Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

"Árpalé, szilvalé, bodzalé! Kotty belé!" - Sörhamisítás

Amióta sörfőzés létezik, azóta léteznek ügyeskedő sörfőzők is, akik természetesen minél jobban akarnak járni, és minél drágábban szeretnének sört eladni. Az élelmiszeripar mikro- és makroökonómiai szinten is ügyeskedik, hogy olcsósítson, vagy a silány termékeket feljavítsa.

sorhamis2.jpg

Már az ókori Mezopotámiában, Hammurapi törvényoszlopán megemlékeznek a gyenge minőségű sört készítő serfőzőkről, kiknek a büntetése, hogy saját sörükbe fojtják őket. De a középkorban is se szeri, se száma a sörtörvényeknek, melyek pont a silány sörök ellen lépnek föl. Már 1156-ban Rőtszakállú Frigyes Augsburg városában hozott egy rendeletet, amelyben leírja, hogy a sörfőzőt, aki rossz sört főz, vagy nem rendes mértéket használ, azt meg kell büntetni. A sokat emlegetett 1516-os Reinheitsgebot is részletesen leírja, hogy aki a malátán, komlón és vízen kívül mást is teszt a sörbe, attól a sört bíróság kobozza el. ("Wer diese unsere Anordnung wissentlich übertritt und nicht einhält, dem soll von seiner Gerichtsobrigkeit zur Strafe dieses Fass Bier, so oft es vorkommt, unnachsichtlich weggenommen werden.") Ez azért is volt fontos, mivel a sör szinte közélelmezési cikk volt a középkorban Közép- és Észak-Európában, ahol a bor drága volt, vagy nem termett meg a szőlő, és a szennyezett vizeket veszélyes volt meginni, így a forralással készülő sör természetes védettséget adott a fertőzéssel szemben, és a sörbe beleforralt komló néhány betegséggel szemben is részleges védettséget adott a sörivóknak.

sorhamis1.jpg

Borsodi Bevilaqua Béla: A magyar sörfőzés története című munkájában néhány múltbéli trükköt részletesen taglal, így bepillanthatunk a középkori-újkori sörfőzőmesterek boszorkánykonyháiba, akik az erjedés kémiai leírásának ismerete nélkül, csupán hosszú évek tapasztalata és megfigyeléseik által igyekeztek elleplezni hibás söreiket, vagy különböző adalékanyagokkal feljavítani a portékájukat, hogy cseppet sem tisztes haszonnal adhassák el a gyanútlan fogyasztóknak sörüket.

Nemcsak ma, hanem régebbi korokban is sokan vélték úgy, hogy minél erősebb egy sör, minél jobban lerészegíti az embert, annál jobb. Alkoholosabb ízt úgy adtak a sörnek, hogy a söröshordót beleöntött szesszel égették ki, vagy a korsókba megtöltésük előtt néhány csepp szeszt forgattak meg. Sokszor szesszel és mazsolával 8-10 hétig "utóerjesztették" a sört, hogy még erősebb legyen. A túl erős sört aztán cukros vízzel felhígították és 3 napig dugó alatt tartották.

sorhamis4.jpg

Az alapanyagokkal is ment a korabeli trükközés. 1370-ben a szepesi németek jogkönyvében leírják, hogy nem szabad a komlót úgy csomagolni, hogy a zsákban felül legyen a jó, alul a rossz komló. Egy 1721-ben kiadott élelmiszer-hamisítási gyűjtés (Betrugs-Lexikon) megemlíti, hogy komló helyett macskagyökeret (Valeriana) vagy vízi rozmaringot használtak az ügyeskedők. Nürnbergben a város több rendeletben tiltja a komlópótló anyagok használatát vagy a sör vizezését illetve zsírral, krétával való kotyvasztását, és a hamisított sert a bakó jelenlétében a Bakótoronyból (Henkersturm) a Pegnitz-folyóba öntötték.

A korabeli sör nagyon romlandó, változó ital volt. A hiányos kémiai ismeretek miatt a megfigyelés és a tapasztalatok alapján a sört különböző praktikákkal igyekeztek stabilabbá, tisztábbá tenni. Hamuzsírral, hordóba lógatott zsíros borjúlábbal, szarvasagancs-főzettel derítették a zavaros sört, vizahólyaggal, juhbéllel próbálták megszűrni. Hunyadi Mátyás idején, Budán népszerű volt a söröket egzotikus fűszerekkel - gyömbér, sáfrány, fahéj, szegfűszeg - ízesíteni, és ezeket a drága fűszereket sokszor igyekeztek hamisítani az ügyeskedők. A büntetés itt is kemény, a csalókat bakó égeti el a máglyán. A sör színét a korabeli Magyarországon is sáfránnyal vagy éppen szilvalével, bodzalével javították föl a "derék" serfőzők.

sorhamis3.jpg

Londoni serfőzők az Indiába induló szállítmány hordóiba frissen tojt tyúktojást engedtek, hogy a tojás meszes héja biztosítsa a szénsavképződést. Ugyanebből a célból cérnára kötött márványgolyót is leengedtek a csap lyukán vagy krétát, apróra tört tojáshéjat raktak a hordóba. Mások violagyökeret tettek a sörbe, hogy aromatikus illata legyen. Előfordult sok helyütt, hogy az ecetesedést vagy a savanyodást megelőzzék diófalevelet, gyantás, famézgás kérgeket, nyírfakérget, friss tölgylevelet vagy máshol kakukkfüvet, hársfalevelet, megizzított konyhasót raktak a sörbe. Szokás volt disznózsírból öntött gyertyaszerű pálcát, hamuzsírt tenni a hordóba, vagy régimódi fújtatókkal levegőt is fújtattak a savanyodó sörbe. A sör hordószagát zseledarabokkal igyekeztek elvenni.

A hamisítókat Serrendőrség vagy a városokban a Serlátó Collegium vagy a Serkóstolók Testülete probálta nyakon csípni. Ők persze sokszor elsősorban nem a minőséget, hanem a mennyiséget vizsgálták elsősorban és azt, hogy a kellő adót befizette-e a sörfőző a hatóságnak. A 18. század végére.már fejlődött annyit a kémia, hogy néhány trükköt kimutathasson egy felkészültebb serrendőr-vegyész. A sörben lévő komló bódító-nyugtató hatását sokszor más szerekkel pótolták. A nadragulya (Belladonna) jelenlétét például úgy mutatták ki, hogy egy csepp sör elpárologtatott üledékét macska szemére kenték, és a szerencsétlen állat kitágult pupillája jelezte a mérget. A strychnintartalmú Szent Ignác Babot vagy az ópium és a mák mekonsavát viszont csak a 19. század közepétől tudták kimutatni a képzett vegyész-ellenőrök. A komló keserűségének pótlására kiegészítésére bevetett anyagokat (fahéj, üröm, encián stb.) pedig már csak a fejlettebb laborok tudták tetten érni.

sorhamis5.jpg

Édesítőszernek cukorszirup, méz, édesfa-főzet került a sörbe. A friss, pezsgő, szénsavas hatást spanyolbors, fahéj, paradicsommag (ez Borsodi tükörfordítása németből az aframomra vagy más néven malagéta-borsra - Paradieskörner - köszönöm a remek észrevételt rambo13-nak!), koriandermag, narancshéj vagy kardamom segítségével igyekeztek elérni. A szénsavas habzást hamuzsírral igyekeztek kisegíteni. Hogy több sör fogyjon megsózták a sert. A gyenge és vizes sernél is volt még gyengébb lőre, ebbe vas-vitriolt raktak, hogy a jellegzetes zöld ízt a seízű löttybe belecsempéssze. Londonban "Beer Leading" néven még kis akciócsomag is kapható volt kezdő hamisítóknak és lusta sörkimérőknek, mely timsót, zöld-vitriolt és konyhasót tartalmazott. A löttyök undorító ízével a fogyasztók is tisztában voltak. Nekik Multum, Hard Multum, Bittern, Bittern Balls, Black Extract, Essentia Bina stb néven javítócsomagocskákban kassziaforgácsot, enciángyökeret, édesfagyökeret kínáltak, hogy feljavítsák a "sör" ízét-színét-kesernyésségét a valamennyire élvezhetőre.

Ilyen általános színvonallal mérve beláthatjuk, hogy a korabeli sörfogyasztók élete sem volt leányálom. Még ha esetleg tökéletes sört kóstoltak is, azok a sörök is enyhén füstösek voltak, hiszen a malátaszárítás tűz fölött történt. Ezek után nem meglepetés, hogy finom apátsági főzetek, vagy az 1841-42-ben megjelent Dreher-féle Bécsi Ászok illetve a Pilsner Urquell mekkora jótétemény volt a sörre szomjas torkoknak, hiszen a régi világban sem volt minden fenékig tejfel, azaz sörhab...

(képforrások itt és itt meg itt no meg itt és itt)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr9511733557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bulibáró 2017.01.27. 21:50:37

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Na, ki a bulibáró? A Heti sajtó megmondja, jó szájízzel mennyi mindent lehet ráfogni az alkoholra! Hétszentség'17/2 2017. 01. 09. Amióta sörfőzés létezik, azóta léteznek ügyeskedő sörfőzők, ak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.10. 09:16:17

Nagyon érdekes írás, köszi szépen! Imádom ezeket a gasztro/szeszkultúrtörténeti témákat. :)

A Borsodi Béla könyvet van lehetőség megvenni valahol? Esetleg könyvtárból kölcsönözted?

2017.01.10. 09:17:05

Izgalmas téma, jó cikk, köszi! A Borsodi Béla könyv honnan van meg?

rambo13 2017.01.10. 10:13:38

Érdekes, jó írás, Bornemisza Anna szakácskönyve (ami ugye nagyon nem az övé) is szentel egy külön (bár nagyon rövid) fejezetet a sör feljavítására. este megnézem, h ő mit javasolt, már nem emlékszem

csak egy megjegyzés: a paradicsommag nekem kicsit gyanús. eléggé kilóg a felsorolt egzotikus fűszerek sorából. nem lehet, h a forrás amit használtál egyszerűen félrefordította a malagéta borsot? (grains of paradise)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.11. 16:31:11

@Borbíró_Andris: Kölcsön kaptam, "halálbüntetés" terhe melletti vigyázással. Digitalizálni köllene...
@rambo13: a paradicsommag az eredeti könyvben van, de lehet, hogy Borsodi magyarított vmi német forrást - tökéletes a meglátás, mert németül Paradieskörner, úgyhogy zárójelben oda is teszem.

rambo13 2017.01.11. 17:04:22

@pif: ezen felül a spanyolbors is érdekes, bár nem tudom mikori ez a könyv, azért a spanyolbors kifejezést ma már nem nagyon hallani a (csípős) paprikára...

rambo13 2017.01.11. 17:06:06

@rambo13: bár ahogy nézem lehet, h ez is német tükörfordítás (Spanischer Pfeffer) lehet

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.11. 20:48:07

@rambo13: :) ez tképpen a chili - lásd még Karl May Winnetou

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.11. 20:48:53

@Borbíró_Andris: ha rábólint a tulaj bármire is, észben tartalak :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása