Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Lenyomtuk Amerikát - Alltech sörverseny sajtótájékoztató és a Zip's 2013 X-mas Ale

Nemrég érkezett a nagy hír, hogy egy amerikai sörversenyen a Zip's Brewhouse X-mas Ale 2013, karácsonyi söre fődíjat szerzett, és kb. 1000 (amely megfelelt a kiírásnak az kb. 200) elindult sörből a 6 aranyérmes között volt legendaalltech.JPGmég a Legenda is a csokis-chilis Olaszházi Bitumennel. Olyan illusztris győztesek mellett tudott aranyérmet és fődíjat kapni a Zip's, mint pl. a Boston Beer Company. A híres Left Hand Brewing Company meg "csak" egy bronzérmet tudott elcsípni, akár a Legenda Pony. Hoppácska, hogy a magyar médiakultúrában örök, kitörölhetetlen nyomot hagyott Palik Lacikát idézzük, pedig Damon Hill azóta már megkerült...

Csak ezért nem is írtam volna külön posztot, hiszen ez már több blogon (itt és itt) megjelent, viszont ma a Jónás Pubban a Bálnában az Alltech magyar képviselete tartott a győztesekkel közös sajtótájékoztatót. Az Alltechre még visszatérek egy másik posztban, mert nekik is van ám sörfőzdéjük Kentuckyban, ahol izgalmas dolgok készülnek, hiszen a sok whiskeylepárló által levetett bourbonos hordót azon frissiben felhasználják fahordós érlelésre, így a söreik, azaz ale-jeik kellemes Bourbon-aromával gazdagodnak, amit a sörlé kiáztat a hordók pórusaiból. De a fő dolog, amiért ez a poszt elkészült, hogy kaptam a Zip's tulajdonosától Tóth Lászlótól egy palackkal a - gyorsan csappanó aranytartalékból - győztes főzetből, (Újfent köszönet érte!) és elbeszélgettem Turóczi Józseffel a Zip's főzőmesterével pár műhelytitokról. A aranyérmeseknek és a győztesnek - a Legendának és a Zip's Brewhouse-nak - ezúton is szeretettel gratulálunk!

IMG_8602.JPG

A Zip fő profilja sörfőzdei berendezések gyártása és telepítése 25-től 25,000 literig. A sörfőzés náluk egy "mellékvágány", de ez cseppet sem periférikus szegmens. A legjobban a saját szakembereikkel szeretik kipróbálni, mit is tud a berendezés, amit gyártanak. Olyan izgalmas söröket készítettek már Miskolcon, mint a tavalyi Budavári Sörfesztivál egyik szenzációja, a - hagyományosan vadélesztő törzzsel erjesztett - Saison, vagy egy idei írországi versenyen is díjazott Imperial Stout és Dunkelweizen, melyek kuriózumnak számítanak a hazai kisüzemi sörök között. A győztes sör egy - jelenleg nem túlságosan aktuális X-mas Ale, azaz karácsonyi sör, melynek - hasonlóan az Anchor Christmas Ale-jéhez - évente változó receptúrával és ízesítéssel főznek le, és így kerül piacra, hagyományosan december 6-tól. Ami újdonság, hogy idén elkezdik nagyobb volumenben is palackozni a söreiket, így már nemcsak a BAZ-megyei túrázók, hanem a budapesti sörbarátok is hozzájuthatnak néhány boltban, ősztől meg egy kis Zip's söröző is megnyílik a fővárosban. És akkor tényleg nézzük, mit hozott nekem ez a megkésett nyári Mikulás.

A Zip's X-mas Ale 2013 egy 10% alkohollal bíró ízesített Imperial Stout alapból építkező sör, melyet tavaly karácsonykor megbolondítottak egy kis "forralt bor" fűszerkeverékkel a komlóforralás végén. Persze a fahéj, szegfűszeg és egyéb fűszerezés mellett az erjesztés alatt is került a főzetbe több firmányos okosság, de a  sörmester csak sejtelmes mosollyal utalt rá, hogy ezt ne is firtassam, mi is történt még a sörrel. A komlózását tekintve a klasszikus angolos képlettől nem tértek el, hiszen a gerincét a Magnum (mint keserű) és az East Kent Golding (mint aroma) adja, ehhez járul néhány más okosság, de azt Turóczi József is csak a receptből tudta volna előidézni. Illatában nagyon meghatározó ennél a sörnél, milyen pohárba töltjük. A Jónásban egy lambicos pohárból kifejezetten a forralt bor és a mézeskalács dominált, az én otthoni konyakos kelyhemben már árnyaltabban jelentek meg az aromák. Egy könnyed, friss, meggyes, aszalt szilvás Merlot-t idéző illatvilág köszönt ki a poharamból, ehhez törleszkedett némi almás-fahéjas süti, szegfűszeg, majd a háttérben testett öltöttek a stoutos jegyek - csoki és finomra pörkölt kávé, - az élesztő gyümölcsös észterei - vörös áfonya, meggy, birsalma(sajt) - és egy intenzív konyakmeggyes alkoholos felhang. Utózöngeként kevés rumban karamellizált narancs és aperol is megjelent. Ma reggel a visszamaradt extraktnak egyértelműen nem sörös, hanem könnyű vörösboros illata volt.

IMG_8603.JPG

Megjelenésében a 10% alkoholhoz mérten nem várt, dúsan paplanos, elég tartós bézs hab, és kólás, igézően  narancsos árnyalatokkal játszó aranybarna volt a meghatározó. A mohó kóstolással mindenképp várni kell egy ilyen sörnél, amíg üzemi hőmérsékletre nem melegszik, ez ennél a főzetnél akár 15 fok is lehet. Indításként az édeskés, forralt boros alap helyett ezen a hőmérsékleten a kávés stoutos és az alkoholosan, gyógynövényesen  komlós keserű volt a meghatározó. Azért a fahéj és a szegfűszeg is odatette magát idővel, de nagy örömömre megjelent a csoki és egy brandys, meggyes likőrösség, amelyek mind remekül álltak ennek a stoutos alapnak. A kortyérzetben dominál a határozott alkoholos melegség a garatban, és az összehúzó keserű a nyelvszéleken. Krémes, nem túl tapadós test, és intenzív, de nem szúrós szénsav jellemzi.

Régen nem indította be sör így a fantáziámat, így - mivel sütni-főzni nem volt már idő - összeraktam egy kis snacket a sörhöz. Marcipán golyócskák mellé, belga csoki pasztillákat, kevés dióbelet és vörös áfonyát falatoztam hozzá, és ez gyönyörű kontraszttal előtérbe hozta a szárazabb kávés-stoutos jelleget, mialatt a többi íz-komponenssel remekül harmonizált. Ha lett volna időm, akkor nagyon csokis-áfonyás-diós browniet, vagy egy narancs helyett meggyel vagy áfonyával elkészített Moscauert sütöttem volna mellé. Remek, sörön messze túlmutató élmény volt ez a kis nyáreleji karácsony a nappaliban. Fődíjra méltó!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr56276739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.06.06. 10:42:46

"tavalyi Budavári Sörfesztivál egyik szenzációja, a - hagyományosan vadélesztő törzzsel erjesztett - Saison..."

Nem a lambic a vadélesztős?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.06.06. 10:52:41

"dén elkezdik nagyobb volumenben is palackozni a söreiket, így már nemcsak a BAZ-megyei túrázók, hanem a budapesti sörbarátok is hozzájuthatnak néhány boltban, ősztől meg egy kis Zip's söröző is megnyílik a fővárosban."

Ez szuper hír!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.06. 11:16:29

@promontor: a lambic az spontán erjedésű. Ez vadélesztő-törzzsel végzett irányított erjesztés. Mint a Brettes sörök, van irányított Brettes erjesztés és hát van savanyú gajra ment sör :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.06.06. 11:50:50

@pif: Hm, nekem ez egy kicsit fából vaskarikának tűnik. Nem úgy van, hogy az a vadélesztő, amit nem mi adunk hozzá, hanem csakúgy spontán belekerül, pl. azért mert a levegőben, a pince falán stb. ott tenyészik? Ha mi adjuk hozzá, az onnantól már nem "vad", pont azért, mert "háziasítottuk" és ezáltal kontroll alá vontuk az erjesztést. Vagy rosszul látom?

ger. duchemin 2014.06.06. 12:25:41

@promontor: Én teljesen úgy tudom ezt a dolgot mint te, de akár közösen is tudhatjuk tévesen.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.06. 12:42:03

@promontor: @ger. duchemin: vadélesztő-TÖRZS! A többi az csakúgyan úgy van ahogy írjátok.

Beer Ninja 2014.06.07. 16:15:05

Legközelebb indián TÖRZSet adnak hozzá Kentuckyban...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása