Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Karácsonyi sörök

Természetesen a korábbi posztban lencsevégre kapott karácsonyi sör-anzix palackjai nem csak passzív mellékszereplők voltak, hanem aktív főszerepet vállaltak a karácsonyi lakomák előtt, közben és után. Mivel kicsit elnehezül az ember a bejgli és zserbó-hegyek elfogyasztásától, és tompulnak az érzékei így - némileg kutyafuttában - leírom a karácsonyi sör-élményeket, amelyek nagyobb részét német és kisebbet a hazai főzdék kínálatából válogattam össze. A bírálatok nem oly alaposak, inkább csak impressziók, de azért igyekeztem objektíven kóstolni, és nagyon intenzív ételek után közvetlenül nem próbálkoztam új sörrel, nehogy veszítsek valamit az élményből. A sorrend erősorrend is, a legkevésbé emlékezetes felől haladok a nekem legszebb, legizgalmasabb felé.

IMG_6923.JPG1. Békésszentandrási Ünnepi sör - a meggyes, almás és szilvás mellett a békésszentandrási főzde idén egy újabb 3,7%-es könnyű gyümölcsös sört talált ki. Nagy várakozásokkal néztem elébe, mert az eddigi gyümölcsös darabok kivétel nélkül jól sikerültek, sokszor jobban, mint egy-egy belga gyümölcsös lambic. Vérnaranccsal, mézzel és fahéjjal ízesített sörünk a vérnarancs sűrítménytől furcsa "ünnepi" vörösben pompázik. Illatában a savanykás 25%-os tetrapakos vérnarancslé és egy cukros mézillat keveredik. Kicsit skizofrén ez is, mint maga - az amúgy szép - címke, ahol egyszer mézes sörnek, máshol vérnarancsos világos sörnek van aposztrofálva. Az íze sajnos ugyanezt a disszonanciát tükrözi. A vérnarancsos, olcsó üdítős ízesítés keveredik némi világos lágeres ízzel, és erre jön a teljesen idegen mézes íz, mint egy gyógy-mézes Hall's cukorka. Kellemetlenül és bántón idegen ez a kettősség. A hatból az egyetlen negatív élmény, sajnos olyannyira, hogy a Soproni Démon gyümölcsös változatainál csak alig volt jobb. Maradok a szilvásnál.

2. Mönchshof Weihnachtsbier - urban legend, hogy a Húsvétról megmaradt IMG_6927.JPGcsokikat télen átcsomagolják és a Mikulás süvege alól kibontás után kikandikál a két nyuszifül. Valahogy ílyen érzésem volt a Mönchshof karácsonyi főzeténél. Kinézetében és beltartalma szerint is egy szép világosborostyán Oktoberfest Märzen lapul a karácsonyi címkés palackban. Nagyon jó kis sör, de egy téli sörtől valahogy mást vár az ember, színben és ízvilágban is. Egy kicsit sötétebb szín, egy kicsit sütisebb maláta jobban esett volna, úgyhogy emiatt a csalódás és a lélektani pontlevonás, egyébként egy korrekt német Festbier,

IMG_6906.JPG3. Rizmajer Karácsonyi Sör - A maradék öt sörből tulajdonképpen három olyan darab következik, melyekben stílusbeli különbség természetesen van, de ha pontozni kellene, akkor nüansznyi különbségek lennének. Mivel az egyik magyar, és a jó magyar sör szívemnek mindig kedves, ezzel kezdem. A megújult Rizmajer főzde igencsak innovatív módon zárta a 2012-es évet. Új márkasöröző, remek sörpaletta, melyre felkerült ez a karácsonyi darab. Pontosan azt ígéri, mint a címkéje. Illatában és ízvilágában is remekül érezni a szegfűszeg, a fahéj és a méz ízeit, kellemesen krémes a zabpehelytől. Színe mély dióbarna, melegséget sugároz, bár habja elég hamar elillan. Ha korábban sörmézseskalácsról írtunk, erre a sörre ez hatványozottan érvényes. Érdekes, hogy bár az élesztője angol típusú, a komlózás és a malátázás is közel hozza egy alsó erjesztésű sörhöz, inkább kesernyés és semmiképp sem gyümölcsös komlóíz érződik benne. Az 5,5% alkohol nem tűnik nagyon erősnek, de ennek ellenére kifejezetten könnyen az ember fejébe száll, ezt mondták a rokonok és magam is ezt tapasztaltam. Két korsó után kellemes - ünnepi - bódultság lett úrrá rajtam. Kár, hogy csak PET palackból kóstoltam, mert az üvegpalack jobban megadná a megfelelő formát ehhez a remek tartalomhoz.

4. Weltenburger Kloster Winter-Traum - A csaknem ezeréves bencés apátsági főzde sörei megkerülhetetlenek. welt6_1.JPGEz a karácsonyi sör egy igazi szép Vienna, azaz sötét, fűszeres, gazdagon malátázott és komlózott félbarna láger. Színe diópálinka, vagy vörösréz, illata malátás, kekszes, íze enyhén édeskés, nagyon gazdagon fűszerezett maláta, kis pörköltséggel, süteményesen harapható, apró elegáns buborékokkal és remek, kontrasztú komlózással teszi emlékezetessé. Kerek, ízes, átmelegít, de mégis friss és ropogós. Bármikor.

IMG_6934.JPG5. Erdinger Schneeweisse - Egy búzasör-főzde sem teheti meg német földön, hogy ne főzzön szezonális söröket. Az Erdinger téli darabja nem olyan fenomenális, mint a Schneider két téli búzája, (a Hopfenweisse ill. az Aventinus), de derekasan összerakták ezt is. Akár egy spejzból elővett finom befőtt, hozza az eredeti gyümölcsök aromáit, de kicsit cukrosabban, távolibban. A habja remek, paplanos, színe borostyán. Illatában kandírozott déligyümölcsök, füge, ananász, vajas sütemény, és kevés tejkaramella keveredik. Ízében a citrusosság is csak olyan cukrozott citrushéjas háttérrel jelenik meg. Annál markánsabb riposztot láthatunk a komlótól. Majdnem lágeres ízvilág sejlik fel pillanatokra, igyekezvén felül kerekedni a malátás, enyhén cukros-citrusos, süteményes édességen. Mindez szép egyensúllyal és egy kellemes, buborékos, enyhén élesztős testben.

6. Keserű Méz Winternacht - és álljon a végén a magyar és a német befutó. Igaz, hogy eddig csap csapon kóstoltam a fóti főzde új slágersörét, így ez egy kicsit kilóg ebből a sorból, de mindenképp ide kívánkozik. Sörapu a nagyon eredeti Keserű Méz gyümölcsös, körtepálinkás alapjára egy csodás téli sört álmodott meg. A pálinkás gyümölcsös ízvilág helyett egy harapható, mézeskalácsosan fűszeres test, a belerakott koriandertől még fűszeresebb illat jellemzi a sört. Ízében ott van a karamell és egy enyhén pörkölt szélű sütemény, mellé egy csodálatosan száraz komlós, melengető ízvilág lép be, nagyszerű egyensúllyal. Nem véletlen, hogy az első főzetet hamar elkapkodták, állítólag az új még fűszeresebb lesz.

IMG_6911.JPG7. Camba Bavaria Saint Arnold Christmas Ale - Igazi kultúrmix az utolsó darabunk. Texas legrégebbi főzdéjének sörmestere, Brock Wagner receptje alapján készült 5 féle malátából, délnémet komlókból, és a texasi főzde saját élesztőtörzsével erjesztették. Mindez a bajor, truchtlachingi főzdében. Mint a honlapról megtudtam, van bourbonos hordóban érlelt változata is. Színe világos borostyán, szép,, krémes habbal. Bár a ratebeer belgának írja, sokkal inkább egy angolszász triple ale ízvilága van benne. Csodálatosan friss, akár egy üde rozébor. Az élesztő hozza a piros gyümölcsöket, cseresznye, vörös áfonya, szamóca fergeteg zúdul ránk az illatból és az ízből. A roséboros savak helyett sörünkben a komló száraz, elegáns ízei adnak tökéletes egyensúlyt a sörnek. Mellé skót vajas sütemény, kevés vajkaramella, és egy szép virágos komlós háttér. Mint az angolok tradicionális kis gyümölcsös keksz-kosárkája, a mincemeat. A 7,2%-os, tekintélyes alkohol egyáltalán nem érezhető, csupán a gazdag, de nem kenyeres, hanem sütis malátának a teste. Nagyszerű sör.

(a Keserű Méz-es kép az FK-ról kölcsönződött - köszi!)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr874983709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.01.02. 11:50:05

A Mönchshof Weihnachtsbier és a Weltenburger Kloster Winter-Traum kissé csalódás volt (főleg ár-érték viszonylatban), persze nem rosszak, de jóval többet vártam.
Már nagyon érik részemről egy csepeli út, ebben most megerősítettél Pif :)

A Békésszentandrási Ünnepi sörről meg csak annyit, hogy az igya, aki éppen lecuppant a borsodi stb nyári üdítős sörökről, annak való, nem több annál, csak drágább. Rossz irányba mennek a dolgok ott Békésben...

A Winternacht nekem nem volt nagy orgazmus, de inkább nem is merek mondani semmi határozottat, még kóstolnom kell belőle...

A Cambáról szinte vers született, ezért nem kicsit gyanús, de hiszek neked, majd megkóstolom... ha még lesz.

Ha téli sör, akkor a klasszikus: a Paul. Salvator!

Gérard Duchemin 2013.01.02. 12:16:23

A Békésszentandrási Ünnepi sör esetében nem látom, hogy írtad volna a méhviasz (padlóviasz) összetevőt. Pedig hát ez a lényeg! Bőven raktak bele ebből (mondván ez mégiscsak egy mézes sör). És hát mint tudjuk, ez a padlóviasz (amúgy miricil-palmitát a becsületes neve), büdös mint a szar. Hát ilyen lett ez a sör...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.04. 11:43:14

@Gérard Duchemin: @Pável: én azt gondolom, inkább egy kisiklás volt ez a vérnarancsos "csoda". Legalábbis nagyon remélem!

Gérard Duchemin 2013.01.07. 10:31:20

@pif: Az volt valóban. Azonban a méz helyettesítése padlóviasszal egy régóta szokásos élelmiszeripari merénylet. Le kéne végre szokni erről.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.11. 19:53:58

@Gérard Duchemin: asszem, hogy a Soproni Démonos poszt ismeretében nem áll messze az álláspontunk, csak a Tied, egy kicsit nyersebb
:). A lényegében - sajnos - egyet kell értenem...

blash 2013.12.12. 00:09:11

Van újra karácsonyi sör a Rízmájerben.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása