Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Az Ország Sörtesztje - Megagigakóstolás - Hol tart a magyar KKK-sör?

nyertesek_jav.png

Pár hete zárult le a Beerselection és a BeerPorn Ország Söre 2017 szavazás, ami keretében a Szent András Sörfőzde Málnás Búzá-ja lett 2017 söre és a Mad Scientist közönségdíjat kapott. Ezúton is szeretettel gratulálunk! Viszont arról már tavaly is értekeztünk, hogy ezt a címet nagyon a helyén kell kezelni, hiszen inkább szól arról, ki mozgat meg több Fácse-rajongót, mint hogy a sör milyen. De tagadhatatlanul jó reklám a bekerült főzdéknek, a szervezőknek és magának a sörnek is. Sőt idén összekötötték a szavazást egy remek kérdőívvel is, aminek a kiértékeléséből biztos rengeteget megtudhatunk majd a hazai sörfogyasztók véleményéről, szokásairól, ha kielemzi és publikálja valaki.

Ám Takács Péter (Hatodik Íz) sörgerillával és komlódealerrel, valamint KK kollégával arra gondoltunk, hogy miként tavaly végigkóstoltunk jó pár tételt, idén is bekérünk minél több KKK (kisüzemi, kézműves, kraft) főzdétől tematikusan söröket, illetve a főzdére bízva még 1-2 általuk jónak gondolt sört, azokat összevetjük néhány igen komoly nemzetközi sörrel, és a borászoknál megszokott 100-as pontrendszerben (70 fölött átlagos, 80 fölött jó, 90-95 elsőrangú, 95 fölött világszínvonalú csúcssör) bíráljuk el ezeket. Igyekeztünk minél szélesebb körből válogatni, semmiképpen sem hagytuk ki szándékoltan valamelyik főzdét. Ahogy tavaly, úgy idén sem maradtunk sörfőző-kóstoló nélkül. A Mad Scientist főzőmestere, Závodszky Gergő mellé meghívtuk a Horizonttól Ábrahám Mátét is a kóstolásra. Hogy már most elejét vegyük a „bundát” kiáltóknak, a két sörfőző pontjait csak informálisan emeltük be a végső táblázatba, melyen a Ratebeer és/vagy Untapped népítélet-értékek is szerepelnek. A  végeredményhez a sörfőzők pontozását figyelmen kívül hagytam, csak hármunk átlagát vettem figyelembe. A söröket nem vakon kóstoltuk és értékeltük, hanem úgy, ahogy a fogyasztó elé kerülnek: a dizájn és a címkeinformációk ismeretében. Reméltük, hogy adhatunk egy szakmai(bb) körképet, hol állnak ma a magyar főzdék egymáshoz képest és nemzetközi viszonylatban, és megpróbálunk a sörszerető közönségnek egy összeszedett képet nyújtani. Külön köszönjük a főzdéknek, hogy a felkérésre hamar elküldték a söreiket, és reméljük, nekik is hasznos lesz ez a megmérettetés.

A mellékelt táblázatban a kritikusok – Pif és KK + Takács Péter –; illetve a sörfőzők, Gergő és Máté pontszámai láthatóak egyéniben, átlagolva (összesen és külön a kritikusi oldalra és a sörfőzőkre); valamint az Untapped-pontszámok 20-szoros (így a százas skálával összefésülhető) szorzata és az eleve százas skálájú Ratebeer-pontszámok. A két sörfőző a saját söreit – természetesen – nem pontozta.

A kóstoló számadatai: 7,5 óra alatt 66 sört kóstoltunk meg (a külföldi – versenyen kívüli – etalonsörökkel együtt), úgyhogy fizikailag elfáradtunk, de a lehetőségekhez mérten tiszta fejjel csináltuk végig az embert próbáló sörsort (csak ne panaszkodjunk, igaz?!). Minden sörre ebben a bejegyzésben nem is lehet kitérni, de az általános tapasztalatokat és a rangsort megosztjuk a közzel. Teljesen változó volt, hogy az egyes stílusokon belül hány nevezővel találkozhattunk: IPA-ból pl. még akkor is volt egy tucattal, ha a dupla és tripla IPA-kat különvettük, míg sourből kettő, búzasörből pedig csak egy (plusz egy búzabak) került be a tesztbe. Ennek megfelelően nem állítottunk fel igazi kategóriákat, csak néhány nagyjábóli keretet, amin belül legalább nem teljesen különböző söröket tudtunk összekóstolni. Jó bogarászást kívánunk! - a teljes pontozást és táblázatot innen töltheted le - - - >.

„Kategória”-eredmények:

kategoriak.png

A kóstolt „kategóriák” átlagos pontszámai, illetve darabszámai

Ha a stílusokat nézzük, a lágersörök és búzák még mindig nem érik el az igazán jó német-cseh sörök szintjét.  Az Áperte Dögös Vörös sötét búzája (81), a Beerfort Doppelbockja (82) és a First Pilsnere (83) tudott a jó kategóriába kerülni. Egy kicsit a lágerek és búzák védelmében azért felhozható, hogy a tulipán-pohár sokkal jobban felerősít észtereket és apróbb hibákat, így egy korsóból, lágeres-búzás pohárból kóstolva komplexebbek ezek a sörök is.

Az APA-IPA kategóriában már jóval nagyobb volt a tülekedés. Itt a KRAFT-főzdék, köszönhetően a felfogásnak és persze a komoly beruházásoknak egyértelműen egy szinttel följebb vannak a többi főzdénél. A pontszámok alapján csak két főzde tudott felzárkózni ehhez a csapathoz: a First, akiknél szintén nagyon komoly főzőberendezések (Zip's-rendszer) és drága vízkezelés van, valamint a szentesi Zentus, bár a kategóriagyőztes Zentus Tropical Kittyt (90) koprodukcióban a horizontos Ábrahám Máté jegyzi. A kategória legmagasabb átlagpontját is a Zentus Tropical Kitty kapta, Szerette még a kóstolócsapat a Brew Your Mind Nelson Sauce-t, (87) a Balkezes LD-50 Amarillót (86) és a tavalyi kóstolás egyik kedvenc söre, a Mad Scientist Jam 72 (86) is az élmezőnyben végzett. A legegyértelműbb sikert a Mad Scientist Liquid Cocaine (89) aratta, 2 pontozónál (Máté, Takács Péter) 1. helyen végzett, KK-nál 2. helyen és Pif-nél is a 4. helyen.

A másik közönségkedvenc kategóriában, a stoutok között a nem-KRAFT-főzdék közül a Synthesis Brewlab One Night Seduction (80) és a Palóc Fortissima (80) érte el a 80 pontos határt, és az idén visszatért Hopfanatic régi slágersöre az Angry Beast (82) kapaszkodott még föl, szorosan két kraft-tag várományos, a tavalyi alapítású Fehér Nyúl R.I.S.-e (83) és a Főzdeparkban (HopTop) készült Reczer Ser T30 (83) mellé. Habár szorosabb a mezőny, de az éllovasok itt is Kraft-főzdék sörei. A Monyo Boris the Blade (85) a második helyen végzett, míg első a Horizont Nigh Shift (86) és a Mad Scientist új söre a Cookie Monster (86) lett. Ugyan nem ez a kategória, hanem a barley wine-oké, de a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky sütőtökös darabja szintén 86 pontot kapott, míg a Monyo új blöffös söre, a wheatwine/búzabor Avi Cousin (85) is szépen teljesített az atomerős sörök között.

Az egyéb kategóriába vettünk minden ízesített és nem tiszta stílusú sört. A 80-as „álomhatárt” az Ország Söre 2017-győztes Szent András Málnás Búza (80), a Monyo BLK IPA (80) és a Rizmajer Zorall (80) black IPA-ja érte el. A Monyo ősszel megújult recepttel kijött WHT IPA-ja (83) lett a harmadik, a Tuff Buzz Joanna Gone Mad (84) imperial orange IPA-ja és a Fehér Nyúl/Sir Bolts Rafa (84) remek sour IPA-ja az ezüstérmes, és az én személyes kedvencem az estéről, a Horizont Pilot Series 4# (85) coffee IPA-ja lett az első.

kategoriagyoztesek.png

„Kategória”-győztesek pontszámai egymáshoz képest

A kritikusi oldal (KK, Pif és Takács Péter) a teljes mezőnyből a Zentus Tropical Kittyt (90) szerette a legjobban, közvetlenül mögötte a Mad Scientist Liquid Cocaine-jével (89). A bronzérmet a Brew Your Mind Nelson Sauce (88) kapta. Élbolyban végzett még a a Mad Scientist Jam 72 (87), a Balkezes LD-50 Amarillo (86), a Mad Scientist Cookie Monster (86), a TuffBuzz/Mad Scientist Freaky Freaky (86) és a Horizont Night Shift (86). Ez alapján az év magyar sörfőzdéje „szakmai díjat” a Mad Scientist sörfőzde kapta az este, ami több kategóriában is az élbolyban végzett, és az összes kóstolt sörük átlagát tekintve 85,3 pontot kaptak a kóstoláson, ami kiemelkedő, és csak a – Sörbúvár által 2017-es év sörfőzdéjének választott – Horizont (85,0-s átlag) közelíti meg. Gratulálunk!

Tapasztalatok:

A legtöbb sörfőzde sörei ma már olyan minőséget hoznak, ami nem csupán az iható, hanem az élvezhető kategóriába esik. Csak néhány olyan sör volt, ami valamilyen technológiai hiba miatt nem ütötte meg a mércét, ez mindenképpen bíztató a minőséget nézve. Ettől függetlenül a palackozás, az esetleges pasztőrözés, valamint a különböző eszközigényes technológiák hiánya mindenképpen hátrányt jelent az olyan főzdéknek, akik tartósan meg akarnak telepedni a minőségi szegmensben is a magyar KKK-sörpiacon. A kiemelkedő magyar IPA-k a nemzetközi csúcsfőzdék (Tree House, Omnipollo – 100 Ratebeer-pontos) söreivel is tartották a lépést, bár azt azért megjegyeztük, hogy a Tree House most zsinórmérceként kóstolt sörei már nem voltak egészen frissek – egy hónappal ezelőtt még mindig egy szinttel feljebb álltak, és nem csak a helyi IPA-k előtt. Ezért is fontos tudatosítani, hogy egy New England IPA-t a lehető legfrissebben meg kell inni, mert gyorsan veszíthet az eredeti minőségéből, még a lehető legjobb tárolási körülmények ellenére is. Stout- és barleywine-fronton sok főzet szép, de a megfelelő érési időt még a néha 1 éves érlelés ellenére sem kapták meg ezek a sörök, ám sok belőlük palackban eltéve még jobban kiforrja magát – például karácsonykor kóstoltuk a Monyo Boris the Blade 2015-ös palackozású, azaz 3 éve főzött változatát, ami sokkal jobb lett a fektetés után. de ugyanez érvényes a Horizont Night Shiftre, ahogy erre a kóstolóposztban is utaltunk.

Örvendetes fejlemény, hogy a kóstolás abszolút győztese nem valamelyik ismert KRAFT-főzde lett (még ha Ábrahám Máté szerepvállalása révén van is köze a receptnek az egyikükhöz), hanem a nem túl ismert, bő két éve megnyílt szentesi Zentus egyik tétele. Ráadásul tőlük sem egy izmosan marketingelt, jól látható tripla IPA vagy imperial stout, hanem a Tropical Kitty, egy nem túl erős ivó-IPA, amit egy szegedi kocsmának – a Cirminek – készítenek, amolyan ház söreként. Mégiscsak létezik a Csiszolatlan Gyémánt, mégiscsak van értelme kutatgatni ismeretlen sörök után.

Tanulságos kóstoló volt, még egyszer köszönjük a főzdéknek a söröket és reméljük, a 2018-as évben még jobban felzárkózik a magyar sörfőzés a világ élvonalához. Ezzel a szép gondolattal meg is nyithatjuk az idei sörévet. Ámen!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8213509433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2018.01.05. 10:48:04

Hol tudnék Palóc Fortissimához jutni Bp-n?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2018.01.27. 00:35:58

@szanisz: Passz, de sztem írj Bud Taste-nek, ő hátha tud vmit intézni

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása