Míly' jó dolga van az olyan bloggernek, aki saját maga ura. Nincs cikkleadás, nincs határidő, nem kell kényszerből kinyomorítania magából egy kis színest, hogy megtöltse tartalommal az oldalt. A cseh sörfeszt végnapjain újra megkóstoltam csapolva a Permon Summer Ale-jét, és ismét nagyon bejött, Zsolt barátomnak szintúgy. Egy könnyed, de nagyon kellemesen komlós, gyümölcsös darab, igazi frissítő keserű. Emiatt le is szoknék a Campari-s, narancsos búzasörös könnyű koktélokról, amire az utóbbi időben - mi tagadás - rákaptam rendesen. Palackban azonban a P.I.P.A.-t (Permon IPA), a Sherpa névre hallgató Dupla IPA-t és a Black IPA-jukat vittem haza, hogy majd a dalmát túrán inspirálódjak. Ez meg is történt és igen kellemes élmények értek az apartaman teraszán.
Horvátországban az Ozujsko és a Karlovacko adja bolti sörök krémjét, ami nem egy nagy kihívás, kábé, mintha Soproni 1895 és Dreher volna csak a kínálatban. A többi átlagos bolti sör sajna még ennél is lejjebb van. Úgyhogy bölcs előrelátással csomagoltam, és a "hétköznapi" Budweiseres pakk mellé még elfért ez a 3 palack, a Karlovy Vary-i járásban található, sokolovi (lánykori nevén Falkenau an der Eger) Permon főzdétől. Ha végigjáratjuk a szemünk a Pernon ratebeeres szortimentjén, akkor láthatjuk, hogy a hagyományos cseh vonal mellett a felső erjesztésű irányzat és ezen belül az IPA-s vonal is erős. Sajnos a helyi szállásadók nem gondoltak a magyar sörturistákra, és a pohárkínálat a szegényesnél is hervasztóbb volt. Ne várjatok olyan "steril tudományosságú" kóstolókat, mint általában szoktam írni, inkább élménybeszámoló ez az alábbi pár mondat.
A P.I.P.A., hűen a címkén álló délceg muskétáshoz inkább a visszafogott angol komlós irányzattal nyit, főleg
barack, birs, és csak utána jön némi citrusosság és ez az ízekben is visszaköszön, a keserűje sem egetverő, és szépen harmonizál a kekszes malátával. Jó kis angol IPA, de illatosabb, modernebb mint a hagyományos Fuller's vagy Samuel Smith-féle vonalvezetés.
Bezzeg a Sherpa! Egy kemény hegyi málhahordónak kell az energia, így ez a 16-os szárazanyagtartalmú testes IPA már fajsúlyosabb, 7,5% alkohollal van megtámogatva. Itt aztán jön az ámmerikaji tűzijáték. Citrom, grapefruit, lágy, balzsamos gyantásság, kis rágógumi, óriás fehér hab, rezes-narancsos arany szín, kerek, hosszan tartó keserű zárás. Van itt minden, mint a búcsúban... Jó kis amerikai IPA, annak minden erényével, bármikor szívesen innám.
Ám nekem az egyik esős délután felpukkantott Black IPA jött be a leginkább. Az enyhén citrusos komlók keserűjét nagyon szépen emelte ki a pörkölt maláta kávéssága. Igazi jó kis borongós időben fogyasztható, nem túl nehéz darab. Felsejlett bennem a Dark Side of the Grabanc kellemes, jól iható keserűje, és hosszan elízlegettem az amúgy nem kifejezetten nyári kánikulára való sört.
Még sok sört látott az a teraszkorlát, de azokban különlegesség nemigen akadt, így nem is nagyon taglalnám. Konklúzióként levonhatjuk, a csehek bajor búzában egyelőre még nem jók, de IPA-ban már abszolúte ütőképesek és a Permon címkéi is egytől egyig nagyon rendben vannak. Ha látjátok, ne hagyjátok a boltban!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rambo13 2014.07.30. 16:25:03
DE
"csehek bajor búzában egyelőre még nem jók"
herold?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.07.30. 17:53:49
rambo13 2014.07.30. 21:23:30
rambo13 2014.07.30. 21:39:55
(pl eme sorok írása közben épp egy zwönitzer ipat kortyolgatok és pont olyan, mint egy pils, pedig a címke tanúsága szerint citra, simcoe cascade és amarilllo komlók vannak benne...)
viszont a csehek nagyon szépen rátaláltak (a cornel ipa-t mindenkinek ajánlom, illetve ha jól emlékszem akkor a valasek sörgyártól kóstoltam egy rozsos ipat, ami eszméletlenül finom volt) és még a saját komlóikat is ügyesen hasznosítják, lásd premiant a matuska sörökben...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.07.31. 09:51:37
Amúgy igazad van, sok osztrák (pl Stiegl) és német Ipa mókusvakítás, míg a cseheknél van jó pár remek darab száraztól a nehéz édesebbig.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.07.31. 09:52:29
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.07.31. 13:52:38
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.07.31. 16:21:26
Eddie Roberts 2014.08.01. 07:33:00
Eddie Roberts 2014.08.01. 07:44:19
rambo13 2014.08.01. 09:22:18
a mandarina sajna nem volt meg, a dolden sud megvolt, igaz nem a piacról :)
ez utóbbi nagyon érdekes, kifejezetten könnyedén iható,édeskés, eléggé malátahangsúlyos sör, a sok spéci búzamaláta viszi el benne a showt.
rambo13 2014.08.01. 09:39:05
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.08.01. 17:30:58
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.08.01. 17:31:54
Bud Taste 2014.08.02. 08:45:16
Erről már vitáztunk, az IPA robbanás már elérte a belgákat is évekkel ezelőtt, csak nálunk a leggagyibb belga sörök kaphatók.
Van ott kifinomult IPA bőven, csak idáig nem jut el. Alapvetően nem az Achouffe-ra, Duvel Triple Hopra gondolok, hanem a nálunk kevésbé ismert De Ranke, Struise, De Dochter van de Korenaar-ra. Például az utóbbinak véletlenül előkerült egy másfél éves üvege otthon (Belle-Fleur), gondoltam belekóstolok mielőtt kiöntöm és ilyen szép IPA-t régen ittam, dacára a 1,5 éves palacknak ami nem hűtőben volt tartva. Jó évjáratokban a Poperings Hommelbier is nagyon szép és olcsó IPA, ami teljesen elterjedt kinn.