Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nem lónyál - Horse Juice - Barley Wine a Legendától

Az ősszel nemcsak a komlószüret, hanem a takonykóros időszak beköszöntött. Dr. Bubó persze ilyenkor boldog, hisz sűrűn vetheti oda Ursulának, hogy: Kérem a következőt! Ám nekem pont elegem volt belőle, hogy nem érezhetem teljes valójában a komlók fenséges illatát és egy jó sör összetett, harmonikus ízeit, csak valami orvosságosan tapadó keserűt. Ezért nem is nyúltam mostanáig hozzá a Sörspecialistától kapott Legenda Főzde-féle Barley Winehoz, a Horse Juicehoz.

IMG_7701.JPGMielőtt nagyon belelendülnénk, - szakértők ugorjanak bekezdést - néhány szó a Barley Wine-ról, azaz árpaborról. Ez a leggazdagabban malátázott és legerősebbre főzött angol ale, amelyet pár helyen évjáratosan is palackoznak (Thomas Hardy's Ale). Ez, akár egy drága portói, vagy más aranyárú vörösbor, sok éven át eltartható sörös - és megfizethető!!! - analógiája, mely a palackos érés folyamán más-más arcát mutatja. Az amerikai főzdék persze elirigyelték ezt az angol patinás hangulatot, és - dehonesztáló módon - a visszafogott, elegáns, likőrösen cukros angol változatot amolyan jenki módon telepakolták az újfajta komlókkal. Így született az American Barley Wine, ami sokkal markánsabb, de stílusban és felfogásban legalább olyan távol áll az angol változattól, mint a Kensington Garden a Grand Canyontól.

A Legendában egy ilyen amerikai változat készült idén, Horse Juice néven. Erről persze egy primitíven beszűkült férfiagy rögtön asszociációs láncok sorát indítja el, hisz szemantikailag elég képszerű a jelentés, és a címben szereplő 'lónyál' még a legelegánsabb megközelítés. "Jutott eszembe számtalan, szebbnél szebb gondolat", például a düsseldorfiak kölniek felé vetített fricskája, hogyan lesz az Altbbierből Kölsch. No de hagyjuk is oda a szabadon szárnyalást, nézzük azt az árpabort!

A BJCP ugyan az illatokkal kezdi egy sör leírását, és igaza is van, hiszen azok illannak el a leghamarabb, de én egy posztban, meg az életben is valahogy jobb szeretem a látványt megragadni. Gyönyörű vörösrezes színárnyalat és kellemes, ehhez az alkoholhoz elég jó méretű, világos bézs hab adja az első benyomást. Illatában rögtön kellemesen citrusos, friss újvilági komlók érkeznek, valószínű a hidegkomlózás eredményeként. Ezután jön a menetrend szerinti - akár a darazsak által körbedongott törkölypogácsának - enyhén szúrós, muskotályos illat. Majd a maláta édeskés aromája, kis whiskys tőzeges felhanggal, amit gyorsan levált a komló gyantásan olajos, zöldségesen füves keserűbe hajló tömény világa. És visszaillatozva határozott formában, köhögés elleni, izlandi páfrányból készített cukorka.

Édes, de enyhe fanyarsággal érkeznek az elsődleges ízek. Egy 10 éves, hordóban érlelt modenai balzsamecet epres-szamócás friss aromái, és rögtön gyors kontraként a komlókeserű. Középen a maláta sütis, majd lágyan pörkölt (mint a nagyi piskótájának a tepsi széléhez ragadt maradéka) zamatok (melanoidines, hogy a kémikus hajlamúak is megkapják a napi vegyületkoktélt) A keserű azonban nem olyan agybanyomós, mint egy IPA-nál, a nagy test és a cukrosság ellensúlyoz rendesen. Határozott, de nem lesz rögös az alfasavtól (tessék már kettő) az ember nyelve és szájpadlása, annyira nem rántja össze. Hanem sokkal inkább egy csámcsogósan krémes univerzumot nyit. Tejszínhabos komlókrém, némi összehúzó savanykásság, és zárásként enyhén szárító alkoholos melegség. Apropó melegség, mindenképpen hagyjuk legalább 12-14 fokra felmelegedni, mert akkor bújik elő a likőrösen cukros vonal, ami nélkül nagyon nyers volna.

Összbenyomásunk alapján egy remek erős amerikai amber ale (be is ugrott róla színben és ízben is az Anderson Valley Boont Amber Ale), aminek még kellene jó pár hónap, hogy igazán Barley Wine-ná érjen össze. Ezért javaslok - esküszöm nem a Legenda korbácsos kereskedelmi igazgatója áll a hátam megett, hogy az eladási számokat növeljem - minden sörkedvelőnek 3-6 palackot pincébe való betárazásra, és 3 havonta való átfogó tesztelésre. Előérzetem alapján az idő még jobban összeérleli a száraz, édes és a keserű vonalat ebben a jól eltalált, de még fiatal "lónyálban."

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr145535925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2013.09.27. 12:28:13

"még kellene jó pár hónap, hogy igazán Barley Wine-ná érjen össze"

So it's barely barley wine yet...:)

rambo13 2013.09.27. 12:47:55

@Bud Taste: :):):):)
amúgy lehet tudni, h szándékos-e a címkén az elírás?

ha esetleg vkinél bújkál még egy er-pé árpabor a pincéje mélyén akkor pár hónap múlva lehetne egy összekóstolást tartani...

@pif: tényleg furán nagy a hab...
szénsavja milyen volt? mert ezeknek nagyon nem áll jól...

rambo13 2013.09.27. 12:54:49

OFF:
nagyon jót röhögtam rajta, csak kár hogy nem viccnek szánták

www.origo.hu/s/partners/szeszteszt/html/index.html

tele van hibával

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.27. 14:02:30

@Bud Taste: @rambo13: egyértelműen kell még idő neki. Friss és nyers, de nem egy alkoholteli ale, hanem nagyon szép a krémessége. És igen még játékosabbak a kelleténél a bubik is. Ha majd 20 bubisból 5 lesz, akkor már really és nem barely lesz....

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.27. 15:33:47

@Bud Taste: Your're right. It's called rarely barely :)

kieső 2013.09.28. 19:44:26

Az izlandi páfrányból készített cukorka és a modenai balzsamecet jól belőtte számomra a sör karakterét :-P

Serkoptató 2013.09.29. 07:53:50

@rambo13: Ki lennék váncsi a (szerintük) helyes megfejtésre.
Annyira persze nem...

Serkoptató 2013.09.29. 08:05:52

A poszthoz: véleményem szerint egy árpabornak nem áll jól a harcos komlósság. Még ha amerikai is.
Egy árpabor legyen sunyin alkoholos, testes, bársonyosan behízelgő, nem karakteresen komlós.
Arra ott van a dupla, tripla, hardcore stb. IPA.

Bud Taste 2013.09.29. 15:34:32

@Serkoptató: "Egy árpabor legyen sunyin alkoholos, testes, bársonyosan behízelgő, nem karakteresen komlós."

A fentiek az Old Ale-re igazak, az árpabor markánsan komlós általában.

Gérard Duchemin 2013.09.29. 17:38:36

@Bud Taste: "az árpabor markánsan komlós általában"

Az a néhány árpabor, melyet eddig ittam, nem.

Serkoptató 2013.09.29. 17:40:02

@Bud Taste: Akkor én az olyan kivételeket szeretem, mint pl. az Old Foghorn, vagy a Thomas Hardy's Ale, ahol nem esik át a komló a ló túlsó oldalára...

Bud Taste 2013.09.30. 10:22:44

@Gérard Duchemin: @Serkoptató:
A komló-keserűséget az IBU-val (International Bitterness Unit) mérik és ezek a sörök az átlagnál jóval komlósabbak (50-120 IBU)
Egy átlag IPA 50 IBU-s.
Az Old Foghorn 90 IBU feletti, a TH Ale 50-es, tehát egy átlag IPA-nak felel meg.
Az, hogy nem érzed a komlósságát jó pont, mivel a hatalmas test ellensúlyozza azt. Akkor szép egy sör ha harmonikus, tehát sem a maláta, sem a komló nem lóg ki markánsan.
Boros példával élve, egy jó bor 20 gramm maradékcukorral is tud száraz benyomást kelteni, ha a savai és a teste ellensúlyozzák a cukrot (somlói, tokaji stb.)

Bud Taste 2013.09.30. 10:23:49

@Bud Taste: Természetesen a sör komló-keserűségét akartam írni.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.09.30. 10:33:17

@Serkoptató: A Bigfoot (www.sierranevada.com/beer/high-altitude/bigfoot-barleywine-style-ale) emlékeim szerint iszonyatosan meg volt komlózva. Ahhoz képest a Horse Juice barátságos.

Serkoptató 2013.09.30. 12:11:51

@Bud Taste: akkor megegyezhetünk, hogy mégsem szerencsés az, ha a komló kilóg egy árpaborból.
A számok meg ebben a vonatkozásban nem nagyon érdekelnek, nem matekozni akarok a sörrel, hanem élvezni azt...

Bud Taste 2013.09.30. 12:22:40

@Serkoptató: "A számok meg ebben a vonatkozásban nem nagyon érdekelnek, nem matekozni akarok a sörrel, hanem élvezni azt..."

Egyetértünk. A kommentet csak azért írtam, mert jó ha tudja mindenki, hogy az amit ő mérsékelt komlózottnak gondol, az kib@szott sokat is tartalmazhat, amit pedig különlegesen jónak tart, mert letépi a nyelvét a komlóíz az (tisztelet a kivételnek) pedig egy vicc...

rambo13 2013.09.30. 12:29:23

@Bud Taste: bezony-bezony, egy ugyan olyan alkoholtartalmú árpaborban (sokkal) több a komló, mint egy imperial ipaban!

rambo13 2013.09.30. 12:33:23

@rambo13: javítok: "ugyan olyan alkoholtartalmú, ugyanakkora IBU-s"

Bud Taste 2013.09.30. 12:57:11

@Pável: Még egy borsznobtól is:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.10.01. 07:22:47

@Serkoptató: @Bud Taste: Sztem sem áll jól a harcos komlósság az árpabornak. Ahogy írtam, stílusában egy turbózott Amber Ale-hez áll közel, és a komló ízei nem a keserűség irányából érkeznek, inkább a hidegkomlózás ízei. Egyszerűen még nem nyugodott teljesen le ez a sör. Ezért gondolom, h. kb. a jövő tavaszra lesz jó formában.

Gérard Duchemin 2013.10.03. 14:11:51

@rambo13: Komoly? Elég hihetetlennek tűnik, de ha te mondod ;-)

rambo13 2013.10.03. 15:52:02

@Gérard Duchemin: ha a kérdés komoly, akkor a rövid válasz: az imperial ipa és az árpabor közötti legfőbb különbség (nagyon leegyszerüsítve), h utóbbinak nagyobb az erjesztés előtti és a maradék cukor tartalma. A magas sűrűség miatt a komló alfasav tartalma kevésbé tud "hasznosulni". tehát hogy ugyan azt a keserűget (nem érzékszervi, hanem a már említett ibu-skálán)elérjük, ugyan olyan komlóból több kell az árpaborba...

de ahogy bud taste is írta, hiába ua mondjuk egy ipa és egy árpabor ibu skálán mért keserűsége, az árpabor nagy testje ellensúlyozza azt és nem válik komló hangsúlyossá, pedig több benne a komló:)
(ahogy a bjcp is írja: Differs from an Imperial IPA in that the hops are not
extreme, the malt is more forward, and the body is richer and more characterful)

alehunter 2013.10.06. 23:06:23

nem mondanám, hogy rossz ez, csak sajnos nagyon nem barley wine...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása