Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Felböfögjük a kultúrát: iszunk és olvasunk is:

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (51) álhír (4) alkoholmentes (4) alltech (7) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (3) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (1) beerfort (1) békésszentandrás (33) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (2) bio (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (4) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (2) brno (2) buda (2) budapest (7) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (4) csalános (1) csalás (1) csatorna szigetek (1) cseh (48) csíki (2) csobánka (8) dán (4) debrecen (1) demolen (7) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (13) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (1) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) flamand vörös (1) fót (10) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (2) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (4) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (3) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) harapunk (3) házisör (28) hbh (1) hedon (2) heineken (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (9) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (3) horizont (6) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (2) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (40) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (9) kecsekmétisörmesterek (1) kelemen ottó (6) keserű méz (1) kissler (1) kisüzemi (188) kőbánya (4) kocsma (2) koktél (1) kölsch (1) komló (17) korzika (1) kősör (1) kozel (6) kraft (9) kraken (1) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (5) lager (11) lambic (5) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (4) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (5) mad scientist (1) magy (1) magyar (210) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (15) münchen (2) nelson sauvin (1) német (32) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (2) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (9) pilseni (2) pivo (2) Plzeň (1) porter (15) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (8) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (5) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (47) sörforradalom (13) sörfőzés (2) sörkoktél (8) sörkönyv (2) sörkorcsolya (32) sörkultúra (14) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) söröző (5) sörpiac (9) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (25) sörturista (4) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (1) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (6) zirc (2) Címkefelhő

Hidegkomlós évjáratkóstolás

2017.02.15. 22:41 :: -kk-

doboz.JPG

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kőbánya dreher

Vissza a gyökerekhez - új Rizmajer Söröző a Józsefvárosban

2017.02.10. 19:02 :: IPAfai Pap

A csepeli Rizmajer már rengeteg Sörbúvár-poszt témája volt, és több, mint 10 éve Csepel-szigetiként már én is egy kicsit helyi erőnek érzem magam, úgyhogy a lokálpatrióta szellem is megszólal ennél a posztnál. Józsinak már a nagyapja is szódás és kocsmáros volt, és beszélgetéseink során azt is megtudtam, hogy józsefvárosi sváb családból származik. Így valahol jelképesnek is tekinthető, hogy a Józsefvárosban, egész pontosan a József körút 14. alatt nyit meg a Rizmajer új sörözője.

img_9431.JPG

Nyolc év alatt az igencsak közepes Szebeni Ászoktól eljutottunk oda, hogy egy állandó és jó minőségű szortimenttel (ászok, kukorica, búza, fekete, konyakos meggyes, gyömbéres), melyből a Fekete és a Búza szerintem a legkiválóbbak, és rengeteg kollab és gerilla sörrel, illetve alkalmi főzettel a tarsolyában a cég tett egy öles lépést a Belváros felé. Rizi sokszor mondta, hogy az egyre növekvő versenyben egy sörfőzdének a biztos alapokhoz mindenképpen szükséges a saját söröző, ahol jó minőségben árulhatja a teljes szortimentet. Persze azért az sem baj, ha a pörgős belvárosi szórakozónegyedek látóterében van a sör, mert hiába olcsóbb a csepeli sörház, valahogy nem akaródzik sokaknak odáig elhévezni, pedig a város közepéből 20-30 perc alatt oda lehet érni. A környéken nem is lesz egyedül, mert a Krak'n Town vagy a Bohémia Söröző alig 100-200 méterre található, így egyre jobban el lesz kényeztetve, aki a 7. kerületből a nyóckerbe szeretné átrakni a székhelyét.

Szóval Józsi vett egy nagy (nagyon nagy) levegőt és a napi ügymenet mellett belevágott egy hosszú vágtába, az építkezéssel, engedélyek kijárásával tarkított idegőrlő menetbe, Aztán február 9-én este hatkor megnyitott az új Rizmajer Sörház. A 3 szint egész egyszerűen funkcionális (bár a belsőépítészet kedvelőinek csemege lesz a 3 szintet betöltő fém csigalépcső) és barátságos. Igazi sörözői hangulatot árasztanak a bárszékes boxok, a nagyobb csapatokat váró padok, a pincében a szeparé bőrkárpitos székekkel. Minden rendű és rangú társaság megtalálja a maga sarkát, ahova vissza-visszatérhet egy nem feltétlenül csúcs, de egy korrekt és jó áron mért korsó sörre, hogy mellé a street-food és majd pasta ételeket, bécsi szeletet, kenyérlángost, snackeket harapjon a belvárosi mércével igen kedvező áron bőséges adagokkal.

És ha a betérő vendég bepillantana a színfalak mögé, akkor láthatná azt a gondosan megtervezett és kialakított technikát, amit azért építettek - nem kevés befektetéssel - bele a sörházba, hogy mindig tartani tudják a színvonalat. Ott a hipermodern étellift, a sokkoló hűtő, a 17 csapot egy időben profin átmosni képes tisztítórendszer, és a galérián az az átfolyásmérős 3 sörcsap, aminél feltöltőkártyával lehet csapolni. Úgyhogy "sörbérletet" is lehet váltani az emeletre.

img_9435.JPG

A szakmai megnyitón a bloggerek és újságírók mellett ott volt Rizi szinte összes volt Corvinusos Sörmester-csoporttársa, nem egy közülük maga is sörfőző, és a hazai sörszakma színe-virága. A rendezvényen egy másodpercig nem volt olyan érzésem, hogy egy "sajtómegnyitón" vagyok, ahol majd szépet-jókat kell írni a dizájnról, helyettem ezt úgyis megtette profi mód a beerporn, a sörökről a bekészített sajtóanyag szerint. Olyan volt a parti, mint egy nagy baráti társaság összejövetele, egy közös ünnep, hogy egyikőjük befejezett valami nagyot, számára fontosat, és meghívta a csapatot, hogy osztozzon az örömében. Készültek a burgerek, grill csirkemellek, folyt a sör, a saját sörök mellett az áprilisban örvendetesen újranyitni készülő Hopfanatic szicíliai narancsos Nohoplimitjével megfejelve, - a Cingulus Fekete Sörből a Czetis-ház által főzött aranyérmes Sörpárlat, és a hosszú hajrá után ezen az estén Józsi is elégedetten hátradőlhetett egy picit, mert felavattuk és belaktuk a helyet, hogy előkészítsük a nagyközönség számára. Mi, akik ott lehettünk vele meg úgy éreztük, hogy egy közös munka eredménye ez az új sörház, ami tanácsokból, jó ötletekből, végigmelózott fesztiválokból és persze a sör szeretetéből fakadó közös energiákból adódott hozzá a Rizmajer Sörfőzde sikeréhez.

img_9436.JPG

Mától már egyhetes próbaüzem, finomhangolás, majd jövő hétvégén hivatalos megnyitó. És ha a helytörténészek 200 év múlva egy kicsit jobban megkapargatják a felszínt, lehet, hogy az is kiderül, hogy a József körutat is Rizmajer Józsiról nevezték el... Gratulálok, és köszönöm, hogy ott lehettem!

Zárásul némi kiegészítő képdokumentáció -kk- kollégától:

5 komment · 1 trackback

Címkék: magyar kisüzemi rízmajer

Tesco Craft sörök - Finest vagy csak gazdaságos

2017.02.08. 20:10 :: IPAfai Pap

A Tesco sok esetben összeforrott a jóárasított, ámde silány minőségű áru jelzőjével a tudatos vásárlói fejekben. Tud-e a Tesco Craft Beer olyat, mint egy hájpolt sörfőzde? Ezt vegyük, vagy legyintsünk lenézően? Hisz volt már olyan eset, hogy a Tesco nem gazdaságos, hanem minőséginek kategorizált saját márkás termékei vakteszten lenyomtak a fogyasztói nosztalgiában náluknál sokkal előrébb képzelt termékeket. Ikonikus példa erre ez a 12 éves ropi-teszt. Tehát vannak még meglepetések az életben. De tényleg érdemes betárazni buli előtt ezekből a sörökből, vagy csak a Tesco jár jól vele? Ugyan hallottam már sokfélét, sokfelől, de pénzt és energiát sem sajnálva erre kerestem a választ.

tescofullsizerender.jpg

Az 6 féleTesco Finest sör a Nagyszombat határán fekvő Gerencsérben, a Pivovar Karpat-ban készül. A csomagolás korrektül összerakott, nem túl egyedi, de egész stílusos 0,33-as palackokból áll. Az összetevők nagyjából mindegyiknél búza- és árpamaláta, komló, élesztő, víz és a Stoutba csempésztek 0,9% (igen kérem, jól teccik olvasni: 9 ezrelék) kávét is. Semmi extra nehézbombázás, sehol egy Imperial Stout, Double IPA, a 6% alkoholtartalmon innen marad mindegyik sör. Kérdés, hogy ebből a visszafogottabb maláta- és komlóadagolásból mit hoznak ki. Az ára amolyan kísérletező kedvvel és némi gasztro-érzékenységgel megáldott átlagfogyasztói felső plafon, 349 Ft, ami kb. másfélszerese-kétszerese a Core-lagereknek (Borsodi, Soproni, Arany Ászok, Szalon) és 100-120 Ft-tal magasabb a "különleges minőségű" multis külföldi húzómárkáknál (Heineken, Budweiser, Staropramen, Pilsner Urquell). Nagyjából az alap belga sörök (Leffe, Hoegarden, Grimbergen) és multi vagy nagyker által terített búzák (Edelweiss, Schöfferhofer, Erdinger), illetve az import német sörök (Wernesgrüner, Radeberger stb.) árszintje. Egy magyar KKK-sör vagy egy hiperben is megvehető komolyabb belga-brit darab már az 500-700 Ft-os határon mozog, ami újabb távoli dimenziókapu a mennyiségi ivóknak. Így ebből a szempontból amolyan népnevelő hatású kapudrognak is sejdíthető a Tesco Craft Beer-sorozat. Öt sör kóstolása követlezik, lágert nem kaptam, de ennyi pénzért már jó minőségű és ráadásul fél literes kiszerelésű cseh és német lágerek-pilzenik kaphatóak, így az érdemes-nem érdemes dilemma itt föl sem merül. A többi alább kiderül.

tescoimg_9295.JPG

A Wheat egy 5%-os bajor stíl búza, akar lenni. Kitöltve elég lehangoló, hogy szinte nincsen habja egy búzának, és a színe is olyan, mintha összeöntött volna valaki egy citromos kamillateát és egy mézes limonádét. A használt élesztő sem lehetett valami csúcs-fajta, mert a kötelező szegfűszegen túl semmi banánosság az illatában, csak egy kis citrompótlós fanyarság. Ízében mézes maláta és az illatban is bőven adagolt szegfűszeg és egy enyhén acetonos lecsengés. Mindezt szúrós szénsav és nem igazán kerekké összeálló arányok fejelik meg. Jól lehűtve nyáron még esetleg elmegy, de nagy élvezetet nem nyújt.  2,5 / 5 pont - BJCP - Illat - Megjelenés - Íz - Kortyérzet - Összbenyomás - Összesen: 8 - 1 - 8 - 2 - 5 - 24 / 50

tescoimg_9309.JPG

Az Ale egy tartós habbal bíró, aranyló mézszín darab. Sokkal meggyőzőbb már kitöltéskor is. A jellegzetes angol Bitter-vonalat idézi. Barackos almás észterek, enyhe rágógumis édesség, fűszeres komló és nohdácu egy kis kekszes malátát is kiérezni belőle. Ez még ízben is viszonylag karakteresen megjelenik és a komlója is időben és jól adagolva érkezik. Még a buborékok és a krémesség is nagyjából a helyén van, bár azért a komlókeserű kissé túl intenzív és a végső kortyérzetben eluralkodik a sörön, meg érződik rajta, hogy nem prémium komlókat főztek bele és nem is olyan értő gondossággal. Jóval biztatóbb, mint a Wheat, egy átlagos angol Bitter Ale kvalitásait nyújtja, így értékelésem 3,5 / 5 pont - BJCP: 10 - 3 - 12 - 4 - 6 - 35 / 50

tescoimg_9310.JPG

Az IPA a leginkább anyagerős és alkoholban is ez viszi a prímet a maga 5,8%-ával. Szép tartós hab, tejkaramellás, citromhéjasan fanyar illat kombinálva egy adag diacetillel (ipari vajaroma). Ízében meg egyértelműen csak a keserű, alfasavas érzet dominál, amit a diacetiles, tejkaramellás maláta nem is tud a hátára venni, így nincs nagy harmónia benne. Nagy jóindulattal egy gyenge közepes English Style IPA-nak elfogadható. 2,5 / 5 pont BJCP: 5 - 3 - 9 - 3 - 4 - 24 /50

tescoimg_9312.JPG

A gyengébb, 4,8%-os alkohol miatt a Stoutot vettem előre. A belerakott kávé vagy kávépor miatt egy 2in1 porkávé, napközis karamellás tej és vizes kakaósság köszön vissza az illatokban, kis dobozos vörösszőlő-lével. A kólaszín italnak elég szép, de gyorsan illanó paplanos habja van. Az ízben, ahogy az illatban sincs semmi karakteres pörköltség, csokisság, földes komló, csak egy olyan ímmel-ámmal összetákolt pótkávés íz, gyenge vizes közegben. Mintha egy búzás ale-t megfestettek volna egy kis instant kávéval, amiből kiment a szénsav. Fáradt, unott, gyenge. 2 /5 pont - BJCP: 4 - 3 - 7 - 2 - 4 - 20 / 50

tescoimg_9372.JPG

Az 5,3%-os Porter még a Brown Porter-kategória felső határa alá pont befér, így nem számítottam egy nagyon intenzív, gazdag aromájú darabra, inkább egy hétköznapi vizes, de jól iható Porterre gondoltam. A gyengécske hab, a barnásvörös színű italon még csak-csak elment látványban, de a nyers, rossz kávé és az enyhe angolos, fűszeres komlóillat meggyőzött, hogy ez sem egy nagyon szofisztikált darab a Tesco-s sorban. A sötétebb, komolyabb maláták itt is mintha csak halovány színezékként jelennének meg. Se íze, se bűze. Egy barnásra színezett semmitmondóan gyenge Ale, csak ebbe nincs pótkávé és kicsivel komlósabb, frissebb az alap, és a szénsavja dúsabb, kellemesebb. De semmi kakaó, csoki, kávé, csak unalom. 2 / 5 pont - BJCP: 5 - 2 - 8 -5 - 5 - 21 / 50

Összegezve a fentieket, nem történt nagy meglepetés, vagy ha úgy vesszük igen. Az Ale egész iható darab. A búza és főleg az IPA kompromisszumokkal, de elfogadható, a Portert és a Stoutot, ugyan hibásak nem voltak, de a kóstolás után kiöntöttem, mert nem volt egyik sem egy nagy élvezet. Már csak az a kérdés, hogy a kevésbé jól tartott sörivóknak érdemes-e ismerkedni ezen sörök alapján a különböző sörstílusokkal, hogy kíméljék a verejtékesen megszerzett forintokat. A rövid és sommás válasz: nem. Hasonló árban sokkal jobb belépődarabokat is tudok ajánlani kísérletező kedvű Craftbeer-rookieknak. Ezek sem csúcstermékek, de már vállalhatóak és a különböző áruházakban, némelyik még a Tescoban is széle körben, keleten és nyugaton is elérhető.

Búzasör - Wheat: Rizmajer vagy Primator búza kb. 500 Ft / 0,5 - azaz még olcsóbb is, és egyértelműen jobbak, de 350 Ft körül már lehet Edelweiss Hefe Weissbiert venni. Akik meg Igazi Csíki fanok és negligálják a Heineken-csoport termékeit, azok is vehetnek 250 Ft körül Valentinsbräu-t, és 350-400 Ft-ért Schöfferhofert vagy Erdingert.

Ale - Az Ale-le tulajdonképpen semmi baj nem volt, egy jól iható, nem túl izgalmas darab. Kiválthatja azonban egy 500 Ft körüli áron mért 0,5 literes, tehát szintén ugyanannyiba kerülő Fuller's London Pride, vagy akinek bejön ez a világ, mehet följebb a 600 Ft körüli Bombardier vagy Spitfire, esetleg egy igazán nagyszerű Fuller's ESB irányába.

IPA - Itt már széles a választék, bár azért az árak is magasabbak. Mindjárt ott egy Rizmajer-Hopfanatic Popcorn 500 Ft / 0,5, ha éppen van, de a Primator IPA, vagy a Fuller's IPA is 500-600 Ft 0,5 l áron

Stout és Porter - Sok helyen kapható, 6-700 Ft / 0,5 l áron a Fuller's Black Cab Stout-ja és London Portere, de a primator Stout is elérhető 500 Ft / 0,5 l áron.

Mindent összevetve Tesco Craft Ale bevezetőnek ajánlható, többi Tesco Craft sör helyett azonban több remek és olcsóbb alternatíva is kínálkozik még a nagy hipermarketek polcain is, úgyhogy ez nem az a Tesco-snapshot, mint a ropijuk.

5 komment · 1 trackback

Címkék: búza szlovák ale porter ipa stout

Csütörtököt mond a sörforradalom (update: lett egy vip-progi)

2017.02.08. 13:40 :: Pável

che.png(via wearebrewstuds.com - megjegyzés: Che politikai munkásságának jelentős részével nem teljesen értünk egyet, pl. amikor levelezésében atomháború kirobbantásán fáradozott, de a képet nem bírtuk nem lenyúlni)

A címért elnézést kérünk (tocc!), csak semmi frász, éppen ellenkezőleg: a magyar sörforradalom inkább túlhabzott, mondhatjuk így is akár, hiszen éppen holnap (febr. 9-én, csütörtökön), így hozta ezt a forradalmi algoritmus, egy időben legalább öt (5!) sörös esemény lesz csak Budapesten (ennyiről tudunk így hirtelen), ezek közt van újabb Hrabal-könyv bemutató, persze nymburki sörökkel, debütálnak újabb itókák is, és: szentelődnek fel újabb belvárosi kocsmák! (Na jó, csak másfél. Mindjárt mutatom.)

2 komment

Címkék: budapest hrabal 2017 kraken sörforradalom rízmajer

És a belgák? Chimay Sör- és sajtkóstoló a Matróz Söntésben

2017.02.03. 11:36 :: IPAfai Pap

Sokszor leírtam már, de újfent meg kell jegyeznem, hogy még ebben a téli uborkaszezonban is el vagyunk kényeztetve. Most azonban nem egy magyar KKK-sör bemutatója volt, nem csapfoglalás, hanem a Belgaco. által üzemeltetett Bem rakparti Matróz Söntésbe invitáltak, hogy Chimay sört és sajtokat kóstoljunk szakértő vezetés mellett, melyet a főzde exportért felelős mangere, Jos Timmermanns tartott nekünk.

img_9279.JPG

A belga söröket egy kicsit hajlamosak vagyunk lesajnálni az IPA-k, Stoutok áradatában, pedig a hagyományos vonal ellenére tudnak újat és nagy szépségeket nyújtani. Bár számomra is nagyobb izgalmakat a Saison-ok és a Lambic-ok tartogatnak. De ahogy a cseh pilsekhez, német baksörökhöz is vissza-visszakanyarodik a sörszerető ember, úgy a belga dubbelek, tripelek is magabiztosan nyújtják a megszokott magas színvonalat.

Az importőr Belgaco és a Belga Sörmester 10 hónapos gasztro-hadjáratának első állomása a Chimay. Minden hónapban várnak egy belga főzdét, és persze tartanak hozzá egy sörös gasztro-eseményt.

img_9274.JPG

Márciusban a La Trappe, áprilisban a Huyghe (Delirium) sörfőzde szakemberei látogatnak el a Belga Sörmester meghívására Budapestre. A május hónap különlegesnek ígérkezik, mert ebben a hónapban 8. alkalommal kerül megrendezésre a Belga Sörfesztivál. A sörfogyasztóknak a nyári szünettel sem kell számolniuk, ugyanis a június hónapot a Du Bocq, a júliust a Dubuisson, míg az augusztust a Léfebvre sörei töltik meg izgalmas tartalommal. Szeptemberben a Corsendonké, októberben a Van Steenberge-é, majd novemberben pedig a Henricusé lesz a főszerep a Dunaparti Matróz Kocsmában, valamint a Söntésben. A sör- és sajtkóstolók állandó helyszíne a Matróz Kocsma Söntése, ugyanakkor esetenként a Belvárosban több helyszín csatlakozik a programsorozathoz.

img_9277.JPG

Ráadásul lehet nyerni minden hónapban egy sörös utazást az adott főzdébe, úgyhogy akciókkal szépen körbe van bástyázva a program. Már csak az a kérdés, hogy mennyire tud az IPA-n nevelkedett nemzedék a klasszik belga vonalra ráhangolódni. Részemről a Saison-Lambic-Oud Bruin irányvonal nagy rajongója vagyok, amúgy a Chimay-től érkezett előadónk Jos is, akiről a bemutató utáni beszélgetés közben megtudtuk, hogy a Rodenbach-tól igazolt a szerzetesek söréhez, és ő is nagy Lambic-fan. De vissza a trappista vonalhoz.

img_9285.JPG

Jelenleg 11 trappista főzde van szerte a világon, 6 belga, 2 holland, 1-1 osztrák, olasz, francia és amerikai. Ezek közül 11 a hagyományos vonalon mozog, de az amerikaiak azért nem tagadták meg magukat, ott van a kínálatban IPA, Imperial Stout és egy láger is. A Chimay klasszik hármasához, a piros-Brune, a fehér-Tripel és a kék-Grand Reserve-hez 2007 óta a kolostorban csapon és 2015 óta már exportra is szánt palackokban hozzátették a szortimenthez a derék szerzetesek a saját kolostori sörüket, a 4,8%-os aranycímkés Dorée-t, ami egy meglepően kerek, illatos, fűszeres ale, ahhoz képest, hogy belga mércével ilyen "szűkmarkúan" adagolt az alkoholtartalma. Frissítően könnyű és nagyon jól iható. A fehér Chimay hozza a kötelezőt, nincs rajta fogás, a nagykönyvben megírt belga vonal, ami visszafogott, elegáns, sehol sem harsányan fűszeres. A Rouge mellé kaptunk egy kis piros Chimay sajttal bolondított krumplipürével, gombás sörmártással készített karajt, ami nagyon szépen összesimult a sörrel. A kék Chimay meg nagy kedvencem. Egyik első meghatározó sörélményem fűződik hozzá, amikor 25 éve Kölnben a Biermuseumban Gergő barátommal és Németh tanár úrral kikértünk egy magnum-palackos kék Chimayt, és kezdtük el kapiskálni, hogy a cseh sörökön túl is van élet.

img_9286.JPG

Egy trappista sör receptjéhez nem nagyon nyúlkálnak a sörfőzők, az úgy jó ahogy van. Nincs évente új íz, másik komlóval való kísérletezés, de azért Chimayben is "játszanak" egy kicsit a söreikkel. A Grand Reserve-et elkezdték konyakos hordóban érlelni, majd jön nemsokára a rumos és az újabbak is. Ezek a sörök egy kicsit más címkét kaptak és hozzák kék amúgy is lehengerlő teltsége mellé a plusz ízeket. Hozzá a kék Chimay sajtot kaptuk kóstolóként. A sör elképesztő rágógumis gyümölcsbomba illattal nyit, aztán kellően melegedve már előbújtak a gyümölcsös észterek mögül a konyakos jegyek is. Annyira robusztus lehengerlő ez a Quadrupel, hogy a kicsit fiatal kék Chimay sajt nem tudta követni. Egy kis mézes dió vagy szárított sárgabarack, esetleg mangó feldobta volna a falatkát, és egy érettebb változatával az amúgy remek sajtnak jobban szerepelt volna ez a párosítás.

img_9288.JPG

Aztán a beszélgetés közben még lecsúszott egy Saison az Urthel-től és Jos-szal pedig megfeleztünk egy remek Cuvée Renée-t, mert a Gueuze mindkettőnk nagy kedvence...

Ma már a közönségnek is tartják a Matróz Kocsmában a kóstolást, de ez már betelt, viszont hétfőn és kedden lehet javítani, aki kedvet érez egy kis klasszikus belga mulatsághoz, aztán a többi hónapban meg frissebben döntve további belga sörös élményekkel lehet mindenki gazdagabb. És persze a Matrózzal szemben a Halász utcai belga boltban vagy a webshopban fel is lehet tankolni a kedvenc sörökből.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: belga ale trappista tripel quadrupel

Nógrádban tör előre a sörforradalom páncélvonata

2017.01.31. 13:56 :: Katona Csaba

Köszöntjük Katona Csaba (sör)történészt a blogunkban, aki ezzel az élménybeszámolóval debütál nálunk! A sörbúvárok csapata

Kevés nagyobb öröme van sörszerető embernek, mint helyben, a főzdében kóstolni. Más az íze a sörnek is, aminek részben megvan a gyakorlati oka, de meglehet, a hangulat is hat az ízlelőbimbókra: látni a szentélyt, ahol készül a nedű, beszívni az illatot, megsimítani az eszközöket. A kulisszák mögé nézni, ahol nincs fent a smink. Aki viszont fogadja a főzdéjében a vendégeit, az úgy jár el, mintha vendéget - szóismétlés invitálna az otthonába. Főzdét látogatni: bizalmi kérdés. A meghívó részéről főleg. Hát e bizalomból most bőséggel jutott Rétságon a közelmúltban. Azért épp Rétságon, mert nem is olyan régen új és erős játékos tűnt fel a kisüzemi sörfőzdék mezőnyében: a Nógrád megyei illetőségű FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE A belépő hatásos volt, ami fontos, mert ahhoz, hogy valaki úgy nyisson ajtót a törésvonalakkal barázdált sörös piacra, hogy arra felkapják a fejüket az érdeklődők, a jó sör mellett valami többlet is kell. Valami más. Valami egyedi. Olyasmi sajátosság, ami árulkodik a főzde filozófiájáról, küldetéséről. Kell egy „történet”. Egy gondolat, aminek talaján állva a sör több lesz puszta terméknél.

16467043_10211661691798130_413087034_n.jpgA 327-139-es mozdony, az egyik sör névadója, mellette a főzőmester édesapja
(Hava István fotója)


Valami ilyesmi járhatott Hava István, a FŰTŐHÁZ állomásfőnöke, akarom mondani vezetője fejében is. Mert amint nem éppen hétköznapi neve is sugallja, a rétsági sörfőzde nem mellékszereplőnek érkezett. Mint kiderült, a tulajdonos édesapja egykor mozdonyvezetőként dolgozott, az emléke iránti tisztelet és a gyerekkori emlékek ötvözete sugallta az ötletet, hogy az arculat, a háttér a mozdonyok világán alapuljon. Ki ne akart volna gyerekként mozdonyt vezetni? Csühögős gőzöst nevezetese?  És felnőttként sört főzni? A férfiszívet telibe találja az ötlet (s a hölgyek sem járnak rosszul, mert "csajos" sör is akad a szortimentben). Rétságon így épült fel a kis családi vállalkozás bázisán a Sörváróterem. Az a hely, ahol egyfelől működik maga a főzde, másfelől meg lehet vásárolni – kóstolást követően natürlich – a söröket is. S hogy a bizalom, az otthonosság teljes legyen, a váróteremből az üvegfalon át lehet betekinteni a főzdére, a „boszorkánykonyhára”, a titkok házába, ahol az italok készülnek. Az ilyesmi növeli a vásároló bizalmát, növeli a kedvét, ti. az, ha látja a folyamatot. Márpedig látja, mert a látogatók egymásnak adják a kilincset. Befelé még üres a kezük. Kifelé meg már nem.

dsc_1464.jpg(innentől, ha külön nincsenek jelölve, a további képek közül a profik Bölöny Józsié ,
a homályosak Pávelé - akárcsak a képaláírások)

5 komment · 1 trackback

Címkék: vonat nógrád magy kisüzemi rétság Fűtőház

Sörkóstolás zárt körben - Mad Scientist Flamand Vörös a Dezsőben

2017.01.21. 10:52 :: IPAfai Pap

Amikor a idei sörévet beharangoztam, és a trendekről filozofáltam, nem is gondoltam arra, hogy a belengetett sour-ale láz, ilyen hamar lecsap a közelünkben. A Mad Scientist zárt körű és exkluzív Flamand Vörös-kóstolóra hívott a Neked csak Dezső-be.

img_9076.JPG

Mindenki szeret különlegességeket kóstolni, és mindenki szereti ezt abban a tudatban tenni, hogy a nagyon kis mennyiségű különlegességet már soha többet nem lehet utána újrakóstolni. Rengeteg családban van egy "198x-ben készült és 15 évre a spájzfelsőpolcánfelejtett józsibácsikörtepálinkája ammilyenjóvót" kezdetű sztori, úgyhogy igyekeztem egyrészt kihúzni magam, hogy a "belső körbe" pár bloggerrel, gyűjtővel és sörfannal együtt meghívót kaptam, másrészt meg ráhangolódni az este unikális ígéretére.

A ráhangolódással nem is volt baj, mert a Csakajósörben, Gergőnél a késésben lévő Fenékigre várva gyorsan kipipáltam a 4-es és 5-ös tételt a csaplistán. A Brew Your Mind-Armando Otchoa: Moneygun IPA egyenesen nagyszerű volt, úgyhogy pusztítsátok, ahol éritek, mert egy újabb nemzetközi szintű sör jött ki itthoni főzők kezéből. A Victory Dirt Wolf DIPA-ja már csak a pont volt az i-re, amikor végre befutott Tomi, és a behűtött Liefmans Goudeband-ot (sajnos Rodenbach nem volt éppen) is felpukkantottuk, hogy evvel a remek, bár kis palackban még elég fiatalka Oud Bruin-nal ráhangolódhassunk a majdani flamand vörösre. (Millenium Falcon helyett most egy Boba Fettes kulcstartóval kell beérnetek...). Búcsúzóul még belenyalintottam a Mad Scientist meggyes Saison-jába.

A tudományos ráhangolódást persze sikerült egy pillanat alatt szétcseszni, mert betérünk a Bors Bisztróba, ahol az elfogyasztott iszonyatosan jó, pikáns thai bolondítású zellerkrémleves és egy még csípősebb chorizo-s szendvics agyonnyomta az összes ízlelőbimbónkat, úgyhogy a szeánsznak otthont adó Neked csak Dezső-ben egy nagy pohár vizet kértem, amit azért csak le kellett öblíteni egy Double Check-kel. És akkor a galérián izgatottan belevágtunk...

img_9058.JPG

Egy flamand vörös sörélesztővel, brettel, lactobacillussal és acetobakterrel erjed akár két-három évig is. Színe a malátáktól (bécsi, müncheni, karamell stb.) vöröses és a az élesztőktől illetve a baktériumoktól jellegzetesen fanyar, a gyengített, öregített kontinentális komlók nem befolyásolják az ízeket, és a hosszú és komplex érlelés piros gyümölcsös illatokkal és ízekkel gazdagítja. Szilágyi Tomi vezette föl a különlegességet, és a bevezetés ötödik mondatánál visszarántotta a sörgeek csapatot a való világba. Ez a flamand vörös bizony egy kísérleti ír vörösnek indult, ami valahogy befertőződött. De aztán Závodszky Gergő sörfőző kérésére nem ment a lefolyóba, hanem vártak vele. Egy év múlva még nagyon gáz volt, másfél év múlva is nagyon ciki, de két év elteltével Gergő azt mondta, ez most egész jó lesz. Természetesen egy nagyon kis tételről volt szó, ami már csak ezért sem ment kereskedelmi forgalomba. De hát Fleming is egy véletlen módján találta fel a penicilint, úgyhogy a jövő a saját hibáinkból való építkezéssel kezdődik.

Majd jött a sör, ami inkább narancsvörös volt, és általános megállapításra nem volt olyan vészesen fanyar, mint azt a stílustól elvártuk volna, pedig túl vagyunk már pár Rodenbach-on. Egy picit szikvizes is volt az érzet a bőséges szénsavtól, úgyhogy nem véletlen, hogy a belga főzdék sokszor különböző évjáratokat blendelnek, hogy tökéletes legyen a kortyérzet. Nagy mágia ez kérem. Levezetésnek ott volt még 3 palack szintén régen elrakott Tripel, amit Gergő főzött, és aztán a Jónásban Midvolt Zolitól kaptunk levezetésképp egy remek whiskyt.

De ekkor már ott lapult a zsebemben egy vszínű utolsó palack Flamand Vörös, amit otthon "rendes" pohárból terveztem megkóstolni. Az egy napos pihentetés kifejezetten jót tett neki, lenyugodott kicsit a szénsav, bár azért dolgozott még rendesen.

A várt vörös gyümölcsös illatok helyett inkább egres és cideralma-aromák érkeznek, enyhe fanyar, kovászos és némi brettes felhangokkal, dús, de közepesen gyorsan múló hab és napfelkeltés naracsvörösben játszó szín jellemzi a sört. Az ízekben a stílustól várt határozott savanyú helyett egy visszafogottabb, enyhén malátás fanyarság köszön vissza. Nem annyira sour, sokkal inkább egy gueuze ízvilága ez, melyből a tejsavasság mellől egyértelműen kikandikál a Brett-es (istállós, animális ízek) ízvilág. A lenyugodott szénsav viszont csodásan játékos buborékokkal és az élesztő enyhe szappanosságával emlékeztet az Oud Gueuze-ök jellegzetesen pezsgős elegáns világára, ami a Teku-pohárból jóval intenzívebben visszaköszönt, mint a kóstolón kapott vizespoharakból.

fullsizerender3.jpg

Természetesen készült hozzá egy kis falatka is. A rozé pezsgőkre, gyöngyöző rozékra hajazó ízélmény mellé beugrott egy remek házi mangalica paprikás szalámi, amihez valamilyen sajtot kerestem. A sör túl karakteres volt egy Brie-hez, úgyhogy ezt gyorsan el is vetettem, hanem előhúztam egy kis viszonylag fiatal Grana Padanot, mellé meg érlelt félkemény Pecorinot választottam és megspékeltem az élményt fekete olivával, mellé a kiflikarikákat meglocsotam egy kis olivaolajjal. A jellegzetes olivabogyós ízek még jobban kidomborították a brettes ízvilágot, az érlelt, pikáns sajtok a szénsavval és a fanyarsággal játszottak el, míg a mangalica szalámi enyhe zsíros, paprikás ízei jól ellenpontozták a sör frissítő rozés könnnyedségét.

A Mad Scientist még nagyon az út elején van, de ők az egyik olyan sörfőzde a mai magyar sztárfőzdék között, akik tudatosan és elhivatottan kísérleteznek a sörökkel, és talán leginkább kompromisszumok nélküli módon tudnak megjelenni a söreikkel. A kézműves boroknál ez az irány nyitotta meg az elitista, magas gasztronómia felé vezető utat, amit remélek, hamarosan a magyar KKK-sörök is bejárnak, amelyek ilyen felfogásban készülnek.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kraft kisüzemi madscientist flamand vörös

Duplabak-csata - Német Top-sörök magyar kihívóval

2017.01.16. 12:15 :: IPAfai Pap

Itt a tél, a hideg. Sokan a forralt borokra szavaznak, hogy átmelegedjenek, pedig egy testes, anyagerős sör, hiába hideg, sokkal alkalmasabb, hogy energiával töltsön fel, és újraindítsa a szervezetet. A duplabak-sörök ideális téli darabok, de sok hazai sörfogyasztó nem vagy nem eléggé ismeri ezeket a remek söröket, amikben egyértelműen a németek vannak a csúcson.

duplabakimg_9041.JPG

Amikor visszakerestem a korábbi Sörbúváros duplabak-kóstolásunkról szóló bejegyzést döbbentem rá, hogy már több, mint 6 éve ültünk össze a csapattal egy kellemes szeánszra. Nemrég volt a Beermarketen ( a Sörspecialista bolt webáruházzá változott sörlelőhelye) egy kis ákcijóóó, és bevásároltam téli sörökből. Nem hiányozhatott a téli hangulathoz néhány remek duplabak sem, ami kellemes malátás teltségével és egy kis masszívabb alkohollal béleli ki az ember szervezetét ebben a hideg időben. De mi is tulajdonképpen a duplabak? A német Biersteuergesetz szerint a 16 Balling-foknál magasabb szárazanyagtartalmú sörök az ún. Starkbier-ek, és ezen belül a 16-18 Balling közöttieket bak-sörnek, a 18 Balling fok fölöttieket pedig duplabaknak nevezik. A duplabak tehát az alsó erjesztésű (láger) sörök között az a csúcssör, ami a felső erjesztésű (ale-típusú) söröknél a Russian Imperial Stout megfelelője. (Jó, jó van egy még erősebb, az Eisbock-jégbak, hogy teljes legyen a kép, és a hasonszőrű Balti Porterről sem szabad megfeledkeznünk, ami csak a nevében Porter, mert ez is alsó erjesztésű.)

duplabakimg_9040.JPG

A gazdag malátázás miatt általában 7% fölötti alkoholtartalommal bírnak ezek a sörök, és a borostyánszíntől a vöröses csillogású feketéig terjed a színskálájuk. A BJCP-leírás szerint (BJCP 2008 5C) illatukban és ízükben az enyhén karamelles, erősen malátás, melanoidines (a malátapörkölés során a maghéjon keletkező vegyület, mely cukor és aminosavak hő hatására keletkező vegyülete, találkozhatunk vele hús sütésekor, vagy a kenyér héján is) jelleg dominál, melyhez csokoládé, gyümölcsös észterek és enyhén kesernyés komlósság társul. Krémes, hosszan tartó habjuk és kerek, komlókeserűtől és fanyarságtól mentes, lágy szénsavas kortyérzetük van az ilyen söröknek.

duplabak2.jpg

Két német bencés kolostori duplabakot, a Weltenburger (a világon a legrégebben folyamatosan működő sörfőzde - 1050-től) Asam-Bock-t, az Andechser Doppelbock-ot, és egy müncheni klasszikust, a Hacker-Pschorr Animatort (a duplabakok kiváltsága a német nyelvterületen az -ator végződés) vettem górcső alá. Mindhárom a Ratebeer Top 50-es mezőnyében szerepel, olyannyira, hogy az andechsi a 2. a weltenburgi meg a 4. helyet tartja immár jó ideje. Hogy lássuk, hol tartunk magyar földön duplabakban, hozzátettem egy régi, jól bevált darabot, a Szent András Sörfőzde Black Rose-ra hallgató sötét duplabak sörét, mit tud felmutatni a "nagyokkal" szemben. A kóstolósorrendet alkoholszázalék alapján állítottam föl, minden sört több hőmérsékleten visszakóstoltam, hogy az egyes illat- és ízrétegek szépen megmutathassák magukat. A kóstoláshoz talpas poharat (illetve a klasszikus német korsót és a kőkorsót, az ún. Stein-t) javasolnak, úgyhogy a Ritzenhoff kis-tulipán kristálypoharai - amik nem annyira vékonyak, hogy nagyon ellágyítsák az ízeket, viszont jól összegyűjtik az illatokat - tűntek ideálisnak.

duplabak1.jpg

A Weltenburger Asam-Bock nevét a - többek között - a kolostor barokk templomának felújító, és mennyezetfreskóját is festő neves korabeli művész, Asam-testvérpárról kapta. Régi kedves söröm, tulajdonképpen ezzel indult sörgasztronómiai "pályafutásom" is.

Az Asam Bock (6,9%) kólaszín, vöröses csillogású krémes bézs, tartós habbal. Karamelles malátaillat keveredik barna cukorral, kevés grillázzsal, majd melegedve mogyoró, őszibarack, sárgabarack-lekvár kandikál ki belőle.Ízében nem cukros kóla, kis mixtura pectoralis, unikum, pörkölt, kenyérhéjas kesernyés lecsengés, ánizsos sütemény, grillázsos keksz, száraz, leheletnyi alkoholosság, majd édeskés kicsit melaszos zárás.

duplabakimg_9031.JPG

Az Andechser Doppelbock Dunkel a Ratebeer Top50 duplabak-lista 2. helyén tanyázik, csak a korábbi kóstolónk csúcsdarabja, az Ayinger Celebrator tudja a kóstolók szerint megelőzni. hhez is tartozik emlék, amikor még csak próbálgattam a sörleírást, az FK-n jelent meg ez a kóstolójegyzet, több másik "kollégáé" mellett.

Az Andechser Doppelbock (7,1%) az Asamnál kevésbé tartós, kicsit világosabb bézs habbal és egész mélyvöröses barna színnel bír. Egészen gazdag, sokrétű illatában megjelenik a tejszínes kávé, karamell, tejkaramella, tejszínes eper, mazsola, kandírozott narancshéj, vörös áfonya, kakaó, keserű csoki. Ízében csokis kávé, kis tejszínes krémességgel, kevés ánizsos íz, nem komlós keserű inkább (zöld)fűszeres (olajos füvek bazsalikom, kakukkfű), kicsit szúrósabb, de azért elég krémes, apró buborékok jellemzik. Melegedve tejes karamellás piskóta, csokis keksz, kakaó, unikumos jegyek, enyhe levendula, körömvirág, kamilla, gyógyteás komplexség jellemzi. Szájban megforgatva ragacsosan krémes, amolyan cappuccino-habos testes textúrája is nagyszerű.

A Hacker-Pschorr Animator egy új felfedezés számomra. Mivel a főzde Oktoberfest-sörét kifejezetten kedvelem malátás teltsége miatt, vettem ebből is pár üveggel. A posztot írva visszanéztem a korábbi duplabak-kóstolós bejegyzésre, és ott akadtam rá Tibold Ákos (Sörspecialista) kommentjére melyben már akkor is betette volna a kóstolósorba. Jelentem 6 év alatt pótoltam...

A Hacker-Pschorr Animator (8,1%) világosabb a többinél, sötét borostyán szín, és tartós, krémes hab terpeszkedik el a tetején. Illatában a gyümölcsös (mandarin, tejszínes eper) aromák mellett kávékrém, karamell, zabkeksz, mogyorókrém, dió, diólikőr, amaretto, fekete ribizli érződik. Az ízekben grillázs és mogyoró dominál egy kekszes némileg barnakenyeres alapon, hozzá társulnak melegedve narancslikőr, kesernyés, füves, gyógynövényes földesen komlós ízek, pörkölt, melaszos és kicsit likőrös lecsengés.

duplabakimg_9038.JPG

A Szt András Black Rose 9% egy régi klasszikusa a békésszentandrásiaknak. a tulajdonosváltás óta kicsit változtattak a recepteken, a Black Rose talán a robusztus alkoholos felhangjaiból veszített és krémesebb lett. 

A Black Rose (9%) vörös vadgesztenye színű, a négy sör közül a legsötétebb, bézs nem túl tartós krémes habbal. Sokkal frissebbnek, nem annyira letisztultnak tűnik az illata. Cseresznye, meggyes joghurt, friss illat az elsődleges, majd tejeskávé, hosszú kávé, meggy ringlószilva a meghatározó. A pörkölt melenoidines malátás illatok kicsit a háttérben maradnak. Ízben is a pörkölt malátásság mellett a szilva dominál, mellé neskávé 2 in 1, szilvapálinka érkezik.  A kortyérzet likőrös lecsengéssel, enyhe alkoholmelegséggel jelentkezik, némileg szúrósabb szénsav, ami a buborékokkal erősíti a likőrös melegséget. Van egy kis döccenő a harmóniában, ott van ugyan minden alkotóelem, de túl frissen, nem elég komplex sütis a maláta, kicsit sok az észter, bár melegedve és egy kis szénsavat veszítve a pohárban összeállnak az ízek.

És a BJCP-pontozás - szerintem:

Illat (max 12 pont ): Asam - 11; Andechs - 12; Hacker-Pschorr (HP) - 11; Black Rose (BR) - 10

Megjelenés (max. 3 pont): Asam - 3; Andechs - 2; HP - 3; BR - 2

Íz (max 20 pont): Asam - 18; Andechs - 19; HP - 17; BR - 15

Kortyérzet (max 5 pont): Asam - 5; Andechs - 5; HP - 5; BR - 4

Összbenyomás (max 10 pont): Asam - 9; Andechs - 10; HP - 9; BR - 7

Mindösszesen (max 50 pont): Asam - 46; Andechs - 48; HP - 45; BR - 38

A 45-50 pont a BJCP szerint a szenzációs, a világ legjobb sörei közé tartozó kategória; a 38-44 a nagyszerű, jó példája típusának, de apróbb módosításokat igényel, úgyhogy a Black Rose-nak van még ugyan hová fejlődnie, de nem kell szégyenkeznie - még 7-800 év tapasztalat és eljuthat a csúcsra :)

Összehasonlításul a Ratebeer pontszámok összpontszám (max:100) / stílus (max 100)/ értékelés (max 5):

Asam - 98/100/3,8; Andechs - 99/100/3,83; HP - 93/96/3,59; BR - 83/84/3,43

Tehát nem született nagy meglepetés, a Black Rose egy jó átlagdarab, és kellemesen fogyasztható, a nagy profi német darabok között pedig nüanszok és ízlések is dönthetnek. Az Asam kicsit édeskésebb, az Animator teltebb, likőrösebb, a legkomplexebb, ami mindenhol domborít meg az Andechs. Érdemes még kóstolni - sok más jó sör mellett - a Ratebeer 1. helyén tanyázó Ayinger Celebratort, és a még viszonylag könnyen beszerezhető Weihenstephaner Korbiniant (Ratebeer 9. hely), a Paulaner Salvatort (köszi Ogre! - ezt csapolva is folyamatosan a márkasörözőben) vagy a scheyerni kolostori duplabakot illetve a Pyraser remek duplabakját, az Ultrat. Szerintem...

 

16 komment · 1 trackback

Címkék: német münchen bak békésszentandrás andechser weltenburger Apátsági hacker-pschorr

Sör 2017 - A Hódítás Éve

2017.01.11. 20:41 :: IPAfai Pap

Csakúgy mint tavaly januárban, idén is igyekeztem egy beharangozó posztban összeszedni, milyen folyamatokat, trendeket látok a hazai sör-életben. (Mivel a Monyo idén már körbekérdezett, ott olvasható volt pár vélemény, de én lassabban készültem megint el a magaméval.) Milyen fontos vonalak mentén rendeződhet a piac, mik lehetnek a divatos irányok, milyen veszélyek elébe néznek a hazai sörfőzők-sörtermelők.

mario4.JPG

1. Kisüzemek-gerillák - Egyre inkább élesedik a kis főzdék között is a verseny. Hogy valaki szinten tudjon maradni, vagy fejlődhessen, ahhoz önmagában komoly befektetésekre volt/van szükség, ami a folyamatosan jó és egyenletes minőséghez elengedhetetlen. Ha a régebbi alapítású főzdék nem kapnak idejében észbe, és az elmúlt évek konjunktúrájából szerzett hasznot nem kellő odafigyeléssel forgatják vissza a vállalkozásba, akkor 1-2 éven belül eltűnhetnek vagy helyi ellátóvá szürkülhetnek vissza. Nem elég a sört megfőzni, a telítődő piacon jó marketinggel, izgalmas csomagolással, figyelemfelkeltő eseményekkel (csapfoglalás, minifesztivál, karitatív tevékenység stb.) kell fenntartani a fogyasztói és médiaérdeklődést, és a beáramló minőségi külföldi (belga, angolszász, cseh-német) sörök mellett kell megtartani a rajongókat. Ehhez az egyik recept a sokféleség, a folyamatosan megújuló kis szériás termékek, de ha ez nem kapcsolódik össze minőséggel, akkor előbb-utóbb visszafelé is elsülhet. A saját vendéglátóhely, vagy jól bejáratott partnerek is megalapozhatják egy-egy főzde sikerét. Ahogy sok kézműves borászatnál, úgy a sörfőzdéknél is a főzde mögött álló serfőző, tulajdonos olyan hiteles személyiséggel adhat pluszt egy-egy sör mellé, ami megalapozhatja a vevői bizalmat. Hosszú távon egy "kézműves" vállalkozásnál ez elengedhetetlen. A lokálpatriotizmus és a regionális szerep kidomborítása (akár egy-egy borvidéknél) is fontos tényező lehet a fogyasztók-rajongók megtartásában, erre remek példa volt a szarvasi és a békésszentandrási főzdék jó szereplése az Ország Söre versenyben, ahol a két főzde messze a legjobban tudta megszólítani a főként helyi rajongótáborát.

139_1.JPG

Az új, komoly befektetésekként alapított, vagy közeljövőben alapítandó modern sörfőzdék már nem tudnak ezekkel a sajátosságokkal operálni, (bár a Kőbányai Kraft-főzdék rendelkeznek egyfajta lokálpatrióta ízzel, hisz Kőbánya és a sör összeforrott a magyar köztudatban), így az ilyen főzdék - akár a menő éttermek a séfjeikkel - az általuk alkalmazott jó nevű sörfőző-mesterekkel tudnak a saját marketing mellett megjelenni. (Pl. a hamarosan debütáló First Sörfőzde, ahol Csupor Marci, a sörfőző, aki gerillaként már számos sörével bizonyított és nevet szerzett külföldi versenyeken és a hazai sörbarátok között). Ugyanilyen jó reklám a koprodukciós sör, amit a Szent András Sörfőzde vagy a Rizmajer és több más főzde is kihasznált, hogy gerillákkal (pl. Csupor Marci, Armando stb.) közösen főzött söröket vezettek be a piacon, ami szintén egyre elterjedtebb lesz. A gerillák vagy visszaesnek hobbi szintre, hiszen egyre drágább lesz tartályt és eszközt bérelni a főzdékben, vagy csak egész különleges sörökkel szerezhetnek maguknak nevet sörfőző versenyeken vagy egyéb gasztro-eseményeken. (Az Olimpia étterem közelgő exkluzívnak ígérkező sörvacsoráján a Hübris mutat be a söreiből egy válogatást.)

warrior1.JPG

A KKK (kisüzemi-kézműves-kraft) sörök most már viszonylag szélesebb körben bekerültek a hipermarketekbe és egyre több vendéglő-étterem is forgalmaz KKK-sört. Sajnos a fine-dining éttermek még mindig inkább kötelező kellékként (divatos, a bor mellett páran keresik) tartanak ilyen söröket és nem tudatos palettát építenek föl sörökből. A Kraft mozgalom hozhatja meg az első olyan áttörést, hogy az ilyen éttermek hozzá mernek nyúlni és ételek mellé ajánlani is merik a söröket, bár ehhez még sok sommelier sem rendelkezik a megfelelő tudással és / vagy kóstolási tapasztalattal. A KKK-sörök másik kitörési pontja lehet az export, hisz a kelet-európai söröknek Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon lehet egyfajta egzotikuma, ami kihasználható, főleg személyes kapcsolatok vonalán. A térségben ugyan erős verseny van, hiszen Lengyelországban nagyon komoly a felhozatal, nagyon sokrétű a piac, és sokkal ideálisabb a fogyasztói környezet is.

Összefoglalva a régebbi típusú családi ill. kisvállalkozások inkább a személyes arculatra és hagyományos kapcsolataikra és a saját vendéglátóhelyeken való értékesítésre alapozhatnak, míg a modernebb, nagy főzdéktől  egy jól kitalált alap-szortiment mellett a különlegességekkel való folyamatos megjelenés és az extravagancia lesz inkább továbbra is várható.

A Kraft-mozgalom főzdéi, ha a gyakorlatba is sikerül tartósan átültetni az általuk vallott elveket, akkor mindenképpen 1-3 éven belül bekerülhetnek a fine dining kultúrába, ahová valók, és először nekik lesz esélyük sokrétűségükkel átformálni az elég egysíkúan borra épülő hazai éttermi kultúrát. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete megerősödhet, ha ezt a szemléletmódot beemeli az egyesület kommunikációjába. Evvel egyrészt jó sajtót csinálhat magának és a KKK-söröknek, illetve elindulhat egy olyan látványos lobbitevékenység, ami erősítheti a kisüzemek pozícióit a multikkal szemben. Ehhez azonban folyamatos médiajelenlét szükséges, és az eddigi hagyományos közgyűléses egyesületi tevékenység helyett egy operatív titkárság, saját tudatos marketing és egész évben fizetett alkalmazottak szükségesek, akik ellátják ezeket a feladatokat. Erre azonban áldozni kell a tagoknak, ha haladni akarnak a korral.

pu2foto6.JPG

2. Multik - A három plusz egy nagy gyár (Borsodi, Dreher, Heineken + a Pécsi) a jól bevált cseh adut (Kozel-Pilsner, Krusovice, Staropramen) húzták elő, ami beválni látszik hosszabb távon is. Nagy változások nem várhatók, bár a Dreher átkerül az AB-Inbev alá beolvadt SAB-Miller égisze alól a japán Asahi tulajdonába, ami hozhat némi mozgást és újdonságot, bár inkább néhány konszernhez köthető márkával, nem új felfogással. Folytatódhat az óvatos kísérletezés kis szériás sörökkel, amiknek fesztiválokon, rendezvényeken történő "éles" tesztje alapján megjelenhetnek újabb termékek, amik hozhatnak meglepetéseket. A KKK-sörök és a médiában folyamatosan megjelenő minőségi sörkritériumok szorításában lassú léptekkel, de a hazai prémium és szuperprémium szegmensben is lehet nagyon kicsi pozitív minőségi változás, amely jól kommunikálható a reklámokban, és eltakarhatja a Core-lager és az olcsó sör szegmensben egyre inkább tért nyerő "jóárasító" törekvéseket (csökkenő szárazanyagtartalom, gyengébb-olcsóbb alapanyagok, pótanyagok), amelyekkel továbbra is költséghatékonyan termelhetnek. Mivel az adókörnyezet továbbra sem kedvező, a biztonságos és jövedelmező utat fogják járni, de a korábbi évek szuperprémium szegmensben való előretörése megtorpanhat, ha a fizetőképes fogyasztók (és az őket kiszolgáló vendéglátóhelyek) más importból származó minőségi külföldi sörökre és / vagy KKK-sörökre térnek át.

ogreimg_7585_1.JPG

3. Sörözők - Az ország sok szempontból vízfejű, így az ún. "Sörforradalom" sokszor Budapesten tombolt eddig is, és vidékre csak nagyon nehezen kerülnek el bizonyos hullámai. Budapest mellett elsősorban Pécs (Művész, Egylet) és pár vidéki nagyváros (Győr, Szeged, Debrecen), köztük a több sörfőzdével rendelkező Miskolc, ami valamelyest próbálja követni a fővárosban zajló eseményeket. A már tavaly is népszerű csapfoglalások mellett a kulináris események (sörkorcsolyák, sörvacsorák) mellé szervírozott sör, illetve az "író-olvasó", azaz sörfőző-sörivó találkozások eseményei pörgethetik fel egy-egy söröző forgalmát. Sok sörözőnek a haszon az elsődleges, de az igazán progresszívek már meg fogják válogatni a sörfőzdéket, akikkel együtt dolgoznak, mert ezekben az egységekben is fontos lesz a minőség. A minőségi fejlődés remélhetőleg azt is magával hozza, hogy egyes főzdék sem fognak akárkinek sört adni, illetve a fogyasztók is elmaradnak olyan sörözőkből, ahol rendszeresen hibás sörök vannak csapon. Budapesten lehetséges egy árverseny kialakulása is, főleg a téli holtszezonban. Most már önmagában az, hogy vki KKK-sört tart, az alap, azok lesznek a menő helyek, akik az újdonságokat minél hamarabb meg tudják szerezni, vagy náluk lesz a premier, illetve egy olyan exkluzív kínálattal rendelkeznek (pl. Csakajósör, Hopaholic), ami sehol másutt nem elérhető.

harapunkimg_8405.JPG

4. Sörtrendek - Az IPA továbbra is ott lesz a topon, (a láger és a meggyes sörök a fogyasztási lista élén), de lesznek újabb trendek. A Monyo már decemberben megkezdte a sort az ízesített sour ale-lel, amit a 2 éves születésnapon mutattak be. A különböző savanyított sörök és a Saison főleg nyáron és valószínűleg nem natúr formában, hanem - részben agyament - gyümölcsös ízesítésekkel biztos, hogy népszerű lesz, és a fröccs rajongóit is meghódíthatja. (Ehhez nemzetközi viszonylatban csak annyit, hogy a Brew Dog most készült el az új sour ale-eket főző üzemével.) Az amerikai trendekre visszhangozva amúgy is az ízesítés lesz a sláger. Fűszerek, kávé, gyümölcsök, csokoládé fogja színesíteni elsősorban az erős söröket (R.I.S., Double IPA, Tripel), és lesz pár kísérleti gabonás főzet a historikusság jegyében. Megjelenhet válogatás több főzdétől egy témára (summer ale, IPA, Stout), és tért nyerhetnek a visszafogottabb angol stílusban komlózott sörök. Vagyis az eddigi erősen újvilági komlós söröktől a végletek felé mozdulnak az ízek, a harsány extravagancia illetve a letisztult hagyományos ízvilág felé.

komlóbrit3.jpg

Összefoglalva,  fogyasztói szemmel még nagyobb térnyerést - főleg az élelmiszerboltokban, hipermarketekben -  lassú gasztro-áttörést, kis árcsökkenést, emellett a drága exkluzivitás megjelenését várom. A boltokban egyre több sörös akcióval, ami a kis sörszakboltok lehetőségeit szűkíti, de az átlagfogyasztóknak pozitív lesz, és egyre szélesedik a sör ismertsége. A kisüzemi szegmensbe meg még több pénz áramlik majd, ami a hazai sörtermelésben emeli a részesedést, de a multik nyomasztó fölénye továbbra is megmarad, ám 1-2 éven belül a hazai gyártmányú prémium-szuperprémium szegmens enyhe minőségi javulásához fog vezetni. A sör idén tovább hódít majd, úgyhogy 2017 a Hódítás Éve lesz.

6 komment · 1 trackback

Címkék: magyar kraft sörkultúra sörpiac kisüzemi

"Árpalé, szilvalé, bodzalé! Kotty belé!" - Sörhamisítás

2017.01.09. 19:03 :: IPAfai Pap

Amióta sörfőzés létezik, azóta léteznek ügyeskedő sörfőzők is, akik természetesen minél jobban akarnak járni, és minél drágábban szeretnének sört eladni. Az élelmiszeripar mikro- és makroökonómiai szinten is ügyeskedik, hogy olcsósítson, vagy a silány termékeket feljavítsa.

sorhamis2.jpg

Már az ókori Mezopotámiában, Hammurapi törvényoszlopán megemlékeznek a gyenge minőségű sört készítő serfőzőkről, kiknek a büntetése, hogy saját sörükbe fojtják őket. De a középkorban is se szeri, se száma a sörtörvényeknek, melyek pont a silány sörök ellen lépnek föl. Már 1156-ban Rőtszakállú Frigyes Augsburg városában hozott egy rendeletet, amelyben leírja, hogy a sörfőzőt, aki rossz sört főz, vagy nem rendes mértéket használ, azt meg kell büntetni. A sokat emlegetett 1516-os Reinheitsgebot is részletesen leírja, hogy aki a malátán, komlón és vízen kívül mást is teszt a sörbe, attól a sört bíróság kobozza el. ("Wer diese unsere Anordnung wissentlich übertritt und nicht einhält, dem soll von seiner Gerichtsobrigkeit zur Strafe dieses Fass Bier, so oft es vorkommt, unnachsichtlich weggenommen werden.") Ez azért is volt fontos, mivel a sör szinte közélelmezési cikk volt a középkorban Közép- és Észak-Európában, ahol a bor drága volt, vagy nem termett meg a szőlő, és a szennyezett vizeket veszélyes volt meginni, így a forralással készülő sör természetes védettséget adott a fertőzéssel szemben, és a sörbe beleforralt komló néhány betegséggel szemben is részleges védettséget adott a sörivóknak.

sorhamis1.jpg

Borsodi Bevilaqua Béla: A magyar sörfőzés története című munkájában néhány múltbéli trükköt részletesen taglal, így bepillanthatunk a középkori-újkori sörfőzőmesterek boszorkánykonyháiba, akik az erjedés kémiai leírásának ismerete nélkül, csupán hosszú évek tapasztalata és megfigyeléseik által igyekeztek elleplezni hibás söreiket, vagy különböző adalékanyagokkal feljavítani a portékájukat, hogy cseppet sem tisztes haszonnal adhassák el a gyanútlan fogyasztóknak sörüket.

Nemcsak ma, hanem régebbi korokban is sokan vélték úgy, hogy minél erősebb egy sör, minél jobban lerészegíti az embert, annál jobb. Alkoholosabb ízt úgy adtak a sörnek, hogy a söröshordót beleöntött szesszel égették ki, vagy a korsókba megtöltésük előtt néhány csepp szeszt forgattak meg. Sokszor szesszel és mazsolával 8-10 hétig "utóerjesztették" a sört, hogy még erősebb legyen. A túl erős sört aztán cukros vízzel felhígították és 3 napig dugó alatt tartották.

sorhamis4.jpg

Az alapanyagokkal is ment a korabeli trükközés. 1370-ben a szepesi németek jogkönyvében leírják, hogy nem szabad a komlót úgy csomagolni, hogy a zsákban felül legyen a jó, alul a rossz komló. Egy 1721-ben kiadott élelmiszer-hamisítási gyűjtés (Betrugs-Lexikon) megemlíti, hogy komló helyett macskagyökeret (Valeriana) vagy vízi rozmaringot használtak az ügyeskedők. Nürnbergben a város több rendeletben tiltja a komlópótló anyagok használatát vagy a sör vizezését illetve zsírral, krétával való kotyvasztását, és a hamisított sert a bakó jelenlétében a Bakótoronyból (Henkersturm) a Pegnitz-folyóba öntötték.

A korabeli sör nagyon romlandó, változó ital volt. A hiányos kémiai ismeretek miatt a megfigyelés és a tapasztalatok alapján a sört különböző praktikákkal igyekeztek stabilabbá, tisztábbá tenni. Hamuzsírral, hordóba lógatott zsíros borjúlábbal, szarvasagancs-főzettel derítették a zavaros sört, vizahólyaggal, juhbéllel próbálták megszűrni. Hunyadi Mátyás idején, Budán népszerű volt a söröket egzotikus fűszerekkel - gyömbér, sáfrány, fahéj, szegfűszeg - ízesíteni, és ezeket a drága fűszereket sokszor igyekeztek hamisítani az ügyeskedők. A büntetés itt is kemény, a csalókat bakó égeti el a máglyán. A sör színét a korabeli Magyarországon is sáfránnyal vagy éppen szilvalével, bodzalével javították föl a "derék" serfőzők.

sorhamis3.jpg

Londoni serfőzők az Indiába induló szállítmány hordóiba frissen tojt tyúktojást engedtek, hogy a tojás meszes héja biztosítsa a szénsavképződést. Ugyanebből a célból cérnára kötött márványgolyót is leengedtek a csap lyukán vagy krétát, apróra tört tojáshéjat raktak a hordóba. Mások violagyökeret tettek a sörbe, hogy aromatikus illata legyen. Előfordult sok helyütt, hogy az ecetesedést vagy a savanyodást megelőzzék diófalevelet, gyantás, famézgás kérgeket, nyírfakérget, friss tölgylevelet vagy máshol kakukkfüvet, hársfalevelet, megizzított konyhasót raktak a sörbe. Szokás volt disznózsírból öntött gyertyaszerű pálcát, hamuzsírt tenni a hordóba, vagy régimódi fújtatókkal levegőt is fújtattak a savanyodó sörbe. A sör hordószagát zseledarabokkal igyekeztek elvenni.

A hamisítókat Serrendőrség vagy a városokban a Serlátó Collegium vagy a Serkóstolók Testülete probálta nyakon csípni. Ők persze sokszor elsősorban nem a minőséget, hanem a mennyiséget vizsgálták elsősorban és azt, hogy a kellő adót befizette-e a sörfőző a hatóságnak. A 18. század végére.már fejlődött annyit a kémia, hogy néhány trükköt kimutathasson egy felkészültebb serrendőr-vegyész. A sörben lévő komló bódító-nyugtató hatását sokszor más szerekkel pótolták. A nadragulya (Belladonna) jelenlétét például úgy mutatták ki, hogy egy csepp sör elpárologtatott üledékét macska szemére kenték, és a szerencsétlen állat kitágult pupillája jelezte a mérget. A strychnintartalmú Szent Ignác Babot vagy az ópium és a mák mekonsavát viszont csak a 19. század közepétől tudták kimutatni a képzett vegyész-ellenőrök. A komló keserűségének pótlására kiegészítésére bevetett anyagokat (fahéj, üröm, encián stb.) pedig már csak a fejlettebb laborok tudták tetten érni.

sorhamis5.jpg

Édesítőszernek cukorszirup, méz, édesfa-főzet került a sörbe. A friss, pezsgő, szénsavas hatást spanyolbors, fahéj, paradicsommag (ez Borsodi tükörfordítása németből az aframomra vagy más néven malagéta-borsra - Paradieskörner - köszönöm a remek észrevételt rambo13-nak!), koriandermag, narancshéj vagy kardamom segítségével igyekeztek elérni. A szénsavas habzást hamuzsírral igyekeztek kisegíteni. Hogy több sör fogyjon megsózták a sert. A gyenge és vizes sernél is volt még gyengébb lőre, ebbe vas-vitriolt raktak, hogy a jellegzetes zöld ízt a seízű löttybe belecsempéssze. Londonban "Beer Leading" néven még kis akciócsomag is kapható volt kezdő hamisítóknak és lusta sörkimérőknek, mely timsót, zöld-vitriolt és konyhasót tartalmazott. A löttyök undorító ízével a fogyasztók is tisztában voltak. Nekik Multum, Hard Multum, Bittern, Bittern Balls, Black Extract, Essentia Bina stb néven javítócsomagocskákban kassziaforgácsot, enciángyökeret, édesfagyökeret kínáltak, hogy feljavítsák a "sör" ízét-színét-kesernyésségét a valamennyire élvezhetőre.

Ilyen általános színvonallal mérve beláthatjuk, hogy a korabeli sörfogyasztók élete sem volt leányálom. Még ha esetleg tökéletes sört kóstoltak is, azok a sörök is enyhén füstösek voltak, hiszen a malátaszárítás tűz fölött történt. Ezek után nem meglepetés, hogy finom apátsági főzetek, vagy az 1841-42-ben megjelent Dreher-féle Bécsi Ászok illetve a Pilsner Urquell mekkora jótétemény volt a sörre szomjas torkoknak, hiszen a régi világban sem volt minden fenékig tejfel, azaz sörhab...

(képforrások itt és itt meg itt no meg itt és itt)

11 komment · 1 trackback

Címkék: sörtörténet BorsodiBevilaqua

De mi lesz a Dreherrel?

2017.01.01. 20:58 :: IPAfai Pap

Nemrég érkezett a hír, hogy a Pilsner Urquell és a lengyel Tyskie és Lech, valamint a román Ursus mellett a SAB Miller versenytörvény miatt eladósorba került Kelet-Európai sörgyár-pakkját a Dreherrel egyetemben a japán Asahi Group happolta el - "potom" kb 7,85 milliárd dollárnak megfelelő jenért a másik nagy esélyes, a Carlsberg elől. De mit hozhat ez a magyar és más kelet-európai fogyasztóknak?

drehermuzeum.JPG

Egyrészt biztos lesz egy komoly átszervezés a menedzsmentben, feltétlen megjelenik majd több japán felső vezető, akik megváltoztathatnak pár dolgot. Kérdés, hogy mennyire tisztelik majd a cseh és más tradíciókat.

Ami azonban az egyszerű fogyasztók szempontjából fontos. Nem kell aggódni, a Pilsner Urquell a régió és a világ egyik legjobban bejáratott sörmárkája, így ahhoz tuti nem fognak hozzányúlni. Vélhetően a helyi nagy brandek is átvészelik a változást. Az meg, hogy a Miller Genuine Draft helyett most Asahi Super Dry-t ihat a yuppie manager, hogy ne legyen sör-ízű a söre, kit izgat.

dreherjaszbereny_masolata.jpg

Kérdés továbbá, hogy a nem cseh SAB-Miller-hez köthető, Dreher által gyártott licenc sörök közül (HB) a japánok mit tartanak meg a kínálatban, hogyan fogják felépíteni a portfóliót. Lesz-e Arany Ászok Super Dry, Kőbányai Zero? Az utóbbi két évben talán a Drehernél volt a legjobban megfogható egyfajta - ugyan multis mamutléptekkel tért nyerni induló - innováció, ami nem csupán a csillogó csomagolást, az űrtartalmakkal való játszadozást, hanem a söröket is igyekezett a maga költséghatékony és haszon-orientált módján kilendíteni a kukoricás egyenláger semmitmondó nyugvópontjáról. Hozhat-e bátor változást az új tulajdonos, vagy a befektetéshez csak a megfelelő számokat kell hozni a menedzsmentnek, ami miatt a kitaposott ösvényen maradnak. Ki tudja, bár én tartok tőle, hogy nem 2017 lesz a Drehernél a bátor kísérletezés éve. Meglátjuk...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar dreher

Sörévértékelő 2016

2016.12.28. 19:04 :: IPAfai Pap

Lassan ismét durrognak a petárdák és a pezsgős dugók, úgyhogy itt az idő, hogy én is - most már mondhatom, szokás szerint - visszatekintsek az elmúlt sörévre. Külön ajánlom ezt az írást a Monyó csapatának, akik a sörös szcéna részvevőit levélben keresték meg, hogy írják le véleményüket az idei folyamatokról.

017.JPG 

Az év beharangozó posztjában, a kihívás évének neveztem 2016-ot, és - sajnos és szerencsére - sok szempontból bejött az előrejelzés. A fogyasztók inkább profitálhattak a rengeteg új sörös hely és a számtalan - akár heti 4-5 - sörös "prömierből", bár ez a tény inkább a más szempontból is vízfej Budapesten volt igazán érezhető. Az év legszomorúbb híre, hogy nyáron a Hopfanatic Pub, majd ősz végén a Hopfanatic Sörfőzde is bezárta kapuját.

hopfanatic1.jpg

Mindenképpen egy nagyon komoly átrendeződés indult meg a piacon, ami jövő évre fog csúcsosodni és akkor sajnos előre láthatóan további főzdebezárások is bekövetkezhetnek. Az továbbra is nyilvánvaló, hogy a "sörforradalomnak" nevezett eseménysorozatba a kezdetben bekapcsolódott főzdék mellett sok olyan nagyon komoly befektetéssel rendelkező főzde alapult az évben, akik új minőségi alapokra helyezhetik a kisüzemi söripart, és óriási versenyt generálhatnak a gombamód szaporodó helyeken. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete és az új, modernebb felfogású vezetés (Gyenge Zsolt, elnökkel ez élén) az idei - kétévente megrendezésre kerülő - miskolci sörversennyel és a májusi, óbudai, saját szervezésű sörfesztivállal megmutatta, hogy ki tud lépni az egyre inkább üzleti vonal mentén szerveződő Főzdefeszt árnyékából, ami az elmúlt évben kevésbé tudott megújulni, bár még mindig elvitathatatlanul a legismertebb és legnépszerűbb sörfesztivál az országban. Az M47 Ipari Parkban létesült, nagyrészt idei alapítású főzdék augusztusban megmutatták, hogy a sokat kritizált sörminőséget van esély egy új hívószó, a "KRAFT" mentén újragondolni,  - önként vállalt - magasabb minőségi elvárások szerint, ami új lökést adhat az általam nagyon fontosnak tartott éttermi szcénában és fine diningban való tartós sörös jelenléthez. Hogy még a Kraft-tagfőzdék háza táján is van mit reszelgetni a minőségen, arra azért a novemberi sörtesztünk rávilágított.

kraftlogo_1.jpg

A nagy sörgyárak sem maradtak el a kicsik mögött. A jól bevélt cseh sörös adukártyák (Staropramen, Pilsner Urquell, Krusovice) mellett hagyományosan - az idei utolsó - Budavári Sörfesztivál sajtótájékoztatója keretében hirdették meg "programjukat", a Borsodi a - kicsit old school, de bevált - sörgasztronómiára helyezte a kampánya mondanivalóját, a Heineken a Soproni A.P.A. belengetésével, a Dreher a friss komlós Kozellel és már szinte hagyományosan a Dreherfeszten, a szűkebb fesztiválközönségnek, mint éles tesztelőknek felvezetett lehetséges innovációkkal igyekezett becsatlakozni a sörös divathullámba. A "három nagyhoz" köthető Magyar Sörgyártók Szövetsége, melynek a Carlsberg is pártoló tagja egyrészt folytatta a "Sör mi több" sikeres eseménysorozatát idén is, és a Magyarország Sörkorcsolyája és a éttermi sörhéttel és tematikus blogajánlóival igyekszik a sörfogyasztás gasztronómiai kultúráját is megalapozni-elmélyíteni. Schillinger Attila elnök pedig folytatta a 2015-ben megkezdett párbeszédet és nyitást a kisebbek felé, hogy a meglévő piaci érdekek és éles verseny ellenére sör mentén valamennyire közös platformra hozza a a kisüzemeket a multikkal.

harv3.JPG

A régebbi alapítású kis sörfőzdék számára két út marad továbbra is. Vagy megmaradnak helyi igényeket kiszolgáló kisebb családi jellegű vállalkozásnak, vagy komoly befektetésekkel, beruházásokkal szintet lépve kiépítenek egy olyan regionális-országos disztribúciós, vevő- és rajongóbázist, amelyre hosszabb távon alapozhatják a vállalkozásukat. Idén először látványosan és széles körben megjelentek az országos hipermarketekben is a kisüzemi sörök, ami már Nyugat-Európában megszokott volt korábban is.

És akkor a már megszokott Sörbúvár LEG-ek a 2016-os évre.

- Az év legjobb sörfőzdéje versenyben a Mad Scientist és a Hop Top közül végül - nem kis részben a European Beer Star versenyen elért nemzetközi elismerésért - a Hop Top Sörfőzdét hoztuk ki  győztesen.

hoptopszami.jpg

- Az év sörözője is erős versenyt hozott. A Hopfanatic Pub helyén a újranyitott söröző, a békésszentandrási főzde és Marosvári László nevével fémjelzett Ogre Bácsi hihetetlen népszerűségével szemben a Krak'n Town elképesztő steampunk dizájnja és alig pár hónap alatt kialakult sörbemutatós kulthely státusza volt a mérleg két serpenyőjében. Itt most egy kicsit a közönség is beleszólt a döntésbe, mert az Ogre Bácsi-s poszt pár hét alatt - a blogkattintás-számlálók létezése óta - a legnagyobb nézettséget generálta a blogon, és végül emiatt az Ogre Bácsi lett a győztes.

ogreimg_7585_1.JPG

- Az év magyar söre a Sörbúváron a Mad Scientist Jam 72 előtt egy orrhosszal célba érkező Balkezes Greyjoy volt, ami egy világszínvonalú főzet, melyet egy De Molen sörrel szemben is bizonyított.

greyjoyimg_7940_1.JPG

- A Sörbúvár kedvenc külföldi söre a Carlsberg-féle Grimbergenes "tanulmányi kiránduláson" a Cantillon Sörfőzdében kóstolt Lambic d'Haute Densité, (a képen az Iris)

233_masolata.JPG

- Az év sörfesztiválja a hangulatos Óbudai Kisüzemi Sörfeszt elől az előremutató trendek miatt a díjat elhozó augusztusi Kraft-Sörfeszt volt.

obuda1foto_2.JPG

Idei különdíjasaink közül az első a sörök népszerűsítésében élenjáró orgánum, a Beerporn.hu, akik mindenhol jelen vannak, és új lendületet is adtak a sörök sajtómegjelenésének.

036_1.JPG

Második különdíjasunk a Fenékig-blog csapatához köthető Mikkeller Running Club Budapest, akik a futást összekötötték a sör szeretetével és megmutatták, hogy nem kötelező kelléke a sörhas (ami ugye nem is létezik) a sörkedvelőknek . Harmadik különdíjunk Gyenge Zsoltnak és az általa vezetett Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének és valamennyi tagfőzdének jár, mert év-évre megmutatják, hogy a dollármilliós befektetőcsoportok mellett léteznek olyan vállalkozások, akiknek a hitvallása a sör, és akik erre tették fel az életüket és egzisztenciájukat is.

obuda1foto_4_1.JPG

Gratulálok a nyerteseknek, és köszönöm a sörbarátoknak a sok megosztást, kommentet, a sörfőzdéknek a bizalmat és a kóstolósöröket, meg sokunknak a közös élményeket!

Sörhabban gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek! Jövőre is teli pohárral folytatjuk!

18 komment

Címkék: magyar kraft lambic balkezes békésszentandrás sörfesztivál kisüzemi hopfanatic-kisstamás Monyó madscientist hoptop

Habfehér Karácsonyt kíván a Sörbúvár!

2016.12.23. 10:21 :: IPAfai Pap

Az ünnep előtt, amikor már - optimális esetben - készen van a bejgli, a töltött káposzta és a halászlé, nincs más dolgunk, mint egy kicsit hátradőlni, és ha már a Jézuska is megpihent, mi is koncentrálhatunk egy kicsit a hűtőbe bekészített finomságokra.

img_8759.JPG

Áldott, békés Karácsonyt kívánok minden sörkedvelőnek, amatőr és profi sörisszának a Sörbúvár csapat (Pável, KK, Ipafai Pap) nevében. Most egy kicsit elpihenünk, és már csak egy évi szokásos összegzéssel térünk vissza.

img_8770.JPG

Ne feledjük, hogy a sör nem csak nyári ital, hanem télen is van szezonja. Jöhetnek a jóféle baksörök, Tripelek, erős Porterek, dupla IPA-k és Russian Imperial Stoutok, Barley Wine-ok, hogy kívül-belül átjárjon a jóleső melegség és a komlóban lakozó bölcs nyugalom...

Szólj hozzá!

Címkék: német karácsony bak

Belga tengereken - Mecénás: Nautilus Belge - Stout belga élesztővel

2016.12.15. 17:46 :: IPAfai Pap

A tavasszal már kaptam Pethő Zsombor sörfőzőtől egy Nautilust, amire kellemesen emlékszem. Karácsony előtt debütált a Nautilus két új változata, egy belga élesztős "alap", a Belge, és ennek a Coffee-Kriek Edition-je, ami kávéval és meggyvelővel van tovább bolondítva és egy kis piros szalag jelzi a címke jobb felső sarkán a pluszt.

nautilusimg_8717.JPG

Az alap belga Stout az árpamalátán kívül, pörkölt árpát, zabpelyhet is tartalmaz, úgyhogy klasszikusnak mondható az alaprecept, ami egy krémes alapot feltételez, és a belga élesztő gyümölcsös észtereit és kis jellegzetes élesztős ízeit adja a hangulathoz. A kávés-meggyes meg ezt a vonalat hivatott fokozni, felerősítve az alapsörben is meglévő ízeket. Legalábbis ezt vártam a kóstolótól.

nautilus2img_8708.JPG

A sima Belge csokis, kávés, krémes tejeskávés-cappuccinos, kakaóporos illattal indít, hozzá finoman adagolt karamell, enyhe málnásság és meggyes felhangok. Kitöltve múló bézs hab, de egy 8,2%-os Stouttól nem is vár mást a kóstoló. Szép, bársonyos fekete, kis vörös csillogással. A gazdag aromák után először kicsit meglepő a visszafogott szárazság. Pörkölt kávés és kakaós ízek, lágy csersavasság. Szép egyensúly, semmi kilógó harsányság, közepesen krémes test, apró buborékok, kis meggyes, meggyhéjas kesernyés savanykás utóíz, ami kellemesen összerántja a nyelvszéleket és közepesen hosszú utóízt hagy a garatban. Melegedve a meggyesség elmélyül és fiatal Cabernet Franc-hoz hasonlóan csodás vörösboros ízvilága lesz a Belge-nek. Kerekebb lesz az illat és az íz is, úgyhogy senki ne igya a palackon is javasolt 12-14 C foknál hidegebben, mert nem teljesedik ki.

A Coffee-Kriek Edition-ben már az illatban attakol a meggy és a frissen darált kávé, meg egy kevés marcipán. Csak sajnos az egész kicsit egyszerűen érkezik, mintha nem kerekedtek volna le az ízek, nagyon direkt, nagyon friss és egy kicsit középszerű minőségérzetet ad a meggyes-kávés plusz. A 80-as évek népszerű csokiszeletei a Bohóc (akkor még marcipános-meggyes) és a Kapuciner szelet (kávés) jutottak eszembe. Egy kicsit sok minden, nem elég letisztult, és a meggynek még van egy kis plussz Márka Meggyes buborékos háttéríze. Mint egy szólista, akit beraktak egy nagyzenekarba, de folyamatosan meg akarja mutatni, mennyivel jobb és emiatt az összhangzat sérül.

nautilus1.jpg

A siima Belge izgalmas, sokrétű, remek, és meglepően szép vörös boros illat és ízvilága van. Nagyszerű darab, a kávés-meggyes vagy nagyon nyers, vagy egy kicsit újra kellene az arányokat gondolni.A Belge-hez remekül állna egy Feketeerdő-torta, a Coffee-Kriek Edition meg egy marcipános-csokis-kávés tortával (mondjuk az Auguszt E80-nal) volna nagyszerű. 

 nautilusimg_8718.JPG

2 komment

Címkék: magyar belga stout mecénás kisüzemi

After Eight Shot - Szent András Esthajnal '16 - csokis-mentás Stout

2016.12.13. 19:28 :: IPAfai Pap

A Szent András Sörfőzde immár 4. alkalommal jelenik meg az Esthajnal fantázianevű karácsonyi sörével. A kezdetben csak egy gazdagabban malátázott gyümölcsös karácsonyi kiadású sör a főzde tulajdonosváltása óta nem csupán sörkülönlegesség, hanem remek marketinggel megtámogatott reklámtermék is lett az Esthajnalból. A 2014-es lucfenyős sokaknál kiverte a biztosítékot, - szerintem amúgy nem volt rossz - Sör-wunderbaum, endékás, fenyőillatú tusfürdő és hasonló jelzők röpködtek az Esthajnal 14-gyel kapcsolatban, de a célját abszolút elérte. Elkezdtek róla beszélni az emberek, remek sajtója volt.

esthajnal1604.jpg

Az Esthajnal '15 már sokkal fogyasztó-barátabb volt, hiszen a füstös búza kellemesen citrusos és enyhén banános is volt, és a pluszt az is adta, hogy először a magyar kisüzemi főzdék közül egy sör beharangozó kampányába beemelték a sör és ételek párosítását. Készült több felfogásban páros hozzá, nálam egy őzhúsos ravioli volt a befutó, és finom is volt.

esthajnal1606.jpg

A Szent András karácsonyi ötletbörzéje persze nem ragadt le a tavalyi babéroknál. Idén is előrukkoltak egy újabb agymenéssel, a csokis-mentás stout-ot dobta a gép. Képzelem, hogy Pekár Misi miket mormogott magában, miközben megfőzte... Szóval egy bevallottan afteréjt-sör lett az Esthajnal '16-ból, meg is kapta a sötétzöld angol ízvilágot a címke és a díszdoboz. Elsőre ez is kicsit elrettentőnek tűnhet, de talán kompromisszumosabb megoldás, mint a lucfenyő.

Az Esthajnal '16 egy 7%-os csokis mentás Stout. Abszolút hozza az ígért After Eight-es illatot, egy kellemes citrusos felhanggal és kis csokis kávé, olajos mentalevél és egy kevés kakukkfű-illattal támad. (Bandusz 2012-es Főzdefesztre kreált kakukkfüves-hajdinás sörének voltak hasonló illatmorzsái, persze teljesen más alapokon).Ízében először a csokis-kakaós tej az uralkodó, majd érkezik a mentás fűszeres lecsengés, kis csípős borsmentás zárás, és egy hűűűvös lecsengés, mint egy megspórolt fogmosás. Mindez remek krémes alapokon.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha rágondolok az After Eightre, hideg futkározik a hátamon, úgyhogy ez a sör, egyértelműen nem a kedvencem, de ez nem a sör hibája, viszont talán az eddig legszebben összerakott Esthajnal a négy közül. A stout krémes, kerek, remekül hozza, amit ígér, úgyhogy aki a mentolos csokit szereti, az ezt is imádni fogja. Semmi agresszív keserűség, a mentán kívül semmi extrémkedés, csak szép tiszta ízek, jó kompozíció.

Az illatában a fanyarság beindította a fantáziámat, és azért készítettem hozzá egy édességet, amivel még nekem is harmonikusnak és kellemesnek tűnt. Créme Fraiche-t elkevertem vaníliás pudingporral és vaníliáscukorral, valamint egy kis narancsos balzsamecetkrémmel. Mivel egy pohárdesszert volt tervbe véve egy kis kekszes alap is kellett volna, de gondoltam egyet és mozsárban összetört kesudiót raktam a krém alá, aminek a a diós ízei a malátákkal vették föl az íz-kapcsolatot, a sós pörköltség, meg egy újabb csűrcsavart dobott be az ízkavalkádba. A krém a stout krémességével nagyon szépe együtt volt és hozzátett egy kis lágyan citrusos fanyarságot, amitől még komplexebbek lettek az ízek. Kis mandarin-darabkák és csokireszelék dobták fel a külcsínt és frissítették, teljesítették a nehéz krémet.

Most már tényleg nem tudom elképzelni, mit terveznek jövőre Békésszentandráson, de nem lennék már egy szalonnás-paprikáson sem meglepődve...

1 komment

Címkék: magyar stout békésszentandrás kisüzemi