Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Soproni Óvatos Duhaj IPA - Az első magyar multIPA

Hát kérem, ezt is megértük ebben a fene nagy sörforradalomban. Nyugat felől újabb erővel csapott le a "vöröscsillagos" Heineken. Barrikádra! Itt a Soproni IPA!

sopronipaimg_9943_1.JPG

Sok mindent láttunk már a magyar nagyüzemi sörfőzés háza táján. Volt Hidegkomlós (ilyet és ilyet is), Amerikai komlós és friss komlós is. Kőbánya eddig élen járt a multik közül a sörforradalmas innovációban, a keleti végeken a Borsodi bőcsi gyárában továbbra is a bevált Staropramen-vonal a fő csapás. Sopronból óvatosabban indították a rohamot tavaly az APA-val, de idén ők húzták elő a kalapból az eddigi legnagyobb meglepetést, elkészült az első magyar nagyüzemi IPA!

Míg a lengyeleknél a hasonló méretű Zywiecz már tavaly is kínált a láger sörei és a balti porter mellé Saison-t és APA-t is, az osztrákoknál a Zipfer és a Stiegl is viszonylag régóta főz APA-t illetve IPA-t is, addig nálunk nem merték meglépni a sörgyári könyvelők, hogy egy nem túl fizetőképes piacon bemutatkozzanak egy, a köznek nem túl szokványos sörrel, az IPA-val. Eddig. Talán tavalyi biztató számok, melyek szerint a prémium-kategória eladásai 2016-ban 10%-kal, 10 millió literrel emelkedtek a 2015-ös eladásokhoz mérten, adták meg a zöld utat a projektnek. Multi szinten nem várt, a mammutos gondolkodást és lépteket ismerve mondhatjuk bátor is a lépés.

A csomagolás rendben lévő, kicsit ugyan visszaköszön néhány előkép, pl. a Marston's sörös konszern IPA-jának a hangulata, de alapvetően rendben van, angolos és letisztult. A hozzávalóknál jó pontot ér a kukorica hiánya. Árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő és víz a hozzávaló. A 4,8% alkohol nagy testet nem ígér, főleg, hogy jól tudjuk egy nagyüzemben a legutolsó kis szénhidrát-molekulát is addig csavarják, míg csurran cseppen belőle egy kis alkohol. Egy tisztességes American IPA 6% körül kezdődik, úgyhogy felfoghatjuk ezt egyfajta Session IPA-nak, amit a tavaszi-nyári melegben kortyolgathat az arra érdemes átlagpolgár, a kötelező boldog sörgeek-mosollyal az orcáján. Mert az IPA még mindig menő, sour ale ide, agyonfűszerezett Russian Imperial Stout oda, a legmenőbb sörstílus a világos láger után széles-e világon.

sopronipa1fullsizerender_1.jpg

Pattintsuk is fel a Heinekentől kapott 0,33-as dobozt, és nézzünk a fenekére!

Már kibontáskor is érződik az amerikai komló (Citra?) citrusos, grapefruitos keserűbe és nyers zöldséges gyantásságba hajló illata. A jó előszelek után azért valahogy odalibben egy kis zavaros, megfáradt komlósság is, mint amikor a pellet sokat ázott. Tudom, hogy nincs benne kukorica, de rögtön az első Dreher Hidegkomlós illatvilága jutott az eszembe, amikor beleszagoltam. Látványra a hab tisztességes, a sör azonban nemcsak opálos, hanem elég zavaros, nem letisztult. Ízében a citrusos felütés után zöldséges gyantásság, majd zárásként egy zöldalmás, vecsési káposztás arcát is mutatja. Kortyérzetben érződik a leginkább, hogy a malátaképlete a sörnek nem nagyon rafinált. A kezdeti citrusos tűzijáték után hirtelen eltűnik minden, és marad az olcsósörös utóérzet, amit - vélhetően a belefőzött komló viszonylag magas kariofillén-tartalma miatt - egy kellemetlenbe hajló borsosan csípős utóíz vezet le.

sopronipa2fullsizerender_1.jpg

A citrusos komló-tűzijáték azonban elérte a kívánt hatást. Házi "gyorstesztemben" a laikus fogyasztó számára  egy sokkal kifinomultabb, letisztultabb, de angolos Fuller's IPA-val szemben jobbnak bizonyult a Soproni IPA. (nem az én kóstolásom, mert azért sztem a Fuller's IPA-ja egy jó átlag angolos cucc). Kicsit följebb tette a lécet a Dreher Hidegkomlós-Amerikai komlós szintnél, de a citrusos illatbomba után az elegáns száraz alfasavas utóíz már nincs meg benne, ahogy a Crystal vagy a Maris Otter maláták süteményes, kekszes tartalmas ízvilága is hiányzik, és emiatt elvész a sör egyensúlya. Tartok tőle, hogy nem lesz a Kertész utca vonzáskörzetének a kedvenc itala, de vidéki boltokban a sörrel ismerkedő IPA-szűz állampolgárok valamit azért beszippanthatnak a sörforradalom komlós fuvallatából.

sopronipaimg_9945_1.JPG

A fentiek ismeretében a Soproni IPA dobozán látható "Óvatos duhaj" elnevezés - a közvetlen, kicsit nosztalgikusan bensőséges, amolyan öregdiákos, ivócimborás hangulati felhang mellett - a soproni sörgyári menedzsment (a kreatívoktól, a sörfőző mestereken át a könyvelési osztályig) ars poeticájának tökéletes manifesztálódása is egyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr3412379563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeepRunning 2017.03.30. 07:42:26

Kicsit meglepett, hogy összességében negatív lett a cikk. Persze minden igaz, amit leírtál és teljesen egyet is értek, de én inkább a másik irányból közelíteném meg a dolgot: Végre egy magyar multi sör, amiben nincs kukorica és egész iható is, ráadásul az ára is barátságos. Megkóstoltam, és nekem felülmúlta a várakozásaimat, igaz, hogy olyan alacsonyan van a léc ezeknél a söröknél, hogy ami kicsit már mutat pozitív dolgokat is, az egyből jól vizsgázik. :) Amiben kicsit csalódtam, hogy a jól hangzó komlókból (pl. a Cascade) alig érezni valamit benne. De hát nyilván nem lehet pazarolni a legdrágább összetevőt. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.03.31. 13:37:19

@KeepRunning: Én is nagyon fontosnak tartom, hogy egy kukoricamentes sört készítettek, ráadásul illatra valóban kellemes. Ízre már nekem kevésbé. Persze ahhoz képest. Ha a Core-lágerek mellé teszem, akkor űrsör, ha egy KKK-sör mellé, akkor futott még.

Kafferbivaly Balambér 2017.04.30. 22:26:02

Nekem izlik, tamogatom is rendesen az eladasi statisztikakat folyamatos vasarlassal. Remelhetoleg nem lesz a nagy kedvenc Soproni 1895-hoz hasonlo mostohagyerek es nem lesz beersona-non-grata a Heineken hutokben...

Serkoptató 2017.05.04. 10:14:05

Igazi "mint ha" sör. Kicsit megtolták benne az ipari keserűkomlót, és tettek a komlóforraló mellé egy kevés rendesebb komlót, ügyelve, nehogy túl sok essen bele.

A korty végére teljesen kiüresedik. Úgy tűnik, nem merték bevállalni azt a max 5-10 forint többletköltséget, amit egy bátrabb aromakomlózás hozott volna.
Egy rendes IPA után még 3-4 óra múlva is visszaköszön a komló egy szolid büfiben, ebben már fél óra múlva sem.
Ez így egy IPA placebo.

szanisz 2017.05.29. 22:52:30

@Serkoptató: Szerintem az az igazán érthetetlen, hogy miért nem vállalták be a (becsüljük fölé) 20-50 ft-os többletköltséget és többletárat, a célcsoportnak pont mindegy lett volna a különbség, ha igazán jó sört ihat.

Marketing, marketing............................

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.05.31. 11:21:38

@szanisz: nem, a célcsoport más. A geek-ek és félgeekeknek ez kevés, más meg nem tesz különbséget és jó így neki.

szanisz 2017.05.31. 11:37:43

@pif: de az utóbbi csoportnak jó a nem IPA is. szerintem az ilyenszintű fillérbaszás értelmezhetetlen, egy nem spórolós kategóriát értelmezhetetlen spórolva csinálni, sztem bukás lesz a sör. Mondom ezt úgy, hogy nem rossz, és örülök, h van, de ....több lehetne benne,

szanisz 2017.05.31. 11:39:07

@szanisz: és szerintem a félgeekek a célcsoport :) de ők már kritikusak lesznek, ha ittak rendes IPA-t.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.05.31. 11:41:38

@szanisz: ebből kiindulva 10-20 forinttal a Dreher is lehetne drágább kukorica nélkül...

szanisz 2017.05.31. 11:46:47

@pif: Én ezzel is egyetértek, egy prémiumként pozicionált sörrel ezt kellene tenniük.. Objektíven, sörgeek szemmel és mindenhogy.

A Dreher Bak - ha jól tudom- pl kukorica nélkül van.
De egy IPA-nál már tényleg groteszk ez a fajta forintbaszás.

Az irány üdvözlendő

szanisz 2017.05.31. 11:47:59

Amúgy eléggé úgy diskurálunk itt, mintha a marketingesekről feltételeznénk, hogy értenek a sörhöz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.05.31. 15:44:12

@szanisz: a gyáriak értenek, a multiknál megbízott ügynökségeknél sajnos rengeteg olyan marketinges foglalkozik sörökkel, akiknek mindegy, hogy mosópor vagy sör, termék van...

szanisz 2017.05.31. 16:06:32

@pif: szerintem a gyáriak végrehajtó szerepkörben vannak, és kevés beleszólásuk van, hozott anyag, hozott elképzelések... de érdemben nem látok rá nyilván. Hajrá KKS-ek!

Mérgező Hulladék 2017.06.01. 11:27:31

Szerintem meg a cél egyértelműen az volt: csinálni egy IPÁ-t, de maximum 200 Ft legyen az ára. Ez a kritérium meg nyilván onnan jön, hogy szerintük csak így fogyhat elegendő mennyiségben. Szóval az ár ugyanaz, mint a sima lóhugynál, viszont drágább főzni - ennyi költségnövekedést vállalt be a cég, plusz még 20-50 forintot üvegenként már nem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.06.01. 20:05:59

@Mérgező Hulladék: sztem ez egy nagyon erős üzenet a kisüzemeknek - mert simán eladható lenne a Dreher Hidegkomlós 239 Ft körüli árszinten is. Nagyon kemény tudatos árpolitika pont erre az "lélektani álomhatárra" belőni

szanisz 2017.06.08. 13:21:06

@pif: Főleg, hogy majd 10 éve ugyanarról a lélektani határról nem mernek ellépni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.06.08. 14:24:03

@szanisz: sajnos ez a gazdasági álomhatár - ha volna fizetőképes kereslet sok minden máshol tartana

szanisz 2017.06.08. 14:56:19

@pif:

10 év alatt volt némi életszínvonal-emelkedés (ha nem is minden társadalmi csoportban, és a szegények száma nőtt), az én legtöbb ismerősöm nem gazdag, de a plusz 30-50 ft-ot kifizeti, ha van értelme.

Sőt, szerintem egy szegényebb ember is elgondolkodhatna, hogy mi a jobb? 5 gyenge sör vagy 4 közepesen jó?

Itt azért szemléletbeli váltásra is szükség. Csak abban nem érdekelt egy Soproni, sőt. Legyen a fogyasztásnak egy akoholista mennyiségi szemlélete, ők akkor járnak jól.

szanisz 2017.06.08. 15:00:50

@szanisz: természetesen nem célom a sopronit basztatni, ami legalább most nyitottak a jó irányba. Megértem ha óvatosak, de alapvetően nem az az érdekük hosszútávon, ami nekünk, fogyasztóknak. Nem érdekük a sokszínűség, nem érdekük a tudatos vásárlás.

herut 2017.08.27. 15:22:29

Nekem nagyon ízlik. Amióta megjelent az üzletekben -most a francia multinál 209 HUF egy doboz- sokan veszik.Minden (ál)tudományoskodás,sznobizmus,belemagyarázás nélkül élvezem az ízét. Szívesen olvasom mások véleményét,de a saját ízlésemre hagyatkozom,bármilyen az adott kritika.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.09.05. 19:45:14

@herut: egy jó alap, ezt nem vitattuk, de a malátázás az nem az erőssége

szanisz 2017.09.10. 19:06:38

@herut: 200FT-ért tényleg rendben van a sör, ebben nincs vita. Hibái ellenére élvezhető számomra is.

Beer Ninja 2017.09.17. 13:08:24

Kellemes meginni, és ez már nagy dolog a magyar sörnél. Ennyi pénzért a legjobb választás (a Pécsi sör 2 fajtája mellett). Sajnos a többi nagyipari hazai sör a lefolyóba való... :(

szanisz 2017.09.17. 20:13:27

@dr. dodó: sztem a démon egyáltalán nem rossz. bár az csöppet drágább.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása