Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Dinnyére sört!

Megvan a skót-vicc?

A skót a kisfiával elvisz egy tyúkot a piacra eladni. Miután eladták a tyúkot a kisfiú kérleli az apját, hogy vegyen egy szelet dinnyét, mert most van pénz. Meg is veszi a skót a dinnyét a fiú pedig megeszi. Eltelik 15 év, ismét elmennek a piacra és eladnak egy tehenet. Erre a fiú:
- Apám már megnőttem, a tehenet is eladtuk, vegyél egy sört nekem.
- Elment az eszed fiam!- dinnyére sört?

És igaza is van, ha egy jó kesernyés egyenlágerrel és egy szép adag görögdinnyével állunk szemben. Annak vélhetően meglehetősen begyorsult bélműködés lesz az eredménye, bár a kézművessörök.hu remek és közvetlen tollú szerzője ezt biztos más, plasztikusabb szavakkal írta volna le... De mi van akkor, ha kicsit cizelláltabb a választás? Erre kerestem a választ és azt hiszem meg is találtam.

kentuckyipa03.JPG

Viszonylag régóta dédelgettem a pincében egy palack Kentucky IPA-t, amit együtt kaptam az Ale-lel és a Bourbon-hordós Ale változattal. Ez az IPA praxisomban talán az egyik legrafináltabb. Olyan olajosan, gyümölcsösen lágy az illata és lekerekítettek az ízei és olyan aprólékos gondossággal kidolgozott, mint valami díszes ciráda egy pagoda tetőszerkezetén. Először valami távol-keleti étel jutott hozzá az eszembe. Takács Lajos a Laci!Pecsenye? épületének egyik kis sarkában nyitott egy lenyűgöző keleti street food bárt, a Bao Bao-t, ahol a sok más finomság mellett (fenomenális algasaláta!) kapható egy kacsahúsos gyoza, azaz gombóckába töltött kacsahús, aminek az ízeit, főleg chilis szójaszószba mártogatva szerintem ehhez a sörhöz találták ki. De sajnos a Bao Bao egyelőre csak az édeskés ázsiai tucatlágereket (Kirin, Asahi) tartja, így erre az élményre még várni kell egy kicsit. Ám ezek a finom lágy ízek a Kentucky IPA-ban mással is harmonizálnak. Itt a dinnyeszezon és occsóér' szereztem egy adag Serrano sonkát, és még a horvát nyaralásból is érkezett egy kis pagi sonka, ami kábé ugyanaz, csak adriai változatban. Hozzá már csak egy kevés apróra felvágott friss gyömbér kellett és némi citromfű a kertből. Először még a frissen sült kenyérre tettem, és olajbogyóval is próbálkoztam, de aztán pár korty után rájöttem, hogy a dinnye kell alapnak.

kentuckyipa01.JPG

A dinnyére egy kis szelet sonka kerül, rá egy leheletnyi gyömbér, pont csak annyi, hogy ne uralkodjon el a csípőssége, és egy pici citromfű, hogy szép színt és kellemes citrusos füvességet is adjon. A sárgadinnye (azaz bocsánat mézdinnye) enyhén vizes édessége, a sonka kis sós, umamis ízei remek kísérői a gazdagon malátázott, enyhén kekszes, olajos IPA-nak. A gyömbér pont akkor csíp egy finomat, amikor a komlók keserűi elkezdenek működni a garatban, a citromfű is szépen harmonizál a gyantás citrusos komlókkal.

Tehát a skót fia és mi is boldogan sörözhetünk a dinnyeszezonban, csak a megfelelő nem túl keserű és nem túl száraz IPA-t kell a dinnyéhez meglelnünk. Ti milyen sört tolnátok dinnyéhez?

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr426565793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2014.08.05. 16:59:33

azt hiszem ezt a sört még párszor le kell tesztelnem...amikor először illatoltam meg a józsefvárosi sörfeszten azonnal beleszerettem és alig vártam, h az ott beszerzett példányt majd otthon nyugodt körülmények között maximálisan kiélvezhessem... aztán a várt hatás vhogyan elmaradt és nem kissé voltam csalódott...néha néha előbukkant az amire vártam, de összeségében kicsit uncsi volt, és kicsit sok volt a végén a keserű szárazság...de ezek szerint bizonyos körülmények között tényleg tudja azt amit az illata ígért...

kötekedés on

"A sárgadinnye (azaz bocsánat mézdinnye)"

a képen mindkettő látható, melyikkel volt jobb? :)
off

"occsóér' szereztem egy adag Serrano sonkát"
hehe, látom te is beszabadultál a lidlbe :)

a bao-bao, az biza remek hely lett, és akármekkora rajongója is vagyok Lajosnak, sztem leginkább a remek távolkeleti személyzetnek köszönhetően. az ottani sörökről még annyit, hogy van csapon vmi "sajátmárkás" is (nem mertem bevállalni), ami alighanem vmi dreher termék vmi hülye néven...ez egy régi, de borzalmasan rossz szokás egyes helyeken, fura és egyben nagyon szomorú, h egy igencsak sörszerető séf éttermében ilyen előfordulhat...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.08.05. 23:17:00

@rambo13: tképpen mindkettővel jó volt, igazi magyaros s.dinnye már túl édes lett volna neki.
A Serrano sonka mellett a Chorizo szalámi is jó választás volt, szintén ákciós kecskesajttal a Távoli Galaxis mellé...
A sajátmárkás nemtom mi, de jobb, mint a Dreher. Lehet, hogy vmi kis főzde (Mister, Kárpi ???)

Bud Taste 2014.08.05. 23:23:32

@rambo13: "az ottani sörökről még annyit, hogy van csapon vmi "sajátmárkás" is (nem mertem bevállalni)"

Hát ezek után az a minimum, hogy bevállalod és megírod mit tett hozzá a ház általános "ízharmóniájához". Lehet, hogy meg fogsz lepődni és térden csúszva kérsz bocsánatot az előítéletes kommentedért!

Amúgy az "illatolni" szótól a gálám kifordul, biztos, hogy ez az "adekvát" kifejezés?

Azonkívül az Asahi, Kirin és Sapporo nekem még mindig az "ichiban" ha nemzetközi tömeg lágerekről van szó:)) tehát az is a Lajos ízlését dicséri, hogy nem Staro, vagy Prazdroj van választékban (pedig a cseh konyha is van olyan híres mint a japán).
Jómúltkorában egy cseh kollega megvendégelt a híres svickovaval, ami egy közismert zeneszerzőnek Szmetánának is a kedvenc kajája, egy szelet sült hús ráfújt tejszín/habsprével, na amellett elbújhat az összes japán gagyi kaja! Ha igazi gurman vagy, akkor knédlivel eszed, úgy az igazi, az alga elbújhat mellette!

Bud Taste 2014.08.05. 23:39:12

@pif:"A sajátmárkás nemtom mi, de jobb, mint a Dreher. Lehet, hogy vmi kis főzde (Mister, Kárpi ???)"

Ha jobb mint a Dreher, akkor csak az Union lehet, az ínyencek azt választják sajátmárkának, vagy az Irsai Olivérből készült fröccsöt...

rambo13 2014.08.06. 05:40:11

@Bud Taste: "Amúgy az "illatolni" szótól a gálám kifordul"

hehe, nem csodálom, amúgy direkt még egy igekötővel is elláttam, szerintem így még durvább...

nomost lehet, h nagyon szar az ízlésem, de a svickovat én nagyon szeretem, és azért az eléggé leegyszerűsítve az amit írsz...

(ugye az csak vicc, h a Smetana kedvenc kajája? korán van még nekem az ilyen kifinomult szóviccekhez...)

Bud Taste 2014.08.06. 08:50:58

@rambo13: Lehet-e jó ízlése annak, aki a megillatolni kifejezést használja gasztroblogon?

Lehet-e jó egy étel amiben az állatot saját tejében főzöd?

Végül: nyerhet-e egy macska egérutat?

rambo13 2014.08.06. 09:03:01

@Bud Taste:"Lehet-e jó ízlése annak, aki a megillatolni kifejezést használja gasztroblogon?"

sztem a borsznobok 99%-a használja, és sztem a borsznobok kb 50%-nak jó az ízlése :)

"Lehet-e jó egy étel amiben az állatot saját tejében főzöd?"

hát itt ugye tejszínről van szó, mellesleg nem lenne szerencsés, ha a blog átmenne ilyen vallási kérdéseket firtató oldalba :)

node még még mindig nem tudom, h ennyire kifinomult humorérzéked van, h a Smetana-smetana szópárral viccelsz, de gyanítom, h még ennél is kifinomultabb:)

meg pif sztem repes a boldogságtól, h megintt szétoffoljuk ezt a blogot...

amúgy akkor legyen itt egy releváns téma is,
sztem elég jó ajánlat:
www.lidl.hu/cps/rde/www_lidl_hu/hs.xsl/2473.htm

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.08.06. 17:42:47

@rambo13: @Bud Taste: Édesek vagytok, hogy korán reggel szanaszéjjel kommentelitek a csodásan magasröptű posztomat :)
A Kirin már a Nobuban is ciki volt, csak azért mert japán, miért kell tartani, bort nem japánt árulnak a Bao Bao-ban, hanem magyart. Az Union amúgy esélyes, azt amúgy jobban is szeretem, mint a Lasko-t, a barnája is eggyel jobb, még az iható kategória, ha nincs jobb. Mindenesetre vittem Lajosnak Kentucky IPA-t és Bourbon barrel Ale-t, hogy nézegesse, hátha lecseréli a Kirint...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása