Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (52) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (3) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (35) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (5) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (3) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (5) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (19) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) firstbrewery (3) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (6) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (3) házisör (28) hbh (1) hedon (2) heineken (3) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (3) hordó (1) horizont (9) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (46) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (9) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (202) kőbánya (5) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (11) kraken (1) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (6) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (5) mad scientist (2) magy (1) magyar (228) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (17) münchen (2) nelson sauvin (1) német (34) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (3) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (4) pivo (2) Plzeň (1) porter (15) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (49) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (33) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (8) zirc (2) Címkefelhő

A Kölsch és az Alt - a Ruhr-vidéktől a hazai sörfőzdékig

2017.08.09. 11:22 :: IPAfai Pap

Észak-Nyugat-Németország két városának Kölnnek és Düsseldorfnak a sörei, a Kölsch és az Alt is messze földön híresek. A két város meg hosszú évek óta azon verseng, hogy melyik a jobb. Természetesen gúnyrajzokkal és egyéb - amolyan bumfordi németes humorral megtűzdelt - reklámokkal is találkozhatunk lépten-nyomon.

Pedig a két ital sokban hasonlít egymásra, mert mindkettő ún. hibrid sör. Vagyis felsőerjesztésű (ale) élesztővel készül, de hasonlóan az alsóerjesztésű lágersörökhöz, viszonylag hosszú ideig és alacsony hőmérsékleten érlelődnek. Természetesen a sörforradalom óta világszerte főznek ilyen stílusú söröket, de eredetileg igazi regionális sörök, amelyek csak Németországnak ezen a részén készülnek. Olyannyira, hogy a Kölsch eredetvédett név, csak a Kölnben és közvetlen környezetében található 24 sörfőzde használhatja az elnevezést, a máshol főzött sörök, csak Kölsch-stílusúak lehetnek. A híres kölni főzdék (Päffgen, Früh, Dom) sörözőiben hagyományosan a cilinderforma 2 dl-es pohárban, a Stange-ban szolgálja föl a helyi pincér, a Köbess. Kezében a szintén jellegzetes füles tálcával, a Kranz-cal. (A kölni tájszólás önmagában is nagyon vicces, itt most csak egy gyors szótárszedet a "legfontosabbakkal".) A Kölsch üde, gyümölcsös, könnyű a teste és cseppet sem komlóhangsúlyos, bár vannak karakteresebben keserűek, mint például a Gaffel. Az igazi a friss, csapolt, de üvegesben a Gaffel és a Früh azért Kölntől távolabb is kapható. (Düsi kolléga remek idevágó posztja a témában.)

Az Altbier neve nem a hosszú érlelésre, hanem a régi módi szerint való sörfőzésre (alt = régi) utal. Düsseldorf belvárosában rengeteg helyen főzik ezt a mély borostyánszín, malátás, enyhén gyümölcsös, haraphatóan kenyeres itókát, A leghíresebb főzde és söröző, az Uerige mellett megtalálhatjuk - többek mellett - a Füchschen-t, a Schüssel-t, boltokban meg egész Németországban a jóval kommerszebb Diebels Alt-ot.

A magyar KKK-sörök piacán a Monyo főzött még kora tavasszal egy Kölsch-t, amit a Bölcsőben már volt szerencsém kóstolni, és egészen kellemes, könnyeden gyümölcsös volt. Nemrég a második főzet is elkészült, ami Németh Anti szándékai szerint malátásabb lett az elsőnél, úgyhogy elhatároztam, hogy megkóstolom, és összemérem a nem is oly régi német emlékekel. És ha már a Főzdeparkban jártam, a Horizonttól is kaptam egy Altbiert, majd gyorsan vettem a Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Alt-jából, és beemeltem ezeket is a kóstolásba.

fullsizerender_3.jpg

img_1278.JPGA Monyo Kölsch egészen világos, amolyan citromos kamillatea (vagy kórházi laborminta)-színű, és gyorsan elfoszló világos habja van. Illatában azonnal érkezik a beigért malátásság, de túlzott mértékben. Szinte elnyomja a gyümölcsös, fruttis, észterességet, enyhe barackos felhangokat, amik melegedve azért kikandikálnak az elázott malátászsák-szag mögül. Még jobban melegedve átbillen egy kis fenolos illatba, és nem áll össze igazi harmóniává. Ízben könnyed barackos-almás majd vilmoskörtés gyümölcsösség jelenik meg az intenzív malátás ízek mögött és egy Kölschtől kicsit idegen komlókeserűs, majdnem pils-es zárás is megjelenik. A kortyban enyhe tapadósság, szárító utóíz érezhető, Nincs meg benne az az üde könnyedség, és frissítő gyümölcsösség, pedig az alkoholja csak 4,6%. Az előző irány szerinten sokkal közelebb állt az eredeti példákhoz.

A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Altbierje még 2014-ben a 3. Házi Sörfőző Verseny csapján került bemutatásra. Nagyon bátor vállalkozás volt ez akkor, mert a "sörforradalom" korai szakaszában IPA helyett egy ilyen kevéssé ismert sörtípussal előrukkolni, nem kis eltökéltséget jelez. (Bár ugyanők tartanak továbbra is Grodziskije-t a kínálatukban, ami szintén nem a világ legnépszerűbb söre...)

img_1280.JPGA Vörösbegy 5,5%-os alkoholja egy kicsit följebb van a düsseldorfi nagy nevek 4,7-5,0%-os szintjénél, de belefér a kategóriába. Vörösréz-borostyán színnel és dús, ekrű habbal indít. Harmonikus malátaszirupos, csipkebogyós illatába erdei gyümölcsök, enyhe diósság és pörkölt illatok vegyülnek. Ízében a malátás, héjas, kevés komlós kesernyésséggel. Ehhez egy fajtaidegen pörköltség is vegyül, amit a komlózás még egy kicsit erősít is, így gyümölcsösség helyett inkább egy bécsi láger karaktere jelenik meg az egyébként krémes, telt, és nagyon harmonikus sörben.

A Horizont sörei sokszor nagyon óvatosak. Remekül összerakják a recepteket, de mégis egy fogyasztóbarát visszafogottság uralkodik a söreikben, ódzkodnak mindenféle extrémitástól, harsányabb ízvilágtól, ami ismerkedő sörbarátok szempontjából pozitív, mert megismerkedhetnek olyan fajtákkal, amiknek az extremitásai elsőre talán túlzás volna a számukra. (Azért tudnak ők, ha akarnak, lásd a nemrég csapra vert kísérleti NE IPA-jukat hamarosan.) Az Altbierjük a 2016. nyári Főzdefeszten debütált, azóta persze készült új főzet ebből is.

img_1282.JPGA Horizont Düsseldorfer Altbier 5,5% alkohollal, rezes borostyán színnel és bézs, krémes szép habbal kerül a pohárba. Illatában a maláták, a csipkebogyós malátaszirup , földes aromák, gomba, csipkebogyó, galagonya, kevés ginzeng, nyers napraforgómag keveredik. Semmi sem tolakodó, de szép "pasztellesen", egymásba mosódva jelenik meg, mellette ott van a frissítő nagyon finoman adagolt fanyarság. Könnyen, jól csúszik, de tartalmas, testes, a sötét maláták ellenére egyáltalán nincsenek pörkölt ízek, minden íz-réteg szépen egymásra épülve van jelen. Csipke, galagonya, madárberkenye, fanyar, de nem savanykás, könnyű, gyümölcsösen friss utóízzel. Mellette magvasság, diós olajosság. Igazán remek, a Horizontnál megragadták az Altbier a lényegét.

Jó kis három sört kóstolhattam. A Monyo Kölsch jobb lenne gyümölcsösebben, könnyedebben. A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegye remek sör, bármikor innám, és ha a pörköltséget visszavennék még nagyszerűbb volna Alt-ként. A Horizont pedig akár most kezdhetne szállítani a németeknek. BJCP-rendszerben pontozva 11/12 - Illat; 3/3 - Megjelenés; 18/20 - Íz; 4/5 - Kortyérzet (a Vörösbegy buborékjai jobbak); Összbenyomás: 10/10 - Összesen 46/50 - World Class Altbiert csináltak, Most nyáron talán nem ez a legideálisabb stílus, de szeptember közepétől mindenképpen szezonja lesz. Kóstoljátok, vedeljétek!

1 komment · 1 trackback

Címkék: magyar német horizont kisüzemi kölsch sörtörténet sörturista altbier Monyó kecsekmétisörmesterek

Kőbányai sörcsata - Hidegkomlós lágerek - Dreher és Horizont

2017.08.02. 18:19 :: IPAfai Pap

Kőbánya sörfellegvár Magyarországon. De nemcsak a Dreher-gyárnál kaptam egy kis útravalót, hanem a közeli Főzdeparkban, a Horizontnál is szert tettem egy Kraft-égisz alatt készült hidegkomlós lágersörre, úgyhogy kapóra jött az alkalom, hogy összehasonlítsam őket. Az 'egyszerű nagyüzemi-kisüzemi melyik jobb?'-verseny mindenképp olcsó hatásvadászat volna, mert nem kérdés, hogy a Horizont. De ár-érték arányban már talán izgalmasabb a reláció, így megpróbálom - persze abszolúte szubjektíven - megvizsgálni, melyik lehet a jobb vétel.

img_1266.JPG

A Dreher új innovációjáról, a komlóágyúról immár két éve számoltam be, mely posztban megállapítást nyert, hogy a sima Dreherrel szemben a Hidegkomlós kifejezett előrelépés, de a Soproni IPA megjelenése óta, ez az örömünk egyre inkább halovány múltba vész. A Dreher ugyan próbálta az izgalmat fenntartani, de a Citra-komló átmeneti hiánya miatt kiadott Calypso-komlós változat már egy gyengébb utánérzés volt. KK-kolléga még arra is vette a fáradságot, hogy évjáratos kóstolót kanyarintson a Hidegkomlósból, és a 2016-os Dreherfeszten a közönséggel "letesztelt" Colombus-szal készült Amerikai Komlós is egy változat volt az eredeti alapokon. Idén nyáron a "limitált széria" ismét egy sztárkomlóval a Mosaic-kal készült, amit a Dreher magyarított Mozaik-ra. A sok hidegkomlós változatnak közös ismérve, hogy mindegyiknél a majdnem kész alap Dreherből forgatnak vissza egy részt, amelyet gondosan számolt mennyiségű komlóval járatnak meg, majd visszakeverik a nagyobb mennyiségű sima változathoz, és így kerül dobozokba a kész hidegkomlós változat. Meg persze az "elmaradhatatlan" kukorica, ami gazdaságossá teszi a terméket.

A tavalyi Főzdefeszt láger az az új sláger-es hívószava óta sok KKK-főzde előaállt a maga hidegkomlózott lágerével. Általánosságban egy kisüzemi lágerről elmondható, hogy ha minőségi maláták és komlók kerülnek bele, akkor igen drága lesz a végeredmény, ami miatt sörgeek fogyasztók megveszik a terméket, de az egyszerű sörszerető állampolgár sokkal inkább kipróbált cseh vagy német pilzenik vagy lágerek irányába mozdul, ha meglátja a 0,33-as palack árcetlijét, amin 5-700 Ft áll. És akkor jöjjenek a konkrétumok.

img_1260.JPGA Dreher Mozaik komlós a szokásos kukoricás felhangok helyett egy jóval kellemesebb citromolajos fenyős illattal indit, amit szőlő és ananász egészít ki. Kicsit olyan érzetünk van, mintha egy citromhéjból kis illó olajat permeteztek volna a habra. Lehet, hogy egy kis komlókivonatot is használt a Dreher, hogy még jobban felturbózza a komlós feelinget? Ki tudja, a komlókivonat-kitételbe belefér. Melegedve aztán érkezik a várt(?) kukoricás édesség az alapsörből. Sajnos az ízbe az izgalmasabb vonal egyáltalán nem került át. A komlóknak köszönhetően itt is háttérben lapul a zöldalmás, savanykás és a konzervkukoricás ízvonal, de melegedve minden tetten érhető. Nem olyan telt az íz, mint az alap 5,2%-os Dreher, egy kicsit könnyedebb, szárazabb, üresebb a korty, ami evvel a citrusos felhanggal még akár pozitívum is volna. De sajnos csak a Dreher Nyári Komlós citromaromájához képest van pozitív érzés bennem a kóstolás után.

És a Kraft mit tud ehhez hozzátenni?

img_1261.JPGA Horizontnagyon hasonló illatokkal dolgozik, hasonlóan szép az olajos citrusosság az illatban. Egy kicsit sokrétűbb, jobban érvényesül a szúrós, szőlőtörkölyös édesség és a citrom mellett narancs, grapefruit, citromfű is árnyalja az alap citrusosságot, köszönhetően a Colombus és a Chinook komlóknak. Melegedve - vélhetően a Hallertauer Mittelfrüh áldásos közreműködésének köszönhetően - itt egy kellemes salátás zöldfűszeres irányt is kap az illat, mely enyhe csípős borsikafüves fűszerességgel keveredik a citrusos illatokkal. Az ízben a komlós keserűség melegedve nem üresedik ki, hanem először a harsányabb citrusok, utána a frissítő zöldséges, kerti fűszeres ízekkel gazdagodik, és tartalmasan, enyhén tonikosan kesernyésen friss az utóíz. Nagyon kellemes a szénsavja, kicsit krémesebb, és a malátázás miatt is jobb az egyensúly. Kicsit tapadós a korty és zárásként egy enyhe citromolajos csípősség marad a szánkban, de egy üde, nagyon kellemes citrusos láger, ahol az újvilági komlók nem nyomják el, hanem gazdagítják a klasszikus láger-ízeket.

Konklúzió. A Dreher Mozaik Komlós 230-250 Ft-os (0,5 l) árával nem tud egy KKK-sör sem versenyezni, csak a Soproni IPA lehet a hazai alternatíva, ami ennél többet nyújt. Házon belül az Amerikai Komlós (Colombus-szal) és a Citra-s Hidegkomlós is sokkal jobb vétel, ha az összhatást nézzük, a Mozaik valahogy jellegtelenebb, üresebb. Vagy csak hozzászoktam a jóhoz?

img_1264.JPG

A Horizont Lager a a kb. 600 Ft / 0,33 l drágának tűnik a hazai mezőnyben, főleg ha azt vesszük, hogy ezért már belga vagy 0,5 l-es angol söröket vehetünk, nem is beszélve egy sima cseh lagerről. Ha a KKK-sörfőzdéket nézzük akkor már inkább döntés kérdése, áldoz-e valaki ennyit a sörgeek-oltáron. Ha igen, mindenképp egy kellemes, jól iható sört kap, ami már akár éttermi szinten is megállja a helyét. Csirkékhez, könnyű joghurtos vagy majonézes dresszinges friss salátákhoz, ruccolához remek kísérő lehet, és van annyira ízlésesen látványos csomagolása, karakteres beltartalma, és megbízható minősége hogy egy magasabb osztályba sorolt étterem is nyugodt szívvel itallapra tegye.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: komló dreher horizont kisüzemi

Sör tizes számrendszerben - Gólem 100 Hops Double IPA

2017.07.26. 21:54 :: IPAfai Pap

golem100hopsimg_1162.JPGA Gólem, azaz Hugyecz Tamás, gerilla főző pár éve megjelent, és a házi sörfőzők versenyén elért siker után a nagyközönség köreiben hódított és söreivel stabilan ott van a kocsmákban és a köztudatban. Sok gerillához hasonlóan a Gólem is a Főzdeparkba tette át a székhelyét, a a Repeta újabb kiadásával  és a Hopochonderrel, ami sokkal stabilabb és ízesebb, illatosabb lett a Horizont főzőházában. Volt már ilyen sokkomlós próbálkozása korábban is, a Kővári Armando Othoa Gergővel elkövetett Mr 60 Hops, amit nemes egyszerűséggel csak kőlevesnek aposztrofáltam. A Gólem most még egyet emelt a téten és már 100 komlóval főzte az új sörét.

golem100hopsimg_1163.JPG

100 komló, 100 perc forralás, 10 féle maláta, 10% alkohol, 10 SRM (színkód) Igazi sörfőzős poén ez is, bár a 60 után van egy kis második részes felhangja, de még mindig jó az ötlet. Dupla IPA-ban az utóbbi időben igencsak el volt kényeztetve a magyar sörissza csapat, hisz jobbnál jobbakat kóstolhattunk. A teljesség igénye nélkül a Moneygunt a BYM-tól, a Son of a Bitch a Hara Punktól, vagy a már-már klasszikus Balkezes Greyjoy. A mérce így elég magasan csücsül, ezt egy poénnal nehéz megugrani, ide több is kell, de van-e ennyi egy olyan sörben, amit még a sörfőző sem tudott biztosan, milyen lesz, amikor lefőzte?

Az illat trópusi aromabomba, mangóból, papajából, maracujából és ananászból összegyúrva. Később érkezik az eper és a hamvas fehér húsú őszibarack, kis gyanta és fűszeres, virágos, parfümmel dúsított olajosság. Mézszín,és a 10% ellenére igen tisztességes hab. Az ízben az arányok már nem ilyen meggyőzőek, a keserű kicsit túlbillent, némileg kevésnek tűnik a szénsav, és emiatt kicsit likőrös és fáradtabb a kóstolási érzet. A pezsgetően izgalmas ropogós, friss gyümölcsösség helyett egy kis konzervesen édeskés gyümölcs és viaszos keserű érkezik. Benne van az anyag, de a harmónia csak jóval az "üzemi hőfok" felett áll össze, de akkor már az alkoholos likőrösség és a sok gyantás komlókeserű van a csúcson. Itt egy Calvados-os vagy birs-, körtepálinkás világ kezd körvonalazódni és már kellemesebb.

A 100 Hops a poénszintet sajnos nem tudta nagyon túlugrani, de melegedve a hangulata átcsap gyümölcspálinkába, konyakos élménybe. Kis hordó vagy fa-chips esetleg jót tenne neki vagy szénsav nélkül nyugodt szívvel beletölteném egy jóféle feketecsokis pralináéba, az ütne. És aztán jöhet a Gólem. (bocs, a Belgától nem bírok elszakadni...)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ipa gólem kisüzemi

Auuuuuuuuurosa! Ez fájt! - Női sör! "Wow, szeretünk barbi!"

2017.07.24. 19:40 :: IPAfai Pap

Tavaly, a Sör mi több szervezett egy fotókiállítást, amely képein női kezek és különböző fajtájú sörök - a stouttól a lágerig - voltak a számukra megfelelő poharakban. Sokan ellene voltak ennek a kiállításnak, és avval érveltek, hogy nem szabad megkülönböztetni a "női sört". Pedig itt csak egyszerűen arról volt szó, hogy a tartalmat - egy jó sört - és a formát - a sörfajtának megfelelő kecses vonalú pohárból és nem bumfordi korsóból - próbálta egy női sörfogyasztó számára is jobban összhangba hozni.

aurosa3.jpg

Hiszen egy németországi fogyasztói körkérdés alapján még mindig a legtöbb nő a lágersört választja, majd a búzasört, és csak a harmadik helyen szerepelnek a - nőiesnek gondolt - sörmixek, a szénsavas üdítővel izesített sörök. Tehát - persze figyelembe véve, hogy a nőknek finomabb az íz-érzékelése, érzékenyebbek a markánsabb keserű ízekre, szélsőséges alkoholtartalomra - a nők tudatos fogyasztóként egyre pontosabban tudják, hogy melyik minőségi sör jön be nekik a leginkább, és ha bemutatjuk nekik a különböző sörfajtákat, megtalálják a nekik legjobban kedves sört, nem kell nekik hozzá feltétlen bugyirózsaszín csomagolás. Erről és a sör női fogyasztók körében való népszerűsítésének fortélyairól ír könyvében Ginger Johnson, aki a Woman Enjoying Beer oldalon is népszerűsíti elméletét ezzel kapcsolatban.

aurosa-bottles.jpg

De vannak más utak is. Ahogy Johnson írja, a "pinkifying"-iránya, ami egy bizonyos női fogyasztói rétegnek biztosan bejön. A bunkóvonalú macsós sörreklámok után itt a másik véglet. Rózsaszín sör, fehér rózsákkal, pezsgőspohárban, (a háttérben meg halkan, andalítóan szól egy André Rieu-keringő...) Boáááá! Megszületett az Aurosa, ami

vegyíti egy nő erejét és egy fiatal lány érzékenységével. A nõi esszenciában jelen lévõ két kontrasztos temperamentumot az elegáns design, mégis az erõs, markáns ízlés jellemzi. A cseh Rychvald-kastélyban született sört kifinomultságra és eleganciára vágyó fogyasztóknak ... Aurosa azért jött létre, hogy bizonyítsa, hogy a nők bárhol lehetnek sikeresek anélkül, hogy alkalmazkodnának, és fel kellene áldozniuk természetes nőiességüket. A nőket a söriparban figyelmen kívül hagyják, de az elhatározás és a magabiztosság miatt az Aurosa újraalkotja a sör élvezetéhez való viszonyát a hölgyeknek...

aurosa2.jpg

A Martina Smirova által megálmodott rózsaszín márványmintás üvegben egy 11-es Balling fokú szűretlen Vienna Lager lapul. Bocsánat, de kacagnom kell. A Dreher Antal-féle sör pont ezt a rózsás, tipegőtopános dizájnt komálja? Hát megnézném annak a görkorisszindinek az arcát, aki az elegáns pezsgőspohárba töltött bécsi lágerből kiérzi a határozott komló mögül az "unikális ízt, a könnyű karamelles felhanggal".

De sebaj, ne legyünk kirekesztők, reméljük a vajnatimikék fánkozójában és más elit helyeken hamarosan megjelenik az Aurosa. Szerintem Kővári Csakajósör Gergő barátunk hanyatt-homlok rohant, hogy rendeljen egy raklappal a hazai sörgeekek igényeit kielégíteni. De a webshopban is rendelhet bárki, potom 10-35 EUR-ért...

Rermélem, hogy a valóban a gasztronómiára odafigyelő és igényes női fogyasztók meg inkább egy illatos American Pale Ale-t, egy könnyed Session IPA-t, vagy egy belga Blonde Ale-t választanak, de ugyanolyan jóízűen kortyolnak el egy jól komlózott lágert vagy egy frissítő witbiert a nyári melegben, mint bármelyik férfitársuk, és nem a rózaszín palacknál, hanem e minőségi beltartalomnál kezdődik számukra az igényesség. Ámen!

(Képek az Aurosa oldaláról)

 

2 komment · 1 trackback

Címkék: sörpiac bécsi ászok

Pilsner Urquell - Nagykövetek nagy habbal

2017.07.22. 11:57 :: IPAfai Pap

Az, hogy a tankos Pilsner Urquell egy meghatározóan jó sör, azt a tavalyi nagy svunggal beharangozott sajtótájékoztatón is megerősítette az akkor még SAB-égisz alatt álló Dreher. Idősebbek és haladók biztos jártak Prágában a Pinkas-ban reggel, amikor megérkezett a gyári nagy tank. De hogy mi rejlik egy Pilsner Urquell-nagykövet tudástárában, csak halovány sejtéseink voltak. Megtudtuk a csapolórendszer és a korsók előkészítésének titkait és játékos csapolóversenyen is részt vettünk. Kerüljön mindenki beljebb az immár 175 éves sztoriba!

merzaandme.jpg

Amikor megkaptam a Dreher meghívóját, eldöntöttem előre, hogy a rendezvény előtt bepróbálok valami másik pilzenit is, hogy ne a 40 fokból beesve, előzmény nélkül essen amúgy durván jól a pasztőrözetlen Pilsner, hanem valami kis cselendzs is legyen. A Pivo még nem volt nyitva, de pont útba esett az Ogre Bácsi, és gyorsan kértem is egy csapolt Ogrét, amúgy referenciaként. Az üveges kisebb egyenetlenségei ellenére a csapolt Ogre a márkasörözőben kifejezettten kellemes, enyhén élesztős. Engem továbbra is zavar, hogy nem tudja azt a könnyedséget adni, mint egy cseh pilzeni, inkább egy német Export, (kis alkohollal) erőteljes jegyeit mutatja, bár sokat reszelgettek rajta az elmúlt 5 évben.

No de vissza az Anker't-be, ahol találkozhattunk Polgár Istvánnal és Wendler kristóffal, akik magától Robert Lobovskytól a PU fő-fő márkaképviselőjétől kapták a kóstolást. (Járt ő már 3 éve a Várban, ahol a fahordós szűretlen és pasztőrözetlen Pislner Urquell először betette a lábát az országba.) Szóval István és Kristóf tagja annak a 44 fős szűk elitnek, akiket Plzenben képeztek ki a Pilsner Urquell csapolás csínjára-bínjára. A - hasonlóan a citrom-só-tequila combóhoz - az enyhe "mókusvakítást" sem nélkülöző 3 csapolási módról (Mliko, Na dvakrat, Hladinka - lásd itt részletesen) és a tanksör erényeiről is is volt szó. Feltettük a kérdést, miért szabad belelógatni a Pilsner csapját a korsóban lévő sörbe, és megtudtuk, hogy ez a csapvég szédszedhető, így teljesen jól áttisztítható, és nem kell tartani a fertőzésveszélytől, ami a normál csapoknál ilyen esetekben bizony előfordulhat. Megtanultuk, sőt versenyeztünk is, hogy kell helyesen csapolni ezzel a módszerrel, és persze toltuk a jóféle sört sok és kevesebb habbal. Megnéztük a jéggel 5-fokosra temperált korsókat, és tényleg csak remélni tudjuk, hogy a PU-nagykövetek vigyázó szeme nem csak a gyártó és forgalmazó által ilyen kiemelt helyekre ér el, mint az Anker't, hanem kisebb KEG-es kocsmákban is átadják a tudásukat, amit a helyi erők meg is fogadnak.

Tanulság, azon kívül, hogy egy jót söröztünk a szakmával? A Drehert tulajdonló Asahi a kelet-európai pakkjának kétségtelenül a gyémánt félkrajcárja a Pilsner Urquell, így amíg ezen kívül a hazai portfólió a konkurenciához (Heineken, Borsodi-Molson Corrs) képest kissé szegényes, hisz a másik kettő a biztos befutó cseh adukártya (Krusovice ill. Staropramen) mellett rendelkezik belga válogatással is (Mort Subite ill. Leffe, Hoegarden, BelleVue), és ebben a szegmensben a Dreher jelenleg nem tud ringbe szállni a piacon. Rebesgetik, hogy az Asahi hamarosan előrukkol új márkákkal is a magyar piacon. Sajnos az a rossz előérzetem, hogy ez inkább az Asahi Super Dry lesz és nem a - szintén a portfólióba tartozó, nem is oly rég még craft főzde - Meantime remek sörei a Porter vagy a Stout. de vannak még csodák, addig meg marad nekünk egy (vagy Pávelnek négy) tényleg elsőrangú tankos Pilsner Urquell...

img_1152.JPG

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: cseh dreher csapolás pilseni

A Nagy Barnakozel-ütközet

2017.07.18. 00:05 :: -kk-

Ma egy olyan söripari jelenségről fogok írni, ami egyfelől már két hónapja elvesztette az aktualitását, másfelől pedig már három hónapja készülök rá, ezért mégsem hagyhatom ki a lehetőséget.

cerny1.jpg

1 komment · 1 trackback

Címkék: lengyel cseh kozel

Első látogató a First Craft Beer-nél

2017.07.12. 19:20 :: IPAfai Pap

Túl magas labda volt, hogy ne hagyjam ki, de látogatóként én járhattam be először ma a First Váci úti főzdéjét, ami ma a sajtó, szombaton, július 15-én meg a sörös nagyközönség előtt is megnyitja a kapuit.

img_0980.JPG

A főzdestory ott kezdődik, hogy a Kurucz-testvérek, Dani és Geri már sok éve szervezik a Budavári majd idéntől Belvárosi Sörfesztivált, így otthonosan mozognak a sör világában, és úgy két éve elhatározták, hogy megépítik a saját főzdéjüket. Tavaly a várban már ideiglenes néven (Váci út 83.) teszt-főzetek is kóstolhatóak voltak a szűkebb szakma számára, és javában folyamatban volt a főzde építése. Ahogy egy étteremhez, gyárhoz vagy egyéb vállalkozáshoz, úgy a sörfőzdéhez is jó sok minden kell az álmok mellett. Pénz, professzionális technikai háttér, jó szakemberek.és türelem, hogy ne akarjuk elsietni a színre lépést. Az eltelt 2 évben megnyerték Csupor Marcit főzőmesternek, megvásárolták az első hazai Zip's Technology által épített főzőberendezést (a Kárpát-medencében a miskolci bemutató minifőzdén kívül csak a Csíki Sörfőzde rendelkezik ilyen profi főzőberendezéssel), megtervezték a vállalkozást az alapoktól a termékekig így jutott el 2017 júliusára a First, hogy megkezdje a tényleges termelést.

Gerivel szemrevételeztük a főzdét, ahol minden nagyon átgondolt, és előre megtervezett, kezdve a steril levegőztetéstől, a vízkezelésig, a folyamatok irányításáig bezárólag. Bejárva jó pár hazai kisüzemi főzdét, nyugodtan mondhatom, hogy a - Kraft-főzdéket is beleértve - az egyik, ha nem 'A' legkomolyabban felszerelt magyar főzdében jártam ma. A sörök - a nemzetközi Craft-os irányoknak megfelelően - szeparator-on keresztül kerülnek mikroszűrésre, még pont olyan mértékben, hogy íz-élményükből nem veszítenek. (nemrég a Monyo is elkezdte ezt a technológiát használni), viszont letisztultabbak és jóval hosszabb ideig megőrzik erényeiket, ami a hipermarketekbe illetve éttermekbe, italkereskedésekbe való bekerülés egyik alapfeltétele, ha a pasztőrözést - ami viszont egyértelműen elvesz az ízekből - el akarja kerülni egy főzde. A Reketye Brewery és a Zentus Peach Please söre mellett a First kezdte el a nagyon menő dobozos sörök forgalmazását, ami ismét új szemléletet hoz a hazai KKK (kézműves-kisüzemi-kraft)-sörök kereskedelmi megjelenésében. Az Swaen malátagyártóval közvetlen szerződést kötöttek, így biztosított a mindig friss alapanyag, és a White Labs folyékony élesztőit használják, így az alapanyagok is drágák és minőségiek, minden háttér adott egy tényleg jó sörhöz, és a folyamatosan stabil minőséghez.

A főzde mellé látványpub épült, melyben példás hűtőkamrában sorakoznak a KEG-ek, a már Rizmajernél megcsodált, központi sörcsapmosó rendszerrel kerül a sör a pulthoz, hogy a professzionális főzdei háttér mellett a legutolsó mozzanatok is tökéletesen stimmeljenek, így a poharunkba a legjobb minőségű sör kerüljön. Jelenleg 8 féle sör van a kínálatban, melyet a nagyközönség és a divat igényei szerint igyekeztek kialakítani, azonban ezekbe a főzetekbe is megpróbálták belerakni azt a pluszt, ami személyessé is teszi a söröket.

Kezdjük a Pilsner-rel, amit Jan Šuráň-nyal, a cseh minifőzdék egyesületének elnökével közösen főztek. A tulajdonosok Csupor Marcival közösen - akár egy középkori céhlegény - nyakukba vették Európát, hogy a Brew Dogtól a De Molenig, a Beavertowntól a kis cseh főzdékig bejárják, és a tapasztalatok mind megjelennek a főzdeében és a sörökben. A tavalyi béta-Pilsnernél is azt írtam Marcinak, hogy az első igazán jó, 5% alatti alkoholtartalmú pilzeni, ami magyar kis főzdében készült. Ebben a Pilsnerben is csak kis cseh üzemeknek fenntartott komlók, Jan Šuráň saját élesztőtörzse adja meg azt a karaktert, ami ha nem is veri, de minőségileg azonos szintre hozza egy jó cseh pilzenivel. Ráadásul dekokciós eljárásal készült, ami miatt hasonlóan selymes is lesz, mint egy cseh Pilsner. Ha még a szénsavja is kicsit lágyabb lenne, ez lett volna a kedvenc.

A Sour Cherry-től többet vártam, nekem nem volt elég karakteres a savanyúság benne, és a meggynek is a kesernyés karaktere érvényesült csak, meg egy kicsit több szénsav elkelt volna bele.

img_0978.JPG

Az India Pale Ale viszont csodás illattal és íz-arányokkal rendelkezik, nagy kedvenc lesz mindenhol. Geri elmondása alapján a visszafogottan keserű, inkább enyhén gyantás és intenzíven citrusos északi IPA-iskolát igyekeztek bemutatni vele. Visszafogott keserűsége mellett már az első szaglás és kóstolás mellett is érződik, hogy nem fukarkodtak a komlóval, nagyon intenzív az illat és az íz, és én a To Øl IPA-ihoz hasonlítottam elsőként, bár az utóbbi időben megjelenő magyar IPA-k (Brew Your Mind, Hara Punk, Fehér Nyúl stb.) is egyre szebben megkomponált anyagerős darabok.

Készült egy trópusi gyümölcságyon (mangó, papaya) érlelt Tropical IPA is, ami nagyon kellemesen hozza a parfümösséget és a gyümölcsös édességet. Én nem szeretem az ennyire illatos söröket, de az IPA-vonallal ismerkedőknek igazi belépődarab, akár a sima IPA, de úgy visszafogott ez is, hogy nem az anyaghasználat, hanem a keserűség, és a szúrósabb gyantássság van visszavéve.

Nyári sláger lesz a Witbier, amely sítlus a Hoegarden miatt sokak számára ismert és kedvelt. A First-é is remek lett, és amivel jobb, mint a Hoegarden, az a finom élesztős frissesége és a kellemes narancsos-korianderes fűszeressége, meg a pezsgősebb apróbb buborékjai. Szintén a Belvárosi feszten mutatta be a Borsodi a Hoegarden Rose-t, a málnás witbiert, ami főleg a női fogyasztók népszerű. Régi igazság, hogy egy fesztiválon és a boltokban is a legjobban a világos láger és a meggyes sör fogy. A First bevallottan keresleti szempontból gyümölccsel is elkészítette a Witbier-jét, így elkészült egy meggyes, a Belgian Cherry és egy áfonyás a Blueberry Ale is, amik igazi édes, magyaros ízlésvilágú, üdítők, de alapjuk a remek Witbier.

Nem véletlenül hagytam a végére az American Pale Ale-t, amiről Csupor Marci kóstolás előtt azt mondta, hogy legközelebb egy kicsit változtatnak rajta, mert szerinte túl száraz lett. Ebben is remekül illatozik a belepakolt komló, de sokkal visszafogottabb, még az amúgy nem keserűbomba IPA-nal. Azonban annyira jól iható, és olyan elegánsan száraz, hogy szerintem jelenleg ez a First legkíválóbb söre, és ezúton is üzenem Marcinak, nehogy hozzányúljon, úgy jó ahogy van. Üde, könnyű, enyhén ásványos a szárazsága, kellemes illata van és nagyon jól iható. Egész estés sör, szerintem az IPA mellett ez fog a legjobban fogyni.

Zárásként egy apró összegzés. A First Craft Beer Co. a Főzdepark főzdéi mellett egyértelműen a hazai élvonalba robbanhat be, ha tartja ezt a színvonalat, és a tulajdonosok fesztiválos és vendéglátós kapcsolataival egyértelmű esélye van rá, hogy élcsapatként megindítsa azt a folyamatot, hogy a jó minőségű KKK-sör a boltokban, a magas színvonalú vendéglátásban és a fine diningban is karakteresen helyet találjon magának. 

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: magyar ipa pils kisüzemi witbier zipsbrew firstbrewery

Brett a sörben - Kollabrett - Armando Otchoa & Litra Brewing

2017.07.11. 17:34 :: IPAfai Pap

Brett? Hordóérlelés? Nem kérem, nem borról, hanem sörről, méghozzá magyar-moldáv koprodukciós sörről van szó, amit Kővári "Csakajósör, Armando Otchoa" Gergő és a kisinyovi Litra Brewing követett el. Bár már Kőbányán a Monyónál is készül a hordóérlelésű sör, Gergő megint beelőzte a hazai sörösöket (bár a Monyo-nál nem kell már sok a Tokaji hordós Anubis megjelenéséig - És ne feledjük a Serforrás Korty-ot sem!), méghozzá nem egy IPA-val, hanem egy elég megosztó sörfajtával a spontán erjedésű lambic-kal dolgoztak, amiben a borban nem kívánatos brett az éltető elem. Brettről külön nem szólnék most, akit érdekel, egy korábbi megakóstolásos posztban már kitértem rá - itt megtalálja minden kíváncsi sörbúvár.

img_0853.JPG

Ezt a bejegyzést nagy káromkodások közepette írtam - újra, mert az első változat elszállt az éterbe, és újraírni ugyanazt az ihletett pillanatot nehéz. Olyan is lett. :) De ha már így kedvet kapott mindenki a témához, noszarajta!

img_0844.JPG

A brettes sörök hazája Belgium, a Senne-folyó völgye. Tavaly a Cantillonban, a lambic sörök brüsszeli szentélyében jártunk Szalay "Fenékig" Tomival, ahol a csúcs-lambicok mellett volt olyan 21 hónapos natúr Lambic, amivel még nekünk, sokat látott sörbloggereknek is meggyűlt a bajunk, így ismertem már a savanyú sötét oldalát is, ha lehet ezt a képzavart használni. Az a kénes uborkalé volt a hernyó-íz, amiből aztán a harmonikus pillangó-zamat lesz, ami csodás, nagyszerű, rejtelmes és izgalmas.

img_0855.JPG

Gergőék nem ma kezdték a sörfőzést. így ezek a sörök már kaptak némi időt és ízt is. Hogy eleget-e, az kiderül a végére. Kezdve az elején, Gergő 2016 márciusában megfőzte Kisinyovban a sört, ami átment az elsődleges érlelésen, majd fél évre be is csücsült a teljes adag a helyi borászatból szerzett két-két 250 literes hordóba. A natúr Lambic és a Kriek (Meggyes) Malbec-es hordót kapott, míg a Prune (Szilvás) és a Cassis (Fekete ribizlis) Merlot-s hordóba került. A hordók természetesen semmilyen mosáson, fertőtlenítésen nem estek át, így szabadon dühönghetett a benne lapuló vadélesztő, és zabálhatta a cukrokat. A - nagyon csinos - drótkosaras, palackba átfejtve több, mint egy éves idő elmúltával Gergő szállította azt árkon-bokron, vámudvaron át haza, és nemrég csapra is került a Hopaholicban egyesével, illetve a nagy része palackban várja a vevőket.

A Hopaholicban kóstolva a Cassist és a Lambic-ot még egy kicsit fiatalnak találtuk, és az élesztőtől is igencsak opálos volt mindkettő, így a négy palackkal hazatérve elhatároztam, hogy egyet kiválasztok, a többit pedig elteszem egy kis utóérésre a pincébe, és majd télen veszem elő.

img_0847.JPG

A Prune (Szilvás)-ra esett a választás, már csak azért is, mert sokkal izgalmasabb, mint a jóval kommerszebb és széles körben elterjedt Kriek (Meggyes), és jobban is kedvelem, például a szentandrásiak Szilvását is, mint a Meggyeset.

A 8%-os, Merlot-hordóban érlelt Prune nem teketóriázik, rögtön intenzív és agresszív brettes alapillattal indít, amit még egy kis pediococcus-os bukéval is megfejel. Tombol a vad, nyers élesztősség, és csak emögött érkezik a szilvahéj és szilvamag édes-kesernyés jellegzetes aromája. Mellette kis vanília, fahéj, kevés szilvás joghurt, erjedt, hordós káposzta zárkózik föl. Megjelenésében nagyon zavaros, nagyon élő, napközis szilva-ivólé, igencsak termetes, a savak által megdolgozott habbal, ami kimászik még a palackból is.Az ízben a brettes háttérből jóval hamarabb kibontakozik a szilvaíz, héjas-magos karaktere kompótos, enyhén lekváros. Utána a frissítő, gyümölcsös fanyarság, zöld szilvás utóíz uralkodik el és picit fémesen savanykás és enyhén acetonos a lecsengése. A buborékok nagyon elegánsan apróak, nem szúrósak, és még selymesebbek, lágyabbak lesznek az idővel.

 

A Prune nagyon szép jeleket mutat, pont azon a vonalon haladva, ami a lambic egyik szépsége. Nem a hagyományos sörös - édeskés maláta-keserű komló - ízvonalon kínálja a sör harmóniáját, hanem a frissítő fanyarság, elegánsan savas test és az brett jellegzetes kesernyés utóíze, enyhe ásványossága mentén formálódik az íz-élmény. Nagyon zabolátlan, szilaj csikó még ez a sör, meg a másik három is. Nagy potenciál van benne, így aki teheti és hajlandó kifizetni a 3000 Ft körüli palack árát, az mindenképpen tárazzon be belőle, és megfelelő önmérsékletet tanusítva várjon vele minimum fél, de inkább egy-két évet, hogy teljes szépségében kóstolhassa. Azt meg már csak haloványan remélem, hogy Gergő még főz ilyen sört, és abból el tud tenni akár 2 évre is hordóba valamit, amit egy szintén következő frissebb főzetből még vissza is tud blendelni, hogy a mélység mellett a sörpezsgős frissesség is a topon legyen. Korszakos magyar sör született, gratulálunk!

2 komment · 1 trackback

Címkék: magyar hordó lambic brett kisüzemi csakajósör

Parketta, illó olaj, ecstasy, sör - De Molen: Cabreúva & Safraras

2017.06.22. 11:33 :: IPAfai Pap

Az idei évben egymást érik a bemutatók, fesztiválok, csapfoglalások. A magamfajta blogger már elveszett a bőségben. A nemrég elmúlt Belvárosi Sörfesztiválra is bringával és gyerekekkel látogattam ki, így a fesztiválon csak nagyon visszafogottan kóstolgattam. Ám a Beerside standjánál szerencsére volt jó pár világszínvonalú sör palackban, amelyekből kedvemre válogathattam. A De Molen főzetei óriási kedvencek már jó régóta, így nem hagyhattam ott egy Saison-jellegű, fachipsszel érlelt sört sem, ami megkóstolva remek választásnak bizonyult.

demolencabreuvaimg_0723.JPG

A De Molen egyike azoknak a főzdéknek, akik hihetetlen biztos kézzel, nagyon komoly alapokkal, és elképesztő precízitással készítik söreiket. Mindezt nagyon visszafogott és lényegretörő, de kiforrott minimáldizájnnal és a zsenik eleganciájával és anyagkezelésével fűszerezve. Nyitottak a különleges, egzotikus alapanyagokra, összetevőkre, és egy világszínvonalú chef arányérzékével használják is fel az adott sörökben. Egy-egy főzet akár több változatban elkészítve és/vagy különböző hordókban érlelve még újabb dimenziókat nyithat a sörimádók előtt. Az amerikai és európai sztár-főzdék mellett egyértelműen a világ legjobbjai között vannak.

Természetesen egy Sörbúvár minden sört szeret, de azért mindenkinek vannak gyengéi. Az enyém a gueuze és lambic sörök és a Saison-ok, így kapva-kaptam a De Molen 2016-os Borefts fesztiváljára főzött limitált kiadású 6,6%-os Saisonján, a Cabreúva & Safraras-on.

demolencabreuvaimg_0724.JPG

Az összetevők egyszerűen indulnak. A pilzeni maláta és a fűszeres és gyógynövényes olajokban búőővelkedő és igencsak keserű, (13-15% alfasav) Zeus-komló és a Saison-élesztő nem megdöbbentően különlegesek. A dél-amerikai Cabreúva egy mahagóni-szerű trópusi fa, melynek parkettákhoz használják a fáját, vagy illó olaját parfümökhöz és az aromaterápiában hasznosítják. A Szasszafrász (Sassafras - a címkén az elírás egy valószínű véletlen elhallás lehetett, de úgy hagyta a De Molen, egy kb. há' me' azé' megjegyzéssel...) egy szintén illó olajakban bővelkedő babérfajta fa, melynek olaját is kozmetikumként és gyógyászatban is használják. Sőt a leírás szerint a szafrol olaj az Ecstasy-drog egyik összetevője is. A főzés után ilyen fachipset adagoltak az erjesztéskor a sörbe. De mi a sörökkel más irányú eksztázis felé igyekszünk, úgyhogy indulhat is a kóstoló:

demolencabreuvaimg_0722.JPG

Csodás rezes, borostyános színű sör, nagyon kellemes tojásfehér habbal. Tiszta citromfüves, thai citromnádas illat, trópusi esőerdős fás felhangok, kiszáradt nedves, illatos fák kipárolgása, amik a tűző napon száradnak. Fahéj, csillagánizs, koriander, római kömény, olajos, telt "barrique" illat, de nem égetett, vaníliás, hanem fűszeres, és nagyon visszafogott, jól adagolt elegancia és semmi harsányság. Tovább melegedve egy kis kandiscukros mézes, picit paradiós alapon kevés rózsabors is visszaköszön. Nagyon összetett, nagyon harmonikus. Ízében klasszikus kesernyés-cukros, saison alapon mutatja meg magát. De a  a saison-wit vonalon megszokott korianderes irány helyett, izgalmasan fűszeres-fás kesernyés az ízvilága. Olajosan fűszeres mákony,  "ami lehúz-altat-befed". De ez nem ugar, hanem édenkert a javából. Rózsabors, virágpor, kevés jázminosság, kis chà (az indiai csillagánizsos-fahéjas fűszerkeverékkel bollndított tea) sörben elbeszélve. Utóízében enyhén csípős zegfűszeg, szegfűborsos olajosság, pont az izgalmas végső határán, ami nem billen át a túl fűszeres, bántó oldalára. A kortyban nyelvet összehúzó tanninos jellegű szárító fűszeresség, közepes krémesség, frissítő, mint egy illatos ásványvíz. Sör"tea". Garat felé marad a fás-fűszeres szárazság. És ahogy a legnagyobb söröknél, az ív nem ér véget, hanem hullámzik és újra meg-megmutatja az íz-rétegeket. A fűszerességből visszacsap egy hordóérlelt rumos íz, gyümöllcsösség, szegfűszeges almás, calvadosos irányba és folytatja ezt a remek kalandot az ínyünkön. Gyönyörű sör!

Persze a De Molennél sem mindig jönnek a szájízünk szerinti arányok. Van, hogy a kicsi lenyomja a nagyot. A bergamottos IPA-juknál a Greyjoy például jobb harmóniákat nyújtott. De ennél a sörmél újabb iskolapéldáját láthatjuk egy szép, kiegyensúlyozott fűszerezésű, remek sörnek, ami azért az egzotikum és a Saison-jelleg miatt biztos megosztó is egyben. Kóstoljátok!

 

Szólj hozzá!

Címkék: holland saison demolen

Belvárosi Sörfesztivál - Budavárból a Szabadság térre

2017.06.16. 19:09 :: IPAfai Pap

A dübörgő fesztiválszezon elérte a Belvárost is.

img_0637.JPG

A múlt heti Óbudai Kisüzemi Sörfesztiválról sok főzde átcuccolt a Szabadság térre. De most már nincsenek "egyedül", mert a Szabadság téren június 15-18. közötti négynapos sörünnepre melléjük költöztek a nagy gyárak és importőrők sörös standjai, a Kraft-osok, néhány budapesti és környéki sörös kulthely, és pár kereskedő. Mellettük Food Truck-ok, színpad zenével és Duma Színházzal, szombaton már délelőtt érkezik a Sör mi több és a tavaly az "Év fagyija" versenyen győztes Damniczki cukrászda közös koprodukciója, a Mentes Meggyes és a Bronzgombóc egy baksör-alapú karamell-fagyi.

A vidám vásári hangulathoz persze nem hiányozhat a giffie-automata és a sörbajusz verseny sem, természetesen szuper nyereményekkel.

img_0658.JPG

A sok vurstlis hacacáré mellett azért mi inkább a sörökre koncentráltunk, amiből idén sem volt hiány. A várbeli 2000 Ft-os belépődíj a Szabadság téren elmarad, így szabadon besétálhat bárki, azonban inni már - ahogy a Főzdefeszten is megszokhattuk, sokan persze ezt nem kultiválják - csak olyan poharakba adnak, amit a főzdéknél, árusoknál meg kell vásárolni. Ilyen pohárból viszont rögtön háromféle is van, egy talpas, hagyományosabb láger és gyümölcsös, könnyedebb sörökhöz, egy craft-beer pohár, IPA-khoz, APA-khoz és új hullámosabb darabokhoz, és egy nyújtottabb formájú pohár barna és fekete sörökhöz, búzákhoz. Ennek az ára 1200 Ft és nem visszaváltható. A másik nem vidámító hír, hogy a Toitoi-os fajanszba csak 200 Ft ellenében lehet bejutni, hogy kifollyon, ami befolyt, és a szovjet emlékmű, német háborús emlékmű tengelyében húzódó fesztivál nem is kínál nagyon alternatívát eldugott bokrok formájában...

img_0643.JPG

De most már tényleg jöjjenek a szívderítőbb sörök. A "nagyok" a fesztivál egyik utcáját kapták meg, és természetesen idén is hoztak némi multis innovációt. A Borsodi a Tüzes és a Jeges fantázianevű sörökkel indít. A Tüzes kicsit színesebb malátázást és egy kevés aromakomlót kapott, így nem szalmasárga, hanem rézes vöröses színben pompázik, és valamivel karakteresebb az alap Borsodinál. A Jeges meg egy duplán szűrt láger, aminek a fogyasztását 5 fokon ajánlják. Aki emlékszik még a Borsodi Super Dry-ra, az tudja, hogy első korty ugyanolyan, mint az utolsó, és nem sörízű sör. A Jeges ha lehet még rátesz erre egy lapáttal, egy ilyet nyugodtan leguríthat bárki randi előtt, tuti nem lesz sörszagú az orcája. Van aki ezt kltiválja egy sörben. A másik új "szerzemény" a bőcsiektől a Hoegarden Rosé, ami az eredeti Hoegarden málnás változata, igazi csajos, könnyű, majdnem üdítő-jellegű sör. A Dreher a Pilsner Urquell és a Dreher tankos változatával továbbra is hódít és persze itt az Arany Ászok Frissenszűrt is, amiről már megemlékeztem. A Heineken sem hagyta otthon az új blockbustert, a Soproni Óvatos Duhaj IPA-t, és Beers of Europe néven szedett egy csokorral az európai portfólióból. Ott az Affligem belga blonde ale, a Krusovice Cerny és 10-es Svetly és ami viszonylag új, és egy fesztiválon nem is lehet vele mellé lőni, a Mort Subite meggyes lambicjét, ami a BelleVue Kriek és a már említett Hogarden Rosé méltó ellenfele lesz. Ebben az utcában megtaláljuk még a hagyományos angol söröket, meg a Giunness standját, ahol magunk is megtanulhatunk perfekt Giunnesst csapolni.

A másik utcán a KKK (kisüzemi-kézműves-kraft) szcéna képviselői a főszereplők. Néhányukkal (Beerfort, Gyertyános, Etyeki) már az Óbudai Sörfesztiválon is jártam. Az Áperte két söre (Első Csók láger és a Dögös Vörös - búza) mellett ott a Főzdepark, a Kraft standja a Monyo, a Mad Scientst, a Hop Top és a Horizont söreivel, az Ugar Brewery, a Kecskeméti Sörmesterek, a Hübris, és a hagyományosabb vonalat képviselő Rotburger, meg hátrébb a Csíki standja is látható. Kitelepült a Krak'n Town és ők ételeket is kínálnak, ott a szentendrei Teddy Beer a Brew Your Mind söreivel, és van egy Brew Dog stand is Brew Doug és a londoni Fourpure-főzde remek craft-söreivel.És semmiképp sem utolsósorban a Beerside sörkereskedés, mely a De Molen, Pohjala és To Ol sörök mellett sok egyéb menő craft sört hozott el, és azt mondtták hamarosan náluk is kapható lesz Omnipollo is, bár az még nem ezen a fesztiválon...

Ahol a rohanós délután alatt hosszabban is megállhattam az a fesztiválszervezők új főzdéjének a standja. A First Craft Beer Zip-rendszerrel és Csupor Marci főzőmesterrel (aki egyébként a saját söreivel is kinn van) három béta főzetet hozott el. Egy kicsit édeskésebb, jellegzetes enyhén sárgabarackos észteres élesztő illattal és óvatosabb komlókeserűvel ellátott American Pilsnert, egy nekem kicsit jellegtelenebb APA-t és egy komlóval igen gazdagon megtolt IPA-t mutatott be. Az IPA kellően gyümölcsös, szűretlen és a nyers füves-gyantá komlóval borít el mindent, de nem annyira hátbavágósan keserű, hanem barátságosabb alfasavval operál.

A másik elidőzésem a miskolci Zip's standja mellett volt, ahol a sok finomság közt négy - viszonylagos (valamelyiket a Krak'n Townban lehetett csapon látni) - újdonság is figyel a csapon. A Mangós APA egy édeskésebb, virágosan könnyű darab, a Grapefruitos egy savanykásabb, karakteresebb, de messze van a pusztítóan savanyú sour-ok mindent elsöprő citromsavas támadásától, úgyhogy melegben kellemes frissítő. A Zip's Werewolf IPA és az Alpha Wolf Double IPA mellett a Mosaic komlóval turbózott láger nyűgözheti le a hopheadeket. A kávés Witbier érdekes koncepció, de ami nekem a nagy favoritom és szerintem világszínvonalú sör, az a Cascara-val ( a kávégyümölccsel - ami a koktélosok egyik aktuális sláger-alapanyaga) készült Berliner Weisse, a Dirty 42 valami egészen elképesztően jó lett. Aszalt gyümölcs, füge, datolya, mazsola, frissen párolgó szőlőtörköly, illatos teafű, könnyű kávéaroma belecsomagolva egy amúgy vad tejsavas erjedésű búzasörbe. De itt a tejsav intenzív savanyúja eltűnik és marad a szuperizgalmas ízekkel játszó sör. Geekeknek és kísérletező kedvűeknek kötelező kanyar.

Úgyhogy hajrá-hajrá, irány a Szabadság tér, és akinek még ez sem elég, a West End teraszon még cseh sörfeszt is van... Sörrel fel!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar dreher guinness kraft ipa pilseni sörfesztivál kisüzemi zipsbrew firstbrewery

Nem halvérűség: bátorság kell ma halat feladni a magyarnak

2017.06.13. 14:08 :: Pável

A mai vendéglős ki kell, hogy nevelje saját közönségét. Magyarországon a focinál csak a gasztronómiában hazudunk többet magunknak. Hogy számítunk bármit is, hogy világhírűek, meg egyáltalán: hogy vendégszeretőek vagyunk, pedig az átlag magyar pincér ragadozótekintetét a szavanna állatóvodáiban tanítják a kis hiénáknak.  

 dsc_1663.jpgna ez a hely nem ilyen

 

De vissza az egyszeri fogyasztóhoz: mégis felmentést kap a szerencsétlen, hiszen az átlag vásárló – globálisan - szinte minden percben becsapva érezheti magát, és joggal: szennyezett, mérgekkel teli áruk sorakoznak a polcokon, a kofák pofátlanságával csak a piaci legyek versenyezhetnek, a halkonzervekben ki tudja, milyen szennyezett vizekből kimert hal várja a feltámadást a ki tudja milyen olajban, ami meg az élőhalat illeti, mifelénk csak a fanatikusok próbálnak meg a halasnál friss árut beszerezni, a többség csak bebeszéli magának, hogy talán tényleg nem döghús kerül a tányérra.

 

És kinek ne lenne közülünk tuti tippje, melyik piacon, kinél lehet tuti friss árut kapni? Hát, halügyben sokaknak még tippje sincs Magyarországon, mert már rég leszoktunk a halételekről. Érdemes lenne utánanyelvészkedni, melyik nemzet hogy hívja az efféle étkeket: mi ugye csak tengeri herkentyűnek, ami sokat elárul a néplélek berzenkedéséről a témában. (Édesvízi herkentyűt pedig a 19. századi folyószabályozások óta nem eszik a magyar. Eleget.)

 

dsc_1665.jpgcitrusos pisztrángtatár tintahal-tintával festett réteslapon, witbierrel

 

Mi - bloggerek - tegnap nemcsak tippet kaptunk a Lexo halbisztró séfjétől, Tatai Mártontól (aki a Costes Downtown-t is megjárta már), hogy merrefelé, kinél keressünk a pesti sivatagban friss halat, de ízelítőket is konyhájuk kreációiból: citrusok levével készített pisztrángtatárt kóstoltunk a hozzá passzoló yuzus (japáncitromos) Tokyo Lemonade-dal (a Mad Scientist-től), illetve frissen kisütött, még langyos pontytepertőt egy pils-szel.

2 komment

Címkék: budapest hal bisztro mad scientist witbier hekkelberg lexo

Reketye és az első dobozos magyar Craft-sör

2017.06.06. 11:22 :: IPAfai Pap

Bár nem palack nélküli Everest-mászás, nem is a Déli-sark felfedezése, de Amundsen és Scott helyett a First és a Reketye futott versenyt, ki dobja elsőként piacra az első dobozos magyar KKK (kézműves-kisüzemi-kraft) sört.

reketyedoboz2.jpg

A Reketye az elmúlt napokban belehúzott és a héten, 2017.06.08-án, csütörtökön 19:00-kor a Jónásban debütál az első magyar dobozos sör. Menő lesz...

reketyedoboz1.jpg

A dobozos-üveges sörrel kapcsolatban meg korábbi írásom (-> -> ->) újra erősen aktuális, úgyhogy olvassátok el, miért jó, ha a sört dobozba zárják...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Kisüzem egyre nőnek - II. Óbudai Sörfesztivál - 2017.06.09-11.

2017.06.01. 17:43 :: IPAfai Pap

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) már tavaly sikerült kilépni a Főzdefeszt árnyékából, és helyszíni tapasztalatom alapján egy igen színvonalas és hangulatos fesztivált sikerítettek az Óbudai Önkormányzat támogatásával. A korai - Palotanegyedben rendezett Főzdefesztek, friss romantikus, jövőbe néző hangulata köszönt vissza mindenhonnan. Jövő hétvégén (2017.06.09-11.) immár három nap kisüzemi sör, street-food és zene vár minket Óbuda központjában.

obuda1foto_4_2.JPG

A tavalyi "próbaüzem" után már gőzerővel készülhetnek a KSE tagjai az idei fesztiválra. A Gyenge Zsolt egyesületi elnök által megálmodott és az Óbudai Kulturális Központ és a KSE szervezésében létrejött nagyszabású rendezvény a tavalyihoz hasonló. "Baráti" áron kapják a kiállító főzdék a standot, így azok a kisebb költségvetéssel dolgozó főzdék - amennyiben KSE-tagok - is részt tudnak venni a fesztiválon, akik más fővárosi rendezvényt (Főzdefeszt, Budavári-Belvárosi Sörfesztivál) nem tudnának rentábilisan kigazdálkodni. Bár akad az egyesületben a Krafthoz köthető főzde (Monyó, Horizont), más, nem egyesületi tag főzdék itt nem jelenhetnek meg. Ez mindenképpen erősíti a fesztivál kisüzemi sörös jellegét, hisz a Főzdefeszten oly gyakran kiállító sörös vendéglátóhelyek ide nem jönnek, és így az egyes söröket a főzőmester vagy a tulajdonos maga csapolja, ami mindenképpen személyesebb élmény a közönségnek, mert ezek a sörfőzők - akár a borászok - élethivatásuknak tekintik azt, amit csinálnak. Idén a KSE-nek külön standja is lesz, ahol folyamatosan mutatkoznak be a tagok főzdéi, így még jobban megismertethetik magukat a vendégekkel, és a személyes kapcsolat alapján szerezhetnek újabb híveket, rajongókat a söreiknek. Ezek az alapok és a vendégeknek ingyenes, igényesen megszervezett fesztivál (zenei és gasztro-programok) mindenképp üde színfoltja az éves sörös rendezvényeknek. De az egyre jobban magára találó kisüzemi sörfőzdék milyen jövő elé néz(het)nek? A fesztivál kapcsán ezen elmélkedtem egy sort.

obudafoto_2_1.JPG

A Csíki-Heineken "sörháborúban" a különállás a multik szegmensétől mindenképpen élesedett, de nagy kérdés, hogy a Versenyhivatal rendelete, - mely 2 lépcsőben 2018.01.01-ig előírja, hogy az eddig sok kocsmában, sörözőben kizárólagosságot megszerző multik, 20%-ban be kell engedjék a kicsiket, - illetve az eddigi jövedéki adó szempontjából kedvezményesen főzhető mennyiség jelentős felemelése (200 ezer hektó / év) , elindítja-e azt a folyamatot, hogy a kisüzemek között megjelenjenek olyan befektetők, akik ténylegesen képesek ezt a mennyiséget nem csak megtermelni, hanem el is adni. A magyar általános sörkultúra és sörfogyasztás szempontjából ez jó is lehetne, hiszen - a cseh vagy német helyzethez hasonlóan - megjelennének olyan regionálisan jelentős sörfőzdék, melyek letörhetik a multik egyeduralmát a kereskedelemben és a vendéglátásban, és a kialakuló verseny miatt emelkedne a minőség a legtöbbet fogyasztott láger sörök szegmensében.

obudafoto_4_1.JPGJelenleg a Csíki Sörnek van lehetősége, hogy erre a szintre lépjen, hiszen megvan a tőkéje, egy komoly fogyasztói bázisa, termelőkapacitása, állami lobbiháttere és a megfelelő disztribúciós hálózata is, ami nélkül szintet lépni egyszerűen lehetetlen. Más kérdés, hogy a megjelenő új befektetők a multiktól hasítanak-e le egy piaci szeletet, vagy a kisüzemi főzdék között is végbemegy egy differenciálódás, és az esetlegesen megjelenő új vállalkozások rentálisabb termeléssel, jobb kapcsolati rendszerrel, előnyösebb árfeltételekkel stb. pontosan a kisüzemi "kollégák" kárára kezdenek-e el terjeszkedni a piacon?

obuda1foto_2_1.JPG

A jelenlegi helyzetet szemlélve úgy gondolom, hogy a különleges minőséggel, termékpalettával dolgozó kis főzdék a jövőben is megtarthatják a pozícióikat, de sok kisüzemi főzde nem bírja majd a versenyt a lehetséges "újakkal", és mivel nem tud kiépíteni saját disztribúciót és/vagy nincs vagy korlátozottan van saját széles körű és stabil felvevőpiaca, saját vendéglátóhelye vagy nem gyárt olyan söröket, amik hosszú távon minőségileg vagy ár szempontjából versenyképesek, komoly veszélye van annak, hogy az 1-2 éven belül várható piaci telítettség nyomán több vállalkozás visszaszorul vagy lehetetlenné válik a működése, mert nem tud lépést tartani technológiailag és/vagy nem jut el a fogyasztókhoz a termékével.

A fentiek tekintetében nagyon nehéz évek elé néznek a kisüzemi főzdék, és az elmúlt évek piaci bővülése után még fontosabb lesz számukra a közös lobbitevékenység, kommunikáció és érdekérvényesítés. Remélem, hogy a legtöbben tudják a változó gazdasági környezettel a lépést tartani, és a hazai sörélet hosszú távon megmaradhat ilyen sokszínű és egyéniségekkel tarkított világnak...

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar fót sörfesztivál kisüzemi

Dreher vs. Dreher - Olasz-magyar sörmeccs a teraszon

2017.05.31. 11:27 :: IPAfai Pap

Sokan meglepődnek, mikor itáliai nyaralás vagy sielés idején a boltban Dreher sörrel találják szembe magukat. De ez a Dreher nem AZ a Dreher. És vajon jobb-e mint a mi zöld színű kőbányai büszkeségünk? Kínzó kérdések? Összehasonlító sörfogyasztó-tanfolyamunk újabb alapleckéjét olvashatja a nyájas olvasó, természetesen történelmi kontextusba ágyazva...

dr01.jpg

A 19-20. század fordulóján a Dreher-konszern a világ akkori legnagyobbja volt. Érdekeltségei behálózták az Osztrák-Magyar Monarchia területét, Budapesten és Schwechaton keresztül az Adriáig, egész pontosan Triesztig, ahol szintén volt gyáruk. Az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása után a határon túli gyárak vesztek el, de Dreher Jenő még egyesítette a kőbányai gyárakat, (Dreher-Haggenmacher) sőt a kanizsai gyárat is megszerezte, ám a magyarországi kommunista átmenet következtében a konszern széthullott, és ma a mi kőbányai Dreherünk és az olaszországi Dreher már konkurens multik kezében van. A hazait a SAB-Miller kelet-európai pakkjának felvásárlása után legutóbb az Asahi vásárolta meg, míg az olasz Dreher-márkát a Heineken birtokolja és már rég nem Triesztben, hanem Milánóban készül.

dr10.JPG

Akkor zöld vagy piros? A kocsmablog is elmélkedett már a kérdésről, ahogy szerintem sokan, de így együtt még nem láttam összehasonlító kóstolót magyar nyelven, úgyhogy azért "hiánypótló" a cikk, de a tudomány mindenek felett...

A magyar Dreher több, mint 150 év (a weboldal már 175) tapasztalatról beszél a hátcímkén, az olasz meg 1773-at ír. Hogy mi történt pontosan ebben az évben, arra sajnos nem találtam adatot. De az biztos, hogy az 1900-as években a Dreher "marketingesei" sem mentek a szomszédba egy kis füllentésért. Minap a Magyar Vendéglátóipari Múzeum óbudai kiállításán akadtam rá egy korabeli reklámtáblára, melyen az áll: Dreher, 1632 óta. Pedig a Dreher-család csak 1796-ban vásárolta meg schwechati sörgyárat (akkor még sörfőzde), egy "elegáns" csúsztatással a schwechati sörfőzőház alapításának dátumát csempészték oda a korabeli reklámszakemberek.

A történészkedés után most már tényleg a kóstoló, ami azért nagy nyomokat nem hagyott bennem, se olasz, se magyar irányból. Ahogy a HVG lassan 7 éves cikkében írják: "Az olasz Dreher egy egyszerű, túlságosan is egyszerű lager: szép arany színnel, hamar összezuhanó habbal. Leginkább az illata „érdekes”, melyben mintha a kukoricakonzerv édessége bukkanna fel. Megfelelő szén-dioxid-tartalma biztosítja ugyan frissítő jellegét, de sem testességgel, sem komlókarakterrel nem dicsekedhet."

A kőbányai Dreher habja teltebb, tekintélyesebb a milánói Drehernél. Színre talán az olasz egy leheletnyit sötétebb, de mindkettő kategórián belül marad. Az illata a kukoricamentes olasznak kellemesebb, malátásabb, míg a magyar Dreherben még a korty előtt eltaszít kicsit a kukoricás, konzerves vonal. A kőbányai - 5,2%-os nem hazudtolja meg magát, mindenképpen teltebb, aromásabb az első kortyra, az olasz kicsit egyszerűbb, vizesebb érzetű. Melegedve azonban a piroscímkés Dreher egy átlagosan elviselhető ivósörré válik, amiben egész jó a maláta-komló egyensúly. Egy gyengébb cseh vycepni-szint környékére küzdi föl magát. A zöld Dreher melegedve egyre inkább felveszi a savanykás, konzervzöldséges jelleget, és a kezdeti teltség tele lesz kellemetlen mellékízekkel.

dr07.jpg

Konklúzió: A magyar Drehert csak hidegen és ha lehet, inkább hidegkomlós vagy amerikai komlós változatban, natúr most sem innám, csak ha tényleg nem volna más. Az olasz Dreher egy lehelettel jobb és ez egy átlagos alapsör-szintre emeli, ami szomjoltónak megteszi.

És sok év óta már megint csak sóhajtozhatok, mikor lesz végre csak árpából főzött kőbányai sör...

7 komment · 1 trackback

Címkék: magyar olasz dreher sörtörténet

Sörkoktélok újratöltve

2017.05.26. 12:34 :: IPAfai Pap

A Sörbúváron nem először nyúltunk koktélokhoz. De most az egész nyárra kreatívkodtunk egyet.

Mi sem akartunk lemaradni, így a Sör mi több csapatával - Cser Dani remek fotóival fűzerezve - a napokban készítettük az alábbi anyagot. Lehet, hogy a szöveg kicsit marketingesebbre sikerült, a Sörbúvár olvasók nem ehhez frazeológiához szoktak, de a beltartalom viszont szerintem igencsak jó lett.

Persze, volt már egy ilyen próbálkozásunk is és Zsombibácsi (mesehabbal - akkor holtgasztro)) is megtisztelt minket saját kreálmányával. Nem is beszélve lilakutyák kolléga máig elérhető remek FB-on kerengő Bebaszósulis sörkoktéljait. és Németh Grabovszky Gábor koktéljait Vétek Gyuriék alapkönyvében.

Fogadjátok szeretettel! És próbáljátok is ki! (Innentől idézőjel...)

Hat kánikulaűző sörkoktél, amelyekkel új dimenziók nyílnak meg!

Az idei szezon legtutibb receptjei a Sör mi többtől

 A sör mindig tartogat új kalandokat és élményeket; tedd izgalmassá a családi bulikat, baráti összejöveteleket, vagy a romantikus estéidet saját készítésű sörkoktélokkal! A Sör mi több receptjei alapján most te is a poharadba töltheted a tavaszi-nyári szezon legkülönlegesebb frissítőit, amelyekkel garantáltan le fogod nyűgözni az asztaltársaságodat.

 A sörforradalom nem ismer határokat! Ha szívesen kísérletezel kedvenc sörfajtáid és más ízek harmóniáját kutatva, akkor hamarosan számodra is új dimenziók nyílnak meg. Készítsd el és lepd meg magadat, illetve a barátaidat, ismerőseidet különleges sörkoktélokkal, amelyek a pezsgő buborékokkal, illetve a változatos összetevőkkel nemcsak felfrissítenek, de felejthetetlen gasztronómiai élményt is nyújtanak. Az alábbi variációkkal igyekeztünk könnyen beszerezhető összetevőkkel, házi körülmények között is kényelmesen elkészíthető, mégis gazdag és színes választékot bemutatni. Kóstolásra fel, jöjjenek a legizgalmasabb sörkoktélok!

Campari Weizen – Randevú a Riviérán

A klasszikus Campari Orange és a citrusosan frissítő búzasör találkozása. Az édeskésen fanyar maláta és a citrusos ízek mellé a keserűt ezúttal nem a komlók, hanem a Campari ízei adják – egy romantikus naplemente színeivel a koktélos pohárban.

sorkoktel-31.jpg

Hozzávalók:

  • 4 cl Campari
  • 8 cl narancslé
  • 2 dl bajor stílusú búzasör
  • jég
  • díszítésnek narancskarika

 Elkészítés: Koktélos pohárban jégre töltjük a narancslét és felöntjük a búzasörrel, majd óvatosan rátöltjük a Camparit, illetve narancskarikával díszítjük.

 

Violet Wit – Vissza a természetbe!

A levendulától lilában pompázó domboldal és az aranysárga gabonakalászok színei, a witbier korianderes citrushéjas illata és ízei, illetve a levendula titokzatos keserédes zamata egy kis friss zölddel. Jólesik, akár egy tavaszi-nyári séta a természet lágy ölén.

sorkoktel-33.jpg 

Hozzávalók:

  • 3 cl levendulaszirup
  • 0,33 l belga stílusú búzasör (Witbier)
  • jég
  • díszítésnek kígyóuborka-szelet

 Elkészítés: Tulipán-pohárba jégre töltjük a búzasört, majd egy tölcsér segítségével a sűrűbb szörpöt az óvatosan aljára töltjük. Uborkaszelettel díszítjük.

 

StrawBEERry – Eperszezon újratöltve

Aki nem annyira kedveli a komlók sajátos keserűjét, annak az eper meglágyítja és édesíti az italát, és felerősíti a lágerek mézeskenyeresen édes, gabonás ízvilágát. Ha pedig a koktélospoháron keresztül nézünk át, mindjárt rózsaszínűbb lesz körülöttünk a világ!

sorkoktel-28.jpg

Hozzávalók:

  • 4 cl eperszirup
  • 2 dl világos (nem kesernyés) láger
  • 3-4 szem fagyasztott eper
  • lime

Elkészítés: A fagyasztott epreket fehérboros kehelybe tesszük, enyhén megnyomkodjuk a törőfával és a lime-gerezdeket is beletesszük majd ráöntjük az eperszirupot és óvatosan rátöltjük a sört.

 

Russian Cherry Bitter – Tűz és jég egysége

A jéghideg vodka és a citrusos bodzás ízek mellé a meggyes sör és a citrom frissítően fanyar, valamint a cseresznyelikőr édes ízei és a cseresznyehéj sajátos kesernyés zamata váltakozik az ízlelőbimbóinkon. Egyszerre lángol és kellőképp hűt.

sorkoktel-35.jpg

Hozzávalók:

  • 5 cl vodka
  • 5 cl bodzaszörp vagy szirup
  • 2 cl cseresznyelikőr
  • 1 dl tonik
  • 1 dl Kriek Lambic (belga stílusú meggyel érlelt sör)
  • citrom
  • jég

Elkészítés: Talpas kehelyben jégre öntjük (vagy shakerben összerázzuk) a vodkát, a cseresznyelikőrt és a bodzaszörpöt, majd felöntjük a tonikkal, majd a meggyes sörrel.

 

Vanilla Bock – Fagylaltra sör? Igen!

A vaníliafagylalt tejszínesen krémes ízei gazdagodnak a pörkölt kávés-csokoládés malátával, amelyet a csokilikőr tovább erősít, és a skót whisky enyhén füstös malátája, illetve a sűrű baksör telt aromái mélyítenek el. Nem más ez, mint Wiener Ice Coffee sörfőző módra.

sorkoktel-34.jpg

Hozzávalók:

  • egy gombóc vaníliafagylalt
  • 5 cl skót whisky
  • 5 cl csokoládészirup
  • 1,5 dl sötét baksör

 

Elkészítés: Ír kávéspohárba tesszük a vaníliafagyit ráöntjük a whisky-t és a csokiszirupot majd óvatosan felöntjük a baksörrel.

Blonde Ice Tea – Fűszerezd meg az édes életet!

A Blonde Ale jellegzetes belga élesztőjének ízei keverednek az édeskés almalé és a fűszeresen friss gyömbér ízvilágával, és mindezt a lime csodás citrusossággal fejeli meg. Friss, fűszeres, egyszerűen felszabadító!

sorkoktel-36.jpg

Hozzávalók:

  • 8 cl almalé
  • 8 cl Ginger Ale
  • 8 cl Belga stílusú Blonde Ale
  • jég
  • lime

Elkészítés: Shaker pohárba tesszük és megnyomkodjuk a lime-gerezdeket, majd sok jégre töltjük az almalevet, utána a ginger ale-t, valamint a belga sört, végül lime-karikával díszítjük.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar sörkoktél sörmitöbb