Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Első komló, wet hop - komlós sörszüret

A komló mindenki által ismert sörfűszer, azonban frissen fölhasználva még intenzívebb ízeket is ki lehet nyerni belőle, így - először itthon - a komlószüret után 1 hónappal megjelentek a komlós újdonságok a sörpiacon.

harv1.jpg

Az átlagfogyasztói köztudatban a sör mindmáig nyári italnak számít Magyarországon. Ha forró a nyár, vagy mint ahogy idén is, sportversenyekkel gazdagon teleszórt az idény, akkor meg nem állnak a kisüzemek és a nagy gyárak, ontják a világos lágert, könnyű APA-t, meggyes sört stb. A szezonalitás valahogy nem férkőzött még be az agyakba. Hiába próbálkozott 15-20 éve a Pécsi Sörgyár vagy a Dreher téli sörrel (Három királyok, Téli sör), az évszakokra jellemző könnyedebb-erősebb, egyszerűbb-tartalmasabb sörök még mindig a periférián mozognak. Bár a karácsonyi időszak megmozgatja az egyértelmű "férfias" ajándékra kapva-kapó tömeget, de a tavaszi Märzen, a májusi sör, vagy a komlószürethez kapcsolódó friss komlós sörök - egy két kivételt (pl ezt vagy ezt) nem számítva - nem szerepeltek se a kicsik, se a nagyok palettáján. Eddig.

Merthogy a héten a Monyo bemutatja az első magyar wet hopped ale-jét, amit az Uradalmi Sörmanufaktúra komlóföldjein alig egy hónapja szedtek közösen a sajtósok derékhadával és azon frissiben föl is dolgozták, és megfőzték sörnek, és a Dreher a Hidegkomlós és az Amerikai Komlós után a konszern egy másik brandje, a Kozel égisze alatt, de helyben, Kőbányán főzött egy Első Komlós névre hallgató új Kozelt. Persze olyan ez mint mondjuk a rally, mindkettőt más elvárásokkal kell kezelni, akár egy WRC-s autót vagy egy alsóbb osztályos tuning 1500-ös Ladát...

A komlót jellemzően ősz elején (az északi féltekén szeptember) még a napos hetekben szüretelik és természetesen cseh és német földön, de máshol is megünneplik az új termést, sok helyen új sörrel.

A wet hopped ale  (más néven Harvest IPA) - vagyis friss komlós sör olyan főzet, melybe nem a már megszárított komlóleveleket vagy pelletet főzik bele a sörfőzdében, hanem a szüret után legott (2-3 órán belül) a frissen leszedett komlótobozkákat már dobják is bele a komlóforraló üstbe, és ebből készül ez a frissességében egyedi sör.

A Sörbúvár kóstolt már ilyet, hiszen a Pyraser Hopfenpflücker, a főzde szűretlen pilzenije pont így készül, mivel a német főzde oldalában is van 72 komlótő, ahonnan rögtön belezuttyantják a serfőzők a tobozkákat a készülő sörbe, és harapható friss német-komlós illata és íze lesz a sörnek.

De vajon mit tudott a Monyo és az Uradalmi Sörfőzde kihozni ebből, és a Kozel Első Komlós vajon megdobogtatja-e a sörgeek-szíveket? Erre kerestem a választ, miközben a háttérben a magyar válogatott 2:0-ra verte a lett nemzeti tizenegyet. (Bár ez utóbbi tény történetünk szempontjából cseppet sem fontos.)

Kezdjük a Kozellel, mely már a doboz színében is eltér a Dreher által licenc alapján gyártott 10-es világos Kozeltől, és az ígért komlós élmény mellett a maláta is vélhetően bőkezűbben van adagolva, mert 4,6%-os az alkoholja. Hasonló színű Kozeles dobozt a szlovák SAB-Miller is előpattintott már a vállalati kreatív varázsdoboz mélyéről. Ők akkor egy 8-as Balling fokú, nagyon könnyű világost bolondítottak meg némi Citrával, és egy egész tűrhető, citrusos ízvilágú ivósört készítettek. (Kozel Extra Svieži - részletesebben lásd a korábbi posztban).

Kőbányán vélhetően a cseh originál Kozelnél kicsit butább licenc Kozelt turbózták föl, és adagoltak bele extra adag komlót. Azért az összetevők között szerepel komlókivonat is, úgyhogy valószínűleg ez nem a tankos Pilsner Urquell-hez mért minőség, de prekoncepciók helyett inkább maradjunk az empirikus élménybeszámolónál.

A Kozel Első Komlóst kitöltve muskotályos, zöldséges nemeskomlós illat, és megkóstolva íz az indítás. Érződik a cseh komló, jellegzetes "smooth", elegánsan száraz ízvilága. Azonban "üzemi" hőmérsékletre melegedve már kikandikálnak a pilzeni malátás illatból a halovány vajaromás (diacetil), és konzervzöldséges (DMS) jegyek, és szépen átveszik a főszólamot. Ugyan az alap Kozelnél valóban teltebb és karakteresebb a zöld Kozel, azonban ez önmagában még nem akkora dicsőség. Az utóízben határozottan ott bujkál a bőven odahintett komlósság, de ez kevésbé a friss, inkább a patikamérlegen kiszámolt kesernyés komlókivonatnak köszönhető. Viszont dicséretére legyen mondva, nem olyan orvosságos, mint a sárga Kozelben, hanem egész csehes érzetet ad.

Persze mindez továbbra is a Kozeles relációban igaz. Hasonlóan a Dreher Hidegkomlóshoz megállapítható, hogy szép az irány, de az alapsörön is kéne változtatni, hogy elégedettebbek legyünk, viszont az átlagfogyasztó örömmel konstatálhatja, hogy egy jobb Kozelt kapott a kezébe. Amolyan Pilsner Urquell-Light a Kozel Első Komlós. Kicsit zöldebb, kicsit markánsabb, és persze a miénk. Hogy ezt érdemeltük-e, azt mindenki döntse el maga...

harv7.jpg

A Kozelnél nagyjából azt kaptam, amit előre gondoltam, a Hop Harvestre azonban annál inkább kíváncsi voltam, robban-e akkorát, mint a hírverés körülötte. A Monyo-Uradalmi Sörfőzde koprodukciós söre a Kraft-sör filozófia jegyében született. 6,4%-os alkohollal, 15,6-%os szárazanyagtartalommal láthatóan nem fukarkodtak az alapanyaggal a főzdében. A komlózás is szép ívet ír le, hiszen a váli uradalomban (gyönyörű drónos video itt) a hagyományosabbnak számító Magnum és Northern Brewer mellett Cascade-t, Chinook-ot és Centennialt gyűjtöttek be a szorgos kezek, így elég szép komlóképlettel rendelkezik a sör, amit magyarul friss komlós IPA-nak aposztrofálhatunk.

Az illatnál valahogy robbanósabb parfümösségre számítottam, de úgy látszik túlságosan el vagyunk kényeztetve míves hidegkomlózású IPA-kkal. Hidegen még egy kicsit salátás, uborkás-mód vizes a komló intenzív zöldségillata, amihez zöld citrom, lime és a maláta enyhén mézes aromája zárkózik föl. Melegedve erősödik a mézesség és a Cascade-Centennial megszokott, enyhén muskotályos, szőlőtörkölyös, gyantás illatai is megjelennek, de továbbra is mintha csap alatt szagolgatnánk az érett trópusi gyümölcsöket, egy kicsit távolba vész az illat. A mézszín sör és a tojásfehér hab nagykönyvben írott mód emelkedik és tart, és a buborékok is kellemesen aprók. Ezek után könnyedebb Session-ízeket várna az ember, de a Hop Harvest inkább itt domborít. A komló nem az alfasavval, hanem a gyantás olajossággal és kellemesen zsibbasztó szedatív attakkal mutatkozik meg. 1-2 pohár után nyugodtan felkereshetjük kedvenc fogorvosunkat és megspórolhatunk egy érzéstelenítő injekciót. Azért melegedve szép lassan kúszik a garat felé a grapefruitos keserű, ám ismét van egy kis hiányérzetünk az intenzitással kapcsolatban.

A Hop Harvest egy nagyszerű sör, ám a különleges élményt nem a mindent elsöprő illat és ízkavalkád, hanem a nyers frissesség - akár egy kertből frissen tépett zöldfűszer, vagy natúr zöldség - és a komló zsibbasztó intenzitása okozza. Az viszont hasonlóan egy korábbi To Ol DIPA-hoz, nagyon varázsossá teszi az élményt, jövőre meg megvan a referencia, hogy min kell reszelgetni a tökéletesítéshez.

harv8.JPG

A friss "zöld", fűszeres ízekhez meg bármilyen fehér húsú enyhén fűszeres halétel, pikánsabb szárnyas, vagy egy nem túl csípős thai leves thai leves kiválóan passzolhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8911790527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt az első frisskomlós Kozel! 2016.10.13. 15:59:08

A Kozel Első Komlós már elérhető a boltokban! A limitált kiadású különleges zöld leveles-komlós dobozba először került olyan sör, hogy a magyar fogyasztók szélesebb körben megismerkedjenek egy a komlószürethez kapcsolódó specialitással. A sörked...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloriousstream 2016.10.13. 19:23:23

Csak szerintem állatság főzés közben elpazarolni ezt a komlót mikor hidegkomlózással jött volna ki a lényeg belőle?

(amúgy aki szerint íz nem jön hidegkomlózás közben az komlózzon meg egy napra egy tetszőleges bolti lágert valami divatosabb, friss komlóval azt rosáljon be másnap amikor megkóstolja)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.10.31. 22:22:03

Én sokkal kritikusabb vagyok ezzel a Kozellel. És nem értem, mi az oka, hogy egy ennyire rossz sör sikeredett belőle? Így semmi értelme idénysört főzni, ha abba sem adnak bele apait-anyait!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.11.08. 09:19:52

@Árpa Jankó: Volt nekik az alap Kozel, amit - vélhetően - sűrűbbre hagytak, volt egy marketinges hívószavuk és egy hihetetlen drága BrauKon-os komlóágyújuk, és ebbe beleraktak egy adag - patikamérlegen kiszámolt - friss komlót, amin - vélhetően hasonlóan a Hidegkomlóshoz - megjárattak egy adag Kozelt és kidolgozták a háttérmesét. Ez egy picivel igazibb, mint a Soproni APA, és egy picivel ihatóbb is, de azért csodák nincsenek. A könyvelés és a számok nagy urak.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása