Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Abdij Averbode a fura apátsági

Véletlenül keveredtem be a Tescoba és ha már ott vagyok, gondoltam megnézem a sörválasztékot. Van bőven választék, de nem éreztem késztetést egyiknek a megvételére sem, amikor megláttam az Averbode-t.
No, ez azért mégiscsak apátsági, mondtam magamnak, hát csak nem hagyom itt, anélkül, hogy megkóstolnám. (persze, már kóstoltam, többször is, nem kell rá emlékeztetni)

Így hát megvettem.

Tökéletes sör abból a szempontból, hogy jól elérhető tehát a kevésbé sörértő azonban sörszerető emberekkel megismertessük az apátsági söröket. Még akkor is, ha nem teljesen passzol a stílusba, nem kiemelkedően jó, és nem éppen olcsó, nem éppen passzol nagyon sok fontos és elvárt paraméter szerint az apátsági kategóriába. Mindenesetre jó rávezetésnek a komolyabb sörök felé.
Még az éppen megfizethető árban van egy kis szájhúzással.

Hogy mit kell tudnunk háttérként a sörről, azt a legfeltűnőbb marketingelemmel kezdem: anno 1134.

Nos ez annyiban igaz, hogy az 1121 óta létező Averbode-i Szent Ágoston rendi vallási közösség 1134-ben apátsági rangot kapott az alapító Norbert érsek halálakor.
Nem, sört nem főztek akkor még. Csak az apátság jegyzi hivatalosan is magát azóta.

Templom sem volt még, csak egy kis kápolna, puritán szentéllyel. Aztán 11396-ben pápai jóváhagyást nyertek ami az adóztatás mellett építési joggal is járt, így 1194-re "elkészült"" az apátság temploma, amikor is felszentelték. Igen, idézőjeles az elkészült, mert akkor voltaképpen még csak a kereszthajó és a kórus volt készen,valójában még 1226-ra sem lett kész, és innentől nem is lett hosszú ideig tovább építve a templom. Főként mivel 1499-ben villámcsapás következtében porig égett, vele együtt az apátság egyéb épületeinek jelentős része is.
Nem, sört még ekkor sem főztek. De még csak adóként sem szedtek be sört.

Viharos középkort és újkort élt meg az apátság, többször váltott "tulajdonost" hol felívelt hol pedig a semmibe zuhant a politikai, vallási és kulturális élet központjaként.

Aztán lassan eljutunk sok száz év után a sörfőzéshez.
Ekkor 2014-et írunk. Nem elírás.
Viszont Tavasz van és az apátság a gazdaság fellendítése és a bevételek növelése céljából apátsági termékeket kezd "gyártani", forgalmazni. Igen, szemfüles olvasók észrevehették, idézőjeles a gyártás. Sört azóta sem gyárt az apátság, csupán gyárttat. A Huyghe főzdében főzeti. Ez az a főzde, ahol többek közt a világszerte kapható és ismert belga márkák, a Delirium, a Belville, a Dju Dju, a Floris, a Mongozo, a Morels sörök is főződnek.
A sörről magáról annyit kell tudni, hogy árpamaláta, zab, és tönkölybúza az alapja, ha minden igaz négy különböző komlófajta van benne - erre csak tippelni tudnék mik lehetnek - melynek jelentős része hideg komlózással kerül bele, és a másoderjesztés palackban történik, kétféle - erről sem tudok semmit melyek azok - élesztővel.

Tehát nem, nem egy régi apátsági főzde régi receptje, ami az apátsági főzdében készül. Az része marketing.
És akkor ezzel be is fejeztem a hátteret amit tudni kell sörről, lévén nem sok sörtörténeti jelentőségű dolog történt 2014 tavasza óta. legfeljebb annyi, hogy tisztességes apátsági sör esetében mostanában kellene az első főzeteket kihozni a piacra kerüléshez... ha 2014 tavaszán lefőzték.
(tudom ne álmodozzak, de hát én már csak ilyen vagyok, még azon is megsértődök, amikor egy három hónapja főzött Orvalt akarnak nekem kiváló sörként adni, ugyanazon az áron amennyiért egy két évest kaphatnék.)

Sajnos a piac egyre nő, a multik felszippantanak szinte korlátlan mennyiségű árut, így a főzdék nem tudják tartani a technológiai szükségességeket, idő előtt kerülnek piacra a főzetek... és ez még jó, ha csak ennyi a hiba.

Abdij Averbode

Nemzetisége: Belgium
Stílusa: Belgian Strong Ale
Alkoholtartalom: 7,5%
Gyártó: Brouwerij Huyghe

Értékelés: 50/33

 

Étel: Csípős házi mustárban pácolt
marhaszelet zöldségekkel, sajttal grillezve,
tejszínes szarvasgombakrémes pirítóssal,
savanyúságokkal.  

dscf5975.JPG

Vélemény:

Szép aranysárga színű, kicsit ködös, gyönyörű hófehér, nagy buborékos habbal, mely a viszonylag magas alkoholtartalomú söröknek megfelelően nem túl tartós. Megjelenésében pezsgős hatású az egész a nagy buborékos habnak és a szépen gyöngyözve felszabaduló széndioxidnak köszönhetően.
Nagyon kellemes látvány.

Illatában már nem ennyire meggyőző a sör, számomra túl száraz, túl élesztős, fenolos a az amúgy nem terjengős, erős illat, csak sokára bontakozik ki, melengetés, forgatás hatására a gyümölcsös, halványan őszibarackos édesség egy csipetnyi citrussal és fűszerességgel. Az üveg vége felé amikor már kifejezetten "meleg" akkor áttör némi gabonás, karamelles jelleg, megjelenik egy kis malátaillat, és erősödik egy kis virágos komlóaroma, ami elvileg a hideg komlózás eredménye, én hiányolom az alap illatban. Alkoholt még ekkor sem érzek benne meglepő módon.

Az íz gyógynövényes komlókeserűvel egyensúlyozó gyümölcsös édességgel indít, ami mellett talán a rövid erjedés eredményeként még nyers élesztősség okoz kis káoszt és eltűnik az egyensúly. Citrushéjas keserűség váltja fel egy kis oda nem illő fanyarsággal és az illatban érzett fenolosság is visszaköszön. A zabot és a tönkölybúzát amit ír a cimke én nem érzem ki belőle, sem illatban, - hacsak nem az adja a búzás fenolosságot nem pedig az élesztő :) - sem ízben, ezek valószínűleg csak a test kialakítása céljából, állományjavítónak vannak benne kis mennyiségben, nem pedig a kulináris élvezetek gazdagítása céljából.

Kellemesen iható, jó a szénsavassága, a test nem vékony, érezhetően van benne anyag, némi alkoholmelegséggel zár, de nem tolakodó.Száraz, fanyar és keserű, viszonylag hosszan megmaradó szájízzel zár a sör, kicsit kiegyensúlyozatlan, de nem kellemetlen.

 Valószínűleg, ha hosszabb ideig erjesztenék, és a szállítás, kezelés nem törné össze a sört, vagy lenne ideje lenyugodni megfelelő klímaviszonyok közt, sokkal kiegyensúlyozottabb, érettebb lenne.
Így viszont, bár tagadhatatlanul jó sör, bármikor iható, azért, nem nehéz sokkal jobb apátsági söröket találni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr27554620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.06.22. 08:33:24

Elgondolkodva azon, hogy a Tescoban elérhető belga sörök hogy állnak a komolyabb belgákhoz, felmerül a kérdés, hogy mi van az ott szintén ekérhető Fullersekkel? Megtörik a szabályt, vagy kis munkával találhatnék azoknál sokkal jobb angol sört? (A frissen belistázott békésszentandrásiakat most hagyjuk!)

Impavidus Mortalium 2015.06.22. 13:29:21

Nem igazán tudom a Tescos Fullers kínálatot, de nem hiszem, hogy sokkal jobb angol söröket lehetne könnyen találni - bár a már jól ismert sörszaküzletekben azért fellelhetőek - ha esetleg Fuller's london porter, vagy Fuller's Imperial Stout, 1845, vagy az aktuális évjáratos Vintage Ale van a kínálatban, akkor nem is nagyon kell, de az elterjedtebb Black Cab, vagy ESB, vagy London Pride sem mellényúlás:)
Buxton, Samuel Smiths, Beavertown és Thornbridge az angol specifikus élelmiszer-csemege boltokban szokott lenni, ezekkel is érdemes próbálkozni, persze ahogyan a Fuller's-nek is vannak gyengébb sörei, nekik is.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.06.22. 14:38:20

@Impavidus Mortalium:@lilakutyak: az IPA is ott van pl az Auchan-ban, ráadásul most 519-ért ákcióban...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.06.22. 16:08:00

@Impavidus Mortalium: "Buxton, Samuel Smiths, Beavertown és Thornbridge az angol specifikus élelmiszer-csemege boltokban szokott lenni, ezekkel is érdemes próbálkozni, persze ahogyan a Fuller's-nek is vannak gyengébb sörei, nekik is."

És hol vannak ezek az angol specifikus boltok?

rambo13 2015.06.22. 17:45:17

@promontor:

először is nem egy angol specifikus boltot mondanék, hanem a KSB-t, mert szegény Zoli mindig panaszkodik, h kihagyják:
sorwebaruhaz.hu/
pedig nála igencsak széles a brit választék
(sajna a honlap nem mindig uptodate, el kell menni megnézi)

Gergőnél meantime, samuel smith, robinson, belhaven, thornbridge is szokik lenni

ugye van a british store: www.britishstore.hu/

(van egy másik brit figura, nem tdom ő mit tud hozni, fel kell hívni, hátha tud vmi okosságot...
www.thebritishpantry.hu/)

és hát az örök kedven caledonia, a nitrogénnel csapolt Belhavenekkel:
www.facebook.com/caledoniabudapest

és hamár britek: van egy nem túl hypeolt pub a wesselényin ahol csapról folynak a fullersek:
hu-hu.facebook.com/londonstonepub

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.06.23. 18:25:47

@rambo13: Köszönöm a listát!

"(sajna a honlap nem mindig uptodate, el kell menni megnézi)"

Hár igen, jelenleg a Hobglobin és a Fuller's 1845, amit a honlapján látok, ez távol van az "igencsak széles" választéktól. Készséggel elhiszem, hogy a valóságban több van, de nálam a KSB "távoli" bolt (kb. minden az a Rákóczi úttól északra ;-), ahova ritkán jutok el, és ha nem tudok arról, hogy milyen sörei vannak, akkor a ritka alkalmak nem fognak szaporodni.

Hogy ne csak a KSB-t kritizáljam, a csakajóasör honlapja sem friss, amióta a régi honlap összeomlott, azóta nem megbízható. Pl. az általad említett Thornbridge és Robinson söröknek nyoma sincs. Pedig rá is igaz, hogy gyakrabban mennék, ha tudnék ilyesmikről.

(Lehet, meg kéne írnom ennek a posztnak a webshopokra vonatkozó párját: jozsefbiro.blog.hu/2015/06/18/utmutato_etlap_internetes_kozzetetelere ... ;-)

A Kaledoniát is ismertem, mondjuk a "kicsit kiesik" kategória mellett biztos az is hozzájárult, hogy régen jártam arra, hogy azon két vagy három alkalommal, amikor beestem, valahogy éppen egyszer sem volt abból a csodálatos "nitrogénnel csapolt Belhavenből" (ami egyébként tudtommal csak a Best volt, a többiből csak palackosat tartottak), sőt a helyette ajánlott Guinessről is kiderült, hogy "csak" nitrowidget-es dobozost kapnánk. A palackos Belhavenek persze abszolút elfogadható kompenzációt jelentettek, de mivel én is imádom a nitrogénnel csapolt brit söröket, ez azért csalódás volt.

A pantry meg a stone újdonság számomra, majd letesztelem őket (teában is angolos vagyok, arra jó alternatíva lehet a pantry a britishstore mellett...)

rambo13 2015.06.23. 20:22:30

@promontor:a csakajó-val és a ksb vel kapcsolatban abszolút így van, de azt nem mondtam, h a robinson és a thornbridge állandó :)

A caledoniában általában a twisted és a black is szokott csapon lenni már egy ideje, szerencsére nem csak a best

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.06.25. 11:03:56

@rambo13: így van, de jó drága a 0,2-es Best 750 Ft-ért...

rambo13 2015.06.25. 11:06:25

@pif: bestet sohasenem ittan ott, de emelékeim szerint a korsó twisted/black 900 körül volt...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása