Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Minőségi sörforradalom

A Sertepertén jelent meg Árpa Jankó tollából egy nagyon elgondolkodtató írás október 6-án. Nem nagyon kedvelem a blogon való felelgetést és polémiát, mert jobb mindent egy korsó sör mellett megbeszélni, de szeretném én is elmondani, milyen folyamatokat látok, miben látom a további fejlődést a kisüzemi sörök terén.

sörökamöszjöprof.JPG

A lelkes szakasznak valóban vége. Mint Petőfi 1848 júniusában, amikor megbukott a követválasztáson, mi is egy kicsit kiábrándultunk a kezdeti romantikus lendületből. Már 2,5 éve engedélyezett a házi sörfőzés, évente gombamód szaporodnak a budapesti kisüzemi sört csapoló helyek, új főzdéket alapítanak, és a weben is egyre több helyen kaphatóak valódi sörök, sőt már a boros nagykerek is beszálltak az üzletbe, már minden falunap sörfesztivál. Én is ott tartok, hogy egyszerűen nincs időm és energiám minden megnyitóra, eseményre elmenni, megkóstolni az összes új főzetet. És igen, a Mikszáth teret kinőtte a Főzdefeszt, és elmúlt az a romantikája, ami 1-2 éve még megvolt. Egy kicsit kesereghetünk, nosztalgiázhatunk, hogy bezzeg, amikor még a Grabancért és a Kaltenecker- vagy békésszentandrási sörökért kígyózott a sor, amikor a Kacsa utcába kellett zarándokolni egy jó német duplabakért, milyen szép is volt.

De egyrészt a kesergő nosztalgiával nem megyünk semmire, másrészt igen is örvendetes, hogy már tele van hintve a főváros jó cseh sörrel, ami szintén nem volt jellemző 3-4 éve. Ahogy a 90-es években a magyar boroknál lecsengett a barrique-őrület, úgy a hazai sörfőzők is kezdik felfedezni, hogy az IPA mellett mennyi más szép stílus van. Még a Hopfanatic is Pale Ale-lel jött az idei fesztre, pedig Kiss Tomi aztán nem komlóutáló. Megjelentek a piacon az élelmes kereskedők és vendéglátósok, akik - akár a street food-bárok pl. - meglátták a sörben rejlő anyagi lehetőségeket, és szépen ki is használják azt. Az átrendeződés megtörtént, a jó sör létjogosultságot nyert. De egy forradalom által megteremtett értékeket meg kell őrizni és a nagy elsöprő lendület megtorpanása után is formálni kell, irányt kell neki adni. Ebben a jelenlegi "forradalmi elitnek" óriási szerepe és felelőssége van / lehet. De mik ezek az utak és módok, hogy eljussunk még több igényes fogyasztóhoz? Ezeket próbálom számba venni.

1. Ismeretterjesztés - A nagyobb múltra visszatekintő sörös blogok (FK, Komlókutató, Serteperte, Sörbúvár) mellett Németh Anti (Sernevelde, Hedon) kezdte el elsőként közérthetően leírni és elmagyarázni a kisüzemi sörfőzés folyamatát egy főző szemszögéből, és ez a folyamat, akár egy beavatás, közelebb hozza az embereket a gondosan elkészített sörökhöz. A Házi Sörfőzők Egyesületének is nagy szerepe van abban, hogy a sörszeretőkhöz közelebb hozza az otthoni sörfőzést, megismertesse a sokszínű sörvilágot, és fórumot adjon a tapasztalatok cseréjéhez. A sörfőzők éves versenyén is a bíráskodás közben minden alkalommal előadások színesítik a közönségnek, rajongóknak a programot. A legolvasottabb gasztroblogok, sőt olyan újság, mint pl a Nők Lapja is felfedezték a sört, de még több rádió- vagy TV-megjelenés kifejezetten jót tenne, hiszen rengeteg - egyéb tekintetben - tudatos vásárló vesz ócska nagyüzemi sört, pedig megengedhetne magának a prémium sajt, sonka stb. mellé valami rendes sört is.

2. Szakmai képzések, workshopok, szakmai összejövetelek, jogi háttér - Sok sörfőző, főzdetulajdonos pár éve még nem látott túl a világos és a barna sörön, mert nem volt rá szüksége. A szakmát kiválóan ismerik, de eszükbe sem jutott IPA-t, stoutot vagy éppen Saisont főzni, mert nem volt rá helyi igény. Fontos volna az éves fesztiválszezon mellett egy szakmai összejövetel, ahol - néhány előadással tarkítva - megismerhetnék a nemzetközi trendeket, kóstolhatnának olyan főzeteket, amikből inspirációt nyerhetnének a közel- és távolabbi jövőre. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének ebben óriási lehet a szerepe, és a főzdéknek is lehet ez jól felfogott érdeke. Néhány fesztivál előestéjén, délutánján is lehetne hasonló szakmai napot tartani, ami egyrészt sajtóvisszhangot kapna, másrészt nem kéne külön gyűlést tartani a sörfőzőknek. Amennyiben pénzügyileg megoldható - szintén boros vagy ha úgy tetszik középkori céhes analógiára - tanulmányutakat kellene szervezni olyan sörországokba, ahol a főzdéket szakmai szemmel látogathatnák a magyar sörfőzők. Messze mutató gondolat -  de két éve még a házi sörfőzés ténye is az volt - hogy házi főzők piacokon, vásárokon, ahogy az őstermelők, borospincék árulják portékájukat, eladhassák egyes főzeteiket úgy, hogy minimális szabályozás keretei között igazi házi sör kerülhessen az emberek poharába. Ennek a jogi háttere persze nagyon bonyolult, de pont a házi főzők egyesületének meg kellene fontolnia, érdemes-e belevágni.

3. Térnyerés a magas gasztronómiában - Sokat foglalkoztam már a sörminőség kérdésével. Idén a Főzdefeszten szerencsére minden általam kóstolt sör jó minőségű és kellően összeért állapotban volt kóstolható. De ha nincs meg egy állandó minőség, a sörnek esélye sincsen bekerülni egy komolyabb étterembe, hiszen ez alap elvárás ezen a szinten. A boroknak is az hozta meg az igazi áttörést, hogy olyan éttermekben tudtak megjelenni, amiknek a közönsége divatteremtő, és így sokkal szélesebb rétegekhez eljuthatna a minőségi sör. Új elem a magyar sörpiaci szereplőknél, hogy ezt két sörfőzde, a Kentucky Ale és a még alakulóban lévő Pannonhalmi Sörfőzde is úgy ismerte föl, hogy nem csak sörözőkbe, hanem igényes gasztronómiát nyújtó éttermekbe is szeretne bekerülni a söreivel. Ehhez azonban megfelelő arculat (olajozott maketing-háttér - saját pohár, ismeretterjesztő anyagok) és nem utolsósorban stabil minőség és jó eltarthatóság is kell. Ehhez a séfek, vendéglátósok körében is be kell mutatni a sokszínű söröket és olyan sommelier-ket kell képezni, akik a bor mellett sört is tudnak ajánlani a vendégeknek. Persze ha van miből válogatni...

4. Olcsó, de jó sört otthonra - Vétek Gyuri vesszőparipája, de messzemenőkig egyet kell értenem vele. A magyar sörpiacon addig nem lesz igazi kisüzemi áttörés, amíg a nem lesz a kocsmákban olcsó, jó minőségű ivósör. Szerencsére a főzdék is pedzegetik ezt a gondolatot, hiszen egyre több könnyedebb sört főznek, aminek az anyagköltsége kisebb, kevesebb haszon van rajta, de a nagy számok törvénye miatt nekik is és a fogyasztóknak is megéri. A magyar vásárlók nagyon ár-érzékenyek, ezt ismerte föl a közelmúltban a Borháló néven megindult franchise-rendszerű szakbolthálózat. Itt nem csúcstermékek, hanem jó minőségű középáras és mindennapi fogyasztásra alkalmas borok kaphatóak, amik még megfizethetőek szélesebb rétegeknek és így sok háztartásba eljutnak az igénytelen nagyüzemi bordömping mellett/helyett, ami a szupermarketek alsó polcairól támad. Hasonló kell a sörpiacon és a főzdék kínálatában. Igazi üdítő színfolt például a Rizmajer Családi Sör, ami a kádár-romantika emlékét idézi fel a nagy palackkal, árban versenyképes a core lágerekkel (Borsodi-Arany Ászok-Soproni-Szalon) és remek minőséget nyújt a kategóriájában. Ahogy például - egy másik sikersztori - a Lipóti Pékség finom és középáras kenyerei, úgy ezek a fajta sörök is teret nyerhetnének, és a fogyasztók újra ráeszmélnének, hogy a kukoricás, nagyüzemi praktikákkal butított sörök nem érnek többet a Frissfölnél, a reggeli italnál vagy a pizza feltétnél.

A sörforradalom nem veszett el, csak átalakult, de még nagyon sok a tennivaló, ami kevésbé zajos és látványos, viszont elengedhetetlen a "végső győzelemhez".

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr486766355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2014.10.07. 13:00:34

nagyon jól összefoglalt cikk!

pár egyéb gondolat, nem ilyen szépen összeszedve.

sztem óriási problémát jelent, h sajnos igencsak drágán lehet hozzájutni sok kisüzemi sörhöz. ez akkor különösen bosszantó, ha az adott sör nem jó (esetleg romlott).

ennek sok oka van:
egyik a magas(nak tűnő) árrés.ennek egyik tényezője a baromi magas bérleti- és munkát terhelő költség, másrészt pedig nyilván még meglovagolják a viszonteladók a sörforradalmat.

másik a termelő oldaláról: sajnos elég sok helyen régi, sokszor bizonyos sörtípusokra majdhogynem használhatatlan berendezés működik, ami igencsak megnöveli az előállítás költségét(hatékonytalan energia, víz és nem utolsó sorban idő felhasználás), és nyilván még ők is érzik az új szeleket, ami az ő eladási árukban is megjelenik.(persze itt is jelen van a magas munkaerőköltség, jövedéki adó stb)

aztán:
igen végre rengeteg helyen lehet kapni jó söröket -azért még mindig nagyrészt csak BP-en:( - de nagyon kevés helyen értenek is a sörhöz!!! rengeteg helyen kapjuk túlhűtve a sört (csapoltat palackosat egyaránt), vezető helyeken kapjuk füles korsóba a búzát, és győznek meg minket arról, h az ecet ízű sörnek ilyennek kell lennie. sokszor találkozunk mármár túlságosan lelkes ajánlással,ami teljes dilettantizmussal párosul. szóval mielőtt nagyon beleugranánk a sommelier képzésbe (amire egyébként tényleg szükség van) előbb a kocsmárosokat (illetve pontosabban a pultnál álló személyzetet) kellene képezni.(sőt sajnos pár piacon lévő sörfőzőt is, de ebbe most nem akarok belemenni)

roppant nehéz, de megkerülhetetlen szembenézni végre a kisüzemeknek azzal, h mégis kinek akarják gyátani a sört? mi a megcélzott piac? mi a cél? az állandó termékek jelenléte, a folytonos változatosság? mindkettő? csúcsgasztronómia? hová akarunk eljutni? csak lokálisan, vagy esetleg országszerte, akár külföldre?kik a versenytársaink? stb stb stb.

nem tudom mikor, de vmikor ki fog pukkadni a hype (lagalább is bp-en) és akkor sokkal nehezebb lesz a életben maradni, mint most...

-kk- 2014.10.07. 13:03:33

mivel a cikkel magával csak egyetérteni lehet, egy kis illusztrációt linkelek csak a Rizmajer családi söréhez:
komlokutato.tumblr.com/post/94162520010/rizmajer-kobanyai-nosztalgia-csaladi-sor

-kk- 2014.10.07. 13:05:17

@rambo13: Viszont azt nem hiszem, hogy a hype kidurranása akkora veszélyeket hordozna, mert most akkor a kínálatvezéreltség sok szempontból, hogy egy keresletcsökkenés legfeljebb némi kívánatos megtisztulást tudna kiváltani, szerintem.

rambo13 2014.10.07. 13:10:57

@-kk-: abszolút, de pont azért írtam, mert én jobban örünék annak, h a megtisztulás úgy jönne el, h a sörfőzdék javulnak, nem pedig elhullanak.

ez ilyen figyelemfelhívásnak, vagy minek szántam, hátha pár nem megfelelően teljesítő sörfőzde is olvasta, h hahó, ideje lenne kicsit gondolkodni!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.10.07. 13:46:41

még valami kimaradt, vagy legalábbis a kimondása: nagyon kevés sörfőző hívja vissza a boltokból, kocsmákból a söreit, ha kiderül, hogy elcsesződött... a kíváncsi de amatőr vevő meg viszi haza a méregdrága, de buggyant sörét, majd másnap visszaszokik a bótira. Ezekről a rossz főzetekről két dolog marad meg: a rossz szájíz, no meg a dicsérő kritikák a szakmai oldalakon - itt, a blogokon.

rambo13 2014.10.07. 15:40:26

@Pável: "nagyon kevés sörfőző hívja vissza a boltokból, kocsmákból a söreit, ha kiderül, hogy elcsesződött"

ez abszolút igaz, de sajnos az is baj, h sok esetben nem derül ki. iletve van szép számmal olyan aki visszahívja, v kompenzál csak ennek nyilván kisebb a visszhangja, ami érthető.

"Ezekről a rossz főzetekről két dolog marad meg: a rossz szájíz, no meg a dicsérő kritikák a szakmai oldalakon - itt, a blogokon. "

sztem meg éppen van mostanság egy nagyon rossz trend. nagyon fontos,h megkapja a bolt, a főzde a visszajelzést, mégpedig első kézből és rögtön a hiba észlelésekor, és helyette nem teleírogatni pl a ratebeert, h a sör egy borzalom. főleg úgy hogy sokszor biza nem a sörfőző a Ludas (:)) hanem, pl a bolt hagyta sokáig, meleg helyen, akár lejárati idő után a cuccot, vagy pl becsúszott egy hibás palack.

Természetesen egyelőre ezek okozzák kisebb számban a hibákat és nagyobb a sörfőzde felelőssége, de ahogy a posztban is szerepel, úgy tűnik javul a helyzet.

alehunter 2014.10.07. 21:28:20

@rambo13: szerintem pedig a ratebeer és hasonló oldalak pont a megfelelő formái visszajelzésnek, már ha a főzde is komolyan veszi az ott jelzett kritikát és nem mondjuk dühvel, vagy sértődöttséggel reagál. a fogyasztónak egyáltalán nem feladata azt nyomozni, hol érheti el közvetlenül sörfőzőt, pont megfelelő, ha egy ratebeer-szerű fórumon, vagy egy ilyen blogon jelzi a tapasztalatait.

azt is gondolom továbbá, hogy az az üveges sör, amelyik nem tartható el szinte semeddig egy átlagos boltban (ahol egyébként mondjuk a vele együtt tárolt belga, amerikai, skót, de akár szlovák sörök is valahogy mégis jól elvannak), az még nem érett palackos forgalmazásra, még nincsen "kész". olyan, hogy 'becsúszott egy hibás palack' egyszerűen nem megengedhető, mikor egy tisztességes belga sör áráért szeretnénk értékesíteni egy főzetet.

alehunter 2014.10.07. 21:34:33

a 'sörforradalmi' vitával kapcsolatban pedig kicsit úgy érzem, hogy sok főzde nagyon előre szaladt. bár én örülök az ilyen jellegű söröknek, egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy széles közönségnek szánt fesztivál, ami a kisüzemi/minőségi sör széleskörű népszerűsítését szolgálja, a megfelelő fórum a single hop/single malt/harisnyába dugott komlóval hidegkomlózott/stb. specialitások bemutatására...még egyszer: én nagyon élvezem, csak nem biztos, hogy egy Főzdefesztre készített kreációnak a legmegfelelőbb választás...

rambo13 2014.10.07. 22:24:00

@alehunter: sztem meg a ratebeer nem erre való.

" az még nem érett palackos forgalmazásra, még nincsen "kész""

?????
a magyar sörfőzdékben igen nagy a fertőzés veszélye aminek sok oka van. (pl a levegő összetétele,a technológiai adottságok stb) de az általunk ismert esetek döntő hányada (biztos több, mint 90%-a) emberi mulasztás következménye, ami lehet akár a feszített munkatempó és a nemtörődömség eredménye is.nem a sör nem áll készen, hanem a jó sört elbassza a melós, mert baszik alapos lenni, vagy mert már rohadt fáradt de gürizik, h zsebbe tudjon annyit kapni, h egy hónapig jól ellegyen.

pont azért fontos megtudnia sörfőzőnek, h mi a hibás, mert te mondjuk beírod a ratebeerre, h ittam ezt és ezt ecetes volt és szar és soha többet. nomost ebből sok esetben a sörfőzde azt sem fogja tudni, h mikori palackozású a sör amiről írsz, hogy hol vetted stb. ami pedig mind mind fontos, h tudja esetleg melyik tételt kell visszahívnia, ki lehet a felelős a hibáért stb. ezért jó pl ha a boltosnak jelzed, mert ő valszeg tudni fogja, h mikor rendelte, és tudja jelezni a főzdének, h figyu már gond van ezzel és ezzel a tétellel (most már több főzde van, ami vhogy jelzi a szériaszámot, de a lejárati időből is lehet tudni, h mikori főzet).
és akkor még meg van az esély arra, h esetleg kárpótoljanak téged is

pl előttem zajlott: a bolt hívta a főzdét, h a vásárló jelezte: baj van a sörrel. a főzdében még volt ugyan abból a szériából, lekóstolták jó volt, ment a csere pikk-pakk. a többi meg a lefolyóba.

ha te beírod egy sörre a ratebeerre, h soha többet és azt sokan elolvassák, akkor lehet, h mást is elbátortalanítasz attól a sörtől, noha lehet, h azóta már rég orvosolták a hibát és azóta csak jó és hibátlan sör került ki. te pedig nem fogod felülírni a pontodat, mert meg sem kóstolod újra és ott virít mindig, h ez a sör ihatatlan. márpedig én pl mindig elolvasom, h egy sörről te mit írtál, lehet h másnak is mérvadó...

csak egy eset: van olyan sör, amiről elég jókat írtál, nekem itthon nagyobb mennyiség állt belőle rendelkezésre. a hideg(!) pincében az összes megsavanyodott, mert szarul volt az a rekesz elfertőtlenítve. ha te azt iszod, ami nekem itthon volt akkor megy a rb-re a 0. így meg megy a 4.x. , holott ugyan az a főzet volt!

"becsúszott egy hibás palack' egyszerűen nem megengedhető, mikor egy tisztességes belga sör áráért szeretnénk értékesíteni egy főzetet"

egyrészt valóban nem megengedhető, de sajnos megesik még akkor is, ha baromira odafigyelnek. gondold el, h van a főzdében valaki, aki egész nap koronazárakat zár. nem tudom próbáltad-e már...szóval mikor a 400. palackot csinálod már biza bele fog csúszni,h elbaszod és nem zár jól a kupak (esetleg el is tört az üveg) ha mákod van akkor te vagy valaki észreveszi, ha nem, megy így a boltba.

(az árról: azért ne felejtsük el, h a belga sörfőzdéknek mekkora a kapacitása, és milyen felszereltséggel, technológiával dolgoznak. nyilván ők töredék áron tudják előállítani ugyan azt a sört.)

alehunter 2014.10.07. 22:56:30

@rambo13: nálam az is része, hogy egy sört 'késznek' tartsak, hogy nincsenek emberi mulasztások. ezt is éppen úgy meg kell oldani, mint a receptet magát. van sörfőző, aki megkeresett a kritikám után és meggyőzött róla, hogy a hibát korrigálták és sört újrakóstolva leírtam az új tapasztalatomat. mindemellett úgy gondolom, hogy teljesen jogos, ha egy ihatatlan darabról az ember ezt a tulajdonságát megemlíti. és nem gondolom, hogy gond, ha azt mások is megtudják, ha akárcsak egyetlen szériával, vagy üveggel is gond van, hiszen az az előállítási technológia tökéletlenségét mutatja - és talán arra ösztönzi majd a főzdét, hogy tökéletesítse a technológiát, amit alkalmaz. ha egy ilyen 'emberi hiba' egy nagy cégnél fordul elő, ott természetes, hogy telekürtölődik vele nem csak egy olyan marginális hely, mint a ratebeer, de a híradókban is fő helye van. tekintsük ezt tehát úgy, mint kikényszerített minőségbiztosítást, ha már egyszer a kis főzők egy része minőségellenőrzésre és -biztosításra láthatólag nem nagyon fordít erőforrásokat.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.07. 23:17:38

@rambo13: A vigyem vissza a boltba és reklamáljak dologgal sok baj van.

Egyrészt, Magyarországon sok fogyasztó nem szívesen megy vissza bármiért reklamálni, mert ahhoz szokott, hogy elhajtják a francba.

Másrészt, a dolog természeténél fogva nem tudod visszavinni és megkóstoltatni a boltossal a sört, hogy ő is érezze, mit adott el. Azaz ez egy bizalmi kérdés, a boltosnak el kell hinnie, hogy igazat mondasz és nem csak "nyerészkedni" akarsz. Felmerülhet a hozzáértés kérdése is, jön a boltos azzal, hogy mondjuk a savanykásság ternészetes íz pont ennél a sörtípusnál, csak Te esetleg ezt nem tudod. Most kezdjem el bizonygatni, hogy itt nem erről van szó ls hogy én is értek eléggé a sörökhöz, hogy megkülönböztessem a romlottat a nem romlottól? Már régen rossz, ha idáig jutunk.

Harmadrészt gyakran több nap vagy akár hét is eltelik a vásárlás napjától, márpedig minél régebbi a vásárlás, annál valószínűbb, hogy visszamenetel helyett csak legyintek egyet.

Ha a főzdék komolyan veszik ezt a kérdést, akkor csinálják meg a honlapjukon a fogyasztói visszajelzés lehetőségét, a palackokat meg szépen cimkézzék meg megfelelő azonosítókkal, hogy csak azt kelljen megadni és ők abból vissza tudják keresni az adott tétel teljes történetét...

kcksnrkcksnr 2014.10.08. 07:16:32

Ha az üvegbe nem kerül bele a lakto, acetobakter stb. már a főzdében akkor az eltarthatóságának csak az oxidáció szab határt szinte.
Nem lehet rátolni a boltra szerintem a fertőzés felelőségét.
Egyik nagy boltunknál láttam olyat, hogy neki volt tolva a hűtő a sörös polcnak ergo meleg levegővel fűtötte a piákat és még így is kibirtak fél évet a belgák. (újabban már jobban fogy úgyhogy fél évet nincs a boltban semmi)
Nekem a legrégebbi söröm amit még nem ittam meg az 1 éves, 15-35 fok közt ingadozó szobában állt 1 évet, a létező legminimálabb technikával csináltam és csak annyi baja volt, hogy megkopott már a komló illat.
Magyarán amiben nincs benne első naptól a fertőzés azt nem tudja elrontani a bolt.

rambo13 2014.10.08. 09:06:56

@kcksnrkcksnr:
a palackerjesztett sörökre ez igaz is, de a hazai kisüzemiek azok általában pasztőrözetlenek, szüretlenek denem palckerjesztettek, hanem széndioxiddal vannak felnyomva, ami nem a legstabilabb.
de persze igazad van, az esetek többségében a főzdében kerül be a bibi.

Beer Ninja 2014.10.08. 11:06:25

Az biztos, hogy a mostani egy 'sörlufi' Magyarországon szerintem, és előbb-utóbb el fog pukkanni. Jó esetben csak a következő gazdasági válságnál. Rossz esetben jóval hamarabb.
Viszont kell is majd a pukkanás, mert igen sokan igen megkérdőjelezhető minőségű 'kézműves' sört állítanak elő igen drágán.

gilgalad 2014.10.08. 11:20:18

Sziasztok,

Nagyon hasznos maga a cikk és a kapcsán kialakult diskurzus is, csak így tovább!

Én nem találom olyan egetrengető dolognak azt, ha a főzde, vagy a bolt erős kritikát kap. Mégis mit kapjanak, dicsérő szavakat és vállveregetést, ha eladtak egy terméket, ami fogyaszthatatlan? Ezt a kritikát állni kell, válaszolni kell rá megfelelően (odafigyelés, állandó minőség ellenőrzés, technológiai fejlesztés stb.). Végső soron az szintén a kritika része, ha nem megy oda többet az ember, vagy csak évente egyszer mer venni xy sört. Ezért is van most egy fajta kegyelmi állapot, mert egyre többen kíváncsiak a "kézműves" sörök világára, így akár bólogatva, jó érzéssel megisszák a hibás tételeket is.

Pár év, és valószínűleg ez a helyzet már változni fog, így nem tolható rá a piacra a kétes áru. Meglátásom szerint ehhez nem csak és kizárólag minőségi munkaerő és hozzáállás kell, hanem bizony technológia is. Ha nincs mellette hatékony technika, akkor hogyan fogunk valaha eljutni oda, hogy 350-400 forintért leemeljünk egy 4,5%-os nagyon korrekt és kellemes ivósört?

A bornál ismét divatba jön a dűlőszelektált, évjáratos spontán erjedésű borok élvezete, felfedezése. Itt direkt azt keresi a vásárló, hogy az egyes évek időjárása, speciális körülményei mit hoznak ki, hogyan alakul át ugyanazon dűlő produktuma, mennyit változik évről évre ugyanaz a fajta borszőlő.

A sörnél éppenséggel nem ez a kívánatos. Remegő kézzel nyúljunk egy magyar tételér, hogy na vajon ez a főzet most megúszta-e az acetobakter látogatását?...

Engem momentán az is foglalkoztat, hogyan lehet az, hogy annak idején a sok még csak szárnyait bontogató borászat megannyi forráshoz jutott és jut folyamatosan? Vissza nem térítendő állami támogatás, ilyen-olyan egyéb szubvenciók stb. A kisüzemi sörfőzdék meg nem nagyon tudnak támogatáshoz, egyéb forrásokhoz jutni, legalábbis én még nem hallottam erről, vagy akkor ezeket a pénzeket nem sikerült hatékonyan és hosszútávon felhasználni.

rambo13 2014.10.08. 11:59:34

@gilgalad:
"Én nem találom olyan egetrengető dolognak azt, ha a főzde, vagy a bolt erős kritikát kap"

mielőtt félreértés lenne: én is így gondolom, de szerintem ennek nem a rb a megfelelő módja, hanem a direkt kritika és a minél hamarábbi visszajelzés.

véleményem szerint ugyanis a cél az, h a most működő főzdék jobb minőséget gyártsanak a jövőben és nem pedig az, h kinyírjuk őket. persze a főzde iszonyat hibás abban, h addig eljutott, h ez a helyzet fenyegeti, de szerintem nekünk is az az érdekünk, h olyan főzetek amelyekből már ittunk zseniálisat és hibás darabot is, visszataláljanak a zseniális énjükhöz.

"Meglátásom szerint ehhez nem csak és kizárólag minőségi munkaerő és hozzáállás kell, hanem bizony technológia is"

nagyon is így gondolom én is, ehhez viszont piaci kiszámíthatóság, könnyű hitelszerzési lehetőség és biza üzleti terv, jól átgondolt hosszútávú koncepció kell. a mai magyar főzdék igen erősen sufni tuning módon vannak megépítve, a 80-as 90-es évek szellemisége és hatékonytalansága jellemző, holott miskolcon ott székel egy nemzetközileg is elismert műhely, akik XXI. századi megoldásokat kínálnak, csak ugye a hazai viszonyban brutál drága. bár sztem igen nagy esély van arra, h az így megspórolható energia és egyéb költség igencsak hamar visszajönne...

gilgalad 2014.10.08. 12:56:18

@rambo13:
"holott miskolcon ott székel egy nemzetközileg is elismert műhely, akik XXI. századi megoldásokat kínálnak, csak ugye a hazai viszonyban brutál drága."

Ez a műhely többszöri megkeresésemre is baszott reagálni. Már elnézést a kissé alpári megnyilvánulásom miatt, de hát én már csak így konstatálom azt, ha 2-3 levélre semmi életjel, telefonhívásra szintúgy hosszú kicsöngés és méla kuss a válasz. Valószínű ők már csak a nagy projektekre lőnek és az export piacokra, a lepattanó és a morzsa már nem az ő léptékük. Kívánok nekik sok sikert, minden esetre a sörük finom, de nem veszem egy ideje őket :-) Az elvek fontos dolgok, nálam legalábbis.

rambo13 2014.10.08. 14:15:43

@gilgalad: ooops, hát az gáz...
megértelek.

Azogre 2014.10.08. 14:40:54

Akkor én is hozzá ocsmánykodok pár gondolatot:
1. Szerintem a sörforradalomnak vége, ugyanis nagyrészt elérte célját. Kinyitotta az "átlag" sörivók szemét, hogy egy sima, enyhén savanykás lageren túl is van élet, lendületet adott a kis főzdéknek, hogy van értelme annak, amit csinálnak, érdemes újabbakat nyitni és új fajta söröket főzni, nyitott lett a házi sörfőzés, ahonnan egyre több tehetséges, új sörfőző is kikerül és főzi a jobbnál jobb söröket, hetente nyílnak az újabbnál újabb sörözők és boltok, amik honi és külföldi kisüzemi / nem kézműves!!! / sörökkel látják el a szomjas vásárlókat. Innen már felesleges és nevetséges is további "forradalomról" beszélni. Valami elindult és járja a maga útját, aztán hogy ez az út jó felé visz e...
2. Az árak elszabadultak, ezen kár vitatkozni. Most voltam a München melletti Ismaningban, ahol az Ortererben vásároltam be sörökből, ahol például egy Aventinus 0,98 euró volt, az Ayingerek 0,80, de egy Irseer Kolster-Urtrunk se volt több 0,90-nél. A Kulmbach és egyéb átlagosabb ivóserek 0,50 - 0,70 között voltak. Ha bármelyikből vett az ember egy ládával, akkor egyből 10 - 20 százalékkal került kevesebbe a választott sör. A Müncheni Airbrau reptéri sörfőzdében, gyönyörű környezetben, 2,60 volt egy
korsó a három állandó és az egy, akkor éppen szezonális sörükből. Na, ha ehhez még hozzávesszük a két ország átlagfizetésének arányát, akkor nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogy nálunk igen vastagon fog több kisüzemi főzdének is a ceruzája. Értem én a problémákat, de akkor sem egyből a Ferrari katalógust kellene nézegetni pár sörfőzde tulajdonosának, mert a végén még A Vectrára se fog telleni.
3. A minőség problémája igenis nagy gond és igenis keményen fel kell lépni ahhoz, hogy ne úgy vásároljon az ember, hogy azon gondolkodik hazafelé, hogy vegyen e mellé valami bevált "nagyüzemit", hogy ha belefut megint egy cifrába, akkor legyen mivel kiöblítenie a száját. A vásárlót nem érdekli, hogy azért rossz, mert Kupak Jancsi összeveszett a nőjével és nem figyelt rendesen a palackozásnál, vagy Cefre Jani annyira másnapos volt, hogy nem tartotta be a technológiai előírásokat, ő minden esetben a tökéletes minőségért fizeti ki azt a pénzt, amit a kettes pontban taglaltam. Vannak olyan ismerőseim, akik már úgy vannak, hogy XY főzdétől már akkor se vennének semmit / pedig egy darabig törzsvásárlók voltak /, ha biztosítanák róla őket, hogy ez az örök fiatalság titka. A kritikai érzékük pedig általában Uhrin Benedekével vetekszik, örüljön az ember, ha épp bőrrel megússza, ha valamire azt mondja, hogy ez bizony most nem sikerült. A minimum az, hogy le dilettáns faszkalapozzák az embert és egy tudományos kiselőadást tartanak a hibák lehetséges forrásáról és azok kiküszöbölhetetlenségéről. Jakérem, elméletben én is tudok gerincet műteni!
Maga a Főzdefeszt egy külön lapra tartozik, azt majd egy másik pontban fogom kivesézni. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.08. 18:33:04

@gilgalad: ez a Zip's-es dolog sajnálatos, sztem ezt egy cég sem engedhetné meg magának, nem tudom, hogy volt. Én mindenesetre írok erről a főzőmesternek, ha akar reagál rá.
@rambo13: @Azogre: A minőségi kritériumok sztem is nagyon fontosak és azonnal kell rájuk reagálni. És az már az előző ilyen elméleti posztnak is egy nagyon sarkalatos pontja volt. A német sörárakkal kapcsolatban csak egy megjegyzés, hogy ott nem 27% az Mwst és a jövedéki adó is kedvezőbb. De ez az ár-kérdés sztem erősen összefügg a 4. ponttal

gilgalad 2014.10.08. 19:59:08

@pif: Rendes tőled, de már lepörögtem a témáról. Sem gazd. sem szakmai realitasa nincs most a fozdenek reszemrol. Akkor intenziven terveztem, volt lendulet, most nincs. Mentalitas es kulturalis kerdeseket nehez beleverni egy adott szocializacioju tarsasagba, cegbe stb. A nemetek ismeretlenul is korrektul valaszoltak. Sokszor annyi is eleg lenne, hogy sorry de nem tudunk ilyen formaban segiteni. Mindegy, ez van, lesz majd meg tudatosabb a cegkulturank is talan, elvegre eleg sokan galyaznak most kulhonban, majd hazahozzak a mas mentalitast ;-)))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.08. 21:21:44

@gilgalad: ahogy gondolod, de ettől függetlenül, amennyit beszélgettem vele - ez a főzőmester - nem ez a mentalitás jött át...

gilgalad 2014.10.09. 10:18:02

@pif: Hát a főzőmester az biztos más szint, mint a kereskedelmi igazgató, meg ügyvezető. Ha a főzőmester jó ember, akkor majd még iszom a söreit, gondolom ez is "átjön" az itókájukon, nem csak pusztán a technika :-) A kereskedelmet meg felőlem intézzék úgy, ahogy eddig.

Baross Bierstube Budaörs 2014.10.10. 09:40:41

@Azogre: Az árak elszabadultak. Erre kénytelen vagyok reagálni. Mielőtt az átlagfogyasztó elkezdi számolgatni az euro árfolyamokat volna egy -két dolog amivel szerintem tisztába kéne lenni. Te ott egy ital hard discount-ban vásároltál. Ez jelenleg magyarországon (idézőjelben hasonló)pl az aldi, lidl, de kifejezetten ilyen diszkont, amiben te jártál az magyarországon csak italnagykereskedelmi cégeknek van mint kiskereskedelmi egységük. Néhány fogalom: Retail, kiskereskedések, kisboltok,abc üzletek, közepes abc hálózatok, pl coop, CBA, supermarketek, hypermarketek, hard diszkontok, cash&carry, nagykereskedések, ezek mind különböző beszerzési, árrés politikát folytatnak. -----Itt nálunk 3+2 sör(gyár)forgalmazó tud ilyen árpolitikát folytatni. Ezek meg is teszik, csak nem ezekkel a sörökkel és nem ilyen minőségben. ----- A kisüzemi(?) sörfőzdék közül 2.tudna hazánkban ilyen árat produkálni. Azt szívesen megnézném az Otereben és egy osztrák kisboltban vagy kis abc-ben mennyibe kerülne egy Soproni Démon vagy egy Fóti kéményseprő. Akkor kiderülne mi az árrés, szállítás, vámtételek. Van még egy piac, a vendéglátó. Ausztria, Németország cc. 2,50-4,00 Eur egy kori. Olaszország minden szegletében 4,50. Felüdülés egy hideg Szlovén Laskó barna 2,00 -ért. Ez árszínvonal nálunk csak a frekventált helyeken és a kézműves és különleges import sörökre vonatkozik. Most egy Mo. korsó gyári sörre mindenkinek összeugrik a gyomra ha 500-600 Ft felett van. (cc.2,10 Eur) A Mo. kézműves, kisüzemi sörök meg teljesen pariban (szerintem olcsóbbak) mint a fejlettebb Eu országokban. A fő bajok azonban az életszínvonal, Áfa, szállítási kltsg., mo.fizetések, és a gyári sörök választéka és minőségével van. Nem hiába iszik minden gyarmatosító diáksága belvárosunkban még ha 640 (cc.2,00 eur)egy Békékészt. meggyes. Egy A.Ászok 250-400 Ft áránál meg egyenesen halálra röhögik magukat. Egyébként lehetne mélyebben boncolgatni ezt a kérdést csak az már gazdaság és politika. Jelenleg nincs probléma az árképzéssel, árakkal, inkább a körülményekre.
Üdv, Gábor

gilgalad 2014.10.10. 10:31:45

@Baross Bierstube Budaörs: Bár ogrénak szólt, de azért bekapcsolódom ebbe a diskurzusba.

Leegyszerűsítve: fogyasztói szempontból igenis problémás, ha egy kisüzemi, kézműves, vagy nevezzük ahogy akarjuk Mo-i sör mellett ott egy belga, vagy német kb. ugyanolyan áron és a minőségi különbség olykor fényévekre van, de legalábbis a minőség ingadozása elképesztő méreteket ölthet. Ez szerintem egy valós és létező probléma, ami felett szemet hunyhatunk, 27%-os áfázhatunk és még felhozhatunk ezer érvet, de számomra akkor is disszonáns és végül nem megmagyarázható.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.10. 11:18:37

@Baross Bierstube Budaörs: @gilgalad: Igen, a magas áraknak van egy olyan aspektusa, hogy mé' drágább nálunk a sör, mint egy bajor italdiszkontban, meg van egy olyan, hogy miért ugyanannyi az itthoni kisboltban a helyi kézműves, mint az import belga, amikor az messzebbről jön és ugyanannyi rajta az ÁFA.

Az előbbire teljesen elfogadható válasz a hazai szabályozás, adókulcsok, stb. a másodikra már nem teljesen. Lehet beszélni tőkehiányról meg a kereskedelmi láncolatok különbözőségéről, de az az a pont, amin viszont változtatni kell, mert hosszabb távon nem fogják elfogadni a fogyasztók, ha a hazai termékek nem képesek legalább ugyanazt az ár-érték arányt hozni, mint az import.

Serkoptató 2014.10.10. 13:05:40

Az árkérdéshez: azt azért ne felejtsük el, hogy a kisüzemi sörfőzdéknek évi 8 ezer hektóig komoly jövedéki adó kedvezményük van, ami a végső fogyasztói árban nemigen mutatkozik.
Sokszor sajnos nem a tényleges bekerülési költség az árképzés alapja, hanem a viszonyítás a gyári sörökhöz. A múltkoriban egy kocsmáros -- aki drehert és "kézműves" sört is árul, a dreher korsóját 650-ért, az egyébként meg kutyaközönséges "kézműveset" 800-ért -- őszinteségi rohamában azt találta mondani, hogy simán adhatná a "kézműveset" is 650-ért, azon is szépen keresne, de az hogy nézne már ki, hiszen ez "kézműves" sör!
És akkor még nem beszéltünk a szimplán csalókról, akik saját márkás "kézműves" sört árusítanak, közben pedig soproni, vagy borsodi van a hordóban...
Uff.

Furos 2014.10.10. 22:53:24

@gilgalad: Belekotyogok most en is. Nem fognak hazamenni. En biztos nem pedig volt jopar megkereses es nem jelentene gondot egy korszeru fozde berendezese. Szemelyes elmenyem a sorforradalomn ayathollajaval valo talalkozas par eve. A nagykepuseg, a masik semmibe vevese es az onos erdekek eloterbe helyezese volt jellemzo a fiatal emberre. @Azogre: Igazad van. Ismet.

Baross Bierstube Budaörs 2014.10.11. 00:37:28

@promontor:
Igen, a magas áraknak van egy olyan aspektusa, hogy mé' drágább nálunk a sör, mint egy bajor italdiszkontban
Egy hasonlat, miért drágább nálunk a banán mint afrikában?
miért ugyanannyi az itthoni kisboltban a helyi kézműves, mint az import belga, amikor az messzebbről jön és ugyanannyi rajta az ÁFA.
Melyik helyi kézműves, melyik import belgával van összehasonlítva és melyik üzletben lett összehasonlítva a fogyasztói ár. Konkrétumot, légyszi. Ha nem volt érthető az írásom ezért én kérnék elnézést, nem okoskodásnak írtam. Nagyon szívesen adok tájékoztatást gyártási, beszerzési árakról, forgalmazási árréspolitikáról de nem egy nyilvános blogon. Továbbra is azt mondom jelenleg nincs probléma az árképzéssel, árakkal, inkább a körülményekre. A kisüzemi sör drága a multi sör olcsó, ennyi. Még egy kategóriát kifelejtettem: sörfesztivál itthon és külföldön. Lehet tippelni hol olcsóbb a sör. Üdv, Gábor

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.10.11. 15:58:46

@Baross Bierstube Budaörs: @Baross Bierstube Budaörs: Gábor, a "miért drágább nálunk a sör, mint egy bajor disykontban..." kérdésben nyitott kapukat döngetsz, én is ezt mondtam.

A miért "ugyanannyi az itthoni kisboltban a helyi kézműves, mint az import belga" kérdésben ugye azt mondtam, hogy "nem teljesen" érzem elfogadhatónak az itt-ott elhangzó magyarázatokat. Azt sem állítom, hogy minden kocsmában és kisboltban minden kézműves sőr túl lenne árazva. Viszont azt mondom, hogy vannak olyan főzdék, amelyek túlárazzák a sajátjukat. Meg azt is, hogy az a versenyhelyzet, miszerint vegyek-e magyar kézműves sört x forintért, vagy vegyek külföldi sörspecialitást kb. ugyanannyiért, az nagyonis valós.

Nézzünk néhány példát:

1: Cseh vs. magyar

Erre ott van ugyan a teljes posztom de ide hozok egy másik példát:

www.beerodalom.hu/sorok/103-stari-premium-pils-033l.html

A Stari Pilset egyszer kóstoltam, nem pontoztam, de emlékeim szerint erősen kétlem, hogy a 2 pont körüli eredménynél jobbat tudna, ehhez képest kapsz 3 decit 450 forintért. Hogy ezért a pénzért hányféle jobb cseh pilzeni jellegű sört kapsz, azt ugye mondanom se kell.

2: Amerikai vs. magyar

kezmuves-csemege.hu/zips-pale-ale-sor-zips-brewhouse-zip101?filter_name=zip
vs.
www.csakajosor.hu/nepek_szerint_82/egyesult_allamok___usa_89/anchor_liberty_ale_559

Nem modom, hogy rossz lenne a zip pale ale-je, de semmi különös. És mégis majdnem annyi, mint a San Fransiscoból ki tudja hogyan idekeveredett Liberty Ale. Az, hogy az utóbbi szerintem jobb, az ízlés kérdése, az viszont ténykérdés, hogy mondjuk a szerintem szintén jobb Pokerface fél literes üvege ugyanott 620 forint. (Az új Hopfanaticról nem is beszélve, csak azt még nem kóstoltam...)

3: Belga vs magyar:

"Belga" sört legutóbb a Fazont ittam tibeertől, annak az árazása szerintem pont korrekt (mellékszál, de az íze is remek), ezért itt nem egy sört hozok példának, hanem egy bolt teljes "belga" választékát:

kezmuves-csemege.hu/index.php?route=product/search&filter_name=belga

Látható, hogy 470 és 600 közötti a választék. A kérdés az, hogy nem járok e jobban, ha inkább kicsit utánajárok és mondjuk a venerumból vagy a belga sörök házából beszerzek eredeti belga söröket. Ha kicsit ráfizetek, már olyanokat kapok, mint a Westmalle Dubbel (625) vagy a Tripel Karmeliet (635). Az árkülönbség minimális.

Serkoptató 2014.10.13. 10:40:22

@Serkoptató: Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy az is elgondolkodtató, amint itt lejjebb is olvasható, egy pohár (3 dl) pannonhalmi "apátsági" 1600 Ft a Hiltonban, míg a Söntésben ugyanennyi echte belga apátsági ennek pont a felébe kerül.
És senki ne jöjjön azzal, hogy de ez a Hilton!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.13. 12:04:14

@Serkoptató: ott - a Hiltonban - a Heinekennek és a Soproninak is megkérik az árát, úgyhogy ez nem jó hasonlat.
@promontor: csak magamat tudom idézni, és abszolúte igazad van: "Veszélyek: A kisüzemi sörfőzésre három jelentős irányból leselkedhet veszély, ami megtöri az eddigi lendületet. Az egyik az import. A divat terjedésével egyre több az angol, német, belga és egyéb irányból érkező külföldi sör érkezik az országba, amelyek jó minőségben és sokszor a hazai főzeteknél kedvezőbb áron kerülnek a boltokba éttermekbe, illetve a jobb ellátó-hálózat, nemzetközi marketing miatt sokkal szélesebb körben elérhetőek. Ha a magyar kisüzemi sörfőzés nem tud stabilan jelen lenni, és ez a jelenlét nem párosul a folyamatos jó minőséggel, a legfontosabb vásárlórétegét veszíti el a kisüzemi sör." - sorbuvar.blog.hu/2014/01/07/_kerjuk_fokozottan_figyeljenek_ertekeikre_a_sormegmaradas_torvenye

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása