Eddig mindig felhőtlen örömmel és határtalan lelkesedéssel számoltam be a közelgő Főzdefesztről, de idén egy kis üröm is vegyült az örömömbe. A fesztivált megsuhintotta a multik és a hírnév szele. A Józsefvárosból a már megszokott helyszínről átköltöztek a Műegyetem rakpartra, ami szerintem nem rossz váltás, ráadásul a 4-es metró már ott is megáll, nemcsak a Kálvin téren. Ami legkevésbé tetszik az idei feszten, az a Metapay kártyás fizetési rendszer, ami ugyan segíti a kereskedőket (bár erről nekik árnyaltabb a véleményük), hogy ne kelljen nyugtákat nyomtatgatniuk, segíti a szervezőket, mert tiszta elszámolást jelent a számukra, de kifejezetten nem fogyasztóbarát. Legalább 2, de inkább 3 sorban állást feltételez, amelyeknek nem a sör a célja. Ezt nagyon sajnálom, és megértem az okokat, de a Budavári Fesztiválon is ezt utálom a leginkább. Üzleti szempontból is kinőtte az eddigi kereteket a rendezvény, és ez nem feltétlen jó.
De azért nézzük a pozitív oldalát is a dolgoknak! Kifejezett sikernek tartom, hogy végre lehet jókat enni a finom sörök mellé, így a társkapcsolat a Street Food Show-val remeknek ígérkezik. És a felhozatal sörökből még mindig a Főzdefeszten a legjobb széles e Magyarországon. Amire legjobban várok, hogy kipróbálhassam - a teljesség igénye nélkül:
Kővári Armando Gergő Hopaholic IPA-jára és a Bandusszal közösen főzőtt köleses IPA-ra az Armbanduszra. Aztán ott van Németh Antiék új vándorfőzdéje a Hedon, itt a Hara Punk a Monkey Funky Yeah-vel. Jön Takács Hatodik Íz Péter a Pest Controll IPA-val és az Sláger amerikai lágerrel, Hopfanatic-Kiss Tomi a BodzIPA-val és a Tsunamival, a Sörök a Möszjö vödréből az Amarillo komlóval főzött IPA-val, Tibeer az új Dühössel, és a Zip's Saisonja is ott lesz újra. Lesz sok új kis vándorfőzde, akik itt debütálnak, őket is nagyon várom, mit hoznak el nekünk. Mindjárt ott a Horizont, akik Kelemen Ottó ötlete alapján készítették el japán komlós búzájukat, vagy az Ikkona, akik Rozsnyón főzték le a debütáló kétfajta pilzenit, a barna lágert és egy Red IPA-t. És aki nem az a kísérletezős fajta az megtalálja a fótiakat, a békésszentandrásiakat és a Legenda is tiszteletét teszi. Teljes lista itt: - - >
Ja, és idén először én is kicsit kiveszem a részem a csapolásból és a velejáró igehírdetésből, a Rizmajer standját erősítem, ahol az új főzet Maibock is csapra kerül. Úgyhogy remélem, a végére újra felfelé görbül mindenki szája! Sörre fel!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Áron Varga 2014.06.04. 19:55:18
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.04. 20:11:47
Kortyondiak 2014.06.04. 20:46:33
Kortyondiak 2014.06.04. 21:13:50
Bud Taste 2014.06.04. 21:19:19
A belépőért cserébe Angliában a Real Ale fesztiválokon kocsmai átlagáron lehet kóstolni a söröket, vagy akár az átlagár alatt (lásd a Pigs Ear sörfesztivált). A nem belépős helyek mindig a legdrágábbak, mert a korsó söröd árába építik be a rendezvény összes költségét. Szerinted egy igazi sörrajongónak melyik éri meg jobban: kóstol 40 fajta sörből 1-2 decit üvegpohárból, vagy műanyagpohárból megiszik 4-5 félét korsóval (jobb esetben 8-10 félét pohárral)ugyanannyiért?
Ami pedig a MetaPay-t illeti, szuper lenne, ha nem kéne mellette párhuzamosan ütni a pénztárgépet is, hiába nincs készpénz forgalom! Kétszer bevinni 1 pohár sört a rendszerbe pont 2x annyi ideig tart, tehát pont fele annyi embert tudnak egységnyi idő alatt kiszolgálni, amit megint a fogyasztó szív meg. A főzde oldaláról is ott a stressz, mi van akkor ha a kártyás és a pénztárgépes forgalom nem egyezik meg? Az emberi tényező (fáradtság, stressz, tapasztalatlanság) miatt ez a probléma borítékolva van. Ha nem is hibázik a dolgozó (ami lehetetlen), mi van akkor, ha beüti a pénztárgépbe a rendelést és közben kiderül, hogy a sörtől mámoros kuncsaftnak nincs is annyi pénz a kártyáján? Leáll a sor és megvárják amíg az illető visszaér egy kártyatöltő helyről?
A fenti problémákért természetesen nem a szervezőket kell hibáztatni, a szabályok mások mint Angliában, ezért a kettőt nem lehet összehasonlítani.
Kortyondiak 2014.06.04. 21:38:58
Ogreface 2014.06.04. 23:28:46
Ott külön volt választva, minden kisebb sátorban voltak olyan személyek, akiknek megmondtad, hogy mit szeretnél, az lehúzta a kártyádról, adott egy blokkot, amivel odamentél a csaposokhoz, akik kiszolgáltak. Ezek egy sorban voltak egymással, nem kellett sokat mászkálni. Tisztára olyan volt, mintha visszament volna az ember az időben, a régi kocsmákba. :) A "nagy" sátorban csak ücsörögtél, ha kellett intettél a lányoknak, akik odamentek hozzád a kis gépükkel, húzták a kártyát és kihozták a kért italt vagy ételt. Így megérti az ember azt a minimális belépőt.
Én a térképet elnézve egy kicsit azon is aggódok, hogy nem lesz elég mellékhelység és az első éjszaka után következő napi kánikulában, kemény húgyszagban fog úszni a helyszín...