Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Főzdefeszt 11. - Láger-lista avagy mit üzen a kisüzem...

Amikor Bart Daniék kijöttek az aktuális Főzdefeszt-szlogennel - Return of the Lager - természetesen a SW EP VI-ra hajazva a plakáttal - akkor első körben azt gondoltam, hogy a kisüzemi láger egy zsákutca, főleg Magyarországon, ahol nagyon ár-érzékenyek a fogyasztók, és kisüzemi lágert olcsón, jó minőségben lehetetlen előállítani. Konkurenciaként és "belövő" darabokként ott vannak a kommersz (Staro, Pilsner, Krusovice - a három nagy jól tudja mire kap a vékonyabb pénzű magyar sörissza fogyasztó) és a különlegesebb cseh sörök, amiket most már rendszeresen és széles választékban lehet legalább Budapesten kocsmában és boltban megvenni. És valljuk be őszintén, igazán remek cseh lágerekből lehet válogatni. A kisüzemi sörökre sajnos még mindig - részben - jellemző minőségi ingadozás is inkább a nagyüzemi és még különlegesebb daraboknál is olcsóbb irányba tereli a népet.

05.jpg

Ehhez képest igencsak intenzíven elkezdtek mocorogni a hazai kisüzemi főzdék, és úgy néz ki, hogy a főzdefesztes csapatnak igaza lesz, mert a hétfői sajtóbemutatón akadt épp elég izgalmas darab. Ezekből válogattam össze egy szakajtóval, amit otthon nyugodtabb körülmények között is megkóstoltam. A tapasztalatok azért továbbra is vegyesek, de vannak jó irányok, van azonban még hová fejlődni. Továbbra sem tartom egyértelműen üdvösnek azt, hogy több száz éves tapasztalati és komoly technikai háttérrel rendelkező cseh-német főzdék remek és olcsó lágereit, pilseit próbáljuk feltétlen utánozni. Valamiért ez még mindig nem megy, ráadásul drága is. Érdekes, hogy cseh vagy lengyel mini-főzdéknek, de még horvát kis főzdéknek is sikerült jó pilzenit főzniük, nálunk meg még mindig nincs igazán kompromisszummentes változat. Vagy nem elég telt, malátás a főzet (dekokció nem lehetséges a legtöbb kisüzemi főzdében), vagy a magas alkohol (5,5% fölött) miatt nem elég könnyű ivósörnek, vagy a komlózás nem elegáns,

img_5844.JPG

Az Élesztő egy nagysándoros (lásd még Gordiuszi csomó) huszárvágással - hogy fokozzam a képzavart - nem is kis hazánkban, hanem egy cseh főzdében főzette le a Frederik (Média)Hekkelberg sosemvolt bajor filozófus nevére dedikált cseh lágerét. Azon felül, hogy egy kicsit nyers volt még (kb. 2 hét még kellene), egy jó ivású, könnyű láger, megfelelően (cseh)komlós, és egész este lehet kocsmázni mellette. A sör rendben van, a dizájn és a marketing is ötös, csak kicsit olyan az egész hangulata, mint amikor a Litovelt vagy a Lasko Darkot egy romkocsma saját márkás sörként átcímkézi. Mert ugyanaz - az egyébként kellemes könnyű láger - nagyságrendekkel jobban esik, ha nyakon öntik egy kis Houdinis grafikával és ál-egzisztencialista népmesei mázzal, oldva egy kevés Heideggerrel. Vicces fricska fogyasztónak és sörfőzőknek egyaránt, bár vannak, akiknek ez rosszul esett...

06.JPG

A Synthesis Brewlab készített egy Hoplagert, ami önmagában egy kicsit kiforratlan még, de a maracujával megbolondított Special Edition változata az egyik legizgalmasabb darabja volt a kóstolásnak. Volt egy olyan érzésem, hogy ha az alapsört nem csupán maracujával, hanem - teszem azt - áfonyával is megtoldották volna, rögtön házon belül is lejátszhattak volna egy olyan Fruit War-t, amit a Monyo és a Mad Scientist már prezentált. Javaslom, csinálják meg, szerintem meghálálja a törődést. Részletesebben majd ezt is kóstolom nemsokára.

08.jpg

A Hedon (Németh Anti) balatonvilágosi főzdéjében két sör is készült. Az egyik az Anti nevével fémjelzett Hedon - Balatonvilágosi Pils (nem tévesztendő össze - bár nem hagyták ki ők sem ezt a név-ziccert - a szoci éra egyik legcikibb sörével a Balatoni Világossal, amit nemrégiben feltámasztottak - bár ne tették volna!). Egy klasszikus darab szeretne lenni, de még egy kicsit döcög a harmónia és egy kevés DMS (konzerv-zöldség) is ott mocorog az illatában-ízében. A másik sör az Újhartyánban még csak építkező, és a Balatonnál bérfőző-helyet kapott új főzde, az Áperte Sörfőzde receptje alapján készült. A főzdéről még nem sok tudható, annyi viszont bizonyos, hogy újabb női sörfőzőt (az Etyeki, a Kapucinus és a Reketye mellett) köszönthetünk. Fodor Gabriella készíti  (tavaly végzett a Sörmester szakon - úgyhogy újabb Corvinus-os Szt. István Egyetemes főző is egyben) a söröket és a debütáló sörben - Első Csók - is van egy megmagyarázhatatlan női vonal, nem csupán a névben. A malátás ízvilágúnak szánt sörben egy barackos észteresség is megjelenik, ami egész érdekes módon összevág - vélhetően nem tudatosan - a Gösser és a Soproni egyes új receptű söreivel (alkoholmentes) összevágó ízvilága is van, amit az említett multi komoly piackutatás után kísérletezett ki. De azért ne gondolja senki, hogy a Gösser alkoholmentesének a szintjén van ez a sör, annál sokkal többet nyújt, azonban egy kicsit túl sok az 5,8-as alkohol, és ide is szorult még egy kevés DMS.

16.jpg

A Hara Punk már tavaly kijött a komlókkal megcsavarintott Budapest lágerrel, de eddig még nem jutott el hozzám. A gyümölcsös aromák és a kellemesen üdítő fanyar és enyhén zöldséges ízek a melegedéssel előbukkanó érett füvesség, gyantás felhangok egész más kontextusba helyezik az alapműfajt. Ez már egy fokkal izgalmasabb.

01.jpg

A Monyo Culáger tavaly a Főzdefeszt-eredményhirdetésen debütált, és akkor nem hagyott mély benyomást, de azon az estén a Csakajósörben alapoztunk, úgyhogy nem voltam annyira objektív. Így kellemes meglepetés volt, hogy az eddigiek közül a leginkább lágeres, egyenes vonalvezetésű, korrekt sört kaptam a palackból. Az ár-érték arányon már lehet vitatkozni, de a malátás, zabfalatkás ízű, amolyan győrijóreggeltes napindító hatású 0,33-as ampulla korrekt sör, ez nem kétséges.

A Budavári Fesztivál megnyitóján szintén egy új főzdét csöppentettek be a köztudatba. A Váci út 83. a budavárit jegyző testvérpáros Kurucz Dani és Geri projektje. Természetesen az Újpesten épülő főzde címe a névadó. Egyre inkább látszik, hogy megjelennek a komolyabb befektetők a sörbizniszben, hiszen ők az elsők, akik köztudottan még az Agrometálnál is drágább Zip's-nél rendelték meg a főzde berendezéseit és Csupor Marcit alkalmazták sörfőzőnek. Szortimentjükben egy APA, egy IPA egy Pils és egy Hoplager szerepel, amit egyelőre nem is szándékoznak bővíteni. Mivel a láger a hívószó, a Pils-t és a Hoplágert kóstoltam meg, amit még nem a Váci úton, hanem Miskolcon a Zip's bemutató-főzdéjében főztek le. Ez a 4,5%-os pilzeni ideális alkoholfokú és minden a helyén van benne. A Culáger mellett ezen éreztem, hogy nem kell magammal kompromisszumokat kötnöm a kóstoláskor, hanem egyszerűen jól csusszan és a helyén van benne minden. És látványra is szép, cseh söröket megszégyenítő remek habkoronája van. Az 5,5 %-os Hoplager pedig szerencsére nincsen túltolva komlóval, hanem egy nagyon kellemes zöldséges, enyhén gyantás, de nem túl alfasavas háttér elé egy feketeribiszkés, málnás illatú és enyhe fanyarsággal frissítő komlózás támasztja meg az inkább szárazon frissítő sört. Ez is nagyszerű.

És amiket most nem kóstoltam, de a feszten biztos, hogy felkeresem őket. Kővári "Armandó Csakajósör" Gergő 5 éve főzte az első Grabancot, amit most megismételt és az IPA mellé láger változatban is elkészíti nekünk. A békésszentandrásiaknak tavaly nagyon bejött a Vári Nővérek cirkuszi-bazáros villantása, és persze a sör is igen jól sikerült, így idén sem hagyják ki a ziccert, és a Monyó és a Rizmajer bécsi ászokját megirigyelve ők is főztek egy Óarany névre hallgató bécsi ászokot, ami szintén a Főzdefeszten debütál a szélesebb közönség előtt. A Kapucinus ide is elhozza a Frau Luthert ezt a jó kis vörös lágert, Rizmajer Józsi és Hopfanatic Kiss Tomi is összedugták a fejüket Csepelen és készült egy jó kis Pils, de nem Kiss Tomi lett volna, ha nem egy különlegesebb komlót, a virágos illatbombát szállító Simcoe-t főzi bele. A Kisüzemi Sörfőzdék versenyén lemaradtam a szentesi Zentus És még annyi minden, hogy felsorolni is nehéz, itt a teljes lista, amit idén aztán igazán szépen és profin összeraktak az oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr838789806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.06.10. 13:22:50

ha már Hekkelberg: annyi itt a fúziós meg csíziós láger, hogy kijöhet lassan már egy Koncentrációs Láger is! (szögesdrótos palackzárral stb)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.06.10. 15:32:32

@Pável: Ejnye, te kis militáns sörnáci! :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása