Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Csíki-csuki - Az Igazi Csíki Sör avagy túl a Ciuc-on

Erdélyi, Partium-beli kalandozásaim idején ha sörre vágytam, akkor a barna Ursus-t kedveltem leginkább. Világos lágerek közül az Ursus mellett persze mindenkinek beugrik a helyi Heineken által gyártott Ciuc (azaz csíki - Csíkszereda románított nevéből) és van egy - de csak magyar nagyüzemi sörszemmel nézve - színvonalas másik világos sör a Harghita. Egy élelmes honfitársunk - Lénárd András csíkszeredai nagyvállalkozó (és vízierőmű-tulajdonos) - tavaly ősszel azonban felkavarta ezt a multiszagú állóvizet, mert -  felépített egy 400 ezer líter / év kapacitású sörgyárat Csíkszentsimonban, és novemberben már palackozták is az Igazi Csíki Sört és a Székely Sört (ez a 2 literes PET-es kiszerelés neve, de ugyanaz a sör). Simonffy Árpád sörfőzőmester elmondása szerint "úgynevezett kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a sört, betartva az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból. A Csíkszentsimonban gyártásra kerülő sörök receptjeit egyébként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem élelmiszeripari tagozatával közösen állították össze." A Csíki Sör a viccesnek szánt 3D-s animációval is hamar berobbant volna a köztudatba,

de amióta a Heinekennek elkezdett fájni a Ciuc-hoz ("csíki sörhöz") nagyon hasonló elnevezésű sör (és az amúgy sem bíztató éves eladások utáni újabb piacvesztés lehetősége), frontális jogi támadást indított az Igazi Csíki ellen, és sóval hintené be a helyét az új gyárnak. A vehemens bírósági attak ellenére első körben a máramarosi bíróság az Igazi Csíkinek adott igazat, ezért a Heineken dörzsölt ügyvédei elfogultságra hivatkozva átvinnék a pert más illetékességű bíróságra. (Lelkes kommentelőnk az alábbiak szerint pontosított - Első fokon a Hargita Megyei Törvényszék utasította el a Heineken keresetét, ezt megfellebbezte a felperes, a Marosvásárhelyi Táblabíróság lett volna az illetékes, de akkor indult a hiszti a bírók elfogultságáról ("úgynevezett Székelyföld..."), a bukaresti legfelsőbb bíróság áthelyezte a pert a Suceava megyei táblabíróságra. A Heineken jogászai és az úgynevezett Románia bírái ezek szerint nem hallottak a bukovinai székelyekről) Ebbéli ügybuzgalmukban azonban elkövették azt a hibát, hogy az "úgy nevezett Székelyföld" kitételt használták a beadványban, a román felsőbb bíróság kedvét keresendő. Ám ez a szövegezés kitudódott, és - természetesen - azonnal kiverte a biztosítékot a pártiumi és erdélyi magyarság és a székelység körében, mely hasonló globális bojkottal fenyegeti a Heinekent, mint Magyrországon az ezredforduló után, 2001-ben a Danone-t, amikor a Győri Kekszgyárat akarta bezárni. Már FB-csoport is van a bojkottra, és a Heineken PR-részlege is - kénytelen-kelletlen - sűrű bocsánatkérésekkel teletűzdelve a mondókáját volt kénytelen  nagy nyilvánosság előtt bocsánatot kérni, mert persze nem úgy gondolták ők, meg hát hasznosak a társadalomnak, és szeretik a csíki embereket és a székelyeket és bla-bla... Lényeg az, hogy lehetséges, hogy nagyobbat buktak így, mint amilyen nagy piaci szeletkét a szentsimoni gyár kihasított volna magának, ha békében hagyják. A meccsnek azért lesz még pár fordulója...

Engem azonban már a névháború előtt is az izgatott, hogy - minden, egyébként messzemenőkig támogatandó nemzeti érzést és szimpátiát időlegesen félretéve - valóban minőségi sört gyártanak, vagy csak hasonlóan ügyes marketingfogás az egész, mint a Magyarok Söre, melynek beltartalma - khm! - hagy némi kívánnivalót maga után. Ezúton is köszönöm Csorba Lehel barátomnak, aki gondolt rám, és Vámos Attila barátomnak, aki elhozta nekem a sört (komoly vargabetűvel Ausztriából), hogy közzétehessem a kóstolást.

csiki2.JPG

Amit előzetesen tudni lehetett a sörről, hogy egy hatszázalékos világos láger (Bock?), szlovák malátából készítve. Tehát egy tartalmas világos sörre számítottam, ami ilyenkor télidőben - de fenn a hegyekben nyáron is - jól esik és átmelegít. A címkén már eleve van némi összevisszaság. Igaz ez nem szerepel a médiában, hisz - a hazai sör- és egyéb hírekből már megszokott módon - az ellustult újság"írók" szinte az összes erdélyi hírportálon a Csíki Sör sajtósai által jó előre készre írt híreket copypastelték (schmittelték) a világhálóra, és nem nagyon vették a fáradságot, hogy megnézzék egy kicsit jobban is magát a terméket. Azt jól tudtuk, hogy az alkohol öl, butít és nyomorba dönt, de az Igazi Csíki Sör, "üdít, táplál és felvidít". A marketinges csapat összeszedhette volna magát, mert a '100% Homebrew' kitétel egy ekkora sörgyár (évi 40-50 ezer hektoliter) produktumánál kb. olyan erős állítás, mint házi tejterméknek eladni a Mackó sajtot. A derék csíki tabuláriusok biztos nem értek rá egy gyors lektorálásra, így a szentsimoni kreatív teamnek kicsit szedett-vedettre sikeredett a címkére nyomott sörtörténeti szemelvénye ("csíki sörfőzés 1540 óta" - hirdeti a címke, míg a hátlap azt írja, hogy, az első írásos emlék 1584-ben található a csíki főzésről. A kuszaságot a  honlap azért úgy-ahogy helyre rakja. Ám láttam már ennél sokkal nagyobb logikai bakugrásokat nagy sörmultik címkéjén és beharangozó kampányában is, úgyhogy át is térek a lényegre, milyen a csíki sör, amibe nem pakoltak pótanyagokat (a jól ismert kukoricát), és nem is gyorsérlelték és pasztőrözték mint a Ciuc-ot, vagy az Ursust - hogy a versenyhivatali korrektség jegyében ne csak a Heinekent ekézzem teli szájjal.

Kitöltéskor aranysárga színnel és elég kellemesen krémes habbal indul a sörélmény - eddig jó. Illatra egy hagyományos, tisztességes láger, és hozza a várt kicsit malátásabb felhangokat, de semmi extra, azonban azzal, hogy mellőzi a savanykás ipari szagokat ismét maga felé billenti a mérleg nyelvét. Ugyanez jellemző az ízekre, közepesen kesernyés, enyhe malátaédesség, de semmi kellemetlen mellékszál, amolyan korrekt, köztudatba plántált söríz. Nincs szájösszehúzó fanyarság, orvosságos kesernye, tapadós iszamosság. Azért - hogy ne csak dicsérjek - az átlagember - ellentétben az elvetemült sörgeekkel - ritkán szagolgatja a kiürült korsóját, és ritkán kóstol 2 decis kóstolópohárból lágert, mert így nem érzi azt amit én. A visszamaradt eksztraktnak volt egy olyan múló "animális" bukéja, ami a csíkszeredai hokicsapat öltözőjében edzés után felejtett koriscipőnek a belvilágára hajazott, és evvel karöltve megjelent egy kis - vélhetően a pilzeni malátából eredeztethető - Bonduellekonzerv-szag (DMS) is, de több övön aluli ütést nem tudok bevinni.

Az Igazi Csíki Sör - a gyártó kategorizálása ellenére - világos baksörnek még nem elég testes, úgyhogy, ha már mindenáron kategóriába akarjuk szuszakolni, egy jól csusszanó 'Dortmunder Export'. Kellemes maláta-komló egyensúly, egy átlagos lágernél erőteljesebb test, némi bújkáló DMS. Klasszikus kategória-darab. egy korrektül megcsinált nagyüzemi sör. Remekül is esett a - ha nem is ordával, de - hagymás-tejfölös, császárszalonnával gazdagított kenyérlángos mellé. Az erdélyi világos láger kínálatból nemzeti érzések híján is ezt választanám. És így, hogy ez a sör - kis holland "segítséggel" - a magyar összetartozás jelképévé vált, nem is kérdés, hogy ezt fogom keresni, ha a trianoni határokon túlra vet a sors.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr947100145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2015.02.03. 15:46:51

néminemű észrevétel, amellett, h hajrá nekik

már sok oldalon fent volt, de
1. a reklámjuk felháborító. nem a minősége miatt, hanem mert egyszerűen lopás.
www.youtube.com/watch?v=CVS1UfCfxlU
még a mozdulatok is hajszál pontosan megegyeznek.

2. a vállalkozó úrról, akié a sörfőzde azért lehet tudni egyest s mást...pont a vízierőművek kapcsán:
itthon.transindex.ro/?cikk=21004
itthon.transindex.ro/?cikk=20995

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.03. 16:03:13

@rambo13: Nem akartam ennyire direkt lenni, aki akarja, az érti. Ezért is kell különválasztani a céget és a termék mondanivalóját...

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.02.03. 16:37:03

Igazán nem kötekedésből, de ez a mondat nem igaz:
"A vehemens bírósági attak ellenére első körben a máramarosi bíróság az Igazi Csíkinek adott igazat"
Első fokon a Hargita Megyei Törvényszék utasította el a Heineken keresetét, ezt megfellebbezte a felperes, a Marosvásárhelyi Táblabíróság lett volna az illetékes, de akkor indult a hiszti a bírók elfogultságáról ("úgynevezett Székelyföld..."), a bukaresti legfelsőbb bíróság áthelyezte a pert a Suceava megyei táblabíróságra. A Heineken jogászai és az úgynevezett Románia bírái ezek szerint nem hallottak a bukovinai székelyekről:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.06. 08:30:26

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: Köszi az infokat! - én csak a netről szemezgettem, ennyire nem mentem utána a dolgoknak.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.05.13. 10:09:50

a Csíki sör állítólag kapható lesz a holnap nyitó Corvin "sörfeszten."

Amúgy nagyon nem világos, mi a különbség - a honlapon is külön hirdetett - "Csíki" és a "Székely" sör közt?! a nagyobb kiszerelés? érti ezt vki?

Gérard Duchemin 2015.05.13. 10:34:33

@Pável: Feltehető, hogy nincs köztük differencia

Gérard Duchemin 2015.05.13. 10:44:15

Amúgy mondok én valamit. Teljesen elfogadható, sőt helyes is az, hogy egy adott országban található nemzeti kisebbség fontosnak tartja, hogy készüljön egy olyan termék, melyre a saját nyelvén vannak írva a dolgok, és jellemző is a nép kultúrájára. De ha valamit a minőség helyett pusztán a nemzeti büszkeséggel akarnak eladni, az totál gáz. Ott van pl. a Kaltenecker. Ugyan a sört magyarok készítik Szlovákiában, de nem ez a tény teszi népszerűvé, és eladhatóvá, hanem az, hogy tényleg jó. Mármint sörök, és nem sör, mert sokféle sört készítenek, és a zöme igen jó.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása