Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

"Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre!" - a Sörmegmaradás törvénye

Ahogy többen leírtuk 3-4 év alatt a "Sörforradalom" eljutott egy olyan szintre, hogy a kisüzemi sörök tényezőkkéTibeerIMG_6968.JPG váltak a magyar piacon és gasztronómiában egyaránt. Kicsit hosszabb lélegzettel, de megpróbáltam összeszedni, mit hozott és mit adhat a jelenlegi helyzet nekünk sörszeretőknek, és azt is, hogy milyen lehetőségek és veszélyek vannak a magyar sörös piacon.Ha nagyon marketinges akarok lenni, akkor egy bő lére eresztett, botcsinálta SWOT-analízis következik, amiben nem írok le új dolgokat, de összegzem kicsit a jelen állapotot, és remélem, közös gondolkodáshoz vezet ez is, mint ahogy Tibeer-rel (aki a Facebookon már elmondta a magáét) már társalogtunk erről.

Erősségek: Visszagondolva az elmúlt 3-4 évre, amikor bloggerek, sörbarátok először találkoztunk, magunk se gondoltuk volna, hogy hová fejlődik pár év alatt a hazai sörös világ. Számtalan sörös bolt, rengeteg kisüzemi főzetet csapon és üvegben tartó söröző, kávéház nyílt, és trendi hely a városban már nem engedheti meg magának, hogy csak nagyüzemi söröket tartson. 2 éve főzhetünk otthon is sört, nem csak pálinkát, és a házi sörfőzőknek nemcsak szervezete, de jól kitalált versenye is van, ahonnan olyan sörfőzők indultak, mint Németh Anti - Sernevelde (Napalm, Katalin Cárnő), Róth Zoltán (Távoli Galaxis) és Kiss Tomi - Hopfanatic (Angry Beast, NoHopLimit) - csak a győztesek nevét sorolom most... A sör-trend gasztrós előretörését még olyan szakácsok sem hagyták figyelmen kívül, mint pl. Takács Lajos (Olimpia), és tavaly télen már igen komoly választékunk volt sörökből, és a főzők olyan trendekre is ügyelnek, hogy a lelkes sörivók kapjanak bakot, és téli söröket (Hangover Santa, X-Mas Madness, Rotburger weihnachtsbier, Rizmajer Karácsonyi, Téli Mese? Békésszentandrási Esthajnal - csak hogy az elmúlt pár hét terméséből merítsünk). Van két komoly sörfesztivál a fővárosban (Főzdefeszt - 2x évente; Budavári Sörfesztivál) és számos kisebb rendezvény és gasztro-esemény országszerte, ahol a sör izgalmas színként vagy éppen főszereplőként van jelen. Olyan egyedi, kis szériás sörökről van itt szó, amelyek pont avval szereznek rajongókat, - amellett, hogy általánosságban jobb és több alapanyagból, odafigyeléssel és megfelelő módon készítik el -  hogy kevéssé elérhetőek.

Gyengeségek: Mivel ezek a sörök kis kapacitású főzdékből, vagy gerilla főzdék termékeként bérfőzésként kerülnek piacra, behatárolt, hogy milyen réteghez jutnak el. A főzdék sem tőkeerősek, kapacitáshiánnyal (főleg erjesztőtartály) és tőkehiánnyal küszködnek. Sok - főleg kis vidéki főzde - csak PET palackban forgalmaz, amivel nem tud megjelenni olyan boltokban, ahol fontos egy trendi termék jelenléte. A hagyományos eljárás alkalmazása hátrányt is jelent, hiszen az elkészült sör stabilizátorok és pasztőrözés hiányában könnyebben romlik meg, és rosszabbul is tárolható a nagyüzemi söröknél. A vendéglősöknek, kocsmáknak a kis főzdék nem tudnak hozzájárulást fizetni, poharakat, reklámanyagot stb. adni, ingyenes és folyamatos csaptisztítást nyújtani, amit a nagy főzdék biztosítanak. A kapacitáshiány miatt az ellátottság is akadozhat, hamar elfogy egy-egy főzet. Sok kis főzde nem tud (financiális okok, ismerethiány, kereslethiány) vagy nem akar bekapcsolódni az új vonalba, és ezért nem képes igazán versenyképes termékeket előállítani.

Lehetőségek: A házi sörfőzés az interneten robbanásszerűen felkavarta az állóvizet. Az internet elterjedésével mindenhová eljutnak receptek, könnyen és relatíve olcsón beszerezhetjük a know-howt, alapanyagokat, kellékeket. Versenyek és fórumok segítik elő, hogy egyre tökéletesedjenek a receptek, főzési technikák. A házi sörfőzés az egyik legjobb terjesztője a sörkultúrának. Más irányból a sör jelenleg nem csak Magyarországon, hanem az egész világon trendi gasztronómiai termék. Olyan "boros" országokban is megjelent kézműves termékként, mint Olaszország, Spanyolország. A hagyományos sörországokban (Anglia, Hollandia, Belgium, Németország) is hódítanak az új trendek, és a különválás a nagyüzemi söröktől, az új komlóhibridek, élesztőtörzsek rengeteg új színt, ízt hoznak a megszokottak mellé. A fine-dining is felismerte, hogy a bor mellett a sör izgalmas új ízekkel gazdagíthatja az egyes ételeket és rendezvényeket. Az éttermi megjelenéssel egy komoly, fizetőképes és értő (borszeretők) réteg szeretheti meg a kisüzemi söröket, és válhat stabil vásárlóvá, fogyasztóvá. A piaci igényeknek megfelelően, Magyarországon is beindult a hagyományos sokéves egyetemi képzés mellett egy újfajta sörfőző-mesterkurzus a Corvinus Egyetemen, ami a divat mellett egy új szakembergárda megszületéséhez, illetve a már meglévő főzdék szakembereinek tudásmélyítéséhez ideális. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete, szembeszállva a hazai nagy multik (Magyar Sörgyártők Szövetsége - Heineken, Dreher, Borsodi) lobbijával beadványt készített a versenyhivatalnak, hogy a kisebb sörfőzdéket segítse, nagyobb esélyekkel kerülhessen be a sörük vendéglátóhelyekre, ami - lévén nem tudnak pénzt, marketingeszközöket adni a sörük mellé - jelenleg erős versenyhátrányt jelent számukra. (Hogy mi lesz ennek az eredménye azt sajnos nem lehet még sejteni sem.)

Veszélyek: A kisüzemi sörfőzésre három jelentős irányból leselkedhet veszély, ami megtöri az eddigi lendületet. Az egyik az import. A divat terjedésével egyre több az angol, német, belga és egyéb irányból érkező külföldi sör érkezik az országba, amelyek jó minőségben és sokszor a hazai főzeteknél kedvezőbb áron kerülnek a boltokba éttermekbe, illetve a jobb ellátó-hálózat, nemzetközi marketing miatt sokkal szélesebb körben elérhetőek. Ha a magyar kisüzemi sörfőzés nem tud stabilan jelen lenni, és ez a jelenlét nem párosul a folyamatos jó minőséggel, a legfontosabb vásárlórétegét veszíti el a kisüzemi sör. A másik irány a hazai multik, akik egyszerűen a jelenlétükkel, óriási reklámmal eltakarják az igazi sört, és az árérzékeny fogyasztók az ő termékeiket választják egyszerű financiális kompromisszumból. A multik is érzik, hogy lépniük kell, mert komoly piacot is veszíthetnek, (pl. a mintaország USA-ban a kisüzemi sörfőzdék részesedése már 10% fölött van, azonban ott egész más viszonyok vannak) de a több millió hektós éves termeléssel bíró nagyok, csak darabosan, "költséghatékonyan" és főleg óvatosan léptek. Így született meg néhány - sörszerető szemmel katasztrofális - kísérlet, a sörforradalom felhígult löttyei. A megdöbbentő, szerencsére hamvába holt Kézműves Arany Ászok, a Dreher Summer és Winter Moments, a pécsi Három Királyok, ami találó fogalmazással (a FB-n kommentelte valaki) egy sűrűbbre főzött Szalon, és tavaly a soproniak két sokkoló, gyümölcsös ízű Démona. Ezek már a harmadik piaci ellenfél a tudatosan rossz, olcsó minőséget "kézműves" sörként előállító, a piaci hullámot meglovagoló nyerészkedő kontárok, ügyeskedők tábora. Ilyen pl. a Corvinburg Új Maláta sorozata, vagy mindnyájunk nagy "kedvence" a Smaklig Maltid Kft, akikről már többször írtunk és a Komlókutató blogon is hangos volt a kommentáradat nem egész egy éve. Ők is lejárattak - a Dreher mellett - olyan szókapcsolatokat, mint a "kézműves sör", amely elnevezést jóérzésű sörivó inkább kerül. Az a csillogó aranykapszula alá bújtatott, rossz minőségű PET-palackos gagyi a legkárosabb tényezők egyike, mert a tájékozatlan fogyasztókat tántoríthatja vissza a nagyüzemi sörökhöz. Hiszen miért venne 750 forintért kézműves Pusztai Világost, ha egy liter hasonló, vagy még jobb minőségű, csillogó dobozos (amúgy csapnivaló mosogatólé) sörért csak a harmadát kell fizetnie.

Összegezve a fentieket a legfontosabb, hogy a hazai kisüzemi sör versenyben maradhasson adott a nemzetközi és a hazai környezet és van vásárlói kedv. Ezeket a fogyasztókat (akik azonban meg kell győzni, nehogy elforduljanakAzonban a főzdéknek és a kocsmáknak-boltoknak, hogy megtartsák a vevőiket, sürgősen tenni kell, a folyamatos és stabil minőségért. Ne fordulhasson elő, hogy - az elfogadható szint felett - előforduljon romlott, vagy hibás sör az eladóhelyeken. És ebben az esetben a kocsmáros-boltos illetve közvetve a főzde azonnal intézkedjen, hogy mi, akik isszuk a sört ezt - még egyes hibás daraboknál is - végső soron pozitívan éljük meg, és ne veszítsük el a 'vásárlói bizalmat'. Széles körű összefogás kell, amely lehet céh-szerű szerveződés, lehet konkrét szerződés, lehet csoport, aki valamilyen logót feltűntet a sörein címkéjén. Tulajdonképpen mindegy, a fontos az, hogy a piaci szereplők, túljutva az elmúlt  évek hurráoptimizmusán, ami abból eredt, hogy végre lett széles és színes sörkínálat, idén és a közeljövőben elsősorban a minőségre koncentráljon. Vétek Gyuri régóta hangoztatott véleményét osztva, szükség van ezen felül egy szélesebb fogyasztói körre, és jó, viszonylag baráti árú ivósörökre - a különlegességek mellett, -  hogy nagyobb legyen a sörértő tábor. Ehhez több főzdére, nagyobb főzőkapacitásra van szükség, és a főzdéknek pillanatnyi érdekeikkel szemben, hosszabb távra kell tervezniük. Mint termelőknek be kell tartaniuk a jó értelemben vett kézműves filozófiát, ami a pillanatnyi - de esetleg rövid távú - haszon helyett az értékteremtés filozófiája. Vannak-lesznek érdekellentétek, ütközések, de lépni kell.

Ez egy vitaindító, de néhány gondolatot, ami nekem személy szerint, mint fogyasztónak fontos, azért leírok. Én örülnék minél több információnak a címkén. Az alkohol mellett minimálisan a Balling-fokot, és a felhasznált maláták és komlók fajtáit üdvös lenne szerepeltetni. A vevőtájékoztatás fesztiválokon, más médiákban is nagyon fontos. Tudjuk miért jó a kisüzemi, és miért nem a nagyipari. Tartsunk bemutatót, képzéseket, kóstolásokat a főzdetulajdonosoknak, kizárólag hagyományos sörökkel foglalkozó serfőzőknek. És egyszerűen beszéljünk a sörről, beszéljen a szakma, beszéljen a laikus vagy szakértő fogyasztó. A főzdék nyissák meg a kapuikat, hogy legyen látható, mit, és hogyan főznek, milyen környezetben. Kommenteljünk, találkozzunk, igyunk, osszuk meg, lájkoljuk hogy amit eddig elért ez a magyar Sörforradalom, az ne puhuljon föl, ne veszítse el azokat az értékeket, amiket adott.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr945742512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.08. 00:04:34

@steelhand: hát úgy váltani a vödörről a kisüzemre, hogy magadtól mész neki-ehhez csak gratulálni tudok. És szerintem a Corvinus jó.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.08. 00:07:14

@steelhand: milyen kemikália? Perecetsavat annak nevezed? Vagy a 80%-os alkoholt? Meg a NaOH-t?

steelhand 2014.01.08. 07:14:29

@armando_otchoa:
NaOH, KOH-ra, alkoholra nem kell tevékenységi engedély. Perecetsavhoz kell, króm-kénsavhoz kell, foszforsavhoz kell.

steelhand 2014.01.08. 07:19:33

@armando_otchoa: ezt hol írtam, hogy magamtól mennék a vödörtől a tartály felé? Olvasd jobban át a kommentem. A Corvinusrol lehetne vitatkozni. Sztem ne itt tegyük, de állok elébe.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.08. 09:19:23

@steelhand: én nem tudom ki vagy, így nem rólad írtam. Inkább mint általános tünetet említettem, több ilyen is van. Amúgy maga a Corvinus, vagy bármilyen tanulmány önmagában szinte semmit sem ér gyakorlat nélkül. Az egyetemi diploma arra ad zöld lámpát, hogy menj el a gyakorlatban szakmát tanulni. De a Corvinus is csak egy nevesített példa.
Most ezt a perecetsavas engedély történetet nem értem. Mi azzal a gond? Csinál az ember egy főzdét, amihez kétszázhuszonhatezer féle engedély kell-hát ez lesz, ami majd megakadályoz bármit is? A perecetsav alkalmazásától még nem lesz nagyipari az üzem.

rambo13 2014.01.08. 09:47:29

@armando_otchoa: @steelhand:
"aztán csak azt veszed észre, hogy ez nem sikerül, azt a sört küldik vissza, engedheted le a tartály sört a csatornába "

"A magyar valóságban egy elqurt főzet egyenlő lehet a halálos ítélettel, ha csak nem adod el lambiknak. :-) "

sajnos a helyzet sztem ennél szomorúbb...elég kevés hely küldi vissza a hibás sört, ráadásul elég pofátlan módon el is adják méregdrágán, és ha mersz reklamálni, h hoppácska itt valami nem stimmel, akkor még te vagy leb*szva, kivéve, ha régóta ismered a tulajt :)
és most nagyon hypeolt főzdékről és helyekről van szó...és amai napig ne halt meg egyik sem, sőt...

sajnos amit én veszek észre az az, h mivel nagyon nagy lett a kereslet (ami jó), ezért mindenki ezerrel nyomatja, aminek az a következménye, h lazul a fegyelem, egyre több a hibás sör, vagy a nagy kereslet miatt nyersen kerülnek ki a sörök a piacra...

a bérfőzésről: hát igen ez egy nehéz és érdekes kérdés...valóban vannak nagyon tehetséges házi főzők akiknek ráadásul az ellátottságnak köszönhetően, iszonyat nagy az alapanyag ismerete sok kisüzemi főzőhöz képest, de abszolúte igaz, h lövésük nincs, h a kisüzemben az adott receptúra hogyan fog működni, ráadásul egyáltalán nem ismerik a berendezést, ahelyi vizet stb és csak reménykednek, h minden úgy fog történni, ahogy szeretnék...hát nem...

és van ugyebár egy óhatatlanul fennáló bizalmatlansági probléma is a főzde és a bérfőző között, főleg ha van vmi korábbi rossz tapasztalat, de most már kezdek túl messzire menni...

rambo13 2014.01.08. 10:00:02

@steelhand: "Ezzel játszik valaki? Ja, és igen, hol van ma kis hazánkban olyan fermenter, amiben fél-egy évig ászokolhatsz? Kisüzemben."

hát persze,h ászkolhatsz fél-egy évig, de senki nem teszi, mert:
ha saját főzdéről van szó, akkor jellemzően nincs túl sok tartály, így mindenki nyomatja ahogy tudja... jelenleg a nyers éretlen söröket is el lehet passzolni jó pénzért, viszont ha a fél-egy éves ászkolás költségét ki akarod fizettetni, (a jelenlegi árakkal arányosan), akkor már nem hiszem h akadna aki megvenné, így sokkal jobban jársz, ha nem ezt választod, hanem pörgeted a sört...
bérfőzés esetén meg szinte esélyed nincs erre...

rambo13 2014.01.08. 10:13:45

@armando_otchoa: "Az egyetemi diploma arra ad zöld lámpát, hogy menj el a gyakorlatban szakmát tanulni. De a Corvinus is csak egy nevesített példa."

maximálisan egyetértek!az a baj viszont, h hova az isten nyilába menjél gyakorlatra? persze megfelelő józan ésszel és utánajárással meg lehet tanulni, h mi az amit érdmes megtanulni egy főzdében és mi az amit inkább nem, de azért jobb lenne, ha nem kellene szelektálnod...

és bizony nagyon nagyon fontos az, amit írtatok, h nem sok olyan főzde van, ami költséghatékonyan tudna,üzemszerűen működni úgy, h közben garantálja az állandó jó minőséget...ennek bersze vannak technikai és emberi okai egyaránt...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.08. 10:21:55

Én a bérfőzéssel kapcsolatban arra szerettem volna rávilágítani, hogy attól, mert felöntött az ember 150 kg malátát a garatra, attól még nem lesz sörfőző. Nem ő viszi végig azt az egy főzetet sem, s nem minden nap dolgozik az üzemben. Mi van, ha több főzet is van egy nap? Hogy kell több főzetet beletenni egy tartályba? Hogy tudsz léptéket növelni? Hogy kell a sterilitást elérni? Csak pár kérdés egy üzemből.
Félreértések elkerülésére; támogatom a házi sörfőzők lelkesedését és üzemi működését-csak nem minden kritika nélkül

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.08. 10:33:41

@rambo13: külföldre akár, mindegy, valahova. Csak az a lényeg, hogy ne magas lóról állj neki, mint egy diplomás f.szfej. Szépen a tartálymosástól végig kell menni minden szakaszon, a trükköket,fogásokat ellesni, tanulni.

rambo13 2014.01.08. 10:35:28

@armando_otchoa: abszolút igaz, nem lesz sörfőző, de sztem óriási hiba is, h ha vki magáról ezt gondolja! sztem nem is akarják ezt! valójában két féle bérfőzés van és ebben sztem nagyon is fontos különbséget tenni!

az egyik amikor te, mint végzett, tapasztalt sörfőző, aki már elég sok mindent tud a dologról keres magának egy helyet ahol főzhet, mert nincs saját főzdéje.

a másik, amikor meg én, mint egyszerű házi sörfőző keresek egy helyet, ahol segítenek nekem abban, h egy pöpec, esetleg vmi díjat is nyert sörömet egy szélesebb réteg felé is el tudjam juttatni...igazából itt abszolút igaz, h csak a receptúra a tied, a többiben meg nyilván óriási segítségre van szükséged...sztem ezzel nincs semmi baj, addig amíg nem képzeli vki magáról azt, h ő sörfőző lett attól, h lefőzettet 450 l sört...

s itt van az, amit írtam, h ezért a házi főzőnek kvára meg kell bíznia abban a helyben ahová elmegy (el tud menni). de ez a jelenlegi körülmények között sajnos igen csak nehéz...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.08. 10:45:44

@rambo13: @armando_otchoa: @Áron Varga: @steelhand: Gondoltam, hogy ez a kavics hullámokat fog vetni, és örülök neki, hogy viszonylag nagyokat vet. Eddig azt mondtam, hogy főleg a jót láttassuk, mert a sörös szcénának erre van szüksége, hogy megerősödhessen. De nagyon közel az idő, amikor már túlkínálat lesz a kis főzdék irányából, és egyre több kis kocsma, pub, bolt is lesz, és akkor már nem az első Főzdefeszt kígyózó sorai lesznek a jellemzőek, hanem a sörivó néptömegek fognak választani. És ezért - is - fontos erről beszélni.

Bud Taste 2014.01.08. 15:28:28

@pif: "A sör-trend gasztrós előretörését még olyan szakácsok sem hagyták figyelmen kívül, mint pl. Takács Lajos (Olimpia), és tavaly télen már igen komoly választékunk volt sörökből"

A Takács Lajos már jó ideje a Lacipecsenyét viszi és a fröccs felé vette az irányt...

@rambo13:"hát persze,h ászkolhatsz fél-egy évig, de senki nem teszi, mert:
ha saját főzdéről van szó, akkor jellemzően nincs túl sok tartály, így mindenki nyomatja ahogy tudja... jelenleg a nyers éretlen söröket is el lehet passzolni jó pénzért, viszont ha a fél-egy éves ászkolás költségét ki akarod fizettetni, (a jelenlegi árakkal arányosan), akkor már nem hiszem h akadna aki megvenné, így sokkal jobban jársz, ha nem ezt választod, hanem pörgeted a sört..."

Én egy esetről tudok, a 3 legjobb sör között volt sztem a Hammurapi 18+ ami összességében majdnem egy évig volt az ászok tartályban, korsója kb. 1300 Ft volt, a tartály jó része az én bendőmben végezte:)

rambo13 2014.01.08. 15:35:44

@Bud Taste: Való igaz, h Lajos már a lacinál van, de attól még megmaradt az olimpia társtulajának...
kivételek mindig akadnak,az az első 18-as hammurapi főzet az vmi nagyon jó volt, sajnos a mostaniak már nem veszik fel vele a versenyt...

rambo13 2014.01.08. 15:38:22

@Bud Taste: ja és még az előzőhöz: idén is volt egy sörvacsora az olimpiában, és azt még a lajos csinálta:
holtgasztro.blog.hu/2013/05/09/sorvacsora_az_olimpiaban_317

rambo13 2014.01.08. 15:54:28

@Bud Taste: @pif:
A sör-trend gasztró előretöréshez:

ebben én is azt hittem, h lesz egy komolyabb előretörés, főleg a sok sörvacsora miatt:olimpia mellett a néha felemásra sikeredett cactusos kiss tomi féle vacsorák, illetve az egyketto bistroban régebben az étlapon nem csak bor, hanem sör ajánlatok is voltak a kajákhoz...aztán utóbbiban volt ott séf meg üzletvezető váltás is (nem is egy), úh most már a soproni super dry megy a csapról...

az mbtbd-ék pedig próbálják mostanság nyomatni (gault&millau-ban gyuribácsi is írogatott), de látszik, h még nincs ott ehhez elég tudás, illetve nyitottság...

rambo13 2014.01.08. 15:55:08

@rambo13: nyilván borsodi super dry, sorry

steelhand 2014.01.08. 16:46:22

Megpróbálom összefoglalni a saját gondolataimat és érthetőbben rávilágítani arra, amit morzsákban elszórtam. Rólam csak annyit, hogy lelkes házisörföző vagyok, ilyen-olyan sörökkel, némelyik jó, némelyik hibás. De a hibáimból mindig igyekszem tanulni és igen csak szeretek kísérletezni. Viszont ezért magas a léc a kisüzemiekkel szemben. Főként úgy, hogy hiába indítanak jó termékkel, hazai sajátosságokból fakadóan nem lesz szortiment. Gyenge termék palettával tolják az évet és minimális azon szezonális sörök száma, amely kellő érdeklődést képes generálni. Minden csoda három napig tart mondás itt is igaz, talán még fokozottabban is. Nincs lehetőségük/nem szeretnek/nem értenek hozzá/nem mernek/nem lehet hasznot termelni alapon () nem eléggé kísérletező kedvűek. Én ennek is betudom a szortiment hiányát. Ennek sok oka van, többről beszéltünk is, de hozzáállásban is javítani kellene. Erre volt részemről negatív felhangú a Corvinus említése. Ismereteim szerint nem igazán előremutató tematika mentén zajlanak az oktatások, nem eléggé forradalmi hangulatban, még az „új” álmok mentén sem. Csak alapozni jó, de ha már alapozunk lehetünk előrelátóak is, tudni kellene, hogy mit szeretnénk az alapra felépíteni. Nem látok jól megfogalmazott, jövőbe mutató célokat. Mintha csak kóstolgatnák a forradalmat. Az oktatás gyakorlat nélkül mit sem ér. Ez alap. De vajon jól felkészítik-e az oktatok a hallgatókat arra, ami a valóság. Mik a nagyságrendek. Mire épül a tanterv, Dreherre, vagy Rizmájerre? A sörforradalom szelét meglovagoló bevételnövelő erősen elméleti hakni ez a Corvinus részéről, vagy valóban gyakorlatias, a jövőt firtató oktatás-fejlesztés. No de ha már gyakorlat, akkor jogos a kérdés, hogy hol legyen az. Tudjátok technológiai fegyelem. Vajon mennyi főzdében van elfogadható technológiai fegyelem? Vajon hány kisüzem fordít tisztességes mértékben energiát, pénzt, erőforrást a főzésekre és a tisztaság fenntartására. Itt is elhangzott, hogy a bérfőzésnél ott a kérdés, nem látod a folyamatot, és vajon a bérfőző mit tesz a főzeteddel? Tehát a gyakorlatot felszívni úgy, hogy esetleg nem azt tapasztalod amit ildomos lenne, nem túl szerencsés jövőképet vetít elénk. És ezek bennem azért merülnek fel, mert sok frissen indult főzde, rövid időn belül hibás, fertőzött söröket ont magából. Igen, ennek lehet oka a rossz technológia, a bénán kivitelezett eszközpark, a technológiai fegyelem be nem tartása, a profit hajszolása, egyéb tényezők. Erre kezdtem feszegetni a kemikáliák használatát hiszen ha valaki nem tudja kezeli (nem az engedély a legfontosabb, hanem a hozzáértés) a fertőtlenítő szereket, akkor szerencsés esetben csak a sörben tesz kárt, rosszabb esetben magában is. A fertőtlenítőszerek hatékony alkalmazása költségnövelő tényező, nem kicsit. Erre megoldás lehet a pasztörizálás, de ott ízproblémák merülhetnek fel, valamint a beruházás egyszeri költsége is jelentős, mivel a kisüzemiek, tisztelet a kivitelnek nem túl hosszútávon látja magát, nem fog befeccölni pénzt, vagy nincs is neki, mert kiélezett költségvetéssel él.
Azt, hogy egy háziserfőző egyik napról a másikra vált ipari méretekre nem kellene degradálni, mert nem tudhatod, hogy annak az embernek milyen „előélete” van, de való s igaz, hogy a többség azt képzeli, hogy a fazék méreteket csak fel kell szorozni százzal és megkapod a tartályt. Nem, természetesen nem így van. Nem beszélve azokról az eszközökről és folyamatokról, amelyek a főzdén túl a kecódban nem található meg. Két külön szakma. De lehetnek olyan emberek is, akiknek más irányban vannak vegyipari, élelmiszeripari, technológiai tapasztalatai és hobbija mentén nagyságrendet vált.
Főzdéken túl ott vannak az értékesítési pontok és a logisztika. Most a logisztikát misztifikáló NAV-os szabályokról, adóraktári tételekről és ezek sörre kifejtett káros hatásáról ne is beszéljünk. De még kiszállítják a sört vajon megfelelő módon kezelik, tárolják, szállítás közben kap-e egy laza két órás 36°C-os hőkezelést a teherben? A krimóknak mikor érdekük a sörcsapok tisztítása, értenek-e hozzá? Ugye ezek mind-mind a minőséget erősen befolyásoló tényezők. Mert hiába készítesz egy jó és népszerű sört, ha a szállítás, tárolás, csapolás közben kapja az ívet, akkor azt a sörivók lepontozzál és teljes joggal.

steelhand 2014.01.08. 16:47:01

@rambo13: „sajnos amit én veszek észre az az, h mivel nagyon nagy lett a kereslet (ami jó), ezért mindenki ezerrel nyomatja, aminek az a következménye, h lazul a fegyelem, egyre több a hibás sör, vagy a nagy kereslet miatt nyersen kerülnek ki a sörök a piacra...” ez nagyon így van. A piac időben történő kielégítése a nagyok egyetlen fegyvere. Ezt egy kisüzem nem fogja tudni hozni, néha, átmenetileg. Ha egyre fokozza a termelést, egyre több embert kell alkalmaznia, megnőnek a költségei, növelni kell a méreteit, ott más technlógiákat kell alkalmaznia és nagyon inogni fog a minősége, kb. bukás, és ez egy ördögi kör. De ezt tudatosítani kell a sörértő közönségben, hogy ez így működik. Ha jó sört akarnak, akkor a magyar valóságot kell alapul venniük, el kell fogadniuk, hogy a sörök fellelhetősége erősen ingadozó, de legalább minősége relatíve stabil. Megint ott tartunk, hogy információ. Nyers, éretlen söröket bojkottálni kell, kibaszatni a lefolyóba és mindenhol lehúzni. Érthető, hogy a főzdének így jön ki a lépése, de ezzel óriási károkat okoz az forradalomnak.
@armando_otchoa: a szakma alázatos tisztelete a legfontosabb, maximálisan egyetértek veled. Ha nem mosol tartályt, akkor később, diplomás főigazgató faszfejként ott fogod vakarni a kopaszodó fejed, talicskázni a devlát a tanácsadóknak, hogy megfejtsék azt, hogy az üst, ürítőgaratjának peremszigetelésén ül fel a brettes gabonahéj és rohasztja le a főzet. Ezeket csak akkor fogod tudni, ha szopsz vele és látod testközelből és elgondolkozol, hogy hogyan lehetne ezen javítani. A főzőrendszer alapos ismerete nélkül is lehet jó sört főzni, de ha egyszer beüt a krach, akkor nem fogod tudni, hogy mitől és mész a levesbe.
Verdikt:
Aki nagyban főz, ne az extraprofitot hajtsa, de legyen jövedelmező.
Tartsa be a saját technológiáját.
Ne sajnálja az erőforrást a tisztaság és a minőség megtartására.
Ha hibázik, ismerje el, kárpótoljon és tanuljon belőle, rugalmasan, de nem aljasan kezelve az esetet.
Fejlődjön, kommunikáljon.
A sörének bemutatására fordítson megfelelő energiát.
Fenn kell tartani az érdeklődést, széles szortiment, gyakori szezonális sörök, különleges alkalmi sörök megjelentetésével.
Vegyen részt a sörértő közönség szemléletének formázásában, figyeljen a visszajelzésekre, információkkal tágítsa ezt a kört.
Meg kell ragadni a jó dolgokat, de utána kézben kell tartani, mert a vérszemű profiton könnyen elszáll a gyeplő. Jó lenne minél több disputa, megismerni okokat, érdekeket és ütköztetve ezeket, hirdetni az igét.

Kortyondiak 2014.01.08. 17:46:00

Megint egy síkon mozgunk ! Szájamból vetted ki a szavakat ! :))

Kortyondiak 2014.01.08. 17:46:53

@Ogreface: Megint egy síkon mozgunk ! Szájamból vetted ki a szavakat ! :))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.09. 07:20:13

@Kortyondiak: :)Röviden már az FK-n kommenteltünk erről, de össze akartam szedni...
@Bud Taste: Rambo úr részben válaszolt, amúgy olvastam az "átigazolásnál" az interjút, a bizonyos sörvacsi az az Olimpiában volt...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.09. 07:37:45

@steelhand: Csak egy gondolat. Egy bölcs borász mondta, hogy egy pincészetnél a szőlőt kell először megnézni, és nemcsak a szélső sort. És ugyanez igaz egy főzdére, be kell menni, körülnézni. Egy rendes főzdében a csempéről enni lehet...
@rambo13: Sörgasztro. Ezt én sajnálom a legjobban. Egy kicsit még terjeszteni kéne az igét. De az emberek részben igénytelenek. A Big Foot bemutatón is az össze-vissza ittak a Porterhez készült - amúgy magában is finom - korcsolyához mindenfélét, de hát az a Porterhez készült, nem az IPA-hoz...
Dani próbálkozik az Élesztőben, próbálok neki kitalálni dolgokat, de egyelőre még nagyon az elején van az ügy...

Bud Taste 2014.01.09. 07:50:00

@pif: Arra próbáltam én is célozni, hogy minőség iránt elkötelezett gasztro szakember ha biztosra akar menni, akkor inkább a borhoz (fröccshöz) nyúl, mint a kisüzemi sörhöz, mert abban még túl sok a rizikó.

kcksnrkcksnr 2014.01.09. 08:56:10

Ez a nagyüzemre felskálázási misztikum amúgy érdekes. Nyilván a helyi arc a főzdébe ismeri a kihozatalt, állít az ember pár százalékot a maláta tömegén azt jól van. Máslási hőfok nyilván szabályozható. Ha nem annyi lett az OG mint ahogy elképzelték akkor higítanak, adnak hozzá sűrített malátát vagy tovább forralnak. A forralás az 100 fokon történik mindenütt, időt is tudnak mérni gondolom. A helyi fazon nyilván tudja, hogy mennyi víz párolog el a rendszerén, így be tudja lőni mennyi vízzel kellett volna kezdeni vagy mennyit kell hozzáadni. Erjesztési hőfokkal, élesztősejt számmal meg tisztában kell lennie a házisörfőzőnek, legalábbis ez eléggé belépőszint.
Ha kizárjuk a fertőtlenítés hiányából adódó hibákat (ilyen nem is értem, hogy létezhet olyan helyen ahol fizetsz érte) akkor nem értem, hol lehet radikálisan elbaszni egy főzdében az otthoni főzéshez képest. Én azt hittem, hogy mivel egy főzdében értenek a vízkémiához, állítják a ph-t, szabályozzák az erjesztési hőmérsékletet, faszán tele tudják lőni oxigénnel erjedés előtt a cefrét, co2-vel védenek az oxidációtól stb. csak jobb sört lehet főzni mint otthon.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.09. 09:00:56

@Bud Taste: Az a nagy baj, hogy nem a kisüzemi, hanem általában a sör szinten sincs elemi nyitottság sem a vendéglátásban. És tudás is vajmi csekély...

kcksnrkcksnr 2014.01.09. 09:02:42

@kcksnrkcksnr: egyébként akár azt is írhattam volna, hogy az szerintem nem a házi sörfőzőt minősíti ha bérfőzésben szarabb sört csinált mint otthon a tűzhelyen hanem a főzdét

Gérard Duchemin 2014.01.09. 11:01:36

@pif: A sört Magyarországon szinte gyűlölik. Valami szar kocsmaitalnak tartják, melynek úri asztalnál, fehér abroszon nincs helye. Csak a bornak, legyen bár az akármilyen lőre.

Gérard Duchemin 2014.01.09. 11:04:11

@Bud Taste: "minőség iránt elkötelezett gasztro szakember ha biztosra akar menni, akkor inkább a borhoz (fröccshöz) nyúl, mint a kisüzemi sörhöz, mert abban még túl sok a rizikó."

És ha ahhoz az adott ételhez abszolút nem illik a bor (és a föccs se), hanem csak a sör, akkor miért nem a sörhöz nyúl az a híres, minőség iránt elkötelezett gasztro szakember? Hogy szándékosan elrontsa a felszolgált fogást?

Bud Taste 2014.01.09. 11:51:11

@Gérard Duchemin: akkor nem kisüzemihez nyúl, hanem jól bevált külföldi sörhöz, lásd a fentebb belinkelt sörvacsorák menüsorait.
De ha ezt a választ nem fogadod el, akkor nyúlhat még habzóborhoz, proseccohoz, frizzantehez, cavahoz, esetleg pezsgőhöz, champagne—hoz vagy Cremanthoz...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.09. 12:30:55

@Gérard Duchemin: Túl sok a sztereotípia a sör körül még mindig, és még borértő higgadt, széles látokörű emberek között is. Nekem is eltartott egy ideig, amíg néhány borász barátom kimondta, hogy meggyőztem. Egy De Molen Amarillo volt a tettes amúgy - :)

Ogreface 2014.01.09. 14:34:42

@rambo13: "sajnos a helyzet sztem ennél szomorúbb...elég kevés hely küldi vissza a hibás sört, ráadásul elég pofátlan módon el is adják méregdrágán, és ha mersz reklamálni, h hoppácska itt valami nem stimmel, akkor még te vagy leb*szva, kivéve, ha régóta ismered a tulajt :)
és most nagyon hypeolt főzdékről és helyekről van szó...és amai napig ne halt meg egyik sem, sőt..."

Én is ezt tapasztaltam, nem is egyszer. Én már nem is szólok, mert akkor én vagyok a geci, irigy és akkor nyissam ki a pofám, ha már főztem jobbat vagy nyitottam több és jobb kocsmát, meg egyáltalán ki vagyok én?! A hazai "kézműveseket" és ezeket a söröket forgalmazó kocsmák tulajainak egy részét nem lehet semmilyen, még segítő szándékú kritikával sem illetni, mert a mimóza hozzájuk képest egy csontra száradt királyakác.
Tisztelet a kivételnek!
Már egy jó ideje, ha megkóstolok egy új kisüzemi főzetet és tetszik, akkor leírom, ha nem, akkor inkább nem is írok semmit, kinek kell, hogy mindenhol köpködjék, meg lehordják mindenféle dilettáns sörbuzinak, aki a semmire játssza az eszét...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.10. 11:24:39

@Bud Taste: Takács Lajos nemrég a Lacipecsenyében is tartott egy sörvacsorát;-)

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.10. 11:30:01

@Bud Taste: ez azért lehet, mert némelyik kisüzemi termék megbízhatatlan...

Bud Taste 2014.01.10. 12:05:25

@armando_otchoa: "Takács Lajos nemrég a Lacipecsenyében is tartott egy sörvacsorát;-)"

Nem tudtam,de érdekelne milyen kisüzemiek szerepeltek a vacsorán, nincs egy link a sörvacsoráról valahol?

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.10. 12:22:34

@Bud Taste: csak onnan tudom, hogy vitt tőlünk is söröket. Vétek Gyuri biztos többet tud, ő volt az egyik szervező. Én nem követtem, örültem, hogy a karácsonyi megakáoszarmageddonhurrikán közepén ki tudtam szállítani a kért mókacsomagokat...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2014.01.10. 12:25:17

@Ogreface: hát ja. Viszont ezért is a fejükbe száll a dicsőség, mert azt látják, hogy nekik csak kurva jó söreik vannak
Ha viszont lehúzol valamit, akkor az van, amit írtál. ..

kcksnrkcksnr 2014.01.10. 13:11:16

Amúgy aki tényleg dolgozott már főzdében az írhatna valami rövidet a kommentemre (pl. "faszságot írtál", "kb. rendben van" stb.) mert tényleg nehezemre esik elképzelni, hogy hol van a kutya elásva az 5 gallonról a sok száz literre való felskálázásban.

Bud Taste 2014.01.10. 13:19:44

@armando_otchoa: "csak onnan tudom, hogy vitt tőlünk is söröket."

És milyen kisüzemieket vitt?
Nem lehet, hogy még nem is volt megtartva a sörvacsora?

krulis 2014.01.10. 13:31:58

@kcksnrkcksnr: Szerintem igaz is meg nem is amit írtál. A malátát fel lehet szorozni az otthoni kihozatal és a főzde kihozatala alapján. De például amíg a komlóforralás végén otthon 5-10 perc alatt 60 fok alatt van a sörlé, addig kisüzemben ez jóval több idő is igénybe vehet, és a forró lében bizony még oldódik a kesernye, veszik az komlóaroma. Komlót nehéz átszámolni, meg kell nézni a főzde többi sörének a receptjét és abból kell kiindulni.

Ezen kívül minden főzde más és más, ha lefőznéd az otthoni sörödet mondjuk az én otthoni felszerelésemmel és a mi vizünkkel, egészen más sört kapnál. Erre volt jó kísérlet a legutóbbi házisörfőző egyesületi kísérlet, amikor is mindenki ugyanazt a receptet készítette el és bizony nagy volt a szórás. Ki kell tapasztalni minden főzdének a sajátosságait. Igaz ez az otthonira, de a kisüzemire még inkább.

krulis 2014.01.10. 13:34:20

@krulis: Persze ha agyonkomlózod a sört, az egy agyonkomlózott sör lesz otthon is, kisüzemben is.:)

kcksnrkcksnr 2014.01.10. 13:47:59

@krulis: Elvileg nem hagyják magára semmilyen főzdében a sörlét, hogy csak hüljön magátol azt jol van vagy igen? Több helyen olvastam, hogy a DMS ilyenkor még termelődik de ha nincs forrás akkor már nem párolog ki, fertőzés veszély, oxidáció stb.

Egyébként a lassú hülés szerintem nem árt a komlóaromának, van ahol direkt áztatják 70-80 fok körül a 0 perces komlóikat, /aroma steep/ hogy több olaj oldódjon ki viszont ne bomoljon le vagy valami hasonló.

Utóbbiról (víz, eszközök) meg azt hittem, hogy ebben főleg a befektetett tőke okán a főzdék verhetetlenek.

kcksnrkcksnr 2014.01.10. 13:58:57

@kcksnrkcksnr: ez a komlós téma úgy pontosabb, hogy előfordul, hogy a 0 perces komlót nem egyből a gáz lekapcsolása után dobják bele amikor még 100 fok körül van a lötty hanem lehűtik 80-70 köré, beleteszik a 0 percest és nem hűtik hanem állni hagyják 20-30 percig, utána hűtik le 20 fok köré.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.10. 18:41:27

1:

"Én örülnék minél több információnak a címkén. Az alkohol mellett minimálisan a Balling-fokot, és a felhasznált maláták és komlók fajtáit üdvös lenne szerepeltetni."

A kommentek fényében én szívesen látnám az érlelés időtartamát is. Ha nem a cimkén, akkor egy honlapon...

2:

@pif: Ezt a "szinte mindenholt" nem nagyon látom, ha mondjuk megnézem a Kézművessörök térképét (www.kezmuvessorok.hu/soruniverzum.php ). Itt egy lista azokról a megyeszékhelyekről, ahol ezen térkép szerint nincs semmi: Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szolnok, Zalaegerszeg. Ez 19-ből 8. Az a 11, ahol van valami, ott sokszor 1 db intézmény képviseli a "sörforradalmat", igencsak limitált választékkal.

Ami szerintem nagyon hiányzik vidéken, az az olyan "hagyományosabb" kisfőzdék sokkal sűrűbb jelenléte, mint a Kissler, Blonder, stb, akik egy adott környéken alternatívát tudnának nyújtani a nagyüzemieknek. Ezeknek nem kellene világmegváltó csúcssöröket főzni, csinálhatnának alaplágereket amit a környéken csapolnának itt-ott. Ugye ilyenek vannak és a Főzdefesztes tapasztalataim szerint ugyan vegyes színvonalon főznek, de azért a nagyüzemieket simán verik. Na ezekből kellene sokkal több. Ez az "élmezőnynek" is jó lenne, mert szélesítené azt a közönséget, akiket meg lehet szólítani. Meg ugye a mostani "élboly" egy része is ilyenekből nőtt ki.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.11. 10:00:33

@promontor: Egyetértek. Sok info, ha nem is a címkén (hely hiánya, dizájn stb.), de a főzde oldalán az adott söröknél üdvös lenne. Ha arra gondolok, hogy 4 éve még Bp-en sem volt 4 olyan helynél több, ahol rendes sört lehetett volna kapni belga - Halász utca, Sörspecialista - Kacsa utca, Különleges Sörök - még az Adria sétányon, és a Csakajósör az Astoriánál. És a netes rendelés azért működik. Kíváncsi volnék, hogy pl. hány tengeri halat árusító szakbolt van ugyanezeken a megyeszékhelyeken...
A 3. gondolatsor az meg a Vétek Gyuri véleményével nagyjából megegyezik, és sztem is. De ehhez nem csak létesítmény kell, hanem általános italfogyasztási kultúra is.

ZsZ 2014.01.11. 11:28:26

OFF:
A Szalon Háromkirályok 13 éve biztos hogy a piacon van, de eddig Pécs kivételével nem terítették, a sörgyár mintaboltjában és nagyobb lerakataiban lehetett kapni.
ON:
Egy kisüzem minőségben tud versenyezni a nagyüzemmel. Viszont a széles spektrumú szortiment és a piac minden szegmensébe betörni kívánás a minőség ellen dolgozik véleményem szerint. Nem állunk még a jóléti társadalom olyan fokán, hogy egy amerikai vagy akár más országbeli elterjedéshez hasonlítsuk a hazai viszonyokat. Egyszerűen kevesen vannak azok akik megengedhetnek ~800 forintot egy sörre. A kisüzemi előállítás fajlagos költsége mindenképp magasabb, soha sem fog tudni versenyezni a nagyüzemmel. Ilyen áron viszont ne várjunk nagyobb elterjedést és ne sértődjünjk meg ha valaki lehúzza a félresikerült főzetet. Ez az egész "kézműves" téma most hájp, divat, ami le fog csengeni idővel. Persze kiváló lehetőség a megerősödésre, a fogyasztási kultúra emelésére, de a divat lecsengése után az import, a nagyüzem "piacot" fog visszaszerezni. Olyan fogyasztókat, akik csak a divat miatt ittak "kézműves" söröket, mert a felkapott helyeken nem volt más. A túlélésre egy megoldás létezik a tartósan, kiegyensúlyozottan jó minőség.

alehunter 2014.01.11. 21:34:43

@Ogreface: maximálisan egyet kell értsek...engem is támadtak már mikor kifejtettem a véleményem egy rosszabbul sikerült 'kézműves remek' után...

alehunter 2014.01.11. 21:40:59

@ZsZ: maximálisan egyet értek, remélve persze, hogy a nagyüzemi sz_roknak nem sikerül piacot visszaszerezni.

alehunter 2014.01.11. 23:14:21

és most őszintén, a témánál maradva (és némiképp haragból is): ma este alkalmam nyílt kóstolni 4 magyar 'kézműves remeket' (egy agyon-hpe-olt vadonatúj sörfőzde két sörét, aki előszeretettel időzik a 20-as 30-as évek amerikájának gengszterkultuszánál, egy pillepalackos IPA-t és egy csípős főzdefeszt sztárt, hogy a jelenlévők mindegyike tudja, kikről, mikről is beszélek), majd rögtön utánuk, kvázi vigasztalásul (mert valami jót is akartam mára) egy trpiel karmeliet-t...elköltöttem 2500 forintot két lejárati idő előtt megecetesedett szarra, egy közepes alatti ivósörre, meg egy kritikán aluli állítólag chillis valamire, aztán meg olyan 600 forintot egy tökéletes tripel-re, a világ egyik legjobbára. Számomra a mai este tanulsága, hogy amennyiben biztosa akarok menni, akkor ugrojak be a Tesco-ba és szerezzek be néhány Duvel-t, vagy Corsendonk-ot, ha olcsón akarom megúszni, akkor meg néhány Prazdrojt, ha meg valami 'extrára' vágyok, akkor meg ugorjak el a Kertész utcába valami holland, belga, amerikai, dán, vagy skót csodáért, de eszembe ne jusson valami itthon főzöttet venni, ha az nem armando műve (ha tökéletes kell), vagy valami rizmajer (kivéve a kukoricás és a szebeni ászok, ha olcsón korrekt kell)...és most két út van a tisztelt sörszakértő és főző társaság előtt:
vagy magukba szállnak és tényleg olyat főznek, hogy az idei év hátralévő részében változzon a véleményem, vagy lehet az én ízlésemet is támadni elérve azt, hogy eszembe ne jusson egy fillért is költeni az ő csodálatos főzeteikre. bármilyen válasz előtt ajánlom mindenkinek az önkritikát, mert én lennék tényleg a célközönség, aki nem sajnál akár vagyonokat is áldozni a jó sörökért.

Gérard Duchemin 2014.01.12. 20:52:12

@alehunter: Sajnos egyet kell értsek veled.

Gérard Duchemin 2014.01.12. 20:57:19

@Bud Taste: Értem. De nem arra céloztam, hogy a kisüzemivel óvatos, hanem arra, hogy a sört általában kevesebbre becsüli a bornál, holott van pár étel, amelyhez nem csak a bor nem illik, hanem az általad felsorolt egyéb szőlőléből erjesztett italok sem, hanem szinte kizárólag a sör.

ZsZ 2014.01.12. 21:31:25

@alehunter: a prazdroj, a duvel, a corsendonk, a guiness stb. mind nagyüzemi. Nagyon nagyüzemi. Külföldön a nagyüzemben is tudjak finom sört csinálni (meg rosszat is persze) a lényeg, h itthon viszont a nagyok kritikán aluliak a kukoricagrízzel.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.12. 21:41:09

@alehunter: Azt gondolom Te vagy az archetípusa a kézműves sörfogyasztónak, és ezért is írtam ezt a posztot, hogy a főzdék is odafigyeljenek... Mert ne úri huncutság legyen a sörivás, és ne is divatmajomkodás. Hanem igény, hogy megbízhatóan jót kapjunk...

alehunter 2014.01.12. 22:40:07

@ZsZ: abszolút. erre utaltam én is, hogy lehet ám nagyüzemiből is iható jó sört venni és beszerezni se nehéz. és ha elmúlik a fellángolás és/vagy túl sok a negatív tapasztalat, akkor az ember nem fog több pénzért kockáztatni, hogy vajon milyen kisüzemi főzetbe is fut éppen bele, illetve annak épp hogy sikerült verziójába.
ez a hétvége nekem nagy csalódás volt, ez is eredményezte a tegnapi hozzászólásom. indult azzal, hogy pénteken barátokat ismertetve a jó magyar sörökkel, belefutottam egy teljesen elsikerült távoli galaxisba, ami eddig az egyik kedvencem volt. ha nem követte volna néhány flying dog sör, meg brewdog a kóstolást, az életben nem győzöm meg a társaságot, hogy az ilyesfajta sörök, bár sokkal drágábbak, tényleg jobbak, mint az ipari hulladék.
aztán meg a tegnap esti katasztrófa...ritka, hogy sört öntök ki, de tegnap ez is megesett, nem is egyszer...

alehunter 2014.01.12. 22:40:56

@pif: és köszönet ezért a missziódért!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.13. 16:10:51

@alehunter: Ezt remélem, sok kocsmáros és sörfőző olvassa, mert ezek a kommentelők abszolút mellettük voltak, amikor a Matild Kft a Kisalföldi Meggyessel berobbant a köztudatba. Ha van eszük, és van, mert ismerjük őket szinte mind, akkor lépnek. Az a kérdés, hogy érdek és szándék hogyan hangolható össze. És nem bántani akarom őket, azért nem is írtam sehol konkrétumot, hanem az a célja mindenkinek, hogy beszéljünk a problémákról és tegyünk ellene.

Ogreface 2014.01.14. 15:03:12

Kisüzem - nagyüzem, kisbolt - nagy bolt... Ma ezeket találtam a Csömöri Auchanban, mint újdonság: Stari Irish Red, White Horse, Világos, Szilvás, Kaltenecker Kras, Brokat és Marzen + volt még Távoli Galaxis. A nagyoktól pedig a Fullers nálunk eddig máshol is forgalmazott sörei, ebben a szerintem idétlen új palackban.
Én zenerajongói szempontból vettem egy AC/DC Beert és egy kis üveges Thaiföldi Chang Beert már csak a kíváncsiság miatt. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.15. 08:04:03

@Ogreface: Van egy nyitott arubeszerzőjük, ügyes. Árak?

rambo13 2014.01.15. 09:23:13

@Ogreface: @pif: amior 2 éve voltam erdélyben, az auchanban a hazaihoz képest döbbenetes sörválaszték volt (brewdog, williams,marston's brooklyn, hobgoblin stb), jó lenne ha itt is megállna az a kamion ami viszi oda a készletet :)
régen egyes tescokban is voltak fuller's sörök aztán kezdtek eltűnni, bár debrecenben pár éve még london porter sixpacket is vettem, teljesen baráti áron...

jó hír, h újra kezdenek foglalkozi ilyesmivel

Ogreface 2014.01.15. 09:31:52

@pif:
Kaltenecker: 569.-
Fullers: 549.-
Távoli Galaxis és a Starik is ilyen árban mozogtak, egyik sem érte el a hatszázat.
AC/DC: 540.-
Chang: 479.-

Ogreface 2014.01.15. 09:32:41

Ja, meg volt most például Ursus, ha jól emlékszem 249.-

Ogreface 2014.01.15. 09:35:58

Amikor megnyílt a Csömöri Auchan, akkor elég sok érdekesség volt a sörös polcokon, amik mára mind eltűntek. Például onnan ittam először Bière de Garde sört.

Bocsi, de még egy eszembe jutott, van Három Királyok is, az árát viszont nem tudom... :)

Gérard Duchemin 2014.01.15. 10:21:57

@Ogreface: A három királyok sok más helyen is van. még az Ac/dc is, de a fullersre kíváncsi vagyok, melyikre utaltál.

rambo13 2014.01.15. 10:27:24

@Gérard Duchemin: bár nem nekem intézted a kérdést, a helyzet az, h mióta eltűnt a fulller's mo-i forgalmazója (aki a beer-biert is vitte, mintha onedrink lett volna a cég neve) és egy másik lett helyette(almabor.hu), azóta sajnos leszűkült az elérhető kínálat a london pride, black cab stout, esb, india pale alere...
de ha ez az ár a fél literesre vonatkozik, akkor röhejesen olcsó...

Gérard Duchemin 2014.01.15. 11:48:53

@rambo13: No jó, de Ogreface azt mondta, hogy egy MO-on még nem árult változatról van szó. És az más kell legyen, mint amiket felsoroltál. No erre vagyok kíváncsi. Ezért érdemes lemenni HÉV-vel a jó fenébe. Sajnos Ogre-t telefonon se tudom elérni már két hónapja.

Gérard Duchemin 2014.01.15. 11:50:14

@Ogreface: Döbbenet. Még Ursus is? Milyen Auchan az? A többiben nincsenek ilyenek. Ogre, merre vagy, eltűntél?

rambo13 2014.01.15. 12:11:02

@Gérard Duchemin:
"A nagyoktól pedig a Fullers nálunk eddig máshol IS forgalmazott sörei, ebben a szerintem idétlen új palackban"

Ogreface 2014.01.15. 13:10:29

@rambo13: Valóban ez a négy fajta van a "madaras tescoban" is. Én már vettem régebben is a söreiket, de még jóval a Beer bier előtt, a British Store-ban, a Tátra utcában. Most is kaphatóak ott is, de bizony több mint száz forint a különbség árban a két üzlet között, természetesen a mega javára.

Ogreface 2014.01.15. 13:14:00

@Gérard Duchemin: Ez a Maglódi Auchan, ha valamelyik érdekel, ide írd meg, a jövőhéten megyek a "városba" és vagy találkozunk, vagy beadom az Ákoshoz vagy a Gergőhöz.
A Fullersre válaszolt Rambo 13.
Telefonon engem mostanában nem lehet elérni...

Gérard Duchemin 2014.01.15. 14:07:41

@Ogreface: Ogre, engem ez a chang (thaiföldi) érdekelne. Előre is köszi. :-)

Gérard Duchemin 2014.01.15. 14:08:32

@rambo13: Bocsi mindenkitől. Elnéztem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.15. 15:23:58

@Ogreface: Köszi! Az ilyen egzotikumokat, - ellentétben Düsivel, aki gondolom a palackra is megy - mint a Chang passzolnám, de a többi az érdekes, már csak azért is, mert nem kell akkor bezarándokolni autóval a belvárosba pl egy Fullers IPA-ért. (Ezért is akadtam ki nagyon a Bohémiára, hogy már kétszer bereklámozott vmit, aztán szombaton még úgy is dugóban odaszoptam, és nem volt persze nyitva, csak a Kisvakond integetett a kirakatból...)

Ogreface 2014.01.17. 12:48:05

@Gérard Duchemin: Akkor egy Chang jövőhét szombatra az Ákosnál lesz.

Kortyondiak 2014.01.18. 18:32:32

@alehunter: teljesen egyet értek !
Egyelőre csak csapon, de mindenképpen említeném ( Armando és a Rizmájer mellet )
Takács Péter főzeteit, épp a "mozdonyosat" kortyolgatván :))

Gérard Duchemin 2014.01.20. 09:44:11

@Ogreface: Hú, azt nagyon megköszönöm. Én is elmentem a hozzám közelebbi Auchanban, de ott újdonságként csak temesvári ser volt. :-)

Ogreface 2014.01.21. 16:41:39

@Gérard Duchemin: Megvan a Chang, szombaton szállítom!

Ogreface 2014.01.21. 16:47:14

A Fullerseknek átlőtték az árát: a London Pride és az ESB: 569.- a Black Cab és a IPA 599.- lett. Nem értem pontosan az árképzést, de így is elég baráti.
Ma beszereztem a Starikat, mind az öt / találtam meggyest is / 548.- volt.

Gérard Duchemin 2014.01.22. 10:10:39

@Ogreface: Oké, nagyon köszi. Én szombaton oda csak késő este érek, lehet hogy már nem leszek, de remélem a thai sört senki nem issza meg, mivel elégedetlen a schlenkerlával, és a belga cuccal. ;-)

Corvinburg · http://interwest.boltaneten.hu/kinalat/24_a_kezmuves_sorok/ 2014.01.27. 19:40:36

Kedves IPAfai Pap!
Most már tudom, hogy mint kereskedő a tudatosan rossz, olcsó minőséget "kézműves" sörként előállító, a piaci hullámot meglovagoló nyerészkedő kontárok, ügyeskedők táborához tartozom a fenti cikk alapján, elkezdtem szégyelni magam de én nem kívánok fenyegetni senkit. A kézműves jelzőt nem az Orgoványi, Er-pé, Rízmajer, Palóc, Mister...stb sörfőzdék találták ki. Mivel volt szerencsém egy pár hazai sörfőzdét meglátogatni még az új kézműves sörfőzdék megindulása előtt és után is mondhatnám nincs új a nap alatt, mindenki próbál megélni. Csak a recept más itt, más ott. Itthon azok az emberek kezdték el a sörkultúra felvirágoztatását akik terméket fejlesztettek, új söröket találtak ki, sörboltot, sörözőt nyitottak és kimerészkedtek a kereskedelembe. Ha nem élte volna túl a 90-es éveket a fentebb említett (+10,15) sörfőzde és a Dani nem kiálltja ki, hogy sörforradalom van, éljen a főzdefeszt, igyunk kézműves sört, lehet te is a tibicsoki és a kézműves csokiról értekezel a csokibúvár blogon. Nos, szeretném felhívni a figyelmedet én nem berzenkedek és mindenhol ahol kérik tőlem megadom a Gy.Zs, R.J....stb sörfőzdék telefonszámát, hogy más is képviselje a hazai sörfőzdéket az üzletben egy más szegmensben. Mivel szeretem nem csak a jó söröket és a különleges söröket is, normális embernek tekintem magam de tiszteletben tartom mások elmebetegségét, kereskedelmi felfogását mert különböző emberek vagyunk. Mindenki azt kapja amit megérdemel. Továbbra is hiszek a jó sörökben, hiszek a jó emberekben.
Ezért a mondatért én nem fenyegetőzök perrel de nevezze meg a segédeit és a pult alá iszom.

Gérard Duchemin 2014.01.29. 11:16:58

"Most már tudom, hogy mint kereskedő a tudatosan rossz, olcsó minőséget "kézműves" sörként előállító, a piaci hullámot meglovagoló nyerészkedő kontárok, ügyeskedők táborához tartozom a fenti cikk alapján, elkezdtem szégyelni magam de én nem kívánok fenyegetni senkit."

Az jó, mert a fenyegetés nem is illő dolog.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.30. 17:32:29

@Gérard Duchemin: @Corvinburg: Személyeskedés és Tibi csoki és egyéb méretmutogatás helyett, maradjunk száraz tényeknél. Idéznék "Az új Maláta címkéje tényleg nem sikerült fényesre, de azért még így is összemérhető az elmúlt húsz év kisüzemi design termésével. A cél valóban a kis üveges kézműves csinnadatra, sörforradalom meglovagolása volt. Nincs ebben semmi rossz, csak marketing, értékesítés, üzlet." - Ez a Te tolladból született meg. Gondoltam én is, hogy nem passzióból történt. Azt hiszem, ezt meg is beszéltük. Azért - szerencsére - látok másfajta hozzáállást is eleget, ami szimpatikusabb, és sztem előremutatóbb, meg nem utolsósorban értékteremtő, amit ebben a rohanó és törtető világban sokan hajlamosak elfelejteni.

Corvinburg · http://interwest.boltaneten.hu/kinalat/24_a_kezmuves_sorok/ 2014.01.30. 20:55:09

Kedves István!
nyerészkedő, kontár, ügyeskedő. Ez a három szó bántott meg egy kicsit. Egyébként újra elolvastam amit akkor írtam és ezt a mai napig tartom. De volna még valami. Magyarországon az eddigi kisüzemi - ,,házisör,, sörfőzdék hirtelen mindegyike kézműves sörfőzde lett. Kijelenthetem nincs ráírva a Corvinburg, Dunai, Fekete Ászok söreinkre, hogy kézműves. Kisüzemi. A Malátára ugyan rá volt írva, hogy -kézmíves- de ez egy próbálkozás volt a horeca megszondázásához. Nem hiszem, hogy a sör minősége döntött a forgalmazás szüneteltetéséhez. Viszont nagyon szívesen várunk minden kézműves sörfőzde jelentkezését, viszonteladóként Budapesten és vonzáskörnyékének termékeinek forgalmazásra. Ez cseh és szlovák oldalon működik. Van ilyen nagyker. Magyarországon különböző forgalmazók vannak akik Belga, Cseh, Szolvák, Német söröket vagy egy kiválasztott sörfőzdét, gyárat, brandet, brandeket képviselnek itthon, Belgaco, Liquid Gold..stb. Talán minden hazai sörfőzdét megkerestünk e szándékkal de a válasz: nem pasztőrözünk, elég forgalmunk van, nagykert nem szolgálunk ki, számlát is kell adni?, vagy nem is válaszolnak. Akivel meg eddig dolgoztunk -név nélkül- vérszemet kapva kiszolgál olyan partnert amely a regionális értékesítési érdekszféránkat sérti, finoman. Tisztelet a kivételnek, vannak sörfőzdék akik ezt jól kezelik. Jó sör, jó marketing, image, saját értékesítés, jó logisztika. Aki számomra így szimpatikus: Rotburger, Rizmajer, Fót. Közöttük is nyilván vannak sör szakmai, piaci sajátosságaik de összeségében amit csinálnak azt jól csinálják. Persze meg jó sört, pláne ha kézművesnek hívják. Ez visszatérés a kézműves-kisüzemi megnevezés anomáliára, nem sértő szándékkal. A lényeg, hogy így nem direkt de bármelyik forgalmazót megbánthatod. Példa: kijelented egy magyarországi, valamelyik belga sörforgalmazónak, hogy ez a sör ilyen meg ilyen és emiatt egy ügyeskedő, nyerészkedő kontár. A sör minősítéséhez természetesen teljesen szubjektív véleményed lehet, ezzel például fel lehet bosszantani valakit újpalotán, valakit újbudán meg nem. Mivel egyre több színvonalas írás van nagyon sok sörös blogon most már nem csak a sör minősítéséhez kell érteni hanem ahhoz is ki a sörfőző, sörfőzde, gyártó, marketinges, forgalmazó, szállító egy adott márkaneven belül. Az édességet meg úgy látom te sem szereted. Remélem érthető mire akartam kilyukadni- továbbra sem bántó módon.
Üdv, V.Gábor

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.31. 20:54:48

@Corvinburg: Kedves Gábor! Semmiképp sem szerettelek volna megbántani. A kontárt nem a "hozzá nem értő" mai értelmében használtam a szövegben, hanem inkább a kora-újkori értelemben kell érteni, amikor a céhes ipart visszaszorították az olcsó, de silány(abb) minőségű manufakturális - céhen kívüli, tehát, kontár - termékek. A Smaklig Matild piaci magatartása az, ami igazán felháborít, de - mint magad is elismerted - volt más példa. Én nem a diszkont és vagy nagykerben látom a jövőt, vagy legalábbis nem úgy, hogy az olcsó gagyi mellé tesszük be a minőségi árut. Ehhez Magyarországon még nincs volumen. De azt gondolom, idén lesz változás, és ha megépül 2-3 új főzde, akkor sokkal komolyabb lesz a piaci verseny, és bizony a minőség és a tartós megbízható ellátás igencsak számít a hosszabb távú sikerességnél. Nekem is nagyon szimpatikus pl. a Rizmajer hozzáállása, hogy a tartós olcsó dolgokkal kiszolgálja a partnereit és emellett főz márkaépítő különleges söröket.

Ogreface 2014.02.11. 18:25:18

Az általam már említett megában megint van két "újdonság", Az egyik a Kaltenecker Atlantis ipája 599.- és a Young's Double Chocolate Stout 569.-. Lassú, de kitartó a fejlődés. :)

rambo13 2014.02.11. 20:39:56

@Ogreface: hááát az atlantis ipa az nem igazán fejlődés...

Ogreface 2014.02.12. 20:04:45

@rambo13: Ahhoz képest igenis haladás, amilyen söröket általában lehetett kapni ebben az áruházban. Az irány jó, arról igazán nem tehetnek, hogy nem egyből az ilyen igazán kényes torkú vásárlók kiszolgálására, nem egyből a gyár csúcstermékeiből hoztak nagyobb mennyiséget és beszerzési ár alatt... :)

alehunter 2014.02.14. 22:18:09

@Ogreface: nem olyan rossz az az atlantis szerintem sem...pláne ha a chang, meg tsingtao-féle 'dolgokhoz' mérem...ja és ma egy auchanban 600HUF alatt sikerült Távoli Galaxis-t szereznem...mivel annyira jó volt eredetileg, kell, hogy kapjon még egy esélyt :-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.02.27. 07:46:10

Valós február havi élményeken alapuló kínrímek a sörforradalom hétköznapjaiból:

Citromos a Thermo Stout, elromlott a termosztát?
Búzasörös álkatarzis, savanyú a Hatujjas is.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2014.02.27. 09:07:34

Sajnálattal olvasom a savanyodást. a Thermostoutról nem tudok nyilatkozni, arról a Csupor Marci tud. A Sixfingersnél, nem tudom hol vetted őket, én itt benn a főzdében kóstoltam pont a héten, több rekeszből vettem véletlenszerűen, a sörözőben lévő készletből is kóstoltam. Ezeknek megvolt a minimális fanyarság, amit szerettem volna, de nem volt savanyú. Próbálunk minden hibát kiküszöbölni, jelenleg is vannak átalakítások, de! -és ezzel természetesen nem akarom a mi vállunkról lesöpörni a felelősséget- a tárolási körülményeken is nagyon sok múlik, mindig hangsúlyozzuk, hogy ezek szűretlen, pasztőrözetlen sörök, és nagyon kényesek. Nem akarom túlmagyarázni a dolgokat, mindent megteszünk a hibák kiküszöbölése érdekében, de vannak olyan tárolási körülmények, amik nem rajtunk múlnak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.02.27. 19:16:51

@Rolli: A Kézműves Csemegében vettem a múlt héten. A boltban a hűtőből vettem ki. Utána az irodában volt a fiókomban egy napig (azaz szobahőmérsékleten, de fénytől védve), majd hazavittem és a hűtőben várta a sorsát tegnap estig. A palack szerint május 10-ig lett volna jó.

UI: Az esetleges félreértések kedvéért, tudom, hogy a normál búzasörízbe belefér a savanykásság, azt szeretem is. Ez nem az volt.

Beer Ninja 2014.02.28. 08:11:05

Szegeden árulnak Legenda söröket (Filoxéra bortéka), nem tárolják jól a boltban, így - sajnos - mostanra köztudomású a környezetemben, hogy gyakran túlságosan savanyúan érkeznek a torokra. (De nem csak a Legenda söreit jellemzi!)
Szűretlent már én sem veszek abban a boltban, minek.

Rolli · http://soromok.blog.hu/ 2014.02.28. 10:37:17

Nagyon sajnálom.
Pedig minden ajánlatunkon ott szerepelnek a tárolási kritériumok:(
És ez mindkét helynek a legrosszabb. A Főzdének azért, mert azt mondják savanyúk, rosszak a sörei a helynek meg, szintén az, hogy savanyú söröket árulnak. Természetesen a főzdén sok múlik, hogy stabil söröket főzzön, viszont ezt a stabilitást meg is kellene őrizni az adott vendéglátó helyen, boltban, így rájuk is nagy felelősség hárulna... És itt ugyanazt mondom mint eddig, hogy nem akarom a vállunkról a felelősséget lesöpörni, de a tárolási körülmények nagyon fontosak.

River I 2014.02.28. 20:29:45

@Rolli: Ez a baj, hogy a kézműves (lehet még használni ezt a szót, vagy már mindenki gyűlöli?) sörfőzésben nincs minőségbiztosítás illetve ellenőrzés. Pont ezt akartam kérdezni valamelyik nap, hogy van-e bármilyen tárolási útmutató, amit megkapnak az üzletek, kocsmák, stb.
Tudom, nem egyszerű, de a saját termék védelmében bőven lehetne úgymond auditálni azokat a helyeket, ahol a söreiteket értékesítik. És adott esetben simán meg lehetne szakítani mindenféle együttműködést adott hellyel.
Nyilván így beszűkülnének a lehetőségeitek, de hogyan biztosítod másképpen, hogy csak megfelelő minőségű termék kerüljön a vevőid elé?
Abban az iparágban, ahol dolgozom, természetesek mind a vevői, mind a beszállítói auditok, és igen komoly következményei vannak, ha minőséget befolyásoló problémákat fedeznek/fedezünk fel.
Sörfőzésben teljesen laikusként kérdezem, hogy pl. mi a folyamata nálatok a vevői panaszok kezelésének?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.03.01. 00:18:10

@Rolli: A palackon az van, hogy hűvös helyen tároljuk, fénytől védve. Ez tudomásom szerint a magyar élelmiszeripari zsargonban azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten tárolhatod, csak ne tedd a fűtőtest közelébe és ne süssön rá a nap. Ennek végig megfelelt a tárolás, sőt igazából az idő legnagyobb részében szigorúbb volt, hiszen hűtőben volt.

Ha tényleg a tárolásra (fényre, hőmérsékletre) ennyire érzékenyek ezek a sörök, akkor ennél szigorúbb előírásra volna szükség.

szanisz 2014.03.12. 08:15:06

Sokszor felmerül, hogy a nagyüzemi árakkal szemben versenyképes egy kisüzem.

Na most, én is ezt tanultam, de azért vannak -vizsgálatraméltó- ellenpéldák.

A miskolci gyertyános nagyon olcsón (korsó 200, elvitelre 300/ liter talán) tud pl egy remek szűretlent előállítani, de említhetném a csöppet drágább barnájukat. Az elviteles ár jóval alacsonyabb, mint amit egy Dreherért, vagy egy Borsodiért elkérnek egy Tescoban.

Hogy is van ez?

Direkt megnéztem a ratebeeren, nálam nagyobb szakértők (mondjuk úgy: igazi szakértők)is átlagnál magasabb pontozást adnak egy-egy főzetnek tőlük.

nem hiszem, hogy spórolnak a hozzávalókkal, elég testes söreik vannak.

www.ratebeer.com/brewers/gyertyanos-sorf337zde/10014/

Korrekt lágerek, semmi extra...De nem is akarnak többnek látszani. Van pár gyümölcsös trendi limonádé is, de én az alapsöreiket plusz a gyógyfüves Elixírt ajánlom (ez utóbb általában 600-800 per liter)

Mindenkinek ajánlom, akinek sok már az IPA-ból és épp Miskolcon jár.

Persze a palackozás (ami persze extraköltséggel járna) még nem megoldott, így nem jut el mindenkihez, de lokálisan olcsóbb mint a borzalom makro-sörök.

Persze a legtöbb miskolci így is a Borsodit issza.

szanisz 2014.03.12. 08:16:18

@szanisz:
bocs;
"hogy a nagyüzemi árakkal szemben NEM LEHET versenyképes egy kisüzem. "

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása