Nyáron, nyaralás közben sem pihen a "szigorú szakmaiság". A strandon, a kisboltban, az szuperhipermarketácsonytecsóban akciók, kínálat és új címkék után kutat a sörfan szeme. Mindig örülök, amikor valami izgalmas sör jön szembe hirtelen a semmiből.
Veszprém régóta kedves városom. Gyönyörű fekvése mindig is lenyűgözött, és a közelmúltban a Séd partja melletti sétányt is felújították. Az állatkert is egész más, mint a budapesti. Amellett, hogy egy csodás völgyben, fenyőfákkal szegélyezett sziklák között terül el, valahogy az ott élő állatok is jobb benyomást keltenek. Élnek, mozognak, léteznek. A gyerekek boldogok, a pisilő páviánt bámulják, a szülők meg vakarhatják a fejüket, amikor az oroszlánketrec tövében az alfahím premier plánban élvezett kanos akciója után Luxelvirát kell játszani a cseperedő gyerekek előtt. (fiatalabbak kedvéért Dr Lux Elvira a 80-as évek "magyar Bravo"-jának az Ifjúsági Magazinnak a szexuál-pszichológusa volt a Válogatott magánügyek rovattal) És az elgyötört apuka már csak azt várja, hogy a parkoló és a bejárat között odafelé felfedezett grill-terasz kínálatában mi is volt az az eddig ismeretlen logó a sörcsap fölött.
A Patak-parti csaposát kikérdezve, a magyar tulajdonos, - aki egyébként a szemben lévő Betekints Hotelt is jegyzi - ismerőse útján privát hozza be Passau - a sörgyár honlapjának állítása szerint - legnagyobb sörgyárának, a Hacklbergnek a söreit. Csapon az Urhell és egy szűretlen búza van, üvegesben meg barnát és barna búzát is kaphat a szomjas arrajáró. És még az árak is barátiak, különösen annak tekintetében, hogy a belvárosban egy semmitmondó Edelweiss 100-150 Ft-tal drágább. A 100 Ft-tal olcsóbb Soproni meg, valljuk be, főleg nem alternatíva. Mivel apukának még vissza kellett vezetni a bázisra, egy üveges barna búzával boldogította magát, hogy megtörje a Lidlben korábban szerzett - amúgy remek - cseh sörök egyhangúságát.
És akkor egy kis kötelező, csak, hogy gyakorlatban maradjon a sörbírálói véna. Hacklberg Jakobi Dunkel Weissbier - 5,6% alkohol, kellemes citrusos, friss ananász illat, némi kovász, kenyértészta, enyhe édeskés maláta egész pici kenyérhéjas pörköltség. Őzbarna szín, élesztőtől homályos, dús tojásfehér hab. Pezsgő, frissítő, apró buborékos szénsav, enyhe szájösszehúzó fanyarság. Friss citrusos íz, élesztős keserűvel, banán és kis szegfűbors felhangokkal, fahéjas kekszességgel. Zárásként az élesztős fűszerességgel egy rövid komlós kesernye, de utóízében marad a szomjoltó citrusos ananász. Remek, frissítő nyári búza!
Aki Veszprémben jár, ne hagyja ki!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Beer Ninja 2014.08.20. 10:06:29
Másrészről pedig két ünnep között kirándulunk Brnoba. Nem is tudom, melyiknek örülök jobban (Brno meg Krakkó rajongó vagyok).
Bocs az OFFért.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.08.21. 08:03:38
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.08.21. 09:49:44
Cserébe az alsóörsi strand mellett volt valami fesztivál, ahol sikerült borsos Opat-ot vennem, meg abszintosat innom (nem akarom azt mondani, hogy ismerem ezt az ízt, de annak nem abszint, hanem fű íze volt, nagyon kellemesen, teszem hozzá). Így a nyaralásról én a kötelező palóznaki (ott laktunk) borokon túl még cseh söröket hoztam emlékbe :)