Május és Csepel 25-30 évvel ezelőtt igazi mozgalmi jelkép volt. A tapasztaltabb sörivók közül biztosan sokan emlékeznek még a "Vörös Csepel" című dalra. De néhány éve - főleg a sörszcénában - Csepel inkább a Rizmajer főzdétől hangos, hiszen ők voltak az egyik olyan hagyományos felfogású kis főzde, akik mertek nagyot váltani, és a kibontakozó "sörforradalomban" az egyszerű lágerek mellett izgalmas új dolgokat készíteni a hazai sörbarátoknak. Nem kevés pénzt öltek a főzde technikájába. A régi 1300 literes tartályok mellé, a főzőmester tervei alapján összerakott új, 2300 literes erjesztőtartályok is érkeztek, az ország kis főzdéi közül itt működik az egyik teljesen automata KEG-mosó berendezés is, és most már üvegbe is palackoznak, nem csak PET-be. A Rizmajer Sörfőzde Karácsonyi söréről már megemlékeztünk, és nagyon sajnáltuk, hogy olyan hamar elfogyott ez a finomság.
Pontosan ebbéli panaszunkat olvasta egy kommentben Rizmajer Józsi, a tulajdonos-sörfőző, és gondolt egy nagyot, a gondolatot meg tett követte, így főzött a sörbarátoknak egy Maibock-ot. A Maibock egy mindig világos, általában erősebben komlózott baksör, melyet a téli hidegek elmúltával főztek. Erősebbre mint egy normál sört, hogy a melegedő időben se menjen tönkre a lágerolás alatt, és a meleg beköszöntével, április végén, májusban verték csapra. A május hagyományos sörünnep, megtelnek a teraszok, a lugasok, a kerthelyiségek, és - főleg német területen - óriási múltja és kultusza van ennek a sörnek. A májusfák állítása és a hidegűző, hatalmas tüzek gyújtása mellett a Maibock az egyik legfontosabb hírnöke a meleg tavasz elérkeztének. A májusi baksörnek akadnak édeskésebb változatai is, ám az általános jellemzőjük a gazdag, karakteres malátázottság és az ebből következő komoly extrakttartalom, valamint a bőven mért ízes, nem túl keserű komló. Igazi harapható masszív sörök, melyek a hűvös alkonyatban átmelegítenek és jól csúsznak hozzájuk - csakúgy, mint a karakteres Festbierekhez - a hagyományos sörös ételek, mint a jól bevált csülök.
Ma jártam a főzdében, és én voltam a legeslegelső, aki kapott Józsitól a sörből, úgyhogy igencsak friss a palackozás és az élmény is. A Karácsonyi Sörnél már dicsértem a címkét, ami ennél a Maibocknál talán még szebb lett. 5 féle maláta (pilzeni, müncheni, bécsi, karamell és melanoid) és Saphir komló van benne. A Saphir egy német nemesítése a Hallertau Mittelfrühnek (a nemeskomlók egyikének) csak még kevesebb az alfasav-tartalma- (2-4,5), így egy igazi, üde, zöldséges aromakomló, ami csak nagyon halványan érezteti a keserűségét.
Kitöltve gyönyörű narancsos, virágméz színű, enyhén opálos sör kerül poharunkba. Habja tojásfehér színű, és - köszönhetően a gazdag komlózásnak - igen tisztességes. Olyannyira, hogy ki is futott a poharamból, mert egy baksörnél picit kisebbre számítottam. Ragadt is a kezem a (maláta)cukorban gazdag sörtől...
A gyors törölgetés után jöhetett az illatpróba. Egyértelmű virágméz, malátacukor, édes keksz és aztán megérkezik a komló fenyőgyanta illata, és egy kis frissen kaszált, napfényen száradó széna, kevés frissen sült kenyér. Ízében először a malátás-mézes édesség dominál, de a következő kortyoknál már markánsan megjelenik a komló friss gyantás-zöldséges karaktere. Józsi elmondta, hogy a lefőzött sörlébe adagoltak még egy kis komlót, így nyersebb, intenzívebb a zamata. A 6,5 % alkohol ellenére inkább a maláta édessége és a zamatos komló dominál a sörben, alkoholos bumfordiság nyomokban sem érezhető. Aztán záróakkordként persze menetrendszerűen megérkezik egy kis keserűség, de csak árnyalja, nem elnyomja az eddigieket. Jó kis becsapós darab, mert az édes, zamatos sör elfedi az erejét, így 2-3 korsó után igencsak megszédítheti a kerti partin mulatozó nagyérdemű fejét. Az édesség ellenére a szánkban a komló ízei maradnak meg leginkább, enyhén összehúzva nyelvünket és sokáig éreztetve az olajos gyantásságot.
Szép karakteres Maibock, nem olyan száraz, kesernyés, mint az őszi bakok, a kitárulkozó természet illatait, ízeit hozza el. Hozzá remekül fog illeni a csülök, vagy akár egy jóféle szószos sertéssült, sőt, hogy még ropogósabb legyen az a husi, én meg is locsolnám ebből a ragacsos söröcskéből.
Aki szeretné megkóstolni ezt a különlegességet, az siessen, mert csak egy tartály Maibock készült Csepelen, és ebből vasárnap - terveink szerint - mi is sokat meg fogunk inni a Rizmajer Sörház teraszán a kemencés füstölt csülök mellé...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kieső 2013.05.09. 19:04:48
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.09. 19:48:23
Bud Taste 2013.05.09. 20:37:33
A színéről eszembe jut a Rogue híres Maibockja a Dead Guy Ale
www.isthisbeer.com/2012/12/15/rogue-dead-guy-ale/
BJCP pontszám?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.09. 20:48:44
alehunter 2013.05.09. 22:02:15
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.09. 22:14:26
Van üvegpalackos is nemcsak a literes PET...
alehunter 2013.05.09. 22:21:42
kieső 2013.05.10. 08:40:19
@alehunter: szia, sikerült szerezned az ERPÉ árpaborából?
alehunter 2013.05.10. 22:23:16
alehunter 2013.05.10. 22:31:37
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.10. 23:07:38
:)
Nincs alapvető baj a PET-tel amúgy, csak gyorsan meg kell inni belőle a sört. Azért az üveges az csak más...
Kortyondiak 2013.05.11. 20:45:28
alehunter 2013.05.11. 21:59:58
a maibock csepelen, a sörházukban, az árpabor meg nem tudom hol még, de a kk blogon megadta a számát márvány úr, szóval nem reménytelen az ügy :)
alehunter 2013.05.11. 22:01:32
Kortyondiak 2013.05.11. 22:24:22
Impavidus Mortalium 2013.05.12. 20:57:18
Nagyszerű főzet lett. Gratulálok hozzá, a szemebne egy lépcsőfokkal fentebb lépett a főzde, az az igazság, hogy az eddigi, inkább középszerű (de kétségtelenül tisztességes) söreik után nem erre vártam.
Remélem (ha a gazdaságosság is megengedi) többször engednek az élvezeti csábításnak és kihívásnak, hogy egy-egy különlegesebb, karakteresebb főzetet is készítenek a "tömegsörök" mellé.
alehunter 2013.05.12. 22:34:20
alehunter 2013.05.12. 22:37:18
megmondom őszintén (és remélem, Rizmajer úrnak nem jut a fülébe), én csak egy 'hibát' találtam benne: ezt a sört én nem fél literes palackba, meg literes PET-be tölteném, hanem 3.3-as kisüvegbe, meg 0.75-ös nagyba és jóval fölé lőném az árát a mostaninak, mert kicsit alulárazott :)
kieső 2013.05.12. 23:09:27
A Maibock egyszerűen lenyűgözött, rendkívül hangulatos sör. Vajon ugyanaz a - palackon említett - zafír (sapphire?) komló volt a 'meleg' és szárazkomló is? Remek választás volt mindenesetre.
Kortyondiak 2013.05.15. 18:13:18
Egyértelműen az élre katapultálta a főzet Rizmájer urat! Gratulálok! És megyek néhány palackot eltenni, amíg van!
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.17. 19:48:01
@Kortyondiak: Örülök, hogy egy véleményen vagyunk. Remélem, egy rendes Oktoberfestbiert is sikerül átnyomnunk a főzdénél...
Bud Taste 2013.05.18. 14:20:22
Bud Taste 2013.05.18. 14:23:52
rockitfm.com/makeup/daily-fix/2012/09/12/burger-chain-unveils-beer-spiked-milkshake
alehunter 2013.05.18. 22:19:22
bízom a lobbierődben :)
ha olyan sikeres leszel, mint a maibock-kal, a vendégem vagy egy korsóra náluk a leendő oktoberfestbier-ből :)
(csak juttasd eszembe majd ősszel)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.21. 15:30:48
Ha már sörös fagyi, akkor nézzünk egy profit is:
www.frozenpints.com/flavors
Bud Taste 2013.05.21. 18:53:33
Nekem egyik müncheni sem jön be, ezért javasoltam a Sam Adams-t.
Jók a fagyik, de itt nincs Oktoberfestes.
Apropó, milyen lett a No Limites süti? Illett a cucchoz?
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.21. 19:53:36
Nekem az említett kettő az bejön. sam adams még nem volt meg.
A No Limit-hez a keksz elég komoly lett. Erről Danit kérdezd, neki eléggé bejött, a közönség meg közepesen volt fogékony...
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.05.24. 00:25:46
alehunter 2013.05.24. 22:29:04
www.ratebeer.com/beer/beername/213018/
tessék nyo mni neki valami magas pontszámot pozitív visszacsatolsáként a főzde felé :)