Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A hónap kérdése: különbözik-e a Soproni Frissen Csapolt a simától?

sfcs1.JPG

Néhány hete egy új kampányt indított a Heineken Hungária a Soproni Frissen Csapolt promotálására – egy olyan sörére, ami már közel egy éve a piacon van, és aminek alapvetően a marketing adja a velejét: cutting edge csomagolópapírba tekert palack, a frissesség hangsúlyozására a tejhűtőből árulva. De hogy mi jelent valódi különbséget a sima Sopronihoz képest, azt már jóval nehezebb kideríteni; a Soproni weboldala a következő enigmatikus magyarázatot adja:

A Soproni Frissen Csapolt alapja a Soproni Klasszikus sör, azonban a különlegesen tiszta és hűsítő íz az összetevők arányának módosításával jöhetett létre. A sör 3 „ellensége” a fény, a hőmérséklet és az idő. A Soproni Frissen Csapolttal pontosan ezeket a káros tényezőket szeretnénk elkerülni. Védjük a fénytől a papírcsomagolás által, folyamatosan hűtjük a sörgyártól egészen a boltba bekerülésig, és csak 45 nap a termék szavatossági ideje.

Az összetevők arányának módosításának említése sok konkrétumot nem árul el, a Frissen Csapolt, akárcsak az alapsör, vízből, árpamalátából, kukoricagrízből és komlóból készül, és éppúgy 4,5 alkoholszázalékos. A további említések az idézetben mind valamiféle fordított logikát követnek, hiszen nem attól lesz egy sör más, hogy folyamatosan hűtik és 45 napos szavatosságot adnak rá, hanem azért kell hűteni és 45 napos szavatosságot adni rá, mert más. A papírcsomagolásra ki sem térünk, hiszen világklasszis sörök is egész jól elvannak nélküle. A lényeg persze, mint azt a sörgyártás világában valamennyire (pl. nálam jobban) jártasak már rég kitalálhatták, a pasztőrözés lehet, ami a Frissen Csapolt esetében nagy valószínűséggel visszafogottabb, mint a többi (egy-másfél évig szavatos) nagyüzemi sörnél, ennek folyományaként pedig több olyan fehérje marad meg benne, ami többlet ízanyagokként képes megjelenni a fogyasztás során.

sfcs2.JPG

A feladat ennek a hipotézisnek a tesztelése, mely célra egymás mellé állítottam egy sima Sopronit, egy Frissen Csapoltat, illetve kontrollmintaként egy 1895-öt, ami ugyebár a márka kukoricagrízmentes, prémium kabalafigurája. A minél hitelesebb végeredmény érdekében, egy kis mini-vakkóstolást szerveztem össze: elővettem három egyforma poharat, a három üveg sört, majd megkértem a feleségem, hogy számozza be a poharakat, töltsön mindegyik sörből nagyjából ugyanannyit egy-egy kiválasztott pohárba, majd egy papírra írja fel, melyikbe mit töltött. Ezt követően leültem a poharak elé, és megpróbáltam azonosítani, melyikben mi lehet.

sfcs3.JPG

A kettes számot kapó 1895-öt elég hamar ki lehetett szúrni, mert egy fél árnyalattal sötétebb a többinél, így innentől csak a két fennmaradó minta azonosítása volt érdekes. A három pohárhoz a következő jegyzeteket gyűjtöttem össze (amik persze tele vannak pillanatnyi, asszociatív benyomásokkal, szóval túlzott tűpontosságot kár bennük keresni):

  1. Édeskés, észteres illat, relatív tiszta íz, kisszemű szénsav, kiérezhető kukorica, lágy test, kissé rágógumis-malátás erjedési jegyek, viszonylag egyértelmű komló. Tűrhető hab.
  2. Észteres-pilsenisörös illat, egyszerű komlóíz a már ismert, de most relatív háttérbe szoruló rágógumis malátássággal, kissé savanykás-száraz kortyvég, érezhetően alkoholosabb. Közepes hab.
  3. Szokás szerint észteres, de megintcsak édeskés illat, vékony test, savanykás, markánsabban kukoricás alap, a komló itt is hangsúlyos. A hab minimális.

Mindezek alapján arra a vakmerő feltételezésre jutottam – ami be is igazolódott –, hogy bizonyára az első a Frissen Csapolt, továbbra is a második az 1895, és kizárásos alapon az utolsó a klasszik Soproni. Az első és a harmadik minták között az volt a fő különbség (ezzel választ adva a cikk címében feltett kérdésre), hogy az alapvetően jelen lévő éles, tapintható kukoricagríz-savanyút valamennyire elrejti a Frissen Csapolt teltebb, kerekebb íze, ami, legalábbis a felületes benyomásaim alapján, jó eséllyel származhat a visszafogottabb hőkezelésből. Kissé meglepő módon mindegyik sörben érzékelhető volt a komlózás is, a kategóriájukban ez nem tűnik magától értetődőnek.

sfcs4.JPG

Lazábban kapcsolódó, mindenesetre meglepő felfedezés volt, hogy a Soproniknál valamilyen egészen sajátos élesztővel dolgozhatnak, mert mindegyik sörben (az 1895-öt is ideértve) meghatározó volt az a fajta észteres rágógumisság, amit alapvetően a bajor búzasörökben lehet felfedezni – de persze bizonyára kitenyészthető olyan lagerélesztő-törzs is, ami tudja ezt. Ez az észteres élesztősség olyan erősen kiemelte a malátás édességet mindegyik sörben, hogy mellettük mind a komló, mind a kukorica jóval visszafogottabban érződött, így a megszokott magyar nagyüzemi olcsósörös hangulat helyett valami egészen obskúrus, szokatlan karakter volt mindegyik Soproni sajátja. Ez nyilván borzasztó viccesen hangzik mindenki számára, aki rendszeresen iszik magyar multicéges sörmárkákat, mert most tulajdonképpen az ország többségi tapasztalatát magyarázom úgy, mintha egy Attenborough-dokumentumfilmben lennénk, mindenesetre a Soproni a jelek szerint kialakított egy sajátos arculatot, ami ugyan továbbra is meglehetősen művi, és nem túl harmonikus, mindenesetre jól elkülöníthető a versenytárs márkáktól. Már persze ha azok nem fordultak ugyanilyen irányba, mióta legutóbb kóstoltam őket.

Kapcsolódó szomorú meglepetés, hogy az 1895 sem volt érdemben jobb a két másik világos Soproninál, a hangsúlyosabb komlós karakterek mellé nem társul sem magasabb harmónia, sem kifinomultabb karakter: az imént tárgyalt Soproni-íz mellett alig marad helye bármiféle szubmárkai szintű különbségnek.

A lényeg mindenesetre annyi, hogy a Frissen Csapolt valóban jobb, mint a sima Soproni, bár a különbség van annyira jelentéktelen, hogy akit foglalkoztat ekkora előrelépés, az valószínűleg eleve inkább valamilyen jobb sört vesz inkább. A kukorica kevésbé érződik, a kortyok kerekebbek, és persze megkapjuk hozzá a teljes csomagolópapíros-tejeshűtős turbómarketing-csomagot is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr17724666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2015.08.24. 11:46:44

nagyon felkeltetted az érdeklődésemet ezzel az észterességgel.

a hétvégén kocsival mentünk túrázni, így nem ihattam alkholt, de ráraboltam a soproni maxx-ra - ez a soproni "új" alkholmentese, kukorica nélkül,búza malátával (nem tudjuk , h hány %), azonban az összetevők között feltűnik a sokat sejtető "aroma" is - h hátha ebben is dominálnak a gyümölcsös észterek és döbbenetes volt a tapasztalat.

az első doboz hűvösen, de nem optimális hőfokon került a kezembe. nos: brutál banán!!!! nem kifejezetten kiegyensúlyozott, de nem is annyira rossz...
mindenképpen iható, ha nagyon muszáj...

a második dobozt már behűtve, a nagymarosi Duna-parton fogyasztottam el és (meglepően) sokkal összetettebb élmény volt, de nem mondanám határozottan jobbnak...már nem csak banán, hanem más ízek is bekúsztak,sőt néha domináltak, sokkal inkább egy komplexebb, fanyarabb witbier-es vonal rajzolódott ki, az első doboz weizenes stílusához képest.

már-már mintha a koriandert is éreztem volna, de lehet, h csak az agyam tréfált meg...

lehet, hogy a maxx búzasörös, észteres jegyei lehettek olyan sikeresek, h átültették a core sortimentbe?

illetve kérdés, h a maxx jegyeit milyen arányban határozza meg az élesztő és milyen arányban a hozzá adott aroma...

-kk- 2015.08.24. 12:05:23

@rambo13: ja, a Maxx totál indokolatlanul witbieres, nem tudom, mitől, de a korianderesség (amire én is emlékszem belőle) mindenesetre elég aromagyanús

Beer Ninja 2015.08.25. 11:56:50

Évek óta nem ittam semmilyen Sopronit, és egyelőre nem is tervezem megtörni eme nemes hagyományt. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.08.26. 22:15:16

@rambo13: pont ezt akartam mondani - a Max valami elképesztően földöntúli mű-őszibarack illatú és ízű. Borzalmas. És ez állítólag nem véletlen, mert a még szupertitkos Gösser Alkoholmentes - amit volt szerencsém debüt előtt kóstolni - is ugyanilyen karakterrel bír. Sztem borzalmas, de azt mondták az innovációs osztályon, hogy ez az ízvilág volt a cél...

Udó Dúl 2015.08.27. 07:59:51

Én a Maxxban némi trópusi gyümölcs karaktert vélek inkább felfedezni... A söröktől valóban kissé elszakadt ízvilága egyébként nekem ennyire nem borzalmas, főleg ha figyelembe veszem, hogy a benzinkúton miből választhatok, ha nem érem be sima vízzel.
Sok alkoholmentessel próbálkoztam, mert a sört szeretem, de sokat vezetek. A maxxot egy promócióban kóstoltam meg először. A vásárolt ásványvíz vezetés közben kevésnek bizonyult, a promóciós 0.33-as még hűvösen pislogott rám az utasülésről, hogy adjak neki egy esélyt. Emlékszem a megdöbbenésemre, mert sokkal rosszabbat szoktam meg. Azt kell mondjam, hogy számomra a széleskörben elérhető alkoholmentes mezőnyben ez tetszik a legjobban. Nyilván ez azért is van, mert szerintem a többi (a Gösser is), még borzasztóbb és mert Rizmajer alkoholmentesét (ami nekem eddig magasan a legjobb alkoholmentes) nem árulják benzinkutakon... :-)

A fenti teszt egyébként érdekes és hasznos a soproni friss tekintetében, nekem is hasonkó benyomásaim voltak.
Mindenesetre a Maxx, a Friss és a Soproni átalakuló ízvilága mind üdvözlendő, pozitív, technológiailag és marketing szempontból is innovatív próbálkozás a minőség emelésére.

Serkoptató 2015.08.29. 19:09:41

Innovációs osztály -- mindjárt beájulok...

Mi lenne, ha egyszer az lenne az innováció, hogy mindent beletesznek a sörbe, amit kell, és semmit, ami nem kell?

szanisz 2015.09.14. 21:33:49

@Serkoptató: Akkor megszűnne az innovációs osztály, nem lenne rá szükség, a sör eladná magát, mint a zywiec porter vagy a pilsner urquell. Ezért inkább innoválnak.

rolleros 2015.12.28. 16:32:05

Üdv.
Úgy látszik eléggé le wok maradva, de csak ma fedeztem fel (zalaeg,interspar) a s. frissen csapoltat, itthon meg is kóstoltam, és ízlett nagyon ! Tényleg friss, tiszta íz, kukoricát nem igazán éreztem, és kellemes komlós utóíz. 199 Ft, azt mondom ennyit meg is ért.
Igaz,hogy most épp akciós a p.urquell (199) na abból vettem azért többet, meg pár dreher bak is került a kosárba. Lehetséges, hogy a frissen csapolt javult valamit az utóbbi időszakban ?

-kk- 2015.12.28. 22:49:37

@rolleros: én augusztus óta nem kóstoltam :(

2016.06.21. 07:50:07

Nekem kimondottan bejövős volt a frissen csapolt, magyar nagyüzemi sörök közül egyedüliként. De kb. 2 hónapja eltűnt a polcokról. Lehet, hogy megszüntették? Pedig épp elkezdtem örülni, hogy már nem csak a tacskóban hanem a spuriban is van. Ehelyett most sehol sincs. :(
Pozitív viszont, hogy felfedeztem, az egyik borkereskedésben hazai kisüzemi sört is árulnak, igaz, elég drágán.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása