Kortyondi bloggertársam már jó ideje duruzsolt a fülembe, hogy kóstoljam meg a St. Bernardus Abt-ot, de valahogy mindig elmaradt, azonban legutóbb, mikor összeakadtunk Gergőnél a Csakajósörben, nem volt menekvés, egyszerűen a szatyromba tette a többi sör mellé (ne aggódj Gergő, kifizettük...). Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nem ellenkeztem.
Mielőtt a helyre kis flaskát kibontanám álljon azért itt egy kis történeti áttekintés. A francia földről Flandriába, Watou falucskába menekült trappista szerzetesek majd 200 éve St. Sixtus néven kolostort alapítottak. A II. világháború után átadtak egy eredeti receptet és a licencet is egy, a kolostor falain kívül lévő főzdének, a szerzetesek, csak szigorúan a saját fogyasztásukra főztek sört. A sört Sixtus néven hozták forgalomba, és egészen 1992-ig itt főzték a trappista szerzetesek eladásra szánt sörét. Ám akkor visszavették a főzdétől a jogot, és azóta St. Bernardus néven főzik a sört a kolostor falain kívül. Úgy mellékesen a kolostor, Westvleteren néven főzi azóta a sört, amiről minden Ratebeer-t látott ember tudja, hogy a belga sörök non plus ultráinak tartják. Azért a kívül rekedt főzetek sem utolsóak, valahogy olyan viszonyban állhatnak a trappista sörökkel, mint más kirekesztett italok az autentikus insider darabokkal. Erről rögtön bevillant Hrabal: Őfelsége pincére voltam c. zseniális művéből egy idézet:
"...és Zdeněk előadást tartott neki arról, hogy miért hívják a legjobb konyakot Armagnacnak és nem konyaknak, mert hogy az Armagnac, az brandy, mivel konyak csak azon a vidéken található, amit Cognacnak hívnak,úgyhogy hiába van Cognac határától két kilométernyire a legjobb konyak, azt már nem szabad konyaknak nevezni, csak brandynek..."
Hát valahogy ilyesformán állunk, pedig itt nem is 2 kilométer a távolság, épp csak az utca túloldalára kell átmenni. És akkor most már végre nézzük azt a jóllakottan mosolygó szerzeteses palackot. A sör összetevőinél - a minőségi maláta, a saját termesztésű komló, és a saját élesztőtörzs, meg a belgáknál szokásos kandiscukor után - semmi okosság, csak az importőr jól megviccelt, biztos összekeverte a magyar Löwenbräu-jal. A sokat ekézett kukorica is az összetevők között szerepel, ami azért több belga apátsági receptúra része, de ezen kívül az aszkorbinsav is felbukkan. Erre azért egy kicsit furcsán felvonja az emberfia a szemöldökét. Ebből is látszik, hogy az adalékanyagok még önmagukban nem rontják le egy sör minőségét.
Kitöltve szép gesztenyeszín ital csurran kelyhünkbe, paplanos őzbarna habja viszonylag gyorsan elillan. Nem csoda, 10% alkoholnál nem nagyon van ez másképp, marad a vékony fátyol a felszínen. A jellegzetes élesztős, "belgás" illatot várná az ember, de az kitöltéskor csak a háttérben lapul. Friss málnaillat csapta meg az orrom, mely keveredett egy fanyar kovászos élesztőillattal, majd előbukkant egy csokilikőrös, kávésan pörkölt aroma. Olajosan nehezen jár körbe a pohárban. Megkóstolva elsőre alig jelzés értékű szénsavasságot érzünk, egy picit sem szúrós, hanem valami elképesztő karamelles, cappuccinos krémesség tombol az ínyünkön.Ízében is megjelenik a tejeskávés vonal, melybe egy kevés melanoidines pörköltség vegyül, és társul hozzá egy határozott alkoholos, de nem bántó likőrösség. Ahogy melegszik, úgy bújnak elő a gyümölcsök a mélyről. Szilva, meggy, narancslikőr, barackpálinka. Ahogy tovább melegszik jönnek a whiskys, diós, enyhén füstös malátás ízek, jelentkezik a komló szárazsága és újra Cointreu és Kijafa, a dán cseresznyelikőr, amibe egy kevés finomra őrölt héj és mag is bele van keverve. És végül újra kis ágyas szilvapálinka. Gyümölcsorgia a köbön, de a legszebb mégis az a földöntúli krémesség, ahogy az ember a szájában megjáratja a sört, és a szájpadlásától a nyelvcsapjáig elterül a habos, ragacsos ízbomba, utánozhatatlan koncentrációban, mégis légies könnyedséggel. Csak nagyon kevés sör adja ezt így vissza. És ugye hogy már el is feledtük az aszkorbinsavat meg a kukoricát
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 19:38:16
Kortyondiak 2013.01.17. 21:23:16
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 21:51:27
@Kortyondiak: hát tarthatunk egyszer egy hármas kóstolót Westvleteren, Bernardus, Rochefort!
Kortyondiak 2013.01.17. 22:11:17
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 22:36:32
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 23:16:00
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 23:16:31
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 23:29:07
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.18. 06:55:39
Bud Taste 2013.01.18. 07:28:47
Gérard Duchemin 2013.01.18. 08:25:26
Kortyondiak 2013.01.18. 08:40:50
Kortyondiak 2013.01.18. 08:43:42
Bud Taste 2013.01.18. 08:54:51
Almát almával célszerű összehasonlítani.
Boros hasonlattal élve a primér aromákat a tercierekkel összehasonlítani elég nagy fokú inkompetenciáról árulkodik.
Bud Taste 2013.01.18. 08:56:54
Kortyondiak 2013.01.18. 09:00:21
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.18. 09:15:03
@Gérard Duchemin: Welcome! Megbeszéljük.
Kortyondiak 2013.01.18. 09:24:06
Gérard Duchemin 2013.01.18. 10:51:10
Ogreface 2013.01.18. 13:54:34
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.21. 09:53:23
Micsinájjak, ha ezt ígyen hívják. Bár még kezdő vagyok, de próbálkozom ujj-gyakorolni...
armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.21. 21:07:41
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.22. 13:33:49
És az Armagnac semmivel se rosszabb híresebb társánál, sőt! ON
Bud Taste 2013.01.23. 11:43:01
Adok az 5 évesért két fiatalabbat, egyet összekóstolhattok, a másik megmarad neked.
Így a kóstolótok is objektívebb lesz, és megmarad egy Westid újabb 5 évre:)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.30. 21:27:14
Amúgy ő is inkább az Armagnac-ot dícséri
alehunter 2013.02.12. 22:32:16
Bud Taste 2013.02.13. 07:49:17
100 liter sör még Ukrajnában is komoly érték!
alehunter 2013.02.13. 10:28:15
Bud Taste 2013.02.13. 10:59:46
alehunter 2013.02.13. 22:47:41
Bud Taste 2013.02.14. 13:53:55
alehunter 2013.02.14. 15:02:08
még a mailcímemen sem az értesítőt. :(
lehetne egy olyan kérésem, hogy elküldenéd az emailcímemre?
Köszönöm előre is a megértésed!
Bud Taste 2013.02.14. 17:13:24
Sajnos már direktben is elküldtem a saját e-mailemről, nem tudom mi lehet a gond. Ha ismered Pif számát, Ő meg tudná adni az enyémet.