Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (52) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (3) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (35) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (5) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (3) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (5) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dombóvár (1) dreher (19) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) feröer szigetek (1) fesztivál (47) fifty shades of (1) firstbrewery (3) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (31) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (6) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (3) házisör (28) hbh (1) hedon (2) heineken (3) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (3) hordó (1) horizont (9) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (46) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (9) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (202) kőbánya (5) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (11) kraken (1) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (6) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (5) mad scientist (2) magy (1) magyar (228) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (17) münchen (2) nelson sauvin (1) német (34) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (3) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (4) pivo (2) Plzeň (1) porter (15) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (7) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (49) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (33) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tumblr (1) turbacci (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (8) zirc (2) Címkefelhő

Hidegkomlós évjáratkóstolás

2017.02.15. 22:41 :: -kk-

doboz.JPG

Van a Drehernek a Hidegkomlós nevű söre, ami sok szempontból is nehezen besorolható tétel. Egyfelől a sima, klasszik Dreher szolgál az alapjaként, ennek megfelelően kukoricagrízzel készül, azaz le sem tagadhatja virtigli nagyüzemi magyar eredetét – ugyanakkor amerikai aromakomlókkal hidegkomlózzák, hogy némi kortárs, már-már KÉZMŰVES hangulatot kapjon. Ez a kettősség nyomon követhető a fogyasztásában is: egyfelől relatív népszerűnek látszik a széles sörfogyasztó közönség körében, másfelől még olyan vájtfülű sörivók is hajlandóak alkalmasint meginni, akik máskülönben otthonosan mozognak jóval izgalmasabb és kisüzemibb stílusokban is.

Amilyen homályos a koncepciója, épp olyan furcsa az eddigi genezise is: először 2014 őszén jelent meg a Hidegkomlós, az első Dreherfeszt egyik kísérleti söreként; majd egy szűk évvel később, 2015 nyarán már kereskedelmi forgalomba is került, szoros logikai kapcsolatban egy friss hidegkomlózó hopgun beszerzésével. Ekkor még – valamilyen sajátos nagyüzemi beidegződésből – következetesen titkolta a Dreher, milyen komlót használnak a hidegkomlózáshoz, de utóbb beigazolódott, amit a vájtabb ízlelőbimbójúak már korábban is magabiztosan állítottak: a craftbeervilág egyik legjellegzetesebb zászlóshajójával, citrával. Mivel a kőbányaiak a Hidegkomlóst afféle nyári idénysörnek szánták, egy idő után el is fogyott, majd 2016-ban már egy másik komlóval – calypsóval – éledt újra, ráadásul vállalva a váltást, hiszen immáron a doboz is büszkén viselte a komlófajta nevét. A váltás nem tett túl jót a Hidegkomlós reputációjának, az új recept hígabbnak és dreherclassic-szerűbbnek bizonyult.

pohar_1.JPG

Talán ezt felismerve lépett a Dreher, amikor idén már üzemszünet nélkül, egyből az év elején jött ki az új Hidegkomlóssal, egyúttal úgy térve vissza a citra komlóhoz, hogy az már a dobozról is kiderüljön. Ezzel kiváló alkalmat biztosított nekünk a gyár egy összehasonlító kóstolásra is, hiszen most igazán nem okozott nehézséget egyszerre találni olyan boltot, ami még a régi, és olyat, ami már az új Hidegkomlósból tart. Következzenek tehát az összehasonlító kóstolás tanulságai:

Illat

A tavalyi, calypsós kiadás gyengén, kissé fémes-szappanos felhangokkal indít, édeskés alapon nyugvó halovány trópusi gyümölccsel. Az idei citrás Hidegkomlós ellenben már képes orronszúrni a gyanútlan kóstolót, és noha szintén fojtottnak hat az illata, a jól artikulált citrusosság legalább egyértelmű karakterként jelenik meg. Persze mindkettő bőves-bőven visszafogottnak látszik szinte bármely tetszőleges craft ale-hez képest.

Íz

A calypso-változat továbbra is trópusi gyümölcsöt idézően indít – gyengécske mangó, talán licsi, ha mindenképp közelebbi hasonlatokat akarunk toborozni –, de az ízprofil rövid úton belefúl a sima alap-Dreher kukoricásan butasavanykás stílusába. A citrával főzött kiadás változatlanul egyértelműbb képet mutat, de a citrushéjas jegyek igazából csak annyival hatnak az összekóstolás során jobbnak, amennyivel jobban képesek rejteni az épp említett butasavanykás háttérízeket. Kisebb meglepetésbe torkollik az összekóstolás folyamata: nem érződik akkora különbség a két verzió élményindexe között, mint amit az emlékeim alapján látatlanban vártam volna. Lehet persze, hogy a 2017-es citrás Hidegkomlós egyszerűen hígabban van komlózva, mint a 2015-ös volt, és akkor indokolt a meglepettség – de az is lehet, hogy csak az idő szépítette meg az első kiadásról őrzött emlékeimet. Ki tudja.

logok.jpg

Szintézis

Összességében a régi-új citrás recept azért mégiscsak jobb, de csak ilyen kevésbé megfogható, indirekt okokból: üdítőbb, svungosabb, vidámabb, szerethetőbb és így tovább. A citra komló citromfüves kipárolgása még akkor is egyedi karaktert kölcsönöz, ha ízben ennek már nincs olyan sok nyoma, míg a calypso komló, legalábbis az itt alkalmazott töménységben, konfúzabb, a klasszik Drehertől kevésbé különböző élményt képes csak kínálni.

Mint azt a leghűségesebb olvasók már megtanulhatták a cikkeimről, tanulság természetesen nincs. Aki szerette a citrás Hidegkomlóst, örüljön a főnixmadárszerű feltámadásnak; akinek pedig megfelelt a calypsós is a drágább sörök alkalmi alternatívájaként, barátkozzon meg a citromfüvesebb jövővel – esetleg szokjon át a halványabb karaktert rendületlenül továbbvivő Amerikai Komlósra.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kőbánya dreher

A bejegyzés trackback címe:

http://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8812183354

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hidegen indít, melegen rúg 2017.02.20. 11:43:56

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó nagyja komolyan adja. Csak az nem szűri ki belőle a lényeget, ki rá se sandít az alkoholra, pedig a látszat esélyt kínál a csalásra. Most? Ugye nem! Hétszentség'17/7 2017. 02. 13. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.