros utóíz marad lecsengésként, kis szájösszehúzó komlóval.

327-139 - Stout (6,7%) Ősszel a Gellértben még a Nohab volt a főzde legjobb söre, de februárra egyértelműen a Stout vette át ezt a szerepet. Gyönyörű, kerek, nagy formátumú sör lett belőle. Mondtam is Istvánnak, hogy erre aztán büszke lehet. Aztán, hogy magam is tömjénezzem kicsit az élet visszaigazolt, mert a dublini Alltech versenyen aranyérmet szerzett, Ezúton is gratulálok Hava Istvánnak az elismerésért!

Intenzív csoki, kakaó, tejszínes, krémes kávé illat, csokis croissant, süteményes édeskés, diós maláta a 327-139 belépője. Őzbarna paplanos hab, lilásba hajló éjfekete szín. Kis kávés, kávékrémes ízzel indít, majd a csoki mellé remek gyümölcsökkel gazdagodik. Fekete ribizli, szeder, szilvazamatot szállítanak a krémes apró buborékok. Kávés-földes lecsengés, és kevés frissítő fanyarság teljesíti ki ezt a remek Stoutot.

A Fűtőház Főzde söreit csak üvegben lehet kóstolni. Istvánnak az a hitvallása, hogy egy sörözőben nem biztos, hogy olyan gonddal bánnak vele, és aggódik, hogy elromolhat a minőség. Ezért is nagy hír, hogy a Food Truck udvar április 7-én rendező pályaudvarrá alakul át, és a vágányokra befutnak a főzde sörei, ezúttal először a főzde történetében hordóban, és csapról kóstolható a négy remek sör. A masinisztának, Hava István főzőmesternek Katona Csaba "önkéntes pályamunkás" segít, hogy bemutatkozhassanak a még szélesebb néptömegeknek.

3 komment · 1 trackback

Címkék: magyar kisüzemi Fűtőház

A MOL megveszi az összes csíki sörgyárat

2017.04.01. 11:39 :: IPAfai Pap

Bréking nyúz!!! Ma éjfél után 1 perccel jelentette be a magyar olajipari vállalat, hogy a benzinkutakon megnövekedett igényeket kiszolgálandó megvásárolja a Heineken csíkszeredai és a Csíki csíkszentsimoni sörgyárát, hogy megfelelő mennyiségű békejobbos sörrel frissíthesse föl az agresszív autóvezetőket.

alhirsor.jpg

Az új társaság szakít az eddigi hagyományokkal, és a népszerű magyar író, Rejtő Jenő emlékezetének ajánlja az első két sörét. Az Igazi Samtamtonio egy barna, szűretlen kukoricasör, az Igazi Trebics egy málnaszőrrel és rummal dúsított  újdonság, egy koktélsör lesz, amit hamarosan forgalomba hoznak a társaság által üzemeltetett töltőállomásokon.

A magas vérnyomással küszködő, alkoholista vásárlókra is gondolva egy szénsavmentes erős sörrel, a Galambbal is kedveskednek, amely kortyérzetre gyenge, és gyámoltalan, ámde hatásában ütős lesz.

A további részleteket a Sörbúvár Szent György Havának első napjára eső álhírekben megtalálhatjátok...

4 komment

Címkék: álhír heineken csíki

Húsvéti sör és gasztronómia - Szent András Sörfőzde: Nyúlon innen-Nyúlon túl

2017.03.31. 13:15 :: IPAfai Pap

A Szent András sörfőzde talán a leginnovatívabb felfogásban igyekszik elérni, hogy a sör bekerülhessen a gasztronómiai vérkeringésbe. Most a Tegzes Danival (Fűszerész), Segal Viktorral és Gerő Eszterrel (Sütizz) összedolgozva mutatták be húsvéti söreiket a Nyúlon innen-t és a Nyúlon túl-t a Callas Cafe-ban,

img_9952.JPG

Pár éve még úgy kellett a Sörspecialistánál összevadászni német karácsonyi söröket, azóta már a magyar KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sörfőzdék is ontják a karácsonyi, nyári szezonális söreiket. Tavaszi sört már Rizmajer Józsi remek Maibockjával is kóstolhattunk és a Rotburger már főzött Húsvéti sört,  és itt a Sörbúváron is volt már nyulas sör a Hasen-Bräutól. Nem is beszélve a Kraslicak-ról a cseh sörhímestojásról, amiről már szintén szóltunk.

 A Szent András Sörfőzde karácsonyi alkalmi söre az Esthajnal és a nyári Vári Nővérek mellé most egy újabb - szándékok szerint hagyományteremtő - szezonális sör csatlakozik be, a Nyúlon innen és a Nyúlon túl. (a Gyalog galopp ikonikus jelenete, gondolom, sokaknak megvan). Ez idén két vörös IPA volt, amiben most nem kellett kompromisszumot hozni a főzdének, hogy simulékony, vagy megosztó sört főzzenek. Elkészült mindkettő, amihez a Fűszerész szállította sör alapanyagain kívül az egzotikus hozzávalókat. A közérthetőbb, de az erősebb fűszeresség miatt talán megosztóbb Nyúlon innenhez a babért, a kubebaborsot és a szelim borsot, a lágy, simulékony Nyúlon túlhoz meg a jázminvirágot.

Ha nem is húsvéti ételek mellé, de igencsak izgalmas sörkorcsolyák társultak a nyulas IPA-khoz. A szelim és kubebaborsos, babérleveles Nyúlon innen-hez két nagyon szépen simuló ételt kreált Segal Viktor. Az egyik egy kacsamell, ami szereti a malátásabb teltebb ízű IPA-kat, mely mellé kevés roppanósabb textúrájú cékla és a sörből készült hab társult. A vörös maláták és a komlók (Simcoe és Equinox) enyhe fanyarsága a céklával harmonizáltak, és a sörből készült hab krémessége a teltebb malátás ízeket emelte ki.

A másik fogás a sörhab mellé pohárban szervírozott füstölt pisztráng volt egy nagyon mutatós szépiatintából készült kis dísszel. A karakteres hal szintén jól ment a borsos ízesítésű IPA-hoz, azonban nekem hiányzott egy kis fanyarság - talán egy kapri vagy sötét olíva - ami még jobban kiemelte volna a sör karakterét.

Míg a Nyúlon innen egy karakteres borsos (a kubebabors és a hidegkomló miatt már-már szaunaolajosan fanyar illatú), de talán közérthetőbb sör, amiből nem biztos, hogy korsószám vedel az emberfia, a Nyúlon túl az elegáns és csak a melegedéskor kibomló jázminillattal és ízzel egy nehezebben megfogható sör. Ám, ha ráéreztünk, annál simulékonyabb és akár egész este kortyolgatható sör, és nekem ez a favoritom a kettő közül. Míg a másik inkább ételek mellé működik, ez finomabb, lágyabb, nem véletlen, hogy egy desszertet gondoltak ki mellé a készítők.

Gerő Eszter (sütizz) kreációja egy egész egyszerűen mennyei, mangóval töltött csokoládés ganache volt. Sok kávéház-tulajdonos örülne egy ilyen desszertnek. A keserű csoki és az enyhén fanyar mangó szépen passzolt a jázminos Hüll Melonnal és Simcoeval hidegkomlózott IPA-hoz, de egy egész picit sok volt hozzá. Egy sötét duplabak vagy egy amerikai komlókkal bolondított Russian Imperial Stout mellé lett volna az igazi. A Nyúlon túl nem rendelkezik olyan testtel, hogy a egy ilyen masszív desszertet sokáig cipeljen a hátán.

fullsizerender2.jpg

A Szent András Sörfőzde ismét bemutatta, hogy nagyon tudatosan gondolkodik a sör hazai gasztronómiai elterjesztésén, és a karácsonyi mentás csokis, kicsit megosztó, de remekbe szabott sör után ismét megmutatták, hogy képesek cizellált, többszörösen csavart sörreceptekkel is előrukkolni. És nem utolsósorban képesek a sörük mellé olyan nagy tudású gasztro-szereplőket állítani, akik elkezdenek értően gondolkodni a sör és a fine-dining kapcsolatáról és kikövezhetik azt a nagyon hosszú utat, amire a bor már elért, de a hazai sör még csak a saját ösvényét tapossa. Az meg a Nyúlon túl már látszik...

Szólj hozzá!

Címkék: magyar sörkorcsolya ipa békésszentandrás kisüzemi

Az első magyar multIPA - Soproni IPA "óvatos duhaj"

2017.03.29. 11:57 :: IPAfai Pap

Hát kérem, ezt is megértük ebben a fene nagy sörforradalomban. Nyugat felől újabb erővel csapott le a "vöröscsillagos" Heineken. Barrikádra! Itt a Soproni IPA!

sopronipaimg_9943_1.JPG

Sok mindent láttunk már a magyar nagyüzemi sörfőzés háza táján. Volt Hidegkomlós (ilyet és ilyet is), Amerikai komlós és friss komlós is. Kőbánya eddig élen járt a multik közül a sörforradalmas innovációban, a keleti végeken a Borsodi bőcsi gyárában továbbra is a bevált Staropramen-vonal a fő csapás. Sopronból óvatosabban indították a rohamot tavaly az APA-val, de idén ők húzták elő a kalapból az eddigi legnagyobb meglepetést, elkészült az első magyar nagyüzemi IPA!

Míg a lengyeleknél a hasonló méretű Zywiecz már tavaly is kínált a láger sörei és a balti porter mellé Saison-t és APA-t is, az osztrákoknál a Zipfer és a Stiegl is viszonylag régóta főz APA-t illetve IPA-t is, addig nálunk nem merték meglépni a sörgyári könyvelők, hogy egy nem túl fizetőképes piacon bemutatkozzanak egy, a köznek nem túl szokványos sörrel, az IPA-val. Eddig. Talán tavalyi biztató számok, melyek szerint a prémium-kategória eladásai 2016-ban 10%-kal, 10 millió literrel emelkedtek a 2015-ös eladásokhoz mérten, adták meg a zöld utat a projektnek. Multi szinten nem várt, a mammutos gondolkodást és lépteket ismerve mondhatjuk bátor is a lépés.

A csomagolás rendben lévő, kicsit ugyan visszaköszön néhány előkép, pl. a Marston's sörös konszern IPA-jának a hangulata, de alapvetően rendben van, angolos és letisztult. A hozzávalóknál jó pontot ér a kukorica hiánya. Árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő és víz a hozzávaló. A 4,8% alkohol nagy testet nem ígér, főleg, hogy jól tudjuk egy nagyüzemben a legutolsó kis szénhidrát-molekulát is addig csavarják, míg csurran cseppen belőle egy kis alkohol. Egy tisztességes American IPA 6% körül kezdődik, úgyhogy felfoghatjuk ezt egyfajta Session IPA-nak, amit a tavaszi-nyári melegben kortyolgathat az arra érdemes átlagpolgár, a kötelező boldog sörgeek-mosollyal az orcáján. Mert az IPA még mindig menő, sour ale ide, agyonfűszerezett Russian Imperial Stout oda, a legmenőbb sörstílus a világos láger után széles-e világon.

sopronipa1fullsizerender_1.jpg

Pattintsuk is fel a Heinekentől kapott 0,33-as dobozt, és nézzünk a fenekére!

Már kibontáskor is érződik az amerikai komló (Citra?) citrusos, grapefruitos keserűbe és nyers zöldséges gyantásságba hajló illata. A jó előszelek után azért valahogy odalibben egy kis zavaros, megfáradt komlósság is, mint amikor a pellet sokat ázott. Tudom, hogy nincs benne kukorica, de rögtön az első Dreher Hidegkomlós illatvilága jutott az eszembe, amikor beleszagoltam. Látványra a hab tisztességes, a sör azonban nemcsak opálos, hanem elég zavaros, nem letisztult. Ízében a citrusos felütés után zöldséges gyantásság, majd zárásként egy zöldalmás, vecsési káposztás arcát is mutatja. Kortyérzetben érződik a leginkább, hogy a malátaképlete a sörnek nem nagyon rafinált. A kezdeti citrusos tűzijáték után hirtelen eltűnik minden, és marad az olcsósörös utóérzet, amit - vélhetően a belefőzött komló viszonylag magas kariofillén-tartalma miatt - egy kellemetlenbe hajló borsosan csípős utóíz vezet le.

sopronipa2fullsizerender_1.jpg

A citrusos komló-tűzijáték azonban elérte a kívánt hatást. Házi "gyorstesztemben" a laikus fogyasztó számára  egy sokkal kifinomultabb, letisztultabb, de angolos Fuller's IPA-val szemben jobbnak bizonyult a Soproni IPA. (nem az én kóstolásom, mert azért sztem a Fuller's IPA-ja egy jó átlag angolos cucc). Kicsit följebb tette a lécet a Dreher Hidegkomlós-Amerikai komlós szintnél, de a citrusos illatbomba után az elegáns száraz alfasavas utóíz már nincs meg benne, ahogy a Crystal vagy a Maris Otter maláták süteményes, kekszes tartalmas ízvilága is hiányzik, és emiatt elvész a sör egyensúlya. Tartok tőle, hogy nem lesz a Kertész utca vonzáskörzetének a kedvenc itala, de vidéki boltokban a sörrel ismerkedő IPA-szűz állampolgárok valamit azért beszippanthatnak a sörforradalom komlós fuvallatából.

sopronipaimg_9945_1.JPG

A fentiek ismeretében a Soproni IPA dobozán látható "Óvatos duhaj" elnevezés - a közvetlen, kicsit nosztalgikusan bensőséges, amolyan öregdiákos, ivócimborás hangulati felhang mellett - a soproni sörgyári menedzsment (a kreatívoktól, a sörfőző mestereken át a könyvelési osztályig) ars poeticájának tökéletes manifesztálódása is egyben.

2 komment

Címkék: magyar heineken soproni ipa

Hungarian sörfőzdék menni Bukarest

2017.03.22. 18:14 :: IPAfai Pap

Március 7-én a Bukaresti Magyar Nagykövetség Külgazdasági Intézetének meghívására 9 magyar és egy erdélyi magyar kisüzemi sörfőzde (szigorúan ABC-rendben - Beerfort, Big Foot, Csíki, Fóti, Horizont, Kissler, Monyo, Stari, Synthesis Brewlab, Szent András) mutatkozott be a román szakmának (sajtó, italnagyker, éttermek) és a meghívott belső körnek. Rövid élménybeszámoló következik.

217.JPG

Gyenge Zsolt (Fóti Sörfőzde) a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke kért meg, hogy tartsak velük Bukarestbe, és én mutassam be a vendégeknek a magyar főzdéket és egy kis gasztrós sörkóstolóval is megörvendeztessük őket a hivatalos rész vége felé. Kis zökkenőkkel tarkítva készen is álltunk vasárnap délután a Ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtéren, hogy rohammal bevegyük a végeket, de a becsekkolásig még volt egy-két sörre idő. Mivel a tranzit-zónában csak Heinekent és Sopronit mérnek, maradtunk a BL-szponzor sörénél, de már fogalmazom a levelet valami magas helyre, hogy egy igaz magyar reptérre Csíki Tiltott Sör kell.

Érkezés után szemrevételeztük a helyszínt, a Petőfi Intézetet, majd a Magyar Nagykövetség vendégei voltunk egy 1879-ben alapított patinás és lenyűgöző belvárosi sörözőben, a Caru' cu Bere-ben. Itt Ursust (SAB-Miller, azaz most már Asahi tulajdon, mint a Dreher) mérnek és nem csak a világos meg az Ursus Black, hanem a szűretlen is csapon van. A klasszikus helyi előételek - padlizsánkrém, zakuszka, sajtok, orda - után érkezett a remek grill csirke és mics, meg jóféle kolbászkáktól és további söröktől eltelve tértünk nyugovóra.

Másnap 8-ra már jött is a busz, mert volt egy lyukas napunk, aminek keretében a csapat felkereste a Csíki csíkszentsimoni sörfőzdéjét. Reggel persze Bukarestben is óriási a dugó, ráadásul azért, hogy ne érezzük túl nyugaton magunkat a városból épphogy kiérve a buszunk is lerobbant, így romantikus benzínkutas sörözéssel múlattuk időnket, míg a pótjárat be nem futott. A Kárpátokon átkelve kora délután érkeztünk Csikszentsimonba, ahol már várt a gyári fogadóbizottság, ha nem is kenyérrel és sóval, de sörpárlattal és sörrel. A Csíki Sör-re lehet jót is rosszat is mondani, de az ott dolgozók kedvességére, a vendéglátásra és a sörfőzde felszereltségére csak nagyon nagy pozitívumokkal lehet tekinteni. A Csíki ugyanis megvásárolt egy überkomoly Zip főzőrendszert, ami nemcsak a legdrágább kisüzemi főzdeberendezéseket készíti az országban, de az elérhető egyik legjobb is a világon. A kezdeti 4000 literes főzőkapacitás mellé épített új részleg, ami kétszer akkora, már 12 ezer literes főzőkapacitást kínál, és óránként akár 6500 palack sör is legördülhet a gépsorról. És a sokat látott határon inneni kisüzemi főzők is leesett állal nézték, hogy milyen gépparkkal büszkélkedhet a Csíki Sörfőzde laborja. Az egyik itthoni gerilla főző kicsit keserűen jegyezte meg, hogy ilyen gépparkkal miért nem főznek valami rendes sört. Sörgeek szemmel a világosok eggyel jobbak, mint a nagyüzemi lágerek, a szűretlen másféllel, sajnos a mézes továbbra is nagyon gyenge, a barna viszont, főleg frissen csapolva szerintem egy tisztességes barna sör (üvegben azért a festőmaláta kikandikál belőle), és csodásan csúszott az elképesztően finom és verhetetlen cipóban sült csülök mellé. Már csak ezért az egyért is érdemes a gyárat felkeresni.

Március 7-én kedden már mindenki a helyszínen sürgött-forgott. Aztán délután kettőkor nagyköveti és KSE-elnöki köszöntővel bevezetve elkezdtem a showműsort. Az első részben 6 sört (Kissler: Ninkaszi - fügés láger; Synthesis: Hoplager for Hitchhikers - maraujás hopláger; Szent András: Bandi bá - IPA; Monyo: BLK IPA; Beerfort: Búzabak és Big Foot: Alcatraz - Porter) kóstoltunk a gyümölcsös-komlós-malátás irányból megközelítve a kisüzemi sörök világát. Kis szakhatósági betét következett (helyi adók és élelmiszerbiztonság) majd jött a 4 felvonásos gasztro-sörkóstolás.

Mivel az előkészületeknél nem voltam ott, a követségi szakács hölgy készítette a beszélgetésünk és a receptek alapján leírt menüt, egyszerűbb de azért elég markáns kóstolómenüt raktam össze.

Sörkoktéllal indítottunk. A Kir Royal (Créme de Cassis-feketeribizli likőr és száraz pezsgő) helyett a Beer Royal - Stari Feketeribizlis és száraz pezsgő - volt az aperitif, majd a klasszikus, de bevált világos sör túrós-szalonnás pogácsa (hozzá Csíki Tiltott) következett, jelezvén, hogy a hagyományos korcsolyák sem mentek ki a divatból. A Horizont Gentle Bastard IPA-hoz egy rozskenyeres falatkán parasztsonka, kecskesajt és ananász jött, és a végén a jól bevált, de megunhatatlan R.I.S. (Fóti: Romanov) és francia csokitorta. Ezután meg szabad program, ami a kiszállított kb. 70 féle sör kedélyes elpusztítását jelentette a felszabadultabb beszélgetés során.

Itt találkoztam a temesvári illetőségű gerilla főzdével, a Hop Hooligans-szal, akik meg is örvendeztettek egy palack sörrel, és a záróra után örömmel vágtunk neki a bukaresti éjszakának, ahol a belváros egyik (egyetlen) craft sör helyét a Beer'o Clock-ot vettük célba. A nagyjából a Felni-NekedcsakDezső méretű és berendezésű helyen olyan kővárigergős helyi sörarc csapolta a már emlegetett Hop Hooligans egészen kiváló söreit, és a hűtőben is elég komoly hazai és nemzetközi kínálat volt. A huligán-csapat mellett még a már korábban a stoutjáról ismerős bukaresti Sikaru sörét próbáltam ki, és ez is nagyon rendben volt.

Másnap kicsit megfáradva indultunk a repülőtér irányába, de még nem a becsekkolás járt a fejünkben. Gyenge Zsolt (Fót) nemcsak sörfőzéssel, hanem főzdeépítéssel is foglalkozik, és egy korábbi kuncsaftja hívta meg magához. Christian Becker - aki mellesleg a Scorpions gitárosa is volt és a város peremén egy helikopteres magáncége van - a bukaresti belvárosból ide telepítette a látványfőzdéjét, ami jelenleg csak úgy van, nem termel, viszont próbafőzetek azért készülnek. A meggyes nem emlékezetes, de a barna és a világos mindkettő tisztességes, friss házisör. Persze nem hagytuk ki és körbejártuk a gépparkot, az 5 helikoptert a 280-as kupé Mercit és a rokkerhez méltó choppert. Ebéd a közeli Zöld lagúna nevű étteremben egy tóparton, majd check-in és irány Budapest.

Izgalmas "osztálykirándulás" volt és reméljük, hogy a jó hangulaton és remek élményeken kívül lesz is eredménye, és a magyar kisüzemi sörexpanzió beindul a keleti irányba is. Az egyesület ideológusai már fogalmazzák is a magyar sörkultúrfölény-elméletet...

7 komment · 2 trackback

Címkék: magyar fót bigfoot kraft horizont békésszentandrás kisüzemi kissler Monyó beerfort csíki synthesisbrewlab

Üveges vagy dobozos? Új magyar dobozos sör by FIRST Craft Beer

2017.03.14. 13:55 :: IPAfai Pap

Az egyik kollégám, aki mellesleg az egyik legkomolyabb sörösdoboz-gyűjtő az országban, folyamatosan avval nyüstölt, hogy miért nincs már dobozos magyar KKK (kisüzemi-kézműves-kraft)-sör. Mikor lesz már? Jelentem,  tudok neki válaszolni, nyár elején, júniusban tuti jön az első magyar dobozos KKK-sör. Mindjárt háromféle.

dobozosfirst.jpg

A napokban jelent meg - az egyelőre béta-főzetekkel operáló és építés alatt álló, a Budavári Sörfesztivál-brandhez köthető tulajdonosokhoz és Csupor Marci gerilla-főzőhöz kapcsolható - FIRST Craft Beer reklámja a Facebookon, amelyekben a nemrég a Krak'n-ben bemutatott "próbasörök" (Pils, APA és IPA) rejtőznek. Az első magyarországi Zip sörfőző-rendszert magáénak mondható FIRST meglépte azt, amit eddig senki sem a magyar KKK-sörfőzdék közül. Most már nem a PET palack-üvegpalack dilemma előtt áll a hazai sörgeek-nemzedék, hanem a dobozos-üveges régi dilemmához térhetünk vissza a KKK-söröknél is. Mert hát persze hogy sokkal menőbb a Golfból kikönyökölve dobozos sört tolni, mint palackosat, és már messziről látszik, hogy ez valami menőség, nem Borsodi vagy "aranyásó", de még csak nem is Heineken. A - nem elhanyagolható - gyűjtőszenvedély szempontjából ugyan a sörcímke és a sörös kupak is kedvelt, de azért látvány és saját reklámfelület, valamint dizájn szempontjából egy sörös doboz sokkal megnyerőbb és impresszívebb felület. De egy átlagos fogyasztót inkább a beltartalom érdekel, és ez ügyben régi vélekedés, hogy a dobozos sör "fémízű", ami az élvezeti értéket jelentősen rontja. Vajon tényleg rosszabb a dobozos?

dobozossierra.jpg

A sörök egyik nagy ellensége a fény. Az napfény ultraibolya-sugárzása, de a normál szórt fény is befolyásolja a sörminőséget. (erről részletesen itt is olvashattok) A fény kapcsolatba lép az izomerizált alfasavakkal és egy 3-metil-2-butén-1-tiol (3-MBT) nevezetű vegyület keletkezik, ami kémiailag nagyon közel áll az szkunkok (amerikai borzok) bűzmirigyének váladékához, illetve keletkezhet még merkaptán, ami az égett autógumihoz hasonló büdösséget hoz a sörbe. Mindkettő az ízben is érezhető, így leronthatja, tönkreteheti a sörélményt.. A dobozban a sör fénytől védve van, így a drága főzetet megóvható a fényhatásoktól. - 1:0 a dobozosnak.

dobozosmikkeller.JPG

Azzal kapcsolatban, hogy a dobozos sörnek fém-íze van, tudni kell, hogy ha dobozból iszunk a doboz szélén valóban érezhetünk fémes ízt, hiszen ott ajkunk érintkezik a doboz fém részeivel. Azonban ha pohárba töltjük, semmi különbség nincs az üveges és a dobozos íze között, mivel a sör a dobozban sem érintkezik a fémmel. A sörös (és üdítős) dobozok belseje már jó ideje egy filmszerű védőbevonattal van ellátva, így sem illat, sem ízhatásban nem sérül a sörivó-élmény. Viszont a sörös doboz teljesen légmentesen zár, így nem fordulhat elő, hogy egy nem tökéletes palackozásnál a koronazár (kupak) lamellái mellett megszökik a szénsav egy része. - 2:0

dobozoscamden.jpg

Mi a helyzet a palackos utóerjesztéssel? Belga söröknél jellegzetes, hogy a tartályos-hordós érlelés után a palackba rakott speciális cukorral egy utóerjesztést végeznek, és közben szénsav is keletkezik. Egy nyomásálló, vastagabb falú üveg, dróthálós parafadugó ellenáll a nyomásnak. Egy esetleg magasabb hőmérsékletnek is kitett sörös doboz azonban a túlnyomástól bizony felrobbanhat. Utóerjesztett nagy potenciájú söröknél maradjunk az üveges verziónál. 2:1

dobozosbeavert1_1.jpg

És mi a helyzet a mindennapi élettel? A négyes vagy hatos pakk dobozost sokkal könnyebb kézbe venni, hűtőbe tenni, jóval hamarabb le is hűl. És bár minden sörnyitó, a dobozoshoz még nyitó sem kell, (persze csak annak, akinek nincs bicskája...) Ha kiránduláshoz-horgászáshoz visszük a sört, az sem mindegy, hogy az üvegesnek a súlya is 1,5x több, mint a dobozosé. Környezettudatosaknak jó tudni, hogy míg a sörösüveg elmosásához újabb adag vizet és mosó- fertőtlenítőszert használnak el, addig a sörös dobozok 75%-ban újrahasznosított alumíniumból készülnek. 3:1

dobozosstone.jpg

És egy plusz eredmény, ami az utazásoknál lehet igazi előny. A terroristafenyegetés óta az üveges italok nem kerülhetnek föl egy repülő fedélzetére, nehogy a palackot fegyverként használja valamelyik utas. Nem véletlen, hogy az USA-ban sok főzde azért is döntött a dobozos craft beer készítése mellett, mert a belföldi és nemzetközi járatok tenderein így elindulhattak, és pl. a  Brew Dog sörei mellett már több más dobozos craft szerepel légítársaságok catering-kínálatában. A Delta Airlines járatain például nem kevesebb, mint 9 különböző craft főzde sörei elérhetőek már a Ballast Point-tól a Lagunitason keresztül a Stone-ig. Az USA-ban már teljesen megszokott a dobozos - rengeteg főzde használja. - Lásd térkép. Európában talán elsőként a Camden Town Hells Lager-e jelent meg dobozban, mellette - többek között - a Beavertown zárkózott föl, persze hogy van a Mikkellernek is, és most már van, azaz hamarost lesz magyar craft beer is dobozban a FIRST-től.

(Képek: Stone, Camden Town, Sierra Nevada, First és saját)

4 komment · 1 trackback

Címkék: magyar csupor sörösdoboz kisüzemi firstbrewery

Gólem Hopochonder IPA - helyére került

2017.03.02. 12:15 :: IPAfai Pap

A Gólem, amióta átigazolt a bérfőzésekkel a Horizonthoz, nagy mennyiségben és takarosan kivitelezett hidegkomlózással prezentálja a söreit, úgyhogy ez a kapcsolat tartósnak és gyümölcsözőnek bizonyul. Az karácsonyra elkészült új főzet Repeta és az új kicsit magasabbra csavart keserűvel (70 IBU) operáló Hopochonder is remekül sikerült és remek, jól dönthető

golemhopochonder3.jpg

Mielőtt bármit is írnék, ki nem hagyhatom az alábbi opust, ami nemrég gyermekeimnek is nagyon bejött, amikor utazás közben feszegettem a zenei ízlésük határait.

Mindjárt az elején kapunk a címkén egy elég mókás meghatározást a névválasztásra:

Hopochonder - 1. Betegesen aggodalmaskodó személy, akit szüntelen nyugtalanít, hogy elég komlót használt-e, elég keserű-e a söre és a megfelelő komlókat használta-e. 2. Egy amerikai IPA típusú sör (Gólem)

Azért a tréfás lexikonkivonat mellé megkapjuk a sörnél kellő maláta és komlóinfokat is, és a Gólem-től megszokott keserűség- és színskálát alá, ami előrevetíti, mire is számíthat, aki kóstolja. Egy sokadik IPA egyre kevesebb újdonságot tud felmutatni, lassan ott tartunk, hogy hozzászoktunk a jó minőségű, szépen kivitelezett IPA-khoz, úgyhogy, aki új sörrel akar megjelenni, tényleg oda kell tennie magát, mert az egyre kényesebb ízlésű fogyasztók elég sok IPA-val találkoztak, és van véleményük, van kedvenc IPA-juk. Előre vetítem, a Hopochonder vette az akadályt. Ha nem is olyan különleges katarzist nyújt, mint pl egy Greyjoy, a jelenlegi hazai kínálat egyértelműen  felső szegmensébe sorolható.

Illatában a Mosaic és a Citra valamint az Ekuanot komlók citrusos trópusi gyümölcsösségével indít, majd becsatlakozik az olajosan-gyantásan fűszeres, szőlős, boros, kicsit bodzás aromákkal a Nelson Sauvin, ami részemről az egyik komlókedvenc. (a Simcoe és a Galaxy mellett). A komlóillat - köszönhetően a hidegkomlózásnak - szépen állandósul, és csak mögüle kandikál ki egy kevés kekszes, mézespiskótás maláta. Habban - ekrű, tartós, kemény, - és színben - enyhén opálos virágméz-szín - hozza a kötelező maximumot. Ízben is a fűszeres, füves olajosság érvényesül, a maláta csak támasztja az ízeket és az egyensúlyt tartja meg, de diszkréten a háttérben marad. Aztán amikor már eluralkodna a gyantás keserű, akkor egy kis muskotályos mézességgel, megmutatja magát. A frissítő, jó korty, a kellemes nyelvösszehúzó alfasav és a közepesen tartós lecsengés mind szép egységet ad a sörnek.

A keserű nem tolakodó és eltúlzott, így még a kezdőbb IPA-sok is nyugodtan "hopochonderkedhetnek" egyet. De azért ez nem egy beetetős IPA, már igényel némi tapasztalatot, rutint, a keserűre kényesebb ízlésűek maradjanak a Szőlős APA biztos kikötőjében. Viszont a szakértőbb lelkeknek be fog jönni, mert egyben van, és nagyon jól iható.

Aki meg szeretné a Hopochondert és más Gólem söröket is megkóstolni, az meg se álljon a Krak'n Town-ig, ahol ma lesz a prömieeeeer. Hajrá!

22 komment · 1 trackback

Címkék: magyar ipa gólem kisüzemi

Arany Ászok Frissenszűrt - fapados tuning

2017.02.26. 13:52 :: IPAfai Pap

Amikor megkaptam az új innovációs Arany Ászokot  a dreheres marketingcsapattól, rögtön a nagy autógyárak analógiája jutott eszembe. Egy jól bejáratott tömegmárkát kiadnak néha kis műhelyeknek, hogy ráaggassanak egy-két spoilert, felhúzzák a motort pár lóerővel és mindjárt egy dögös verda kinézetét varázsolják a mindig újra és szebbre váró fogyasztó elé, hogy így nőjön egy teljesen átlagos darab eladása. A fogyasztó, - aki a megszokott fapadot koptatja - pedig csillogóbbnak és kívánatosabbnak érzi a hétköznapit, és még az esélye is megadatik, hogy belekóstoljon egy kis tutiba, ami nem is olyan elérhetetlen.

aranyaszokfrissenszurt1.jpg

De a mi Arany Ászokunkból mit sikerítettek az élelmiszeripari tuningzsenik? Már KK-kolléga is rávilágított a posztjában a szembetűnő tényre, hogy ez az Arany Ászok nem Kőbányán, hanem a Sab-Milleres (azaz lassacskán Asahis) konszerntárs, román Ursus műhelyében készült. Valami olyasmi lehet a dolgok háta megett, hogy a magyar Dreher költségvetésébe már nem fért el az a szuper mikroszűrő, amin a kész sört keresztülszivattyúzzák, hogy ne kelljen pasztőrözni, de mégis sokáig elálljon - mert ezt ígéri a csillogó, - komlós "optikai tuninggal" ellátott - doboz. Vélhetően a Dreher kiköltekezte magát, hisz a BrauKon-tól vásárolt "komlóágyú" sem lehetett két fillér. Ha kicsit tovább kutakodunk a multis bugyrokban, akkor felfedezhetünk egy, a temesvári sörgyárban készült pasztőrözetlen Timisoreana-t, amit csak csapon árultak/nak, az amúgy a törénelmi Magyarország legrégebbi sörgyárának tekinthető üzem utódjában. Nem lennék meglepve, hogyha az Ursus valamelyik brandje a cserekereskedelem jegyében egy Kőbányán komlóágyúzott "hidegkomlós" cuccal rukkolna elő a közeljövőben.

aranyaszokfrissenszurt2.jpg

De elhagyva az oknyomozás és a találgatások ingoványos talaját, vizsgáljuk meg a biztos pontot, magát az új Arany Ászok Frissenszűrt sört. Az alapanyagokban semmi újdonság. Marad a jól bevált kukoricagríz a pótanyagok közt. Az alkohol itt is 4,3%, úgyhogy ebben nincs változás. A pasztőrözés, aminek már a kész terméket vetik alá egy nagy sörgyárban tudhatóan sok illat- és ízhatást eltávolít a sörből, és kisüzemi kóstolásaimból kiindulva igencsak felerősíti a kellemetlen mellékvegyületek, de főleg a DMS (di-metil-szulfit), a konzervzöldséges, konzervkukoricás ízekre emlékeztető vegyület kellemetlen hatását. Egy pasztőrözetlen sörtől tehát ízgazdagságot és viszonylagos harmóniát várhat el egy fogyasztó, és a Pilsner Urquell esetében ezt meg is kapja.

A fájintos új korsóba kitöltve az Arany Ászok Frissenszűrt tekintélyes, de a klasszik olcsósörös, "mosogatószeres" habkoronát produkálja. Szalmasárga, egyenláger szín és első blikkre enyhén csehes, szűretlen pilzenikre emlékeztető, kicsit nyers, élesztős illatot produkál. Aztán nemsokára visszaránt a földre a szegmensben megszokott konzervzöldséges mellékszál (DMS - dimetil-szulfid) és a jellegzetes zöldalmás (acetaldehid - az a vegyület, ami a másnaposságért is felelős) illat. Ízre nem annyira nagyferós ("avilágossörtőlsavanyúaszád"), mint egy sima "Aranyásó", hanem egy kicsit tisztább, sterilebb egyenláger-íz (kevés komló, édeskés felhangok, savanykás zárás, kellemetlen szárító utóíz), a Bonduellekonzerv-életérzés is háttérben marad, de azért tetten érhető. A szénsavja sem olyan szúrós, mint a sima változatnak, és ez előnyére válik, ettől is kicsit csehesebb lesz az életérzés. Komlós zamatokat és malátás édességet azonban ne várjunk, a kukorica butácska édessége viszi el a hátán a sört. De aztán marad a savanykás, iszamos utóíz, ami miatt az alapkategóriát sem pártolom.

A végeredmény alapján sajnos itt nincs meglepő fordulat, csak filozofikusan nyugtázhatom: Szépen kistafírozták, jobb is, csillogóbb is, mint a fapados verzió, de jó sör nem lett belőle. Ez nem az a sörkategória, ahol a drága alapanyagok adják meg a sör ízét, hanem marad a marketinges "optikai tuning" és a Pilsner Urquell dicsfényének halovány visszatükröződése. De hát kicsit sárga, kicsit frissenszűrt, és a mienk...

1 komment · 1 trackback

Címkék: magyar kőbánya dreher

Hidegkomlós évjáratkóstolás

2017.02.15. 22:41 :: -kk-

doboz.JPG

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kőbánya dreher

Vissza a gyökerekhez - új Rizmajer Söröző a Józsefvárosban

2017.02.10. 19:02 :: IPAfai Pap

A csepeli Rizmajer már rengeteg Sörbúvár-poszt témája volt, és több, mint 10 éve Csepel-szigetiként már én is egy kicsit helyi erőnek érzem magam, úgyhogy a lokálpatrióta szellem is megszólal ennél a posztnál. Józsinak már a nagyapja is szódás és kocsmáros volt, és beszélgetéseink során azt is megtudtam, hogy józsefvárosi sváb családból származik. Így valahol jelképesnek is tekinthető, hogy a Józsefvárosban, egész pontosan a József körút 14. alatt nyit meg a Rizmajer új sörözője.

img_9431.JPG

Nyolc év alatt az igencsak közepes Szebeni Ászoktól eljutottunk oda, hogy egy állandó és jó minőségű szortimenttel (ászok, kukorica, búza, fekete, konyakos meggyes, gyömbéres), melyből a Fekete és a Búza szerintem a legkiválóbbak, és rengeteg kollab és gerilla sörrel, illetve alkalmi főzettel a tarsolyában a cég tett egy öles lépést a Belváros felé. Rizi sokszor mondta, hogy az egyre növekvő versenyben egy sörfőzdének a biztos alapokhoz mindenképpen szükséges a saját söröző, ahol jó minőségben árulhatja a teljes szortimentet. Persze azért az sem baj, ha a pörgős belvárosi szórakozónegyedek látóterében van a sör, mert hiába olcsóbb a csepeli sörház, valahogy nem akaródzik sokaknak odáig elhévezni, pedig a város közepéből 20-30 perc alatt oda lehet érni. A környéken nem is lesz egyedül, mert a Krak'n Town vagy a Bohémia Söröző alig 100-200 méterre található, így egyre jobban el lesz kényeztetve, aki a 7. kerületből a nyóckerbe szeretné átrakni a székhelyét.

Szóval Józsi vett egy nagy (nagyon nagy) levegőt és a napi ügymenet mellett belevágott egy hosszú vágtába, az építkezéssel, engedélyek kijárásával tarkított idegőrlő menetbe, Aztán február 9-én este hatkor megnyitott az új Rizmajer Sörház. A 3 szint egész egyszerűen funkcionális (bár a belsőépítészet kedvelőinek csemege lesz a 3 szintet betöltő fém csigalépcső) és barátságos. Igazi sörözői hangulatot árasztanak a bárszékes boxok, a nagyobb csapatokat váró padok, a pincében a szeparé bőrkárpitos székekkel. Minden rendű és rangú társaság megtalálja a maga sarkát, ahova vissza-visszatérhet egy nem feltétlenül csúcs, de egy korrekt és jó áron mért korsó sörre, hogy mellé a street-food és majd pasta ételeket, bécsi szeletet, kenyérlángost, snackeket harapjon a belvárosi mércével igen kedvező áron bőséges adagokkal.

És ha a betérő vendég bepillantana a színfalak mögé, akkor láthatná azt a gondosan megtervezett és kialakított technikát, amit azért építettek - nem kevés befektetéssel - bele a sörházba, hogy mindig tartani tudják a színvonalat. Ott a hipermodern étellift, a sokkoló hűtő, a 17 csapot egy időben profin átmosni képes tisztítórendszer, és a galérián az az átfolyásmérős 3 sörcsap, aminél feltöltőkártyával lehet csapolni. Úgyhogy "sörbérletet" is lehet váltani az emeletre.

img_9435.JPG

A szakmai megnyitón a bloggerek és újságírók mellett ott volt Rizi szinte összes volt Corvinusos Sörmester-csoporttársa, nem egy közülük maga is sörfőző, és a hazai sörszakma színe-virága. A rendezvényen egy másodpercig nem volt olyan érzésem, hogy egy "sajtómegnyitón" vagyok, ahol majd szépet-jókat kell írni a dizájnról, helyettem ezt úgyis megtette profi mód a beerporn, a sörökről a bekészített sajtóanyag szerint. Olyan volt a parti, mint egy nagy baráti társaság összejövetele, egy közös ünnep, hogy egyikőjük befejezett valami nagyot, számára fontosat, és meghívta a csapatot, hogy osztozzon az örömében. Készültek a burgerek, grill csirkemellek, folyt a sör, a saját sörök mellett az áprilisban örvendetesen újranyitni készülő Hopfanatic szicíliai narancsos Nohoplimitjével megfejelve, - a Cingulus Fekete Sörből a Czetis-ház által főzött aranyérmes Sörpárlat, és a hosszú hajrá után ezen az estén Józsi is elégedetten hátradőlhetett egy picit, mert felavattuk és belaktuk a helyet, hogy előkészítsük a nagyközönség számára. Mi, akik ott lehettünk vele meg úgy éreztük, hogy egy közös munka eredménye ez az új sörház, ami tanácsokból, jó ötletekből, végigmelózott fesztiválokból és persze a sör szeretetéből fakadó közös energiákból adódott hozzá a Rizmajer Sörfőzde sikeréhez.

img_9436.JPG

Mától már egyhetes próbaüzem, finomhangolás, majd jövő hétvégén hivatalos megnyitó. És ha a helytörténészek 200 év múlva egy kicsit jobban megkapargatják a felszínt, lehet, hogy az is kiderül, hogy a József körutat is Rizmajer Józsiról nevezték el... Gratulálok, és köszönöm, hogy ott lehettem!

Zárásul némi kiegészítő képdokumentáció -kk- kollégától:

8 komment · 1 trackback

Címkék: magyar kisüzemi rízmajer

Tesco Craft sörök - Finest vagy csak gazdaságos

2017.02.08. 20:10 :: IPAfai Pap

A Tesco sok esetben összeforrott a jóárasított, ámde silány minőségű áru jelzőjével a tudatos vásárlói fejekben. Tud-e a Tesco Craft Beer olyat, mint egy hájpolt sörfőzde? Ezt vegyük, vagy legyintsünk lenézően? Hisz volt már olyan eset, hogy a Tesco nem gazdaságos, hanem minőséginek kategorizált saját márkás termékei vakteszten lenyomtak a fogyasztói nosztalgiában náluknál sokkal előrébb képzelt termékeket. Ikonikus példa erre ez a 12 éves ropi-teszt. Tehát vannak még meglepetések az életben. De tényleg érdemes betárazni buli előtt ezekből a sörökből, vagy csak a Tesco jár jól vele? Ugyan hallottam már sokfélét, sokfelől, de pénzt és energiát sem sajnálva erre kerestem a választ.

tescofullsizerender.jpg

Az 6 féleTesco Finest sör a Nagyszombat határán fekvő Gerencsérben, a Pivovar Karpat-ban készül. A csomagolás korrektül összerakott, nem túl egyedi, de egész stílusos 0,33-as palackokból áll. Az összetevők nagyjából mindegyiknél búza- és árpamaláta, komló, élesztő, víz és a Stoutba csempésztek 0,9% (igen kérem, jól teccik olvasni: 9 ezrelék) kávét is. Semmi extra nehézbombázás, sehol egy Imperial Stout, Double IPA, a 6% alkoholtartalmon innen marad mindegyik sör. Kérdés, hogy ebből a visszafogottabb maláta- és komlóadagolásból mit hoznak ki. Az ára amolyan kísérletező kedvvel és némi gasztro-érzékenységgel megáldott átlagfogyasztói felső plafon, 349 Ft, ami kb. másfélszerese-kétszerese a Core-lagereknek (Borsodi, Soproni, Arany Ászok, Szalon) és 100-120 Ft-tal magasabb a "különleges minőségű" multis külföldi húzómárkáknál (Heineken, Budweiser, Staropramen, Pilsner Urquell). Nagyjából az alap belga sörök (Leffe, Hoegarden, Grimbergen) és multi vagy nagyker által terített búzák (Edelweiss, Schöfferhofer, Erdinger), illetve az import német sörök (Wernesgrüner, Radeberger stb.) árszintje. Egy magyar KKK-sör vagy egy hiperben is megvehető komolyabb belga-brit darab már az 500-700 Ft-os határon mozog, ami újabb távoli dimenziókapu a mennyiségi ivóknak. Így ebből a szempontból amolyan népnevelő hatású kapudrognak is sejdíthető a Tesco Craft Beer-sorozat. Öt sör kóstolása követlezik, lágert nem kaptam, de ennyi pénzért már jó minőségű és ráadásul fél literes kiszerelésű cseh és német lágerek-pilzenik kaphatóak, így az érdemes-nem érdemes dilemma itt föl sem merül. A többi alább kiderül.

tescoimg_9295.JPG

A Wheat egy 5%-os bajor stíl búza, akar lenni. Kitöltve elég lehangoló, hogy szinte nincsen habja egy búzának, és a színe is olyan, mintha összeöntött volna valaki egy citromos kamillateát és egy mézes limonádét. A használt élesztő sem lehetett valami csúcs-fajta, mert a kötelező szegfűszegen túl semmi banánosság az illatában, csak egy kis citrompótlós fanyarság. Ízében mézes maláta és az illatban is bőven adagolt szegfűszeg és egy enyhén acetonos lecsengés. Mindezt szúrós szénsav és nem igazán kerekké összeálló arányok fejelik meg. Jól lehűtve nyáron még esetleg elmegy, de nagy élvezetet nem nyújt.  2,5 / 5 pont - BJCP - Illat - Megjelenés - Íz - Kortyérzet - Összbenyomás - Összesen: 8 - 1 - 8 - 2 - 5 - 24 / 50

tescoimg_9309.JPG

Az Ale egy tartós habbal bíró, aranyló mézszín darab. Sokkal meggyőzőbb már kitöltéskor is. A jellegzetes angol Bitter-vonalat idézi. Barackos almás észterek, enyhe rágógumis édesség, fűszeres komló és nohdácu egy kis kekszes malátát is kiérezni belőle. Ez még ízben is viszonylag karakteresen megjelenik és a komlója is időben és jól adagolva érkezik. Még a buborékok és a krémesség is nagyjából a helyén van, bár azért a komlókeserű kissé túl intenzív és a végső kortyérzetben eluralkodik a sörön, meg érződik rajta, hogy nem prémium komlókat főztek bele és nem is olyan értő gondossággal. Jóval biztatóbb, mint a Wheat, egy átlagos angol Bitter Ale kvalitásait nyújtja, így értékelésem 3,5 / 5 pont - BJCP: 10 - 3 - 12 - 4 - 6 - 35 / 50

tescoimg_9310.JPG

Az IPA a leginkább anyagerős és alkoholban is ez viszi a prímet a maga 5,8%-ával. Szép tartós hab, tejkaramellás, citromhéjasan fanyar illat kombinálva egy adag diacetillel (ipari vajaroma). Ízében meg egyértelműen csak a keserű, alfasavas érzet dominál, amit a diacetiles, tejkaramellás maláta nem is tud a hátára venni, így nincs nagy harmónia benne. Nagy jóindulattal egy gyenge közepes English Style IPA-nak elfogadható. 2,5 / 5 pont BJCP: 5 - 3 - 9 - 3 - 4 - 24 /50

tescoimg_9312.JPG

A gyengébb, 4,8%-os alkohol miatt a Stoutot vettem előre. A belerakott kávé vagy kávépor miatt egy 2in1 porkávé, napközis karamellás tej és vizes kakaósság köszön vissza az illatokban, kis dobozos vörösszőlő-lével. A kólaszín italnak elég szép, de gyorsan illanó paplanos habja van. Az ízben, ahogy az illatban sincs semmi karakteres pörköltség, csokisság, földes komló, csak egy olyan ímmel-ámmal összetákolt pótkávés íz, gyenge vizes közegben. Mintha egy búzás ale-t megfestettek volna egy kis instant kávéval, amiből kiment a szénsav. Fáradt, unott, gyenge. 2 /5 pont - BJCP: 4 - 3 - 7 - 2 - 4 - 20 / 50

tescoimg_9372.JPG

Az 5,3%-os Porter még a Brown Porter-kategória felső határa alá pont befér, így nem számítottam egy nagyon intenzív, gazdag aromájú darabra, inkább egy hétköznapi vizes, de jól iható Porterre gondoltam. A gyengécske hab, a barnásvörös színű italon még csak-csak elment látványban, de a nyers, rossz kávé és az enyhe angolos, fűszeres komlóillat meggyőzött, hogy ez sem egy nagyon szofisztikált darab a Tesco-s sorban. A sötétebb, komolyabb maláták itt is mintha csak halovány színezékként jelennének meg. Se íze, se bűze. Egy barnásra színezett semmitmondóan gyenge Ale, csak ebbe nincs pótkávé és kicsivel komlósabb, frissebb az alap, és a szénsavja dúsabb, kellemesebb. De semmi kakaó, csoki, kávé, csak unalom. 2 / 5 pont - BJCP: 5 - 2 - 8 -5 - 5 - 21 / 50

Összegezve a fentieket, nem történt nagy meglepetés, vagy ha úgy vesszük igen. Az Ale egész iható darab. A búza és főleg az IPA kompromisszumokkal, de elfogadható, a Portert és a Stoutot, ugyan hibásak nem voltak, de a kóstolás után kiöntöttem, mert nem volt egyik sem egy nagy élvezet. Már csak az a kérdés, hogy a kevésbé jól tartott sörivóknak érdemes-e ismerkedni ezen sörök alapján a különböző sörstílusokkal, hogy kíméljék a verejtékesen megszerzett forintokat. A rövid és sommás válasz: nem. Hasonló árban sokkal jobb belépődarabokat is tudok ajánlani kísérletező kedvű Craftbeer-rookieknak. Ezek sem csúcstermékek, de már vállalhatóak és a különböző áruházakban, némelyik még a Tescoban is széle körben, keleten és nyugaton is elérhető.

Búzasör - Wheat: Rizmajer vagy Primator búza kb. 500 Ft / 0,5 - azaz még olcsóbb is, és egyértelműen jobbak, de 350 Ft körül már lehet Edelweiss Hefe Weissbiert venni. Akik meg Igazi Csíki fanok és negligálják a Heineken-csoport termékeit, azok is vehetnek 250 Ft körül Valentinsbräu-t, és 350-400 Ft-ért Schöfferhofert vagy Erdingert.

Ale - Az Ale-le tulajdonképpen semmi baj nem volt, egy jól iható, nem túl izgalmas darab. Kiválthatja azonban egy 500 Ft körüli áron mért 0,5 literes, tehát szintén ugyanannyiba kerülő Fuller's London Pride, vagy akinek bejön ez a világ, mehet följebb a 600 Ft körüli Bombardier vagy Spitfire, esetleg egy igazán nagyszerű Fuller's ESB irányába.

IPA - Itt már széles a választék, bár azért az árak is magasabbak. Mindjárt ott egy Rizmajer-Hopfanatic Popcorn 500 Ft / 0,5, ha éppen van, de a Primator IPA, vagy a Fuller's IPA is 500-600 Ft 0,5 l áron

Stout és Porter - Sok helyen kapható, 6-700 Ft / 0,5 l áron a Fuller's Black Cab Stout-ja és London Portere, de a primator Stout is elérhető 500 Ft / 0,5 l áron.

Mindent összevetve Tesco Craft Ale bevezetőnek ajánlható, többi Tesco Craft sör helyett azonban több remek és olcsóbb alternatíva is kínálkozik még a nagy hipermarketek polcain is, úgyhogy ez nem az a Tesco-snapshot, mint a ropijuk.

5 komment · 1 trackback

Címkék: búza szlovák ale porter ipa stout

Csütörtököt mond a sörforradalom (update: lett egy vip-progi)

2017.02.08. 13:40 :: Pável

che.png(via wearebrewstuds.com - megjegyzés: Che politikai munkásságának jelentős részével nem teljesen értünk egyet, pl. amikor levelezésében atomháború kirobbantásán fáradozott, de a képet nem bírtuk nem lenyúlni)

A címért elnézést kérünk (tocc!), csak semmi frász, éppen ellenkezőleg: a magyar sörforradalom inkább túlhabzott, mondhatjuk így is akár, hiszen éppen holnap (febr. 9-én, csütörtökön), így hozta ezt a forradalmi algoritmus, egy időben legalább öt (5!) sörös esemény lesz csak Budapesten (ennyiről tudunk így hirtelen), ezek közt van újabb Hrabal-könyv bemutató, persze nymburki sörökkel, debütálnak újabb itókák is, és: szentelődnek fel újabb belvárosi kocsmák! (Na jó, csak másfél. Mindjárt mutatom.)

2 komment

Címkék: budapest hrabal 2017 kraken sörforradalom rízmajer