Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (53) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apa (1) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (2) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (36) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (5) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (22) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (1) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (5) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (4) hordó (4) horizont (13) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (49) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (210) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (19) kraken (2) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (8) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (8) mad scientist (2) magy (1) magyar (237) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (19) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (5) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (1) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (22) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (52) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (34) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (23) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (25) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (10) zirc (2) Címkefelhő

Angyalok söre - Zip's Angel's Ser

2018.01.09. 11:44 :: IPAfai Pap

A Zip's-ről eddig is tudtuk, hogy a világ nagyon sok pontjára eljutnak a főzőberendezéseikkel, és házi "laborjukban", Miskolcon rengeteget kísérleteznek Turóczi Józsi sörmester vezetésével, ahonnan különleges és nagyon izgalmas sörök kerülnek ki  A tavalyi Belvárosi Sörfesztivál egyik legjobb söre volt a Dirty 42, egy kávégyümölcsös (Cascara) Berliner Weisse, de emlékszünk még a X-mas Ale-re, ami Alltech-nagydíjas volt nem is oly rég. És próbálkoztak már ők is szőlővel érlelt sörrel, Aztán tavaly jött a hírek, hogy a Zip's Brew egy Jameson-hordós érlelésű sört főz, ami természetesen fölvillanyozta a hazai sörközösséget is.

zipsangelsserimg_3581.JPG

Főleg azután, hogy láttuk a beharangozó menő videot:

amin Józsi modern Sziszüfosz-ként egy whiskey-s hordót görget föl a hegyre, csak neki nem gurult vissza, hanem belekerült a sör, amit lepalackozva Karácsony előtt kaptam meg - újfent köszönöm! - , úgyhogy tudtam is, mi lesz az ünnepi zárósöröm...

Az Angel's Ser egy Jameson, ír whiskey-s hordóban érlelt, musttal dúsított pale ale, ami természetesen a sörös alapok mellett bőven kap ízt a hordótól és a hozzá adott musttól. Így lesz nagyon sokrétű és komplex. A sör palackja is egyedi, és méltó megjelenést ad ennek a különleges sörnek. De a  tökéletes kivitelezés mellé milyen lehet a beltartalom?

zipsangelsserimg_3574.jpgA Zip’s Brew Angel’s Ser  Illatában először a must, lágy gyümölcsössége (őszibarack, sárgadinnye, kevés cideralma) az elsődleges, majd előjönnek a hordós fűszeres jegyek - kis szerecsendió, dióolaj, rengeteg vanília pici fahéj, szegfűszeg - melyek miatt nagyon ünnepi, karácsonyi hangulatot áraszt az Angel's Ser. Színe szép malátawhiskey-s aranyló barna, habja nagyon visszafogott.

Ízben is a gyümölcsös pezsgősség jelentkezik, félszáraz, lecsengéssel. Melegedve érkezik csak a vaníliás, hordós enyhén égetett cukros, diósabb íz, de nem tolakodóan. Halvány blended whiskey-s jegyekkel, nincs meg a skót whisky-k tőzegessége, inkább az ír whiskeykre jellemző olajos enyhén diós, malátás világ. Száraz, nagyon letisztult, nagyon sokrétű. Elegáns pezsgős apró buborékok, pezsgőélesztős, enyhén szárító lecsengéssel. A 7% alkohol testet ad, de semmi likőrös melegség nem érezhető, csak telt gyümölcsösség, és elegancia.

Az Angel's Ser egy nagyszerű ünnepi ital, rá kell hangolódni, és nagyon oda kell rá figyelni, hogy minél inkább megmutassa magát. Sörként szinte értelmezhetetlen, valóban isteni ambróziaként aposztrofálható különlegesség, ami, bár magába foglalja, de  messze túl is lép minden megszokott sörös jellegen, egy külön elmélyült világ. Egy R.I.S., egy DIPA lehet lehengerlőbb, de meglepőbb, elgondolkodtatóbb semmiképp.

zipsangelsserimg_3588.JPG

Nagyon szívesen megkóstolnám 1 év múlva, mennyit változik, előkerülnek-e újabb rétegek, megmutatja-e másik oldalát, elmélyülnek-e a whiskey-s jegyek? Erre választ majd csak akkor kaphatunk. De addig is élvezzük hátradőlve ezt a remek "sört", és várjuk, hogy az Angyalok Sere hasonló szikrát gyújtson a mi lelkünkben is, mint Baudelaire-ében a bor:

...Növényi csodaként zuhanok tebeléd is,
szent mag, ambrózia, az Örök Kezeké,
s nászunkból boldogan kisarjad a Poézis
és mint ritka virág szökken Isten felé!

(Charles Baudelaire: A bor lelke - részlet - Szabó Lőrinc fordítása)

2 komment

Címkék: ale hordó zipsbrew

Az Ország Sörtesztje - Megagigakóstolás - Hol tart a magyar KKK-sör?

2018.01.02. 13:48 :: IPAfai Pap

nyertesek_jav.png

Pár hete zárult le a Beerselection és a BeerPorn Ország Söre 2017 szavazás, ami keretében a Szent András Sörfőzde Málnás Búzá-ja lett 2017 söre és a Mad Scientist közönségdíjat kapott. Ezúton is szeretettel gratulálunk! Viszont arról már tavaly is értekeztünk, hogy ezt a címet nagyon a helyén kell kezelni, hiszen inkább szól arról, ki mozgat meg több Fácse-rajongót, mint hogy a sör milyen. De tagadhatatlanul jó reklám a bekerült főzdéknek, a szervezőknek és magának a sörnek is. Sőt idén összekötötték a szavazást egy remek kérdőívvel is, aminek a kiértékeléséből biztos rengeteget megtudhatunk majd a hazai sörfogyasztók véleményéről, szokásairól, ha kielemzi és publikálja valaki.

Ám Takács Péter (Hatodik Íz) sörgerillával és komlódealerrel, valamint KK kollégával arra gondoltunk, hogy miként tavaly végigkóstoltunk jó pár tételt, idén is bekérünk minél több KKK (kisüzemi, kézműves, kraft) főzdétől tematikusan söröket, illetve a főzdére bízva még 1-2 általuk jónak gondolt sört, azokat összevetjük néhány igen komoly nemzetközi sörrel, és a borászoknál megszokott 100-as pontrendszerben (70 fölött átlagos, 80 fölött jó, 90-95 elsőrangú, 95 fölött világszínvonalú csúcssör) bíráljuk el ezeket. Igyekeztünk minél szélesebb körből válogatni, semmiképpen sem hagytuk ki szándékoltan valamelyik főzdét. Ahogy tavaly, úgy idén sem maradtunk sörfőző-kóstoló nélkül. A Mad Scientist főzőmestere, Závodszky Gergő mellé meghívtuk a Horizonttól Ábrahám Mátét is a kóstolásra. Hogy már most elejét vegyük a „bundát” kiáltóknak, a két sörfőző pontjait csak informálisan emeltük be a végső táblázatba, melyen a Ratebeer és/vagy Untapped népítélet-értékek is szerepelnek. A  végeredményhez a sörfőzők pontozását figyelmen kívül hagytam, csak hármunk átlagát vettem figyelembe. A söröket nem vakon kóstoltuk és értékeltük, hanem úgy, ahogy a fogyasztó elé kerülnek: a dizájn és a címkeinformációk ismeretében. Reméltük, hogy adhatunk egy szakmai(bb) körképet, hol állnak ma a magyar főzdék egymáshoz képest és nemzetközi viszonylatban, és megpróbálunk a sörszerető közönségnek egy összeszedett képet nyújtani. Külön köszönjük a főzdéknek, hogy a felkérésre hamar elküldték a söreiket, és reméljük, nekik is hasznos lesz ez a megmérettetés.

A mellékelt táblázatban a kritikusok – Pif és KK + Takács Péter –; illetve a sörfőzők, Gergő és Máté pontszámai láthatóak egyéniben, átlagolva (összesen és külön a kritikusi oldalra és a sörfőzőkre); valamint az Untapped-pontszámok 20-szoros (így a százas skálával összefésülhető) szorzata és az eleve százas skálájú Ratebeer-pontszámok. A két sörfőző a saját söreit – természetesen – nem pontozta.

A kóstoló számadatai: 7,5 óra alatt 66 sört kóstoltunk meg (a külföldi – versenyen kívüli – etalonsörökkel együtt), úgyhogy fizikailag elfáradtunk, de a lehetőségekhez mérten tiszta fejjel csináltuk végig az embert próbáló sörsort (csak ne panaszkodjunk, igaz?!). Minden sörre ebben a bejegyzésben nem is lehet kitérni, de az általános tapasztalatokat és a rangsort megosztjuk a közzel. Teljesen változó volt, hogy az egyes stílusokon belül hány nevezővel találkozhattunk: IPA-ból pl. még akkor is volt egy tucattal, ha a dupla és tripla IPA-kat különvettük, míg sourből kettő, búzasörből pedig csak egy (plusz egy búzabak) került be a tesztbe. Ennek megfelelően nem állítottunk fel igazi kategóriákat, csak néhány nagyjábóli keretet, amin belül legalább nem teljesen különböző söröket tudtunk összekóstolni. Jó bogarászást kívánunk! - a teljes pontozást és táblázatot innen töltheted le - - - >.

„Kategória”-eredmények:

kategoriak.png

A kóstolt „kategóriák” átlagos pontszámai, illetve darabszámai

Ha a stílusokat nézzük, a lágersörök és búzák még mindig nem érik el az igazán jó német-cseh sörök szintjét.  Az Áperte Dögös Vörös sötét búzája (81), a Beerfort Doppelbockja (82) és a First Pilsnere (83) tudott a jó kategóriába kerülni. Egy kicsit a lágerek és búzák védelmében azért felhozható, hogy a tulipán-pohár sokkal jobban felerősít észtereket és apróbb hibákat, így egy korsóból, lágeres-búzás pohárból kóstolva komplexebbek ezek a sörök is.

Az APA-IPA kategóriában már jóval nagyobb volt a tülekedés. Itt a KRAFT-főzdék, köszönhetően a felfogásnak és persze a komoly beruházásoknak egyértelműen egy szinttel följebb vannak a többi főzdénél. A pontszámok alapján csak két főzde tudott felzárkózni ehhez a csapathoz: a First, akiknél szintén nagyon komoly főzőberendezések (Zip's-rendszer) és drága vízkezelés van, valamint a szentesi Zentus, bár a kategóriagyőztes Zentus Tropical Kittyt (90) koprodukcióban a horizontos Ábrahám Máté jegyzi. A kategória legmagasabb átlagpontját is a Zentus Tropical Kitty kapta, Szerette még a kóstolócsapat a Brew Your Mind Nelson Sauce-t, (87) a Balkezes LD-50 Amarillót (86) és a tavalyi kóstolás egyik kedvenc söre, a Mad Scientist Jam 72 (86) is az élmezőnyben végzett. A legegyértelműbb sikert a Mad Scientist Liquid Cocaine (89) aratta, 2 pontozónál (Máté, Takács Péter) 1. helyen végzett, KK-nál 2. helyen és Pif-nél is a 4. helyen.

A másik közönségkedvenc kategóriában, a stoutok között a nem-KRAFT-főzdék közül a Synthesis Brewlab One Night Seduction (80) és a Palóc Fortissima (80) érte el a 80 pontos határt, és az idén visszatért Hopfanatic régi slágersöre az Angry Beast (82) kapaszkodott még föl, szorosan két kraft-tag várományos, a tavalyi alapítású Fehér Nyúl R.I.S.-e (83) és a Főzdeparkban (HopTop) készült Reczer Ser T30 (83) mellé. Habár szorosabb a mezőny, de az éllovasok itt is Kraft-főzdék sörei. A Monyo Boris the Blade (85) a második helyen végzett, míg első a Horizont Nigh Shift (86) és a Mad Scientist új söre a Cookie Monster (86) lett. Ugyan nem ez a kategória, hanem a barley wine-oké, de a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky sütőtökös darabja szintén 86 pontot kapott, míg a Monyo új blöffös söre, a wheatwine/búzabor Avi Cousin (85) is szépen teljesített az atomerős sörök között.

Az egyéb kategóriába vettünk minden ízesített és nem tiszta stílusú sört. A 80-as „álomhatárt” az Ország Söre 2017-győztes Szent András Málnás Búza (80), a Monyo BLK IPA (80) és a Rizmajer Zorall (80) black IPA-ja érte el. A Monyo ősszel megújult recepttel kijött WHT IPA-ja (83) lett a harmadik, a Tuff Buzz Joanna Gone Mad (84) imperial orange IPA-ja és a Fehér Nyúl/Sir Bolts Rafa (84) remek sour IPA-ja az ezüstérmes, és az én személyes kedvencem az estéről, a Horizont Pilot Series 4# (85) coffee IPA-ja lett az első.

kategoriagyoztesek.png

„Kategória”-győztesek pontszámai egymáshoz képest

A kritikusi oldal (KK, Pif és Takács Péter) a teljes mezőnyből a Zentus Tropical Kittyt (90) szerette a legjobban, közvetlenül mögötte a Mad Scientist Liquid Cocaine-jével (89). A bronzérmet a Brew Your Mind Nelson Sauce (88) kapta. Élbolyban végzett még a a Mad Scientist Jam 72 (87), a Balkezes LD-50 Amarillo (86), a Mad Scientist Cookie Monster (86), a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky (86) és a Horizont Night Shift (86). Ez alapján az év magyar sörfőzdéje „szakmai díjat” a Mad Scientist sörfőzde kapta az este, ami több kategóriában is az élbolyban végzett, és az összes kóstolt sörük átlagát tekintve 85,3 pontot kaptak a kóstoláson, ami kiemelkedő, és csak a – Sörbúvár által 2017-es év sörfőzdéjének választott – Horizont (85,0-s átlag) közelíti meg. Gratulálunk!

Tapasztalatok:

A legtöbb sörfőzde sörei ma már olyan minőséget hoznak, ami nem csupán az iható, hanem az élvezhető kategóriába esik. Csak néhány olyan sör volt, ami valamilyen technológiai hiba miatt nem ütötte meg a mércét, ez mindenképpen bíztató a minőséget nézve. Ettől függetlenül a palackozás, az esetleges pasztőrözés, valamint a különböző eszközigényes technológiák hiánya mindenképpen hátrányt jelent az olyan főzdéknek, akik tartósan meg akarnak telepedni a minőségi szegmensben is a magyar KKK-sörpiacon. A kiemelkedő magyar IPA-k a nemzetközi csúcsfőzdék (Tree House, Omnipollo – 100 Ratebeer-pontos) söreivel is tartották a lépést, bár azt azért megjegyeztük, hogy a Tree House most zsinórmérceként kóstolt sörei már nem voltak egészen frissek – egy hónappal ezelőtt még mindig egy szinttel feljebb álltak, és nem csak a helyi IPA-k előtt. Ezért is fontos tudatosítani, hogy egy New England IPA-t a lehető legfrissebben meg kell inni, mert gyorsan veszíthet az eredeti minőségéből, még a lehető legjobb tárolási körülmények ellenére is. Stout- és barleywine-fronton sok főzet szép, de a megfelelő érési időt még a néha 1 éves érlelés ellenére sem kapták meg ezek a sörök, ám sok belőlük palackban eltéve még jobban kiforrja magát – például karácsonykor kóstoltuk a Monyo Boris the Blade 2015-ös palackozású, azaz 3 éve főzött változatát, ami sokkal jobb lett a fektetés után. de ugyanez érvényes a Horizont Night Shiftre, ahogy erre a kóstolóposztban is utaltunk.

Örvendetes fejlemény, hogy a kóstolás abszolút győztese nem valamelyik ismert KRAFT-főzde lett (még ha Ábrahám Máté szerepvállalása révén van is köze a receptnek az egyikükhöz), hanem a nem túl ismert, bő két éve megnyílt szentesi Zentus egyik tétele. Ráadásul tőlük sem egy izmosan marketingelt, jól látható tripla IPA vagy imperial stout, hanem a Tropical Kitty, egy nem túl erős ivó-IPA, amit egy szegedi kocsmának – a Cirminek – készítenek, amolyan ház söreként. Mégiscsak létezik a Csiszolatlan Gyémánt, mégiscsak van értelme kutatgatni ismeretlen sörök után.

Tanulságos kóstoló volt, még egyszer köszönjük a főzdéknek a söröket és reméljük, a 2018-as évben még jobban felzárkózik a magyar sörfőzés a világ élvonalához. Ezzel a szép gondolattal meg is nyithatjuk az idei sörévet. Ámen!

1 komment

Címkék: magyar kraft kisüzemi országsörtesztje

Sörévértékelő 2017

2017.12.28. 22:39 :: IPAfai Pap

Ahogy januárban sejdítettem, 2017-as év óriási sörözönt zúdítottak a hálás fogyasztókra. Megszámlálhatatlan prömier, rengeteg csapfoglalás, fesztivál és egyéb sörös móka volt, és persze a multik is kezdenek - igaz a tőlük megszokott mammutléptekkel és a lehető legjobban "ócsósított" megoldásokkal - ki-kikacsintani a komfortzónájukból, hogy a KKK-sörök miatt elkalandozó fogyasztókat ne csak a pénztárcájuknál fogva, hanem újabb sörökkel is megtarthassák. De menjünk szépen sorjában.

fullsizerender_4.jpg

Ha már a multiknál tartunk, kezdjük velük a sort. A Drehert az AB Inbev-SAB Miller fúziója után több kelet-európai sörgyárral együtt az Asahi vette meg, így nem tudtak idén túl nagy izgalmakat hozni. A Frissenszűrt Arany Ászok csak sovány szépségtapasz volt, és a Dreher egyéb hidegkomlózott változatai sem hoztak túl sok újat az életünkbe. Jövőre, ha már az új tulaj egy kicsit megállapodott Kőbányán, talán lesz újabb irány is. Addig marad nekünk a - csakugyan remek - tankos Pilsner Urquell. img_1140.JPGA Borsodi a Tüzes és a Jeges erősern marketingszagú fejlesztésén túl ősszel belehúzott, és próbakörre előhúzta a varázskalapból a tunungolt Borsodi Nitro-t, nitroimg_3114.JPGami végre mellőzte a kukoricát, és a bőcsi gyárnak ebben a szegmensében egy jó menekülősör státuszt mondhat magáénak. A Heineken - bár szerintem ők kihagytak volna ebből néhány fejezetet - a Csíki-Heineken csörtével elérte, hogy a sör több hónapon át vezető hír volt, ami minden piaci szereplőnek jót tett. Ám az igazi nagy bombát a Soproni IPA-val, robbantották, mert ez végre tényleg az első olyan nagyüzemi sör, ami nem csak az árfekvésével, hanem a fogyaszthatósági értékeivel is behatolt a mélyebb köztudatba, úgyhogy minden kétség nélkül az Óvatos Duhaj az év egyik meglepetéssöre. Erre erősítettek még rá a hazai portfólióból eddig hiányzó belga vonallal, és az Affligem Blonde illetve a Mort Subite, meggyes lambic is nagy sláger.

sopronipaimg_9949_1.JPG

A KKK-szegmensben a First The Craft Beer Co. újpesti új, Zip's technológiás főzdéje, mindenképpen az idei év legremekebb új beruházása, és már most is megkerülhetetlen az azóta a SPAR-ban is kapható dobozos Pilsner, APA és IPA. img_0982.JPGAzért ne feledkezzünk meg a Fehér Nyúl új Soroksári úti főzdéjéről sem, mert ők is nagyon szép szortimenttel jelentek meg a nagyközönség előtt. De az első magyar dobozos sört, nem a First, hanem a teljesen megújult Reketye Sörfőzde készítette el, így az év magyar KKK-innovációja cím őket illeti.

362.JPG

A 2016-ban megfogalmazott Kraft-irányelveket 2017-ben is látványosan képviselték a Kraft Egyesület főzdéi, és a folyamatos igényesség, valamint a sörfőzői szaktudás mellett rengeteg olyan beruházás (hidegkomlózó, vízkezelő, szeparátor, palackozó stb.) is létrejött, ami mind-mind emelte a sör minőségét és a kompromisszumok (főleg a pasztőrözés, ami azért jelentősen butít egy sörön) nélküli eltarthatóságát. A Vienna Craft Beer Fest-en rengeteg sztárfőzde sörét kóstoltam a szintén kiállító Főzdeparkos sörfőzdék sörei mellett, és nem éreztem olyan minőségi különbséget, mint pár évvel ezelőtt a nagyágyúk és a Kraft-os sörök között. Ez mindenképpen jó jel a jövőre nézve, de egyben intés is a fejlesztéseket el-elhanyagoló főzdéknek, hogy a telitődő piacon a konjunktúra lecsengése után már nem minden sört lehet majd eladni a craft-bárokban.

Az idei évben egyértelműen az őszi Kraft-Feszt volt az év sörfesztiválja,

A Horizont lett az év sörfőzdéje. A kezdeti igencsak óvatos, jó, de néha tankönyvszerű söreit lassacskán tökéletesítette, majd a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-díj (Saison-Wit) óta megmutatta, hogy a hagyományos sörökkel (Düsseldorfer Alt) és az új hullámos NE IPA-val (Pilot Series 1# ill 2#) vagy egy Russian Imperial Stout-tal (Night Shift) is egyaránt nemzetközi színvonalú darabok kerülnek ki a főzdéből.. Különdíjasunk ebben a szegmensben a Mad Scientist, akik már tavaly is dobogósak voltak, és eredendően remek sörök készülnek náluk, de a Horizont meggyőző menetelése az év második felében a javukra billentette a mérleg nyelvét.

Az év felfedezettje számomra a Kraft-tagjelölt Dimbo Lab főzde, akik a kezdeti szortimentben hihetetlen biztos kézzel nyúltak a Gose igen nehéz műfajához, a lágerhez, ami a kraft-cénában kicsit mostohagyermek és egy remek Portert valamint nemrég egy rizlinggel érlelt nagyszerű Saison-t is főztek. Remélem, jövőre kialakítanak egy komolyabb szortimentet a kötelező IPA-val és még pár újabb izgalmas sörrel.

1205.JPG

Az év gerilla főzdéje a Brew Your Mind, akik nem tudtak eddig hibázni, és a remek IPA-k és APA-k mellé előrukkoltak a hordóérlelt Wild Ale-lel a Generations-szel, ami a belga és amerikai brettes és vadélesztős sörök méltó hazai képviselője. Mellettük mindenképpen említsük meg a Balkezes-t (akik idén egy nagyszerű balti porterrel, a Bagollyal is megajándékozták a közt), és Armando - KőváriGergőCsakajósör - Otchoa-t, aki a szokásos magas színvonalú IPA-k mellé, moldáv koprodukcióban (Litra Brewery) elkészítette a Kollabrettet, amit mindjárt natúr, meggyes, fekete ribizlis és szilvás ízben is megkóstolhattunk.

Az év sörözője a Rizmajer új József körúti Sörháza, ahol a hagyományos sörök és a vendégcsapon megjelenő profik, valamint az elképesztően igényes technikai hátország, amit a "színfalak mögött" épített föl a tulajdonos, mind azt szolgálják, hogy nagyon jó áron minőségi söröket és jó falatokat kapjon a betérő vendég.

902.JPG

Az év külföldi sörén nagyon sokat gondolkoztam. De talán az egyik legmeghatározóbb élmény a Tree House NE IPA-ja a Green volt, ami valami egészen élképesztően tiszta, mellékszál nélküli komlóélményt nyújtott, és ezért választottam a rengeteg nagyszerű főzet mellett.

Az idei magyar trendek a NE IPA, a Brett-es Wild Ale-es próbálkozások, és a hordós érlelések. Többek között Armando,fullsizerender3_1.jpg a Brew Your Mind, de karácsonyra a Kapucinus is főzött egy borral bolondított meggyes barna ünnepi sört.. És magyarok közül még nem volt szerencsém megkóstolni a Monyo: Anubis hordóérlelt változatait,monyoanubishordoimg_0906.JPG így némileg hiányos a listám. Annyi jó főzet van, hogy itt nem tudtam dönteni a Brew Your Mind Generations Wild Ale, a Horizont Pilot Series 2# NE APA és a Zip's új, Jamesonos hordóban érlelt söre, az Angel's Ser között.

zipsangelsserimg_3592.JPG

Hamarosan jövünk az Ország 2017-es sörtesztjével is, ahonnan tovább bővíthető a leg-lista, mert blogger- és kóstolótársaimmal újfent remek söröket próbálhattunk az idei év terméséből.

A "nyerteseknek" természetesen szívből gratulálok, és a többi sörfőzdének, sörfőzőnek és minden sörbarátnak is kívánok

SÖRHABBAN GAZDAG 2018-AS ÉVET!!!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar borsodi hordó heineken dreher treehouse kraft horizont brett kisüzemi csakajósör newengland rízmajer zipsbrew Monyó madscientist firstbrewery dimbolab brewyourmind reketye

Karácsonyi Sört minden asztalra...

2017.12.22. 13:42 :: IPAfai Pap

Kedves Sörbúvár-Olvasók!

Idén is köszönjük nektek a rengeteg like-ot, törődést, hozzászólást, javaslatot, és kívánjuk, hogy az ünnepi asztalon, a kandalló mellett, a sípályákon és az íróasztalok mögött is teli söröspohárral köszöntsétek a Karácsonyt! Hamarosan jövünk a szokásos év-értékelővel és az idei meg-giga sörteszttel, de most mi is kicsit visszahúzódunk az otthon melegébe.

Kívánjuk, hogy bölcs nyugalommal telítsen el Benneteket a komló ereje és élvezzétek az együttlétet, de ne csak a söröspohárral, hanem a családdal, barátokkal is! A jövő Sörbúvár-nemzedékének meg vegyetek malátaitalt és mutassatok nekik helyes utat a jó és a rossz - sör - útvesztőjében!

És idén se feledkezzetek el a vendéglátóegységek dolgozóiról, akik az ünnepek alatt is mosolyogva teszik elétek a kedvenc sörötöket, ha éppen kedvetek szottyanna leugrani a megszokott helyre! Éljenek a csaposok, pincérek!

Árpát, komlót, békességet! Egészségetekre, na zdravi, i sveikata, kampei, zum Wohl, cheers!

Az idei szerzőink - Pável, KK, Katona Csaba - nevében Pif.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Az ostravai Borsoditól a bőcsi Staropramenig: két illusztráció a sörmultis alternatív valóságok varázslatos világához

2017.12.13. 16:38 :: -kk-

1.jpg

Az elmúlt pár évben a nagyüzemi magyar sörgyárak is igyekeztek reagálni a hétköznapi sörkultúra egyre tapinthatóbb fejlődésére. Persze mindegyik a maga módján: a Dreher a kezdetben egészen tűrhető, de hamar unalmassá váló hidegkomlózással; a Soproni pár bizonytalan oldallépés után az Első Nagyüzemi Magyar Ipával; a Pécsi Sörfőzde pedig néhány fura, de alapvetően értékelhetőnek szánt lagersörrel. A kivétel a Borsodi volt, ami már elég régóta egyedülálló szereplője a magyar söriparnak annyiban, hogy kizárólag gyenge, kukoricás söröket, közepes licencsöröket, illetve esetleg még gyenge, kukoricás licencsöröket főz. Mindezt pedig úgy kívánja kompenzálni, hogy kiterjedt importtevékenységet folytat, a félbarna lagertől a meggyes lambicon át a flamand búzasörig terjedő spektrumon.

1 komment · 1 trackback

Címkék: borsodi staropramen

Új szinten a Horizont - Night Shift - Russian Imperial Stout

2017.12.04. 13:45 :: IPAfai Pap

A Horizont a Kraft-főzdékkel együtt egyre inkább kezdi uralni a magyar sörfőzés képzeletbeli dobogóját. De míg a Monyo, a Hop Top vagy még inkább a Mad Scientist sörei a kezdettől fogva egyéniek és különlegesek voltak, a Horizont szinte már óvatosan, majdhogynem tankönyvszerű főzetekkel jelent meg a piacon. Nem volt ezekkel az égvilágon semmi baj, csak egy rutinosabb sörfogyasztónak nem okozott akkora izgalmat. Azt hogy tudnak sört főzni persze megmutatták már korábban is, a Saison-Wit dublini Grand Champ-díja és a kóstolt Altbier minősége, magáért beszél. Az amolyan "kapudrogos" beetető fázis után aztán annál nagyobbat szólnak az utóbbi idők főzetei. Most meg, a Pilot Series impresszív két darabjára még rákontrázva, egyszer csak előhúztak a bűvészkalapból egy 11 hónapig érlelt Russian Imperial Stout-ot, a Night Shift-et.

horizontnightshift1.jpg

A különlegességnek megadták a módját, hiszen az üvegre nyomott egyedi dizájnnal is kihangsúlyozták, hogy ez nem egy átlagos főzet. A Russian Imperial Stout a sötét ale-ek csúcsa, amolyan Grand Cuvée de Bordeaux a sörösöknél. Gazdag anayghasználat, robusztus ízek, magas alkohol, óriás potenciál. Kávé, csoki, aszalt gyümölcsök, pörköltség, édesség, hosszú lecsengés. Ilyesmit várunk egy ilyen sörtől. Ebben a műfajban sok nemzetközi példakép van, de Európában talán a holland De Molen az, ami a legmeghatározóbban bemutatja a stílus erényeit. De nézzük, mit tud a Horizont?

horizontnightshift3.jpg

Horizont Night Shift - Russian Imperial Stout - Illatában dominál a csokoládélikőr, kis pörköltséggel, amihez kevés karamell és sok aszalt szilva csatlakozik be. Szép, tartós, őzbarna hab, olajos fekete szín. Az ízben is a csokoládé és a szilvalikőr a meghatározó, kis szedres, unikumos beütéssel, mindezt nagyon selymes lágysággal és rendkívül finom apró buborékos szénsavval mutatja be. Remek, izgalmas és sokrétű. Igazi kézműves darab. Egy kis baja azért van. Fickósan fiatalnak - persze csak egy RIS-hez képest - éreztem a hosszú 11 hónapos érlelés ellenére, de óriás potenciál van benne.

horizontnightshift2.jpg

Ha tehetitek, vegyetek belőle 2-3 palackkal, és aki kibírja, hogy eltegye 1-2 évre, annak az emlegetett De Molen-féle csúcssörökhöz hasonló élményben lesz része 2018 decemberében. A Horizont felért a csúcsra.

2 komment

Címkék: magyar kraft horizont stout kisüzemi

Reinheitsgebot Bőcsön - Új Borsodi Nitro

2017.11.22. 14:34 :: IPAfai Pap

Az elmúlt évben nem csak a KKK-főzdék bemutatói érik egymást egyre-másra, hanem a 3 multi (Heineken, Dreher, Borsodi) is jobban mocorog a sörinnováció vizein. A Dreher Hidegkomlósa és a Frissenszűrt Aranyászok által felkavart állóvíz után az atombombát a Heineken dobta le, a Soproni IPA, az Óvatos Duhaj képében. A Borsodinál kisebb-nagyobb óvatossággal reszelgették a névadó márkát, a Borsodit, de a nyári Tüzes és a Jeges nem igazán robbant nagyot, csak kicsit finomítottak a nem túl fényes alaprecepten. Eddig. Mert most kísérleti jelleggel piacra kerül a Borsodi Nitro. Itt már nem csak a külcsíny, hanem a belbecs is minőségi szintet lépett. De menjünk csak szép sorjában!

nitroimg_3115.JPG

A nitrogénnel csapolt sörök egyik alfája a Guinness (Dry Stout), aminek a habzó krémes megjelenése minden sörbarát számára ismert. Ez a 30-70 szén-dioxid-nitrogén gáz-arányú csapolás utánozhatatlan látványt ad a sörnek még belekortyolás előtt. A cseh kocsmákban is találkozhatott a sörturista mostanában ilyen nitros csapolással, sőt a Dreher is csapolt már iígy Bak-ot, és, minő véletlen, épp a Kandalloban szerveztek egy Nitro Stout estét november 15-én, úgyhogy a KKK-sörök hazai kedvelői is megtapasztalhatták ezt az élményt.

A Borsodi azonban a nitrogént már a sörkészítés közben IS beleteszi a sörbe. A szűrés után egy membránnal kiveszik a sörből a szén-dioxid egy részét és visszadúsítják egy rész nitrogénnel. A végeredményt pedig speciális kegfejjel ellátott, 50-50 CO2-Nitrogén arányú, magasabb nyomású rendszeren csapolják ki, az új tervezésű poharakba, amikben jön a - marketingesen szólva- "vihar"- vagy "lavina"-hatás, és hasonlóan a Guinnesshez egy krémes, tejhabszerű sörhab és egy nagyon finom szerkezetű, az angol pubokban kapható Ale-ekhez hasonló karbonációjú sört kapunk. Ami még plusz, hogy ez egyelőre tulajdonképpen egy cseh sör, mert a Molson-Corrs égisze alá tartozó ostravai főzdében van csak ilyen technika, ahol ezt előállíthatják. Ami egészen új szintre emeli a Borsodi portfóliójában, hogy - ellentétben a magyar Löwenbräu-jal-ezt is megértük! - ebben valóban nincs kukorica és még a malátászsák is jobban meglendült a főzés közben, mert egy tartalmasabb 5%-os láger készült csak árpamaláta, komló, élesztő és víz felhasználásával. A Soproni IPA és 1895 után egy újabb magyar német tisztasági törvénynek megfelelő sör érkezett a piacra, ezúttal a Borsoditól.

nitroimg_3114.JPG

És hogy milyen? A csapolási élmény az felér a Guinness-éval. A látvány szintúgy. Egy kicsit harsányan érkezik a komló, de a maláta egész jó egyensúlyt ad neki, így egy licensz Staropramennel összekóstolva megállta a helyét. Én egy kis karamellmalátával és egy kisebb adag apró buborékkal még megtoldanám, mert így a laikus és jóhoz nem szokott, magyar kocsmai fogyasztó, ha nem látta az impresszív vizuális körítést még tán azt gondolja, valaki egy kis döglődő hanzliból ügyeskedett neki új sört. Nekik kell a buborék, pedig ez tényleg nem fúj fel és a több maláta miatt nem is olcsósörösen savanyú. Kicsit direkt a komlózása, egy picit finomabb, zöldségesebb irány elkelne, de hát a költséghatékonyság nagy úr, ebben a szegmensben nem szórják két marékkal az aromakomlót... Természetesen a csapolós látványelemmel turbózva és a kevésbé felfújós, lágyabb ízű sörrel részben a női fogyasztókat is célozzák a bőcsi gyártók. Egy könnyed libamájas előételhez, füstölt pisztránghoz, enyhén csípős natúr sajtkrémhez még gasztronómiailag is jó pár lesz.

Ha félreteszem a bloggeres sznobságot, akkor egy értőbb sörös számára is elfogadható az élmény, és végre megállapítható, hogy a bőcsi gyár lágerkínálatából is van a Staropramenen kívül élet. Hogy mindezt hol lehet a sajtótájékoztatón kívül megkóstolni? A premier után hamarosan 20 kocsmában (nagyrészt Budapesten és 5 vidékiben) indul a próbaüzem (pl. a Zsidai-csoporthoz köthető Spílerek, a Jamie's Italian a Várban, vagy a Ziccer), és ha az úribb nagyközönség is megkedveli az új élményt, akkor végleg zöld utat kap a Borsodi Nitro. Meglátjuk...

6 komment · 3 trackback

Címkék: magyar borsodi nitrogén láger

Craft Bier Fest Wien 2017 - Kicsik és nagyok egy feszten

2017.11.20. 12:46 :: IPAfai Pap

Már három és fél éve, hogy a bécsi Urania mellett néhány lelkes sörbarát megszervezte az első bécsi craft-sörös összejövetelt, majd 2014 őszén már megtöltöttek egy komoly csarnokot jobbnál jobb sörökkel. A fesztiválbelépővel járó Teku-kóstolópohárral decis mennyiségekben lehet 1-2 EUR-s ártól akár 4-5 EUR / deciért mindenféle nagyszerű osztrák gerilla és kisüzemi sört és igazi nemzetközi nagyágyú főzdék söreit kóstolni.

cbf-2017-wien-logo-web.pngNagyon jól kitalált nagyon jól megszervezett rendezvény ez, mely idén is remek újdonságokkal is szolgál minden sörbarátnak.

010.JPG

A teljesség igénye nélkül (a teljességet itt talájátok) találkozhatunk itt olyan hírneves főzdékkel a nagy Beerlovers-pultnál, mint az Anchor, a Birra del Borgo, a Beavertown, a Steamworks, a To OL, a Brewdog stb., de lesznek ott a környező országokból is sörfőzdék, a lengyel, cseh kiállítók mellett a Főzdeparkból mind a négy főzde 6-6 sörrel képviseli a csapatott. Az elmúlt pár évben az osztrák gerillák és kis főzdék is szép számban alakultak és egyre jobb sörökkel rukkolnak elő. Ott lesz egy külön pulttal a 9 regionális családi főzdét tömörítő Culturbrauerei, és a Heineken égisze alatt álló Brau Union is a kiállítók között van, ami első pillantásra, főleg magyar szemmel nézve elég meglepő.

Mit keres egy ekkora multi egy ilyen fesztiválon? Erről kérdeztem a fesztivál egyik főszervezőjét Michael Klemsch-et, aki az alábbi gondolatokat mondta el kérdésemre:

A Craft Bier Fest Wien immár 4 éve, a kezdetektől fogva elkötelezett volt abban is, hogy minden sörfőzdének teret adjon, akik saját állításuk szerint Craft-Beert állítanak elő. Teljesen mindegy, hogy egy 2 fős kis üzemről, vagy egy nemzetközi konszernről van-e szó. Mi mindig megpróbáltuk közelebb hozni egymáshoz a piaci szereplőket. Szervezőként igyekszünk a nagy sörgyáraktól minél több pénzt és támogatást szerezni, hogy ezáltal kedvező áru kiállítóhelyet biztosítsunk a kicsi és a Startup főzdék számára. Véleményem szerint eljön az idő, amikor már nem szükséges odaírnunk, a sör elé, hogy CRAFT, hiszen minden csakis arról szól, hogy az adott sör JÓ-e vagy NEM JÓ.

021.JPG

Persze egy olyan világban, ahol a nagy sörgyárak is egy jó átlag szintű sört főznek könnyebb egy ilyen feszten fölvállalni a nagyüzemi söröket. Ám mindenesetre elgondolkodtató, hogy mennyire más filozófiával közelítenek Ausztriában a nagy gyárakhoz, mint a magyar piaci viszonyok közt. Ha hazai párhuzamot akarunk keresni, akkor ehhez a felfogáshoz talán a Belvárosi (Budavári) Sörfesztivál áll a legközelebb, ahol szintén megjelennek a kicsik és a nagyok is. Természetesen vannak olyan rendezvények, ahol nagyon karakteresen el kell különülni a specialitásoknak a nagy tömeggyártók söreitől, de el lehet azon is gondolkodni, hogy ne valamivel szemben, hanem valami mellett határozzák meg magukat a magyar sörgyártók, legyenek akár kicsik, akár nagyok, határon innen vagy határon túl...

dsc0154.jpeg

A Craft Beer Fest Wien már nem egy különálló rendezvény, (és léjtest nyúz - a magyar KKK-sörszcéna is belengetett egy Budapest Beer Week-et!! - ezúton is wow!) hanem a Vienna Beer Week legfontosabb eseménye. Elképesztő, hogy az osztrák sörkultúrába is mennyire begyűrűzött a Craft-sör. A november 18-án elkezdődött rendezvényen több komoly csapfoglalás (Beavertown, Bevog, Porterhouse, Oedipus), sör-étel kóstoló, és író-olvasó azaz sörfőző-sörivó találkozó is szerepel a gazdag programban. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus kult sörös helyek 1516 BC, 7Stern, Känguruh mellé az utóbbi 2 évben olyan pubok zárkóztak föl, mint a Scrappy Pub, a Charlie P's, a Hawidere vagy a már szinte belvárosi Brickmaker's,

Szóval Bécs már nemcsak a Kapuzinertől és a Wiener Schnitzel-től hangos, hanem sörben is pezseg. Egész héten csordultig töltheted a poharad jobbnál jobb sörökkel, és még nem késő pénteken vagy szombaton vonatra vagy buszra pattanhatunk, hogy a 8 EUR-s napijegy áráért (2 gyenge puncs-pancs ára az adventi vásárban) belekóstolhasson bárki a Craft Bier Fest Wien-en megtalálható remek sörökbe.

(képek saját ill. Craft Bier Fest Wien)

Szólj hozzá!

Címkék: bécs osztrák heineken kraft sörfesztivál kisüzemi craftbierfestwien

A Házi Sörfőző-bajnok győztes Barley Wine-ja

2017.11.17. 14:02 :: IPAfai Pap

Még idén februárban kiírt a Krak'n Town egy sörfőző versenyt, melyre elég sok pályamunka érkezett be, de a zsűri messze a legjobb sörnek ítélte Merkl Norbi Barley Wine-ját.

madcatbarleywimg_2250.JPG

Norbi (Madcat) a 2016-os Házi Sörfőző versernyen hozta el a Grand Champ díját egy egészen fantasztikus füstölt sörrel, amit utána volt szerencsém egy Schlenkerlával összevetve kóstolni, és bizony - pedig az alsóerjesztés házi körülmények közt komoly feladat - igencsak ott volt a szeren. Evvel Krak'n Townos a győzelemmel ismét megmutatta, hogy nem volt véletlen a 2016-os siker. Szerencsésen elcsíptem egy palackkal a győztes sörből, és meg is kóstoltam otthon.

madcatbarleywimg_2251.JPG

Madcat (Merkl Norbi) skót tölgyfakockán érlelt Barley Wine scotch-csal.- 53 IBU 10,2% Egy igencsak hangsúlyos sört töltöttem ki. illatában a fajtának megfelelően a maláta - dió, mogyoró, és az észterek - epres, fruttis felhangok, szamóca, balzsamecet dominál, de melegedve jönnek mélyebb sherrys, ruby portóis likőrös felhangok, így "üzemi hőmérsékleten" nem billen át egysíkú túlzott észterességbe. Gesztenyebarna szín, vöröses árnyalattal, bézs, közepesen tartós hab. Még tovvább levegőztetve melaszos, csipkebogyósan, barnamártásos, sűrű szószos édesség, galagonya, madárberkenye, még melegedve aszalt sárgabarack, dinnye jelenik meg. Ha nem csak a tölgyfakockán, hanem valódi hordóban (tőzeges, vagy portóis esetleg konyakos jól állna neki) érlelte volna, még szebb lehetne. Ízében hidegen kicsit túl lágy, fruttis, melegedve egyre karakteresebb és jönnek a hordós, konyakos, whiskys, sherrys ízek, égetett cukrós, diós maláta, kevés epres balzsamecet, fahéj, szegfűszeg. A korty apró, játékosan szúrós buborékokat invokál, likőrös alkoholos melegség érkezik, mely kicsit szárít. Telt fás, némileg csersavas, olajos, fás, fűszeres keserű a zárás.

madcatbarleywimg_2249.JPG

Gondolom, a nevezési határidő is szoros volt, mert én még, így is egy kicsit fiatalnak, nyugtalannak érzem a sört, kellene még egy jó fél év, hogy még jobban összesimuljon, de Norbi feltétlenül egy remek, nemzetközileg is élményszámba menő sört készített. Vajon a Krak'n Town megfőzeti a sört, fogja tartani a valamelyik csapján? Vagy megmarad egyszeri versenydarabnak? Remélem, nem...

6 komment · 1 trackback

Címkék: magyar házisör sörverseny barleywine

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter

2017.11.16. 19:09 :: IPAfai Pap

A békésszentandrási sörfőzde 2014 2013 óta Esthajnal néven mutatja be a szezonális, karácsonyi sörét. A 2013-as még "régi" érában főzött gyümölcsös után, 2014-ben jött a nagyon megosztó lucfenyős, 2015-ben egy kevésbé megosztó darabbal, egy füstös búzával, 2016-ban pedig egy folyékony After Eight-tel, egy mentás-csokis stouttal kezdték meg a söradventet a főzdében. De mit tartogatnak idén a számunkra?

esthajnal17img_3123.jpg

A Szent András főzde bréjnsztormingja idén egy jóval visszafogottabb, szerényebb, 'Bandibácsisabb' projekt mellett döntött, aminek ráadásul már részben van magyar és nemzetközi múltja, hiszen a teás IPA-k nagyon szerethető darabok. Azonban kell egy kis melegség is az ünnepi hangulatba, így IPA helyett a simogatóbb Robust Porterre esett a választás, amiben a bergamott-olajjal kezelt fekete tea és Bergamott-narancs mutathatja meg mit tud hozzáadni az ünnephez.

esthajnal17img_3119.jpg

Esthajnal '17 - Earl Grey Porter A 7%-os sör a többféle malátából (pilseni, karamell, csoki), zabpehely, pörkölt árpa, természetesen Earl Grey tealevél, és a bergamott-olaj előállításához használatos bergamott-narancs került. Ezt a combót fejelték meg a grapefruitos, narancsosan üde, és visszafogottan gyantás Amarillo-komlóval. Szép, bézs hab, vörösesbarna, tea.szín, a megjelenés a helyén van. Illatában a narancsos Earl Grey teával indul, majd ( Ez tképpen a Lady Grey) fekete teás, enyhén citrusos aromákkal folytatja, és ha elteltünk a teával, felfedezhetjük a pici száraz kakaót, csokit és némi mogyorót, de végig a fekete aromás teás íz a meghatározó. Mintha beleszagolnánk egy sokszor nyitogatott teásdobozba, a friss aromák keverednek egy kevés földes illattal. Visszafogott angolos, letisztult. Ízében is az enyhén fanyar, narancsos teásság mutatkozik, csak nagyon a háttérből jön a száraz kakaó, és a végén kis komlós keserű, ami a teás száraz keserűvel együtt hamar lecseng és hagy némi fűszeres fanyar utóízt. Némileg összemosódnak az ízek, még szebb lenne, ha jobban megfoghatóak volnának a külön összetevők, nem mosódnának el a nagy teásságban ennyire a kontúrok. De összességében egy derekasan megcsinált, meleg takarókba burkolózós kandallónál merengős sör kerül a fenyőfa alá. És hát egy téli sör milyen legyen, ha nem ilyen.

esthajnal17desszert.png

A Szent András sörfőzde már jó ideje a sör gasztronómiai népszerűsítésében is az élen jár. Ahogy 2015-ben a füstös búzához készültek receptötletek, idén is megjelenik egy receptkönyv, aminél felkértek engem is egy desszert-falatka elkészítésére. Pálvölgyi Zoltán séf (János Étterem) technikai jótanácsai mentén született meg az a pohárdesszert, ami kakaós kekszes morzsalapra készült vaníliás Mascarponés krém, egy enyhén sós csokoládés karamell-toppal készült, amit Earl Grey teás, csillag-ánizsos sörös redukcióból kreáltunk. Díszítésnek aszalt vörösáfonya és a redukcióban megízesedett "kandírozott" narancshéj dukál. Ínyencek tehetnek még rá egy kis mozsárban tört kesu- vagy pekándiót. Még ínyencebbek forralt sörnek is elkészíthetik az Esthajnal '17-et, kis tejszínnel és még egy kis mézeskalácsfűszerrel (gyömbér, kardamom, koriander, fahéj) és whisky-s barna cukorral bolondítva.

2018-ban meg jöhet a szilvás-mákos duplabak, vagy a gesztenyés-pulykás Barley Wine...

4 komment · 1 trackback

Címkék: magyar karácsony porter békésszentandrás kisüzemi

Sörmesék

2017.10.20. 12:27 :: Pável

Gál Soma: SármesékEgy tavaly első kötetével debütáló fiatal írótól idézünk most egy novellát, melyben természetesen sör az egyik főszereplő, de felbukkan benne Hrabal mester is. Gál Soma volt olyan szíves felajánlani utánközlésre novelláskötete egy írását, ezúton köszönöm neki ismét.

 

Gál Soma (1992-).. Sármesék
Budapest: FISZ, 2016.

 

 

Gál Soma: A sörökről röviden

/B. Jocónak ajánlva/

 

Mesét akar hallani? A régi időkről. Tudok egy szépet. Nem is akármilyen, a legbámulatosabb történet, amit valaha is megéltem.

Minden alkalommal, amikor beléptem a Hangulatba, Szegfűt kerestem a szememmel. Kopottkék Simpsonja kint állt a falhoz döntve, innen tudtam, ha ott van, mert sosem ült ugyanoda, állandóan kereste azt a társaságot, amelyik meghallgatja. Mindenhez volt egy szava, vagy ha úgy esett, hogy kizárták a társalgásból, elkezdett áradni belőle a mese. Aztán, ha meglátott engem az ajtóban, félbeszakította magát és leültünk sörözni a sarokba. Ott volt a mi padunk, ahol nekem, kedvenc hallgatóságának, sztorizgatott.

Nevének történetét a hentestől hallottam, miközben a dagadót mérte nekem. A húsmester is régóta a falu lakója, még emlékezett a Szegfűről és egy barna lányról szóló szóbeszédre. Egy csokor vörös szegfűt vitt csak, mégis az első alkalommal összejött az etye-petye a kiszemelttel. Nagy kujon volt fiatalnak, de házasságra sose adta volna a fejét. Csak ezzel a lánnyal volt közel a tűzhöz, végül előle is megszökött, a lánykérés napján szőrén-szálán eltűnt. Csak egy szál szegfűt hagyott a lány ablakában. Méghozzá vöröset. Azt nem tudom, még mindig a falu lakója-e a csalódott lány, vagy már elköltözött, Szegfű régi történetei mind nevek nélkül keringtek. Ahogy a vállára rajzolt, elmosódott börtöntetkó magyarázata is, amiről mindenki találgatta csak, hogy szegfű lehet, csak egy virág alakját lehetett sejteni, meg alatta egy nevet, amit látszólag erősen próbált ledörzsölni. Ezt Csirke mesélte, Szuri pedig egy balatoni sétahajóról, a Szegfűről hordott össze valamit, hogy azon szolgált matrózként a vén lókötő, és egyedül ő élte túl, amikor egy vad vihar felborította a gőzhajót, talán még egy szerelme is ott halt, a tragédia után pedig ő kezdte viselni a Szegfű nevet. Addigra a sármja ugyanúgy megkopott, mint a tetoválás. Sokat beszélgettem vele, de sosem a nőügyeiről. Annyi mással le tudta kötni a figyelmem. Talán már nem is él az öreg, akkor sem volt fiatal, amikor a mesém játszódik, de a legjobban úgy fejezhetem ki, hogy kortalan volt, mert senkit sem érdekelt ez a Hangulatban. Volt benne bőven más, ami érdekes.

Szegfű az az ember volt, akit bárki első látásra megjegyzett. Bármilyen eseményen megfordultam, mindig megtalálhattam az emberek között, eleinte józan, később mámoros vagy öntudatlan állapotban. Előfordult, hogy eleve spiccesen érkezett meg valahová. Szegfűnek sosem parancsolt senki, hiszen nem volt felesége. Mindig igyekezett valamerre, mintha fontos ember lenne. Azt sem tudtam róla, mi a munkája, de bizonyos voltam benne, hogy értelmes ember. Legalábbis az volt. Gavallér múltja mellett az eszéről is jártak történetek, állítólag gimnáziumba is járt. Nagy fejszámoló művész volt gyerekként, úton-útfélen megállították a falusiak, próbára tették szorzótehetségét, pillanatok alatt meg tudta mondani az eredményt. Még háromjegyű számokkal is! A Hangulatban is gyakran heccelték így, találomra bemondott valaki két nagy számot, amikor Szegfű már eléggé részeg volt, ő meg szinte azonnal rávágta a megoldást. Legalábbis így sejtettük, senki sem tudta ellenőrizni, kínos hallgatásba merült a társaság. Aztán a jól megérdemelt diadal dicsőségében ő újabb mesébe kezdett. Lassan, ízzel. Nem volt túl képzett ember, ha valóban járt is gimnáziumba, kimaradhatott onnan végül, de tudta magáról, hogy meddig ér az esze, és meggondolta minden szavát, melyekből olyan magabiztosság áradt, hogy azokat csak elhinni lehetett. Rengeteg mindent tudtam meg tőle: hogy a győztes osztrák csapatok nem sörrel koccintottak, mint a hiedelem tartja, hanem pezsgővel, hogy Petőfi nem is szónokolt a Nemzeti lépcsőjén, hogy cigarettafüstből is lehet karikát fújni, hogy egy férfi is hordhat szoknyát (persze nem itthon, hanem másik országban), ő tanított meg, ha a székelyszikrával öblögetek pár másodpercet, akkor az nem fogja marni a torkomat, és még ezernyi titkot mesélt el a Hangulatban ücsörögve. Ő volt az igazi, az eredeti kocsmajáró. Aki a nehéz munka után betért arra a helyre, ahol végre kötetlenül, szabadon és kényelmesen tudott beszélni bárkivel, ahol gyűjthette a nagyvilág történéseit, felüdülhetett. Szegfű úgy tudta inni a sört, ahogy senki más. Mint a vizet. Úgy gördültek le torkán az aranyló kortyok, mintha nem is akadályozná semmi zuhanásukat a padló felé. Ez volt az egyetlen kiszámítható Szegfűben, a sör szeretete. Lehetséges, hogy dolgozott már sörgyárban, Borsodban élt sokáig. Nem is szerette sosem a Sopronit, ha meghívtam egy körre, hangsúlyozta, „csak ne Sopronit”. Már a büszkesége miatt sem.

 

pilsner1140805istvan_004.jpg

 

A Pilsner Urquel volt a kedvence, a kocsmáros Sanyi külön neki hozatta, Szegfű nagyon hálás volt ezért, és csupa szépet terjesztett Sanyiról a faluban. Ha pedig épp nem volt a készletben, akkor jött a Borsodi. A Pilsnerről is tudott mesélni Szegfű, sokszor meghallgathattam az angyal történetét, akit a cseh kisváros lakói a város címeréről az arany italba költöztettek. Azok az emberek szívüket-lelküket tették bele a sörükbe, és Szegfű ehhez méltón szerette és fogyasztotta azt. Szerinte a szívléleknél is több volt a sörben. Úgy mesélte, Pilsen kicsike városka, szűk utcákkal, macskakövekkel, biciklisekkel és csupa-csupa mosolygós kisemberrel. Bár gyanítom, hogy sose járt ott, hiába beszélt sokszor az ott játszódó filmekről és könyvekről. Apámnak is volt egy nagy csomó kötete. Néha leemeltem egyet, kinyitottam, beleszagoltam a lapok közé, de sosem olvastam bele, mert úgy éreztem, azzal megtörném a varázst, amit Szegfű vont köréjük. Mesélt a nagy hóvirágünnepről, és én megszerettem a pici krumplivirágokat. A kenyérre is máshogy tekintettem, nyersen, magában nyalakodtam a szürke kovászból és az élesztőből, és jártam a kis erdőt a falunk határán, ami ugyan nem volt olyan sűrű, mint a kerskói, de mindig szőttem bele még képzeletemben nyírfákat és szép szál fenyőket. Szegfű meg elképzelte, hogy egyszer majd Hrabal mester lép be a presszóba, lecserélve az Arany Tigris varázsát, ellátogat Magyarországra, és beül, pont Szegfű mellé, a mi kiskocsmánkba, Szegfű rendel neki egy korsót a pilzeniből, ami persze üveges, de a söntésről már kiöntve hozza majd, nem meri üvegestől odatenni egy cseh ember elé, egy percre megfagy a kocsma levegője, ahogy az öreg a szájához emeli a korsót, legördül néhány csepp hideg pára, akár a verejték a hátakon, mindenki Hrabalt nézi, aki leengedi a korsót, jólesően cuppant egy nagyot, majd mesébe kezd, hogy, hogy nem: mindenki azonnal megérti, és akkor legördülnek a kövek is a szívekről. Pont ezért Szegfű mindig megkérdezte Sanyit, van-e tartalék is a Pilsnerből. Ha csak egy, nem volt hajlandó meginni. Inkább választotta a Borsodit, mint hogy épp akkor toppanjon be Hrabal, és ő ne tudja illendően fogadni.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: pilseni

Jaffa-szörp serfőző módra - Horizont Pilot Series #2 NE APA

2017.10.12. 16:13 :: IPAfai Pap

A New England Style remek válasza a sörfőzőknek az atomkeserű helyett az izgalmasan friss, gyümölcsös komlóorgia IPA-kra vágyó népeknek. A rendkívül tisztán erjesztő speciális élesztőtörzsek és a bőkezű hidegkomlózás adja ezt az opálos, a "békebeli" Jaffa-szörphöz hasonlatos enyhén ködös (hazy) világos narancslészín megjelenést és - minél frissebben fogyasztva - az utánozhatatlan, trópusi gyümölcsbomba komlóélményt. Nyugodtan mondhatjuk ez a modern sörfőzés új hazy sörlevese...

horizontpilote2img_2403.JPG

A Horizont a tavalyi dublini Alltech Grand Champ-cím óta nem ült a babérokon, hanem az első szortimentjük "komfortzónájából", amik nagyon visszafogottan és kicsit tankönyvszerűen, de mindig hibátlanul hozták a stílusjegyeket, az elmúlt évben egyre jobban szabadjára engedik a "vadabb" sörfőző géneket, hogy bemutassák, van még bőven tartalék puskapor a főzőtudásban. Ugyan az Altbier-jük szerintem világszínvonalú, de egy ilyen, viszonylag ismeretlen stílussal maximum német földön lehet nagy babérokat szerezni. Marad a jól bevált IPA-vonal, ami még mindig megkerülhetetlen, de az East Coast - malátacentrikus és a West Coast - száraz és keserűen komlóközpontű IPA-k mellett végre Magyarországon is megjelentek a bevezetésben felemlegetett NE IPA-k, amik új élménnyel bővítik az IPA-élvezetet.

horizontpilote2img_2392.JPG

A Pilot Series 1# is egy ilyen IPA volt a Horizontnál, és múlt pénteken a Krak'n Townban egy csapfoglalás keretében bemutatkozott a "kistestvér" #2, az APA is. Egy jó APA általában alkoholtartalomban és keserűségértékben tér el az IPA-tól, jó esetben ugyanolyan illat- és ízközpontú világgal rendelkezik csak lágyabb, könnyebben iható. Vannak viszont buktatói is egy IPA-hoz képest. Ha nincs benne elég komló és / vagy maláta, akkor súlytalan, íztelen lesz, ha meg túllépi a serfőző a megfelelő arányokat, akkor keserű, illetve a malátától nehézkes édeskés lesz. A keserűérték még kevesebb kilógó ízt (ízhibát) takar el, így sokkal nehezebb feladat egy ilyen sör tökéletes "nevelése".

horizontpilote2img_2401.JPG

Horizont Pilot Series #2 NE Apa Illatában kirobbanó mango, papaya az indítás, majd melegedve előjönnek a zöld, fűszeres, gyantás jegyek, a búzafű, csombor, fenyőgyanta, majd összeolvadnak egy citromfüves friss egységgé. Nagyon friss, nagyon zöld, nagyon harapható melegedve egyre füvesebb-olajosabb. A Citra-Azacca komlók kombója remek választás a frissen fanyar és a trópusi gyümölcsös fűszeres világhoz.

Ízre nagyon visszafogott a keserűség, és nagyon fullos a zamat. A felemlegetett egyensúly és visszafogottság nagyon szépen működik, nem súlytalan, de nem is esik túlzásba a malátaédes-keserű vonalon, marad a gyümölcs, a friss bitterlemon. Tonikosan üde, de utóízében nem a szárító keserű, hanem a pezsgő szénsav és a fűszeresség dominál. Remek, és mesteribb is lett!

A Krak'n új séfje készített egy nagyszerű és igényes falatkát is hozzá, egy mango-glasszéval fedett zelleres császárhúsos rilette-et, ami nagyon szépen kiemelte a gyümölcsösséget, megtöltötte enyhén sós hús-ízekkel a kóstolóélményt, és a zeller megadta az alapokat a komló zöldséges fűszerezésének. Egy kis friss torma vagy jalapeno-szósz talán hiányzott, ami a korty végén visszakapcsolt volna a komló csípősségéhez, de mindenképpen egyike az elmúlt év legjobb sörkorcsolyáinak.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar apa sörkorcsolya kraft ipa kraken horizont kisüzemi

Vége az idei Oktoberfestnek - a többi néma csend

2017.10.05. 12:02 :: IPAfai Pap

A héten véget ért a világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest. A szervezőknek az idén nem lehetett oka panaszra. A fesztiválterületen, a Wies'n-en a 18 nap alatt 6,2 millió látogató 7,5 millió liter sört pusztított el. Ez a 10,6 - 10,95 EUR-s idei sörárral számolva közel 25 Milliárd forint csak sörből. És akkor a levágott 127 ökröt és 59 borjút meg a számtalan édességet (törökméz, nutellás pirított mandula), csülköt és virslit nem is számoltuk.

oktoberfestmuhl.jpg

Ami befolyik az ki is folyik, mint tudjuk, így a látogatókat 1400 WC (+41 mozgássérült) és mintegy kilométernyi hosszúságú piszoár is kiszolgálta a vendégeket. A 120 ezer logózott korsóról sem szabad megfeledkeznünk. És 4055 talált tárgyat is leadtak a fesztiválirodán. Persze a buliban sok minden elveszhet, a szokásos, kulcs, kp, mobiltelefon stb. mellett azért megnéztem volna azt a pár delikvenst, aki a mankóját hagyta el (vagy csoda történt, vagy vitték...), és az is komoly kérdéseket vet föl, mit vitt rá arra valakit, hogy egy gumikajak-lapátot vigyen magával a fesztre. Az idei abszolút első helyre bizton pályázhat, aki egy egész tubát "felejtett" ott az önfeledt szórakozás közben....

oktoberfest_talalt.jpg

Az elmúlt 2 év csökkenő tendenciájához képest újra növekedett a látogatószám és a fogyasztás is hasonló volt, bár idén plusz két napot (az október 3. a németeknél ünnepnap (az újraegyesítés napja) mulatoztak a helyiek és a vidám turisták, ami némileg kozmetikázta az adatokat.

Most csak összetakarítják a kb. 750 tonna szemetet, mellé rakják a kb. 450 tonna ételmaradékot és a kb. 100 tonna üvegtörmeléket és visszaáll minden a megszokott hétköznapi kerékvágásba.

Tegnap és is lezártam a 2017-es  Oktoberfestet egy Mass Paulanerrel és apukám ihletésére meg is született egy záróvers, amiért minden Goethe- és irodalomrajongótól, valamint német-szakostól előre is bocsi.

oktoberfestme.jpg

Das Wanderers Nachtbier

 

Über allen Krugeln ist Ruh

Nach allen Strudeln spürest Du

auch deinen Bauch.

Die Eisbeinen schweigen in dem Zelt.

Warte, nur balde

Hast Du mehr kein Geld...

A nem saját képek itt és itt

 

Szólj hozzá!

Címkék: német münchen oktoberfest sörfesztivál

Őrült Tudósok sörlaborja + Brettes Triple IPA

2017.09.30. 11:50 :: IPAfai Pap

Ha szeretett volna valaki a gimis kémiaszertárban az egyik tízórai-szünetben sörözni, de annak idején nem mert, akkor máris bepótolhatja. Péntek este 7-kor megnyílt a Szimpla 1-ben a Kraft-sörös csapat egyik élfőzdéje, a Mad Scientist és a Krak'n Townt is megálmodó Szepe közös gyermeke, a Labor.

img_2275.JPG

Minden sörfőzde egyik célja, hogy márkasörözője legyen, hiszen ott csak a saját söreit vonultathatja föl, kísérleti főzeteit tesztelheti le szűk rajongói körben, és az általa gondolt legideálisabb körülmények között csapolhatja azokat. A Mad Scientist "ki is érdemelte" ezt a helyet, talán ők a leginkább kísérletező kedvű Kraft-sörfőzde, akik már több sörükkel (Jam 72, Monkey Temple, Saison 15 stb.) belopták magukat a hazai sörgeekek szívébe.

A hely a Szimplába belépve balra föl az első emeleten egy kis sarokban található, és a dizájn abszolúte a névhez illő. A faliszekrényekben kis üvegcsék, az UV-árnyalatban, a pult mögött laborköpenyes csaposok küldik a 8 csapról a söröket a lombik formájú poharakba. A dizájner csapat és az ötletgazda kihozta a maximumot, bár nekem még egy Bunsen-égőnek álcázott lámpa elfért volna a laborba. Az árak a belvárosi sörös helyekhez (Krak'n, Jónás) mértek, kb. 1000 Ft / 4 deci, úgyhogy inkább a külföldi pénztárcákhoz, és nem egy egyetemista berúgáshoz szabottak. De a Szimpla a Bulinegyed egyik gyűjtőbugyra, úgyhogy közönségben biztos nem lesz hiány, A berlini Szimplában meg kb két hónap múlva nyit a kinti nagytestvér Labor...

A megnyitón 7 sör került csapra, és természetesen megkóstoltam a Mad Scientist új brutál darabját, a Funk Soul Brother Brettes Tripla IPA-t, amiből kaptam egy üveggel (köszi!) az otthoni - nomen est omen - "laborkörülmények" közötti bekóstolásra. A Funk Soul Brothert a tokaji Szent Benedek Pince Hárslevelű-hordójában érlelték, így kapott egy kis igazi "magyaros" pluszt.

fullsizerender_4.jpg

Mad Scientist Funk Soul Brother Brett Triple IPA 10,7% - Illatában szépen jön a brett, a (cider)alma, mintha egy jóféle hordós érlelésű normandiai Cidre-t (a cider francia változat) kóstolnánk. Aztán emögül kibomlik a Hárslevelű mézessége is. Mivel mostanában nem kevés hátszínnel dolgoztami, egyből megcsapott a brettes sör nyers marhahúshoz hasonló illata, amire aztán tényleg nem lehet mást mondani, csak azt, hogy animális. Jelentkezik még szép, fanyarság, és ásványosság - ez meg a kémiaszertárból ismerős elemi nátrium szagához hasonló... Nagyon jó szénsavasság, lágy, apró, pezsgősség felé hajló buborékok, száraz, igazi borosízvilág, csak másodlagos, harmadlagos módon jelentkezik a sörös jelleg. Vadélesztős, nagyon komplex íz. A rengeteg cukor nagyon szárazra leerjedt. Üde a savasság, kellemes a gyümölcsösség, a fanyarság és az élesztős-ásványos keserűség egyensúlya, elfedi, elsimítja az alkoholt, hosszan lecsengő utóíze van. A savanykás, gyümülcsös, brettes íz többször, változó dominanciával érkezik meg újra és újra. Brett-imádóknak kötelező darab.

img_2307.JPG

Élményben leginkább a Schneider Tap X Mein Cuvée Barrique Chardonnay-hordóban érlelt sörére emlékeztet, csak a Tokaji Hárslevelű miatt mindenképp van egy nagyon magyar ízvonal benne. A korábbi sör és tokaji összefésülésén dolgozó többé-kevésbé sikeres próbálkozások (Szent András, Zip's illetve Serforrás Korty majd Corvinus Rex) után úgy vonultatja föl a tokaji ízvilágot, hogy közben szépen megmarad a sör oldalán és még a nemzetközi trendeknek is megfelel, irányban és színvonalban is. Érdemes lenne a továbbiakban is nemzetközi közönségnek is bemutatni a whisky-s, konyakos, sherry-s hordók helyett egy magyar sör magyaros erényeit.

img_2293.JPG

Bőségesen van benne potenciál, a ráírt 5 év szavatosság alatt csak kerekedni, az élesztős friss ásványosság gyümölcsösen, mazsolásan lágyulni fog. A csapolt változatban még erőteljesebbek az almás, enyhén körtés jegyek. Remek nagyon komplex sör, ami még fénykora elején van. Nem olcsó, de megéri az árát, érdemes betárazni belőle, és eltenni 2-3-5 évre. Nálam az eddigi kedvenc Mad Scientist Saison 15-öt taszajtotta le a trónról.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: hordó kraft ipa brett madscientist

A Dreher és a sörgasztró

2017.09.23. 16:14 :: -kk-

1.jpg

Minden nagyüzemi sörgyár igyekszik a jelek szerint tenni valami olyat, amivel egy kicsit árnyalhatja az olcsó tömegsörös arculatot, és a cizelláltabb fogyasztás felé is nyithat. A Soproni IPA-t főz, a Pécsi Sörfőzde szűretlen pilsenit, míg a Dreher ugyan nem fejleszt terméket, de cserébe sörgyári sörvacsorákat indít. (Egyébként tévedtem, nem minden sörgyár aktív, a Borsodinál az idei cizellálódás megrekedt a málnás Hoegaarden importálásánál.)

Azok, akik nem gondolják magukat túlzottan elvetemült sörnácinak, csak szeretnek sörözni és jó dolgokat enni, itt megtalálhatják a főbb tudnivalókat:

  • A Dreher várhatóan havi rendszerességgel sörvacsorákat fog tartani, benn a gyárban, először október 4-én.
  • A sörvacsorák sörgyár- és sörmúzeum-látogatással kapcsolódnak össze.
  • E kombinált esemény várható ára 14 900 Ft/fő/alkalom.
  • A vacsorákat Lenk Zsolt séf (ex-Babel) jegyzi, és az ételek abszolút a fancy vonalat képviselik.
  • Az ételekhez Dreher-gyártású, illetve importálású sörök párosulnak.
  • A vacsorát, különösképpen a sörök és a sör-étel párosítások bemutatását sörgasztronómus vezeti (mégpedig a Sörbúvár egyik szerzője).
  • A menük várhatóan évszakonként változnak.
  • A vacsora helyszíne a Dreher belső – dolgozói – sörözője.
  • Egy vacsorára kb. 30 ember fér be, jelentkezni egyelőre a veronika.endrodi@asahibeer.hu címen lehet.

Akik kevésbé érzik maguktól távol a sörnáciság vádját, valamint kedvelik a dagályos olvasmányokat, azok bátran olvassanak tovább, amint önéletrajzi elemekben bővelkedően kifejtem az eseménnyel kapcsolatos várakozásaimat, kételyeimet és tapasztalataimat.

5 komment

Címkék: kőbánya dreher sörvacsora