Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Budavári Sörfesztivál és én

Miután IPAfai Pap kolléga tegnap már írt egy szokás szerint alapos összefoglalót arról, mit lehet látni és inni a csütörtöktől máig tartó Budavári Sörfesztiválon, a kedves olvasók remélem, megbocsátják, ha egy szubjektívebb megközelítéssel írok néhány bekezdést a témáról.

nyito.jpg

Még csütörtökön írtam egy rövid, ám annál malíciózusabb gyorsértékelést az idei fesztiválról Tumblrre, aminek annyi volt a lényege, hogy kizárólag a szűretlen Pilsner Urquellért éri meg kimenni, mert egyébként ugyanazok a sörök vannak csak jelen, amiket a múlt heti Főzdefeszten vagy a jövő héten kezdődő Cseh Sörnapokon ugyanúgy megkaphattunk/megkaphatunk majd, csak belépődíj nélkül. Erre tumbasztibi írt némi, a nézőpontom érvényességét megkérdőjelező reakciót, ami elgondolkoztatott – ugyanis tény, hogy a magamfajta, ún. sörsznobok eleve, csuklóból rühellik a Budavári Sörfesztivált. Erre több remek érv is van, hiszen a kiállítók szűréséből (pontosabban annak hiányából), a fellépőkből és még sok minden másból is az látszik kirajzolódni, hogy valamiféle tematikus vursliról van szó, ahol lehet inni és társas életet élni, de a konkrét sörkínálat igazából sokadlagos.

Ez, mint elsődleges előítélet, akár még igaz is lehet, de az már mindenképp erősen szubjektív gondolat marad, hogy baj-e. Kínálkozik az ellenérv, hogy amíg van egy csomó valóban remek sör egy helyen, addig kit érdekel a Borsodi-stand, Majka&Curtis, a nagyipari ciderliget vagy épp a ledfal. Annak, aki egyébként nem ér rá arra, hogy – például – az Élesztőben, a Pivóban vagy az Henriban vadássza össze a különféle érdekességeket, még akár kifejezetten vonzó is lehet, hogy mindezeket egy helyen megtalálhatja, és üvegpohárból!, pohármosóval! végigkóstolhatja. Azaz akár kifejezetten sörbuzi érdeklődésből is lehet létjogosultsága a Várba látogatni sörfesztiválozni.

Hiszen kinn van egy csomó jó magyar kisüzem, a Zip's-től a Hara'Punkon és a Hopfanaticon át Fótig, csak hogy párat említsek. Igaz, az ő söreiket persze még pont nem annyira nagy kunszt elérni egyébként sem, de az, hogy a jelen lévő, a Főzdefeszthez képest szegényes, de azért egyáltalán nem szűk kisüzemi kínálat egyszerre legyen egy helyen, már valóban ritkább. De ugye épp erről írtam az előző bekezdésben: sokfelé elérhető sörök egy helyre hozatala.

Különösen igaz ez, ha kitekintünk a más népek sörei felé, hiszen a már említett, komolyabb fesztiválok egyfelől jellemzően egy országra fókuszálnak, másfelől az – egyébként díszvendég – Csehország sörei között már akadtak olyanok is, amik Magyarországon egyébként nem, vagy legalábbis nagyon ritkán szoktak jelen lenni. A nagyüzemiek közül ilyen a Staropramen Granát, a kisebbfajták közül a dalešicei gyár kínálata, és persze ilyen a fesztivál abszolút sztárja, a szűretlen-pasztőrözetlen, fahordós Pilsner Urquell is, amit nagyon ritkán lehet bárhol is kapni a plzeňi gyáron, illetve az attól nagyjából egy kilométerre lévő Na Parkánun kívül. Ebből naponta két darab 25 literes hordót bontottak, és borzasztó boldog voltam, amikor láttam szombaton, hogy hiába nem voltak a csapra verési időpontok semmilyen látható módon hirdetve, a fél kilences második alkalomra így is kígyózó sorok álltak a pultnál. Olyan emberek, akik hajlandóak voltak sokkal többet várni, mint a többi pultnál kellett volna, csak hogy ihassanak a fesztivál legizgalmasabb söréből.

lobovsky.jpg

És itt el is érkeztem azokhoz a problémákhoz, amikről bátrabb fantáziáimban úgy gondolom, hogy ha a szervezők egy kicsivel több figyelmet fordítanának a kezelésükre, akkor a magamfajtának sem kellene 3000 karakteres mentális bűvészmutatványokba bonyolódnia ahhoz, hogy felfedezze a rendezvény szerethető oldalát. És itt nem a magyar nagyüzemek saját márkáinak kirúgására vagy a koncertjelleg visszafogására gondolok, mert világos, hogy vannak ún. tömegrendezvények, ahol az ún. emberek elvárásait próbálják az ún. profit érdekében követni, és az ezzel jár. Vannak ezeknél sokkal apróbb, ám jóval megmagyarázhatatlanabb vonások is. Az egyik a személyzet kérdése, ahol az csak egy dolog, hogy a toborzott vendéglátósok egy részét nem terhelték túl sok információval az általuk kínált sörökről, ez szinte mindenhol így szokott lenni.

De épp az említett szűretlenpilsner-csapolásokat végző hölgyek egy része például olyan elképesztő, kioktató arroganciával darálta végig a sorban állókat, éreztetve, hogy igazából kegyet gyakorol a kiszolgálással, hogy azt még a legrettegettebb postahivatalokban is szégyellték volna. Különösen, hogy a sajtómegnyitón és az első délutánon egyaránt a plzeňi gyár egyik marketingmenedzsere, a fentebbi képen is szereplő szuperkedves Robert Lobovský kezelte a hordókat, így a lehető leglátványosabb volt a kontraszt. Hasonló apróság, hogy a Borsodi önálló standot nyithatott Königsburg nevű, általában hipermarketek alsó polcán, üvegenként nagyjából száz forintért árult sörének, ráadásul korsónként 700 forintért csapolva. Igaz, nem is láttam senkit, aki vásárolt volna a standnál, de ez is csak azt támasztja alá, hogy mindenkinek jobb lett volna, ha ki sem nyitják, mert ez így nagyjából olyan öngól volt, mint két évvel ezelőtt a nagy sikerű „Kézműves Arany Ászok” stand, csak kevésbé látványos.

kburg.jpg

Mindenképp előrelépés a korábbi Budavári Sörfesztiválokhoz képest, hogy idén már volt valami kifejezetten izgalmas ritkaság a kínálatban (mégha a nyolcszor 25 liter nem is mondható túl soknak), tehát történt némi kikacsintás a sör kedvéért érkezők számára is. Ha ez a vonal folytatódik, és közben sikerül kiküszöbölni a fent említett és azokhoz hasonló, leginkább ordító hitelességi deficiteket, talán sikerülhet kialakítani egy remek egyensúlyt, amiben a tömegszórakoztatás és -kiszolgálás mellett megfér egy teljesen vállalható sörbarát-specifikus profil is.

(A cikkben szereplő fényképek a fesztivál Facebook-oldaláról származnak, kivéve a rossz minőségű utolsót, ami saját készítés. A teljességhez hozzátartozik, hogy a hetijegyet öt darab kisüzemisör-kóstolókuponnal egyetemben a szervezők biztosították számomra, így pénzt ott csak cseh sörökre kellett költenem.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr456303994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2014.06.16. 12:47:31

Remek írás, de kár volt bele energiát fektetni. Évek óta irkálunk jobbító szándékkal, de azóta a sörfesztiválnak gúnyolt, mindenféle koncepció nélkül összehordott, színvonaltalan vásári mulatságok csak szaporodtak és lám már a Königburg is megjelent a kínálatban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.06.16. 12:57:54

sz'tem is tök felesleges egy "civilnek" (nem sajtójegyes, fizetős vendégnek) akár csak a lábát is betennie ide, kivéve most ugye a szűretlen pilzeniért. Éppen ezt fejtegettem Mesehabbal úrnak is a Pivo standjánál: aki inni akar, sokkal olcsóbban és civilizáltabb körülmények közt ihat és ehet és output-olhat, ha lemegy szépen a várból - fel sem jön -, és belép egy rendes kocsmába.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.16. 15:42:51

@Pável: Egy ellenvetésem van. Azért nem rossz érzés a Savoyai-teraszról sörözgetve lenézni a kivilágított városra. A többivel egyetértek.

_Mitch_ 2014.06.17. 09:50:00

A gáz, hogy a "nagyok" (borsodi,union, pécsi, heineken, lasko) 2 standot is kaptak, a kisebb főzdék pedig gyakran 1 bódén osztoztak. A pozitívuma a dolognak, hogy nap közben könnyeden lehet beszélgetni a főzőkkel, ez az, amire a főzdefeszt alatt nincs idejük.
A kuponos megoldás jó lenne, ha nem szart kapnánk. A borsodi super dry még ingyen sem kellett. A fent említett nagyobb főzdék pultjainál tényleg tükröződött a bunkóság és a hozzá nem értés, nem mintha azokat ittam volna :)

Ha kivesszük viszont a számomra felesleges koncerteket, a nagyüzemieket, a belépőt (engem ezek zavartak), azt kapnánk, ami már van, igaz, nem elégszer, Főzdefesztet :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.17. 10:34:24

@_Mitch_: nem "kaptak" semmit a nagyok. Sok pénzért standhelyet vettek, csak hát nekik van miből...

rambo13 2014.06.20. 09:39:26

@pif: @Árpa Jankó:
van itt ám egy "gyönyörű" jelenség még, nevezetesen a józsefvárosi sörfeszt, akik, ha jól értem egész egyszerűen lenyúlták a ff-t ötletét és helyszínét, csatolok egy remek képet a facebook oldalukról, csak hogy lássátok a hozzáértést:
2.bp.blogspot.com/-m_04DcVEFI4/U6PlC11NLDI/AAAAAAAAAQ8/8OTTBo0bmCc/s1600/omg.png

-kk- 2014.06.20. 09:47:37

@rambo13: A KISKUNFÉLEGYHÁZI KOHATU!!!!!!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.20. 17:03:35

@rambo13: ez az új magyar fesztivál edition, az Editor is Dead-sorozat :)

alehunter 2014.06.21. 00:28:22

@rambo13: :-))))) pedig még el is gondolkoztam rajta, hogy kiruccanok, de ezek után minek? vagy lehet, hogy csak ennyire szerények: meghívták a Brewdogot és Baderként reklámozzák...akkor viszon már a Borsodi stand sem gáz, hiszen valami legalább Belhaven-szintű skót főzdét takarhat :-)))

alehunter 2014.06.21. 23:10:52

@rambo13: :-))))
a Brewdog Tokyo,a BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo* Horizon, a
BrewDog Hello, My Name is Päivim illetve néhány To Ol és Mikkeller sör pihen a hűtőben...némelyikük már hónapok óta a gazdájuk kakacitásproblémái miatt :-)
de mégis: most hogy a Ludas söröket szóba hoztad, hát komolyan elgondolkoztam...szerinted reggel 6-kor ha kimegyek még lesz a meggyesből? :-)))
szoríts nekem, vagy adje egy üveggel a saját készleteidből :-)))))))))))

rambo13 2014.06.22. 05:52:14

@alehunter: üveg???? Nooormális??????
Csak a PET!!!!!!!! :-) :-)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása