Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Aprócska forradalom a nagy sörgyárak közül a legkisebbikben

vizmalatakomlo.jpg

A nagyüzemi sörgyártásban tipikusan nem a tél számít a legizgalmasabb időszaknak (főleg a szezonális sörök ellen alapvetően immúnis Magyarországon nem), így akár meglepetésnek is nevezhetnénk, hogy máris történt valami váratlan a négy nagy sörgyár egyikénél. A Pécsi Sörgyár ugyanis, mint a nagyok között a legkisebb – és újabban az egyetlen nem multis tulajdonú –, úgy döntött, lép egy váratlant, és eltávolítja az alapsöre receptjéből a kukoricagrízt (meg az aszkorbinsavat).

A váratlanság persze itt több szempontból is relatív fogalom. Például azért, mert a mostanra egészen intézményesen kibontakozott sörforradalmi hullám révén nagyjából bármilyen fajta sör elérhető, amit csak megkívánnánk, az esetek zömében import és itthoni kisüzemi forrásból egyaránt, így igazából már eleve nincsenek Nagy Események, nem nagyon tud történni a sörpiacon semmi olyan, ami valóban izgalmas lenne. Az elvi lehetőség ugyan adott, ha például a Dreher holnaptól felhagyna az alapsörük gyártásával és helyette bevezetné mindenhol az eredeti, Anton Dreher-féle schwechati lagersört, az abszolút izgalmas lenne, de ennél azért egy szökőnapi zombiapokalipszisnek is nagyobb az esélye.

Kicsit elkalandoztam, ez még csak az első szempont volt, ami miatt csak relatív nevezhető váratlannak az új, kukoricagríztelen Szalon, de vannak továbbiak is – így pl. az a jól ismert tény, hogy bár a kukoricával készült, de jó sör extrém ritka jelenség, ettől még az ellentéte egészen gyakori. Azaz hiába nincs egy sörben gríz, továbbra is lehet elég gyenge eresztés, ne adj'Isten még kifejezetten rossz is: ennek a skálának különböző pontjain foglal helyet például a kőbányai licenc-Kozel, a soproni licenc-Heineken, az Aldi kábé összes sajátmárkás söre, vagy épp a Mediterráneum sörtermelésének egy meghatározó hányada. Annyi sportértéke mindenképp van a pécsiek lépésének, hogy a többi nagy gyár alapsörei következetesen grízesek, sőt a Soproni 1895 konkrétan az egyetlen borsodis-dreheres-sopronis világos, nemlicenc márka, amiben nincs kukorica, így a Szalon az első lehetett a maga nemében. Ami persze túl sok embert nem fog érdekelni, hiszen hiába állítjuk az egész cikkben következetesen, hogy a Pécsi egyike a négy nagy sörgyárnak, valójában sokkal kisebb, mint a másik három.

regiszalon.jpg

ujszalon.jpg

A harmadik szempont, ami egy kicsit relativizálja a Szalon újraszabásának váratlanságát, a gyáron belüli kontextus. A Pécsi Sörgyár ugyanis egy ideje elkezdte radikálisan kettéosztani a termelését, és míg az egyik oldalt következetesen horrorisztikus, borzasztó olcsósörök alkotják, addig elkezdett kifejlődni mellettük egy másik, prémiumszerű oldal is. Itt foglal helyet hagyományosan a Szalon Barna, a maga kicsit bukolikus hangulatával, illetve ide lépett be két új sör az elmúlt években, a Prémium Lager és a Prémium Pils, amiknek közös jegye, hogy mindkettő világos és mindkettő kukoricamentes. Most tulajdonképpen ezt a vonalat kezdi követni a sima Szalon is, kvázi lépve egyet az olcsósörös halmaztól a prémiumszerű felé. Igaz, eddig sem volt egyértelmű része az előbbinek, és várhatóan ezután sem válik majd a gyár gasztronómiai zászlóshajójává.

De ezt persze csak akkor tudjuk eldönteni, ha összekóstoljuk a két változatot – amiben sokat segít, hogy elég nagy szerencsém volt a mintapéldány-beszerzéssel, ugyanis miután egy remek kommentben értesültem a Szalon metamorfózisáról, gyorsan elmentem egy Intersparba, ott pedig pont egyszerre volt polcon a régi és az új verzió. A váltás láthatólag nem okozott huzamosabb fennakadást: a régebbi Szalon lejárati ideje november 14., az újabbé december 13.

regirecept.jpg

ujrecept.jpg

 A rövid értékelésem szerint az új Szalon észrevehetően különbözik a régitől, valamivel jobb is, de drámai különbség nem érzékelhető, főleg hogy a régi változat sem tartozik a kategóriája legrosszabbjai közé.

A hosszabb értékelés inkább összehasonlítás tud lenni. Illatban valamiért mindkét változat desszerteket próbál emulálni, a régi Szalon karamelles-körtés vattacukorként, az új pedig vaníliás-mákos rétesként. Ízben a régi Szalon alapvetően édeskés karakterű, amihez almás acetaldehidjegyek társulnak némi gyengécske konzervkomlóval és azzal a metasavanykássággal, ami nem valódi savanyú, a kukoricagrízzel készülő sörök sajátja, és viszonylag nehéz értelmesen leírni. Egyébként egészen elviselhető, nem képviseli azt a fajta nyomasztó ízlelőbimbóterrort, mint az ilyen Giebelhof-féle alsópolcos cuccok, de akár az Arany Ászok is. Az új Szalon íze a mediterrán, illetve balkáni országok prémiumnak szánt világos söreiből ismerős édeskésséggel nyit, de utána a kapcsolódó észteresség, különösen a benne megbúvó morzsányi vaníliásság közben a bécsi ászokot mint stílust is megkapó (bár nem teljesen helytálló) pontossággal is megidézik. Komló elhanyagolhatóan érvényesül csak benne. Lecsengés terén a régi Szalont kukoricás kortymelegség plusz faék cizelláltságú komlókeserű képviseli, míg az új Szalonnak szinte nincs is utóíze, az kimerül némi fruttis észterességben. A kortyérzete kábé ugyanaz mindkét sörnek, bár az újabbik mintha egy fokkal szénsavasabb lenne.

Szóval az ország kollektív ízlésvilágát valószínűleg nem a Szalon újrahúzása fogja megváltani, és még azt is megkockáztatjuk, hogy nem is a konkrét receptváltásnak, hanem az azt propagáló dobozfeliratoknak lehet nagyobb népnevelő hatása, mindenesetre szerencsés, hogy van olyan nagyüzemi sör az országban, ami nem csak új marketingakciókkal, hanem efféle organikusabb fejlődéssel is képes előrelépni egyet-kettőt. Főleg hogy hiába van szó a legkisebb nagy sörgyárról, azért még így is száz- vagy ezerszámra vannak olyan kocsmák az országban – persze főleg a Dél-Dunántúlon –, amik stabil szalonos helyek, így a receptváltás automatikusan sok-sok ember mindennapi sörélményéből vonja ki a kukorica (meg az aszkorbinsav) savanykás mellékízét. Ami sosem baj.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5913666370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2018.02.14. 11:51:03

A sörbloggerek állandó kukoricaellenessége végre meghalgattatott. Hálleluja!

Beer Ninja 2018.02.14. 17:08:55

Nálam mindig lecsúszott a régi Szalon, a Borsodi-Soproni-Ászok vonalra sosem léptem. Kipróbálom a 'javított' verziót is. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.02.15. 06:46:57

@dr. dodó: dettó. 20-22 éve a pécsi sörgyári feszteken, amikor az Ottakringer érkezett még jobb volt, de aztán lebutították és az a citrompótlós savanyú nekem mindig elvette a kedvem, hogy megigyam...

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.02.18. 09:45:00

Köszi szépen a posztot, egyetértünk.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása