Alig több mint 1 hónapja debütált az IF Kávézóban az Irish Red Mojito. A posztban meghírdetett "verseny"felhívásra a Holtgasztro Blog szerzői is elkészítették a saját - ráadásul magyar sör alapú - koktéljukat.
Mielőtt átadnánk a szót a szerzőknek, egy kis tartalmas kitérőt is tehetünk. És koktélrajongóknak és amatőr fogyasztóknak is egyaránt javasolt belépőjegyet váltani Lilakutyák alias kezmuvessorok.hu alias Mikó András Bebaszósulijába, ahol rábukkanhatunk izgalmas vagy éppen ember- és gyomorpróbáló gyöngyszemekre. Természetesen sörösekre is.
De most adjuk át a szót a a Holtgasztros szerzőnek és mellette beszéljenek a képek is (micsoda egy képzavar)
KORALL (onnan a név, hogy ha a rendesen felrostozódott mangóra ráöntöd a sört, úgy néz ki, mint egy korallzátony)
1 üveg Legenda Pokerface Pale Ale
5 levél citromfű
12-13 levél korianderzöld
1/4 mangó
eszköz: kávé- és teaprés
A citromfüvet és a koriandert apróra vágjuk, lehetőleg ollóval közvetelnül bele a keverőpohárba, ne deszkán. Ezután belehelyezzük a felkockázott mangót is, behelyezés előtt mindegyik kis kockának a levét tenyérrel a pohárba nyomjuk, amennyire csak tudjuk, így sokkal intenzívebb mangóíz fog kerülni a sörbe. ezután beleöntünk 4 dl Pokerface-t, hagyjuk két percig állni, majd a darabos elemeket a préssel lenyomjuk az aljára. Pohárba öntés során a hab teljesen eltűnik, nem kell megijedni az első pillanatban a keletkező habfelhőtől. A koktél kellemes mangó-citrus-korianderfelhőt áraszt, ízében leginkább a komlókeserűt jelentősen elnyomó, trópusi mangó és a domináns korianderzöld jelenik meg...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.06.25. 15:20:20
rambo13 2013.06.25. 15:43:58
az eszköz böcsületes magyar neve french press :)
amúgy hamár ilyen kelties beütést adtak a sörnek (nagyon helyesen), akkor a citromfű (Melissa) helyett miért nem inlább lemongrass-sal próbálkoztak (citromnád, fenyérfű, Cymbopogon)
rambo13 2013.06.25. 16:27:21
amióta bejött ez a sörkoktélos hullám, kezdtem utána nézegetni a dolgoknak és találtam klasszikus sörkoktélokat is... ezek egyike egy igazi angol csoda a Dog's Nose...több változat kering a neten, ha jól látom a mostani standard leírások csak annyit mondanak, h sör (igen megengedőek a típussal szemben) és gin keveréke, de ne dőljünk be ezeknek, ennél sokkal kifinomultabb dologról van szó...valószínűleg ez a receptúra állhat a legközelebb a viktoriánus életérzéshez :
ginandcrumpets.com/dogs-nose-%E2%80%93-a-dickensian-mull/
de ha valakinek erős averziói vannak a "forralt sör" iránt, akkor ajánlott a szobahőmérsékletű fogyasztás, ahogy a már emnlített oldalon is javasolják:
beermixology.com/2012/03/21/dogs-nose-and-champagne-velvet/#more-1230
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.06.26. 11:11:44
@rambo13: Jó kis oldalak! A Melissát még mézfű, vagy méhfű néven is szokták emlegetni. Thai citromnád a szép emlékű Grabanc-szútra falatkában is volt...
Azért az vicces, hogy a viktoriánus koktélt nem ismertem, de elég hasonló alapból kevertem tavaly a forralt söröket
folyekonykenyer.blog.hu/2012/11/12/hogyan_forraljunk_magyar_kezmuves_sort_telire_3_recept_-
plumes de la cuisine 2013.06.26. 11:29:22
@lilakutyak: felvezetem a recept végére, hogy a maradék egy decit ne sajnáljuk a lilakutyának adni:).