Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Dreher és a sörgasztró

1.jpg

Minden nagyüzemi sörgyár igyekszik a jelek szerint tenni valami olyat, amivel egy kicsit árnyalhatja az olcsó tömegsörös arculatot, és a cizelláltabb fogyasztás felé is nyithat. A Soproni IPA-t főz, a Pécsi Sörfőzde szűretlen pilsenit, míg a Dreher ugyan nem fejleszt terméket, de cserébe sörgyári sörvacsorákat indít. (Egyébként tévedtem, nem minden sörgyár aktív, a Borsodinál az idei cizellálódás megrekedt a málnás Hoegaarden importálásánál.)

Azok, akik nem gondolják magukat túlzottan elvetemült sörnácinak, csak szeretnek sörözni és jó dolgokat enni, itt megtalálhatják a főbb tudnivalókat:

  • A Dreher várhatóan havi rendszerességgel sörvacsorákat fog tartani, benn a gyárban, először október 4-én.
  • A sörvacsorák sörgyár- és sörmúzeum-látogatással kapcsolódnak össze.
  • E kombinált esemény várható ára 14 900 Ft/fő/alkalom.
  • A vacsorákat Lenk Zsolt séf (ex-Babel) jegyzi, és az ételek abszolút a fancy vonalat képviselik.
  • Az ételekhez Dreher-gyártású, illetve importálású sörök párosulnak.
  • A vacsorát, különösképpen a sörök és a sör-étel párosítások bemutatását sörgasztronómus vezeti (mégpedig a Sörbúvár egyik szerzője).
  • A menük várhatóan évszakonként változnak.
  • A vacsora helyszíne a Dreher belső – dolgozói – sörözője.
  • Egy vacsorára kb. 30 ember fér be, jelentkezni egyelőre a veronika.endrodi@asahibeer.hu címen lehet.

Akik kevésbé érzik maguktól távol a sörnáciság vádját, valamint kedvelik a dagályos olvasmányokat, azok bátran olvassanak tovább, amint önéletrajzi elemekben bővelkedően kifejtem az eseménnyel kapcsolatos várakozásaimat, kételyeimet és tapasztalataimat.

Sajnos a cikk során alapvető szerzői korlátot fog jelenteni, hogy elvétve voltam csak életemben sörvacsorákon. Főleg akkor, ha sörvacsora alatt nem egy Pilsner(ek)kel lekísért csülköt értünk, hanem valami olyat, ami az otthoni (vagy lacibácsisan klasszikus) főzési és alapanyagválasztási rutinokon túlmutató, mondhatni magasgasztronómiai élmény biztosítására tör, oly módon, hogy az egyes fogásokhoz szervesen kapcsolódnak a hozzájuk kínált sörök, izgalmas és újszerű kóstolási élményeket biztosítva. De úgy általában a magasgasztronómiát illetően vannak kisebb hiányosságaim, jóindulattal fogalmazva átlagosan polgári szintű ismeretekkel bírok a témában – így az elkövetkezőkben sem a vacsora kóstolási élményeit tervezem kihangsúlyozni, inkább a kapcsolódó benyomásokon és kérdéseken időzöm el egy keveset.

A lényeg az, hogy a Dreher úgy döntött, új programmal kedveskedik a laikus sörbarátok tömegeinek, és a régóta elérhető szimpla sörgyárlátogatás mellé bevezeti a sörvacsorával összekötött gyárlátogatást is. Ennek menetrendje szerint a látogatók megtekinthetik a Dreher sörtörténeti gyűjteményét, majd részt vesznek egy vezetett túrán, amely érinti a főzőházat és az erjesztőkádak előterét (tehát a komplett túrához képest kimarad belőle az erjesztőpince és a csomagolóüzem megtekintése), mindezek után pedig részt vesznek egy modern felfogású sörvacsorán, ahol egy szakértő sörgasztrós narrátor vezetése mellett elköltik a sör-étel párosításokat.

dreher_sorvacsora_meghivo.jpg

Ehhez a programhoz tartott a gyár szeptember 20-án egy előzetes próbaeseményt, újságíróknak – és amire sokat gondolkoztam, hogy elmenjek-e, hiszen az utolsó tíz bejegyzésből, amit akár ide, akár a saját blogomra írtam valamilyen dreheres témában, mindössze egynek volt pozitív kicsengése. Igaz, kettő meg semleges volt, de a mérleg alapján még mindig nem egyértelmű, miért is lenne helyénvaló elmennem egy olyan potyavacsorára, amin semmilyen újszerű sör nem lesz jelen, semmi újszerűt nem fogok látni a sörgyárból, tehát eleve nem fog nagyon történni semmi olyan, ami értelmes muníciót jelentene egy Sörbúvár-cikkhez.

Az indokot végül egy szuper-bennfenteskedő részlet jelentette, mégpedig hogy a vacsora narrátoraként megjelenő sörgasztronómus szerepében szerzőtársam, IPAfai Pap úr tündökölt, és úgy éreztem, borzasztóan szórakoztató meta-blogtartalmat jelentene egy olyan eseményről tudósítani a Sörbúváron, amit egy másik Sörbúvár-szerző celebrál. Persze ez végül az ég egy adta világon semmi érdekes adalékot nem jelentett, hiszen blogunk legtermékenyebb szerzője, a magyar sörgasztronómia ismert élharcosa a tőle elvárható rutinnal és pontossággal mutatta be az összes kóstolt sört, illetve azok ételpárosítási logikáit.

2.png

A vacsora négy fogása – a négy képből három a sajtóanyagból van, egy pedig saját, mindenkinek a fantáziájára bízom, melyik.

Érthető, mégis sajátos módon mindössze egy olyan sör szerepelt a menün, amit helyben gyártottak (a Dreher Bak), a többi három fogást mind különféle házon belüli importsörökkel (cseh Kozel Černý, német HB Münchner Weisse, cseh Pilsner Urquell) kísérték. A Dreher kínálatát nagyjából ismerő sörblogger ezt nyilván azért tartja érthetőnek, mert kábé ezek a sörök számítanak a gyár portfóliójából nyugodt szívvel felvállalható, vitathatatlan gasztronómiai értéket is képviselő tételeknek. (Esetleg még a különféle hidegkomlózott variációkon lehetne elgondolkozni ezeken felül, de a jól kiérződő kukoricás üresség elég erős elbizonytalanító tényező bennük.) Mindenesetre alaposan meglepődtem, amikor a Dreher kommunikációs főnöke, Szederkényi Zita úgy fogalmazott a helyben gyártott sörök alulreprezentáltságáról, hogy abban semmi szándékosság nem volt, kizárólag a felszolgált ételek jelölték ki a kiválasztott sörök körét – így későbbi időpontokon, más menük esetében a gyár szívesen szerepeltetne Arany Ászokot vagy Kőbányait is a párosítások között.

Ez elsőre igen meredek kijelentésnek hatott, bár azt nyilván nem is vártam, hogy a vállalati kommunikáció feje pocskondiázni kezdje a saját termékeit. A hallottakat inkább úgy fordítottam le magamban, hogy némi nézőpontbeli eltérés van a Dreher és köztem, az a fajta, amiben fordítva látjuk, melyik a piramis alja, és melyik a teteje. Szerintük előremutató lépés behozni az embereket a sörgyárba, megismertetni őket a sörök sokféleségével, egyáltalán azzal a koncepcióval, hogy lehet sört és ételt párosítani – az pedig ehhez képest mellékes, hogy van-e elegendő olyan sör a portfólióban, ami gasztronómiai szempontból alkalmas mindehhez. Szerintem ellenben az volna a világ organikus rendje, ha előbb lenne egy sörgyárnak minőségi sörkínálata, és aztán párosítana ehhez a minőségi kínálathoz olyan közönségfejlesztő és ismeretbővítő alkalmakat, mint amilyen a szóban forgó sörvacsora.

3.jpg

Sörgasztronómus és újságírók.

Nem biztos persze, hogy nekem van igazam, hiszen ezen a pilot-sajtóvacsorán, ahol rajtam kívül – ha jól láttam – csak a Szűretlen.hu képviselte a sörsajtót, a sörszempontból kevésbé járatos újságíró hölgyeknek és uraknak már ez az alkalom is egészen drámai sörismereti ugrást tűnt jelenteni; és hát lehet érvelni amellett, hogy a széles fogyasztói közönségre ez éppúgy igaz lesz. Márpedig annak, aki szívesen sörözik, de annyira azért nem érdekli a téma, hogy különösebben sok energiát fektessen a megismerésére, egy ilyen sörvacsora kifejezetten informatív lehet, akár még valamiféle kapudrog is – főleg, hogy szerencsére nem valamiféle corporate szerecsenmosdatás kíséri az eseményt, hanem kompetens és színvonalas sörismereti narráció.

img_1372.jpg

Üdvözlőkoktél, grapefruitos Dreher24-ből.

A vacsora során egyébként egy csomó további ünneprontó és/vagy irreleváns kérdéssel is zaklathattam a már említett Szederkényi Zitát, zárásul az ezekre kapott válaszok osztok meg párat, hátha azoknak az igazán elszánt olvasóknak is érdekesek, akik egészen idáig átrágták magukat a cikken:

  • Idén nem lesz Kozel Első Komlós.
  • Már több, mint egy éve forgalmaz a Dreher KEG-ben is barna Kozelt, csak éppen nagyon kevés viszonteladó tart belőle, ezért nehéz vele továbbra is csapon találkozni.
  • Gyárlátogatásoktól és sörvacsoráktól függetlenül a jövőben sem tervezi a Dreher, hogy valódi – mármint nyilvános – sörgyári sörözőt nyisson. Az elhangzott indokok, így a belváros távolsága vagy a kapcsolódó adminisztratív nehézségek nem voltak túl meggyőzők.

A vacsorán meghívásra, ingyen vettem részt. A felhasznált képek közül a jó minőségűek a Dreher sajtóanyagából származnak, a rossz minőségűeket én készítettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr7412887174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2017.09.25. 08:10:30

"Szerintem ellenben az volna a világ organikus rendje, ha előbb lenne egy sörgyárnak minőségi sörkínálata, és aztán párosítana ehhez a minőségi kínálathoz olyan közönségfejlesztő és ismeretbővítő alkalmakat, mint amilyen a szóban forgó sörvacsora." Ebben teljesen egyetértünk!
Az elszánt igyekezet viszont azt mutatja, hogy a magyar nagyüzemi sörgyártás, Óvatos Duhaj, Dreher Hidegkomlós, stb. egyáltalán nem akarja feje tetejéről talpára állítani "Hegelt" (Bereményi Géza), hanem show elemekkel igyekszik eladni gyártmányait.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.09.25. 08:59:12

korrekt, nem is elsősorban Neked szólt - ettől függetlenül, sztem a sör-étel párok nagyon működtek. Egy cseh étterem (nem söröző) sírna a boldogságtól, ha ilyen körtés kacsamájpástétomja lehetne a Kozel Cerny mellé

-kk- 2017.09.25. 09:06:28

@pif: Persze, a párosítások tényleg abszolút erősek voltak, inkább csak azért nem írtam róluk, mert nem mozgok otthonosan a kajaleíró nyelvben - talán a posírozott harcsa lógott ki egy kicsit a rendszerből egyébként.

Arról mondjuk erős kételyeim vannak továbbra is, hogy bármilyen más alkalmas sörsort össze tudna szedni a gyár a saját+forgalmazott szortimentjéből :D

Sósmogyi 2017.09.25. 23:42:49

Majd ezekkel ismétlik, s a vendégek változnak. :-)

-kk- 2017.09.28. 09:35:06

@Sósmogyi: még talán ez lenne a leginkább előremutató opció :)

vagy ha behoznának egy-egy hordót a partnergyáraik normális söreiből - mondjuk a cseh Masterekből

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása