Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nøgne Øhhhhhhhhh - Főzdelátogatás és interjú

Tibold Ákos (Sörspecialista) nem is olyan régen járt a Norvégiában a Nøgne-nél, és az ő bevezetőjével kezdem ezt a posztot. Természetesen hozott a Sörmanufaktúrába finom söröket, amelyek közül a Saison és az IPA jött be nekem igazán. A Stout még ott hever a pincében, de már nem sokáig. Ám átadom a szót Ákosnak:

"Nagyon nehéz összeszedni mindazokat az impressziókat amik értek. Ott is két lába van az embereknek, az autók meg kerekeken gurulnak. Angolul zavarba ejtően jól beszél mindenki, még a pirospozsgás arcú buszsofőr is. Szerencsémre a főzde egy tengerparti kisváros közelében fekszik, egy egykori villamos erőmű épületében foglal helyet. Na de hol is van a történet eleje? Van ez a főzde, amit Kjetil Jikijun és Gunnar Wiig alapított 2002-ben. Eleinte délutánonként és hétvégéken éltek eme hobbijuknak, és később is előfordult, hogy dolgozók társadalmi munkában végezték munkájukat, fizetést nem kaptak, avagy nem kértek. Gunnar hamar lemorzsolódott, és ezt rosszul tette. A 2003-ban még évi 300 hl termelést 2015-re 20000 hl-re becsülik. Igen gyorsan előkelő státuszt értek el a sörszerető népek körében, és nem véletlenül: Kjetil szívét-lelkét beletette főzeteibe, jelenleg is 5-6 aktív házi sörfőző van a cég soraiban. 2013-ban bevásárolta magát a cégbe a Hansa Borg, ami az ország 2. számú termelője. A vicces az egészben az, hogy egészen látogatásomig nem avatkoztak bele szinte egyáltalán a működésbe. Talán azt kivéve, hogy Kjetilt „elüldözték”. Érkezésem napján mutatkozott be az új felső-vezetés, egy vacsorával egybekötött prezentáció keretében, amit egy magángyűjtő csodálatos autó-múzeumában tartottak és amire engem is meghívtak. Hiába, a magyar a szerencse fia: rénszarvas-pörkölt és régi Cadillac-ek, Lambók, a kedvünkért (egy Frederico nevű olasz srác is gyakorlaton) angolul folyik a tájékoztatás; igazán udvarias volt részükről.  A lényeg, a lényeg: új épület, nagyobb erjesztő-kapacitás, meg persze a folyosói pletykák: a volument adó söröket elviszik más üzemekbe, hogy alacsonyabb költségen főzzék le, itt a különlegesebb darabok maradnak majd. A menedzserek ugyanazt az öltönyös cápa attitűdöt képviselik, mint máshol: a szemük sem áll jól. Az egyetlen jó hír, hogy beszerveztek/leigazoltak a board-ba egy igazi sörhazafit (Anders Kissmeyer), aki remélhetőleg kitart majd amellett, hogy megmaradjon a minőség és kísérletező-kedv."

nognefoto_4.JPG

És akkor ugrás az időben, mert Ákos nem is olyan rég hívott, hogy kéne neki szállás nálunk a Hotel Charlesban, mert jön egy vendége. A vendég meg - míg lassacskán kiderült - nem volt más, mint Kjetil. Mivel aznap hármasban együtt ebédeltünk, sőt az este a Hunyadi Lakásbisztróba is - egy tuti sörvacsorát tartottunk Gáborral a tulajjal - meginvitáltam őket, közben - ha nem is klasszikus interjú készült, - volt alkalmam beszélgetni vele tervekről, csalódásokról, tanulságokról. Ezekből válogattam, és fűztem össze az alábbi dialógust:

Sörbúvár (S): Az első kérdés nem lehet más, miért hagytad ott a Nøgne Ø-t?

Kjetil (K): Még 2 éve kezdődött a változás a cég életében. Egy idő után ott tartottunk, hogy az új tulajdonosi kör és a cégvezetés egyre inkább a mennyiségi termelés felé hajlott, nem akartak megmaradni a szezonális, különleges főzeteknél, amik hírnevet szereztek a főzdének. Mivel teljesen más nézeteket vallottunk, úgy gondoltam, hogy itt az idő, hogy elváljanak az útjaink. 10% tulajdonrészem még megvan, de a Nøgne tevékenységében már nem veszek részt. Az utóbbi időben rengeteg norvég sörkedvelő panaszkodott, hogy már nem olyanok a főzeteink, mint korábban, és még megpróbáltam ez ügyben tenni, felemelni a szavam, mint tulajdonos, hogy visszatérjen a főzde a régebbi igazi kézműves termeléshez, de teljesen szembemennek ezekkel az elvekkel és ez nagyon elszomorító. Számomra mindig is fontosak voltak a fogyasztói visszajelzések, és óriási hiba a szőnyeg alá söpörni ezeket, mert a megszerzett jó hírnév nagyon könnyen elveszíthető.

S: Mit gondolsz, hogy mire épül egy ideális sörfőzde?

K: Nálunk 5000 literes főzőüstök voltak és a sörmester a folyamat teljes egészét felügyelte, az alapanyagok beszerzésétől a palackozásig. Egy nagyobb üzemben már csak részfeladatok jutnak egy-egy emberre. Én, ha fejleszteni akartam volna, nem a főzde bővítésében gondolkodtam volna, úgy hiszem egy ugyanakkora kapacitású másik üzemet kellett volna létesíteni, ahol egy felelős sörmester felügyel mindent és a felelősség mellett magáénak érzi az üzemet, a főzeteket és így teremt valódi, maradandó értéket, amire ő is büszke lehet.

nognefoto_1.JPG

S: Mik a mostani terveid?

K: A feleségemmel nagyon szerettünk volna egy mediterrán országban letelepedni. Spanyolországot nem kedveljük, Olaszország túl drága, ráadásul délen a maffia az élet minden területén ott van, így esett a választásunk Krétára, ami sziget, de a kisebb görög szigetekkel ellentétben a turistaszezon elvonultával is van élet, így egész évben van valami pezsgés. A norvégok nem igazán szókimondó emberek, somolyognak, elhallgatnak dolgokat, és sok idő után is meglepődsz, hogy egész mást gondolnak valamiről. Én szeretem szemtől szemben kimondani azt, amit látok, érzek, és a görögök közvetlensége nagyon közel áll hozzám, így jól érzem magam ott, úgy látom hasonló szemmel látjuk a világot. Alapítottunk egy céget, tervezünk egy bio-borászatot és mellé egy sörfőzdét is. A birtok a fővárostól, Herakliontól 25 kilométerre délre a hegyek lábánál fekszik. Két ősi görög szőlőfajtával kísérletezünk, idén lesz az első szüret. Már készek a tervek és hamarosan megindul az építkezés is. Főleg exportálni szeretnénk.

nognefoto.JPG

S: Borász végzettséged is van?

K: Nincs, még csak tanulom. Bár a borászat sokban hasonlít a sörfőzéshez, egy lényeges pontban eltér. Az alapanyagokat nem készen kapod, hanem végig kell kísérni a szőlő növekedését, érését, és nagyon sok minden a borkészítés előtt eldől. Jelenleg bio-mechanikus termesztésben gondolkodunk, de nem tudom, sikeres lesz-e.

S: Milyennek látod a norvég söréletet?

K: A kézműves sörök - csakúgy mint Magyarországon - kb. 2009-től kezdve igazán népszerűek. Még 2006-ban, nyáron - persze a norvég "nyár" max. 6-8 hét - csináltunk egy kis éttermet a főzdétől nem messze, de a vendégek főleg a jó és viszonylag olcsó kaják és nem a sörök miatt jöttek vissza. Aztán manapság már rengeteg sörértő fogyasztó van, akik ismerik a jó minőséget és észreveszik, ha valami nem üti meg a mércét.

S: És végül - bár sejtem a választ - miért látogattál Budapestre?

K: Ákos meghívására érkeztem. A Legendában főzünk holnap egy kísérleti komlóval készült Imeperial Pale Ale-t (DIPA-t) Ákosékkal (Tibold Ákos és Utassy Rolli - a szerk.) és remélem jól sikerül!

S: Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert a holnapi főzéshez és a krétai vállalkozáshoz, remélem, még látunk Budapesten!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr498268860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása