Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Új sörkategória: Provincial Lager - a Pilsner Urquell-sztori folytatódik

Nemrég beszámoltam arról, hogy a magyar boltokban időszakosan felbukkanó akciós Pilsner Urquell igencsak

pilsnerIMG_8544_1.JPGkevéssé emlékeztet arra, amit cseh kalandozásaink során megszoktunk. De felvetődött bennem a kérdés, hogy csak a prágai kocsmák csapjáról vagy esetleg a cseh és szlovák kisboltokban beszerezhető üvegből is másfajta pilzeni kerül-e a korsónkba. (tegnap olvastam a Táfelspiccen, hogy nem csak bennem motoszkált ez a gondolat) Az alapkérdés az, hogy különbözik-e a Dreher Magyarország által forgalmazott Pilsner Urquell minősége a cseh illetve szlovák - sör szempontból a világ "nyugati" féltekéje - boltokban forgalmazott Prazdrojtól. Sokan csinálták már ezt mosóporral, bébiétellel, autóval stb, most sörből is lesz ilyen "lesajnáltigénytelenpiacra" gyártott áruteszt. Szignifikáns különbség van a már korábban ekézett Kozelhez és Staropramenhez képest, melyek úgy rosszak, hogy egyértelműen hazai (kőbányai illetve bőcsi) gyártásúak. Jelen sörökön azonban mindkét üvegre a pilzeni sörgyár van feltüntetve gyártóként. Beveszi vajon a csehek és a tótok gyomra is a diacetilt és a zöldséges kukoricás ízeket? Álmatlan forgolódásomnak egy gyors párkányi kiruccanás vetett véget, ahol a helyi BILLA-ban, jóval drágábban a magyar akciós árnál (1,09 EUR kb. 330 Ft) sikerült beszereznem üveges Pilsnert és hazatérve mindjárt nyélbe is ütöttem a kóstolást. Természetesen csak a saját érzékszerveimre hagyatkozhattam, semmilyen laboreszközt nem tudtam igénybe venni, így be kell érnie mindenkinek egy szubjektív összehasonlító kóstolóval. Aztán hogy valaki a csillogó címkének vagy nekem hisz, azt az ő dolga eldönteni. 

pilsnerIMG_8545.JPG

Ugyanannyi ideig hűtve, ugyanolyan poharakba töltöttem a két sört. Habzás és megjelenés szempontjából kitöltéskor szinte nem volt különbség. Aranyló szín, viszonylag kellemes paplanos hab. Talán a magyar változatnak kicsit szódásabbak a felfelé törekvő buborékjai (erről később), de ez még nem adott okot különösebb gyanakvásra.

Az illat már erősen árulkodó. Míg a szlovák Topvar-féle forgalmazású Pilsner a címke ígéretének megfelelően édeskésen malátás és enyhén zöldséges, hamisítatlan zateci komlóillat keverékével mutatkozik meg, addig a kőbányai változat hozza a "megszokott" diacetiles, konzervzöldséges irányt és e mellé az erősen véleményes dominancia mellé furakszik csak be a Saaz-komló utánozhatatlan, de megfáradt illata.

Ízben szintén marad a szláv változat az élen. A harapható édeskés malátás test és száraz, elegánsan finom komlóíz elegáns harmóniája - ahogy az a címkén is áll - az, amit egy Pilsner Urquelltől elvár az ember. Mindez csattanós válasz a vajaromás, butácskán malátaédes, esetlenül keserű ízérzetű komlózással megáldott honi változat bénázására.

A kortyérzetben a látványnál már szemembe ötlött szénsav a legszembetűnőbb különbség. A szlovák beszerzésé lágyan, frissítő, a magyar ákciós szódásan pezsgő, gyorsan illanó. Van benne egy kis plusz tapadósság is ráadásnak.

Szóval a szlovák merítés, ha nem is a legjobb ár-érték arányú választás, de egy tisztességes, nevéhez méltó sör, a magyarról meg tudtuk, hogy nem lesz egy nagy flash, de legalább biztosak vagyunk benne, hogy nem a pilzeni romlott le ennyire, csak minket, magyar fogyasztónak néznek megint provinciális fogyasztóknak, ahol az üveggyöngyöt a csillogó címke és a reklám helyettesíti, a kapott árunak erősen kérdőjeles az értéke. Így lett a világ első pilzenijéből buta Provinciális Láger. A teszt után további költői kérdések vetődtek fel bennem:

  1. Tudatos-e az, hogy Magyarországra ilyen silány minőségű Pilsner érkezik a SAB-Miller égisze alatt?
  2. Ha igen, csak az akciós Pilsner Urquell ilyen gyenge, vagy az akción kívül eső tételek is ugyanilyen rosszak? (Ezt meg is fogom hamarosan vizsgálni, csak hogy megnyugodjanak a kedélyek...)
  3. Az akciós tétel azért ilyen olcsó, mert egy gyorsított gyártási folyamat során keletkezett tételt így akarnak elpasszolni a gyanútlan és részben igénytelen magyar fogyasztóknak?
  4. Ha igen, vannak más termelési normák szerint legyártott tételek, amelyeket piacok szerint szortíroznak?
  5. Minden tétel Pilsner Urquell valóban a pilzeni gyárból kerül ki, vagy csak ezt akarják elhitetni velünk?
  6. Ha nem, akkor Kőbányán vagy más egységben gyártják, és ezért van a minőségi különbség?

Jó elmélkedést!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr806169595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2014.05.16. 10:15:57

A lejárati dátumokban volt érdemi eltérés? Még amikor pár éve volt Kőbányán a blogger-sörtúra, az volt a gyári válasz a PU minőségingadozásaira, hogy Csehországban jobban pörög, nálunk meg gyakran hónapokig áll a viszonteladók raktáraiban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.05.16. 10:23:04

ha így folytatod, Gőbölyös Soma-díj lesz belőle :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.05.16. 10:28:33

egy elírás: "részben igénytelen magyar fogyasztók" - "Zömmel" lesz az...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.16. 10:37:19

@-kk-: Ha jó a szemed, Te is elolvashatod a képről - bal oldali (magyar) 2014.10.30, másik 2014.12.28. - A magyart az Savoya Park Auchanban vettem március végén, azóta a pincében tároltam a drága boraimtól 1 méterre, tehát nem hiszem, hogy ott romlott meg. A szlovákot a párkányi Billában. Nem hinném, hogy az Auchan kevésbé pörögne, mint egy helyi Billa, ahol ráadásul ez a legdrágább sör és a többi sem rossz.

-kk- 2014.05.16. 10:47:20

@pif: ...de az simán lehet, hogy a magyar multik berendelnek egymillió raklappal, aztán amikor nem fogy eléggé, akkor kipörgetik akcióban, miután hónapokig pihentették egy neonnal jól bevilágított raklapon; a cseh/szlovák nagykerek meg nem, vagy esetleg az ottani sörgyárak nem hagyják nekik.

Ez persze csak egy elmélet a potenciális különbségre, Occam borotvája alapján a legkevésbé összeesküvéselmélet-szerűbb irányból elindulva :)

Ogreface 2014.05.16. 10:49:54

Több ember, több üveg és vakteszt! Addig én élek a reklámhisztibe vetett hitemmel! :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.16. 10:57:25

@-kk-: Szlovákiában a Topvar is disztributor, ha a csehekről volna szó még hajlanék a véleményedre. Mindenesetre fogok venni nem akciósat, és még van egy csehszlovák merítésű dobozos is a hűtőben.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.16. 13:13:19

@-kk-: még egy adalék. Ez a minőségromlás kb 1 éve (Staro Bőcsre költözése) kezdődött. Korábban nem tapasztaltam...

Serkoptató 2014.05.16. 22:39:40

Őszintén szólva, engem annyira, de annyira nem érdekel a pilsner urquell, hogy elmondani nem tudom... Annyi jó cseh sör van. Miért kell ezen a nagyipari lágeren lovagolni folyamatosan?
A tankos vagy szűretlen pilseni jó első korsónak, ha az ember megérkezik Csehországba, leöblíteni az út porát. Utána át lehet térni a sörökre.

brumifiu 2014.05.17. 12:07:53

Én ezt a problémát évek óta észlelem és többször szóvá is tettem , pl mikor a Kőbányai sörgyárat látogattuk meg . A sörmester kitérő választ adott , majd gyorsan távozott a további kérdéseket megelőzendő .

szkd1 2014.05.17. 15:38:56

Ez egy, a kedvenc sörömet lejárató cikk.

Már kétszer voltam a plzen-i sörgyárban és láttam, hogy nincs különbség abban, hogy melyik országnak gyártják a sört.

Bud Taste 2014.05.17. 19:40:48

@szkd1: "Már kétszer voltam a plzen-i sörgyárban és láttam, hogy nincs különbség abban, hogy melyik országnak gyártják a sört."

Ez is csak azt bizonyítja, hogy a magyar Prazdroj biza nem ott készül!

Bud Taste 2014.05.17. 20:27:16

@-kk-: "az simán lehet, hogy a magyar multik berendelnek egymillió raklappal, aztán amikor nem fogy eléggé, akkor kipörgetik akcióban, miután hónapokig pihentették egy neonnal jól bevilágított raklapon"

Nem sok jót feltételezhetsz a központi raktárak logisztikai rendszeréről:)
Szuper prémium akciós termékből legoptimistább esetben is 1-2 kamion mehetett be egyszerre (az a 30-60 raklap sem neonfényben fürdik, hanem vertikálisan több emelet magasságban), de sokkal valószínűbb, hogy komissiózva (egybecsomagolva a Dreher egyéb termékeivel) gyűjtő raklapon áruházankénti szállítással ment ki. Ha az akcióban másodlagos (főutcás vagy gondolavégi) raklapos kihelyezése volt a Prazdrojnak, akkor egyszerre akár 2-3 raklap is kimehetett a nagyobb áruházakba, ha polcos akció volt, akkor a polcba beférő 2-4 rekesz lehetett a boltonként egyszerre kiszállított mennyiség (napi szállítást feltételezve).
A fentiek miatt az a lehetőség, hogy a multik központi raktáraiban áll a termék, teljes mértékben kizárható:)

-kk- 2014.05.17. 21:29:09

@Bud Taste: én mindent elhiszek :) de minden potenciális hibaforrás kizárásával egyre ezoterikusabbá válik a minőségbeli különbség oka

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.17. 22:16:28

@szkd1: Én csak leírom a tapasztalataim és gondolkodom. A szlovák terítésű dobozos pl ugyanolyan fos, mint a magyar, pont tegnap bontottam egyet...

exodusAttack 2014.05.18. 14:55:57

@Serkoptató: Csak tudod, én pl. örülnék annak, ha hazai boltokban tudnék venni rendes világos sört, anélkül, hogy vadásznék rá. Mivel a Budweiser nem jön be, a Pilsner Urquell volt szinte az egyetlen ilyen. Csehországban engem se a PU érdekelne.

Serkoptató 2014.05.18. 15:16:10

@exodusAttack: Maximálisan igazad van. De ha hülyének néznek bennünket, és valamiféle így vagy úgy lebutított verziót tolnak elénk, akkor mi, fogyasztók csak úgy tudunk nyomást gyakorolni a gyártóra, ha ezt tömegesen szóvá tesszük, és addig amíg nem változik a hozzáállásuk, bojkottáljuk a terméküket.

exodusAttack 2014.05.18. 15:26:50

@Serkoptató: Egy ideig biztos nem fogok venni, mert tavaly is volt, hogy gyanús volt, legutóbb meg már egyenesen egy szétesett Kozelre emlékeztetett :D

Kicsit off, az Argus Maesticet érdemes szerintetek kipróbálni?

Beer Ninja 2014.05.18. 16:01:47

Nekem bejött a Maestic. Ne várj tőle nagyon sokat, de kellemes ivósör jó áron.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2014.05.19. 09:24:25

Ha már potenciális forgatókönyvet keresünk, akár meg is fordíthatjuk az ok-okozatot. Nem az akció miatt szar a sör, hanem a szarul sikerültet nyomják el akcióban. (Sz'al -kk- iránya, de a lejáró szavatossági időtől függetlenítve.)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.19. 10:44:31

@Serkoptató: Így van. Nem is veszek.
@exodusAttack: Ne várj tőle sokat, ahogy Dr. Dodo írta. De legalább diacetil nincs benne, kicsit orvosságosan keserű a komlózása, amúgy semleges. Semmiképp sem rossz, de el nem fogsz tőle ájulni.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.19. 10:48:04

A kóstolt két üveg azóta is nyitva heverészik a pulton. A szlováknak továbbra is malátás illata van, a magyar ákciósnak mosószeres, kénes szaga. Mint egy agyonkénezett bor és egy fertőtlenítő

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.22. 09:14:08

@-kk-: @lilakutyak: @Bud Taste: Találtam az Auchanban aznapi palackozást, mint a szlovák féle volt. Hát kíváncsi vagyok...

Bud Taste 2014.05.22. 09:22:39

@pif: Látatlanban mondom, hogy ugyanaz lesz az eredmény...

ger. duchemin 2014.05.22. 11:14:24

@Bud Taste: Nem pont ide tartozik a következő. Tegnap láttam a tv-ben egy staropramenes sörreklámot. A szlogen ez volt: Egyenesen Csehországból. Mekkora undorító hazug banda!

Bud Taste 2014.05.22. 11:43:43

@ger. duchemin: Hát igen, a fogyasztók félrevezetése miatt fel kell jelenteni őket, pár milliós bírságot ez bőven megérdemel!
Javaslom, hogy a Magyar Sörgasztronómia Egyesület tegye meg a feljelentést.
Össze lehetne rántani egy sörbírákból álló kóstolóbizottságot és vakon újra lekóstolni videóval dokumentálva a Starot és a Prazdrojt, esetleg a Kozelt is. A külföldi beszerzését a fenti söröknek (számlával igazolva) vállalom, ha a végeredmény megismétli Pif tapasztalatát, a sörbírák meg is tehetnék a feljelentést a fogysztóvédelem felé a TV reklámra hivatkozva.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.22. 13:30:18

@Bud Taste: Ősz végén én benne vagyok. Szereznénk pár "jóbarátot" evvel :)Sztem a cink vagy az index rárobbanna, ha ez komolyabb volna, csak kéne egy önkéntes ügyvéd is.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.22. 13:34:11

@Bud Taste: Ugyanaz - mármint, hogy nem a szlovák beszerzéshez fog hasonlítani? Remélem! Ez megerősíti az összeeskűvés-elméletemet.

csehsorfesztival · http://pivo.hu 2014.05.22. 14:09:42

„mindkét üvegre a pilzeni sörgyár van feltüntetve gyártóként” - Egy helyesbítést, ha szabad. A pilzeni címkéjére a különböző nyelveken soha nem az van írva, hogy Pilzenben készült a sör, hanem az, hogy a Plzeňský Prazdroj a.s. (=Pilsner Urquell) nevű társaság gyártotta. Ennek a társaságnak 3 gyára van: a pilzeni (ez eredetileg két gyár volt, a Prazdroj és a Gambrinus), a Velké Popovice-i („Kozel”) és a nosovicei (Radhošť=Radegast). Ez a három gyár, bár a legnagyobbak Csehországban, csak a társaság „üzemegységei”, nem önálló cégek. Ugyanez a Plzeňský Prazdroj a.s. felirat van például a biztosan csak Velké Popovicében gyártott barna Kozelen vagy a szintén kizárólag Velké Popovicében készülő Master címkéjén, vagy a Nosovicében gyártott Gambrinuson, vagy a Radegaston is, ami soha nem készült Pilzenben. (A kőbányai Kozelen, mint tudjuk, viszont rajta van a készítés helye: az EU-ban készül a felirat szerint…)

Bud Taste 2014.05.22. 15:08:29

@pif: "Ősz végén én benne vagyok. Szereznénk pár "jóbarátot" evvel :)Sztem a cink vagy az index rárobbanna, ha ez komolyabb volna, csak kéne egy önkéntes ügyvéd is."

Nem is értem ezt, miért lenne ez bárkinek kellemetlen? Ki haragudna a vakon tesztelőkre?
Ez egy sörbíráló gyakorlat lenne, egy olyan dokumentált vakteszt, ami a bírák teljesítményét méri cseh sör alkategóriában BJCP szerint! Az idei Homebrewer versenyen is kiemelt kategória volt a cseh láger, nagy volt a szórás a bírák pontozásában, ezért kell a vakteszt gyakorlat. Mivel feltételezzük, hogy az itthoni és a külföldi ugyanaz a termék, ezért így a legegyszerűbb vakon gyakorolni:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.22. 16:30:47

@csehsorfesztival: Köszi a megjegyzést! Fontos. Bár a gyártósor kódja alapján Pilzenben készült mindkét palack. Vettem most nem-akciós Pilsnert, ráadásul ugyanaznap töltötték, mint a szlovák mintát, így egyszerre két kérdésre is fény derülhet hamarosan...

csehsorfesztival · http://pivo.hu 2014.05.23. 18:22:23

@pif: Szívesen. A trükkös cégnév-feltüntetésnek (még a pilzeni utca-házszám is ott van) nyilván a pilzeninek hitt Gambrinusnál van nagy jelentősége. Most látom, a PU újabban szépen lecsúszott a ratebeeren, a cseh kisüzemi főzdéknek is köszönhetően. Egyébként Budán, a Pivohalléban most van egy biztosan Pilzenben készülő sör, bár nem az benne a lényeg: a Nomád vándorfőzde Karel "cseh IPÁ"-ja (csupa cseh komlókkal, ratebeer 94)

ger. duchemin 2014.05.26. 14:07:39

@Bud Taste:

Hát igen, a fogyasztók félrevezetése miatt fel kell jelenteni őket, pár milliós bírságot ez bőven megérdemel!

Itt egy kissé érdekesebb a dolog. A bőcsi gyár az üveg feliratán bátran elismeri, hogy nem Csehországból származik. Mindössze a reklám az, ami nagyzol, pontosabban hazudik. De hát ha az ország vezetője mondhat olyan faszságot, hogy "tiszteletet a magyaroknak...

ger. duchemin 2014.05.26. 14:09:32

@csehsorfesztival:

"A kőbányai Kozelen, mint tudjuk, viszont rajta van a készítés helye: az EU-ban készül a felirat szerint…"

És az az EU nevű város vajon hol a csudában lehet? :-)

WFR 2015.11.03. 21:36:22

Lehet h megvan rejtély nyitja
indavideo.hu/video/Igy_keszul_a_vilag_legjobb_sore
Nyilván ha a pincei mikro flórás/klímás fahordós ászkolást kiváltják valami másra, az eredmény 100%-ban_NEM UGYANAZ_lesz.
De azért megy a parasztvakítás. ’Összekóstolás’. Aham. De legalább ebből az elszólásból kiderül, van egy etalon, a nagyüzemit ahhoz próbálják belőni, a tapasztalatok szerint több-kevesebb sikerrel.
Gondolom az ’eredeti’ megy a hazai cseh/szlovák piacra, a többi export.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.11.04. 19:15:19

@WFR: köszi, láttam a hírt, de nem néztem volna meg enélkül! :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása