Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Koccintós sörök - kézműves vagy nem kézműves?

Tavaly, amikor a II. Budavári Sörfesztiválon a Dreher az orcánkba tolta a Kézműves Arany Ászokot (a megrázó kisalfoldimeggyes.jpgeseményről itt és itt is olvashatunk), akkor megpróbáltuk összeszedni gondolatainkat arról, hogy mi fán terem is az a KÉZMŰVES sör. Megszívlelendőek a kérdésben Balog Zoltán (Somlói Apátsági Pince) szavai, aki az olcsó tömegtermékek és a jó értelemben vett kézműves termékeknek a relációjában az alábbiakat mondta:

"Silány alapanyag, erősen gépesített (de az is legyen olcsó és vacak) technológiával való gyors (de tényleg) feldolgozása. Generációról generációra eljutottunk oda, hogy a csirke az nem csirke, a kenyér az nem kenyér, a paradicsom az nem paradicsom, a cipő nem cipő és a bor az nem bor. A nagy blöff csúcspoénja az, hogy _NEM_ termelünk több paradicsomot olcsóbban, hanem a paradicsom illúzióját termeljük és áruljuk drágán a tömegeknek. Ez a borok területén fokozottan igaz. Az, amit ma bornak hívhatnak törvényesen, az csak a bornak az illúziója, sem beltartalom, sem minőség szempontjából nem közelíti meg azt, amit régen tényleg bornak hívtak. A kézművesség az a szemlélet (bizony, filozófia) ami erre a trendre, erre a csalásra, erre az átverésre nemet mond. Legyen kevés és drágább az, amit megveszünk, de legyen az, ami. Ami csak olyan az nem az. Inkább eszem ritkábban húst, de az legyen hús. Inkább eszem szezonálisan paradicsomot és drágábban, de az legyen paradicsom. A kézművesség az, amikor az, amit valaminek hívunk, az tényleg az, és nem csak olyan.”

A többfelvonásos melodráma következő - már-már a groteszken is túlmutató - fejezete, amikor a Komlókutató blogon megjelent, a Smaklig Matild Kft. által forgalmazott Kisalföldi Meggyes-ről mondta el az őszinte és korrekt véleményét. Erre a főzde és az említett Kft - cseppet sem szalonképes módon - soha nem látott kommentfolyamot generálva reagált a blogfelületen. Még olyan országos portálokon is megjelent a sör, mint a cink.hu . A sárdobálás mellékhatásaként, mi is megjelentettünk egy írást a blogon, akkor a hamis kínai termékek analógiáján keresztül véltük helyesnek bemutatni azt a trendet, hogy a sör eddig nem látott népszerűségét olyan főzdék és forgalmazók is meglovagolják, akik csak szavakkal és / vagy csomagolással próbálnak választ adni erre a kihívásra, de a sörük, mondjuk ki, az ihatatlan, a rossz és a nagyüzemi szint között mozog, mindezt irreálisan drágán adják. Hogy teljes legyen a kis értekezés bibliográfiája, Komlókutató kolléga maga is összeszedett pár gondolatot a kérdésről a Sörponton.

És akkor elérkeztünk jelenlegi írásom apropójához. Az apropó az, hogy az elmúlt pár évben semmi nem változott. A Smaklig Matild - kihasználva a modern kor és az internet lehetőségeit - ugyanúgy permanensen lejáratja önmagát (ami mindenkinek szíve joga) és a "kézműves sör" fogalmát. Készítettek egy kézművessör névre hallgató Facebook oldalt, indítottak egy webáruházat a finomsorok.hu oldalon és megjelent egy titokzatos - úgy tűnik egyelőre, - kérészéletű Sörforradalom névre keresztelt blog is, ahol összevissza badarságokat vetítenek mindenhonnan összeollózott sörhírekről. Példálózhatnánk persze arról, hogy a finomsörök oldalon milyen kapitális ökörségek vannak leírva a sörökről (a kedvencemet azért - nem állom meg, - ideidézem: "Betyár Fekete - Belga csokoládéval karamellizált barna sör" - még Heston Blumenthal sem tud csokival karamellizálni, de Matildéknak ez is sikerült - no komment), de nem tesszük. Olyan ez, mint az átkosban a Váci utcában árult mű-kalocsai műanyag és a Nagykörúton a nyolcker csücskében a Népművészeti Mesterek Boltja közt feszülő ellentét. Sajnos a köz a Tescoban és a népünnepélyeken előbb fut bele a Pesti Szamócásba, mint mondjuk Armando málna ágyon érlelt Grabancába a Főzdefeszten, és ez a találkozás egy életre meghatározhatja a "kézműves sör"-höz való viszonyát. Véleményünk szerint az ilyen bátor kísérletező a kóstolás után sikítva menekül vissza a Borsodihoz, de mi sem vagyunk tévedhetetlenek.

Azon azért gondolkodjunk el közösen, milyen módon lehet elérni, hogy a tényleg odafigyeléssel, megfelelő anyaghasználattal készített sörök, hogy különböztethetik meg magukat a hamisságtól. Boros körökben idén egy csodás szerveződés jött létre, a Terra Hungarica (a fent idézett Balog Zoltán is tagja). Ez olyan borászokat, pincészeteket tömörít, amelyek elkötelezetten hívei a biomechanikus szőlőművelésnek, és a minőségi bor előállításának. Mert hát - még a jónak mondott - borba is beletesznek ám sok okosságot, csak az egyszerű polgár azt még kevésbé tudja követni.

IMG_7243.JPG1. Önszerveződés -  Azok a sörfőzdék, akik számára fontos a magas minőség, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete mellett, de velük mindenképpen karöltve, létre kell hozzanak egy szűkebb keretű összefogást, amelynek célja a valóban odafigyeléssel és jó minőségű anyagokból, megfelelő érlelési idő alatt elkészített sörök propagálása. Ennek része a bemutató, ismeretterjesztés, és kóstoltatás, fesztiválokon való együttes megjelenés. Ez egyébként részben már folyamatban van a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete képviseletében, de nem csupán a nagyüzemi söröktől kell jól láthatóan elkülönülni, hanem azoktól a középkori értelemben vett 'kontároktól' is, akik a felütésben idézett sör-illúzió készítésével akarnak meggazdagodni.

2. Önszabályozás - A sörcímkék adatainál szerepeltessünk olyan adatokat, mint a sör fajta-megnevezése (nem csupán annyi. hogy világos-barna), az összetevők pontos leírása (milyen maláták felhasználásával készült) valamint a Balling-fok, és javasolt legyen további adatok feltüntetése (komlófajták, keserűség stb.) Akár a jól kialakult boros meghatározásoknál (asztali bor, tájbor, védett eredetű bor) a söröknél is meg kellene különböztetni kategóriákat, hogy a kevésbé tájékozott fogyasztó számára is objektívebben lemérhető legyen, miért mennyi pénzt hajlandó áldozni. Ha a fentiek megvalósulnak, nem lesz szükség a lejáratott 'kézműves' kitételre, mert annál sokkal egzaktabb információt is kaphat a sörivó polgár, és persze az információ mellett valóban jó sört.

Belga csokoládéval karamelizált barna sör.

A csokoládétól nem lesz csoki ízű, hanem megidézi a régi idők békebeli ízvilágát, könnyed, lágy és nagyon finom...

- See more at: http://finomsorok.hu/hu/bags-cases/bety%C3%A1r-fekete#sthash.QoVL4xbG.dpuf

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr35626664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.11.18. 11:11:36

Ez egy egészen jogos, ha nem is túl eredeti felvetés. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy nagyon találó adaptáció. Már csak az a kérdés, hogy azokat a kommunikációs és/vagy marketing csatornákat felhasználva, amelyek eddig is rendelkezésre álltak, egy újabb logóval és egy ahhoz tartozó kötelezettségvállalással vajon elérünk-e bármit. Arra gondolok, hogy a minőségi garanciákat kereső fogyasztókat segítené-e egy új védjegy vagy ilyesmi, az vajon könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban terjedne-e el, mint egy-egy megbízható sör, főzde, ivó vagy bolt neve. A bortermelő olyan sok van, hogy ott mindenképp van ennek értelme, de sörfőzdéből sajnos még nincs annyi hogy akár fehér-, akár feketelistákkal ne élné túl az, akinek egyébként is fontos.

ÉS a 2-es ponthoz még azt kérdezném, hogy ha valaki ráírja a sörére, hogy 21 balling, 45 IBU, de ez köszönő viszonyban sincs a valósággal, akkor felléphetne-e ellenük bárki? Mert ha nem, akkor erre a hullámra is felülnek majd a kontárok, és ezt is hiteltelenné teszik.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 11:23:18

Igen, ez egy határozottan a minőség felé vezető lépés lenne, ha így nézne ki egy kézműves sör cimkéjén az információ:

Név
Sörfajta:
ABV:
Plato:
IBU:
Kalória:
Főzde:
Recept tulajdonosa, főzője:
Összetevők: maláta és komló fajtája és egyéb adalékok.
Egyéb, ha akar valamit írni: Pl:"Belga csokoládéval karamellizált" :)

Ezzel egyértelművé lehetne tenni, hogy mi van az üvegben, és számon is lehetne kérni könnyedén a megfelelő helyen, ha hamis/megtévesztő adatok vannak rajta.

Ez már csak azért is jó lenne, mert sajnos a magyar kézműves sörök közt bele-bele futottam már olyanba, hogy ugyanazzal a névvel nem ugyanazt kaptam második főzetként, illetve főzde váltás esetén, mint először.
Ilyenkor lehetne v.2 jelölést is alkalmazni akár, mert nem hiszem el, hogy a főzőmester nem veszi észre a markáns különbséget, még ha a főzde tulaja nem is. Nem beszélve az olyan dolgok miatti dolgokról, amikor a nem megfelelő érlelési idő letelte előtt üzleti szempontokból piacra került sörről van szó, mert bizony ilyennel is találkoztam, ráadásul pont egy olyan sörnél, ami az egyik kedvenc sörfajtám stílusában készült, és első kóstoláskor kifejezetten ízlett, a második esetben, amikor már nagy mennyiségben kezdett piacra kerülni, akkor már érezhetően nem volt ideje az erjedésnek, vagy valami miatt leállt, de szinte émelygősen édes volt a sör.
Egy kézműves termék esetében nem lenne megengedhető ilyen hiba.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 11:27:19

@lilakutyak:
pontosan erről van szó, ha fel van tüntetve egy terméken valami, akkor a fogyasztóvédelemnél lehet jelezni, de ha nincs, akkor nem lehet fordulni sehova.
Ha feltüntet valótlan adatot, akkor az a vásárló megtévesztése.
Már ebből lehetne azért leszűrni annyit, hogy ki az aki valóban a minőségért kiáll (még ha esetleg nem is olyan jó az a sör, de azt vállalja) és feltünteti, hogy ez bizony egy 9-es ballingal bíró sör, nem írja rá, hogy testes :)

Gérard Duchemin 2013.11.18. 11:32:36

@Impavidus Mortalium: Mondjuk egy kevés ballingos sörre is ráírhatja a gyártó (amellett hogy a ballingot is ráírja), hogy testes. Ilyenkor az van, hogy a járatlan vásárló elhiszi, mert fogalma nincs, mi mit jelent, a sörhöz értő, meg nem csak nem vásárol tőle, de még ki is röhögi.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 11:39:13

@Gérard Duchemin:
Igen ez felmerült bennem is, hogy azért van olyan vastag bőr egyes arcokon, hogy rá bírnák íratni :)

TonyCaviar 2013.11.18. 11:39:16

A Kézműves Sör plecsni, ami a kezmuvessorok.hu logója, kb ilyesmi céllal készült, de azt a sok munkát, amitől védjegy lesz meg összefogás, még nem tette mögé senki. Szabad a pálya:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 11:43:24

@lilakutyak: @Impavidus Mortalium: Ez egy nehéz kérdés, mint ahogy az is, hogy mennyire kell-lehet ebbe bevonni a nagybötűs Hivatalt. Nem véletlen írtam Ön-szabályozást, mert ha egy hivatal intézi az egészet, akkor egyrészt lehet, hogy újabb adminisztrációs csapda készülne, másrészt a sör-multik átfazoníroznák a dolgokat a saját érdekükben. A Balling-fokot én azért hivatalból kötelezővé tenném, az emberek lehet, hogy elgondolkodnának néhány ál-német sörnél...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 11:44:50

@TonyCaviar: erre használhatnánk azt a tetszhalott egyesületet, még tán zsé is lenne rá - körbenézünk

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.11.18. 12:01:21

@TonyCaviar: örülök, hogy ez így publikus infó lett, nekem említetted már, de nem akartam így ideírni:)

@pif: @Impavidus Mortalium: ebben az esetben a címkén vállalni ezekt az infókat elég lenne. És így már a logót sem feltétlen kellen védeni, csak úgy kialakítani, mintha egy form (adatlap?) lenne, amibe a szükséges adatokat beírják. Ha ez rajta van a sörön, bízhatnak benne, hogy az ott leírtak igazak. Ha nincs, akkor meg egyszerre csak egyet veszünk:)

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 12:11:23

@pif: Nem kell a Hivatalt bevonni, alapszabályozás, hogy ami fel van tüntetve egy terméken, annak a valóságot kell mutatnia.
Ha nem valóság, a Hivatal hivatalból hivatalosan hivatott hivatalos eljárást indítani :)
Persze csak ellenőrzés esetén (amit vagy maguk indítanak szúrópróba szerű vásárlás után, vagy bejelentésre történik.) No de jelen esetben még csak lehetősége sincs a Hivatalnak esetleg a megtévesztést feltárni, mert
a, - a kézműves jelző nem egy egzakt meghatározás, nincs mit ellenőrizni rajta
b, - ha az is lenne, akkor sincs feltüntetve a terméken, hogy miből mennyi van benne és mi az amiként árulják a sört - így nincs mire hivatkozni, hogy megtévesztő
c, - nem tesznek az emberek bejelentést, mert nem tudják mi alapján kellene, nincs mire hivatkozniuk, ahogyan a Hivatalnak sincs mi alapján eldöntenie, hogy ez átverés vagy sem.

Azért nem fog a fogyasztóvédelem senkit megbüntetni, mert szart gyárt.
Akkor már fog, ha szart gyárt és hamis adatokkal próbálja mégis minőséginek beállítani. (ami ugyan jelen esetben is megtörténik a köztudatban elterjedt kézműves jelző használatával, de itt van az a, pont elásva :)

Gérard Duchemin 2013.11.18. 12:11:28

@pif: "az emberek lehet, hogy elgondolkodnának néhány ál-német sörnél..."

Nem mindegyik. Ugyanis sok ember úgy van vele (a berúgásra hajtók), hogy csak azt számolja ki fejben, hogy hány alkoholszázalékot hány forintért kap.

Gérard Duchemin 2013.11.18. 12:14:17

@Impavidus Mortalium: Ez nagyon jó észrevétel volt. Ugyanis ha szar sört kapok úgymond "kézműves" megjelöléssel, akkor nem történt szankcionálható becsapás, ugyanis a "kézműves" nem mérhető fogalom, de az alkohol vagy cukortartalom igen.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 12:24:48

@Impavidus Mortalium:
Én egyébként a kézműves jelzőt másra használnám a sör esetében, maradnék a kisüzemi jelzőnél.

A kézműves jelzőt csak azokra a sörökre használnám, amelynél a receptúra és a főzőmester személye azonos + saját maga(családja) értékesíti a söröket, viszonteladó kizárásával. Akár saját üzlethelyiségben (söröző, bolt, büfé, bármi, alkalmazottal akár) de semmiképpen nem viszonteladón keresztül.
Tehát saját maga főzi a sört, nem kiadja bérfőzésre (a főzde vagy kapacitás kibérlése nem ugyanez) és saját maga is értékesíti, nem nagykeren vagy viszonteladókon keresztül kerül a végfelhasználó kezébe.

Igen, ez valószínűleg helyi sajátosságú és elérésű söröket jelentene, azaz nagy valószínűséggel egy bizonyos kézműves sört nem lehetne venni egyformán az ország egész területén minden nap egész évben, de ez biztosan javítana a kézműves sör kifejezés renoméján és ezt szerintem egy-egy sörrel bármelyik kisüzemi sörfőzde be tudná vállalni. Lenne kisüzemi söre, és lenne kézműves söre. Amikkel a fesztiválokon, vásárokon megjelenhetne, és prezentálhatná a minőséget amit képvisel.
Viszont ez akár lehetne amolyan bortúra jellegű túrisztikai fogás alpja is, sörtúra és körvbbevinné a busz a túristákat a kézműves sör túrán, akár több napos műsorként. Egy ilyen forgalom javítana a kézműve sört bevállaló kisvállalkozások ismertségén nemzetközileg is(jobban menne a kisüzemi sör is) és hitelesebbé tenné a kézműves sör fogalmát és értékét.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 12:26:27

@Gérard Duchemin: igen, a mennyiségi fogyasztó elterjedtebb mint a minőségi fogyasztó a sörivók közt:)

Gérard Duchemin 2013.11.18. 12:32:50

@Impavidus Mortalium: Érdekes, hogy mintha a bornál ez fordítva lenne. Ez alatt azt értem, hogy a hajléktalanok és a mélyszegénységben élők (akik ugye kisebbségben vannak, bár ki tudja :-)) a fő felvásárlói a "tablettás", koccintós álboroknak. A sörök "koccintós" változatait (ál-löwenbrau, kewer, riesenbrau, stb.) viszont szinte mindenki, aki a "sört szereti", és spórolni akar, tehát a "sörsznob" szűk réteget leszámítva szinte minden sörivó.

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 12:37:37

@Gérard Duchemin:
Úgy fogalmaznám, hogy a petpalackos koccintósnak a fő fogyasztói. Azt azért nem kell elfelejteni, még ha a köztudatban nincs is benne, hogy az üveges borok közül is az úgynevezett asztali borokból fogy több, mint a minőségi borokból, s ezek nagy része pont olyan tabis megoldású, mint a petpalackos. Csak ez üvegben van, így már nem szégyenli megvenni a középosztály sem... akiknek nagy része ugyanúgy igénytelen a minőségre, csak több pénzt adhat ki a rosszért, mint a szegényebbek.

Kortyondiak 2013.11.18. 21:03:25

@Impavidus Mortalium: Most lehet, hogy meg leszek dobálva, de elmondom:én lassan nem veszek meg magyar kisüzemit, mert rendre úgy járok mind te ! Első kóstolásra nagyon ízlik, a következő vásárlásnál, már nem ugyanaz. Sőt azt tapasztalom ( mivel nem bírom ki, hogy néha ne teszteljen ), hogy gyakorlatilag két egyforma főzet sincs. Időként sztem. nincs rendesen kierjedve egyik-másik, de néha ki jön a lépés akkor jó és finom.És most a legfelkapottabb új főzdékről beszélek, én a szutykokkal nem próbálkozom, néhány csapban végződés után!És ezeket a söröket annyiért veszem mint egy Weihenstephanert, vagy egy Fullert. Most pont egy ilyen sört kortyolgatok, ez már vagy a harmadik esélye, de most hosszú időre az utolsó. Nem vagyok hajlandó ennyi pénzért " meglepetés sört inni ". Ezen érdemes lesz elgondolkodni a főzdéknek mert egyszer vége lesz a boom- nak,és komoly verseny lesz a piacon, élni pedig majd akkor is kell valahogy!?

Ogreface 2013.11.18. 21:07:24

Ezzel az egésszel egy probléma van. Hiába vannak feltüntetve a címkén pontosan az összetevők, ha a sör nem jó. A "kézműves" sörfőzés egyik legnagyobb csapdája az, hogy bizony hiába főz egy nagyon finom sört, ha annak nem tudja tartani a minőségét. Név nélkül említeném például, hogy a múlthéten mondta az egyik vendégem, hogy vette egy most nagyon jól futó kis főzdétől egy sört, amit már kóstolt és igencsak ízlett neki. Most is vett belőle, a címke szerint még bőven a messze volt a lejárattól, de amikor otthon kinyitotta és megkóstolta, sajnos ki kellett öntenie, mert annyira savanyú volt.
Szóval ha egyszer tényleg lenne egy ilyen védjegy, annak erre is ki kellene térnie, hogy kötelezze a sörfőzőket, hogy tartsák a minőséget ahhoz, ami alapján megkapja a minősítést!

Ogreface 2013.11.18. 21:09:22

@Kortyondiak: Úgy látom, hogy kb, egyszerre írogattunk a témáról... :)

Impavidus Mortalium 2013.11.18. 22:26:23

@Kortyondiak: @Ogreface:

Teljesen egyetértek veletek, erről van szó, a kézműves sör, ha kézművesként lenne kezelve, ahogy leírtam, akkor meglenne tartva a minőség valószínűleg.
Nem lenne a sürgetős ki kell fizetni a bérfőzés díját, a beszállítót, a viszonteladónak vinni kell máris a sört hajtás, amit ez az ipari értékesítés hajszol.
A kézműves sör legyen kézműves sör.
Letojom, legyen drágább, nehezebben beszerezhető, ha minőség.
De egy minőséget tartani nem tudó termék ne legyen az.

A tartalom specifikálását a cimkén mindettől függetlenül javaslom önként bevezetni a főzdéknek, ezzel is mutatva, hogy amit "kifőztek", azért vállalják a felelősséget, hogy akár ellenőrizhetőek is az általuk mondottak.

A minőséget ez nem biztosítja, a folyamatos minőségtartást szintén nem, de legalább egy gesztus van az felé, hogy megtisztellek és elmondom, mit iszol, ha sikerült, ha meg nem, akkor tartom érte a hátam :)

Serkoptató 2013.11.19. 08:31:38

A legfontosabb dolog a minőséghez, egy viszonylag stabil, és a jelenleginél jóval szélesebb sörértő közönség. Egy olyan közönség, amelyiknek van összehasonlítási alapja, megivott már néhány valóban jó belga, brit, amerikai, holland, német, cseh stb. sört.
Plusz ha megszűnik a (jó)sörhiány, ha majd nem a főzde előtt toporognak a vevők, hogy idő előtt kiadják a söröket.
Akkor majd a kóklerek sem tudják hangzatos jelzőkkel eladni a vackaikat.

Csak ehhez kéne még vagy száz sörfőzde.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.19. 11:39:40

@Kortyondiak: @Ogreface: @Impavidus Mortalium: @Serkoptató: Vártam már ezeket a hozzászólásokat. Volna miről kerekasztal-beszélgetéseket összehozni... És valóban, nagyon fontos lenne, hogy a főzdék az önszabályozásnál ezt is beleértsék, hogy rendesen megcsinálják azt a "kézműves" sört és hagynak neki időt...

Gérard Duchemin 2013.11.19. 12:29:35

@Impavidus Mortalium: a kézműves sör, ha kézművesként lenne kezelve, ahogy leírtam, akkor meglenne tartva a minőség valószínűleg.

Attól még hogy a kézműves kézművesként van kezelve, nem feltétlenül állandó a minőség. Gondolom az már egy magasabb szakmai színvonal, amikor valaki nagyon stabilan, hosszú távon tudja hozni a formáját. Pl. a grabancot mindig grabancnak éreztem, még ha nekem egy kissé ez túl intenzíven IPA, viszont mindig ugyanaz.

Impavidus Mortalium 2013.11.19. 15:28:21

@Gérard Duchemin:
Hááát a grabanc az pont az a fajta kezelés amit én kézművesként kezelésnek neveznék :)

"A kézműves jelzőt csak azokra a sörökre használnám, amelynél a receptúra és a főzőmester személye azonos + saját maga(családja) értékesíti a söröket, viszonteladó kizárásával. Akár saját üzlethelyiségben (söröző, bolt, büfé, bármi, alkalmazottal akár) de semmiképpen nem viszonteladón keresztül.
Tehát saját maga főzi a sört, nem kiadja bérfőzésre (a főzde vagy kapacitás kibérlése nem ugyanez) és saját maga is értékesíti, nem nagykeren vagy viszonteladókon keresztül kerül a végfelhasználó kezébe."

pont ez hozná meg a minőséget és a minőség megtartását, ahogyan írtam is:
"gen, ez valószínűleg helyi sajátosságú és elérésű söröket jelentene, azaz nagy valószínűséggel egy bizonyos kézműves sört nem lehetne venni egyformán az ország egész területén minden nap egész évben" hiszen csak akkor kerülne a közönség elé amikor arra alkalmas, mivel a készítője ezzel a minőséget, a szakmai hozzáértését akarná megmutatni.
Lenne a kisüzemi sör, és lenne a kézműves sör, amivel akár a kisüzemi sör gyártója megjelenhetne (külön sörrel, és csak ezt a sörét nevezve kézművesnek) és prezentálhatná a minőséget, a szakmai renoméját növelve.

A grabanc az pont egy olyan sör ami ezekkel az ismérvekkel rendelkezik, amitől én kézművesnek neveznék egy sört, nem kisüzeminek/kisiparinak. Azonban nagyon kevés ilyen van.

Serkoptató 2013.11.19. 20:31:16

@Impavidus Mortalium: "Lenne a kisüzemi sör, és lenne a kézműves sör, amivel akár a kisüzemi sör gyártója megjelenhetne (külön sörrel, és csak ezt a sörét nevezve kézművesnek) és prezentálhatná a minőséget, a szakmai renoméját növelve." --- és a többi söre, a simán "kisüzemi" meg olyan lenne, amilyenre sikerül? Akár szar is?

Impavidus Mortalium 2013.11.19. 20:58:44

@Serkoptató: Nem erről van szó, bár jelen cikket nézve, van erre példa azért :)

Amire gondolok, hogy a kézműves sör jelzőt csak bizonyos sörökre lehetne használni a többi sör amit kisüzemi körülmények közt főznek, pedig lehetne a kisüzemi jelzővel illetni. Ez nem azt jelenti, hogy a kisüzemi sörnek szarnak kell lennie, hanem azt, hogy a kézműves sör jelző valódi kiemelkedő, egyedi értéket jelentene, nem pedig tömeggyártású és értékesítésű sör marketingfogása lenne.

A legenda pl. rengeteg viszonteladón keresztül forgalmazza a söreit. Ők kisüzemi főzde, kisüzemi sörökkel az én besorolásom szerint. Ettől még jók a söreik. Nem hiszem, hogy ha lenne egy ugyanilyen minőségű sörük, amit ezek mellett, csak ott náluk lehetne kapni illetve saját standokon, fesztiválokon értékesítenek ők maguk, akkor az a többi sörük rovására menne.

Szemben mondjuk az egyik svéd nevű céggel, akik szar sört forgalmaznak tömegértékesítésre kisüzemi sörként (kézműves sör néven), ha ugyanilyen szart csinálnának kézműves kategóriában is, akkor nem hiszem, hogy el tudnák adni kézműves sörként a 100 másik jó kézműves sör mellett. Ami változna, az az, hogy nem neveznék kézműves sörnek a kisüzemi sörüket, vagy egy jó sört is legyártanának kézműves sörnek, hogy megmutassák, tudnak ők jót is.
Mindkettővel jól járna mindenki. Talán a svéd nevű cégnek okozna kellemetlenséget esetleg.

Serkoptató 2013.11.19. 21:49:11

@Impavidus Mortalium: Vesszőparipám, hogy a kézműves nem minőségjelző.
Ha kisüzemben készül, mi különbözteti meg a többi ott készült sörtől? De tényleg. Erre jobban figyeltek?
Mert az, hogy a kész sört maga a sörfőző adja el, vagy egy kereskedő, már nem teszi utólag mássá a sört.
Amiről te beszélsz, az az én fejemben így áll össze: kézműves sör = házi (otthon, fazékban főzött) sör. De az megint vagy jó lesz, vagy nem lesz jó.

És pl. hova sorolod a Fuller's presztízs-söreit, a Vintage Ale-t, a Past Masters-t és a Brewer's Reserve-t? Vagy a Carlsberg Jacobsen főzdéjének söreit?

Impavidus Mortalium 2013.11.19. 23:00:17

@Serkoptató:

"És pl. hova sorolod a Fuller's presztízs-söreit, a Vintage Ale-t, a Past Masters-t és a Brewer's Reserve-t? Vagy a Carlsberg Jacobsen főzdéjének söreit?"

Semmiképpen nem kézművesnek, kisüzeminek.
Nekem a kézműves a gyártás és értékesítés teljes folyamát jelenti jelen esetben.
Persze, nem minőségjelző a kézműves, ahogyan a prémium sem minőségjelző valóságban a sör világában a gyakorlatban.
De erről beszélünk, hogy a köztudatban abba az irányba lett terelve az értelmezése, hogy a kézműves termék az minőségibb mint a nagyipari.
Ezért kellemetlen, hogy az élvezeti értéket, a minőséget még a multi nagyuzemeknél is kevéssé biztosító, kisüzemi főzdék ugyanazon a minőségi értelmezésű jelző alá sorolják magukat, mint a valóban minőséget nyujtó főzdék.
Itt nem feltétlenül a főzdék a hibásak, inkább a marketingesek akik a kézműves kifejezés mögé egyfajta high quality brand-et próbáltak vetíteni.
De ha már sajátosan itthon a kézműves kifejezés a sörök - és más termékek esetében is - ilyen elvárás irányába ment el, akkor annek megfelelően kell kezelni a dolgot.
Az nem baj, hogy nemzetközileg a Craft kifejezés nem minőségjelző, de ha már itthon ilyen társadalmi elfogadottságot nyert ez az értelmezése, akkor ennek megfelelően kell használni.
Olyan ez, mint amikor tudod, hogy a pityókás ember a részeg embert jelenti, a pityókás kockáról, a szabolcsi tudja, hogy krumplis tészta. És bizony mondhatod a nyírbélteki embereknek, hogy az bizony mindenhol máshol mást jelent hogy pityókás, leszarják és az ő értelmezésükben használják. No így vagyunk mi most a kézművessel országosan, mint a nyírbélteki a pityókás kockával.
Ha van egy elterjedt értelmezése egy szónak a köznyelvben, akkor bizony annak megfelelően kell használni, hiába mond neked az értelmező kéziszótár mást.
Vágod? - hogy értelmezési anomáliánál maradjunk :)

A gyakorlati értelmezésben a kézműves a kisüzemit-kisiparit jelenti, de van a köznyelvben a fogalmi-minőségi jelentése egy termék esetében.
Kézműves terméket először mindenki a saját örömére végzi, majd az ismerősöket lepi meg az elkészült munkákkal. Ahogy egyre nagyobb gyakorlata lesz az adott technikában, egyre bonyolultabb, kifinomultabb alkotások készülnek, felvetődik, hogy akár forintosítani is lehetne a befektetett alapanyagot, időt, energiát.
Ha ilyen esetben abba az irányba megy a dolog, hogy maga állít elő, maga értékesít, forgalmaz, abban az esetben kézműves termékről van szó.
Ha azonban mással gyártatja le az általa kitalált terméket és mással értékesítteti, akkor üzemi-ipari termékről és termelésről beszélünk. A tételtől függ, hogy kisüzemi/kisipari, vagy ipari méretű a termelés-forgalmazás.
Szerintem.

Tehát akkor van értelme kézműves termékről beszélni, ha az alkotó szellemi munka, a gyártás és értékesítés folyamata is egy kézben van. Ha mindezek mellé még a szerencsésen/szerencsétlenül (majd, hogy mit lehet kezdeni a helyzettel az dönti el mi a pálya) a minőségi elvárás is társul a kézműves kifejezéshez, azt akkor fel kell használni, hogy ne legyen egybemosódás a kézműves és a kisüzemi termék értelmezésében.

Összefoglalva szerintem: kézműves az a kisüzemi sör, melynek gyártásában, értékesítésében nincs második személy/cég (az eszközbérlet nem jelent második személyt) mint közreműködő, és nem alkalmaz a gyártás során olyan eszközöket, felhasznált adalékanyagokat, amelyek a multi-nagyüzemi gyártás jellemzői, melyek a staroprament is tönkrevágták bőcsön.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kisüzemi sörnél vagy akár a multi sörénél jobb egy kézműves sör, de feltételezi, hogy azért van rá kereslet, azért lehet eladni mert bár drága, de legalább minőség.
Hogy ezek a paraméterek ellenőrizhetőek, illetve kifejezetten elérhetőek a vásárló számára, azaz jelen esetben a sörnél, az összetevők és tulajdonságok fel vannak tüntetve, az biztosít egy hitelességet, számon kérhetőséget a terméknek.
Ezzel lehetne a kisüzemi és kézműves sörök gyártói által maguk közül kiszűrni azokat, akik kamudumákkal, hazugsággal próbálják meglovagolni a mások minőségi termékei és munkája által megteremtett piaci lehetőséget.

Ha már minőségi jelzőként van a köztudatban a kézműves kifejezés Magyarországon, akkor ezt úgy kell kihasználni, hogy az is maradjon. Rá kell kényszeríteni a silány termékeket gyártókat arra, hogy vagy minőséget gyártsanak, vagy semmiképpen ne legyen lehetőségük a kézműves kategóriába sorolniuk magukat.
Ezt azok összefogása tudná megoldani, akik elkötelezettek a minőségi sör gyártása iránt, azzal, ha egységesítenék a kézműves jelző megjelenését a sörök esetében, a megfelelő önszabályozás és önmeghatározás termékmeghatározás által.

Impavidus Mortalium 2013.11.19. 23:30:32

@Serkoptató:
"Ha kisüzemben készül, mi különbözteti meg a többi ott készült sörtől? De tényleg. Erre jobban figyeltek?"

Ez jó kérdés, de el tudok képzelni olyat, hogy a Legenda akár legyárt egy olyan sört amit nem egy hónapig (most mondtam egy számot) erjeszt, hanem akár fél évig mire piacra teszi a fent leírt kézműves értékesítési meghatározás szerint.
Vagy akár szezonális sört készít limitáltan, és ez lesz a kézműves termék. Ezek azok amik a "sorozatgyártású" kisüzemi sörtől a több odafigyelésben, gondozásban különböznek.

Serkoptató 2013.11.19. 23:35:03

@Impavidus Mortalium: Tegyük fel, hogy Béla és Feri szomszédok. Mindketten főznek sört, mit ad isten, ugyanazon recept szerint. Mindketten ugyanott, ugyanazt az alapanyagot vették meg, mindketten tisztességesek, minden szükségeset belepakolnak a cuccba, és nem tesznek bele semmi pótanyagot, műanyagot. Saját maguk, saját két kezükkel csinálnak mindent.
Feri azonban elcseszi a folyamatot, és bűnrossz sört készít, Béla viszont kiválót.

Van-e olyan, elképzelhető-e olyan szabályozás, ami megtilthatná Ferinek, hogy ráragassza a sörére a kézműves jelzőt?

Az egész kézműves jelző csak parasztvakítás. Sajnos a sajtó és a bloggerek i beszálltak ebbe a parasztvakításba.
Inkább azt kellene tudatosítani, hogy a kézművesség és a minőség között -- bármennyire is szeretnénk -- valójában NINCS egyirányú összefüggés!

Van kurvaszar sör és kurvajó. Meg a kettő között.
Uff!

Serkoptató 2013.11.19. 23:38:59

@Impavidus Mortalium: ezek egy normális főzdében a receptben különböznek, nem az odafigyelésben.
Szerintem.
De asszem', most megyek aludni.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 00:12:15

@Serkoptató:
ez így van. és nem is állítottam mást.

ettől még meg lehet határozni mi a kézműves sör és mi nem. a vásárló meg eldönti, hogy melyiket veszi meg.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 00:14:26

@Serkoptató: ez már egy kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik :)

természetesen a receptben is.

Serkoptató 2013.11.20. 08:23:49

@Impavidus Mortalium: Közben eszembe jutott: az, amit te kézművesként definiálsz, azt én az őstermelőivel cserélném fel.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 08:54:27

@Serkoptató: Igen, olyasmi a dolog, annak a mezőgazdasági kifejezésnek az élelmiszer-ipari megfelelője :)

Gérard Duchemin 2013.11.20. 09:00:29

@Serkoptató: "Van-e olyan, elképzelhető-e olyan szabályozás, ami megtilthatná Ferinek, hogy ráragassza a sörére a kézműves jelzőt?"

Természetesen nincs.

"Az egész kézműves jelző csak parasztvakítás."

Igen, az.

"Sajnos a sajtó és a bloggerek i beszálltak ebbe a parasztvakításba."

Elég szégyen hogy igen.

Gérard Duchemin 2013.11.20. 09:01:45

@Impavidus Mortalium: "ettől még meg lehet határozni mi a kézműves sör és mi nem"

Nincs nagyon értelme a söröket aszerint minősíteni, hogy "kézműves"-e, avagy nem.

Gérard Duchemin 2013.11.20. 09:02:37

@Impavidus Mortalium: "ez már egy kicsit szőrszálhasogatásnak tűnik :)"

Á, túrót az.

Gérard Duchemin 2013.11.20. 09:06:52

@Impavidus Mortalium: "Amire gondolok, hogy a kézműves sör jelzőt csak bizonyos sörökre lehetne használni a többi sör amit kisüzemi körülmények közt főznek, pedig lehetne a kisüzemi jelzővel illetni."

Mi alapján teszel különbséget?

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 10:24:37

Összefoglalva szerintem: kézműves az a kisüzemi sör, melynek !gyártásában, értékesítésében nincs második személy/cég! (az eszközbérlet nem jelent második személyt) mint közreműködő, és nem alkalmaz a gyártás során olyan eszközöket, felhasznált adalékanyagokat, amelyek a multi-nagyüzemi gyártás jellemzői.

"Nincs nagyon értelme a söröket aszerint minősíteni, hogy "kézműves"-e, avagy nem."

Valóban. Van a jó sör és van a rossz.
Csak gondoltam, ha már felmerült, hogy egy sör kézműves-é vagy sem, és mitől kézműves, miért nem kisüzemi, akkor talán próbáljuk meghatározni.
Valóban csak polemizálás a dolog, ha nincs szándék megkülönböztetni a kisüzemin belül kézművest.
Így marad a felállás, minden kisüzemi sör kézműves sör.
Értelemszerűen panaszra sincs ok amiatt tehát, ha maltidék kézműves sörként okádják a tömegek elé a szart, üzletekben és neten azután emiatt minden második emberben Budapesten a kézműves sörről a matyómintás kevéssé sör ízű cucc jut eszébe, és mosolyogva mondja a Keserű Méz-re, hogy köszi, nem kell kézműves sör, maradok a Soproni Ászoknál, meg ja, kóstoltam már csilis sört, hát az nagyon szar, és félretolja a Napalmot, vagy hááát kóstoltam már ilyen kézműves barna sörfélét, inkább nem kérek a Hammurapiból.

Én teljesen elégedett vagyok egyébként a kisüzemi jelzővel, engem zavar a kézműves jelző így általánosságban használva a kisüzemi sörökre, a hozzá társított, a köznyelvben elterjedt minőségi fogalmi zavar miatt.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 10:26:07

@Impavidus Mortalium: bocs @Gérard Duchemin: lemaradt az előbb a címzés, neked szántam válaszként az előzőt.

Gérard Duchemin 2013.11.20. 10:36:21

@Impavidus Mortalium: "Értelemszerűen panaszra sincs ok amiatt tehát, ha maltidék kézműves sörként okádják a tömegek elé a szart, üzletekben és neten azután emiatt minden második emberben Budapesten a kézműves sörről a matyómintás kevéssé sör ízű cucc jut eszébe, és mosolyogva mondja a Keserű Méz-re, hogy köszi, nem kell kézműves sör, maradok a Soproni Ászoknál, meg ja, kóstoltam már csilis sört, hát az nagyon szar, és félretolja a Napalmot, vagy hááát kóstoltam már ilyen kézműves barna sörfélét, inkább nem kérek a Hammurapiból."

Éppenhogy panaszra van ok. Én pl. panaszkodom emiatt.

Serkoptató 2013.11.20. 10:41:27

@Impavidus Mortalium: "Én teljesen elégedett vagyok egyébként a kisüzemi jelzővel, engem zavar a kézműves jelző így általánosságban használva a kisüzemi sörökre, a hozzá társított, a köznyelvben elterjedt minőségi fogalmi zavar miatt."

Na, ez a kulcsmondat! Csak épp nem egy nyakatekert, sok sebből vérző és ellenőrizhetetlen definíciót kell szabni ezek után a kézművesre, hanem egyöntetűen kijelenteni, hogy a kézműves jelző az égvilágon semmit sem jelent minőségileg.
A svéd nevű és társai pedig írhatnak a címkére bármit. A közönség pedig majd úgyis ítélkezik, s idővel ugyanolyan érzéketlen lesz a kézművesre, mint ahogyan a nagyipari sörök esetében a "sörkülönlegesség" és a prémium kifejezésekre.

Ogreface 2013.11.20. 13:28:16

"egyöntetűen kijelenteni, hogy a kézműves jelző az égvilágon semmit sem jelent minőségileg."

Ez a beszéd!

...És mi van a "speciális kézműves prémium sörkülönlegességekkel"? :)

Gérard Duchemin 2013.11.20. 14:09:08

@Ogreface:

"...És mi van a "speciális kézműves prémium sörkülönlegességekkel"? :)"

Az egy jólfejlett bullshit.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 15:32:35

Úgy nézem vannak nézetkülönbségek vastagon azért a témában :)

Tehát alapállás az, hogy el kell dönteni, kell-e a kézműves jelző mögé bővebb/szűkebb meghatározást látni mint azt, hogy kisüzemi, vagy sem.
Másodrészt, hogy van e szükség minőségvédelmi szempontból arra, hogy fel legyen tüntetve egy sörön a valós beltartalom és az értékek melyek jelzik egy sör "minőségét", avagy nem szükséges, mondjon a kézműves amit akar, hogy mi van a "sör"ében, csak el tudja adni a jól hangzó marketingkamuval az a lényeg.

Impavidus Mortalium 2013.11.20. 15:39:26

@Gérard Duchemin:
No de mi miatt panaszkodsz?

Azért mert kézműves sörnek nevezik a sörüket... vagy azért mert egyáltalán sörnek nevezik? :)

Nem tilthatod meg egyiket sem nekik. A jogszabálynak, és úgy néz ki, hogy még a sörhöz értők elvárásainak is megfelelőek a meghatározásaik.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.20. 18:34:15

@Serkoptató: @Impavidus Mortalium: @Ogreface: Visszakanyarodnék Serkoptató korábbi kommentjéhez, kell egy nagy adag igényes fogyasztó is, különben minősítgethetünk, csak Betyárszar lesz a szar sör. A kézműves név sztem lejáratott, de lehetne egy egyesületi (Házi Sörfőzők Egyesülete, Sörgasztronómiai egyesület) minősítés, és egy billog, emi alapján ezt quality plecsnit megkaphatnák sörök. Ám amíg nincs értő fogyasztó, Matildék is rátolhatnának bármilyen plecsnit, úgyse értené senki, mifenéért van ez rajta...
De legalább beszélünk róla, és még akár ki is süthetünk valamit. Megszondázom a versenyhivatali szakembereket pénteken, van-e ötletük.

Gérard Duchemin 2013.11.21. 09:44:49

@Impavidus Mortalium: Nem az elnevezésre panaszkodok, hanem magár a szarsörre. Igaz, meg sem veszem. :-)

Impavidus Mortalium 2013.11.21. 17:52:28

@Gérard Duchemin: Akkor honnan tudod, hogy nem jó? :)
...na jó, kaptál kóstolót... és, ha aki adta az direkt valami elrontott pacsmagot adott, hogy eláztassa a céget? :)
Tessék megvenni, (nehogymár csak más káromkodjon a pénzkidobásért) és akkor már lehet véleményed. :)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.11.25. 09:19:40

@Bud Taste: Kösz, ezt az ízélményt valóban nem hozta a tescoban beszerzett nouveau. Egyszer veszek egy rendeset:)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása