Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Trappisták és "bencések" - Benno és Thomas Menner

Jó két és fél éve írtam először a - németalföldi "hegemóniát" megtörő - nyolcadikként létesült trappista főzdéről, és debütáló főzetéről. Még az ősz folyamán pillantottam meg a Sörmanufaktúrában az engelszelliek második főzetét, egy "világos dubbel"-t, a Benno-t. Annak rendje és módja szerint be is vásároltam belőle, és hazafelé már körvonalazódott az új poszt is... Aztán aznap nem volt idő, és a sört - mi tagadás - nemes egyszerűséggel elfeledtem. Jól megy, mondhatja erre bárki, vagy más a sok sörivás és a közelgő öregség okozta szenilitással is megvádolhat, de én az őszi magyar kézműves sörkánanán sokszínűségének rónám ezt fel. Nincs olyan hét a városban, amikor ne lenne egy sörbemutató, ne raknának fel valami izgalmas újdonságot a jobb helyek csapjára.

thomasmennerlada.jpg

Aztán az ünnepek után kaptam három palack ízlésesen csomagolt Thomas Menner-sört és a Pannonhalma, apátsági sör, bencések, trappisták asszociációs ívet követve bevillant a Benno, és 15 perc kutakodás után meg is leltem a pince egyik eldugott szegletében egy alsó polcon. Erre szokták mondani, hogy pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, mármint, hogy oda tegyem a gyerekek legói és egyéb ajándékai melletti rejtekhelyre. De megvolt, és ezért tovább nem húztam az időt, megkóstoltam.

engelszellbenno.JPG

Benno Stumpf apát a 2. világháború utáni első apátja az engelszelli kolostornak, róla nevezték el a második főzetet, egy 6,9%-os világos dubbelt. Jogosan kaphatják fel fejüket a sörszeretők, hisz dubbelként manapság erős, de barna belga söröket ismerünk, és a blonde és a tripel szokott a világos lenni a belga főzdék kínálatában. Nem véletlen tettem idézőjelbe a bevezetőben én is. De kicsit utánaolvasva kiderült, hogy az ős-dubbel a Westmalle kolostor 1836 decemberében főzött világos söre volt, úgyhogy az osztrák trappisták nem csupán a szortiment végett, hanem vélhetően a tradíciókra való tekintettel is világos dubbelt főztek. A korábbi főzethez hasonlóan a Benno-ba is mézet tettek a sörfőzők, és a belga sörélesztő mellé jóféle elzászi komlót, a Spalter magasabb alafasav-tartalommal bíró francia testvérét, a Strisselspaltot főzték a sörbe.

A várt belga élesztős illatok mellé egy kellemes citrusosság (narancs, narancshéj) és zöldséges komló érkezik. A Benno így kicsit háromutas sör lett, mely ha akarom izgalmasabb, mint egy átlag belga apátsági viláhos, de ha akarom olyan szárnypróbálgató útkeresés. Egyszerre belga, a rágógumis észterek miatt egy APA, és kis lágeresség van benne. A La Chouffe Houblon volt hasonló az ilyesfajta útkeresésben, úgyhogy én is inkább a pozitív vonalat vélem felfedezni, nem a stílusok kavalkádját. Az elefántcsontfehér is hab teljesen helyénvalóan tornyosul. Az ízben az élesztő a domináns és a jellegzetes kesernyés íze mellé kapcsol rá a komló keserűje, ribizlis, ribizlileveles, kék bogyós felhangokkal, enyhe kamillás gyógynövényességgel, száraz lecsengéssel. A nemrég kóstolt Thomas Menner világos sörének van ilyen szép komlós utóíze, és részben hasonló stílusa, hiszen azt is felső erjesztéssel készítik. A Benno talán tisztább, egyértelműbb ízekkel és sokkal inkább pale ale-es komlókeserűvel több réteget mutat, a Thomas Menner viszont kellemesebb szomjoltó, jobban iható, már csak az 5% alkoholja miatt is. Melegedve, nyílva a Benno sokkal inkább visszaidézi a belgás vonalat, a fehér címkés Chimay enyhe málnás világát (próbáljátok ki egyszer málnás vaníliafagylalttal, isteni!). A kortyban a komlós zárás mellett nagyon szerettem a játékos robbanócukros pezsgést a szájpadláson. (Isteni szikrák...)

Az "apátsági élmények" feltüzeltek, és desszertként megbontottam a Thomas Menner Karácsonyi sörét, habár nem hivatalos apátsági főzet. Idén amúgy rengeteg jó karácsonyi sör készült, a Hopfanatic, a Rízmajer, a Rotburger (akik idén kis szilvaággyal dobták meg a hangulatot a narancs helyett. és az Esthajnal és is remek volt, de az más alapokra készült, nem ilyen mézeskalácsfűszeres félbarna.) Mindhárom sör a mézeskalácsfűszereket keverte valamilyen arányban egy félbarna sörrel. A Thomas Menner Karácsonyi annyiban volt más, hogy ezt részben az én szám íze szerint készítette el a főzde.

A félbarna Thomas Menner-sörhöz az ünnepek előtt a Corvinus Egyetem sörtanszékén készült 4 féle tudományos alaposságú fűszerkoktél. Fűszerek tiszta alkoholos keverékét 24 órára rázógépbe tették és így lett narancs-, fahéj-, gyömbér- és szegfűszeg-domináns ízesítés, Ezeket a különböző töménységű és mennyiségű alapízeket kevertük a Thomas Menner félbarnához, majd az alapízeket is kevertük és úgy tettük a sörbe. Az 1:3 narancs-szegfűszeg-dominanciájú fűszerkoktél volt a nyerő, evvel érlelték még tovább a félbarnát. Így született a Thomas Menner Karácsonyi sör, amely az enyhén málnás, karamelles, kakaós ízvilágával isteni volt a karácsonyi - a véletlenek folytán tízszeres mennyiségű kakaóval bekevert - kakaós mézeskalácshoz.

thomasmennerxmas3.JPG

Aki szeretné kóstolni, az február 28-án a teljes Thomas Menner-szortiment mellett megteheti a Balatoni Bock Bisztróban, egy 5 fogásos (sör)vacsora mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr607160653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2015.02.13. 10:30:19

Vajon milyen ára van a Menner sörnek?

Serkoptató 2015.02.13. 16:10:34

@pif: Az igazi kérdés az,hogy mi van a karácsonyra beígért pannonhalmi sörfőzde-sörözővel...?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.13. 18:12:07

@Serkoptató: nyár közepe-vége amennyire tudom

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.13. 18:12:55

@Serkoptató: a győri klastrom Hotelben amúgy hamarosan nyílik egy "márkasörözője" a Thomas Mennernek

Serkoptató 2015.02.13. 23:12:36

@pif: legjobb helyen...
Úgy érzem, kicsit el vannak tévedve a sörük pozicionálásával.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.15. 08:17:51

@Serkoptató: Más kapcsolatrendszerrel dolgoznak, mint a sörfőzdék általában

Serkoptató 2015.02.15. 22:03:25

@pif: hát igen, mint amikor a mosógépgyártónak az autószalonok jelentik a kapcsolatrendszert...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.16. 08:43:05

@Serkoptató: továbbra is azt mondom, divatteremtés kell a sörnek - nemcsak a romkocsma-közönség és a geek-ek irányából. És ez egy jó útvonal.

Serkoptató 2015.02.16. 08:56:23

@pif: szerintem meg pont az a baj, hogy a (jó) sör pillanatnyilag éppen pont divat. Nem annak kellene lennie, hanem a mindennapok (természetes) részének.
A hazai hotelek bárjai közönségének jellemzően síkmindegy, hogy valamilyen indusztriál lágert tesznek eléjük, vagy akár a Mikkeller valamelyik extrémitását. (Sőt, jobban örülnek az előzőnek.) Árban úgyis mindenképp az utóbbit számolják fel.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.16. 09:59:33

@Serkoptató: én a boros analógiák mentén gondolkodom. A 90-es évek elején sok ember csak annyit tudott, hogy vörös vagy fehér, esetleg Tokaji, Villányi, Egri. Most már van egy olyan fizetőképes réteg - borban, akik nagy mennyiségben elfogyasztják (sznobságból vagy élvezetből az most másodlagos) a minőségi bort. A sört feljebb kell tornászni megítélésben, mert rengetegen még mindig azt hiszik, hogy ez valami huncutság, mint a gourmet-hamburger szarvasgombával és egyéb hájpolt street-food csodák. Fogalmuk sincs, hogy van IPA, Kölsch stb.(lásd a visszatérő analógiát - 20 éve a barrique volt az első boros hájp) Ezek a sörök markánsan belekerülhetnek úgy a köztudatba, de kellenek a felkapott(abb) éttermek, hogy bevállalják - először egyszer-egyszer, aztán tartósan felrakják az ittallapra, hogy ne csak Szepsi Furmint, hanem pl. Mikkeller Beer Geek Breakfast is legyen, és
az emberek rájöjjenek, hogy az ún. "szuperprémium" nagyüzemi kategória a rakás fosnál alig jobb unalmas lötty. Az ár-érték arányon lehet vitatkozni, de az már megint más kérdés. Amit te mondasz, ahhoz komoly életszínvonalbeli változás is kell. (nemcsak az embereké, hanem a vendéglősök, kocsmárosoké is)

Serkoptató 2015.02.16. 15:12:58

@pif: Ahhoz, hogy tisztességes sört igyanak az emberek, a "nép" közé kell vinni azt.
Az pedig nem működik a jelenleg tapasztalható túlárazással. A "felkapott, divatos" helyekre pedig a nép nem teszi be a lábát.

Bud Taste 2015.02.16. 20:16:07

@Serkoptató: "Ahhoz, hogy tisztességes sört igyanak az emberek, a "nép" közé kell vinni azt."

Sajnos a "népet" nem érdeklik a tisztességes ételek vagy italok. A legnagyobb piacon (USA) is beletelt 30-40 évbe, amíg eljutottak arra a szintre, hogy minden 20. liter elfogyasztott sör craft beer legyen. Jelenleg a craft beer mennyiségi részesedése még mindig 10% alatt van ugyanott, pedig a nép messze nem annyira árérzékeny, mert az amerikai piac vásárlóereje nem hasonlítható össze a magyarral. A craft beer még ott sem a nép söre, mivel csak 1/12 részét jelenti az összes fogyasztásnak, pedig nincs is túlárazva.

www.brewersassociation.org/attachments/0001/4354/Growth-Small_HR.png

Serkoptató 2015.02.17. 07:39:59

@Bud Taste: Ezt nem is vitatom. Csak azt mondom, hogy legalább az esélyt meg kellene adni a "népnek", hogy választhasson a nagyipari és a craft beer -- akármit is jelent ez -- között.
Azt gondolom, 15-20 százaléknál nagyobb árkülönbség egyszerűen nem indokolt egy ugyanolyan típusú ipari és craft beer között. 2-3 szoros differencia pedig már a pofátlanság kategória.
Ráadásul az extraprofitot nem is a sörfőző/sörfőzde teszi zsebre, hanem a közvetítő kereskedő/kocsmáros.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.17. 07:42:50

@Serkoptató: @Bud Taste: Nagyjából egyetértek az előttem szólóval. Olyan kocsmakultúra nem lesz soha, mint Csehországban vagy a brit szigeteken. És ez csak részben egzisztenciális kérdés.
Sztem továbbra is az éttermek és - akármennyire is szomorúan hangzik elsőre - részben a kereskedelmi média felől kell a dolgot megközelíteni. Nem a "barátok közt" szintjén persze. Megdöbbentem, hogy mennyi ember látta pl a Mokkában az Esthajnalról készült őrületet és a Hír TV-s sörkóstolót (ki-ki a társadalmi szintjének megfelelő tv-adást) - és emlékeznek 2-3 hónappal utána...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.17. 08:38:03

@Serkoptató: Közbeszóltál, miközben írtam azaz Bud Taste-tet hittem előttem szólónak. De lényegében egyetértünk. Viszont azt gondolom, hogy ahogy bornál, úgy a sörnél is indokolt néha még az 50-100%-os árkülönbség, persze nem a világos lágerek mezsgyéjén...

Serkoptató 2015.02.17. 08:58:01

@pif: a 20 %-nál nagyobb árdifferencia már csak hájp.
Nyilván csak viszonylag egyszerűbb típusok jöhetnek ebből a szempontból szóba, mivel pl. egy csokoládés zab stout-ot a nagyipar soha nem fog készíteni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.17. 09:21:04

@Serkoptató: sima láger-kategóriában a 20% ok. De ha már beletol vki egy extra komlót, malátát, akkor sztem megengedett a különbség. Mondjuk a nagyüzemiek eleve túlárazottak.

Serkoptató 2015.02.17. 09:57:24

@pif: Hidd el, nem akarok minden áron vitatkozni, de mondj egy Magyarországon kapható nagyipari lágert, amibe extra komlót és malátát toltak, nem pedig extra kukoricagrízt!
Másrészt -- nem bántásiból mondom --, de mi az extra a Stari Prémium pilsében, ami 750 Ft/0,33 liter az intersparban és a madaras teszkóban?

Beer Ninja 2015.02.17. 10:43:03

Én is osztozom a fenti észrevételekben.
1. Már a nagyipari lágerek is bénák nálunk + túlárazottak (nem látok bele, hogy az adó ebben mit okoz). A kimondottan rossz Arany Ászok csak akciósan fér be 200 Ft alá, ugyan már...
2. A kézművesek pedig még ezekhez a drága nagyüzemiekhez képest is dúúúrva árúak. Talán csak az Ogre fér bele Serkoptató 20%-os elméletébe (az ráadásul 5,6%-os, tehát a 300 Ft feletti ár indokolt is).
3. Nemrég jártam Csehországban. Akciósan 85 Ft-ért már volt friss szavatosságú, normális sör a TESCO-ban (mondjuk Soproni 1895 színvonal), 150-ért kimondottan válogatni lehet a tényleg jó sörök közül, és Cerna Horában a főzde saját boltjában csak a legextrább sörök kerültek 300 Ft-nál többe, a többség 200 Ft környékén futott...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.17. 12:10:17

@Serkoptató: @dr. dodó: Én pont a kisüzemieket gondoltam, hogy azért drágább, mert rendes alapanyag+rendes feldolgozás után kerül palackba. (persze vannak kivételek - a Stari árát a két multi tolja az egekbe - 600 a Galaxis, ha jól tudom, a 750 már a Duvel szintje, és azért a Stari Pils nem Duvel)

Ez így van. Szart kapunk drágán. De nem csak ebből. Bécsben a legtöbb élelmiszer, ami itt extrának számít 20-30%-al olcsóbb (lásd minőségi tea, kávé, fűszerek stb.)

Beer Ninja 2015.02.21. 18:32:24

@pif: Most voltam Bécsben. Az átlag sör valamivel drágább, mint nálunk, de annyival jobb is a minősége. Az akció viszont tényleg akció náluk.
Volt pl. friss dobozos Budweiser (decemberi lejáratú) 0,44 ejrójért. Nálunk meg a beragadt tételeket adják esetleg olcsóbban, ami már eleve nem is lehet túl jó.
Ittam 7 Stern kézműveseket is, azok aztán tényleg jók voltak, meg rohadtul drágák is (0,5 liter 900-1000 Ft).

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.03. 08:18:16

@dr. dodó: Én nagyon kedvelem a Stiegl világos bakját, ami 1 EUR körül van. / 0,5 l palack. Most vettem Gösser Märzen dobozosat, mert megismételem egy korábbi összehasonlító tesztemet - természetesen a soproni Gösser Spezial lesz a versenytárs. Az árak sajna kicsit fájnak, de nem a hazai szinthez kell mérni. A Siebensternben múltkor azért mindentől nem estünk hanyatt - a Märzen kifejezetten közepes volt sztem. A füstös Winterbock viszont továbbra is remek náluk.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása