Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (54) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (14) apa (1) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) árpabor (2) aventinus (3) bajor (30) bak (30) balkezes (4) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (5) barna (2) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (37) belga (40) berlin (1) bevog (1) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (8) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (8) buli (1) burgenland (1) búza (35) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (1) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (7) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (51) csíki (5) csobánka (8) csupor (1) dán (4) debrecen (1) demolen (8) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (22) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (2) fehérnyúl (2) feröer szigetek (1) fesztivál (48) fifty shades of (1) firstbrewery (4) flamand vörös (1) fót (13) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (29) hbh (1) hedon (2) heineken (5) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (10) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (5) hordó (4) horizont (16) horvát (2) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (3) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (51) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) kabinet (1) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (1) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kissler (2) kisüzemi (214) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kölsch (3) komló (20) korzika (1) kősör (1) kozel (7) kraft (24) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (10) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (9) mad scientist (2) magy (1) magyar (241) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (22) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (1) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (3) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (13) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pelicon (2) permon (1) pils (11) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (16) pozsony (2) prága (6) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (2) reczerser (2) régi idők sörei (1) reketye (1) rétság (1) rigó (1) rízmajer (23) rodenbach grand cru (1) román (1) rotburger (3) róthzoli (9) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (9) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (1) soltvadkert (1) soproni (7) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (52) sörforradalom (14) sörfőzés (2) sörkoktél (9) sörkönyv (2) sörkorcsolya (34) sörkultúra (14) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (5) sörpiac (10) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (27) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (24) sour (1) spontán erjesztés (1) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (26) strong (2) suarez (1) svéd (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (1) szlovák (5) szlovákia (2) szlovénia (6) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) To Øl (1) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (1) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (1) usa (2) USA (3) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) zatec (1) zipsbrew (11) zirc (2) Címkefelhő

Nemzetközi Stout Nap - 2015

2015.11.05. 18:43 :: Impavidus Mortalium

 

  International Stout Day

A ma a sörös köznyelvben élő stout elnevezés testes, zamatos fekete sört takar. A stout is mint minden sör, malátából, készül komló, víz és élesztő felhasználásával, ebben azonban a pörkölt maláta és /vagy a malátázatlan pörkölt árpa túlsúlyos szerepet kap.

 

Általánosságban annyit kell tudni a stoutokról, hogy Számos típus változatban létezik ez a csodálatos íz és illatgazdagságú sörstílus a köznyelvben is, mint pl.: milk stout, dry vagy irish stout, oatmeal, chocolate, imperial, oyster és ezek variációi.
Mind-mind gazdag zamatú, sötét italok, jellemzően pörkölt malátás íz és illatjegyekkel, közepesnél vastagabb testtel, emlékezetes zamattal, csokoládés, kávés ízhatású jelleggel, melyekben az élesztő és a komló a háttérben marad, nem elsődleges jellegzetesség.
Eredendően az angol porter sörstílus erősebb, testesebb képviselőít nevezik stoutnak.

A porter sör stílus az 1720-as évek Londonjából származik. A sörstílus gyorsan népszerűvé váűlt, lévén egy erősebb, magasabb alkoholtartalmú sör volt, mely tovább elállt, mint a kor akkori főzetei, - kevésbé volt a hőingadozásra is érzékeny, többet lehetett belőle egyszerre főzni, így olcsóbb is volt - főleg a fizikai munkát végző réteg körében, a kikötői és ipari dolgozók közt (hordár ~ porter) innen ered a neve.
Tekintélyes mennyiséget exportáltak belőle Írországba is, ahol a 1760-as évek közepén Arthur Guinness a St. James Gate sörgyárban főzte a söreit. Neki nagyon tetszett a stílus és még erősebbre, ztestesebbre, zamatosabbra kezdte főzni a söreit. Ő akasztotta a stout jelzőtt a porterhez, így a legerősebb sörök "stout porter""-ként kerültek a köztudatba. Sokáig így is használták a kivejezést, mely akkor melléknévként a büszke vagy bátor jelentésselbírt, ami a politikai hangulatnak is megfelelt, így büszke ír porterként gondolhattak rá az írek.
Az első vastag vagy erős jelentésű szókapcsolatként a stout kifejezés a sörrel kapcsolatban 1677-ből az Egerton kéziratokban lelhető fel. 
A kifejezést, mint stout porter a 18. században kezdték el tehát alkalmazni úgy mint a porter sör erős változata, ezt használta Guinness Írországban 1820-ban a söre besorolására - bár Guinness már 1780 óta főzte folyamatosan a porter söröket, eredetileg egyféle sört gyártott az 1725-ös alapítástól 1759-ig.
Mondhatni tehát, hogy a mail stout stílus egy nemzetközi kooprodukció eredménye, az angol porterre épített ír fejlesztés :)

A közéletben legismertebb és legelterjedtebb verzió a dry vagy irish stout típus, a Guinness-t mindenki ismeri, sokáig a Guinness Draught volt a világ legtöbbet fogyasztott söre.
(Ízlés kérdése a dolog, nekem nem ez a kedvenc stout stílusom, én szeretem, ha van egy kicsit csavarva az íz és illatvilágon)
Máig vitatott szakmai és fogysztói körökben is, hogy a stout és a porter két külön stílus-e, vagy csak a magasabb alkoholtartalom ami elválasztja a kettőt egymástól. A kanonizált szakmai zsargonban, a BJCP értékelési metódusa szerint két különböző stílusról van szó és jómagam is egyetértek ezzel. A stouton belüli típusváltozatok a BJCP szerinti felsorolása és megkülönböztető leírása  ezen a linken elérhető.

 

Anderson Valley Bourbon Barrel Stout

Nemzetisége: USA - California
Stílusa: Stout
Alkoholtartalom: 6,9%
Gyártó: Anderson Valley Brewing Company

Értékelés: 50/48

 

Étel:   
Füstölt Gouda, natúr marhaszelet karamellizált hagymával, tökmagos cibattával, desszertnek vanília fagylalt.

dscf5982.JPG

Vélemény:

Bourbonos hordóban három hónapig érlelt, gyönyörű, olajos tónusú és megjelenésű mély ébenfekete test egy gyönyörű mahagóni színű habbal, mely tartós, kemény és krémes.

Fás, vaníliás-szerű wiszkis hórdójegyek keverednek a frissen sült kenyér, karamella, és kávé aromáival.
A gazdag csokoládé és a pörkölt árpa ízek mellett, a finom zamatú bourbon karakterrel kiegyensúlyozottan belesímulva játszik a karamelles kávé ízérzettel.
Gyönyörű sör, vastag sima, krémes szájérzettel, hosszú nagyon kellemes kávés útóízzel, a szájpadláson bourbonös zamattal.

Ez a verzió ugyan nem a híres Wild Turkey Bourbonos verzió, azt nem tudtam beszerezni időre, azonban ez semmit nem von le a sör élvezeti értékéből, szívből ajánlom mindenkinek. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: stout USA bjcp 50/48 Anderson Valley

A bejegyzés trackback címe:

http://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr828052314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.