Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

  • szanisz: @dr. dodó: sztem a démon egyáltalán nem rossz. bár az csöppet drágább. (2017.09.17. 20:13) Az első magyar multIPA - Soproni IPA "óvatos duhaj"
  • dr. dodó: Kellemes meginni, és ez már nagy dolog a magyar sörnél. Ennyi pénzért a legjobb választás (a Pécsi... (2017.09.17. 13:08) Az első magyar multIPA - Soproni IPA "óvatos duhaj"
  • szanisz: @herut: 200FT-ért tényleg rendben van a sör, ebben nincs vita. Hibái ellenére élvezhető számomra is. (2017.09.10. 19:06) Az első magyar multIPA - Soproni IPA "óvatos duhaj"
  • dr. dodó: Évek óta nem iszok semmilyen Drehert, max vendégségben, ha megkínálnak (sokfelé még mindig tartja ... (2017.09.08. 16:21) Dreherfeszt 2017
  • rambo13: @-kk-: igen tudom, és hát az is tény, h nem vagyok jártas az élelmiszer ipari aromák világában, és... (2017.09.08. 15:56) Dreherfeszt 2017
  • -kk-: @rambo13: Jó, de azok a színezékek mind a "csokoládé ízesítő" nevű összetevő részletezéseként szer... (2017.09.08. 15:32) Dreherfeszt 2017
  • rambo13: @-kk-: @apuska: a problema a copy paste elmélettel, h a címkén szerepelnek színezékek, is, ráadásu... (2017.09.08. 15:27) Dreherfeszt 2017
  • Utolsó 20

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (52) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (13) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (4) barna (2) bécs (5) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (35) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (5) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (3) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (34) búzasör (15) camba (1) cantillon (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (2) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (2) csakajósör (6) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (50) csíki (4) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (1) dombóvár (1) dreher (20) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (1) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (3) flamand vörös (1) fót (12) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (28) hbh (1) hedon (2) heineken (3) hekkelberg (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (22) hoptop (4) hordó (1) horizont (10) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (47) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (9) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (204) kőbánya (6) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (13) kraken (1) krombacher (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (7) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (6) mad scientist (2) magy (1) magyar (230) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (18) münchen (2) nelson sauvin (1) német (34) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (2) olasz (3) orosz (3) osterbräu (1) osztrák (12) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pelicon (2) permon (1) pils (10) pilseni (4) pivo (2) Plzeň (1) porter (15) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (1) régi idők sörei (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (21) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (50) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (33) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (7) sörvers (1) sörverseny (22) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (4) stgeorgen (1) stout (24) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) USA (3) usa (2) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (8) zirc (2) Címkefelhő

A kevesebb több - Reczer Ser - T30 Coffee Milk Stout

2016.03.08. 10:42 :: IPAfai Pap

Abban a könnyű helyzetben vagyok, hogy a Kézműves sört a népnek blog megspórolt nekem egy bekezdést, mert - szokásához híven - mindenhol ott van, és a legtöbbünket megelőzve készített egy interjús posztot Reczer Gáborral, ahol többek között a gerilla sörfőzőt és a T30-at is bemutatja.

reczert301.JPG

"Ezt a sört a születésnapom alkalmából készítettem, mert egyszer 30 éves az ember. Azért van benne a kávé, hogy akár reggeli közben is tudjunk bulizni! :D
De félre a viccet, nagyon szeretem a stoutokat és mindenképpen akartam egy ilyet főzni. A neve pedig azért T30 mert az ismerőseim, barátaim „Tanknak” hívnak."

Bőséges részletekért mindenki jó szívvel kattintson, és aztán legyen szíves visszamerészkedni a Sörbúvárra, mert a sörről már nekem is van mondandóm, ami Sal Bandynál nem hangzik el...

Szóval adott egy ambiciózus gerilla-főző, aki Bors Lacinál, Győrzámolyon főzte le 450 liter sörét, amit most igencsak kívánatos fotóval vezetett föl a főzde FB-oldalán. Hát persze, hogy felkaptam a fejem én is és nem is váratott sokat magára a kóstolás.

reczert302.JPG

A Stout-ról a köztudatban a Guinness Draught jut a - tájékozottabb - átlagember eszébe, a sörgeekeknek meg a 9+%-os Russian Imperial Stoutok rémlenek fel rögvest. De manapság már kezdjük fölfedezni a kevésbé nehéztüzér-darabokat is. Olyan ez, mint az DIPA-k és APA-k relációja. A "sokkoló" alfasav-tartalomtól, a megakeserűtől lassacskán eljutottunk a finomabb komlókezelés felé. És szerencsére a súlyos, tömény Imperial Stoutok mellett kezdenek feltűnni a könnyedebb, cizelláltabb, gyengébb stoutok, ahol nemcsak a robusztus test dominál, hanem a kis finomságok örvendeztetik meg a sörrajongókat. Az Élesztő koprodukciós kávés Stoutja a Black Mamma volt az egyik ilyen hazai próbálkozás (biztos volt még más is - kommenteljetek nyugodtan!, - de hirtelen ez ugrott be). Nos, Gábor is ezt az utat választotta, a hagyományos stout alapokhoz (sötét maláták, malátázatlan pörkölt árpa) kevert némi árpapelyhet és durvára őrölt, kókuszolajba áztatott kávészemeket, amivel a whirpoolban ízesített, tehát nem lett olyan keserű és csersavas íz a kávétól. Van még egy adag tejcukor - Milk Stout-ról beszélünk, és némi hozzáadott kandiscukor is, így Bajorországban - jelenleg -  nem lehetne sörként forgalmazni, de itt magyar földön ez a veszély nem fenyeget...

A T30 illatában elsősorban a málna, cappuccino, csoki, vörösbor és enyhe, gyümölcsös fanyarság dominál, amit napköziből ismerős karamellás tej és további feltoluló gyermekkori emlék, a nagymama kávéjába mártott kockacukor illata árnyal. Sötét barnás-fekete, kis vöröses csillogással játszó sör, tetején múló tojásfehér habot fejleszt. Megkóstolva intenzív kávés beütés, és - a nagyobb krémesség eléréséhez felhasznált kókuszolajba mártott kávészemek hatása - a kókuszolajos ízek abszolúte kiérződnek, és játékos pluszt nyújtanak. Kávés-kókuszos, enyhén vizes ízvlága, lágy szénsavja nagyon kellemes könnyed élményt adnak. Hozzá egy egyszerű kókuszgolyó, kókusszal boldogított somlói, vagy egy epres kókuszos tiramisu remekül illene. Elegáns, nem túl keserű, - se a komlótól se a kávétól - olyan bécsies melange jellegű, igazi délutáni darab, ami nagyon könnyen befogadható és szerethető.

reczert304.JPG

És - visszautalnék a poszt címére - itt is látszik, hogy sokszor egy fejleszaggatóan komlós, vagy egy magas alkoholtartalmú, robusztus stout helyett elég egy biztos kézzel, jó arányokkal megáldott könnyedebb darab, ami csak egyszerűen jól esik. Nem nagy gesztusok, csupán egy jó szó, egy kedves mosoly, amit 'csak úgy' kapunk. És az ilyen feldobja a hétköznapok monotonitását, és megédesíti a zuhogó esőt, elfeledteti a dugót, a tömött villamost, kizárja a világból a napi stresszt. Még több ilyet!

2 komment

Címkék: magyar stout kisüzemi

A bejegyzés trackback címe:

http://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr938428468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kcksnrkcksnr 2016.03.08. 12:16:22

Jól látszik ebből is, hogy ameddig szerény képességű és lusta* sörfőzőink közt ilyen legendák terjengenek, hogy "a pesti ivóvíz ideális", "nem csinálok semmit a vízzel mert jó íze van", "felesleges" (ezeket a magyar szcéna különböző ismert alakjai mondták nekem) a vízkezeléssel kapcsolatban akkor igazából vállalható söröket csak porter és stout kategóriákban fognak tudni főzni mert hozzájuk illik jobban a magyar víz. (fő probléma a magyar vízzel a hatalmas bikarbonát mennyiség ami nem egedi a világos söröknél a emgfelelő cefre ph beállását) (illetve a pörkölt maláták égetett, kesernyés íze eléggé sokat segít a nem ideális vízből fakadó ízhibák elfedésében)

Nem véletlen, hogy talán 3 normális közeli IPA-t ittam itthon eddig az elmúlt 5 évben amit nem bántam meg mert ezekhez már nem elég ez a jellemző beleszarás.

kcksnrkcksnr 2016.03.08. 12:18:07

@kcksnrkcksnr:
*lusta alatt azt értem, hogy kb. 1 óra olvasás után mindent ki lehetne deríteni a témában amivel már vállalható szintre lehet emelni a végterméket