Hamarosan március 15-ét írunk, és ez nemcsak az 1848-as forradalom évfordulója, hanem most már a Házi Sörfőző Egyesület éves - immár harmadik - nemzetközi BJCP-s jegyzésű sörversenyének is bevett időpontja. Idén a hagyományos, vagy versenyeken megszokott, populárisabb sörstílusok - pl. erős porter, cseh pilzeni, amerikai IPA - mellett olyan izgalmas és / vagy újra felfedezett sörtípusok kategóriáit is kiírták, mint a saison, a witbier, vagy egy szinte elfeledett történelmi sörfajta a Piwo Grodziskie (németesen Grätzer Bier). Bár Düsi kolléga egyik korábbi - hiánypótló - összefoglalójában sorra vett néhány német ill. porosz-lengyel területen főzött izgalmas búzasört, amely tartalmazza a Grodziskie-t, van még felfedezni való bőven. Mivel idáig jómagam nem kóstoltam Grodziskie-t, különösen izgat, hogy milyenek lesznek a házi főzők próbálkozásai, és milyen lesz maga a sör. Ezért utánanéztem-olvastam, hogy a már idelinkelt Düsi-féle poszt sörei mellett még milyen archaikus búzasörökkel találkozhatunk a német-porosz nyelvterületen, és ezeknek milyen utózöngéje van napjainkban. Az olvasgatás-nézelődés közben akadtam rá a Lichtenhainer-re, ami a Grodziskie közeli rokona, szintén füstölt malátából készülő, savanykás könnyű búzasörről van szó.
A középkorban a sörfőzésnek volt egy nagyon prózai oka, ha fölösleges gabona akadt, azt bizony megfőzték sörnek, hiszen a közélelmezésben is - a városokban ivásra alkalmatlan, fertőzött a víz, a bor meg drága volt - legalább olyan komoly szerepe volt a sörnek, mint a kenyérnek. Nem véletlen, hogy az 1516-os Reinheitsgebot (a kor HACCP-je) is külön szabályozta, hogy milyen gabonából, mikor lehet sört főzni, hisz a gyakori háborúk esetén, nem maradt volna búza a hadsereget etetni. A sört meg természetesen jobb áron el lehetett adni, mint a kenyeret.
Németország délkeleti régiójában a Gose szászországi (Goslar, Lipcse) hazája mellett egy másik érdekes búzasörre bukkanunk. Ez a 'Lichtenhainer'. Lichtenhain, ma a thüringiai Jena városának egyik városrésze, korábban Jena melletti kisváros, párszáz, majd 2000 körüli lakossal. Már a 14. században rengeteg komlóskertről írnak Jena környékén, de a sörtípus csak a 19. században terjedt el. Egy 17. sz-i egyházi irat tanúsága szerint a helyi sört a jobbágyok főzték, és adóztak vele az egyháznak, ezért nem meglepő, hogy a környéken sokáig nem lelhetőek fel iratok sörfőzdékről. Ám az árutermelés kialakulásával Lichtenhainban egyes háztartások - összesen 48 - külön sörfőző jogot is szereztek, és az ún. adó-sör mellett joguk volt egyéb sör főzésére is. Ez a jog az ingatlan eladásával az új tulajdonosra szállt. Ezek a háztartások egy választott sörszakember útmutatása alapján ennek a főzőmesternek a keze alá dolgozva (sorban egymás után, ahogy a házak is álltak - Reihenbrauen) segédkeztek a malátázásban, cefrézésben, és a közösen beszerzett komlóval forralták ezeket a főzeteket. Mivel Jena egyetemi város is volt, a helyi sörfőzés nem elégítette ki a szomjas diákságot, akik egyrészt sokat ittak, - A tanulóknak meg nem kellett kétszer mondani, ha sörről volt szó.
Akár a régi vicc, mikor az egyetemista fiú hazalátogat a falujába, és anyukája megkérdi: - Fiam, levágtam két csirkét, mit főzzek belőle? - Pálinkát, édesanyám!
Másrészt nem mindig voltak megelégedve a helyi sörök minőségével. Kedvelt italuk volt a 'Broihan', ami tulajdonképpen a Berliner Weisse ősi formája, nevét Cord Broihan főzőmesterről kapta, aki a Balti-tenger mellől hozta ezt a fajta sörstílust és terjesztette el széles körben. is. A diákoknak tehát kellett a mennyiség és a minőség is, ám a város - a thüringiai őrgróftól, mint birodalmi választótól szerzett jogánál fogva - súlyos pénzbüntetések terhe mellett megtiltotta a nem-jénai sörök csapolását, így egyrészt a diákság kénytelen-kelletlen a helyi sörökre állt át, másrészt beindult a helyi termelés, viszont a diákok ízlése hatással is volt a sörkészítésre, hiszen nem vettek meg akármit a kocsmákban, és az helyiek (Wöllnitz, Lichtenhain és a többi kis peremvároska) azt főzték a sörfőzdében, ami jól fogyott. 1838-ban - ezt az adójegyzékekből tudjuk, mert hát a "jövedéki adót" nem most találták föl, ugye - 1312 vedernyi (Eimer = kb. 60 liter), azaz közel 80 ezer liter sört főztek a helyi derék sörfőző közösségek. Az első igazi Lichtenhainer-t a híradások szerint 1887-ben csapolták a jenai Friedrichstrasse New York Cafe nevű műintézményében, ahol egyetemi diákok először egy magukkal hozott hordót csapolgattak szorgosan, aztán a kocsmáros feltette véglegesen is a kínálatba. Az egyetem töretlenül virágzott, vele a helyi sörözők és a Lichtenhainer is. A stílus igen népszerű volt és birodalom szerte vitték a helyi söröket. A jellegzetes hasas fakupa, a "Lichtenhainer Krug" őrzi is a sörtípus nevét. A virágzásnak a második világháború vetett véget, majd az NDK-s érában a sörfőzde épületei a terjeszkedő Zeiss Művek útjában állva nagyrészt lebontásra kerültek. Főzdében az utolsó Lichtenhainer-t nem Lichtenhainban, hanem egy másik jenai városrészben Wöllnitzben főzték 1983-ban. Azóta több kísérlet is történt a sörtípus feltámasztására. A wöllnitzi Talschänke fogadó mellett, ahol Wöllnitzer Weissbier a neve, a brooklyni Sixpoint Brewery is tett egy izgalmas próbálkozást ebbe az irányba.
Maga az autentikus Lichtenhainer-recept - természetesen - titkos volt, de a korabeli (20. sz első fele) sörfőző-szakkönyvekből azért annyi kiderül, hogy füstölt malátából (50%+ búza - árpa; vagy máshol 1/3 finomra őrölt búza - 2/3 durvára őrölt árpamaláta) főzött cefrét szűrik, majd 100 kg malátánként 1 font (kb. 46 dkg) nemes komlóval nagyjából 80-90 percig forralják. A főzet kb. 8 Balling-os, tehát igen könnyű és alkoholtartalma is ennek megfelelően alakul, nagyjából 3-3,5 % lesz. Az elsődleges erjesztés után adják hozzá a tejsavbaktériumot, és ez adja az utánozhatatlan savanykás ízét, és a könnyű, enyhén füstös test kifejezetten férfias üdítővé teszi.
A Lichtenhainerhez a Grodziskie-n keresztül is vezet az út, hiszen azt sokkal régebb óta, már a középkorban is főzték. A szakirodalom ezeket a történelmi német söröket Pre-Reinheitsgebot söröknek aposztrofálja. Létezett a német-porosz területen (lásd Broihan, később a Berliner Weisse, és a sóval fűszerezett Gose) egy kedvelt, savanykás, frissítő sörtípus, amit enyhén füstölt búzamálátából (is) főztek, és ez a keleti területeken és a Balti-tenger partvidékén kedvelt és elterjedt volt. A Grodziskie-t vagy a város németes nevéből Grätzer sört utoljára 1993-ban az akkor bezárt Zjednoczone Browary Grodziskie (Egyesült Grodziski Sörgyárak) gyártotta. Azóta több évig elfeledett fajta volt, akár a witbier (amit szintén 10 éves tetszhalálból támasztott föl Pierre Celis), de az utóbbi években több cseh és lengyel minifőzde (pl. a Kocour és a Pivovarski Dum is) is főzött Grodziskie-t. Készítettek egy sörgyári változatot is a Juránál, de az árpamalátát is tartalmazott, így nem volt autentikus. A lengyelek egyik legnagyobb házi főző versenyén a Bierofilián 2010-ben versenykategória is volt és a budapesti verseny mellett idén, 2014-ben is az lesz, így hát a jól sikerült főzeteket érdemes újra lefőzni és nevezni a lengyel versenyre is. Néhány tengerentúli craft brewery is előhúzta a kalapbó a Grodziskiet és a lengyel házi sörfőzők egyesületének a tevékenysége következtében bekerült a Brewers Association 2013-as sörstílus jegyzékébe és a BJCP kategóriái közé is. A BJCP leírás szerint a Grodziskie vagy Grätzer tölgyfa fölött füstölt búzamalátából (a hagyományos verzióban nincs árpa) többszöri máslással készül és ízében a füst és a könnyű savanykás, enyhén nyers búzamaláta íz a domináns, némi nemeskomló karakterrel. Kortyérzetét a könnyű, ropogós test, a dús, akár csípős szénsav határozza meg. Nagyon izgalmasan hangzik, bár a mai ízlésvilágnak talán kicsit furcsa lesz elsőre.
Mindenképpen nagyon előremutató a budapesti házi sörfőző versenyre nézve, hogy ennyire együtt mozog a nemzetközi trendekkel, úgyhogy külön respekt a szervezőknek. És a házi főzők, már aki bevállalja, egy jól sikerült főzettel akár - újabb - nemzetközi hírnevet szerezhetnek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Gérard Duchemin 2014.01.22. 11:18:14
Bud Taste 2014.01.22. 11:27:41
Én is futottam egy kört Lengyelországban még októberben Grodziskie ügyben, sajnos csak a Pinta sörfőzdét ismerték, ami időről-időre főz egy adagot:www.browarpinta.pl/oferta
és a Jopen főzdét Hollandiában aki főzött már lengyel segítséggel:www.jopen.nl/oud-pools-bier-wordt-opnieuw-leven-ingeblazen/
Amúgy az autentikus összetevők között állítólag a nyírfakéreg is szerepelt:)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 11:44:06
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 11:44:50
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 11:51:53
Bud Taste 2014.01.22. 11:53:55
A füstösség az ipari forradalom előtt minden sörnél elkerülhetetlen volt, mivel vagy tőzegen, vagy fán szárították és pörkölték a malátát, tehát füstíz nélküli maláta nem létezett. A koksz elterjedése után tudták csak megoldani a füstnélküli malátapörkölést, tehát az ipari forradalomnak a sör nagyon sokat köszönhet...
Bud Taste 2014.01.22. 12:06:35
Nem kéreg, sorry, hanem barka.
A nyírfa barkáját használták a főzéshez, gondolom komlóhelyettesítő gyanánt.A barkából készült régen (állítólag) az aszpirin, tehát keserű lehet és gyógyhatású...
Bud Taste 2014.01.22. 13:26:17
rambo13 2014.01.22. 13:28:10
rambo13 2014.01.22. 13:30:41
Gérard Duchemin 2014.01.22. 13:30:42
Belinkelted ezt a leírást PDF-ben: www.elsosor.hu/wp-content/uploads/2013/02/Grodziskie.pdf
Elérhető más típusokra is ilyen leírás angol és magyar nyelven? Köszi.
rambo13 2014.01.22. 13:38:18
nagy móka lehet egy tiszta búzából készült sört másolni, még ilyen alacsony plato mellett is...
rambo13 2014.01.22. 13:42:18
www.bjcp.org/docs/2008_Guidelines.pdf
(sajna ez egy régebbi változat)
www.brewersassociation.org/attachments/0001/1129/2013_BA_Beer_Style_Guidelines.pdf
magyarul eddig csak a két versenyre kiírt sörtípusok leírása érhető el az elsosor.hu oldalon, de ha megkeresed krulist, vagy tibeert, biztos tudnak még segíteni...
rambo13 2014.01.22. 13:45:46
javítom magam, itt a teljes magyar verzió, sorry:
www.elsosor.hu/wp-content/uploads/2013/02/BJCP_full.pdf
Gérard Duchemin 2014.01.22. 13:56:19
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 14:37:44
rambo13 2014.01.22. 14:41:21
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 14:42:56
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.22. 14:47:03
rambo13 2014.01.22. 15:00:54
beeradvocate.com/beer/profile/514/94029/
"our research found that brewers also formerly used willow bark in brewing which we thought was an interesting variation"
www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=116
Bud Taste 2014.01.22. 15:03:17
Nyírfabarka? Fűzfakéreg?
Somfabatka vagy Beléndek?
Málnás rozs vagy zabos árpa?
Elég volt már huss a 'csába!
rizmajersor 2014.01.22. 19:29:39
"A maláta kizárólag búza, tölgyfa tűz felett szárítva és érlelve"
Füstölési tapasztalatainkat és eszközeinket (424) felajánlhatom egy izgalmas Grodziskie elkészítéséhez, persze a tűz helyett füstre gondolnék.
Üdv Rizi
Tibeer 2014.01.22. 22:30:22
Köszönet a cikkért, mindig izgalmas dolog nekünk is "előhúzni" ilyen sörtípusokat. Bizom benne, hogy sokan megfőzik. Előzetesen már biztosan több, mint 10 emberről tudok. Ehhez még bizonyosan hozzájön a lengyelek népes tábora is.
Magam is lefőztem már. Ha jó a maláta (Weyermann), akkor csak enyhén füstös lesz az eredmény. Magam is elcsodálkoztam, de gyorsan konvertálódott cukorrá és könnyen szűrődött a 100% búza.
Még kérdés lesz, ki, milyen komlót és élesztőt használ majd.
Szurkolok mindenkinek!
ui.: Nagy dolog lenne ezen a terepen legyőzni lengyel barátainkat. Azt már láttuk, hogy rauchbier-ben szinte verhetetlenek...
-kk- 2014.01.23. 00:05:11
Ez ugyan nem a versenykiírás Grodziskiéje, de azért majdnem :)
Gérard Duchemin 2014.01.23. 09:58:37
csehsorfesztival · http://pivo.hu 2014.02.03. 19:49:41
Gérard Duchemin 2014.02.04. 08:30:50
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.02.04. 11:39:27
Gérard Duchemin 2014.02.04. 17:18:39
Ha már pinta más sörei is, akkor talán jön ez is:
www.ratebeer.com/beer/pinta-imperator-baltycki/242567/ ?
Mert ez aztán az igazán nagy ágyú!