Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Kölsch és az Alt - a Ruhr-vidéktől a hazai sörfőzdékig

Észak-Nyugat-Németország két városának Kölnnek és Düsseldorfnak a sörei, a Kölsch és az Alt is messze földön híresek. A két város meg hosszú évek óta azon verseng, hogy melyik a jobb. Természetesen gúnyrajzokkal és egyéb - amolyan bumfordi németes humorral megtűzdelt - reklámokkal is találkozhatunk lépten-nyomon.

Pedig a két ital sokban hasonlít egymásra, mert mindkettő ún. hibrid sör. Vagyis felsőerjesztésű (ale) élesztővel készül, de hasonlóan az alsóerjesztésű lágersörökhöz, viszonylag hosszú ideig és alacsony hőmérsékleten érlelődnek. Természetesen a sörforradalom óta világszerte főznek ilyen stílusú söröket, de eredetileg igazi regionális sörök, amelyek csak Németországnak ezen a részén készülnek. Olyannyira, hogy a Kölsch eredetvédett név, csak a Kölnben és közvetlen környezetében található 24 sörfőzde használhatja az elnevezést, a máshol főzött sörök, csak Kölsch-stílusúak lehetnek. A híres kölni főzdék (Päffgen, Früh, Dom) sörözőiben hagyományosan a cilinderforma 2 dl-es pohárban, a Stange-ban szolgálja föl a helyi pincér, a Köbess. Kezében a szintén jellegzetes füles tálcával, a Kranz-cal. (A kölni tájszólás önmagában is nagyon vicces, itt most csak egy gyors szótárszedet a "legfontosabbakkal".) A Kölsch üde, gyümölcsös, könnyű a teste és cseppet sem komlóhangsúlyos, bár vannak karakteresebben keserűek, mint például a Gaffel. Az igazi a friss, csapolt, de üvegesben a Gaffel és a Früh azért Kölntől távolabb is kapható. (Düsi kolléga remek idevágó posztja a témában.)

Az Altbier neve nem a hosszú érlelésre, hanem a régi módi szerint való sörfőzésre (alt = régi) utal. Düsseldorf belvárosában rengeteg helyen főzik ezt a mély borostyánszín, malátás, enyhén gyümölcsös, haraphatóan kenyeres itókát, A leghíresebb főzde és söröző, az Uerige mellett megtalálhatjuk - többek mellett - a Füchschen-t, a Schüssel-t, boltokban meg egész Németországban a jóval kommerszebb Diebels Alt-ot.

A magyar KKK-sörök piacán a Monyo főzött még kora tavasszal egy Kölsch-t, amit a Bölcsőben már volt szerencsém kóstolni, és egészen kellemes, könnyeden gyümölcsös volt. Nemrég a második főzet is elkészült, ami Németh Anti szándékai szerint malátásabb lett az elsőnél, úgyhogy elhatároztam, hogy megkóstolom, és összemérem a nem is oly régi német emlékekel. És ha már a Főzdeparkban jártam, a Horizonttól is kaptam egy Altbiert, majd gyorsan vettem a Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Alt-jából, és beemeltem ezeket is a kóstolásba.

fullsizerender_3.jpg

img_1278.JPGA Monyo Kölsch egészen világos, amolyan citromos kamillatea (vagy kórházi laborminta)-színű, és gyorsan elfoszló világos habja van. Illatában azonnal érkezik a beigért malátásság, de túlzott mértékben. Szinte elnyomja a gyümölcsös, fruttis, észterességet, enyhe barackos felhangokat, amik melegedve azért kikandikálnak az elázott malátászsák-szag mögül. Még jobban melegedve átbillen egy kis fenolos illatba, és nem áll össze igazi harmóniává. Ízben könnyed barackos-almás majd vilmoskörtés gyümölcsösség jelenik meg az intenzív malátás ízek mögött és egy Kölschtől kicsit idegen komlókeserűs, majdnem pils-es zárás is megjelenik. A kortyban enyhe tapadósság, szárító utóíz érezhető, Nincs meg benne az az üde könnyedség, és frissítő gyümölcsösség, pedig az alkoholja csak 4,6%. Az előző irány szerinten sokkal közelebb állt az eredeti példákhoz.

A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegy névre hallgató Altbierje még 2014-ben a 3. Házi Sörfőző Verseny csapján került bemutatásra. Nagyon bátor vállalkozás volt ez akkor, mert a "sörforradalom" korai szakaszában IPA helyett egy ilyen kevéssé ismert sörtípussal előrukkolni, nem kis eltökéltséget jelez. (Bár ugyanők tartanak továbbra is Grodziskije-t a kínálatukban, ami szintén nem a világ legnépszerűbb söre...)

img_1280.JPGA Vörösbegy 5,5%-os alkoholja egy kicsit följebb van a düsseldorfi nagy nevek 4,7-5,0%-os szintjénél, de belefér a kategóriába. Vörösréz-borostyán színnel és dús, ekrű habbal indít. Harmonikus malátaszirupos, csipkebogyós illatába erdei gyümölcsök, enyhe diósság és pörkölt illatok vegyülnek. Ízében a malátás, héjas, kevés komlós kesernyésséggel. Ehhez egy fajtaidegen pörköltség is vegyül, amit a komlózás még egy kicsit erősít is, így gyümölcsösség helyett inkább egy bécsi láger karaktere jelenik meg az egyébként krémes, telt, és nagyon harmonikus sörben.

A Horizont sörei sokszor nagyon óvatosak. Remekül összerakják a recepteket, de mégis egy fogyasztóbarát visszafogottság uralkodik a söreikben, ódzkodnak mindenféle extrémitástól, harsányabb ízvilágtól, ami ismerkedő sörbarátok szempontjából pozitív, mert megismerkedhetnek olyan fajtákkal, amiknek az extremitásai elsőre talán túlzás volna a számukra. (Azért tudnak ők, ha akarnak, lásd a nemrég csapra vert kísérleti NE IPA-jukat hamarosan.) Az Altbierjük a 2016. nyári Főzdefeszten debütált, azóta persze készült új főzet ebből is.

img_1282.JPGA Horizont Düsseldorfer Altbier 5,5% alkohollal, rezes borostyán színnel és bézs, krémes szép habbal kerül a pohárba. Illatában a maláták, a csipkebogyós malátaszirup , földes aromák, gomba, csipkebogyó, galagonya, kevés ginzeng, nyers napraforgómag keveredik. Semmi sem tolakodó, de szép "pasztellesen", egymásba mosódva jelenik meg, mellette ott van a frissítő nagyon finoman adagolt fanyarság. Könnyen, jól csúszik, de tartalmas, testes, a sötét maláták ellenére egyáltalán nincsenek pörkölt ízek, minden íz-réteg szépen egymásra épülve van jelen. Csipke, galagonya, madárberkenye, fanyar, de nem savanykás, könnyű, gyümölcsösen friss utóízzel. Mellette magvasság, diós olajosság. Igazán remek, a Horizontnál megragadták az Altbier a lényegét.

Jó kis három sört kóstolhattam. A Monyo Kölsch jobb lenne gyümölcsösebben, könnyedebben. A Kecskeméti Sörmesterek Vörösbegye remek sör, bármikor innám, és ha a pörköltséget visszavennék még nagyszerűbb volna Alt-ként. A Horizont pedig akár most kezdhetne szállítani a németeknek. BJCP-rendszerben pontozva 11/12 - Illat; 3/3 - Megjelenés; 18/20 - Íz; 4/5 - Kortyérzet (a Vörösbegy buborékjai jobbak); Összbenyomás: 10/10 - Összesen 46/50 - World Class Altbiert csináltak, Most nyáron talán nem ez a legideálisabb stílus, de szeptember közepétől mindenképpen szezonja lesz. Kóstoljátok, vedeljétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr2012728444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korsót sűrűn emelgetve 2017.08.15. 09:26:19

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Én a kocsmába járok gyúrni, nem lehet megunni, majd Heti sajtót olvasok, hogy ne csak a test kapja meg a magáét. Hétszentség'17/32 2017. 08. 07. Deszkán könyökölve, haverok vidám kvaterkája k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása